Dodaj do ulubionych

Stany,jak Rosja?

05.09.12, 19:02
Jak mozno przeczytac T U Ameryke czeka:

"Danger! Exploding Pipelines. Bursting Dams. Massive Blackouts. "

Wladzy USA,wtykajac swoj nos na calym Swiecie,zaniedbali to,czym powinni zajmowac sie na co dzien,co stwarza realne zagrozenie dla zycia Amerykanow.

" But for decades, America has scrimped on taking care of the public furniture, endangering people and weakening the economy as bridges rust, roads crumble, dams weaken, and water mains leak. The sudden collapse of an Interstate highway bridge in Minneapolis in 2007, killing 13, and the cracks that shut down the Sherman Minton Bridge connecting Indiana and Kentucky last year (it reopened in February) are warning signs of widespread, but hidden, dangers lurking all around us."

Ameryka przez dziesiatki lat oszczedzala na infrastrukturze.To zagraza ludziam i oslabia gospodarke : mosty rdzewieja ,drogi niszcza sie,tamy po woli zaczynaja sypac sie,wodociagi ciekna.Pierwsze dzwonki juz byli-w 2007 roku w Minneapolis zawalil sie wiadukt .
dangers lurking all around us.

wklejam jeszcze raz link do tekstu,jak by ktos nie zauwazyl aktywnego linka w tekscie:
www.thedailybeast.com/newsweek/2012/09/02/america-s-coming-infrastructure-disaster.html
p.s. W Rosji rowniez przez dziesieciolecia nie inwestowalo sie w infrastrukture,skutki czego znane sa dobrze.Ale Rosja,jak twierdzi sie,przegrala zimna wojne,a Stany oglosili sie zwyciezcami tej wojny.

Obserwuj wątek
    • ellka-sullzer Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 19:28
      W amerykanskich "lewackich" mediach sponsorowanych przez monopolistyczne kartele jakos malo albo nic na ten wstydliwy temat sie nie mowi. Uwaga motlochu jest skupiana na tylkach corek Kardashiana (Paris Hilton juz sie opatrzyala motlochowi), terrorystach i kolejnych "sukcesach" dronowych atakow na DOMNIEMANYCH bojownikow w krajach z ktorymi nawet nie jestesmy w stanie wojny.
      • malkontent6 Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 19:39
        Elżuniu, za dużo czasu i energii poświęcasz na Paris Hilton.

Oto informacja z wczoraj znaleziona na stronie burżuazyjnych mediów:

startingpoint.blogs.cnn.com/2012/09/04/new-orleans-mayor-landrieu-floodgates-worked-to-hold-off-isaac-congress-needs-to-get-off-the-dime-and-invest-in-us-infrastructure/?iref=allsearch
    • 7swift dlaczego Stany nie Rosja? 05.09.12, 19:43
      bo w Ameryce nie kradna i buduja solidnie.
      • igor_uk Re: dlaczego Stany nie Rosja? 05.09.12, 19:45
        znasz to z wlasnego doswiadczenia?
        • 7swift w S.Petersburge 5 rok buduja nowy stadion 05.09.12, 19:55
          za 1,5 mld $. Nie ma ani pieniedzy, ani stadiona.
          • ellka-sullzer Re: w S.Petersburge 5 rok buduja nowy stadion 05.09.12, 20:09
            7swift napisał:

> za 1,5 mld $. Nie ma ani pieniedzy, ani stadiona.

No dobra swifty, zlap oddech, przeczytaj te twoje (neokonskie) 'talking points' i polacz je z tym co napisl Igor:)

Z tej twojej nieudolnej produukcji wychodzi na to, ze w Rosji kradna, truja i co tam jeszcze wiec USA nie moze byc gorsze :D :D :D

Chcesz przykopac Rosji a pomagasz Igorowi:D
            Byc moze nieswiadomie:D

Wylacz Persona Management Software (Sockware) z 'talking points' i zacznij myslec.
      • ellka-sullzer Re: dlaczego Stany nie Rosja? 05.09.12, 19:53
        7swift napisał:

> bo w Ameryce nie kradna i buduja solidnie.

Uwaga, sockware!
        :D
    • eva15 Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 20:00
      igor.uk53 napisał(a):

> p.s. W Rosji rowniez przez dziesieciolecia nie inwestowalo sie w infrastrukture
      > ,skutki czego znane sa dobrze.Ale Rosja,jak twierdzi sie,przegrala zimna wojne,
      > a Stany oglosili sie zwyciezcami tej wojny.

W ZSRR wszystko się waliło, podobno dlatego, że było państwowe. W USA wszystko się wali, bo jest prywatne, haha. A podobno prywatny właściciel lepiej dba niż państwowy .-))))
      • malkontent6 Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 20:06
        Ewciu, to co się w USA sypie jest właśnie państwowe. :)
        • eva15 Stany jak Rosja? Eee tam, USA lepsze! 05.09.12, 20:11
          To znaczy, że nie znasz angielskiego. Niech ci ktoś przetłumaczy artykuł, ja nie mam czasu. Jak ci przetłumaczy, to się dowiesz, że w USA wali się i państwowa i prywatna infrastruktura.

Na tym polega wyższość USA nad ZSRR !
          • malkontent6 Re: Stany jak Rosja? Eee tam, USA lepsze! 05.09.12, 20:15
            eva15 napisała:

> To znaczy, że nie znasz angielskiego.

To prawda:
            "The sudden collapse of an Interstate highway bridge in Minneapolis in 2007, killing 13, and the cracks that shut down the Sherman Minton Bridge connecting Indiana and Kentucky ".

Te mosty sa prywatne?
            • eva15 Re: Stany jak Rosja? Eee tam, USA lepsze! 05.09.12, 20:21
              Ne mówiłam, byci ktoś tłumaczył JEDNO zdanie, lecz cały artykuł. Albo przynajmniej takie fragmenty, jak ten:

Under the banner of deregulation, the monopolies that supply electricity, water, gasoline, natural gas, and Internet access have been hollowing out the privately owned infrastructure on which modern life and economic activity depend. Instead of putting more into maintenance, they have slashed budgets. At the same time, they earn phenomenal profits: up to 55 percent on their assets, eight times the average for all corporations.

Corporate monopolies that own railroad bridges, hydroelectric dams, and high-pressure pipelines have skimped on taking care of this infrastructure, putting lives and property across America at unnecessary risk from blackouts, collisions, and explosions, even the threat of entire towns being washed away by bursting dams.

Obaj z felusiem macie talent zaprzeczania FAKTOM.
              • malkontent6 Re: Stany jak Rosja? Eee tam, USA lepsze! 05.09.12, 20:30
                eva15 napisała:

> Obaj z felusiem macie talent zaprzeczania FAKTOM.

Ewciu, pokaż mi jeden fakt w tekście, który cytujesz.
                • eva15 Re: Stany jak Rosja? Eee tam, USA lepsze! 05.09.12, 22:53
                  Najwyraźniej nie chcesz, by ci ktoś przetłumaczył cały artykuł. Może z braku kasy na tłumacza?
        • igor_uk malkontent. 05.09.12, 20:15
          Zwroc uwage na ten fragment zalinkowanego przez mnie tekstu:

Corporate monopolies that own railroad bridges, hydroelectric dams, and high-pressure pipelines have skimped on taking care of this infrastructure, putting lives and property across America at unnecessary risk from blackouts, collisions, and explosions, even the threat of entire towns being washed away by bursting dams.
          • malkontent6 Re: malkontent. 05.09.12, 20:16
            Masz jakieś konkretne przykłady?
            • igor_uk Re: malkontent. 05.09.12, 20:17
              mam tylko ten tekst.
      • felusiak1 Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 20:07
        efka, ale infrastruktura w usa jest rzadowa a nie prywatna.
        • igor_uk felus. 05.09.12, 20:16
          Z tekstu wynika cos innego.Ze nie tylko panstwowa.
          • ellka-sullzer Re: felus. 05.09.12, 20:39
            Jesli o przyklady chodzi ... w bardzo oplakanym stanie sa mosty kolejowe. Kolej ... to prywatne panstwo w panstwie.
        • eva15 Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 20:18
          Feluś, poproś niech ci któś przetłumaczy:

Under the banner of deregulation, the monopolies that supply electricity, water, gasoline, natural gas, and Internet access have been hollowing out the privately owned infrastructure on which modern life and economic activity depend. Instead of putting more into maintenance, they have slashed budgets. At the same time, they earn phenomenal profits: up to 55 percent on their assets, eight times the average for all corporations.

Już napisałam malkontencikowi (ten też nie kuma po angielsku) że wyższość USA nad ZSRR polega na tym, że w USA ewali się i państwowa i prywatna infrastruktura.
          • eva15 Re: Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 20:25
            Państwo jest za biedne, by inwestować we własną infrastrukturę - musi mieć kasę na wojny i płacenie odsetek od długów, a prywatni właściciele zbyt CHCIWI, zbyt żądni szybkiego zysku, by inwestować w tą infrastrukturę, która do nich należy.
          • malkontent6 Re: Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 20:40
            Ewciu, a teraz przeczytaj to, co napisałaś niedawno na temat niemiec. To samo odnosi się do USA:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,138630219,138639983,Re_cynizm.html
            • eva15 Re: Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 22:55
              Jak rozumiem, sugerujesz, że to ja napisałam ten artykuł a nie Ami znający bezpośrednio realia.
              Ty masz odloty nie gorsze niż forumowy janusz.
              • malkontent6 Re: Wyższość USA nad ZSRR 06.09.12, 13:52
                eva15 napisała:

> Jak rozumiem, sugerujesz, że to ja napisałam ten artykuł a nie Ami znający bezp
                > ośrednio realia.

No tak, bezpośrednia znajomość realiów jest bardzo ważna. W takim razie musimy wierzyć panienkom z Pussy Riot. Jakby nie było to Rosjanki więc wiedzą co się dzieje w ich kraju.
                • igor_uk malkontent. 06.09.12, 16:03
                  Buntujacy sie kociaczki nie maja tu nic.o ile dobrze wiem,zadnego artykulu oni nie napisali,a co za tym idzie,nie mamy pojecia o tym,co oni sadza o infrastrukturze w Rosji.
                  Zreszta sam tytul watku sugeruje,ze z tym w Rosji nie jest dobrze.
          • felusiak1 Re: Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 22:18
            efka, ja nie mam problemów z rozumieniem angielskich tekstów. nie mam również problemów z rozumieniem podtekstów i doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to streszczenie ksiazki w której autor jezykiem godnym trybuny ludu stawia zarzuty i dokonuje konkluzji.
            • eva15 Re: Wyższość USA nad ZSRR 05.09.12, 22:52
              Tu nie chodzi o język, lecz o fakty. Podobne fakty co do USA opisują Niemcy, zresztą ku własnej przestrodze. Tu też był do niedawna szał prywatyzacji infrastruktury, teraz nieco osłabł, a osłabł m.in. po tym co wydarzyło się z Deutsche Bahn (DB). Jak długo kolej była państwowa, była czysta, nowoczesna, elegancka i chodziła punktualnie co do miniuty, jak w szwajcarskim zegarku. Odkąd zaczęto przygotowywać DB do prywatyzacji (i odpowiednio dopasowywać wyniki gospodarcze) zrobił się rozpi... - zwolniono ca połowę personelu, przestano inwestować, dbać o tabor, czystość, puktualność no i kolej zaczęła coraz bardziej przypominać sprywatyzowaną kolej brytyjską, która jak dotąd była postrachem Niemiec. Syf i malaria.
              • mara571 z koleja niemiecka to przesadzilas 05.09.12, 22:59
                odkad odszedl jej poprzedni szef jest duzo lepiej.
                Nawet dworce remontuja i nowe pociagi dla komunikacji podmiejskiej kupuja.
                • eva15 Nie przeczytałaś uważnie 05.09.12, 23:16
                  Piszę o okresie, gdy szykowano przyspieszoną prywatyzację. W międzyczasie władze od tego odeszły i sytuacja znów się poprawiła. Sam szef to sprawa drugorzędna, chodzi o priorytety gospodarczo-polityczne ustalane na najwyższym szczeblu - a te w obliczu postępującego upadku jednak się zmieniły. Zaniechano przyspieszonej nachalnej prywatyzacji i pójścia na giełdę w trybie turbo pod czujnym okiem banksterów, no i dlatego polepszenie.
        • ellka-sullzer Re: Stany,jak Rosja? 05.09.12, 20:23
          felusiak1 napisał:

> efka, ale infrastruktura w usa jest rzadowa a nie prywatna.
          >

Czesc jest "rzadowa" - co kolwiek by to w dzisiejszych czasach znaczylo - czesc jest prywatna.

Elektrownia np. jest prywatna, czesci lini tez ale grid jest juz w wiekszosci "rzadowy'" - co kolwiek pod tym terminem sie kryje.

Siec autostrad, mostow ... niektore sa prywatne, niektore "rzadowe" (co kolwiek sie pod tym terminem kryje)
          Niech mi malkontent, felus powiedza ze z "rzadowych" drog nie korzystaja...

Tak rzadowe jak i nierzadowe drogi, mosty ... czasem sie odnawia ... gdy sie da ukrecic pare milionow z "rzadowej" pompy ... odpowiednio ja smarujac oczywioscie:D
          Ot taki zamkniety taniec.
          • igor_uk Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:30
            Czy dziala u ciebie ten link?

rt.com/news/
            p.s. Z tego co zauwazylem,mieszkasz w Stanach.
            • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:33
              igor_uk napisał:

> Czy dziala u ciebie ten link?
              >
              > rt.com/news/
              > p.s. Z tego co zauwazylem,mieszkasz w Stanach.

Dziala
              • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:34
                I co na nim widzisz?
                • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:37
                  Pewnie to samo co ty, malkontnent:)

Mnie sie to rzucilo w oczy

rt.com/news/bittorent-monitor-shady-firms-415/
                  • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:38
                    Hmm, dziwne...
                    • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:41
                      Co, masz filter?
                      To co zamiescilam jest pod #4 u mnie.
                      • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:42
                        Chyba jakieś problemy z DNS.
                      • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:44
                        A u dolu strony jest cos takiego
                        rt.com/news/notice-action-eu-internet-consultation-366/
                        • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:49
                          Moze byc filter na serwerze biznesu ...
                          Jesli nie jestes w pracy .... hmmm, wygladaloby ze nie masz wolnego dostepu:/
                          • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:51
                            Pracuję dziś w domu, ale podłączam się do różnych dziwnych miejsc....
                            • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 20:57
                              Wyglada wiec na to, ze twoj internet provider decyduje gdzie sie masz czerpac swoja wiedze:/
                              • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 21:08
                                Najważniesze, że pozwala mi dotrzeć do forum GW. :)
                                • ellka-sullzer Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 21:31
                                  malkontent6 napisał:

> Najważniesze, że pozwala mi dotrzeć do forum GW. :)

Tu nie tak jak w jakiejs Rosji czy Chinach, nie, malkontnent, gdzie dostep do informacji jest ograniczany <snark>
                                  • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 21:51
                                    Do jakich informacji masz ograniczony dostęp?
                                  • eva15 Re: Elka,mam prosbe. 05.09.12, 22:56
                                    ellka-sullzer napisał(a):

> malkontent6 napisał:
                                    >
                                    > > Najważniesze, że pozwala mi dotrzeć do forum GW. :)
                                    >
                                    > Tu nie tak jak w jakiejs Rosji czy Chinach, nie, malkontnent, gdzie dostep do i
                                    > nformacji jest ograniczany <snark>

Jak go odetną także i od GW to może coś zrozumie, choć wątpię.
                                    • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 06.09.12, 00:41
                                      eva15 napisała:

> Jak go odetną także i od GW

Jak babcia będzie miała wąsy...
                                      • eva15 Re: Elka,mam prosbe. 06.09.12, 00:59
                                        Jak na hamerykańskie poczucie demokracji to kto wie, może GW okaże się być zbyt niepoprawną politycznie. Eee nie, to chyba niemożliwe, wszak ona w tej samej grupie awangardy demokracji.
                                        Tak więc - odetną cię co najwyżej od RT. Mała strata, to tak jak Polaków odcinano za wszelką cenę od Wolnej Europy, dało się bez niej żyć.
                                        • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 06.09.12, 13:55
                                          No popatrz dziś RT.com już działa, problem był chyba rzeczywiście z mojej strony.

Jak na złość nikt w tej Hameryce nie chce Putina cenzurować. :)
                                          • eva15 Re: Elka,mam prosbe. 07.09.12, 00:25
                                            No popatrz, a sugerowałeś, że Putin nie zapłacił.
                                            • malkontent6 Re: Elka,mam prosbe. 07.09.12, 13:45
                                              Odpowiedziałem ci wczoraj, ale cenzura wycięła mój wpis w którym zasugerowałem, że Putin przepił pieniądze przeznaczone na działanie RT w USA.
    • igor_uk O tym co nie co. 05.09.12, 21:07
      Pisalo sie i w Polsce:
      Ameryka się sypie
      • ellka-sullzer Re: O tym co nie co. 05.09.12, 21:14
        Jesli o artykul chodzi to Hoover Dam ma sie z tego wszystkiego najlepiej jak na moje postronne oko.

P.S Dzieki suszy ruch barek na Mississippi ustal. Isaac przyniosl spore opady wiec pewnie zegluge znow otworza.
      • misterpee Re: a jak kradna ! 05.09.12, 22:12
        USA ma juz dlugu 15 trylionow (USA), tymczasem Rosja dlugu nie ma. To jest najlepszy dowod korupcji w Rosji ! Nic nie pozyczyli od RZ, Wigil, prosze dokoncz moj ostatni wyraz, jakos wyszlo mi to z glowy.
        • eva15 Re: a jak kradna ! 05.09.12, 23:26
          No właśnie, są takie trzy paskudy, które nie chcą się zadłużać - Iran, Rosja i Chiny....
          Chore państwa, chore społeczeństwa...
          • j-k chore spoleczenstwo Rassiji :) 05.09.12, 23:42
            eva15 napisała:

> No właśnie, są takie trzy paskudy, które nie chcą się zadłużać - Iran, Rosja i
            > Chiny....
            chore społeczeństwa...

no to napewno :))))

Rassija na 128-mym miejscu :)
            pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_oczekiwanej_d%C5%82ugo%C5%9Bci_%C5%BCycia
    • jk2007 dlaczego Stany nie Rosja? 05.09.12, 23:10
      w Ameryce nie ma korupcji, i nowe mosty czy drogi nie sypia sie i nie niszcza sie.
      • jk2007 dlaczego Stany nie Rosja? c.d 07.09.12, 11:08
        w Rosji ponad polowa mostow jest zbyt waska, 20 % mostow jest w zlym stanie technicznym, 5 % - awaryjnych.
        www.argumenti.ru/economics/n355/200502
    • j-k Stany - to nie Rassija :) 05.09.12, 23:39
      No tu cie zmartwie :)

US maja lepsze warunki naturalne .:)

Na pustyni Mohave stacjonuje 1000 samolotow F-16
      (pod plandekami, na wypadek wojny)
      sucho tam, wiec nie rdzewieja...

Podobnie z mostami kolejowymi.
      sa w kiepskim stanie.
      wiem.
      Jednakze nie trzeba ich co 5 lat malowac, jak w Rasssiji
      klimat im sprzyja :))))

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      chemik i ekonomista.
    • misterpee Re: Mosty nie rdzewieja - to dobre 06.09.12, 02:59
      dla tych co stracili domy ( podobno polowe kaliforni) i spia pod mostami. Ich domy przejeli bankierzy i zrownali z ziemia. Do takiego dobrobytu w rosji nie doszlo, na dodatek musza malowac mosty zeby dojechac do Rzymu, Paryza, i reszty Europy na wycieczke. Co za brak kultury. W Ameryce ludzie nie traca czasu na zwiedzanie, graju w ruska ruletke w Atlantic City i Las Vegas, a potem sami sobe strzelaja w glowe. To jest dopiero zabawa. Zreszta Aerykanie nie musza grac w kasyna, wystarczy ze wloza pieniadze do banku i straca od razu dla dobroczynnych banksterow, ktorzy dziela sie ze soba ta gotowa. Pewnie j-k , felus i paru naszych przyjaciol tez cos z tego dostana. Rosja nie daje im ani grosza - co za skandal !
      • malkontent6 Re: Mosty nie rdzewieja - to dobre 06.09.12, 13:58
        misterpee napisała:

> dla tych co stracili domy ( podobno polowe kaliforni)

Cała Kalifornia. W łaściwie w całym kraju wszystkie domy sa zrównane z ziemią a psy doopami szczekają.
    • przyjacielameryki Re: Stany,jak Rosja? 06.09.12, 17:35
      Sam próba porównywania USA z Rosją w czymkolwiek jest żałosna. To zupełnie inne światy. Np. długość autostrad wynosi około 65 000 km a ile wynosi w Rosji? 100 km. a może 200 km.?? Więc o czym mowa. Oczywiście utrzymanie w użyteczności tak gigantycznej sieci dróg(nie tylko autostrady) oznacza olbrzymie koszty. To samo dotyczy kolei, mostów, lotnisk.
      Rosja ze swoją infrastrukturą może porównywać się z Irakiem, Libią bo już np. z Turcją przegrywa z kretesem. A z USA????

Ojojoj - lata świetlne za Ameryką!!

Jak nie ma dróg to i nie ma kosztów. A niedawno wybudowany nowy most na Wołdze kołysał się jak huśtawka. Niezłe kino!! Ale polscy inżynierowie już naprawili usterkę, fakt koszty były jeszcze przed użytkowaniem!
      • igor_uk p.a. 06.09.12, 17:44
        A cos na temat?
        Czy musisz zawsze tylko pluc na Rosje,jak nawet tematem jest inny kraj ?
        • misterpee Re: Istotnie autostrady sa w Ameryce 06.09.12, 21:24
          ale kolej to tylko na paru liniach. Podrozowanie po Ameryce jest o wiele trudniejsze niz w Europie. Przy dzisiejszej komputeryzacji i zagrozeniu paliwowym , autostrady musza byc zastapione innymi srodkami masowego transportu, i pod tym wzgledem Rosja ma przewage, poniewaz nie musi burzyc istniejacy system, Pamietajmy ze Rosja byla ofiara 2 wojen swiatowych i komuny. Ameryka zrobila na obu wojnach, a teraz cierpi na podobny kryzys sowietyzacji systemu amerykasnkiego, co prowadzi ja do zguby. Tymczasem Putin sprawnia administracje i gospodarke Rosji, czego skutki sa widoczne z kazdym dniem. Zeby utrzymac autostrady trzeba miec produkcje , a nie lichwe, Tymczasem w Ameryce produkcja zostala eksportowana do innych krajow. Teraz nawet lichwa nie jest nic warta.
    • edek_vilola Re: Istotnie autostrady sa w Ameryce 07.09.12, 02:28
      Pycha szacunku sobie nie zdobedziecie

Z calym szacunkiem dla Rosji, bo w koncu kazdy kraj do czegos tam doszedl i zasluguje na szacunek. Nawet Korea Polnocna. Kolej transsyberyjska to rzeczywiscie piekna rzecz.
      W koncu przeciez to USA maja najdluzsza siec kolejowa na swiecie, z tym ze kolej tam od dawna przestala byc glownym srodkiem transportu. Po drugie, w tak duzych krajach jak Rosja lub USA pierwszorzedne znaczenie ma komunikacja lotnicza. A w Rosji lotnisk jest bez porownania mniej niz w USA, ich przecietna jakosc nie dorownuje lotniskom amerykanskim, a poza tym linie lotnicze w Rosji sa znacznie mniej bezpieczne (bardzo niski wskaznik bezpieczenstwa wsrod tzw. "krajow cywilizowanych").
      O czym tu mowic i co tu porownywac? USA ma lepsze autostrady i USA ma lepsze linie lotnicze. Koleja do Wladywostoku jedzie sie bardzo dlugo. To glownie atrakcja turystyczna niczym kolej transkanadyjska.

A swoja droga ciekawe, ze ten wschodnio-slowianski lud (Rosjanie) zawsze chcieli byc lepsi od kazdego prawdziwego swiatowego lidera w kazdym okresie historycznym.
      ZSRR mial "wyzszy" ustoj od Zachodu i przecietny "homo sovieticus" w to wierzyl, badz chcial w to wierzyc. Obecnie Rosja nie jest juz komunistyczna, ale jak dawniej chce byc za wszelka cene "lepsza". Dlaczego? Czyzby dowodem jest to, ze zdobyli sobie najwieksze terytorium na swiecie? Byc moze. Ale jest to terytorium w jednym kawalku "wokol Moskwy". Francuzi mieli kiedys prawie cala Ameryke Polnocna od Kanady po Luizjane. Byli w Laosie i w Wietnamie, mieli enklawy w Indiach. Wladali polnocna Afryka i Madagaskarem.
      Thaiti i Gujana Francuska w Ameryce Poludniowej. I ich jezyk do dzis jest bardziej "swiatowy" niz rosyjski. Podczas olimpiady w Londynie z glosnikow rozlegala sie francuzczycna i angielszczyzna. Nic po rosyjsku!
      Kiedys wyksztalceni Rosjanie (arystokracja, oficerowie) mowili rowniez po francusku. Czyz nie przyjemniej uczyc sie jezyka "malpowanych" (Francuzow) niz "malpujacych"?
      • jk2007 zacofana Rosja 07.09.12, 10:48
        edek_vilola napisał(a):
        > w tak duzych krajach jak Rosja lub USA pierwszorzedne znaczenie ma komunikacja lotnicza. A w Rosji lotnisk jest bez porownania mniej niz w USA, ich przecietna jakosc nie dorownuje lotniskom amerykanskim, a poza tym linie lotnicze w Rosji sa znacznie mniej bezpieczne (bardzo niski wskaznik bezpieczenstwa wsrod tzw. "krajow cywilizowanych").
        O czym tu mowic i co tu porownywac? USA ma lepsze autostrady i USA ma lepsze linie lotnicze.
        w Rosji lotnisk jest 115 lotnisk, w USA - 14,5 tys. lotnisk
        региoнaльнoй aвиaции в Рoccии прaктичеcки не ocтaлocь. Срaвните цифры. В 1992 г. y Аэрoфлoтa былo 1,263 региoнaльных мaршрyтa, пo ним coвершaлocь 14,4 тыc. рейcoв в гoд. Сейчac – 19 мaршрyтoв, 138 рейcoв. Для примерa мoжнo взять Кaнaдy, нacеление кoтoрoй – 33,3 млн. челoвек (прoтив 143 млн. в РФ). Вoт цифры: в Кaнaде региoнaльными мaршрyтaми ежегoднo летaют 16,5 млн. челoвек в гoд, y нac – 3,2 миллиoнa. Прoблемa делитcя нa две чacти. Первaя – дефицит aэрoпoртoв, c 1991 г. чиcлo грaждaнcких aэрoпoртoв в Рoccии coкрaтилocь c 1,4 тыc. дo 328 штyк. При этoм oпoрнaя cеть, нa кoтoрoй держитcя вcё вoздyшнoе cooбщение в cтрaне, включaет тoлькo 115 aэрoпoртoв, a междyнaрoдным требoвaниям cooтветcтвyют менее деcяти. Для cрaвнения: в США – 14,5 тыc. aэрoпoртoв, в Гермaнии – 5 тыc., дaже в Брaзилии – 3,3 тыcячи. Втoрaя прoблемa – дефицит региoнaльных вoздyшных cyдoв. Перекoc нaлицo: в Рoccии нacчитывaетcя 605 мaгиcтрaльных пaccaжирcких caмoлётoв и тoлькo 340 региoнaльных.
        www.argumenti.ru/economics/n352/196457
      • igor_uk edek_vilola 07.09.12, 15:38
        Z calym szacunkiem,ale tematem tego watku nie jest Rosja,a tylko USA. Uzylem Rosji,jako alegorii,nie starajac sie porownywac te dwa kraje,ktore nie da sie porownac,i to nie tylko przez rozne warunki klimatyczne,ale i ze wzgledow historycznych.
        • misterpee Re: podobne piosenki 07.09.12, 15:57
          sziraka strana maja rodnaja, This Land is your laThis land is your land, this land is my land

This land is your land, this land is my land
          From California to the New York Island
          From the redwood forest to the Gulf Stream waters
          This land was made for you and me

source: www.lyricsondemand.com/miscellaneouslyrics/childrenslyrics/thislandisyourlandlyrics.html

Ширoкa cтрaнa мoя рoднaя,
          Мнoгo в ней леcoв, пoлей и рек!
          Я дрyгoй тaкoй cтрaны не знaю,
          Где тaк вoльнo дышит челoвек.

От Мocквы дo caмых дo oкрaин,
          С южных гoр дo cеверных мoрей
          Челoвек прoхoдит, кaк хoзяин
          Неoбъятнoй Рoдины cвoей.

Вcюдy жизнь и вoльнo и ширoкo,
          Тoчнo Вoлгa пoлнaя, течет.
          Мoлoдым везде y нac дoрoгa,
          Стaрикaм везде y нac пoчет