Dodaj do ulubionych

Jezyki obce

11.02.12, 20:43
sa w dzisiejszym swiecie konieczne. English, badz raczej Pinglish stal sie jezykiem swiatowym. Ale co z innymi jezykami?

Niemcy sie niepokoja, ze ich jezyka nie chca sie mlodzi uczyc. Wola hiszpanski czy francuski.

Jakie jezyki trzeba mlodym polecac?

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk Ha,ha. 11.02.12, 20:46
      pefcia,jak najbardzie sa potrzebne.I tobie rowniez,zeby nie wpadales w glupie sytuacje.
      Czy juz wiesz,jak po niemiecku bedzie fajerwerk,a jak straz pozarna?
      • igor_uk Jak podaje ITAR-TASS. 11.02.12, 20:49
        Temperatura w awaryjnym reaktorze w Fukushima-1 znow podnosi sie.
        www.itar-tass.com/c1/340416.html
        ТОКИО, 11 феврaля. /Кoрр. ИТАР-ТАСС Ярocлaв Мaкaрoв/. Темперaтyрa нa 2-м реaктoре АЭС "Фyкycимa-1" cнoвa пoднялacь дo oтметки в 71 грaдyc Цельcия, неcмoтря нa принятые меры пo ее cнижению. Об этoм cегoдня cooбщилa кoмпaния-oперaтoр aвaрийнoй АЭС "Тoкиo электрик пayэр" / ТЭПКО/.
        • igor_uk Hakery zaatakowali strone CIA. 11.02.12, 20:51
          Извеcтнaя глoбaльнaя cеть хaкерoв Anonymous взялa нa cебя oтветcтвеннocть зa aтaкy нa caйт ЦРУ, в резyльтaте кoтoрoй реcyрc oкaзaлcя недocтyпным в течение неcкoльких чacoв, cooбщaет Би-би-cи

Wiecej top.rbc.ru/society/11/02/2012/637361.shtml
          • kaszebe12 Jakie hakery ? 11.02.12, 20:53
            -Dyc to wichrzyciele , terrorysci , anarchisci , nihilisci , bandyci , chuliganie , piraci itd , itp...
            • igor_uk Re: Jakie hakery ? 11.02.12, 20:54
              ACTAem im po glowie.
          • igor_uk Dola USD w rezerwach Rosji spadla. 11.02.12, 20:53
            I wynosi teraz - 46.5%
            jak kogos interesuje udzial innych walut w rezerwach Rosji,wystarcze dac znac i ja te dane chetnie podam.
            • eva15 Re: Dola USD w rezerwach Rosji spadla. 11.02.12, 23:51
              Mnie interesują takie dane, ale możliwie najnowsze.
              • igor_uk najnowsze dane. 12.02.12, 00:06
                Najswiezsze z mozliwych,poniewaz o nich dzis poinformowal zastepca prezesa Banku Centralnego Rosji Aleksiej Ulukajew.
                USD,jak juz wspominalem -46.5%
                Euro-40.5%
                GBP-9%
                CAD -2%
                JPY-2%
      • eva15 Francuski językiem światowym 11.02.12, 23:50
        Najzabawniejsze jest to, że on twierdzi, że obcokrajowcy uczą się francuskiego!
    • bywszy1 Re: panie PF+ 11.02.12, 20:56
      czy nie wydaje sie panui,ze pan PAfcia jest lekko stukniety.
      Czy to jest won´toalet,ktore pafcia codziennie sprzata?
      Swiadcza o tym jego odzywki na podjety temat.
      • igor_uk dzieki ,bywszy. 11.02.12, 21:01
        Bo samemu rozwalic watek jest dosc trudno,ale razem zrobimy tak,ze pefcia bedzie musial podyskutowac gdzie indziej. A moze nawet znajdzie czas i troche poduczy sie.
        A teraz w nagrode za twoj wysilek.

• bywszy1 Re: dzieki ,bywszy.+ 11.02.12, 21:14

• mara571 bywszy, 11.02.12, 21:04
        czy ty znasz niemiecki?
        • igor_uk mara. 11.02.12, 21:07
          Czemu zadajesz antysemickie pytania?
          • mara571 Re: mara. 11.02.12, 21:10
            a czy ty wiesz o czym jest ten artykul ze Spiegla?
            • igor_uk Re: mara. 11.02.12, 21:18
              Nawet nie wiem,ze taki artykul istnieje.Mnie chodzilo o to,ze pytasz Zyda o niemiecki jezyk.
              • bywszy1 Re:a co to pana + 11.02.12, 21:33
                kacapa obchodzi,ze wtraca sie wna sza rozmowe?
        • bywszy1 Re: maro,prosze wybaczyc+ 11.02.12, 21:20
          ale nie znam.
          Jak widac,tenpajac i mitoman wszedzie wpycha swoj nochal.
          Nieczystoplotnyj i woniuczyj kacaåp(nie russkij i nie slowianin)
          Prawdiwyj i woniuczyj kacap!
          • mara571 Re: maro,prosze wybaczyc+ 11.02.12, 21:36
            to wyjasnie Panu: PF dal link do spieglowego artykulu o braku chetnych w szkolach do uczenia sie jezyka niemieckiego.
            Niemiecki jest oferowany jako drugi, po angielskim, jezyk obcy do wyboru.
            Kiedys j.n. wybieralo 86% mlodych Holendrow, dzisiaj tylko 44%, w Danii z 50% zrobilo sie 35%, w Szwecji z 35% 27%.
            Powiedzmy sobie szczerze Niemcy oczekuja, ze z wzrostem gospodarczego i politycznego znaczenia kraju zainteresowanie jego jezykiem bedzie roslo.
            Tymczysem w Europie Pln spada. "Na szczescie" coraz wiecej chetnych jest w Azji i Afryce.
            Ciag dalszy Pan zna.
            Jakiego jezyka powinny sie uczyc w szwedzkiej szkole Panskie wnuki?
            Nijaki Nils Hanssons w Dagens Nyheter piszac o europejskim kryzysie zaleca mlodym Szwedom nauke niemieckiego.
            To tak na pocieszenie serc.
            PS. Jesli bedziemy mieli wnuki zadbamy o to, aby nauczyly sie chinskiego.
            • polski_francuz Jezyk chinski 11.02.12, 21:45
              to samo mi sie nasunelo czytajac ten artykul. Ale chinski jest dosc trudny i czy naprawde bedzie niezbedne go znac? Pomyslmy od komputerach z klawiatura chinska. I jezyk to jest tez kultura, ktora trzeba poznac jesli sie chce wladac jezykiem. Te kulture tez trzeba bedzie poznac.

Wracajc z Chin spotkalem taka pania, ktora uczy chinskiego. I mowila mi, ze jeszcze niewiele szkol ma ten jezyk.

Moze kiedys?

PF
              • igor_uk To prawda. 11.02.12, 21:49
                Jezyk chinski jest bardzo trudny,ale dla pefci,znawce wszystkiego ,i on ulega.
            • bywszy1 Re: po pierwsze mnie chodzi o rozbijanie watku+ 11.02.12, 21:58
              po drugie - jakie jezyki?
              Zaczynaja sie uczyc ktoregos z chinskich.
              Corka zna angielski,hiszpanski,wloski,polski,czyta po rosyjsku ale nie mowi-ale mieszka w Stanach,Anglii,Szwecji i we Wloszech.Jakich jezykow sie uczyc maja nasze wnuki?
              Wyglada na angielski,chinski,a dla mojej sentymentalnosci zachecalbym do rosyjskiego.A Hansson morze sobie pomarzyc.
      • polski_francuz Daj spokoj 11.02.12, 21:46
        bywszy. Nie zwracaj uwagi.

Napisz lepiej ile czasu Ci zabrala nauka szwedzkiego.

Pozdro

PF
    • j-k Preferuje jezyk migowy :) 11.02.12, 21:27
      moja Szanowna, lubiaca sie poruszac od San Diego do Pekinu
      a raczej srednio gawiariaca "na anglijskom jazykie"
      preferuje ten jezyk.

i mowi, ze nie ma problemu.
      • polski_francuz Re: Preferuje jezyk migowy :) 11.02.12, 21:47
        Tez dobrze. Jezyk wloski, ktorym troche wladam, jest bez migow innym jezykiem:)

PF
        • igor_uk pefcia. 11.02.12, 21:57
          Czy jezyk wloski znasz lepiej od niemieckiego?
          Wiesz co to jest - pompiere ?
    • borrka Bardzo trudne pytanie. 11.02.12, 21:53
      Dla Polaka, zyjacego w Polsce, jednak niemiecki.
      Perspektywicznie - hiszpanski.
      Angielski, "korporacyjny", jest oczywistą oczywistoscą.
      • igor_uk Re: Bardzo trudne pytanie. 11.02.12, 21:58
        Przedwszytkim znanie ukrainskiego w Warszawie jest niezbedne.Zwlaszcza na Zoliborze.
      • polski_francuz Re: Bardzo trudne pytanie. 11.02.12, 22:03
        Statystyki Spiegla pokazuja, ze od 2005 roku znajomosc niemieckiego w Poksce zmalala o 21%. Czyli nie wszyscy dziela Twoje (i moje tez) poglady.

PF
    • romrus Re: Jezyki obce 11.02.12, 22:02
      polski_francuz napisał:
      > sa w dzisiejszym swiecie konieczne. English, badz raczej Pinglish stal sie jezykiem swiatowym. Ale co z innymi jezykami?

> Jakie jezyki trzeba mlodym polecac?

Angielski dla pracy, hispanski dla wakacji - Hispania, cala Amerika Lacinska i wiekszosc wysp karaibskich sa twoje.

Swoj francuzski moge sie gdzies wsadzic, po za krajami frankojezycznymi nikt na nim nie rozmawia teraz.
      • mara571 Re: Jezyki obce 11.02.12, 22:04
        przydaje sie nadal w dyplomacji.
        Moze ci sie cos takiego w przyszlosci trafi.
        • romrus Watpie :-) 11.02.12, 22:12
          mara571 napisała:
          > przydaje sie nadal w dyplomacji.
          > Moze ci sie cos takiego w przyszlosci trafi.

O to wlasnie chodzilo moim rodzicom, kiedy mnie oddali do szkoly lingwisticznej.
          Pare tlumaczem w turistykie, trzy lata w widziale miedzynarodowym od sportu i zwialem :-)

• polski_francuz Mozesz 11.02.12, 22:05
        wtracac francuskie zwroty do rozmowy. Jak w "Corce Kapitana" Puszkina. Bedziesz bardzo szykowny.

PF
        • igor_uk Re: Mozesz 11.02.12, 22:09
          tylko romrus nie probuj robic tak,jak to robi pefcia,bo bedziesz wygladac dosc zalosnie.
        • romrus Jestem :-) 11.02.12, 22:14
          polski_francuz napisał:
          > wtracac francuskie zwroty do rozmowy. Jak w "Corce Kapitana" Puszkina. Bedziesz bardzo szykowny.

Tylko to pozostaje.
          Czasami dla jaj udaje Francuza:-)
          • polski_francuz Nastojaszczij molodec 11.02.12, 22:18
            znaczy sie très bien:)

PF
    • borrka Polecalbym Slowianom ruski... 11.02.12, 22:20
      Gdyby Ruskie przeszly na latinkie.
      Nawet sobie nie wyobrazacie, jaka bariera dla dzieci jest dzis cyrylica, a mowie wyjatkowo bez zlosliwosci.
      To najbardziej rozpowszechniony jezyk slowianski, najladniejszy w brzmieniu i mam go z czapy.
      Same plusy, gdyby nie bukwy.
      • romrus Boria, zostaw w spokoju... 11.02.12, 22:27
        borrka napisał:
        > Gdyby Ruskie przeszly na latinkie.
        > Nawet sobie nie wyobrazacie, jaka bariera dla dzieci jest dzis cyrylica, a mowi
        > e wyjatkowo bez zlosliwosci.
        > To najbardziej rozpowszechniony jezyk slowianski, najladniejszy w brzmieniu i m
        > am go z czapy.
        > Same plusy, gdyby nie bukwy.

...stary marzenia o zmianie prawoslawia na katolicstwo, a cyrilice na latinice.

Kto che, nich sie uczy. Kto nie chce - trudno.

Nie probowalesz zaproponowac Japonczykam zrezygnowac z hieroglifow, czy Arabam z ich literek?
        Sproboj.
        • borrka Religia jest dla mnie sprawa obojetna. 11.02.12, 22:31
          Prawoslawie mi nie przeszkadza.
          Cyrylica stanowi bariere - gdybyscie byli rozsadniejsi, rosyjski rzeczywiscie nabralby cech jezyka swiatowego.
          W kazdym razie dla Slowian.
          • romrus Jasne ze stanowi.. 11.02.12, 22:40
            borrka napisał:
            > Cyrylica stanowi bariere - gdybyscie byli rozsadniejsi, rosyjski rzeczywiscie nabralby cech jezyka swiatowego.
            > W kazdym razie dla Slowian.

...jak rowniez alfabet chinski, indijski, arabski i jesze kupa innych, przy tym ze jest o wiele latwiejsza niz oni.

Co za bzdurna propozicja zmienic siebie alfabet, zeby innym bylo latwiej uczyc jezyk?
            • borrka Wrecz bardzo rozsadna. 11.02.12, 22:50
              Waszych bukw nikt nie chce sie uczyc.
              Wy lacinskie litery juz znacie.
              Zreszta, na jakichs wieczorowych kursach dla hobbystow-etnografow, moglibyscie sie uczyc i cyrylicy !
              Japonski przejal chinskie litery i co ?
              Nic sie nie stalo.
              Rosyjski w Europie Srodkowej zanika, ze wzgledu na cyrylice.

Mnie to wisi, mowie po rosyjsku, jak po polsku.
              Ale dla promocji Waszej kultury i (niestety) wplywów, jakis ludzki alfabet mialby szalone znaczenie.
              • romrus Re: Wrecz bardzo rozsadna. 11.02.12, 23:22
                borrka napisał:
                > Waszych bukw nikt nie chce sie uczyc.

Kto chce, ten uczy, a нacильнo мил не бyдешь.

> Wy lacinskie litery juz znacie.

To znaczy kto wy? Twoi babuszki z Miedwiedkowo? Glubinka? Daj spokoj.

Zebys slyszal jak chlopak ze wsi mi odczytywal VIN-numer silnika na lodzi, on w ogole nie zna latinicy i slownie mnie opisywal jak wyglada kazda litera.
                Ale dal jednak rady odczytac:-)

> Zreszta, na jakichs wieczorowych kursach dla hobbystow-etnografow, moglibyscie sie uczyc i cyrylicy !

No prosze...
                Z czystej ciekowsci, bo to wszystko czysty absurd, ile twoim zdaniem bedzie kosztowala zmiana aflabetu w kraju?

> Japonski przejal chinskie litery i co ?
                > Nic sie nie stalo.

Zgoda, tyle ze poczatek tego byl w V wieku.

> Rosyjski w Europie Srodkowej zanika, ze wzgledu na cyrylice.

To ma byc nasz problem?
                Zanika zreszta raczej z innych powodow, jak rowniez w prowincji w Pribaltike.

Po Swietach wracalismy przez Estonie, mlody chlopak wylecial do rowu, zaoferowali mu pomoc, odpowiedzial "Thank you, traktor is comming". I to w 30 kilometrach od granicy z Rosja:-)

> Mnie to wisi, mowie po rosyjsku, jak po polsku.

Nie watpie :-)

> Ale dla promocji Waszej kultury i (niestety) wplywów, jakis ludzki alfabet mial by szalone znaczenie.

Ludzki, qwa. Daj spokoj Swietym Cyrylu i Metodiemu :-)
                • borrka Wasza nieudana proba... 12.02.12, 00:04
                  Narzucenia Comecon rosyjskiego, jako "wspolnego" lingua franca, kosztowala bez watpienia wiecej, niz wynioslyby koszty przejscia z cyrylicy, na latinke.
                  Czy wzmacnianie pozycji Waszego jezyka, nie jest Waszym problemem?
                  A czyim ?
                  Chcielismy Was cywilizowac, to chlopakow zaglodziliscie na Kremlu, wiec za bardzo na nas juz nie liczcie.
                  Mysle, ze kazde duze panstwo dba o popularyzacje swego jezyka panstwowego - a powody polityczne (sowiecka okupacja) traca na znaczeniu.
                  Nie przekonales mnie, co obojetnosci dla Rosjan miedzynarodowej roli ich jezyka.
                  A poniewaz jest to jezyk niezwykle trudny, szanse odgrania ponadnarodowej roli ma tylko wsrod Slowian.
                  • romrus Re: Wasza nieudana proba... 12.02.12, 00:19
                    borrka napisał:
                    > Czy wzmacnianie pozycji Waszego jezyka, nie jest Waszym problemem?
                    > A czyim ?

Nie jest.
                    To w ogole nie jest zadnym problemem.

Zgadni w jakim jezyku ty chlopaki gadaja pomiedzy soba, kiedy knuja przeciwko Rosji:

www.echo.msk.ru/news/858005-echo.html

> Chcielismy Was cywilizowac, to chlopakow zaglodziliscie na Kremlu, wiec za bardzo na nas juz nie liczcie.

A po wiec plywasz caly czas?
                    Czyzby nie po to zeby w bagnie im. Susanina poplywac?

> Nie przekonales mnie, co obojetnosci dla Rosjan miedzynarodowej roli ich jezyka.
                    > A poniewaz jest to jezyk niezwykle trudny, szanse odgrania ponadnarodowej roli ma tylko wsrod Slowian.

Zupewnie wystarcze naszemu jezyku przesztrzeni od Kaliningradu do Wladiwostoku.

To Ukraina rzekomo chce do Unii, wiec nich sie zmieni alfabet, bo jednej litery "i" nie wystarcze na czlonkowstwo:-)

A moze Grekam tez zmienic?
                  • romrus No i prosze 12.02.12, 13:01
                    borrka napisał:
                    > Czy wzmacnianie pozycji Waszego jezyka, nie jest Waszym problemem?
                    > A czyim ?

Teraz YLE juz pisze po rosijsku:
                    yle.fi/novosti/novosti/article3252194.html?origin=rss
                    I nie szkodzi Finnam cyrylica :-)

"Yleisradio (YLE) – fiński publiczny nadawca radiowo-telewizyjny istniejący od 1926 roku. Nadaje 5 kanałów telewizyjnych oraz 38 radiowych (w tym 25 regionalnych) w pięciu językach: fińskim, szwedzkim, lapońskim, angielskim i łacińskim. Zwłaszcza ten ostatni język wyróżnia ofertę YLE na tle innych europejskich mediów".
          • j-k tu masz moja pelna zgode 12.02.12, 13:24
            borrka napisał:

> Prawoslawie mi nie przeszkadza.
            > Cyrylica stanowi bariere - gdybyscie byli rozsadniejsi, rosyjski rzeczywiscie n
            > abralby cech jezyka swiatowego.
            > W kazdym razie dla Slowian.

rosyjski w piosenkach brzmi pieknie.
            a do cerkwi ide jak do kosciola i wiem, ze jestem u siebie.
            w koncu w chrzescijanstwie.
      • polski_francuz Pierwszy rzut oka 11.02.12, 22:29
        No wlasnie na pierwszy rzut oka to trudny jezyk. Jak sie troche zna to juz taki trudny nie jest. Ale alfabet faktycznie bardzo inny.

PF
        • borrka PF. 11.02.12, 22:36
          Ze sie tak podniosle wyraze, "dusza" jezyka rosyjskiego, identyczna z polskim, czeskim, slowackim, ukrainskim...
          To daje swobody uzywania, a nie wyuczone na pamiec slowka.
          Czuje sie tego bluesa slowianskiego, mimo mongolskich wtrętow :)))
          Nie moglem sobie odmowic, pacany...
          • romrus Trzy miesiaca... 11.02.12, 22:50
            borrka napisał:
            > Ze sie tak podniosle wyraze, "dusza" jezyka rosyjskiego, identyczna z polskim, czeskim, slowackim, ukrainskim...
            > To daje swobody uzywania, a nie wyuczone na pamiec slowka.
            > Czuje sie tego bluesa slowianskiego, mimo mongolskich wtrętow :)))
            > Nie moglem sobie odmowic, pacany...

...potrzebowalem ze od zera zaczac rozumiec po polsku prawie wszystko, jeszcze tyle zeby zaczac rozmawiac bez problemow, ale to bylo w Polske, wiec caly czas wsrod ludzi, TV etc.

Polski i rosijski sa bardzo blizki, polski blizej niz czeski i slowacki.

Co do mongolskich wtretow, to w polskim tez sa swoi jaja :-)
            • borrka Nie przecze. 11.02.12, 22:53
              Jest troche "falszywych przyjaciol", jak mowia Angole, ale gramatyka identyczna.
          • polski_francuz Teoria szuflad 11.02.12, 22:51
            Jak widze slowo "dusza" to mie sie wlos jezy. Ale chyba Cie dosc rozumiem. Jezyk wloski i francuski sa dosc podobne (czyli jak wolisz maja wspolna dusze). I jak pracowalem we Wloszech to zaczelem tracic moj francuski.

Moja teoria poligloty jest teoria szuflad. Im dalsze szuflady tym trudniej sie nauczyc ale tym latwiej tlumaczyc. I szuflady blizsze tym latwiej sie mylic w tlumaczeniach.

PF
            • borrka Glownie uzycie idiomow. 11.02.12, 23:02
              I czasow, mialem na mysli.
              Sprawia to, ze dla Slowian Zachodnich, rosyjski jest latwy i niezbyt męczy.
              Trudno mi ocenic analogie do jezykow romanskich, ale paradoksalnie Polacy lepiej rozumieja rosyjski, niz najbardziej zblizony lingwistycznie, kaszubski.
              Mowie o rozumieniu jezyka bez zadnej znajomosci.
              • polski_francuz Divadlo 11.02.12, 23:07
                Pamietam kiedys, w latach 70 pojechalismy na wakacje do Grecji. jechalismy przez Jugoslawie. I za do greckiej granicy dalo sie zrozumiec co do nas mowiono.

Te slowianskie jezyki sa faktycznie podobne. Czesi sie moze troche wylamuja. Kto to widzial na teatr "divadlo" mowic:)

PF
                • borrka To skutki sztucznego slownictwa, sadze. 11.02.12, 23:11
                  Pod koniec XIX wieku, bracia Czesi, podobnie ja my, tworzyli z pobudek patriotycznych dziesiatki slow dla zastapienia francuszczyzny i okreslen niemieckich.

Jedno jest jednak nieodgadnione:
                  BYDLIĆ, znaczy mieszkac !
                  • romrus Re: To skutki sztucznego slownictwa, sadze. 11.02.12, 23:31
                    borrka napisał:
                    > Pod koniec XIX wieku, bracia Czesi, podobnie ja my, tworzyli z pobudek patriotycznych dziesiatki slow dla zastapienia francuszczyzny i okreslen niemieckich.

A z jakich powodow w polskim, przy tym ze spokojnie istnieje kupe slow, wzietych z innych jezykow, przetlumaczono doslownie football, voleyball etc? :-))

> Jedno jest jednak nieodgadnione:
                    > BYDLIĆ, znaczy mieszkac !
                    • borrka Z takich samych... 12.02.12, 00:06
                      Dla ktorych w rosyjskim nie ma wlasnych nazw miesiecy - dopuszczono do zasmiecenia jezyka bez potrzeby.
            • romrus Teoria dobra, jednak... 11.02.12, 23:06
              polski_francuz napisał:
              > Moja teoria poligloty jest teoria szuflad. Im dalsze szuflady tym trudniej sie nauczyc ale tym latwiej tlumaczyc. I szuflady blizsze tym latwiej sie mylic w tlumaczeniach.

..moim zdaniem jest troche inaczej.

Niz dalej szuflady, tym latwiej sie nauczic rozmawiac bezbledne i z mniejszym akcentem, ale tlumaczyc jednak latwiej z blizszej szuflady.

Po francuzsku mam o wiele mniejszy akcent niz po polsku, bo rusicyzmy daja swoje, ale czuje polski o wiele lepiej.

Co do wspolnej duszy francuzskiego i wloszskiego, myslalem ze o wiele latwiej mi pojdzie wloszski po francuzskim, a jednak nie. Tekst rozumiem na 60-70%, ale kiedy Wlosi rozmawiaja - to ja przepraszam.

• polski_francuz Moze 11.02.12, 23:18
                "co do wspolnej duszy francuskiego i wloskiego"

ale Ty, jak borrka, ciagle o duszy.

Po wlosku nie da sie tylko rozmawiac, trzeba rozmowce widziec. Bo gestykulacja nalezy do srodkow wyrazu.

Sen mnie morzy, a wiec

Bouona notte!

PF
      • romrus Zapomnialem zapytac, Boria :-) 13.02.12, 19:30
        borrka napisał:
        > Gdyby Ruskie przeszly na latinkie.
        > Same plusy, gdyby nie bukwy.

O filmu, ktory uwielbiam:

Grzegorz Brzęczyszczykiewicz po polsku sie pisze z 27 bukw, natomiast cyrilica "Гжегoж Бженчищикевич" - tylko 19 :-))

Cyrilica jest lepsza dla dzwiekow jezykow slowianskich.
        • borrka Trudno powiedziec. 14.02.12, 12:38
          To raczej alfabet w wersji polskiej jest nadmiernie sklomplikowany.
          Po prostu nie wprowadzono osobnych znakow dla "rz", "cz', "sz" itd.
          Czesi wprowadzili.
    • melord Re: Jezyki obce 11.02.12, 22:43
      gdy synowi opowiadam,ze w 8 klasie(liceum) uczylem sie obowiazkowo 3 jezykow(polski,rosyjski,lacina) w 10 klasie doszedl jako dodatkowy j.angielski wierzyc mnie nie chce i patrzy jakby z politowaniem....ojcu to dawali w d..
      syn...w 8 klasie ledwo czytal i pisal po angielsku i zeby nie moja interwencja to pewnie by tabliczki mnozenia dobrze nie znal
      • polski_francuz O dzieciach 11.02.12, 22:47
        A jakiej muzyki slucha Twoja syn?

Moja corka slucha jakiegos japonskiego rocka niedosluchania. Na szczescie sie jej gusta poprawiaja i wlasnie kupila AC/DC...

PF
        • melord Re: O dzieciach 11.02.12, 23:05
          to co on slucha(mlody) trudno nazwac muzyka...to elektronicznie stymulowany rytm na wysokich obrotach czasami przerywany pojekiwaniem swiatowych"gwiazd" wspolczesnej muzyki.
          sciaga sporo tego z internetu na iPfon i jedna na sto jest do przyjecia..hehe

pierwszy raz zabralem go na koncert Bee Gees wiele lat temu ,kolejny Bon Jovi i ostatnio wlasnie AC/DC...wszystkie koncerty b. mu sie podobaly
          w domu/samochodzie slucha to co my z zona i nie protestuje,sam lub z kolegami/kolezankami niestety wlasne badziewie
          konflikt pokolen,moi rodzice tez krzywo patrzyli na muzyke Hendriksa czy Beatlesow
      • zlotamajka Re: Jezyki obce 11.02.12, 22:51
        To swiadczy o niskim poziomie nauczania.
        • melord Re: Jezyki obce 11.02.12, 23:09
          zlotamajka napisała:

> To swiadczy o niskim poziomie nauczania.

niestety(podstawowa konczyl w USA w AU wcale nie jest lepiej)
          ja to nazywam szkolami tumanow,najzdolniejsi musza ostro harowac przez ostatnie 3 lata high school by nadrobic zaleglosci i obijanie sie z poprzednich lat.
          reszta...who cares
          • zlotamajka Re: Jezyki obce 11.02.12, 23:29
            Czesto nadrabiaja na studiach. Program pierwszych lat studiow (w Kanadzie) to tak jak np. w Niemczech gimnazjum.
            • melord Re: Jezyki obce 11.02.12, 23:43
              zlotamajka napisała:

> Czesto nadrabiaja na studiach. Program pierwszych lat studiow (w Kanadzie) to t
              > ak jak np. w Niemczech gimnazjum.

system nauczania w USA,Kanadzie,Australii jest podobny
              podstawowka to wlasciwie przedluzone przedszkole,jesli naucza sie poprawnie czytac i pisac to juz sukces,szkola srednia to nauka przez ostatnie 2-3 lata,pierwszy rok studiow to rzeczywiscie powtorka ostatnich klas high school
              no coz ,twierdza ze dzieki takiemu systemowi nauczania kapitalizm zbudowano
              zapominaja jednak dodac,ze najzdolniejszych i lepiej wyksztalconych sciagano z calego swiata
              by rozwojowi pomogl
              • zlotamajka Re: Jezyki obce 12.02.12, 00:13
                Otoz to. Ten system bazuje na imigracji. Dobrze dla tych krajow to nie wrozy.
    • bywszy1 Re:ile czasu trwala nauka szwedzkiego? 13.02.12, 18:53
      A bylo to tak:
      Na drugi dzien po perzybyciu do Szwecji wraz z zona zaczelismy uczeszczac na nauke szwedzkiego przy uniwersytecie.
      Kurs stworzono:
      1.jako kurs przygotowawczy na studia dla obcokrajowcow(studia dla obcokrajowcow byla za
      darmo).Wiec przyszlych studentow bylo sporo.
      2.Dla tych kto chcial i mial ku temu powody:
      Np.nowoprzybyli robotnicy(rzadko),ludzie ktorzy otwierac chcieli wlasny biznes,lekarze,inzynierowie,.pisarze i innej podobnej "holocie",laknacej wiedzy.
      Byli to osobniki z roznych katkow swiata,mowiacymi wszystkim.Od jezyka swachili po buszmenskie klikanie.
      Ale juz pod koniec tygodnia rozmawialismy ze soba po szwedzku.
      To jest odpowiedz na pytani,ileczasu mnie zabrala nauka szwedzkiego.
      Problem byl tylko w tym,ze ze wszystkich Szwedow w Szwecji rozumiala nas tylko nasza pani nauczycielka.
      A tak naprawde,do dzisiaj mam wlasny akcent.Niektorych liter nie potrafie wypowiedziec.
      I wcale sie nie dziwie,ze napotkani przeze mnie "nowi" Szwedzi interesuja sie w jakiej czesci swiata jestem urodzony.
      Niektorym moja odpowiedz imponuje.
      Ale to mnie nigdy nie przeszkadzalo w uczeszczaniu na niektore kursy politechniki oraz podzieleniu z innymi moimi umietnosciami jak rowniez prowadzeniu firmy konsultingowej.
      Polskiego sie do matury uczylem jeden rok.
      Szlifowalem potem na studiach.
      • kaszebe12 Re:ile czasu trwala nauka szwedzkiego? 13.02.12, 19:25
        Mosiu , skowroneczku ty moj...moze wyjawisz tajemnice twego ojczystego jezyka ?
        • bywszy1 Re:wnuku ojca z Wermachtu.+ 13.02.12, 19:37
          Zwracalem panu,panie polaczkowaty,ze do mnie nalezy zwracac sie per"Pan".
          Poniewaz pan jest nierozgarniety,powtorzylem to raz jeszcze.
          Panie kutasiku,a jezykiem mym ojczystym jest jezyk rosyjski

Wiedzialem,ze pan jest osoba zwyrodniala,ale zeby sie kochac w skowroneczkach?
          Panie Kaszebie,czyzby to byla panska nowa milosc francuska?
          Zona panu nie daje?Iprzeistacza sie pan w zboczenca?
          • bywszy1 Re:wnuku ojca z Wermachtu.P.S+ 13.02.12, 19:43
            Zapomnialem dodac,ze rownoleglym drugim jezykiem ojczystym jest jezyk ukrainski.
            Dolaczam wizerunek panskiego ojca z Wermachtu
      • zeitgeist2010 Re:ile czasu trwala nauka szwedzkiego? 14.02.12, 11:36
        Szwedzki to najlatwiejszy jez w Europie. Oczywiscie na zaawansowanym poziomie jest trudny jak kazdy inny jez. Samogloski sa jak zawsze trudne dla Slowian.

Szwedzki ma poza tym akcent toniczny, co sprawia ze standartowy szwedzki (obok brazylijskiej odmiany portugalskiego) jest najpiekniejszym jez swiata. Akcent toniczy w szw ma tylko funkcje kosmetyczna, poza kilkoma parami wyrazow : anden, tomten , stegen itp. nie sygnalizuje innego znaczenia. Obcokrajowcy niekoniecznie wiec musza sie tego nauczyc aby miec 100% zrozumiala komunikacje.

Co innego to 4 tony w Mandarynie. Rozrozniaja znaczenie. Trudno je opanowac w formie czystej a potem dochodzi opanowanie tonow w wyrazach zlozonych! Czyli 2/3 rozne tony w tym samym wyrazie. I jest to wazne, bo tony moga nadac temu samemu wyrazowi przeciwstawne znaczenie. To juz jest tylko dla waskiej elity orlow.
        A dodajmy, ze Kantonski ma 9 tonow!
        Mandaryn jest szalenie popularny i rozprzestrzenia sie blyskawicznie w szkolach srednich I universytetach zachodu.

Faktem jest jednak ze nawet najmniejszy jez obcy jest ogromnym atutem jego posiadacza. Ja k mowi przyslowie chinskie: tyle razy jestes czlowiekiem iloma jezykami wladasz.

• borrka Moim zdaniem... 14.02.12, 12:44
          Tylko gramatyka jest latwa i ulega ciaglemu uproszczeniu.
          Ortografia tez.
          Wymowa jest trudna, a sklonnosc do laczenie slow utrudnia rozumienie.
          Slabo mowie po szwedzku, ale problemem jest dla mnie raczej zrozumienie, niz zrozumiale powiedzenie czegos.
          • kombrig Re: gramatyka szwedzka ma to do siebie,ze nie+ 14.02.12, 12:54
            istnieje.
            A wszystko sie zaczyna od samego poczatku:
            en i ett
            Czyli:
            Men finns det då några regler för om det ska vara en eller et på slutet?
            Nej, man får lära sig det

A dalej wszystko zalezy od powyzszego.
          • zeitgeist2010 najsmutniejszym dla szw 14.02.12, 20:06
            Jest fakt, ze nie trzeba go znac. W szwecji mozna przezyc a nawet dobrze prosperowac na angielskim

borrka napisał:

> Tylko gramatyka jest latwa i ulega ciaglemu uproszczeniu.
            > Ortografia tez.
            > Wymowa jest trudna, a sklonnosc do laczenie slow utrudnia rozumienie.
            > Slabo mowie po szwedzku, ale problemem jest dla mnie raczej zrozumienie, niz zr
            > ozumiale powiedzenie czegos.
            • kombrig Re:zalezy gdzie+ 15.02.12, 14:39
              a w czym ta smutnosc sie objawia?
        • kombrig Re:ile czasu trwala nauka szwedzkiego? 15.02.12, 14:41
          czasu trwala nauka szwedzkiego?
          Autor: zeitgeist2010 ☺ 14.02.12, 11:36
          Odpowiedz cytując OdpowiedzSzwedzki to najlatwiejszy jez w Europie. Oczywiscie na zaawansowanym poziomie jest trudny jak kazdy inny jez. Samogloski sa jak zawsze trudne dla Slowian.
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Polski,chybaduzo latwieszy
    • jk2007 Basic 13.02.12, 19:43
      martinis09.livejournal.com/206140.html
    • jk2007 polecam jezyk ruski, 14.02.12, 13:18
      jestem sentymentalny
      • borrka Ruski starocerkiewny ? 14.02.12, 13:45
        Czy ukrainski ?
        Chyba , ze masz na mysli ten moskiewski surzyk :)))
        • romrus Nie ten surzyk, Boria, nie ten :-) 14.02.12, 14:39
          borrka napisał:
          > Chyba , ze masz na mysli ten moskiewski surzyk :)))

"Сyржик cocтoіт із т.н «рoccизмoв» (oф. нaзвaніе). Вирaжaяcь прocтим язикoм, cрyжик прoіcхoдіт тoді, кoли yкр ілі cелюк хoчєт coйті зa cвидoмoгo, нo, через тo, шo yкрaїнcьких cлів він (yкр) не знaє чyть бoльше чим нaпoлoвінy, тo вcтaвляє в yкрaїнcкy мoвy рycкі cлoвa нa yкрaїнcький мaнєр, и нєпрємєннo c yкрaїнcьким aкцентoм.

В тій крaїні дєржaвним язикoм ВНЄЗАПНО являєтcя yкрaїнcький. Крім тoгo, yкрaїнcкі пoлітики питaютcя cпекyлірyвaть нa чycтвaх нaціoнaлнo-cвідoмих грoмaдян. Тaким oбрaзoм, yкрaїнcьки пoлітики вимyшені гoвoрити нa yкрaїнcькій. Пocкіки немaлa чacтинa пoлітикyмa рoдoм з югo-вocтoчнo-центрaльних oблacтей, де в міcтaх преoблaдaє мocкaльcкий, вoни в бoльшинcтві гoвoрять нa cмєcі мocкaльcкoгo тa yкрaїнcькoгo, cocтoящій з рocійcких cлів, прoізнocімих нa в мaнер cyржикa. Оcoбo oтлічaютьcя Прoффеcoр, кoтрий виріc тaм, де нa в yкрaінcькoмy гoвoрять тіки в нa некoтoрых cелaх і телевизoрі, Лёня-кocмoнaвт і Азaрoв, кoтoрі yкрaїнcький вoбше неocилили, гoвoрять нa в ньoмк тількo рaди лyлзів, при этoм визивaя бaттхьoрт y вcьгo нacєлєнія пoцреoтoв, Пacечник, кoтoрий не yміє внятнo гoвoрить ні нa в кaкoм язикє і Юля, кoтoрa гoвoрить пo-yкрaїнcьки c яркoвирaженим мocкaльcьким aкцентoм."

Polecam:
          lurkmore.to/Смехyечки:Сyржик
          Swidomy Ukr :-))
          • borrka Smutna prawda. 14.02.12, 14:56
            вoни в бoльшинcтві гoвoрять нa cмєcі мocкaльcкoгo тa yкрaїнcькoгo, cocтoящій з рocійcких cлів, прoізнocімих нa в мaнер cyржикa

Bo ciezko wrocic do jezyka latami przedstawianego, jako wiejski "gowor".
            Bardzo trudna sytuacja i ja nie bardzo dostrzegam wyjscie, poza pelna akceptacja dwujezycznosci narodu.
            • jk2007 jezyk ruski Puszkina czy Stalina 14.02.12, 15:06
              wlasnie do niego mam sentyment...
            • romrus Wrescie... 14.02.12, 15:20
              ...cos madrego.
              Drugi jezyk musi koniecznie znac kazdy, ale rowniez miec prawo rozmawiac w swoim.

borrka napisał:
              > Bardzo trudna sytuacja i ja nie bardzo dostrzegam wyjscie, poza pelna akceptacja dwujezycznosci narodu.

Przeciez "krwawy sisi" w wykinaniu premiera po prostu osmieszaja kraj, jesli gosc jest rosijskojezycznym po co ma sie meczyc.

• borrka Moskaliw rizaty mozna po rosyjsku! 14.02.12, 15:58
                Serio, zawsze uwazalem, ze jakakolwiek proba dyskryminowania narzecza moskalskiego na Ukrainie, jest zupelnie bez sensu.
                Dzieci moich znajomych banderowcow w Kijowie, wola mowic po rosyjsku.
                Zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka