Dodaj do ulubionych

Jak zlikwidować banki?

20.01.13, 14:09
Przeczytałam zabawny rosyjski artykuł z "Russkowo reportera" o Tuwie, przetłumaczony przez "Forum" (nr.2).
Mieszkańcy Tuwy mają skuteczną metodę na likwidację banków. W mentalności mieszkających tam ludów nie ma czegoś takiego jak pożyczka. Gdy osiadły tam banki i zaczęły wciskać kredyty, lud kasę pobrał i na tym koniec. Nikt ani myśli pieniędzy oddawać, bo niby czemu? Cytuję:

"Tok rozumowania był taki:
Sami nam te pieniądze wtykacie, to dlaczego teraz znów je od nas chcecie"?

Bankom nie udało się odzyskać ani grosza, w popłochu zamknęły swoje filie i uciekły z Tuwy.
W Tuwie nie ma już ani jednego banku...
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 14:16
      genialne!Szoda tylko, ze w naszym swiecie tak latwo nie da sie tego wprowadzic w zycie.

PS. Czytalas juz TO
      • eva15 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 14:29
        Przeczytałam pobieżnie. Szczerze mówiąc mam wielkie trudności, by wskrzesić w sobie współczucie dla tych samobójców i dla całej tej branży. H. Köhler ma rację to jest jakieś potworne monstrum. Ale kto tego smoka wawelskiego ziejącego ogniem wyhodował?
    • eva15 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 14:18
      Dokładnie przekazując artykuł - w Tuwie nie ma już żadnych bankowych filii udzielających kredytów dla ludności.
    • igor_uk Ewa,to Ty? 20.01.13, 14:19
      A gdzie link do cytowanego tekstu?
      • eva15 Re: Ewa,to Ty? Oczywiście, że nie:-) 20.01.13, 14:32
        Nie podawałam linku, bo pełny artykuł jest tylko w princie:

www.tygodnikforum.pl/forum/index.jsp?place=Lead03&news_cat_id=72&news_id=10699&layout=1&forum_id=8702&page=text
        • eva15 Re: Ewa,to Ty? Oczywiście, że nie:-) 20.01.13, 14:34
          P.S. Jeszcze raz spasibo, Igor.
          • igor_uk Re: Ewa,to Ty? Oczywiście, że nie:-) 20.01.13, 14:38
            Udalo sie.To ciesze sie.
            Nie bylo trudno?
            • eva15 Re: Ewa,to Ty? Oczywiście, że nie:-) 20.01.13, 14:41
              Nie, to proste. Miałeś rację, wcześniej byłam nieuważna.
        • igor_uk Ewa. 20.01.13, 14:47
          A czy wiesz,ze autor artykula nie zyje?Zginal tragicznie,majac zaledwie 35 lat.
          • eva15 Re: Ewa. 20.01.13, 14:52
            To smutne, gdzie zginął? (w Tiuwie?) i kiedy? Ten artykuł jest chyba dość aktualny, niedawno napisany.
            • igor_uk Re: Ewa. 20.01.13, 14:58
              Ponad rok temu.
              Wiecej tutaj:
              rusrep.ru/article/2011/12/07/antipin/
              p.s. Sam nic o tym nie wiedzialem,szukalem wspomniany przez Ciebie artykul w "Рyccкий Репoртер" ,a znalazlem to.
              • eva15 Re: Ewa. 20.01.13, 15:05
                Wygląąda na to, że był znanym w Rosji dziennikarzem..
    • eva15 Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:38
      Mieszkańcy Tuwy nie uznają też prywatnej własności ziemii, dla nich to przypuszczalnie dar od Boga dla wszystkich ludzi. Z podobnych przyczyn nie uznają też granic państwowych, swoje bydło pędzą swobodnie na tereny przygraniczne Mongolii i z powrotem . Rosyjscy pogranicznicy są bezradni...
      • igor_uk Mam obawy. 20.01.13, 14:40
        Ze zaraz tu wpadnie "wielki" znawca Tuwy i sprobuje zepsuc watek.
        Ewa,nie daj sie sprowokowac.
        • eva15 Re: Mam obawy. 20.01.13, 14:43
          Igor, to Ty się dajesz sprowokować, ja z jasiem-głuptasiem już dawno skończyłam dyskusje i jestem konsekwentna. Pilnuj siebie:-)
          • igor_uk Re: Mam obawy. 20.01.13, 14:48
            To ciesze sie.Obiecuje,ze w tym watku nie odpowiem na zaden jego post.
          • j-k Masz obawy ? - niepotrzebnie. 20.01.13, 15:00
            eva15 napisała:

Igor, to Ty się dajesz sprowokować, ja z Panem Doctorem J.K.
            już dawno skończyłam dyskusje i jestem konsekwentna.

Po raz kolejny przypominam, ze o to szlo.
            Ja naprawiam ci mylny obraz Swiata, a ty to przyjmujesz do akceptujacej wiadomosci.
      • eva15 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:44
        Warto pamiątać, że temeczne ludy to biudyści i to tacy, co dodatkowo wierzą w szamanów...
        • eva15 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:47
          Hymn Republiki Tuwy ma tylko 13 wersów. „Gdy chodzę po lesie, zawsze jestem zadowolony – bo mam tu wszystko, czego potrzebuję, by żyć”. Ten region Federacji Rosyjskiej, położony na pograniczu z Mongolią, w rankingu najczystszych ekologicznie prowincji mieści się w pierwszej trójce, a pod względem poziomu życia plasuje się na ostatniej pozycji. Dla mieszkańców Tuwy rozwinięta gospodarka to koszmar, przed którym należy uciekać. Miejscowym XXI wiek nie jest do niczego potrzebny, zresztą jak każdy inny – żyją w wiecznym bezczasie. Dla Rosji Tuwa to taka „wewnętrzna Afryka”.

Chętnie bym się tam wybrała, by to zobaczyć z bliska. Niestety jest tam niebezpiecznie..
        • eva15 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:55
          Buddyści
      • mara571 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:45
        ile ludzi tam mieszka? 200-300 tys?
        Tak dlugo jak tam nic nie znajda (jakies zloza), nie bedzie potrzeby wybudowania czegos strategicznego (rurociag, gazociag, baza wojskowa) zostawia ich w spokoju.
        • eva15 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:50
          Tak, 300 tys. ludzi, prawie całkowicie utrzymywanych z budżetu federalnego Rosji. Z 14 mld rubli bużdżetu 10 mld daje Moskwa. Zyć nie umieć!

Owszem, Tuwa ma ogromne, niedawno wykryte złoża. Będzie budowana kolej i znów wrócą (jak za czasów ZSRR) rosyjscy specjaliści. Tymczasem miejscowi nie chcą żadnej cywilizacji...
          • mara571 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:53
            no to moze byc jak na Saharze...
            Zloza czego? Gazu?
            • eva15 Re: Jak zlikwidować banki i własność ziemi? 20.01.13, 14:58
              Artykuł nie podaje jakie, pisze tylko o wielu różnych potrzebnych gospodarce złożach.

Nie sądzę, że będzie jak na Saharze, za czasów ZSRR pełno było Rosjan w Tuwie i jakoś to funkcjonowało, nawet fabryki im pobudowali i dali miejscowym ludziom pracę. Po upadku ZSSR Tuwańczycy sami nie umieli tych fabryk prowadzić, więc je rozebrali i sprzedawali po kawałku na złom żyjąc w ten sposób przez lata.
          • igor_uk Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 14:54
            protown.ru/russia/obl/articles/3410.html
            • eva15 Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:00
              Ooo, no to faktycznie tych bogactw jest od groma.
              • igor_uk Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:07
                Ewa,zauwaz,zawsze podaje tylko oficjalne zrodla.
                Ten portal jest bardzo pozyteczny w przypadku poszukiwan czegos konkretnego o Federacji Rosyjskiej .
                Polecam:

protown.ru/
                • eva15 Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:10
                  Dzięki
            • mara571 Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:09
              dzieki.
              jesli wydobycie chociaz 1/4 tych zloz ruszy, to zegnaj "najczystszy ekologicznie regionie Rosji"
              • eva15 Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:14
                Z tego co czytam, to to się mocno w Rosji zmienia. Napewno będzie to znacznie mniej rabunkowa i znacznie bardziej przemyślana gospodarka niż kiedyś, choć oczywiście uprzemysłowienie zmieni zapewne przynajmniej w części oblicze tych terenów.
                • igor_uk Re: Mara,to powinno Ciebie zainteresowac. 20.01.13, 15:23
                  W Jakucji bylo bardzo trudno prowadzic inna gospodarke,oprocz rabunkowej.
                  Ekosystem tam bardzo kruchy,a to za sprawa wiecznej zmarzliny.
                • mara571 to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywkowe 20.01.13, 15:26
                  czy nie.
                  • igor_uk Re: to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywko 20.01.13, 15:28
                    mara,czy bylas kiedys tam,gdzie jest wieczna zmarzlina?
                    • eva15 Re: to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywko 20.01.13, 16:01
                      Ale w Tuwie chyba nie ma wiecznej zmarźliny?

• igor_uk Re: to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywko 20.01.13, 16:13
                        Jest.
                        Тывa - гoрнaя cтрaнa c чередoвaнием выcoких хребтoв и глyбoких кoтлoвин. Гoры зaнимaют 82% территoрии реcпyблики, рaвнинные yчacтки - 18%. Сельcкoхoзяйcтвенные yгoдья - oкoлo 3,6 млн. гa (21,5% территoрии), oднaкo преoблaдaющее меcтo в леcaх зaнимaют нacaждения, oтличaющиеcя низкoй прoизвoдительнocтью.
                        Оcнoвные прирoднo-климaтичеcкие зoны: тyндрoвые плocкoгoрья c вечнoй мерзлoтoй,
                        • eva15 Re: to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywko 20.01.13, 16:16
                          Aha, dzięki. A jak dużą część obszaru zajmuje ta wieczna zmarźlina?
                    • mara571 Re: to zalezy od tego, czy kopalnie beda odkrywko 20.01.13, 16:15
                      nie, mieszkam glownie w NRW.
                      A tam odkrywek duzo. I to wielkich.
                      I bojow ekologow, wysiedlanych mieszkancow sporo. Temat dyzurny dla mediow.
                      Ale poki co, wszystko trzyma sie w okreslonych granicach, bo niedlugo te elektrownie i odkrywki zaopatrujace je w wegiel brunatny beda jedynymi pewnymi zrodlami pradu dla Niemiec.
                      Tu przyklad obrazkowy
    • wojciech.2345 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 14:48
      Ciekawy wątek.

Gratuluję.
      • yurek11111 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 16:09
        Tez sadze ze ciekawy watek,idealne miejsce dla forumowych komsomolcow spelniajace ich oczekiwania:nie ma bankow ,co lubia(chociaz tu widze sprzecznosc bo $$$ tez lubia,a te sa nierozerwalnie zwiazane z istnieniem bankow),szwendali by sie po lesie w rytm hymnu "Gdy chodzę po lesie, zawsze jestem zadowolony – bo mam tu wszystko, czego potrzebuję, by żyć",a w wolnych chwilach zajeliby sie wypasem bydla ,jak na pastuchow przystalo...
        Ech,schodzi przewodniczaca na psy, watki typu "bialoruskie walonki przyszloscia swiata","Bezbankowa Tuwa kraina szczesliwosci", itd....

wojciech.2345 napisał:

> Ciekawy wątek.
        >
        > Gratuluję.
        • eva15 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 16:14
          Biedaku nieszczęśliwy, z kim znowu polemizujesz? Czyznajdziesz w tym wątku choć jedną moją wartościującą wypowiedź? No ale wiadomo, nie umiesz czytać ze zrozumieniem, więc nie ma co wymagać.
          • wojciech.2345 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 16:18
            eva15 napisała:
            > Biedaku nieszczęśliwy, z kim znowu polemizujesz? Czyznajdziesz w tym wątku choć
            > jedną moją wartościującą wypowiedź? No ale wiadomo, nie umiesz czytać ze zrozu
            > mieniem, więc nie ma co wymagać.
            ------------------
            Gołąbeczko,
            treść postu otwierającego jest wartościująca.
            Natomiast zawartość postu wprowadzającego
            jest clever.
            • eva15 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 16:21
              Sprawdź sobie w w słowniku, co to znaczy "wypowiedź wartościująca". Na tym kończę, bo nie zamierzam dać sobie zepsuć wątek biciem piany.
              • wojciech.2345 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 16:41
                eva15 napisała:
                > Sprawdź sobie w w słowniku, co to znaczy "wypowiedź wartościująca". Na tym końc
                > zę, bo nie zamierzam dać sobie zepsuć wątek biciem piany.
                --------------
                Gołąbeczko,
                ja umiałbym takie hasła ("wypowiedź wartościująca") do encyklopedii
                lub Wiki Ogłupiacza napisać.

Zapominasz się Waćpanna.
    • j-k Ty nie strasz Igora, Evelein... 20.01.13, 14:56
      Od lat tu pisze, ze cos z ta Tuwa jest nie tak...

I nawet sam Prezio lubiacy tam jedzic konno nie pomoze...
      blogi.newsweek.pl/Tekst/polityka-polska/531818,Tuwa---rosja-bez-rosjan.html
      tvp.info/informacje/ludzie/meskie-wakacje-putina/807940
    • amg10 A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 16:39
      Kompletnie banki ignorowac/omijac szerokim lukiem. W wyniku braku depozytow ludnosci banki powinny zdechnac smiercia naturalna.

Czy mam racje ??
      • igor_uk Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 16:52
        Nie masz.
        Banki sa potrzebne .Mlodzi ludzi musza miec szanse kupic mieszkanie na kredyt,bo gdzie beda mieskac ,dopoki uskladaja kase w skarpetkach?
        Banki sa potrzebne dla tego,zeby wspierac rozwoj gospodarki,udzielajac na te cele kredyty.

Ale napewno banki i kredyty nie powinni sluzyc temu,czemu sluza przyglupom,ktore zaciagaja pozyczki wszedzie,gdzie sie da,zeby nakupic roznego sprzetu,a pozniej kombinuja z kredytami,zeby nie wpakowac sie w klopoty,przy tym z duma stwierdzaja,ze kredyty nie dla glupich.Chociaz wlasnie glupimi sami i sa,sprowadzajac swoje zycie do grania w rosyjska ruletke,gdzie za naboj moga sluzyc odsetki karne i niewyplacalnosc.
        • yurek11111 Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 17:18
          igorczik,jestes przyglupem nad przyglupami,mowisz co innego ,a swoim dzialaniem temu przeczysz:banki sa potrzebne bo udzielaja kredytu,ale igorczik karty kredytowej nie posiada...
          Wypowiedzi innych interpretujesz po swojemu,i nie rozumiejac zagadnienia ,tak charakterystycznie dla ciebie ,sprowadzasz temat do twojego poziomu ,wyplacalnosci lub bankrucji , abstrachujac od tego ze evcia twierdzi, ze to dobrze iz mieszkancy Tuwy,pobrali kredyty i ich nie posplacali.... :-)))))
          gor_uk napisał:
          Ale napewno banki i kredyty nie powinni sluzyc temu,czemu sluza przyglupom,kto
          > re zaciagaja pozyczki wszedzie,gdzie sie da,zeby nakupic roznego sprzetu,a pozn
          > iej kombinuja z kredytami,zeby nie wpakowac sie w klopoty,przy tym z duma stwi
          > erdzaja,ze kredyty nie dla glupich.Chociaz wlasnie glupimi sami i sa,sprowadzaj
          > ac swoje zycie do grania w rosyjska ruletke,gdzie za naboj moga sluzyc odsetki
          > karne i niewyplacalnosc.
          • igor_uk Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 17:25
            yurek,czego ty tak pienisz sie?
            Posiadam kilka kart debetowych ,ktore mnie pozwolaja korzystac ze wszystkich osiagniec wspolczesnej bankowosci,oprocz jednej,nie mam zamiaru brac kredyty na biezace wydatki,dla tego karta kredytowa mnie nie jest potrzebna.
            • yurek11111 Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 17:40
              Wiec ci jeszcze raz tlumacze,karta kredytowa nie jest ZADNYM kredytem na biezace wydatki,jest darmowa forma zaplaty za biezace wydatki,odwlekajaca w czasie ich zaplate,bez dodatkowych kosztow,o ile balans zostanie zaplacony w terminie,tego nie daje karta debitowa,ktora powoduje sciagniecie naleznosci natychmiast z pieniedzy nagromadzonych na koncie wlasciciela karty debitowej,do tego utrzymywanie kilku kont w banku w Kanadzie jest kosztowne,gdyz KAZDE konto w banku,ma oplate i limit miesiecznych transakcji ,a wiec korzystanie z karty debitowej kosztuje extra ,dlatego nadal twierdze ze karta kredytowa jest koniecznoscia do NORMALNEGO zycia w swiecie.

igor_uk napisał:

> yurek,czego ty tak pienisz sie?
              > Posiadam kilka kart debetowych ,ktore mnie pozwolaja korzystac ze wszystkich
              > osiagniec wspolczesnej bankowosci,oprocz jednej,nie mam zamiaru brac kredyty na
              > biezace wydatki,dla tego karta kredytowa mnie nie jest potrzebna.
              • igor_uk Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 17:54
                yurek,nic nie ma za darmo. Jak tobie udaje sie miec cos za darmo,to znaczy za to ktos placi.Zreszta i ty stapasz po cienkim lodzie,wystarcze choroba,jakis wypadek,lub inne wydarzenie nieprzyjemne,to i Ty zaplacisz za wszystko z nawiazka.
                • yurek11111 Re: A czy ten sposob jest zly ?? 20.01.13, 18:04
                  Za co ja mam niby zaplacic ,gdyby przyszla choroba lub wypadek?
                  Popelniasz zasadniczy blad,opinie wyrazona przez kogos,utozsamiasz z dzialaniem tej osoby...

igor_uk napisał:

> yurek,nic nie ma za darmo. Jak tobie udaje sie miec cos za darmo,to znaczy za t
                  > o ktos placi.Zreszta i ty stapasz po cienkim lodzie,wystarcze choroba,jakis wyp
                  > adek,lub inne wydarzenie nieprzyjemne,to i Ty zaplacisz za wszystko z nawiazka.
        • amg10 Igor nie zlapales istoty mego postu 20.01.13, 17:29
          igor_uk napisał:

> Nie masz.
          > Banki sa potrzebne .Mlodzi ludzi musza miec szanse kupic mieszkanie na kredyt,

Ja zareagowalem na pytanie evy: "jak zlikwidowac banki" a nie na pytanie czy banki sa potrzebne czy nie. Zauwazyles to ??

Czy teraz zgadzasz sie z tym, ze konsekwencja braku bankowych depozytow od ludnosci powinna byc naturalna smierc bankow ??

• igor_uk amg10. 20.01.13, 17:51
            W takim razie Ty nie zalapales tego,dla czego banki uciekli z Tuwy.
            Tamtejsza ludnosc omijala banki szyrokim lukem,czyli twoja propozycja jest dobra,ale nie nowa.
            • amg10 Re: amg10. 20.01.13, 18:08
              igor_uk napisał:

> Tamtejsza ludnosc omijala banki szyrokim lukem,czyli twoja propozycja jest dobr
              > a,ale nie nowa.

Tamtejsza ludnosc omijala banki szerokim lukem ale dopiero po przyjeciu bankowych pieniedzy.

W/g mnie omijac banki szerokim lukem i nigdy nie brac od nich ani deponowac u nich zadnych pieniedzy - i to jest moja nowosc.
              • igor_uk Re: amg10. 20.01.13, 18:18
                To szczegul.
                Ale banki i tak sa potrzebne.
        • mara571 w kilku krajach dzialaja budowlane kasy 20.01.13, 18:14
          oszczednosci.
          Jedni oszczedzaja na wklad wlasny, inni dostaja kredyt hipoteczny i potem splacaja kredyt.
          Oprocentowanie i tzw marza sa nizsze niz w bankach komerycjynych.
          W Niemczech oprocentowanie kredytu hipotecznego jest stale na 5, 10 lub 15 lat.
          • igor_uk Re: w kilku krajach dzialaja budowlane kasy 20.01.13, 18:23
            W UK rowniez istnieje cos podobnego,nazywa sie "Building society" .
    • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 18:20
      Podobny przypadek (apewno nie jeden) byl i w Kazachstanie. Opowiadam ze slow mojej siostry ze mieszkala tam w Kustanajskim obwodzie. W 1990-ch latach Nazarbajew zeby pomniejszyc disproporcje miedzy Kazachami i ruska ludnoscia kazachstana (ktora wtedy byla wiecej 50 procentow od wszystkiej ludnosci kraju) zaprosil do Kazachstanu wszystkich Kazachow z sasiednich panstw (przewaznie z Mongolii, Chin), gdzie ich mieszka byc moze wieciej niz w samym kazachstanie - tak zwanych oralmanow. Jedna taka koczowa horda przykoczowala i w jeden sowchoz na polnocy Kustanajskiego obwodu, gdzie w ogole nigdy nie bywalo zadnych Kazachow. Tam ta dzicz natychmiast otrzymala mieszkania w nowych 2-pietrowych budynkach z ceglu, odrazu ze wszystkim mebelem, lodnicami, telewizorami (nie ma o czym mowic ze nic takiego nigdy nie mogli nawet we snie czekac Ruskie) - prawdziwy komunizm. Pierwsze, co zrobila ta koczowa dzicz to ustalila swoi jurty wsrod osiedla, wylamala i spalila jak drewno podlogi i meble ze swoich mieszkan, w ktorych oni zyc nie mogli, naturalnie zasrala cale osiedle, ani dnia nie pracowala, natomiast w pierwszy dzien zaplaty zachwycila sila wszystka sowchozna kase i odraze wziewszy ze soba telewizory i chlodnicy i caly skot sowchozny odkoczowala gdzies do stepu, moze do domu, w ojczyste Chiny czy Mongolia. Oto takie mial wspaniale doswiadczenie nazarbajew w sprawie zamiany ruskich okupantow na milych jego sercu rodakow zza granicy, ktore nie mieli szkoly rosyjskiej okupacji i pozostali sie wlasnie takimi kazachami, jakimi byli przodkowie Nazarbajewa 150-200 lat temu. Ja tez nikogo nie oceniam. A jesli pisze dzicz koczowa - to wlasnie taka ona i jest. Dzieci przyrody. Mozna byc zachwyconymi imi jak walter, lecz lepiej to robic kiedy ich troche umyja, posprzataja im odziez, zabija wszystkich wszy, naucza korzystowywac sie toaletem i choc czyms tam wycierac d..pe, a nie srac wsrod ulicy na oczach calego luda. Pismu mozna i nie uczyc. To nie wielu z nich bedzie potrzebne w zyciu. Ewo, tez lubisz dzikusow? Zabawne oni? A potrafisz zrec z nimi u nich doma ich jedzenie tak zeby nie pojechac do rygi?
      • wojciech.2345 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 20:01
        Naiwni Ci na Kremlu.
        Chcieli koczowników "uczyć".
        Ci z White House też chcieli Afgańczyków
        "uczyć".

W obu przypadkach mamy komedie.
        • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 20:58
          W jakim Kremlu? Nazarbajew to prezydent niepodleglego Kazachstanu a te koczownicy jego wlasnie rodacy, prawda bez dobrej rosyjskiej szkoly wychowania z kupy gnoju jakiegos tam chociazby pol-czlowieka.
        • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 21:02
          Jesli to o moim poscie. Jesli o poscie evy tez nie zrozumiale jaki nstosunek ma Kreml do prywatnych bankow, ktore mieli taka naiwnosc, ze spotkaja w Tuwie nie primitywna dzicz z czasow przed Czyngiz-chanem, a jakis tam mniej wiecej cywilizowany lud, ktory mozna oszukac i ograbic z pomoca prawa.
          • wojciech.2345 Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 21:08
            mongolszuudan napisał:

> Jesli to o moim poscie. Jesli o poscie evy tez nie zrozumiale jaki nstosunek ma
            > Kreml do prywatnych bankow, ktore mieli taka naiwnosc, ze spotkaja w Tuwie nie
            > primitywna dzicz z czasow przed Czyngiz-chanem, a jakis tam mniej wiecej cywil
            > izowany lud, ktory mozna oszukac i ograbic z pomoca prawa.
            -----------------
            Aleksandrze,
            słusznie postąpili mieszkańcy Tuwy.
            Zewnętrzne prawo, zwyczaje, ... muszą szanować tubylców.

Brawo dla Tuwy!!!
            • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 21:31
              Nie sprzecam sie. Mnie osobiste wygody i straty kilku prywatnych bankow malo obchodza. Lecz nazywac prawem grabiez i zlodziejstwo to tez przesada. Nawet jesli zlodziejstwo i grabiez sa narodowymi zwyczajami.
            • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 21:37
              Nikt nie moze powiedziec ze tubylcow w Rosji nie szanuja. Oni u nas zyli zawsze i zyja teraz przy komunizmu. Naprawde przy prymitywnem komunizmu, jednak... A jak myslisz, gdyby jakas primitywna dzicz sprobowala tak samo naj..bac amerykanskie banki, im by tak samo darowali podona bezczelnosc? Albo wybili by z nich duch i dlug z pomoca humanitarnych bombordowan?
              • mongolszuudan Re: Jak zlikwidować banki? 20.01.13, 21:39
                Albo jakichs tam szwadronow smierci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka