Dodaj do ulubionych

Swiety Cyryl i Metody

10.02.13, 15:44

Trwają obchody roku św. Cyryla i Metodego, współpatronów Europy i głównych ewangelizatorów Państwa Wielkomorawskiego. Spotkania i wykłady odbywać się będą m.in. m.in. w Welehradzie – malowniczo położonym na Morawach miasteczku, które w IX w. było biskupią stolicą jednego z braci.
www.pch24.pl/welehrad-i-bracia-z-salonik,12313,i.html#ixzz2KVWliFIT
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 dzisiaj 10 lutego pamiętamy o czym innym 10.02.13, 16:55
      73. rocznica masowej deportacji Polaków w głąb Związku Sowieckiego
      • borrka To straszna rocznica. 10.02.13, 17:14
        Zasluguje, Wojtek, na osobny watek.
        Nawet Polacy sprowadzaja tragedie Kresow wylacznie do Katynia i mordow UPA.

Deportacje sowieckie byly czyms rownie bestialskim.
        A dotknely wiecej osob.
        Moja Rodzina uniknela tego koszmaru, uciekajac przez Bug do GG.
        • wojciech.2345 Re: To straszna rocznica. 10.02.13, 17:15
          Borrka,
          załóż wątek.
          Ja jestem zablokowany.

Umiem blokadę ominąć, ale nie chcę.
        • j-k To Sovieci umozliwili tragedie Wolynia 10.02.13, 17:22
          borrka napisał:
          Deportacje sowieckie byly czyms rownie bestialskim.
          > A dotknely wiecej osob.

Powiem wiecej. To Sovieci umozliwili tragedie Wolynia.
          Armia Polska pozostawila na Wolyniu w 1939 (wsrod Polakow) duze ilosci broni.
          Gdyby nie masowe deportacje Polakow, Polacy mieliby sie kim i czym bronic i do tragedii
          na taka skale by nie doszlo.
          • wojciech.2345 brawo Jotka 10.02.13, 17:26
            Gdyby nie nóż w plecy 17 września w 1939 r.,
            to Blitzkrieg mógłby się nie udać.

Blitzkrieg zakładał bardzo krótką walkę.
            • j-k ale ja nie o tym, Woytek... 10.02.13, 17:33
              wojciech.2345 napisał:
              > Gdyby nie nóż w plecy 17 września w 1939 r.,
              > to Blitzkrieg mógłby się nie udać.
              > > Blitzkrieg zakładał bardzo krótką walkę.

Udalby sie...
              Francuzi i tak by sie nie ruszyli...
              jeszcze 2-3 tygodnie i Niemcy do - powiedzmy - 10-go pazdziernika i tak cala Polske by zajeli.

Wracam do Wolynia.
              Rosjanie chetnie UMYWAJA rece - pozostawiajac kwestie Wolynia klotniom polsko-ukrainskim.

A przeciez to oni - ROSJANIE / SOVIECI - poprzez masowe deportacje Polakow tragedie Wolynia umozliwili.
              • misterpee Re:Deportacja to zupelnie inny temat 11.02.13, 04:57
                i wszystkie woisy na ten temat powinny byc przeniesione do innego watku, albo nawet na Forum Kraj. Przy okazji, musze powiedziec ze brat mojego dziadka, profesor weterynari Uniwersytetu Lwowskiego byl wywiezieny wraz zona i trojgiem dzieci, na syberie i do Kazachstanu. O profesorze i jego zonie slad zaginal. Jeden syn i corka wyjechali z ZSRR wraz z Armia Andersa. Najmlodszy syn wraz Armia Czerwona doszedl do Berlina i potem zamieszkal w Krakowie. Pytalem sie go skad Sowieci wiedzieli ze wasz ojciec jest profesorem? Powiedzial ze donosicielami byli lwowscy zydzi. Dzisiaj , zarowno wujkowie, jak i ich potomstwo nie czuja urazu do Rosji, wprost przeciwnie, wspomionaja swoje dawne przezycia i przyjaznie , odwiedzaja Rosje, a nowa generacjs studiuje i w Angli i w Rosji. Ofiarami zbrodni bolszewickich byli glownie Rosjanie i narody Zwiazku Sowieckiego.
    • misterpee Re:Strach 11.02.13, 12:00
      sowiecki bazowal na strachu i praniu mozgow po to zeby sterroryzowac caly narod i swiat. Zupelnie podobnie jest obecnie w demokraturze. Sa to wiec ukryte formy tej samej mafi, ktora chce rzadzic swiatem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka