07.09.12, 10:39
Amerykanie sa agresywni a zreszta podobni do Rosjan sowieckich. W Stanach i w Europie rzadza mafie i banksterzy. A w Europie to Niemcy z dobrego serca utrzymuja reszte krajow. W koncu Rosja to kraj przyszlosci z prezydentem, ktory wreszcie dal wywiad.

Z jakiego "swiata" pochodza te watki?

PF
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Swiat 07.09.12, 10:50
      polski_francuz napisał:

> Amerykanie sa agresywni a zreszta podobni do Rosjan sowieckich. W Stanach i w E
      > uropie rzadza mafie i banksterzy. A w Europie to Niemcy z dobrego serca utrzymu
      > ja reszte krajow. W koncu Rosja to kraj przyszlosci z prezydentem, ktory wreszc
      > ie dal wywiad.
      >
      > Z jakiego "swiata" pochodza te watki?
      >
      > PF
      >

Z tego ?:
      forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html
      Ale dlaczego pytasz tutaj, skoro możesz napisać tam ?
      • polski_francuz Z tego swiata 07.09.12, 11:36
        czyli z FS. To byla proba niesmialej krytyki jednostronnosci wpisow.

PF
        • kaszebe12 Re: Z tego swiata 07.09.12, 11:52
          Prosze o krytyczne osmielenie sie...
          "Damroka jest wielka".
          • eva15 Re: Z tego swiata 07.09.12, 12:47
            To tylko zwykła zawiść. Obaj otworzyli ca w tym samy czasie prywtane fora. Igor ma już ponad 6.000 wpisów, a on nieco ponad 230.....
            • kaszebe12 Re: Z tego swiata 07.09.12, 13:00
              Dlaczego zawisc , Ewo ? -Mozliwe , ze Juesej jest bardzo pokojowa potega , mozliwe ,ze to my -owce jestesmy tworczyniami kryzysu (skoro mamy zan placic) mozliwe ,ze finansjera jest wysoce etyczna klasa spoleczna....
              "Damroka jest wielka".
            • komdiw Re: no tak+ 07.09.12, 16:29
              ale kto tam
              pisze?
          • polski_francuz Damroka? 07.09.12, 13:00
            No coz, zachecony odpowiem.

Szukanie wwinnych, ukladu, Zydow, banksterow za jakim kolwiek wydarzeniem, ktore sie na swiecie wydarza jest naiwnoscia, uproszczeniem czy, w koncu, wizja niezadowolonych.

Swiatem da sie tak kierowac jak pogoda. Ruchy i prady spoleczne sa wynikiem chilowym jekiejs rownowagi sil albo braku tej rownowagi.

Wybory, jesli juz o nich mowa sa wyborami najmiejszego zla. Czy Hollande, czy Putin czy tez, Obama vs. Romney byly i sa wyborami w ktorych zwyciezcy nie budza wielkich spolecznych emocji. Sa malenka zmiana w jakims kierunku. I do tego ta zmiana po kilku miesiacach okaze sie zludna bo, tak naprawde, rzadzacy maja maly margines wyboru.

PF
            • kaszebe12 Re: Damroka? 07.09.12, 13:16
              Skad takie uproszczenie... ,bo SYSTEM jest prosty. Z bylego kapitalizmu produkcyjnego przeszlismy do etapu niekontrolowanego , globalnego kapitalizmu finansowego sensu stricto.-Polityczny etablishment i aparat panstwowy jest tylko przekladnia wladzy i kontroli spolecznej nad nami-owcami.- Mowa o Zydach ? -Juz pisalem panu felusiowi , ze chodzi o czysty zbieg okolicznosci w tym ,ze faktyczni wlasciciele zachodniego maja tak specyficzne nazwiska i pochodzenie.
              -Uwazasz , ze wspolczesny swiat posuwa sie w dobrym kierunku ?
              Damroka ? -Jedna z lepszych kaszubskich grup .-Goraco polecam (sa na Youtube).
              • polski_francuz Dobry czy zly 07.09.12, 13:38
                "Uwazasz , ze wspolczesny swiat posuwa sie w dobrym kierunku ?"

to sa kategorie moralne. I trudno je zastosowac w ogolnosci. Na pewno moga byc zadowoleni z poprawy ich losu Chiczycy czy Polacy, bo ich sytuacja sie poprawia.

Rozwiniete kraje zachodnie sie cofaja. Jedne bardziej inne mniej ale trudno im wykrzesac nowe energia do walki. I przychodzi nasz stary znajomy nacjonalizm, ktory juz tyle zlego na swiecie wyrzadzil.

W koncu, jestesmy wszyscy egoistami. Dla mnie, dla Ciebie zreszta tez, liczy sie Francja, Polska, Niemcy i Europa. No i tutaje trzeba duzo energii by nie zaczac sie cofac. I walka o utrzymanie Euro jest na porzadku dziennym.

Z tym, ze nie mam wiedzy czy ostanie decyzje Draghiego (o zakupie panstwowych weksli bez ograniczen przez Bank Europejski) sa sluszne czy nie. I nikt takiej wiedzy nie ma. Wiem za to bardzo dokladnie, ze zalezy mi na utrzymaniu Euro i na postepie integracji europejskiej. Wlasnie z egoistycznych wzgledow.

PF
                • kaszebe12 Re: Dobry czy zly 07.09.12, 14:09
                  Czy na pewno chodzi o kategorie moralne ? - Ogolnosc ? -Istnieja ,niestety , tematy uniwersalne , ktore nie napawaja zbytnim optymizmem.-W kontekscie socjopolitycznym cofnelismy sie wszyscy sporo wstecz. -Nie bede sie rozpisywal o systemie (patrz wyzej) , o schylku epoki energetycznej,o zywnosci , o informacji i dezinformacji , o otwartej demokraturze , o nowoczesnym kolonializmie , o bogu Zysku...
                  Integracja europejska ? -Jak najbardziej ! -Ale nie oparta tylko na wspolnej walucie i wskaznikach gospodarczych , a oparta na swiadomosci wspolnot zwyklych , szarych obywateli Europy.
                  Nacjonalizm ? - A co jest jednym z ideowych silnikow napedzajacych Chiny ? -Nacjonalizm jest przede wszystkim ostoja poczucia tozsamosci. -Jezeli mam wybierac miedzy Europa multikulti , a Europa nacjonalizmow;- wybieram stanowczo to drugie.
                  • polski_francuz Wybor? 07.09.12, 16:51
                    "Nacjonalizm ? - A co jest jednym z ideowych silnikow napedzajacych Chiny ?"

Co 6-7 czlowiek to Chinczyk. Polakow czy Francuzow jest 10-15 razy mniej. Europa niezjednoczona nie ma zadnej szansy znaczyc w dzisiejszym swiecie.

Silna Europa i Euro to jakas tam gwarancja, ze cos mamy do powiedzenia. I jakos ten nacjonalizm trzeba temu rozsadkowi podporzadkowac.

W tym sensie wyboru nie ma. Albo jest taki oczywisty jak ten z pytania: czy wolisz byc mlody i bogaty czy stary i biedny.

PF
                    • spokojnaglowa33 Re: Wybor? 07.09.12, 17:05
                      polski_francuz napisał:
                      > Silna Europa i Euro to jakas tam gwarancja, ze cos mamy do powiedzenia. I jakos
                      > ten nacjonalizm trzeba temu rozsadkowi podporzadkowac.

Popieram. Poczucie tożsamości narodowej? Czasem ważne. Ale nie wiem, czy zmieściłoby się w pierwszej 10-ce moich potrzeb. W pierwszej 5-ce na pewno nie. A moje dzieci to chyba w ogóle się nad tym nie zastanawiają ...
                      • bogo200 a poczucie koloru, twojej skory, to gdzie sie 07.09.12, 17:23
                        miesci, w katalogu, twoich potrzeb...?!

spokojnaglowa33 napisał:
                        (...)
                        >Poczucie tożsamości narodowej? Czasem ważne. Ale nie wiem, czy zmieśc
                        > iłoby się w pierwszej 10-ce moich potrzeb. W pierwszej 5-ce na pewno nie. (...)
                        • spokojnaglowa33 Kolor skóry? 08.09.12, 14:44
                          Jakoś nigdy nie patrzyłem na to przez pryzmat koloru skóry.
                          Używając pojęć antropologii kulturowej: uważam się za przedstawiciela cywilizacji łacińskiej, a w jej obrębie za cząstkę zachodniego kręgu kulturowego. I tak, to poczucie mam bardzo silne, zaraz za świadomością własnej indywidualności.
                          Inne piszące tu osoby też - przynajmniej na pierwszy rzut oka - do tego zachodniego świata należą. A jednak jego porażki niektórym z nich sprawiają wielką schadenfreude. Coż, jak widać pozory mylą.
                          • bogo200 Re: Kolor skóry? 08.09.12, 18:00
                            a mozesz sprobowac...?

spokojnaglowa33 napisał:

> Jakoś nigdy nie patrzyłem na to przez pryzmat koloru skóry.
                            > Używając pojęć antropologii kulturowej: uważam się za przedstawiciela cywilizac
                            > ji łacińskiej, a w jej obrębie za cząstkę zachodniego kręgu kulturowego.(...)
                            • spokojnaglowa33 Re: Kolor skóry? 09.09.12, 16:02
                              bogo200 napisał(a):
                              > a mozesz sprobowac...?

Nie. Bo ja uwielbiam czekoladki ;-)

• mara571 mam pytanie PF 07.09.12, 19:29
                      Kiedy byles ostatnio na wschod od Laby i w krajach nad Dunajem ponizej Wiednia?
                      Ale tak prywatnie i na dluzszy czas?
                      • polski_francuz Re: mam pytanie PF 07.09.12, 19:35
                        W polskiej Szklarskiej Porebie z tydzien w 2003 roku. Potem juz zawodowo na dzien czy dwa. Ostatnio w 2009 roku.

Dlaczego pytasz?

PF
                        • mara571 Re: mam pytanie PF 08.09.12, 18:26
                          bo nie rozumiesz, dlaczego coraz wiecej mieszkancow bylego Ostblocku jest przeciwko Europie. Oczywiscie w wesji jak nam serwuja elity, ktorych symbolem jest Komisja Europejska i Trybunal w Strassburgu.
                          • polski_francuz Przeciwko Europie? 09.09.12, 11:33
                            Masz jakies statystyki na poparcie tej karkolomnej tezy? Czy jedynie osobiste przekonanie...

Polska zyje w najlepszym okresie swojej historii i nawet najwieksi pesymisci nie moga na to zamknac oczu.

PF
        • 7zahir A czyja to wina? 07.09.12, 11:57
          nt
          • polski_francuz Ze zlego zrozumienia 07.09.12, 13:03
            nie moga wyniknac sluszne wnioski.

Wszak napisalem, ze chodzi o krytyke jednostronnosci wpisow na FS. Wine za to mzna obarczyc niedojrzalosc wpisujacych. Albo brak ich doswiadczenia.

PF
    • j-k take it easy - PF :))) 07.09.12, 13:31
      Czym tu sie przejmowac ?
      Antyamerykanskie bidulinki forumowe maja tu swoje miejsce
      - gdzie moga frustracje na USA, kapital, banksterow itd...- wyladowac.

W realnym Swiecie sa zupelnie bezsilne - wiec te frustracje nalezy rozumiec.
      Ostatecznie taki np. V. popluje tu troche na Zydow i juz mu lzej.
      Gorzej, gdyby z tej frustracji bomby podkladal.
    • asmall4 Re: Swiat 09.09.12, 12:56
      Pochodzą ze świata bezustannej rosyjskiej dezinformacji i jej piesków forumowych.

Pieski te nie mają swojego życia . Ich "życie" to stękanie na forum.
      • edek_vilola Re: Swiat 09.09.12, 13:21
        asmall4 napisał:

> Pieski te nie mają swojego życia . Ich "życie" to stękanie na forum.

No, coz 'piesek' czyli PIE(rwszy) SEK(retarz) "bratni" musial zawsze sluchac genseka czyli GEN(eralnego) SEK(retarza).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka