Dodaj do ulubionych

Literacka nagroda Nobla dla Chinczyka

11.10.12, 17:37
Kolejny dowód na mode na Chiny i znaczenie tego panstwa i jego kultury we wspolczesnym swiecie.

Mo Yan ma 57 lat I pisze w modnym od kilku dziesiecioleci stylu: magicznego realizmu. Mnie osobiscie najbardziej znanym reprezentantem tego stylu jest Salman Rushdie.

Mo Yan jest mi zupelnie nieznany. Zaczne od ogladniecia filmu na podstawie jednej z jego powiesci "Hong gaoliang jizu": po angielsku (“the red field” - Czerwone Pole
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Literacka nagroda Nobla dla Chinczyka 11.10.12, 19:14
      czy nie uwazasz, ze oni przyznaja nagrody wedlug klucza geograficznego? I chyba dlatego na gieldzie nazwisk kursowal literat japonski, bo kolej byla na Azje.
      Przyznaje sie bez bicia, ze nigdy nie czytalam chinskiej literatury. Moze kiedys to nadrobie.

Mnie bardziej interesuja te trzy pierwsze Noble. Tak nigdy nie bylo kontrowersyjnego laureata.
      Wczoraszy duet rodzi swego rodzaju nadzieje, ze wspolpraca potomkow Polakow i Zydow z Polski jest mozliwa.
      U Roberta Lefkovitza ( nazwisko spotykane u Zydow w wschodniej przedwojennej Polsce pracowal jako postdoc potomek piekarzy, ktorzy wyemigrowali z Polski.
      Uczen przerosl mistrza, albo wybral sobie lepsze miejsce do dalszej pracy, ale Komitet Noblowski nagrodzil obydwu.
      • zeitgeist2010 Nobel opiniotworczy 12.10.12, 10:20
        mara571 napisała:

> czy nie uwazasz, ze oni przyznaja nagrody wedlug klucza geograficznego? I chyba dlatego na gieldzie nazwisk kursowal literat japonski, bo kolej byla na Azje.Przyznaje sie bez bicia, ze nigdy nie czytalam chinskiej literatury. Moze kiedys to nadrobie (...)

Literacka nagroda Nobla jest w duzej mierze wydarzeniem politycznym. Zawsze byla. Dlatego jest interesujaca sama w sobie, a nie tylko dla krytykow literackich.

Ja tez nie czytam wspolczesnej literatury chinskiej. Smak estetyczny tego kraju, łącznie z filmem, nie nalezy do moich faworytow.

Nagrody literacka i pokojowa Nobla są jednak warte odnotowania, bo sa opiniotworcze i odzwierciedlają aktualne dominujące trendy polityczne i kulturowe na planecie.

Wyobrazmy sobie, ze komitet Stortingu przyznałby pokojowa nagrode dla Pussy Riot :)

Na FS tego nie widac ale w rzeczywistosci bardzo duzo spraw kreci wie wokól Chinskiej cywilizacji, nie tej klasycznej ale wspolczesnej.

Nikogo nie obchodzi Mo Yan i jego soczysta proza z obdzieraniem ze skory i domyslnym gwaltem w kukurydzie :)

Natomiast miliony ludzi z zachodu przewija sie przez Chiny.
        Instytucje i prywatni obywatele zabiegaja o dobre stusunki z Chinami i czerpia z nich korzysci.

Jak masz studentow w rodzinie albo w kregu znajomych mozesz zareklamowac, ze moga otrzymac roczne stypendia na wybranym przez siebie uniwersytecie. Mieszkanie za darmo.

Dla Chin jest to tez wazne. Chinskie TV przerwalo program, aby powiadomic o nagrodzie nobla. Nigdy to sie wczesniej nie zdarzylo.

Wszystkie inne nagrody Nobla sa oczywiscie bardzo wazne i opiniotworcze w swoich branzach.
        Mnie uderza zawsze to, wiekszosc nagrod zdobywaja obcokrajowcy pracujacy w amerykanskich srodowiskach badawczych.
        • zeitgeist2010 pokojowa dla UE to juz zadyma :) 12.10.12, 11:08

Norwedzy to juz nie staraja sie urabiac opinii. Oni organizuja zadymy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka