Dodaj do ulubionych

Toyoda moze odetchnac

28.01.12, 21:17
samoczynnie przyspieszajace Toyoty to byla tylko nieudolnosc niektorych amerykanskich kierowcow.

Faktem jest, ze ilekroc prowadze samochod w Stanach to trudno mi przychodzi przyzwyczajenie sie do automatycznej skrzyni biegow.

PF
Obserwuj wątek
    • thannatos Re: Toyoda moze odetchnac 28.01.12, 21:37
      .....I teraz prawnicy Toyoty powinni wydoic z Amerykanow fortune za straty na wizerunku.
      • polski_francuz Stworzylem ten watek 28.01.12, 22:07
        bo czytam raz jeszcze Crichtona "Rising sun". Nie wiem czy znasz te ksiazke (byl tez fim z Seanem Connery) w ktorej Japonczycy sa w trakcie wykupywania Ameryki i traktowania Amerykanow jak podludzi.

Dzialo sie to jakies 20 lat temu a wiec bardzo niedawno.

I mysle, ze Amerykanie mieli powody by sie mscic. Co tez uczynili.

A wracajac do Toyoty to bardzo dobry samochod. Mam juz trzecia i niezadlugo czwarta. Z reczna skrzynia biegow...

PF
        • thannatos Re: Stworzylem ten watek 28.01.12, 22:15
          Ja tez jestem fanem Toyot, w mojej rodzinie mamy ich obecnie 5, a szwagier brata jest szefem serwisu Toyoty.
          • polski_francuz Re: Stworzylem ten watek 28.01.12, 22:19
            No wlasnie. Ta totalna jakosc o ktorej jakos zapomniano. Ale jeszcze kilka lat temu kazda firma starala sie o wprowadzenie tych japonskich metod.

Pozdro

PF
    • melord Re: Toyota moze odetchnac 28.01.12, 22:50
      od poczatku afery "przyspieszajacych" Toyot w USA czuc bylo czosnek/szwindel...w rewanzu prawdopodobnie za wyprzedzenie GM jako lidera motoryzacji
      "awarie" zdarzaly sie jedynie w USA choc Toyota sprzedawana jest na calym swiecie

Toyoty to b.dobre auta w sensie mechanicznym,zarazem nijakie jako samchody....nie posiadaja "duszy" gdzie oprocz wygody jest przyjemnosc prowadzenia.
      Osobiscie rowniez wole manualna skrzynie biegow ,niestety olbrzymie korki powoduja,ze automat w miescie to dzisiaj standard(nie wiele sprzedaja manuali)...i wygoda
      • kaszebe12 Re: Toyota moze odetchnac 28.01.12, 23:16
        Jeju , melord...potwierdzam Twoja opinie.-Firma daje mnie ,od czasu do czasu, Aurisa hybryde. - To nie ma nic z samochodu !- Pudlo na kolkach , wypelnione fura gadzetow , nic poza tym.
      • polski_francuz Dusza samochodu 29.01.12, 08:35
        nie posiadaja "duszy"

Mysle, ze rozumiem co chcesz powiedziec. Japonczycy sa tak szukajacym kompromisu narodem, ze "splaszczaja" kazdy garb indywidualnosci. A troche indywidualnosci to znak rozpoznawczy, czyli ta dusza o ktorej piszesz. Albo, jeszcze inaczej Toyoty maja dusze japonska, ktora jest tak bardzo inna od naszej. Bedaca na antypodacha Fiata, ktory ma piekna dusze.

Ale czy produkty maja dusze? Auto powinno jezdzic, jak najdalej przy jednym napelnieniu baka, jak najwiecej km, jak najrzadziej do przegladu czy reparacji. I Toyoty te specyfikacje znakomicie wypelniaja. Ba, nawet sa kreatywni. Bo Pirius byl jednym z pierwszych samochodow o napedzie hybrydowym przeganiajac europejskich konkurentow bo amerykanscy sie juz zupelnie nie licza.

PF
      • polski_francuz Aha 29.01.12, 08:49
        Toyoda to jest szef Toyoty. I tytul watku nie byl "literowka".

PF
      • mara571 Re: Toyota moze odetchnac 29.01.12, 08:50
        melord napisał:

> od poczatku afery "przyspieszajacych" Toyot w USA czuc bylo czosnek/szwindel...
        > w rewanzu prawdopodobnie za wyprzedzenie GM jako lidera motoryzacji
        > "awarie" zdarzaly sie jedynie w USA choc Toyota sprzedawana jest na calym swiec
        > ie
        Trza bylo GM ratowac. ..
        Za wszelka cene.
        > Toyoty to b.dobre auta w sensie mechanicznym,zarazem nijakie jako samchody....n
        > ie posiadaja "duszy" gdzie oprocz wygody jest przyjemnosc prowadzenia.
        > Osobiscie rowniez wole manualna skrzynie biegow ,niestety olbrzymie korki powod
        > uja,ze automat w miescie to dzisiaj standard(nie wiele sprzedaja manuali)...i
        > wygoda
        Mylisz sie Melordzie. Automatyczna skrzynia biegow to w Europie nadal margines, glownie auta wyzszej klasy.
        Na olbrzymie korki jest tyko jedna recepta: przesiasc sie na publiczne srodki komunikacji.
        I uwaga panowei: autka elektryczne nadchodza.
        Te dopiero to nie maja "duszy".
        • polski_francuz W Japonii 29.01.12, 08:57
          (za Grishamem): w przemysle i w milosci jak na wojnie. Amerykanie zatem ich nie mogli zaskoczyc. Poszedl bym dalej, jesli podobne afery sie w Japonii nie zdarzaja, to wynika z braku zagranicznych samochodow (albo bardzo niewielu).

Bo japonska administracja tyle im przeszkod na drodze do importu postawila, ze nie dalo rady. I w tym swietle, pozytywnie widze raport niezaleznych komisji, ktore potwierdzily dobra jakosc Toyot. Byly bardziej uczciwe niz nacjonalistyczne. Nie sadze, zeby Japonczycy byli podobni.

PF
          • tojabogdan od początku czuło się prowokację 29.01.12, 14:40
            amerykańców. Już samo wyjście na czoło, przed gm, było policzkiem. Potem początki kryzysu, który obama z silną pomocą państwa złagodził, wszystko to mogło spowodować nagonkę na toyotę. A toyota jest super, chociaż europejskie toyoty wprzedostatnich latach miały wiele podzespołów europejskich, co ze zgrozą, przynajmniej ze zdziwieniem przyjmowali nawet ludzie z serwisu tej marki. Sam przejechałem pół miliona kilometrów camry, w niezmienionym od początku komforcie, a jedyną awarią, która zmusiła mnie do natychmiastowej naprawy była pęknięta linka elektrycznego otwierania szyby od strony kierowcy po przejechaniu 420 tysięcy km. Poza tym tylko regularne przeglądy.
    • felusiak1 rozszczelać tych jankiesuf 29.01.12, 16:30
      no to zachodzę w głowę bo mnie zdarzyło sie dwa razy naciskać na hamulec a samochód przyspieszał. ale nie była to toyota lecz rodzimy produkt forda. pierwszym razem stukłem, drugim razem wrzuciłem na luz i wtedu samochód zahamował ostro. to zdarzyło się w pierwszych dwóch miesiacach uzytkowania. potem nie miałem problemów. wygladało tak jakby hamulce straciły wspomaganie. tem problem nadal istnieje i dotyczy wszystkich samochodów z automatyczna skrzynia biegów. ciekawe kto robi tą elektronikę.
      to, ze uczeni stwierdzili, ze nie są w stanie spowodować incydentu nie oznacza, ze wszystko jest cacy.
      mam toyotę, pierwszą i ostatnią. córka ma nissana i ten bardziej mi pasuje ale mój nastepny samochód to hyunday elantra. wypozyczyliśmy to badziewie w nevadzie bo nic innego nie mieli już i byłem mile zaskoczony. w górach zrobiło toto 38 mil z galona (6.2l/100km) i przyspieszało pod górke jak rakieta.
      poza tym samochody jako wyznacznik statusu mnie nie interesuja. tak jak młotek wbija gwoździe tak samochód mnie ma wieźć.
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,106827726,106855619,Re_Felusiak.html
      • mariuszeeeek Re: rozszczelać tych jankiesuf 23.02.12, 14:52
        a propos automatycznych skrzyń to myślę, że i tak automaty są lepsze od ręcznych pod warunkiem, że się o nie dba! moto.wp.pl/kat,55194,title,Automatyczne-lepsze-od-recznych,wid,14269120,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka