Dodaj do ulubionych

Skrajna prawica

14.11.12, 18:42
Tak sobie czytam te prasowe artykuły i często gesto natykam się na określenie "skrajnie prawicowa partia X". To ciekawe, że nie natknałem się na określenie "skrajnie lewicowa partia Y". Wyglada na to, ze wszystko na prawo od centrum jest skrajnie prawicowe a wszystko na lewo jest umiarkowanie centro-lewicowe. Zatem nastapiło przesuniecie znaczenia pojęć.
Teraz centrum jest blisko lewej strony. Wyglada na to, że ten autobus jedzie przechylony.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 telepatia? 14.11.12, 18:47
      Właśnie dzisiaj zastanawiałem się nad nazwą partii opozycyjnej
      do partii konserwatywnej. Jest to jakaś lewica.

Ale jak ją jednoznacznie nazwać?

• igor_uk Re: telepatia? 14.11.12, 18:49
        PiS.
    • polski_francuz Skrajnie lewicowe 14.11.12, 18:54
      partie istnieja m.in we Francji. naleza do nich m.in. trockisci. Z tym, ze upadek praktycznego komunizmu pokazal duzej czesci ludzkosci na wschod of Laby, ze komunizm jest systemem malo praktycznym. I faktycznie autobus sie przechylil w prawo.

PF
      • mara571 Widzisz PF a die Linke trzyma sie niezłe 14.11.12, 20:44
        Zwłaszcza na wschodzie Ni śmieć, gdzie post-SEDowcy maja spora reprezentacje na poziomie komunlnym.
        I co ciekawe, to od nowej Róży Luksemburg odkąd związała sie z Oskarem L. Już nie uslyszysz o bezwzględnej nacjonalizacji. Wystarczy jej nacjonalizacji banków.
        • polski_francuz Linke 14.11.12, 21:12
          to taki bardziej wschodni patriotyzm. Sprzedali sie za dojczmarki ale die Linke zapewni im, ze honor pozostal caly.

Sara zmadrzala i bardzo dobrze. Czas mi nie pozwala czytac Der Spiegel na biezaco i zaczynam miec zaleglosci z 2-3 tygdnie.

"Nie śmieć"= Nie miec?

Nie postrzegalem Cie jako adeptke humoru slownego. Ale gratuluje rozszerzenia repertuaru.

PF
          • mara571 Re: Linke 14.11.12, 21:47
            przepraszam PF, pisalam ten post na czyms co wie lepiej, co chce napisac.
            Mialo byc: Niemiec.
            • polski_francuz Never mind 15.11.12, 11:57
              "na czyms co wie lepiej, co chce napisac"

Czy to Ipady takie przemadrzale? Czytalem gdzies ze to przyszlosc informatyki domowej.

Pozdro

PF
    • mara571 Zadałem ci pytanie 14.11.12, 20:45
      W wątku Majki, na samym końcu.
      Mógłbyś podrzucic jakiegoś linka?
      • elka-sulzer Re: Termin "prawica" "lewica" 15.11.12, 00:44
        juz dawno przestal cokolwiek znaczyc, tak samo jak "terror" czy "wojna".
        No bo jak np. mozna prowadzic "wojne z terrorem"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka