Dodaj do ulubionych

relatywizm moralny

04.03.12, 13:07
Jest sobie takie zjawisko na giełdach zwane "insider trading".
Najkrócej mówiąc jest to wykorzystywanie informacji poufnych
do osiągania nielegalnych zysków. Powstał na ten temat film
“Wall Street”.

I teraz smaczek.

67-letni Douglas, który dwie dekady temu stwierdził, że rola Gordona Gekko była najlepszą w jego karierze, zgodził się na udział w filmie FBI. Jak powiedział Chaves, aktor czuł, że jego stosunek do wykorzystywania poufnych informacji powinien być dobrze zrozumiany.

Popularność pierwszej części filmu “Wall Street” sprawiła, że kiedy Douglas chodził ulicami Manhattanu, spekulanci giełdowi i bankierzy witali się z nim i przybijali piątki. Pracownicy Wall Street uwielbiają Gekko, który w filmie oświadcza, że “chciwość, z braku lepszego określenia, jest dobra”.

Wybuch uwielbienia dla takiego bohatera zaskoczyła Douglasa, który za swoją rolę w pierwszym “Wall Street” otrzymał Oscara dla najlepszego aktora. Jak mówi Chaves, aktor zastanawiał się: “Dlaczego oni mi dziękują? W filmie jestem przestępcą, czy oni nie zdają sobie z tego sprawy?”.

Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: relatywizm moralny 04.03.12, 14:27
      Tu sie trzeba odwolac do specow typu francy czy felusiaka...-W zeszlym tygodniu pewien forumowicz oswiadczyl mnie ,ze jest czlowiekiem Sukcesu , ze posiada taki samochod ,taki dom , ze gra w golfa i jezdzi dwa razy w roku na wakacje.-Facet jest z Hameryki , wiec nie chcialem polemizowac z pojeciem jego zrozumienia slowa "sukces" piszac ,ze tez jestem czlowiekiem Sukcesu , bo mym dzieciom powodzi sie w zyciu , bo kupilem chate bez kredytu,bo mam zdrowe ,przesliczne wnuki ,ze nie potrzebuje samochodu , ze jestem zdrowy ,jak rydz...
      • yurek11111 kaszebe,czy jedno drugiemu wadzi??? 04.03.12, 16:06
        Pojecie sukcesu Twoje i forumowicza z Hameryki(okreslenie "Hameryka" , automatycznie wyjasnia Twoj negatywny stosunek do Ameryki)...
        kaszebe12 napisał:

> Tu sie trzeba odwolac do specow typu francy czy felusiaka...-W zeszlym tygodniu
        > pewien forumowicz oswiadczyl mnie ,ze jest czlowiekiem Sukcesu , ze posiada ta
        > ki samochod ,taki dom , ze gra w golfa i jezdzi dwa razy w roku na wakacje.-Fac
        > et jest z Hameryki , wiec nie chcialem polemizowac z pojeciem jego zrozumienia
        > slowa "sukces" piszac ,ze tez jestem czlowiekiem Sukcesu , bo mym dzieciom powo
        > dzi sie w zyciu , bo kupilem chate bez kredytu,bo mam zdrowe ,przesliczne wnuki
        > ,ze nie potrzebuje samochodu , ze jestem zdrowy ,jak rydz...
      • wojciech.2345 Re: relatywizm moralny 04.03.12, 17:29
        Kaszebe,
        chyba troszkę źle napisałem post otwierający.
        Chodziło mi o przekierowanie moralne ocen.
        Znamy takie zjawisko np. z filmu "Ojciec chrzestny".
        Wciągamy się w zabawę: bandyci dzielą się na
        dobrych bandytów i złych bandytów.

Sympatyzujemy z tymi dobrymi bandytami
        zapominając, że to jednak bandyci.
    • polski_francuz Alez nie 04.03.12, 15:53
      Douglas naprwade "siedzi" w rolach Gekko. I Wall Street 1 i Wall Street 2 byly waznymi filmami bo pokazaly celnie rozwoj tej gangreny pienieznej, krora nas teraz przytapia.

Moze dlatego FBI mu zaproponowala role. Bo Douglas sie z Gekko utozsamil.

PF
    • wojciech.2345 przykład z ostatnich dni 04.03.12, 17:55
      Kto grał pod przejęcie Quadry?

Kanadyjski nadzór ma wyjaśnić, czy ktoś nieuczciwie zarobił na wiedzy o negocjacjach Quadry z KGHM

Kanadyjski nadzorca rynku kapitałowego zaalarmowany przez polską Komisję Nadzoru Finansowego ma prześwietlić transakcje zakupu papierów koncernu Quadra FNX Mining na giełdzie w Toronto, zawarte przed ogłoszeniem planów przejęcia firmy przez KGHM – podała TVN 24. Istnieje podejrzenie, że ktoś wykorzystał wiedzę o tym, że transakcja jest dopinana, i zakupił papiery Quadry, spodziewając się wzrostu kursu po upublicznieniu informacji.

www.ekonomia24.pl/artykul/706722,832044-KGHM--insiderzy-zarobili-na-przejeciu-Quadry-.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka