igor.uk53 03.09.12, 19:27 «Рoccийcкaя влacть oтнюдь не являетcя жеcткoй вертикaльнoй cтрyктyрoй, yпрaвляемoй oдним челoвекoм» ("Rosyjska władza wcale nie jest sztywną strukturą hierarchiczną, kierowaną przez jednego człowieka" -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor.uk53 Ciag dalszy. 03.09.12, 19:28 Jako na kandydatów na członków «Biura politycznego» rzeczoznawcy wskazują Sergieja Naryszkina i Igora Szuwałowa, Aleksieja Kudrina, Arkadija Rotenberga, Mikołaja Patruszewa, Władysława Surkowa, Aleksandra Wołoszyna, Romana Abramowicza (przeszedł z grona członków «Biura politycznego» do kandydatów z powodu przeniesienia centrum swojej aktywności z Rosji na Zachód). «Sekretariat KC» tworzą eksperci, osobiście zawiązani na Putina. W zakresie gospodarki są to Elwira Nabiullina i Igor Szuwałow, w dziedzinie stosunków międzynarodowych Sergiej Laury, w sferze medialnej – Aleksiej Gromow i Dmitrij Pieskow, w zakresie rozwoju regionalnego – Aleksander Chłoponin, Władysław Surkow i Dmitrij Kozak. Do politycznego bloku kandydatów do «Politbiura 2.0» eksperci zaliczyli ideologów liberalnego kursu. Kudrina, Wołoszyna i Anatolija Czubajsa, a także «państwowca» patriarchę Cyryla. Do tego samego kręgu włączeni zostali przedstawiciele «systemowej opozycji», «ponieważ żaden z nich nie prowadzi realnej walki o władzę», wszyscy prowadzą z władzą «handel z różnym stopniem wygranej». Póki co największe dywidendy w postaci nominacji zbliżonych do niego ludzi otrzymał miliarder i eks-kandydat na urząd prezydenta Michaił Prochorow, zauważają eksperci: Olga Gołodiec została mianowana na stanowisko wicepremiera Rosji, a Sergiej Jeroszczenko – gubernatora Obwodu Irkuckiego. «Czynnik osobistego kontaktu z prezydentem Putinem jest elementem potężnej przewagi konkurencyjnej w przypadku wszystkich członków «Politbiura 2.0», zauważono w raporcie. Tym, w szczególności, tłumaczy się wysoki potencjał lobbystyczny kierownictwa Służby Bezpieczeństwa Prezydenta FR Wiktora Zołotowa i FSO Jewgenija Murowa (eksperci włączyli ich do grupy «kandydatów na członków» «Biura politycznego»wink. Gubernatorzy – «kandydaci» na członków «Biura politycznego», to Georgij Połtawczenko, realizujący w Petersburgu projekt «prawosławnego czekizmu», Sergiej Szojgu (określony jako «autorytarny populizm» projekt realizowany w Obwodzie Moskiewskim), Rustam Minnichanow (projekt «panturkizm» i umiarkowany islamizm w Tatarstanie), uważają autorzy referatu. Powrót Putina na Kreml nie przydał «Politbiuru 2.0» stabilności, «ponieważ tworzące go grupy nakierowane są na realizację przeciwstawnych scenariuszy rozwoju sytuacji». Przy tym na scenariusz kryzysowy i «odnowienie» kolektywnego organu władzy wprost nie gra ani jedna z grup, uważają autorzy raportu. Chociaż potencjalni beneficjenci takiego scenariusza biegu wydarzeń są – to «rodzina», grupa gotowa delegować Wołoszyna czy Kudrina i grupa Sobianina. Tym nie mniej istniejący obecnie system administrowania nastawiony jest na realizację scenariusza inercyjnego, wnioskują eksperci. Na okoliczność sytuacji kryzysowych przygotowane dwie platformy – prawicowoliberalna i lewicowa, patriotyczna. Lądowisko prawicowoliberalne powinni zająć Prochor i Kudrin, na lewicowym może pojawić się Ogólnorosyjski Front Narodowy, utworzony w czasie przedwyborczej kompanii Putina, albo wicepremier Dmitrij Rogozin. «Jest prawdopodobne zwycięstwo scenariusza reakcyjnego, proponującego «radykalne oprawosławienie» władzy, siłowe stłumienie opozycji i kurs na konfrontację z Zachodem. Jednakże, biorąc pod uwagę… zadania rosyjskiej elity, prawdopodobieństwo realizacji tego scenariusza należy uznać za niewielkie albo okres realizacji za krótki», podsumowują autorzy raportu. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Car na 100 procent 03.09.12, 19:37 A car ma w pałacu dwór pod nazwą politbiuro 2.0 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus. 03.09.12, 19:43 Nie miales szans przeczytac i podumac nad tekstem,chyba ze przeczytales to wczesniej. Ale to i tak tobie nie pomoglo,poniewaz twoj wpis jest pozbawiony wiekszego sensu.A szkoda,moze warto bylo by pogadac o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Camorra? 03.09.12, 19:47 Camorra (kamorra) - tajna włoska organizacja przestępcza zawiązana w 1820 w Królestwie Neapolu, dopuszczająca się oszustw, zabójstw i rabunków, wykorzystywana dla celów politycznych w okresie rządów absolutystycznych. pl.wikipedia.org/wiki/Camorra Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus. 03.09.12, 22:04 przeczytałem twoje streszczenie w całości. putin jest carem pełną gebą a dowód na to to jego siedzenie na ławce rezerwowych aby ponownie zostać carem. miedwiediew nie byłby w stanie go usunąć z premierowania. dwór należy do putina i dworzanie wiedzą kto faktycznie zarzadza korytem. artykuł wyraźnie mówi, ze dwór posiada imput ale nie decyduje. zaden dektator nigdy nie rządzi sam, zawsze ma wierny mu dwór. z drugiej strony dyktatura putina jest rzeczywiście do pewnego stopnia miekka, w rekawiczkach, nie tak jak za komuny. bardziej przypomina carski dwór z wczesnego XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Ciag dalszy. 16.09.20, 14:23 Przeczytałem zamieszczone tłumaczenie i widzę, że wszystko odbywa się zgodnie z regułami teorii państwa i prawa. Dlaczego krytycy mówiąc o Rosji posługują się terminem "klany", podczas gdy na Zachodzie obowiązuje termin "elity". O tym, że Putin nie może kierować jednoosobowo, wie każdy wykształcony człowiek, zarówno sympatyk jak i przeciwnik. O brak następców nie trzeba się martwić, studiują i żyją za granicą, nawiązują kontakty z elitami zachodnimi, tworzą powiązania. Dla maluczkich pozostają sensacje prasowe i fora na platformach społecznych, gdzie mogą sobie "podyskutować i się powymądrzać." Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 03.09.12, 19:39 Na moje oko jest ośmiornica. Dobrze myślę? Ciekawe, że dopiero po wyborach wiadomo kto rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
7swift igorka, jak zwykle nie znasz rosyjskich realiów 03.09.12, 22:12 igor.uk53 napisał(a): > «Piramida władzy» to schemat politycznej technologii, przypomina to "piramidy finansowe " S.Mawrodi esquire.ru/wil/sergey-mavrodi Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk pajacyk2007. 03.09.12, 22:20 Mnie nie interesuje co ty myslisz o tym,co ja wiem.Wiem dobrze,ze ty nic nie wiesz,czemu dales wielokrotnie dowod. Wklejaj linki do zdjec i zarabiaj na tym kase. p.s. Ile dostajez za kazde klikniecie z forum GW? ***************************************************************** Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat" forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Tyle. 03.09.12, 22:35 Co tobie i nie snilo sie.Wlasnie tego mnie zazdroscisz. Musisz biedaczysko wklejac linki,zeby zarobic pare grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
7swift Re: Tyle. 03.09.12, 22:46 igor_uk napisał: > Co tobie i nie snilo sie.Wlasnie tego mnie zazdroscisz. Nie zazdroszczę bo masz olbrzymie kompleksy, współczuję ci Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 do tego nalezy chyba system powolywania na stanowi 03.09.12, 22:21 ska: syn szefa wywiadu zostal nowym vice-ministrem handlu i przemyslu. Debaty w Dumie na ten temat nie bedzie? I to takie ransmitowanej w telewizji? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk mara. 03.09.12, 22:28 Daj spokoj z takimi newsami. Nie wiem,czy w Rosji kogos interesuje afera "Amber Gold",z synem premiera w tle,ale Polakow obchodzi wszystko,co dzieje sie w Rosji. mara,odgrywacie wlasne kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 igor wmawiasz nam coś w co sam nie wierzysz 03.09.12, 22:43 ty wiesz, że rosja jest skorumpowana do kości. wiesz, ze putin robi co chce a mimo to idziesz w zaparte. rozumiem, że tobie to nie przeszkadza, jesteś od tego daleko. rozumiem, że starasz się bronić rosji na wszelkie sposoby i rozumiem pobudki jakimi sie kierujesz. myslę, że uważasz putina za mniejsze zło. uwazasz, ze na obecnym etapie putin jest dla rosji dobry. może nawet masz rację ale proszę cię nie wmawiaj wszystkim wokół, że są głupcami nie podzielając twego pogladu. znamiona zewnetrzne wiecej mówią niż długie atrykuły w spolegliwej prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk W co wierze,to moja sprawa. 03.09.12, 22:52 Rosja nie jest bardziej skorumpowana od wielu innych panstw,to mit,ktory tak ochoczo podtrzymuja na Zachodzie. Wiem dobrze,ze Putin nie jest wstanie robic wszystko,co tylko chce.Nie znasz mentalnosci Rosjan i najwazniejszego :Дo бoгa выcoкo, дo цaря дaлекo. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: W co wierze,to moja sprawa. 03.09.12, 22:57 racja, Zimbabwe, Kongo, Turkmenistan itp są bardziej lub podobnie skorumpowane , hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: W co wierze,to moja sprawa. 03.09.12, 23:04 jeśli to twoja sprawa to dlaczego nieustannie oznajmiasz nam swoje wyznania wiary? rosja jest daleko bardziej skorumpowana i ty o tym wiesz. Kazachstan jest mniej skorumpowany. Egipt i Mozambique. Etiopia, Bangladesh i Senegal są mniej skorumpowane. www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/dec/01/corruption-index-2011-transparency-international Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W co wierze,to moja sprawa. 03.09.12, 23:16 Alez felus,ja nie informuje wszystkich o to, w co ja wierze,a tylko o to,co ja wiem.Wyczuwasz roznice? Te wszystkie tabelki nie sa niczego warci.Oni odzwierciedlaja tylko stan emocjonalny,a nie faktyczny. Nikomu w UK nie przyjdzie do glowy stwierdzic,ze sponsorowanie miejskiego klubu pilkarskiego kwota w 2 mln£ rocznie ,w zamian za ulgowe kontrole,o terminie ktorych uzgodnia sie,jest korupcja.Przeciez to tylko interes,ktory przynosi wszystkim korzysci. W Rosji to robi sie,jeszcze,po innemu.Daje sie lapowa do kiszeni urzedniku,i ten poinformuje kiedy kontrola bedzie,ale z tym w Rosji walczy sie,a w UK to nazywa sie sponsoring. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Igor, 03.09.12, 23:11 ja kompleksow nie mam. Amber Gold mnie malo interesuje, tylko ludzkiej glupocie nie moge sie nadziwic. Mlodemu Tuskowi wspolczuje, tak jak wszystkim dzieciom prominentnych ludzi. Nie wszedzie jest tak jak w Rosji, gdzie opisane w tym artykule ugrupowania bez zenady wciskaja dzieci na wysokie stanowiska panstwowe. W Chinach jest podobnie, z tym, ze tam nietykalnosc i mozliwosc awansu dotyczy nadal potomkow bardzo waznych towarzyszy Mao. W Rosji restytucja dawnej arystokracji byla niemozliwa, wiec jest co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Igor, 15.09.20, 09:44 A w Polsce jest już tak jak w Rosji, albo i lepiej. prezes wręcz "zalegalizował" (ale to nie jest ani legalne, ani ważne) afery, żeby swoi "szubrawcy i świnie" zostali nową "elitą IV RP PIS". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk jk2007. 03.09.12, 22:31 wszystko,co pokazano na zalinkowanej przez ciebie stronie,stanowi wlasnosc Federacj Rosyjskiej,a nie czesc majatku prywatnego Putina.Nie rob z Polakow idiotow. Jak Putin odejdzie od wladzy,to z tego wszystkiego beda korzystac nastepne rzadzace Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
7swift Putin Car 03.09.12, 22:34 igor_uk napisał: > Jak Putin odejdzie od wladzy, to z tego wszystkiego beda korzystac nastepne rzadzace Rosja. Putin nie odejdzie od władzy Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Odejdzie. 03.09.12, 22:35 Ale ty tego dnia nie dozyjesz.Zdechniesz z glodu . Odpowiedz Link Zgłoś
7swift Re: Odejdzie. 03.09.12, 23:08 odejdzie jak Chruszczow czy jak Breżniew? :) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Odejdzie. 03.09.12, 23:09 igor_uk napisał: Ale ty tego dnia nie dozyjesz.Zdechniesz z glodu . pomyliłem się. wypowiadasz się jak rasowy bolszewik . Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus. 04.09.12, 00:04 igor_uk napisał: Masz problemy ze zrozumieniem tego,co czytasz? Nie, nie mam ale ty masz i nie chcesz się z tym pogodzić. igor: Jak Putin odejdzie od wladzy,to z tego wszystkiego beda korzystac nastepne rzadzace Rosja. awift: Putin nie odejdzie od władzy igor: Odejdzie. Ale ty tego dnia nie dozyjesz.Zdechniesz z glodu . Typowo bolszewicka wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 09:41 F1 napisał: Piździsz farmazony. System jest taki jaki był za poprzedniej wladzy. NIE. Za poprzedniej władzy prezydent nie ułaskawiał jeszcze nieskazanych prawomocnie kolegów z partii. Nie łamano Konstytucji, na miejsce legalnie wybranych sędziów nie wsadzano dublerów. Nie było capo di tutti capi, który mówił, że jakiś sędzia powinien wylecieć z zawodu. TVP była politycznie neutralna, nie organem partii. Nie próbowano zastraszać i kneblować mediów, np. TVN. Polska nie była oskarżana o brak praworządności, najpierw przez Obamę, później przez obecną administrację i struktury unijne. Nie było ustaw antyżydowskich, a później wycofywania się i robienia obciągu Mossadowi. Nie było tak ostentacyjnego obciągu w Gabinecie Owalnym im. Lewinsky i Dudy. Nie było ostentacyjnego niepodawania ręki tzw. prezydentowi przez szefa jego partii. Nie było braku zakupów uzbrojenia i rujnowania armii. Nie było mianowania na strategiczne stanowiska ludzi powiązanych z rosyjskimi służbami. Nie mówiono na Zachodzie, że Polska stała się rajem dla szpiegów i ciężarem dla NATO. Nie kłamano ludziom, że na pieniądze trzeba zapracować, a można je dostawać. Nie ukrywano zadłużenia, nie rujnowano kraju i nie zadłużano go na setki miliardów złotych rocznie. To tak, w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 09:47 Poprawka, powinno być: Nie kłamano ludziom, że na pieniądze nie trzeba zapracować, a można je dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 11:35 Nie było publicznych samospaleń w proteście przeciw bezeceństwom rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 15:16 A tu: Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał we wtorek, że kwietniowa decyzja premiera zobowiązująca Pocztę Polską do przygotowania w maju wyborów prezydenckich w trybie korespondencyjnym rażąco naruszyła prawo. Sąd uznał nieważność tej decyzji. - Zaskarżona decyzja jest nieważna. (...) Przepis przewiduje dwie podstawy stwierdzenia nieważności: gdy rażąco narusza prawo i została wydana bezpodstawnie. W ocenie sądu obie te podstawy w tej sprawie zaistniały - uznał WSA. tvn24.pl/polska/wybory-10-maja-2020-decyzja-premiera-mateusza-morawieckiego-niewazna-reakcja-piotra-muellera-4692772 kolejny przykład nielegalności działań PIS. Nielegalności PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 PISowcy - lista niepełna 15.09.20, 16:11 Banaś - kontakty ze światem przestępczym, właściciel burdelu z pokojami na godziny. Urwał się ze smyczy Berczyński - nie wiem czy Pani wie, ale to ja wykończyłem te Caracale Błaszczak - spec od mięsa armatniego WOT, zakupów bez przetargów, samoloty dla VIPów, F-35 bez offsetu, polskie siły kosmiczne, jeśli chodzi o handel bronią, to myli export z importem Chrzanowski - propozycja korupcyjna złożona Leszkowi Czarneckiemu, afera KNF Czarnecki - ZCHN, Samoobrona, wreszcie PIS. Dużo gada. Europoseł. Stuknął Brukselę na 100 tys Euro. W zimie jeździ zezłomowanym kabrioletem. Duda - czego on nie umie podpisać, doktor prawa UJ, długopis Kaczyńskiego, Strażnik Konstytucji. Maliniak, Adrian, Człowiek z Budyniu Glapiński - bardzo hojne pensje dla bardzo mało kompetentnych dwórek, prezes NBP Jaki - praca doktorska z więziennictwa, specjalność naukowa promotora: siły powietrzne Janiger - nimfetek Macierewicza, 20 lat, doradca szefa kontrwywiadu wojskowego, fucha w MON Kaczyński - szef wszystkich z Dobrej Zmiany, Lepszy Sort, niedoszły budowniczy dwóch wież za pieniądze z Banku Pekao. Emerytur nie będzie, będzie Telewizja Narodowa. Drugi pilot. Kamiński - wyratowany od pierdla przez PAD, afera wynoszenia pieniędzy z CBA i podsłuchu Kwaśniewskich Karczewski - nielegalne dorabianie w szpitalu, marszałek senatu, wielki fan prezydenta Łukaszenki Kempa - była sekretarka Ziobry. Nie opublikuję wyroków TK w dzienniku ustaw, Szydło zakazała. Tornistry dla Aleppo gdzieś wsiąkły. Kościński - minister finansów, wykształcenie średnie Kownacki - wiceszef MON. To francuzi uczyli się od nas jeść widelcem. Twórca afer finansowych, m. in. BOŚ. Kuchciński - marszałek sejmu, 4 mln zł na przeloty ze statusem HEAD Kurski - w ciągu kilku lat przewalił prawie 5 mld zł, na show Zenka Martyniuka i nienawistną szczujnię, nazywany bulterierem Kaczyńskich. Duda twierdzi, że za mało lizał. Odszedł ale wrócił. Lichocka - niedługo chyba zacznie hailować, posłanka na Sejm. Jeden z pięciu członków Rady Mediów Narodowych. Za ten palec dostała naganę, ale naganę anulowano Macierewicz - do czasów Ziobry, świr numer 1, szef kontrwywiadu wojskowego. Sztandarowy projekt MON - strzelnica w kazdym powiecie, nie wybudowano ani jednej. Misiewicz - pomocnik aptekarza wchodzi razem z Antkiem M, na pasówkę do siedziby kontrwywiadu, potem zasiada w radzie nadzorczej PGZ. Morawiecki - dwukrotnie wyrokiem sądu uznany za kłamcę, majątek przepisał na żonę w 2013 i 2015, działkowiec kościelny. Pracować za miskę ryżu. Umierać za Ojczyznę. Pawlak - Rzecznik Praw Dziecka, edukatorzy seksualni podają dzieciom środki farmakologiczne na zmianę płci Pawłowicz - nie dostała się do Sejmu z powodu swojego zachowania, to ją awansowali do TK Piotrowicz - prokurator PRL, awansowany przez PAD na sędziego TK Przyłębska - magister, mianowana przez PAD na prezesa TK, kolejny długopis Kaczyńskiego, żona agenta SB Przyłębski - TW Wolfgang, agent SB, ambasador Polski w Berlinie Sasin - organizator lotu do Smoleńska, organizator wyborów 10 maja 2020. 70 milionów przewalone na karty do głosowania. Szumowski - Minister Zdrowia. Razem z bratem przepisali majątki na żony. Z budżetu Państwa dostalli ponad 200 mln zł. Spłaca kredyt. Odszedł. Szydło - 27:1, dowody w sprawie wypadku samochodowego uległy zniszczeniu w prokuraturze Terlecki - ksywa w internecie "Butapren", fałszerz wyników głosowania w Sali Kolumnowej Sejmu. Tchórzewski - 1 MLD zł przewału na elektrownię Ostrołęka C, polską energetykę powierzał Matce Boskiej Zalewska - 3 mln zł zajumane z PCK i przeznaczone na kampanię wyborczą, reformatorka oświaty, europarlamentarzystka Ziobro - magister prawa idzie na zwarcie z TK, SN, PE, KE, TSUE i Komisją Wenecką. O ile Antek był świrem na lokalną skalę, to Zero podbił Europę. Pobiera 4 państwowe pensje. Rycerz Niepokalanej walczący z tęczowymi flagami i chrystianofobią. Chroni pedofilów w sutannach. Przeklejone od kawy_porannej1 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 15.09.20, 18:03 Przepracowujesz sie. Tyle kitu naraz w odpowiedzi na ocenzurowany wpis? I nie dziwi mnie, ze PiS wygrywa każde wybory. Z takimi przeciwnikami trudno przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 15.09.20, 20:35 Wyciąłem jedno zdanie, sens taki: wcześniej pasowało to GW, a teraz nie. Nie zostawiłem go, żeby nie zniknęła i moja odpowiedź, ale to nic nie zmienia. Za to podałem mnóstwo konkretów, których nie można zanegować, bez względu na kontekst. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 16.09.20, 13:28 Teraz powiedz, F1, gdzie kit. Nie ma kitu i to jest najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 04:41 Sam kit. Litania bolaczek. Żadnych konkretow. Czytasz za dużo bibuły i do tego bezkrytycznie. Większość nazwisk nic mi nie mowi. Ale znalazłem: "Kaczyński - szef wszystkich z Dobrej Zmiany, Lepszy Sort, niedoszły budowniczy dwóch wież za pieniądze z Banku Pekao. Emerytur nie będzie, będzie Telewizja Narodowa. Drugi pilot." I to są twoje zarzuty. I to mają być konkrety. Chłopaku to się nawet na papier toaletowy nie nadaje. Ale bawmy sie: Za poprzedniej władzy prezydent nie ułaskawiał jeszcze nieskazanych prawomocnie kolegów z partii. Prezydent może ulaskawić kogo chce i kiedy chce. Art. 139 i Art 144 pkt 3/18 Potem dużo kitu. I ostatnia bolączka: Nie ukrywano zadłużenia, nie rujnowano kraju i nie zadłużano go na setki miliardów złotych rocznie. Oto deficyt budżetu w kolejnych latach: 2008 - 24.3 mld _ (1.9% PKB) 2009 - 23.8 mld _ (1.8% PKB) 2010 - 44.6 mld _ (3.2% PKB) 2011 - 25.1 mld _ (1.6% PKB) 2012 - 30.4 mld _ (2.1% PKB) 2013 - 42.2 mld _ (2.6% PKB) 2014 - 29.0 mld _ (1.7% PKB) 2015 - 42.6 mld _ (2.4% PKB) 2016 - 46.2 mld _ (2.5% PKB) 2017 - 25.4 mld _ (1.3% PKB) 2018 - 10.4 mld _ (0.5% PKB) 2019 - 13.7 mld _ (0.7% PKB) Tłustym drukiem lata PO. No i zapytam gdzie to zadluzanie na setki miliardow złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 06:00 Prezydent RP nie może każdego ułaskawić, te wyjątki są wymienione w cytowanych przez ciebie artykułach. Nie może ułaskawić również kiedy chce. Ułaskawienie osoby jeszcze nieskazanej, w trakcie prowadzonego postępowania sądowego, to ingerencja w niezawisłość sądu. Masz jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 09:11 Jest tylko jeden wyjatek. Prezydent nie może ulaskawić osób skazanych przez Trybunal Stanu. Natomiast nie określa momentu ulaskawienia w procesie prawnym. Ulaskawienie w czasie trwania postepowania sadowego nie narusza niezawislości sadu. Stosując twoją logikę ktoś moglby uznać że kiedy prokurator wnosi o umorzenie sprawy to narusza niezawislość sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:02 wyprowadzę ciebie z błędu, bo twoja znajomość prawa jest taka jak większości zwykłych obywateli, czyli żadna 1. Już tylko ten jeden wyjątek potwierdza, że nie można twierdzić, że można każdego ułaskawić. 2. ułaskawić można osobę skazaną. Osoby uniewinnionej przez sąd nie ma potrzeby ułaskawiać (z tym to nawet ty się zgodzisz, jeżeli jesteś osobą myślącą). Dobrze napisałeś, że prokurator wnosi o umorzenie sprawy, ALE to sąd sprawę umarza. Sąd nie musi uznać wniosków ani oskarżyciela, ani obrońcy. Dlatego ułaskawienie przed wydaniem wyroku zakłada, że oskarżony będzie skazany. Tak spekulować mogą felusiaki, ale nie PAD. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 18:05 Ładnie piszesz i twierdzisz, ze znasz się na prawie. OK. To pokaż mi gdzie jest napisane, ze ułaskawić można tylko osobę skazana wyrokiem sadu. Konstytucja RP nie pozostawia watpliwości co do zakresu prerogatyw prezydenta w kwestii prawa łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 18:20 Masz tu: Zgodnie z art. 139 Konstytucji RP prawo łaski stosuje Prezydent, z tym zastrzeżeniem, że nie dotyczy to osób skazanych przez Trybunał Stanu. Prawo łaski ma charakter indywidualny (w odróżnieniu od amnestii i abolicji, będących aktami o charakterze generalnym). Nowy JPK_VAT z deklaracją i ewidencją – PREMIUM PIT 2020. Komentarz z suplementem PIT 2020 – Rozwiązania tarczy antykryzysowej VAT 2020. Komentarz Nowy JPK_VAT z deklaracją i ewidencją – PREMIUM PIT 2020. Komentarz z suplementem PIT 2020 – Rozwiązania tarczy antykryzysowej VAT 2020. Komentarz Nowy JPK_VAT z deklaracją i ewidencją – PREMIUM 1 2 Jego istota polega na darowaniu lub złagodzeniu kar i środków karnych oraz skutków skazania. Może ono polegać np. na warunkowym zawieszeniu wykonania kary pozbawienia wolności lub warunkowym przedterminowym zwolnieniu, zamianie kary pozbawienia wolności na grzywnę. Łaska nie obejmuje cywilnoprawnych skutków skazania, np. rozstrzygnięcia w zakresie powództwa cywilnego, zasądzenia odszkodowania z urzędu. Prośbę o ułaskawienie może wnieść sam skazany oraz krewni w linii prostej, przysposabiający lub przysposobiony, rodzeństwo, małżonek i osoba pozostająca ze skazanym we wspólnym pożyciu. Postępowanie o ułaskawienie może wszcząć również z urzędu Prokurator Generalny, który może żądać przedstawienia sobie akt sprawy z opiniami sądów albo przedstawić akta Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej bez zwracania się o opinię. Wynika stąd, że ułaskawienie dotyczy wyłącznie osób skazanych. Skazanych, znaczy takich, w których sprawie zapadł prawomocny wyrok. Dopóki prawomocny wyrok nie zapadł, człowiek nie jest skazany. A teraz odnieś się do konkretnych zarzutów, jakie wymieniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 20:26 Wymieniasz jakieś formularze, ktore nic mi nie mowia i nie mam pojecia do czego maja sie odnosić. Jak wymienisz konkretne zarzuty to sie odniose. Trudno dyskutuje sie z fobiami interlokutora. To co wkleiłes o ulaskawieniu to nie jest wykladnia prawna. I absolutnie nie wynik, ze ulaskawienie dotyczy tylko osób skazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 19:36 felusiak1 napisał: > To pokaż mi gdzie jest napisane, ze ułaskawić można tylko osobę skazana wyrokie > m sadu. Nie bądź taki dowcipny. Przeczytaj, choć wątpię czy zrozumiesz: palestra.pl/pl/czasopismo/wydanie/1-2-2016/artykul/prawo-laski-a-tzw.-abolicja-indywidualna-rozwazania-pro-publico-bono Jest mnóstwo artykułów, w których znajdziesz odpowiedź na twoje dociekliwe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 19:44 Żebyś nie musiał za dużo czytać, jeden z fragmentów powyższego artykułu: Odnosi się to w szczególności do kwestii, kto może być „beneficjentem” stosowania prawa łaski. Otóż już drugie zdanie art. 139 Konstytucji RP „podpowiada”, że każda osoba skazana, prócz skazanej przez Trybunał Stanu. Ponadto może to być jedynie osoba skazana prawomocnym wyrokiem sądu, tj. takim, od którego nie przysługują środki zaskarżenia. A zatem prawo łaski zostało konstytucyjnie zdefiniowane. Przeciwny pogląd dałby zachętę do pogwałcenia praw obywatela RP, w szczególności zawartego w art. 42 ust. 2, przysługującego każdemu, przeciw komu prowadzone jest postępowanie karne, prawa do obrony we wszystkich stadiach postępowania, a przede wszystkim zasady domniemania niewinności, zgodnie z którą każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. Zakaz stosowania prawa łaski wobec nieprawomocnie skazanego albo zaledwie oskarżonego wynika także z przepisów określających ustrój wymiaru sprawiedliwości, zgodnie z którymi sądy i trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz, a postępowanie sądowe jest co najmniej dwuinstancyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 21:13 Wyjasnilem ci poniżej. Konstytucja nie „podpowiada”, że każda osoba skazana, prócz skazanej przez Trybunał Stanu. Tam stoi wyraźnie napisane "Prezydent stosuje prawo łaski". Nastepne zdanie wyraźnie i jednoznacznie ogranicza stosowanie prawa laski przez prezydenta. Jest to jedyny konstytucyjny warunek. Mało tego. Akty urzędowe prezydenta, a takim jest ulaskawienie, wymagaja podpisu premiera od czego jest 30 wyjatkow w tym ulaskawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 20:49 Chłopaku vermieter, powstrzymaj sie od przytykow. Artykul jest srecznie napisany ale ucieka w szuwary. Oto w opinii eksperta drugie zdanie (Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu.) wskazuje, że pierwsze zdanie (Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski.) powinno być interpretowane jako Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski wyłacznie do osob skazanych prawomocnym wyrokiem sadu. Interesujaca interpretacja i bardzo polityczna. Sąd jest arbitrem a nie stroną. To, ze poprzez ułaskawienie przed wyrokiem sad nie bedzie mial możliwości rozpatrywania sprawy nie narusza niezawislości sadu. Gdyby naruszalo to ulaskawienie po wyroku też narusza. Sad wydal wyrok a prezydent zlekceważył i ulaskawił. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 22:22 felusiak1 napisał: same bzdury, jak sobie coś wbije do głowy, to nie popuści, nawet za cenę samośmieszenia. Przestań marudzić, spierdalaj i w tym czasie dokształć się. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 23:24 Pan szanowny ma watle nerwy. Łatwo puszczaja i wtedy wychodzi wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 22:35 felusiak1 napisał: > Sąd jest arbitrem a nie stroną. To, ze poprzez ułaskawienie przed wyrokiem sad > nie bedzie mial możliwości rozpatrywania sprawy nie narusza niezawislości sadu. > Gdyby naruszalo to ulaskawienie po wyroku też narusza. Sad wydal wyrok a prezy > dent zlekceważył i ulaskawił. Ułaskawienie przed wyrokiem narusza prawo oskarżonego do obrony. Każdy woli być uniewinnionym przez sąd nie ułaskawionym przez prezydenta. Ułaskawienie nie potwierdza, że oskarżony jest niewinny, natomiast uniewinnienie przez sąd już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 23:22 Jesli narusza prawo oskarzonego do obrony to tez narusza prawo prokuratora doudowodnienia przestepstwa i uzyskania wyroku skazujacego Idziesz w grzązki teren. I nie bądź wulgarny. Jak czegoś nie rozumiesz to zapytaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 18.09.20, 00:11 no właśnie, dlatego prezydent nie stosuje prawa łaski przed wydaniem wyroku, o to ci chodziło przecież Prezydent przed podjęciem decyzji o ułaskawieniu zapoznaje się m.in. z aktami sądowymi, w szczególności z treścią wyroku i jego uzasadnieniem. Wyrok jest albo skazujący albo uniewinniający. Jeżeli oskarżony został uniewinniony, to prezydent nie musi go powtórnie uniewinniać. Pozostaje możliwość ułaskawienia osoby skazanej. Na tym kończę karmienie trolla. www.prezydent.pl/prezydent/kompetencje/prawo-laski/ Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 18.09.20, 01:56 Karmienie trolla? Wstydu nie masz. Prawo łaski nie jest obwarowane w konstytucji żadnymi proceduralnymi ograniczeniami. Zatem strzelasz w płot. W twoim linku mozesz sam, wlasnymi oczami przeczytać: Akt łaski, jako konstytucyjnie określona kompetencja Głowy Państwa, nie podlega kontroli. Z tego wynika, ze prezydent nie może być postawiony przed Trybunalem Stanu za ułaskawienie zanim sąd wydal wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: PISowcy - lista niepełna 18.09.20, 00:15 felusiak1 napisał: > Jak czegoś nie rozumiesz to zapytaj.. Nie rozumiem, dlaczego jesteś taki głupi i upierdliwy? Nie rozumiem też, dlaczego piszesz grzązki a nie grząski? Miałeś w szkole inne zdanie niż nauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 18.09.20, 02:00 Tak. Ty nie mialeś i efekty są widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:29 Weźmy choćby ten, pierwszy z brzegu, przykład: Chrzanowski - propozycja korupcyjna złożona Leszkowi Czarneckiemu, afera KNF Nawet władze PIS aresztowały Chrzanowskiego za próby korupcji, choć dla Mary był czyścicielem stajni Augiasza. Nawet władze PIS, oczywiście naprawdę nie dlatego, że popełnił przestępstwo. Dlatego, że wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:30 Masz tu coś do powiedzenia? A konkretów w wyliczance mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:34 Do wcześniejszego przykładu dodam: prezydent ułaskawia skazanych, ale nie sprawia że przestają być skazani i mogą obejmować urzędy publiczne. Prezydent bezprawnie podpisał wybór 3 sędziów-dublerów, zatem złamał Konstytucję. Za to należy się TS, sąd powszechny i ZK. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 18:34 Jaka afera KNF? Chrzanowski wpadl? Czy sa jakies dowody poza pomówieniem przez Czarneckiego? No i oczywiscie aferę wykryla Wyborcza. Umie wykrywać afery. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:48 1. www.wojskonews.pl/article,rekordowe_15_biliona_zlotych_dlugu_oto_prawdziwy_obraz_finansow_polski.html 2. To łączny deficyt budżetu państwa, samorządów, FUS, jednostek w rodzaju PFR. Ten deficyt również będzie wyższy niż zakładano. Minister Finansów uważa, że na poziomie 8 proc. PKB, ale prawdopodobnie on będzie większy – spodziewam się około 10 proc. To byłoby ponad 200 mld złotych”. www.wojskonews.pl/article,rekordowe_15_biliona_zlotych_dlugu_oto_prawdziwy_obraz_finansow_polski.html Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 10:52 Poprawka. Cytat wzięty stąd: oko.press/rzad-nowelizuje-budzet-deficyt-wyniesie-110-mld-zl-to-historyczny-rekord-jest-sie-czym-martwic/ Uczciwe unijne, nie narodowosocjalistyczne statystyki PIS, oceniają deficyt w roku bieżącym na około 220.000.000.000 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 18:56 Znowu wklejasz kit. Powiem tak. Ty nie lubisz PiSu i nie lubisz tak bardzo, że kazdy kit przyjmujesz jako objawioną prawde. Pomówienie jest dowodem na przestepstwo. Pokretny artykuł z niewiarygodnego okopress potwierdza twoją nienawiść i koi twoją duszę. Tak na marginesie, gdzie jest afera Srebrnej? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 20:35 Żaden kit, a niewykazane zadłużenie jest w funduszach, możesz poszukać w jakich, mi się nie chce. Ponad 100 miliardów. Zresztą, masz niezależne oszacowania, które wskazują, gdzie to zadłużenie, PiS temu nie przeczy. Na mocy przestępstwa ustawodawczego PC uwłaszczyło się na majątku Ekspresu Wieczornego i tak powstała Srebrna. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 20:38 I nie tylko oko.press, money.pl i businessinsider, GPrawna i wiele innych. A tu: biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1479112,bos-bank-pranie-brudnych-pieniedzy.html Gazeta Prawna i coś ekstra. Zasłaniasz się wykrętami. Nie ma rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 21:04 Jesteś chaotyczny. Wklejasz co ci wpadnie w oko. I znowu kit. Brudne pieniadze prane są we wszystkich bankach swiata. Jest tego duzo. BOŚBank nie jest wyjatkiem ale naglówek mówi "Państwowy bank prał brudne pieniadze". Aha, państwowy, znaczy pisowski. Piorą pieniadze nicponie. Take a pill. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 21:26 Tak, w tym przypadku państwowy znaczy pisowski. Nie odniosłeś się rzeczowo do żadnego zarzutu. Rozumiem. Nie ma rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 17.09.20, 23:18 Do jakich zarzutów sie nie odnioslem. Przedstaw jeden rzeczowy zarzut i dokladnie wyjasnij a ja chetnie rzeczowo odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 19.09.20, 20:08 Do żadnego się nie odniosłeś. A wszędzie, także w przypadku GetBack i ukradzionej przez Kaczynskiego koperty 50 tys. zarzuty mają co najmniej bardzo mocne poszlaki. Ale już afera respiratorowa ma 100% potwierdzenie w dokumentach - z naruszeniem prawa za ćwierć miliarda kupiono szmelc bez atestów, co powoduje, że nie wolno używać go w leczeniu ludzi. Dalej, ułaskawia się winnych, niewinnego tzn. takiego który nie jest prawomocnie skazany, nie ułaskawia się, bo nie ma sensu. PISowskie wykręty są tylko nieuprawnioną nadinterpretacją godną s...syna Falandysza. Nielegalnie i w sposób nieważny, z naruszeniem prawa mianowano trzech sędziów dublerów w TK. Więcej nie chce mi się pisać, chaotyczne to jest dlatego, że kryształowo czyści pisowcy kradną i oszukują we wszystkich możliwych sytuacjach, kradną nawet dary PCK dla bezdomnych. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PISowcy - lista niepełna 19.09.20, 20:57 Nie odnioslem się bo to co ty uwazasz za zarzuty to jedynie politycznie motywowane pomówienia a to z kolei jest kit. Tak jak kitem są twoje "mocne poszlaki". Macie w Polsce to co nazywa sie kryminalizacja polityki. Opozycja nie potrafi wygrać wyborow i ucieka w haszcze pomówień. Rzecz jasna nie ma żadnych dowodow ale ma przychylne media i te rządza duszami, twoja też. Nie ma też zadnej afery respiratorowej. To wymysł opozycji. Wasze media wypisują pietrowe bzdury. I na koniec konstytucja RP w Art 139 mowi "Prezydent Rzeczypospolite stosuje prawo laski". Nie ma zadnych konstytucyjnych ograniczeń co do terminu, okoliczności i zaawansowania procesu prawnego. PS. PiS was ogrywa to musicie stworzyć wirtualna rzeczywistość aby ukoić swoje ego. I dlatego wymyslacie codziennie nowe afery. To was utwierdza w przekonaniu, ze wasza wrogość jest uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 08:56 Respiratory: www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1960024,1,respiratorow-nie-widac-pieniadze-poszly-dokumenty-wyszly.read wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26026607,kontrola-poselska-ws-zakupu-respiratorow-zniknely-dokumenty.html Nie ma żadnej dokumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:11 A tu: forum.gazeta.pl/forum/w,28,164299317,164299317,Anton_i_jego_chlopaki_jako_ruska_agentura_suma_.html wątek Piqa, z moim udziałem, na temat udowodnionej przestępczej i wrogiej Polsce agenturalnej działalności PISu. Mnóstwo konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:17 Jeszcze jedno. Kolejna afera agentury PiS, tym razem Obwód Kaliningradzki: forum.gazeta.pl/forum/w,28,162526783,162526783,Kolejnaafera_agentury_PiS_tymrazem_Obw_Kaliningrad.html Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:28 A tu: wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/449366,zbigniew-wassermann-przygotowal-tajny-audyt-antoni-macierewicz-zniszczyl-wywiad.html?fbclid=IwAR0G-cLUfRsh2zvdTPbg8J_f3GH5ahbMHX4is0tFTNqFMb_TfQLTSWKJlyw podsumowanie wrogiej Polsce działalności Macierewicza. Polecam komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:31 Autor: Zbigniew Wassermann, PIS. Z powodu tego audytu wciągnięty na listę zaproszonych do lotu do Smoleńska w 2010. To już pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:21 "I na koniec konstytucja RP w Art 139 mowi "Prezydent Rzeczypospolite stosuje prawo laski". Nie ma zadnych konstytucyjnych ograniczeń co do terminu, okoliczności i zaawansowania procesu prawnego." Nie ma, bo domyślnie prawo łaski dotyczy skazanych przestępców. Na tę okoliczność PIS dokonuje kolejnej falandyzacji prawa, dopuszcza ułaskawianie ludzi niewinnych, ale to jeszcze nic. Skoro nie ma ograniczeń co do terminu, opuszcza także uniewinnienia np. w latach 2020-2040. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: PISowcy - lista niepełna 20.09.20, 09:41 A tu forum.gazeta.pl/forum/w,28,170512321,170512321,Rzad_woli_pomagac_zwierzetom_niz_ludziom.html?p=170514235 wpis ze źródłami na temat deficytu i jego ukrywania. Wpis prawicowca, konfederaty. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 11:05 Cóż z tego jeśli wymiotuję na sam widok tego łysawego kurdupla. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 15.09.20, 15:51 moje pierwsze skojarzenie tematu wątku było Putin-Car, wynajem samochodów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Rent a car 15.09.20, 17:08 [img]https://faktom.ru/data/photo/052818_043423436440.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Aha, znaczy Rosję rozkrada nie jeden gang, a kilka 16.09.20, 13:04 ...z sobą konkurujących? Pocieszające. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Aha, znaczy Rosję rozkrada nie jeden gang, a 16.09.20, 13:25 Artykuł sprzed kilku (ośmiu) lat, obecnie sytuacja się spolaryzowała i najważniejszy podział, to pomiędzy grupą tzw. mobilizacyjną i zachowawczą (Putin). Jakieś 2-3 lata temu ktoś mocny postawił na neokomunistów-patriotów i teraz to chyba (innej nie widzę, inteligencja nie liczy się) najsilniejsza grupa. Chciałem napisać więcej, ale na razie powiem, że oni (np. Sołowiej) mówią, że tej jesieni reżym padnie. Trochę to wątpliwe wydaje się, ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 22.09.20, 04:26 A czy owo Politbiuro 2.0" ma jakiekolwiek umocowanie w Konstytucji FR? Jesli nie to spadaj na drzwo. Zwykła dyktatura. Republika bananowa rządzona przez tych którzy władzę sami sobie wzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 22.09.20, 10:11 A czy gdzieś napisałem, ja czy Igor, że ma umocowanie w Konstytucji FR? Przetłumaczyłem artykuł napisany na podstawie Raportu Minczenki, który też w to nie wchodził, tylko opisywał rzeczywistość. Dziś jest jeszcze trochę inaczej, bo inne są relacje w tzw. elicie i na różnych szczeblach tabeli [o rangach]. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Putin Car?Nic bardziej mylnego. 22.09.20, 14:55 buldog2 napisał: > A czy gdzieś napisałem, ja czy Igor, że ma umocowanie w Konstytucji FR? > Przetłumaczyłem artykuł napisany na podstawie Raportu Minczenki, który też w to > nie wchodził, tylko opisywał rzeczywistość. > Dziś jest jeszcze trochę inaczej, bo inne są relacje w tzw. elicie i na różnych > szczeblach tabeli [o rangach]. > Ja tez nie odnosiłem sie do Ciebie, lecz do opisanego systemu. Jesli jednak Putin jest w tym ciele, takim który ma ostatnie słowo, to i tak jakby tego ciała nie było. Lub było ciałem doradczym jedynie dla Putina. Odpowiedz Link Zgłoś