polski_francuz
07.03.12, 20:58
Jednoczesnie z globalizacja postepuje regionalizacja.
Skad ten paradoks? Ano, po prostu wszystkie kraje zaczynaja zarabiac troche grosza i chca cos powiedziec o sobie, o swoich sasiadach i, co najwazniejsze, po swojemu czyli na swoj sposob.
Dotyczy to w jakis sposob takze forum Swiat. Trzymalo sie ona dlugo i mialo wewnetrzna spojnosc mimo wewnetrznych wojen. Ta spojnosc opierala sie na polskich emigrantach dzialacych w roznych krajach ale majacych polskie korzenie. Czy polski sposob myslenia. Czy tez moze jakas nostalgie do Polski.
Nie sadze, zeby forum wytrzymalo obecna wojny, ktora zaczela sie od przyjscia na forum osob myslacych i dzialajacych inaczej. Koherentne dzialanie kilku nickow, brutalnosc sformulowan, innosc obyczajow wydaja mi sie byc nie do przezwyciezenia.
Zanikla tez niestety ambicja Kropki, ktora prowadzila kiedys jakas polityke: przyszpilala watki, pokrzykiwala na tego czy na tamtego bardziej niesfornego. Moze Kropka stracila ochote, moze ma cos innego do roboty. A moze, po prostu, swiat sie zmienil.
Pierwszy impuls w kierunku dal kolega ze Stanow ktory stworzyl forum Amerykanski pasjans. Ktos inny stworzyl forum Rosja. Ja zas pomyslalem o forum Trojkat Weimarski, ktore obejmuje Polske, Niemcy i Francje (a w domysle nam bliska Europe) - bliskie mi kraje.
Jako, ze kazda sroczka swoj ogon chwali, obiecuje, ze odpowiem na mym forum na kazdy post i ze, w miare mozliwosci, czasowych bede pracowal nad tworzeniem interesujacych watkow.
PF