Dodaj do ulubionych

gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgów...

15.05.12, 17:41
Do założenia tego wątku przyczyniła się moja odpowiedz/porada na dylemat Felusiak. Dylemat jak najbardziej logiczny, rozsądny. Sam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym problemem, tzn. nad miejscami (krajami, regionami) na naszym globie, które są w miarę bezp., w różnych aspektach ludzkiego bezpieczeństwa. Sam z grubsza podałem kilka przykładów, które nie będę przepisywał, lecz zalinkuję:
forum.gazeta.pl/forum/w,50,135886763,135891173,Felus_kilka_spraw_.html
Jaka jest wasza opinia, jacy są wasi faworyci? Poszukajmy jakiegoś nowego "Kanaan" dla mieszkańca Eurazji/Ameryki Północnej, dysponującego kapitałem pozwalającym na nabycie jakiejś nieruchomości i osiedlenie się całej rodziny? W ramach ucieczki przed ekonomicznym kollapsem/IIIWŚ/syndromem roku 2012 (niepotrzebne skreślić)... Ja wstępnie, tak roboczo, obstawiam Brazylię lub coś na południe od niej bądz afrykańską Namibię. A Wy?
Obserwuj wątek
    • mlody747 Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:21
      Dzisiaj to ja muszę wybyć na jakiś tydzień. Musze na północ stanów. Ale tak na szybcika. Jak ekonomia upadnie w świecie, jak tam się przesiedlisz i gdzie będziesz mieszkał, tak na początek zanim zdecydujesz się na miejsce, już w danym kraju? Niebiedzenie kontenerowców itd. Nawet jak wyślesz kontener, to na jaki adres jak tam ciebie jeszcze niema? Czy umiesz żeglować?
      • misterpee Re: poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:25
        ANTARKTYDA !!!!!!! Najlepsze miejsce na ziemi !
        • mlody747 Re: poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:36
          Jest się tam bezpaństwowcem i żyje się tam jak w Kanadzie, do której Polacy tak chętnie emigrują.
          Postujacy pyta, a ja tylko sprawdzam jak jest do tego przygotowany, bo ja już wiem gdzie i jak to zrobię jak będę musiał oczywiście to zrobić.
          • mlody747 Link do tematu: 15.05.12, 18:49
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,135886763,135892869,Re_Ale_ja_nie_chce_nigdzie_wyjezdzac.html
            • sowietolog Re: Link do tematu: 15.05.12, 19:08
              Ok, dzięki za link...
        • sowietolog Re: poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:57
          > ANTARKTYDA !!!!!!! Najlepsze miejsce na ziemi !

Przypominam, że rzecz tyczy się ludzi, a nie pingwinów, fok czy niedzwiedzi polarnych...
      • sowietolog Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:56
        Pisząc o miejscu emigracji/ucieczki mam na myśli decyzję o nabyciu domu/mieszkania w tym docelowym punkcie, wraz z ulokowaniem tam sporej części naszego kapitału. Czyli - już teraz kupujemy działkę/dom w Brazylii/Namibii, wyposażamy go w niezależne ujęcie pitnej wody (prozaiczna studnia), w generator prądu, w drzewny/węglowy piec do pieczenia, w jakieś podstawowe zapasy (benzynę, zapałki, gwozdzie, narzędzia, broń wraz z amunicją, konserwy, sucharki, suszone mięso) oraz ukrywamy w nim/jego pobliźu FIZYCZNĄ/MATERIALNĄ część naszego kapitału (złoto, paczka franków szwajcarskich, etc., etc). W przypadku zaognienia się sytuacji czy wręcz spodziewanej "godziny W", póki granice są jeszcze otwarte, a samoloty/statki kursują, pakujemy się szybko i uciekamy... ;-)
    • malkontent6 Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:35
      Zanim wyemigrujesz do Brazylii sprawdź te dane. To chyba jednak nie jest najlepszym miejscem na resztę życia. W tym zestawieniu Polska wygląda bardzo dobrze, USA też nieźle, ale Rosja już bardzo źle.

www.guardian.co.uk/news/datablog/2009/oct/13/homicide-rates-country-murder-data
      • mlody747 Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 15.05.12, 18:38
        Tak, Brazylia to komuna.
      • sowietolog Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 15.05.12, 19:01
        To wiadoma oczywista oczywistość... Po pierwsze, Brazylia to taki południowoamer. państwo niczym subkontynent, niczym Indie w Azji, zatem jest obszerna i można tam znależć różne regiony. Po drugie, Brazylię dałem jako jedną z propozycji. W samej Latin America mamy Chile, Argentynę, Paragwaj i Urugwaj, Boliwię i Ekwador...
        • mlody747 Re: gdzie emigrować/uciekać? poradnik/burza mózgó 20.05.12, 01:46
          Jóź teraz z jakiś powodów "wybrańcy" zmieniają i podporządkowują sobie rzad Kanady. Mozę dlatego ze można tam tak łatwo pojechać, jak ich wskazany nie wygra? Powiedzmy, ze powód przygotowań jest nieznany. Następnym krajem jaki sobie przygotowują jest Argentyna gdzie budują prywatne lotnisko, które będzie mogło przyjąć największe samoloty pasażerskie, z pasażerami (z "wybrańcami") z pewnością za odpowiednia oplata oferowana dla tych już w Kanadzie. W ogóle to rzad Argentyny jest faszystowski. Mam na myśli taki który ścisłe współpracuje z prywatnym biznesem/korporacjami. Wiec chyba tam nie chcesz być? Reszta wymienionych to już komuna poza Chile gdzie z pewnością warto było by się zahaczyć. Wyżej wspominasz o broni palnej. Wiec zapytam, które z tych dobrych do osiedlania pozwalają na taka bron, co jest oczywiście miernikiem wolności osobistej/obywatelskiej, naciskania ŚWIADOMEGO społeczeństwa na rzad aby prawo posiadania broni palnej było respektowane (nie chcesz być samotnym w posiadaniu broni palnej chyba) itd?
    • j-k naiwny 15.05.12, 19:13
      liczacy na to, ze inni zdradza mu tajne typy.

Argentina
      New Zeeland...

to tak w okolo.
    • melord Re: gdzie emigrować/uciekać? 15.05.12, 19:32
      wyemigrowalem do Polski na razie na 2 miesiace( z deszczu pod rynne ,z zimnej jesieni do zimnej wiosny) ale nie jest zle,w miedzyczasie chce wyemigrowac na tydzien na Litwe byc moze na dwa do Bulgarii(troche nostalgia)
      kolejnymy etapem bedzie USA ...na jakies 2tyg i wtedy po prawie 3 miesiacach emigrowania pomysle gdzie emigracja najbardziej mi sie podobala
      pewnie przyjdzie mi emigrowac do Australii wiec na zadupie swiata,z dala od polityki krajowej i swiatowej ktorej po tygodniowym pobycie w Polsce mam juz! powyzej uszu
      • yurek11111 Re: gdzie emigrować/uciekać? 20.05.12, 04:23
        Ciepelko na stare lata....

1.Kostaryka
        2.Australia
        3.Nowa Zelandia
    • bogo200 melbourne....:) 20.05.12, 19:10
      a moze to , jak lubisz troche ciszej...
      www.visitvictoria.com/Regions/great-ocean-road/Destinations/torquay.aspx

sowietolog napisał: (...)
      > Poszukajmy jakiegoś nowego "Kanaan" dla mieszkańca Eurazji/Ameryki Północnej, >dysponującego kapitałem pozwalającym na nabycie jakiejś nieruchomości i osiedlenie się całej >rodziny?
      • yurek11111 Re: melbourne....:) 20.05.12, 20:50
        W Melbourne bede po 8 lipca,i chociaz Australie mam zjezdzona wszerz i wzdluz,w Melbourne nie bylem,"operowalem" zwykle w okolicach Brisbane i Gold Coast...
        Sledze ten watek z zaciekawieniem,kiedy komsomolcziki zaproponuja Rosje,jako kraj docelowy do emigracji,narazie cisza,wiadomo zbojeckie rzady,zbojeckie prawa,a ze zbojami nikt przytomny nie chce miec do czynienia....:-))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka