Gość: kix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 13:07 Czy to prawda, że wykryto, że samoloty Embraera łamią się podzczas lądowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michal_pilot Re: Produkty Embraera IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20.03.04, 20:09 czy to na powaznie czy "humor z zeszytow" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Produkty Embraera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 20:13 Przeczytałem o tym w którymś z zagranicznych forum. Ponoć obecnie to najbardziej awaryjne samoloty na świecie. Ciekawe jakim okaże się EMB7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: Produkty Embraera IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20.03.04, 20:19 uwazaj z roznymi forum (i tym tez) i co tam pisza. Dzisiaj na internecie mozesz przeczytac najrozniejsze bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Produkty Embraera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 20:23 Dlatego pytam w nadziei , że odpowie mi fachowiec, który empirycznie zna się na konstrukcjach Embraera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_pilot Re: Produkty Embraera IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 20.03.04, 20:30 odpowiem ci uzywajac "chlopski" rozum i znajac sie co nieco na lotnictwie. Jakby samolot rzeczywiscie mial "wrodzone" problemy tak powazne jak "lamanie" sie przy ladowaniu to: 1. nie dostalby certyfikatu 2. bylby "uziemiony" przez wladze lotnictwa cywilnego az do naprawienia wad 3. linie lotnicze przestalyby go kupowac bo nic nie chce tracic $$ na samoloty ktore nie moga latac Po drugie podaj mi choc jeden przyklad "zlamania" sie Emb. przy ladowaniu - jakos nic takiego nie obilo mi sie o uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: Produkty Embraera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 20:40 Nie chodziło o całkowite przełamanie się samolotu na dwie części podczas lądowania, ale na pęknięciu czegoś w środku. Jesteś pewien, że nic takiego się nie wydzrzyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Produkty Embraera IP: *.lot.pl 22.03.04, 07:20 Niestwety to prawda. Jeden z pierwszych Emb 145 przelamal sie w pol (za skrzydlem) po wyladowaniu. Zobacz tu aviation-safety.net/database/1998/981228-0.htmPozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Produkty Embraera IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.03.04, 08:48 fajny link, zwłaszcza koncówka "pozdr." a nie doczytałeś, że samolot miał "heavy landing"? on plus-minus spadł na ziemię. czy to prawda ze 767 po lądowaniu na okęciu trzeba przez dwa miesiące naprawiać? dla ciebie oczywiście prawda pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Produkty Embraera IP: *.lot.pl 22.03.04, 09:38 Niezupelnie "heavy landing". To jest oficjalne stanowisko. Bezposrednio po wypadku nic na ten temat nie bylo wiadomo, a wprost przeciwnie - wowczas podawano, ze rejestratory nie wykazaly zadnych przekroczen. Co, oczywiscie, nie znaczy, ze ich nie bylo. Dodatkowo w sieci byly zdjecia tego polamanca. Zobacz tutaj: www.aviationpics.de/mish/2001/crack/crack.htm Nie bardzo wiem co masz na mysli. Jesli chodzi Ci o tzw. "nose touchdown" z przed kilku lat, to chyba to bylo 3 miesiace (nb.bylismy piata linia, ktora to zrobila). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antois Re: Produkty Embraera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 10:12 Pozwól, że wyciągnę te zdjęcia na górę. Niech przestrzegają przed technologią brazylijską. Odpowiedz Link Zgłoś