rzewuski1 15.06.04, 23:37 biznes.onet.pl/0,936564,wiadomosci.html no tak jeszcze 40 lat a potem sprawy arabskie nikogo nie beda obchodzic stany opuszcza ten region i niech araby zyja w tym swoim sredniowiecznym systemie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mixer dodaj tylko jeszcze ze IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.04, 23:57 1. zuzycie ropy NIE bedzie z cala pewnoscia na takim poziomie jak obecnie tylko bedzie roslo z roku na rok. 2. cena ropy wraz z wyczerpywaniem sie RESZTEK jej zasobow bedzie rosla eksorbitalnie. Skutki tego procesu uderza przede wszystkim w tzw. rozwiniete kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus geniusz Bush??? 16.06.04, 06:16 ciezko jest mi wciaz osadzac tego czlowieka...geniusz czy fatalny prezydent.jesli jednak ta inwazja dala stanom pelna kontrole zatoki perskiej da im mozliwosc bezpieczenstwa w doplywie ropy... to wskazywaloby ze wojna Busha kto wie...moze zbawila US... ciekawy jestem jak to bedzie za 20 lat...czy Bush zostanie oceniony na prezydenta na miare Regana czy za pomylke historii... gra sie toczy o wielka stawke... a arabowie...a ich i tak szlag trafi za 40 lat.. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: geniusz Bush??? 16.06.04, 10:28 marcus_crassus napisał: > ciezko jest mi wciaz osadzac tego czlowieka...geniusz czy fatalny > prezydent.jesli jednak ta inwazja dala stanom pelna kontrole zatoki perskiej da > > im mozliwosc bezpieczenstwa w doplywie ropy... > > to wskazywaloby ze wojna Busha kto wie...moze zbawila US... > > ciekawy jestem jak to bedzie za 20 lat...czy Bush zostanie oceniony na > prezydenta na miare Regana czy za pomylke historii... > > gra sie toczy o wielka stawke... > > a arabowie...a ich i tak szlag trafi za 40 lat.. ;)) Arabów szlag trafi za 40 lat? jesteś optymistom a co do ropy będzie ona coraz więcej kosztować a państwa mające jej złoża będą coraz więcej znaczyć na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus "optymita" a nie optymistom 16.06.04, 14:39 a co do ropy będzie ona coraz więcej kosztować..a no...ale niektore panstwa sobie juz wojskowo zagwarantowaly jej doplyw :DDDD myslisz ze US a nawet swiat nie zaakceptowalyby okupacji iraku nawet wbrew woli irakijczykow gdyby np ropa podrozala jeszcze 2 x???? bo ja sadze ze tak :D Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: optymista a nie "optymita" 17.06.04, 09:43 marcus_crassus napisał: > a co do ropy będzie ona coraz więcej kosztować..a no...ale niektore panstwa > sobie juz wojskowo zagwarantowaly jej doplyw :DDDD wojskowo zagwarantowały? to znaczy, że te państwa są państwami imperialistycznymi to kolejny dowód, że jesteś imperialistą > > myslisz ze US a nawet swiat nie zaakceptowalyby okupacji iraku nawet wbrew woli > > irakijczykow gdyby np ropa podrozala jeszcze 2 x???? > > bo ja sadze ze tak :D świat już zakceptował okupacje tego kraju i bardzo dobrze też mi zależy na taniej ropie taki jest mój imperialistyczny interes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: Przy obecnym poziomie popytu ropy wystarczy n IP: *.abhsia.telus.net 16.06.04, 11:24 jest faktem ze zanim zasoby wegla i gazu ziemnego spadna do zera ropa naftowa bedzie pierwszym przegrancem. wedlog raportu BP z 2002 wszystko to zdazy sie w tym 100-leciu. zasoby ropy jednak bardziej realnie wystarczy do 2060-2090. to zeby cene ropy utrzymac w stanie obecnym jest bardzo na reke nie tylko Lordowi Browne z BP. Ktos pomyslal dlaczego cena ropy spadla ponizej us$10 za barylke w 1994, w 3 lata po rozpoczeciu wojny z irakiem przez busha seniora a juniorowi do kieszeni wpada teraz 4x tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd Cena ropy powinna byc okolo 88 dolarow IP: *.fastres.net 16.06.04, 15:49 za beczke bo taka jest jej wartosc energetyczna. Jak dlugo do tej ceny nie dojdzie na Swiecie nic powaznego sie nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaal Re: Przy obecnym poziomie popytu ropy wystarczy n IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 16.06.04, 16:47 To są niepełne dane - istnieją bardzo bogate złoża ropy nie eksploatowane np. w Afryce (Republika Środowoafrykańska), wielkośćią porównywalne z irackimi (i tej samej wysokiej jakości). Nowe złoża odkryto w Rosji, na Ukrainie i w Azji. Również Polska ma większe zasoby ropy naftowej niż powszechnie się mówi i sądzi. Odpowiedz Link Zgłoś