Dodaj do ulubionych

Powstaje "Wspólny front Zachodu"

14.02.13, 09:39
Wspólny front Zachodu wobec rosnącej konkurencji Chin i Indii. W ciągu dwóch lat Unia Europejska chce zawrzeć z USA umowę o największej na świecie strefie wolnego handlu i inwestycji
- Przyszła umowa między dwoma największymi gospodarczymi mocarstwami świata zmieni reguły gry - powiedział wczoraj szef Komisji Europejskiej José Manuel Barroso.

Negocjacje Transatlantyckiego Partnerstwa na rzecz Handlu i Inwestycji mają się zacząć do połowy roku. Zapowiedzieli je wczoraj szef Komisji Europejskiej, przewodniczący Rady Europejskiej Herman Van Rompuy oraz prezydent USA Barack Obama.

Kilka godzin wcześniej w orędziu do Amerykanów Obama mówił o rozpoczęciu rozmów z UE. Zielone światło do negocjacji dali przywódcy Unii podczas szczytu w ostatni piątek. Według agencji Reuters był to sukces kanclerz Niemiec Angeli Merkel.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13399152,Czy_UE_i_USA_stworza_strefe_wolnego_handlu_.html#ixzz2KrR8k1zG
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Powstaje "Wspólny front Zachodu" 14.02.13, 10:05
      Ubiegłeś mnie, właśnie chciałem założyć wątek n/t temat.
      Ta strefa wolnego handlu UE i USA już dawno powinna działać, to chyba jest jednak duża szansa dla Zachodu. Negocjacje mają potrwać do 2 lat i dobrze byłoby maksymalnie zliberalizować prowadzenie działalności gospodarczej w UE. Ja wierzę w sukces tego wspólnego "zachodniego" frontu."
      Czas najwyższy, żeby inwestować w naszej przestrzeni, tutaj tworzyć nowe efektywne miejsca pracy a nie w Chinach, Indiach czy jakichś Rosjach. I to my Europejczycy i Amerykanie mamy się bogacić ciężko pracując a nie inni.
      • 5magna Re: Powstaje "Wspólny front Zachodu" 14.02.13, 12:06
        Najpierw pojechali z czapka w reku do Chin prosic o ratunek i pieniadze. Chiny to ani wariat ani pomoc socjalne i nic nie daly. Teraz komuch Borosso zaklada wspolny front. A jak wiemy, lepiej w kacie tracac pracie niz glosowac w narodowym froncie.....Przegoglujcie to sobie i dowiedzcie sie od tego Amerykanina w jakim gnoju Unia siedzi. Niedlugo przyjdzie czas bogacic sie zapierdzielajac ciezko za kawalek chleba przez nastepna 100 lat...

news.goldseek.com/GoldSeek/1360092357.php
        • j-k Czemu nie przenosisz sie do "kwitnacych " Chin ? 14.02.13, 14:53
          skoro nieustajaco plujesz na Zachod - grzejac jednak tu niepotrzebnie tylek ?
      • romrus Re: Tak:-) 14.02.13, 12:24
        przyjacielameryki napisał:

> Ubiegłeś mnie, właśnie chciałem założyć wątek n/t temat.
        > w Chinach, Indiach czy jakichś Rosjach
        > to my Europejczycy i Amerykanie mamy się bogacić ciężko pracując...

...w zakladach, nalezacych do Chinczykow, Hindusow i Rosjan:-)
        • 5magna Re: Tak:-) 14.02.13, 12:39
          Polska przykladem jak to bedzie przyszlosc unijna wygladala.......Juz tyraja dla Hindusa w hutach. Teraz Hindus bedzie wywalal na bruk bo ekonomia do kitu albo poobcinaja sobie sami pensje na glodowe....To moze nie wywali???
        • przyjacielameryki Re: Tak:-) 14.02.13, 13:52
          romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
          >
          > > Ubiegłeś mnie, właśnie chciałem założyć wątek n/t temat.
          > > w Chinach, Indiach czy jakichś Rosjach
          > > to my Europejczycy i Amerykanie mamy się bogacić ciężko pracując...
          >
          >
          > ...w zakladach, nalezacych do Chinczykow, Hindusow i Rosjan:-)

Nie rozśmieszaj mnie. Jakich zakładach? Jeżeli Chińczycy przejęli Volvo to muszą się postarać o dobry wynik finansowy i działać w oparciu o prawo szwedzkie i unijne. Nie wiele mogą, przeniosą zakład do Chin?? Cha!, cha! A jakie to zakłady ma Rosja??? Ja wiem, że Rosja stara się przejmować co się da, ale np. w Polsce zupełnie nic się nie udaje(ostatnio Azoty dały kopniaka Rosjanom) a w innych państwach UE co tak przejęła? Jakieś upadające rafinerie . . . . . . ! Śmiech na sali!! Sami nie potraficie nic stworzyć tylko liczycie na przejęcia? Super, liczcie dalej a 2015 r. to początek końca rosyjskiej ekspansji energetycznej. No wiesz, gaz łupkowy, gazoporty i eksport gazu amerykańskiego do UE(jeden obszar gospodarczy, hi!, hi!)

Ps. A nic ci się nie obiło o ucho, że Amerykanie już wycofują swoje przedsiębiorstwa z Chin?? Czasy taniej chińskiej siły roboczej, szantażu energetycznego Rosji i zarabiania na naszej ciężkiej pracy kończą się.
          • romrus Re: Tak:-) 14.02.13, 14:11
            przyjacielameryki napisał:

> Nie rozśmieszaj mnie. Jakich zakładach? Jeżeli Chińczycy przejęli Volvo to muszą się postarać o dobry wynik finansowy i działać w oparciu o prawo szwedzkie i unijne. Nie wiele mogą, przeniosą zakład do Chin??

Znalezc cie twoi posty, w ktorych byl zachwycony komunistycznycmi inwestycjami chinskimi do Polski?

> No wiesz, gaz łupkowy, gazoporty i eksport gazu amerykańskiego do UE(jeden obszar gospodarczy, hi!, hi!)

Zeby sprzedawac gaz, zaden obszar nie jest optrzebny.

> Ps. A nic ci się nie obiło o ucho, że Amerykanie już wycofują swoje przedsiębiorstwa z Chin??

Nie.
            Odbilo sie cos innego:

"Re: ReindustrializacjaUSA, co to takiego?
            Autor: felusiak1 10.02.13, 19:57

zatem na reindustrializację nie ma warunków i takowej nie bedzie.
            W USA panuje paraliż. Rząd wypuszcza 70 tysięcy stron szczegółowych regulacji businessu rocznie i business ucieka za granicę gdzie takich regulacji nie ma.
            Kiedy wiercisz ropę i na samym poczatku trzymasz tę ropę w otwartym zbiorniku i w tej ropie utopi sie praszek to zapłacisz 200 tysiecy dolarów kary ale kiedy zbudujesz iwatrak i ten wiatrak zabije tysiąc ptaszków to kary nie ma ponieważ produkujesz "czystą" energię przyczyniając się do ratowania matki Ziemi.
            Rzecz jasna wiatrak jest sprowadzony z Chin bo produkcja takowego w USA jest dwa razy droższa i to nie ze względu na cenę pracy".
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,142440669,142442844,Re_ReindustrializacjaUSA_co_to_takiego_.html
        • wojciech.2345 komiczne 14.02.13, 14:46
          romrus napisał:
          > ...w zakladach, nalezacych do Chinczykow, Hindusow i Rosjan:-)
          -----------------------
          Spory religijne w religiach hinduskich są starsze niż Europa.
          O wieku i doświadczeniu cywilizacyjnym Chin nie ma co mówić.
          Wiadomo.

Rosja w tym zestawieniu jest niczym.
          LOL.
    • asmall4 Re: Powstaje "Wspólny front Zachodu" 14.02.13, 13:41
      Kim są bękarty ,którym nie podoba się jedność Zachodu ??
      • 5magna Re: Powstaje "Wspólny front Zachodu" 14.02.13, 14:17
        Ja wam dom dobra rade w tym wszystkim......

From:

There is wisdom in old Jewish women.....

A 25-year-old Jewish girl tells her Mom that she has missed her period for 2 months. Very worried, the mother goes to the drugstore and buys a pregnancy kit. The test result shows that the girl is pregnant. Shouting and crying, the mother says,
        "Who was the pig that did this to you? I want to know!"

Without answering, the girl picks up the phone and makes a call. Half an hour later, a Mercedes stops in front of their house. A mature and distinguished man with gray hair and wearing a yarmulke steps out of the car and enters the house. He sits in the living room with the father, mother, and the girl and tells them, "Your daughter has informed me of the problem. I can't marry her because of my personal family situation but I'll take charge. I will pay all costs and provide
        for your daughter for the rest of her life."

"Additionally, if a girl is born, I will bequeath two retail furniture stores, a deli, a condo in Miami, and a $5,000,000 bank account."

"If a boy is born, my legacy will be a chain of jewelry stores and a $50,000,000 bank account."

"However, if there is a miscarriage, I'm not sure what to do. What do you suggest?"

All silent at this point, the mother placed a hand firmly on the man's shoulder and told him, 'You'll fuck her again."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka