Dodaj do ulubionych

Tunguska 2

15.02.13, 17:55
mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/4326_tagesschau/13420582_tagesschau-16-00-uhr?buchstabe=T
Nad Uralem rozprysł sie na wysokosci 50 km asteroid /cialo niebieskie. Cos podobnego nie wydarzylo sie od czerwca 1908 roku, kiedy we wsch syberii spadło cialo niebieskie ktore zniszczylo taige na obszarze rownym Paryzowi z przedmiesciami. Tunguska meteoryt spadl na tej samej szerokosci geograficznej co petersburg i sztokholm.

Tym razem duzo mniejszy objekt byl na tyle blisko czeliabinska, ze zranil sto kilkadziesiat osob.
Dla osob wychowanych na polskiej literaturze tunguska jest znana z powiesci Alfreda Szklarskiego „Tajemnicza wyprawa Tomka”

Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Tunguska 2 15.02.13, 18:06
      czy ktos wie jaka temperature zapowiedziano na dzisiejsza noc w Czelabinsku?
      Z wielu filmow i zdjec wynika, ze przez fale uderzeniowa pekly szyby w wielu budynkach. Nowych tak szybko wszedzie nie wstawia.
      • zeitgeist2010 Re: Tunguska 2 15.02.13, 18:10
        Dosyc dobrą dokumentacje tego wydarzenia zawdzięczamy prawu rosyjskiemu, ktore wymaga wizualnego dowodu w odszkodowaniach wypadkowych. Dlatego wiele rosyjskich aut jest wyposazonych w kamery.

PS. ciekawe jak to jest w przypadkach prostytucji ulicznej

-
        Felices Fiestas y prosperó año nuevo.

La solidaridad es siempre el mejor regalo.
        • romrus Re: Tunguska 2 15.02.13, 20:48
          zeitgeist2010 napisał:
          > Dosyc dobrą dokumentacje tego wydarzenia zawdzięczamy prawu rosyjskiemu, ktore wymaga wizualnego dowodu w odszkodowaniach wypadkowych. Dlatego wiele rosyjskich aut jest wyposazonych w kamery.

Prawo nie wymaga, ludzie stawia dobrowolnie.
          Sa duze obszary gdzie nie ma swiadkow, po za tym nie ufaja drogowke.

> PS. ciekawe jak to jest w przypadkach prostytucji ulicznej

Czasy sie zmenili, na ulicach pusto.
          Szukac teraz trzeba w podziemiu:-)
          • zeitgeist2010 Re: Tunguska 2 15.02.13, 21:00
            romrus napisał:

zeitgeist2010 napisał:
            > > Dosyc dobrą dokumentacje tego wydarzenia zawdzięczamy prawu rosyjskiemu, ktore wymaga wizualnego dowodu w odszkodowaniach wypadkowych. Dlatego wiele rosyjskich aut jest wyposazonych w kamery.
            >
            > Prawo nie wymaga, ludzie stawia dobrowolnie.
            > Sa duze obszary gdzie nie ma swiadkow, po za tym nie ufaja drogowke.
            >
            >
            >
            > > PS. ciekawe jak to jest w przypadkach prostytucji ulicznej
            >
            > Czasy sie zmenili, na ulicach pusto.
            > Szukac teraz trzeba w podziemiu:-)

Moje zdanie bylo zbyt pochopne. Teraz czytam w mediach niemieckich o szczegolach. Te kamery sa zainstalowane w autach produkcji zachodniej. Status.

Innymi slowy: Rojsanie sa bogaci i kupuja zachodnie auta!!!! Nigdy bym nie pomyslal ze bede robil reklame dla Rosji :)
            • romrus Re: Tunguska 2 15.02.13, 21:24
              zeitgeist2010 napisał:
              > Moje zdanie bylo zbyt pochopne. Teraz czytam w mediach niemieckich o szczegolach. Te kamery sa zainstalowane w autach produkcji zachodniej. Status.

To Niemcy swoi auta reklamuja:-)

Tak naprawde kamery zainstalowany fabricznie widzialem tylko tylny.
              Ludzi stawia prywatnie, jest tego wbrud:
              www.audio-piter.ru/catalog/71000822

No i dzieki temu powstaly tysiacy filmow na Youtube, od komedji do hororow:-)

> Innymi slowy: Rojsanie sa bogaci i kupuja zachodnie auta!!!! Nigdy bym nie pomyslal ze bede robil reklame dla Rosji :)

No a czemu nie, Panie Zietgeist?
              Czasy sie zmeniaja:-)
      • igor_uk Re: Tunguska 2 15.02.13, 18:14
        www.gismeteo.ru/city/daily/4565/
        • mara571 -17! 15.02.13, 18:18
          "Władze Czelabińska informują, że z powodu deszczu meteorytów na terenie całego obwodu doszło do stłuczenia 175 tys. metrów kwadratowych szyb - informuje serwis newsru.com."

Sa juz przygotowane miejscy do noclegow dla mieszkancow pozbawionych szyb w mieszkaniach?
          • mongolszuudan Re: -17! 16.02.13, 07:47
            A kto ciebie powiedzial ze w wielu mieszkan pozbawiono szyb? Chyba tylko na wsi i podobych dzielnicach na okolicach miast. W miastach juz prawie nie odszukac mieszkan ze szklanymi szybami, a z plastykowymi nic nie zdarzylo sie. Wyleciali przewaznie ogromnie szklane szyby sklepow, halow i kontor zakladow, razem z kartonowymi i gnilymi od dawnosti drzwmi - osobliwie w budynkach 50-100-latniej dawnosci, gdzie od tych czasow nie bywalo bardziej niz kosmetycznego remontu, albo wogole - zadnego.
          • mongolszuudan Re: -17! 16.02.13, 08:49
            175 tys. m. kw. szyb to nie tak duzo. W rezultacie wybucha 2 wagonow z 90 tonami hexogena na stacji kolejowiej Swiedlowsk-Sortirowocznyj w moim miaste Jekaterynbyrgu (wtedy - Swierdlowsku) 4 pazdzernika 1988 r. doszlo do stluczenia 2 mln. m. kw. szyb na odleglosci do 15 km od epicentru (w 5 z 7 rejonow miasta), zrujnowano 72 zamieszkalych budynka i 600 uszkodzono, i jeszcze 360 innych budynkow, raniono przewaznie wysadzonym szklem bardziej 500 osob, zginelo 6. Oto co moglo sie stac wsrod zimy, gdyby byli w Czelabinsku i innych miastach na traektorii lotu meteoryta szyby ze szkla. Pazdzernik u nas na Uralu rozny moze byc. W innym roce to juz prawdziwa zima z 30-st. mrozem. Wtedy jednak byl cieplym. Rzad rozkazal zeby wszyskie pociagi, ktorie szly przez Swiedrdlowsk z ladunkiem szkla tu zatrzymywac. Wszyscy pracownicy z budownictw miasta i obwodu, wsrod nich moj ojciec, 11 tysiacy osob brali udzial w remontu uszkodzonych domow, pierwiej wszystkiego w oszkleniu. Pracowali dzien i noc i w przeciagu 1 miesiaca oszklenie wszystkich stluczonych szyb bylo skonczone. Tym, czyje doma byli zrujnowani bez kolej dali mieszkania w nowych zbudowanych domach, u ktorych doma mozna bylo odremontowac tymczasowe mieszkali w miejskich hotelach.

www.1723.ru/temp/f/3795.jpg
            scbist.com/narusheniya-bezopasnosti-na-zh-d-do-2010-goda/6181-4-oktyabrya-1988-krushenie-poezda-na-st-sverdlovsk-sort-svzhd.html
            • mongolszuudan Re: -17! 16.02.13, 09:05
              Dzisiaj u wszystkich pracownikow, u ktorych na prace wysadzilo szyby bedzie awral (subotnik) zamiast weekendu. Wszystkie firmy i zaklady, ktore robia szyby w tym obwodu i we wszystkich sasiednich beda mialy w najblizsze dni tyle zamowien i pracy, ile u nich bywa w ciagu calego roku. I po tym doswiadczeniu wiekszosc tych, u kogo jeszcze pozostalo szklo w szybach do nastepniej zimy zmienia wszystko na plastyk. Wiec ten biznes czekaje w tym roce ogromny sukces. Bogactwo samo w rece idzie.
            • mara571 dzieki za informacje 16.02.13, 15:28
              oczekiwalam wczoraj, ze Igor je poda.
              Z tymi plastikowymi szybami mnie zaskoczyles. Znam je z Niemiec, gdzie w domkach jednorodzinnych z laty 70, 80-tych takie szyby stosowano w drzwiach wejsciowych do domu.
              Szyby byly czesto przybarwione na brazowo, czasami wypukle. One znikaja teraz, bo nie spelniaja wymogow ochrony przed wlamaniem i przenikalnosci cieplnej.
              Z jakiego tworzywa sa te szyby?
              A tak na marginesie: w historii PRL pocztek jego konca datuje sie na noc sywestrowa 1978/79.
              Wtedy po cieplym i deszczowym wieczorze w nocy zaatakowalo zimne powietrze znad Rosji.
              Temperatury spadly do -20. Kraj byl sparalizowany, w wielu blokach nie bylo ogrzewania, pekaly rury i kaloryfery. W domu rodzicow zamieszkaly na kilka dni mlode matki z dziecmi. Bylo wesolo i cieplo: w piwnicy stal piec co na wegiel, wegiel lezal obok.
              • romrus Re: dzieki za informacje 16.02.13, 16:03
                mara571 napisała:
                > Z tymi plastikowymi szybami mnie zaskoczyles. Znam je z Niemiec, gdzie w domkach jednorodzinnych z laty 70, 80-tych takie szyby stosowano w drzwiach wejsciowych do domu.

Mongol sie pomylil, nie chodzi o "plastikowy szyby", tylko o to:
                de.wikipedia.org/wiki/Mehrscheiben-Isolierglas
                Stoja na elastycznych uszczelkach gumowych, wiec ocalali.
                • mara571 Re: dzieki za informacje 16.02.13, 16:09
                  chodzi o szyby podwojne, zespolone czy nawet te potrojne?
                  • romrus Re: dzieki za informacje 16.02.13, 16:36
                    mara571 napisała:
                    > chodzi o szyby podwojne, zespolone czy nawet te potrojne?

Roznie, w tym klimacie raczej potrojny.
                    W Petersburgu wystarcze podwojnych.
                    • mongolszuudan Re: dzieki za informacje 16.02.13, 17:57
                      Nie wiem jak to polsku nazywa sie. U mnie w mieszkaniu szyba pojedyńcza plastikowa i juz druga zime ona cieplo w mieszkaniu trzyma. Nawet kiedy we dworze -35 C. Bardziej mroznie dopoki nie bylo za te 1,5 zimy. Wiec nie sprawdzalem na 40 C. A ja mieszkam nawet troche (na 200 km) na polnoc od Czelabinsku, na tej samej azjackiej stronie Uralu, gdzie i Czelabinsk. I u nas nawet na mojej pamieci byli zimy do -47 C. Nie wiem jak u was tam izoluja albo co za sciany w waszych budynkach albo czym i jak u was mieszkania grzeja sie, jesli wam z podobnymi szybami jest mroznie przy -20 C. Kiedy u nas temperatura na ulicy nie nizej -25 C, my kazdy dzien kilku godzin otworzamy szyby dla swiezego powietrza. A propos, u nas tez dobre bylo widac na ulicy ten meteorit, lecz ja nie widzialem. U nas na zakladzie w tym lokalu, gdzie ja bylem w ten czas, w ogole zadnych okien nie ma, no i fali uderzowej u nas nie bylo w miescie, choc, mowia, slaby swist przy locie inne slychali, a inne - nie. Swiat tez, mowia, byl jasniejszym niz Slonce, lecz niewysoko nad horyzontem i za budynkami nie bylo widac, tylko na drogach na okolicach miasta i z gornych pietr wysokich budynkow.

Co dotyczy Czelabinska, to tam tylko komersanci, biznesmeny beda placic za szyby w swoich sklepach, zakladach, biuro ze swojej kiszeni. Za innych - mieszkancow, nie ma znaczenia od ich dochodu, tak i za szkoly, szpitali i t. p. beda placic rzad obwodu albo administracji miast ze swojego budzetu. Jak ja mowil pracowac w oszkleniu beda pracownicy ze wszystkich sasiednich obwodow, bo tylko miejscowym to wyzej ich mozliwosci.
                      • wtopek fakt, za takimi oknami nie musicie się bać 16.02.13, 19:47
                        mrozu :)))

deser.pl/deser/51,111858,13412295.html?i=0
                        • mongolszuudan Re: fakt, za takimi oknami nie musicie się bać 17.02.13, 00:24
                          za jakimi oknami?
    • rozkoszny_bobasek Tunguska M 1 15.02.13, 18:29
      www.youtube.com/watch?v=-QnRG2BRdjo
      • zeitgeist2010 Buława 15.02.13, 18:37
        You cozy nick, whoever you might work for you just emphasized the powerful nature of the word formation of Slavic languages. One of the Russian missiles is called Buława
        • des4 to był nowy tajny ruski wahadłowiec 15.02.13, 19:14
          nadleciał z południowego wschodu czyli Bajkonuru

tradycyjnie nie wyszło, nie porafią opanować technologii bardziej skomplikowanej niż 45-letni sojuz

Addamski może napisać więcej, ona dużo wie o flocie ruskich shuttli, już parę lat temu o nich pisała :)))
          • mongolszuudan Re: to był nowy tajny ruski wahadłowiec 16.02.13, 09:54
            Sprobuj leczyc swoj kompleks nizszosci u psychiatra. Rezultay bedzie udanym, kiedy potrafisz choc jeden dzien nie bredzic o Rosji.
          • igor_uk des,przyglupie. 16.02.13, 10:04
            Ty chociaz by na mape najpierw spojrzel.Gdzie Bajkonur ,a gdzie Czelabinska.

Czemu kazdy rusofob jest debilem?Czyzby nienawisc do Rosjan odbierala rozum?
            • bogo200 prosze nie uzywac epitetow 16.02.13, 10:23
              jestes tu na specjalnych prawach, ale prosze, nie przeginaj..!
              igor_uk napisał: (...)

>
              • igor_uk prosic mozesz,jak najbardziej. 16.02.13, 10:28
                I to cie wolno.
                • bogo200 jak najbadziej, jestem tu na tym forum, dlugo 16.02.13, 10:44
                  dluzej, niz twoja umowa o prace..... dlatego, cokowiek tu, piszesz, to pamietaj
                  o tym www.youtube.com/watch?v=rJWrNJSMdsA

igor_uk napisał:

> I to cie wolno.
                    • bogo200 To znaczy czas na ciebie igoruk 16.02.13, 11:27
                      slowa trwaja....:) w przeciwienstwie do twojego cokolwiek (....)

igor_uk napisał:

>
                      >
                      >
                      • des4 Re: To znaczy czas na ciebie igoruk 16.02.13, 11:41
                        ajgorek się zabulgotał

forumowy pajacyk poszczekujący do moich zelówek :)))

tyle wie o dzisisejszej Rosji co polska jackowska emigracja o Polsce

i nawet nie chcą go wpuścić z powrotem :))))
                        • igor_uk Ja jestem przyszloscia Swiata. 16.02.13, 16:08
                          jak mnie zabraknie,to znaczy nastapil koniec Swiata.
                          • des4 Re: Ja jestem przyszloscia Swiata. 16.02.13, 16:34
                            ty jesteś sfrustrowanym rencistą na brytyjskim socjału, bez prawa wjazdu do Rosji i bez przyjaciół

a teraz zastanów się o co naprawdę w tym wsyzstkim chodzi bo znowu nie rozumiesz :)))
                            • igor_uk Re: Ja jestem przyszloscia Swiata. 16.02.13, 16:41
                              desik, jak piszesz o mnie,to u ciebie wstaje? Mam takie wrazenie,ze onanizujesz sie w tym momencie.

p.s. pamjetaj,kocham wylacznie kobiety.
    • herr7 zapowiedź rewolucji? 16.02.13, 10:05
      Obecna Rosja bardzo przypomina tę z przed stu lat - słaba skorumpowana władza i morze problemów na które ta władza nie potrafi właściwie zareagować. Wygląda to rzeczywiście na zły omen.
      • mara571 Re: zapowiedź rewolucji? 16.02.13, 15:54
        tych zlach omenow jest wiecej.
        Pisalam juz kiedys na forum, ze obecna sytaucja bardzo przypomina poczatek XX wieku.
    • bogo200 dalszy ciag ksiazek tutaj 16.02.13, 10:08
      tunguskagrooves.com/en/
      >Dla osob wychowanych na polskiej literaturze tunguska jest znana z powiesci Alf
      > reda Szklarskiego „Tajemnicza wyprawa Tomka”
      >
      >
    • zeitgeist2010 Ogda, Ogda krzyczeli przerazeni Jakuci ... 16.02.13, 11:16
      ”Wtem rozległ sie przeciągły świst, ktory potęgował się z kazdą sekundą. Jakuci staneli jak wryci. Po nieboskłonie mknęła z płd na płn oślepiająca kula ognista wlokąc za sobą długi czarny ogon. Niebawem zniknęła za drzewami gdzies w tajdze. Potężny głuchy grzmot wstrząsnął ziemią. Niebo rozżarzyło sie do białości. Potem stalo sie zolto-czerwone.(...) Gorący wiatr powiał z huraganową mocą ...”

Szklarski posluzyl sie Tunguska, aby wybawic swoich bohaterow ze smiertelnego niebezpieczenstwa, gdy osaczeni zostali plecami do bagniska nad Kamennoj Tunguska przez Kozakow i sluzacym im Jakutom (nie wiem na ile to jest historyczne, ze Jakuci sluzyli u Cara).

Tutaj darmowy dostep do audiobooka. Plik 19 zawiera powyzszy opis

• zeitgeist2010 niestety link nie przechodzi przez spam 16.02.13, 11:24
        mozna sprobowac znalezc googlujac tytul ksiazki z roznymi kombnacjami audiobook itp
        • mara571 Rada Wojtka 16.02.13, 15:48
          wejdz na strone tnij.org.
          Wklej linka, dostaniesz jego skrot, ktory bez problemu wpiszesz.
          • zeitgeist2010 funkcjonuje 16.02.13, 16:57
            tnij.org/un2b
            • mara571 ciesze sie 16.02.13, 16:59
              tym razem nie chodzilo o dlugosc linka, tylko o kontrowersysjna strone cho...kuj.
      • mongolszuudan Re: Ogda, Ogda krzyczeli przerazeni Jakuci ... 16.02.13, 23:44
        Jedna problema - nijak nie mogli zobaczyc Tomek Wilmowski z jego towarzyszami-awantiurnikami tego slynnego meteorytu na drodzie z Aldanu do Amuru. I tym bardziej uslyszac a tym bardziej nie moglo to zwalic ich z nog. Odleglosc od miejsca, gdzie tak moglo zdarzyc sie do miejsca gdzie oni znajdowali sie przynajmniej taka sama jak od Warszawy do Paryza czy od Warszawy do Istanbula.

zeitgeist2010 08.02.13, 19:26 Odpowiedz
        No i czas. Czas! Lata dziela fakt od fabuly. licentia poetica

zeitgeist2010 napisał:
        przez Kozakow i sluzacym im Jakutom (nie wiem na ile to jest historyczne, ze
        > Jakuci sluzyli u Cara).

A dlaczego Jakuci - poddani Rosji od w. XVII nie powinni byli sluzyc??? Akurat w calym tekscie, ktory jest jedna fabula. licentia poetica, przy tym glupa i niewiarygodna (jak napewno wszystkie inne opowiesci o Tomku, napisane szowinistem i bylym nazistem Szklarskim), epizody z Jakutami i innymi narodami Rosji, ktore polowali na zdrajcow, wrogow Rosji, buntownikow, angelskich szpiegow, jak na dzikich zwierzy, zamiast tego zeby im pomogac (po co???) sa jedynymi rzetelnymi miejscami w 2 ksiegach o Tomku, gdzie mowa idzie o terenach Rosji. Pozostali ksiegi owszem tak samo bredowi, lecz ja w tych krajach nie mieszkalem, niech smieja sie nad tymi glupotami mieszkance tych krajow, o ktorych tam mowa.

• mongolszuudan Re: Ogda, Ogda krzyczeli przerazeni Jakuci ... 16.02.13, 23:58
          Zachowalo sie duzo wspomnien polskich zsylnych, ktore w swojej dzieciaciej naiwnosci i kretynizmie, probowali nie raz namowic tubylcow Syberii na powstanie przeciwko ich rzekomych ciemezycielow - Rosjan. Rezultat byl zawsze tjednakowy - tubylcy chwytali buntownikow i zdrajcow, bili ich czym popalo i ledwie zywych zdawali ich w policje. Nie bylo w calej historii Syberii takiego przypadku zeby oni pomagali obcym przeciw Rosjan. Widac, nie potrafili udowniwodnic ich Polacy, ze Rosjanie sa ciemiezycielmi syberyjskich tubylcow. Oni zwyczajnie byli niepismienne i niewyksztalcone, jednak kretynami nie byli i dlatego niemozliwie normalnych ludzi bylo udowodnic w istnieniu tego, czego nie istnieje i nigdy nie istnialo w przyrodzie. A co istnieje jedynie w chorych polskich mozgach. Przekazac swoi mozgi Polacy nikomu na swiecie nie potrafia. Bo nikomu takie bogactwo jak kupa gnoju z paranoidalnymi fantazjami zadarmo nie potrzebne.
          • zeitgeist2010 Syberyjski Legion wolnych Polakow 18.02.13, 09:59
            To juz jest pikantną ciekawostką, ze pokolenie polskich chlopakow moglo sie uczyc takich historii z ksiazki szklarskiego wydanej w 1963 roku!!!

Tacy wyslancy na Sybir jak Celinski,. Leopold Eljeszewicz, Szaramowicz, Kotkowski, Kazimierz Arcimowicz
            Zorganizowali powstanie przeciwko Carowi. Dawid przeciw Goliatowi.
            Wladze carskie podburzyly przeciwko powstancom lokalna ludnsc Buriatow i Tunguzow mowiac ze powstancy chcieli ich wysiedlic z ich ziemi.

Inni Polacy popierali rebelie Mikolaj Serno – Solowiewicza, ktory chcial oderwac Syberie od rosji carskiej.

Gdy powstanie upadlo i jego przywodcy stanęli przed plutonem egzekucujnym w Irkucku, Kotkowski rzucil w powietrze czapke z okrzykiem Jeszcze Polska nie zginela!

Czapka upadka u stop carskiego pulkownika, ktory ja z pogarda odkopnął. Wowczas z tlumu rosyjskiego rozlegly sie okrzyki: ”„Padlec, padlec!”
            • mongolszuudan Re: Syberyjski Legion wolnych Polakow 20.02.13, 07:30
              Blad polskich rebelantow i Polakow w jakiekolwiek czasy byl zawsze jeden - w tym ze oni mysla ze inne narody moga miec polskie myslenie. A to nie tak. Wyscie sa unikalne. Ze swoimi kopleksami nizszesci wobec bardzej 'cywilizowanych' narodow, ktore wyscie uwazacie mozliwym leczyc innym psychicznym zaburzeniem - kompleksami wyzszosci wobec innych narodow - podludzi, ktore slowami waszej piesni patryotycznej Bog stworzyl po to, zeby oni Polsce 'sluzyc by miali'. Nie leczy sie jedne psychiczne zaburzenie wakcyna innego psychicznego zaburzenia. Przeciwne w slozeniu obydwoch rezultatem jest super psychiczne zaburzenie. Zaden lud na Ziemi nie jest podobny do Polakow. Rosjanie akurat nie sa unikalnymi. Jedyna ich swoistosc ze oni dla wszystkich swoi. Dla Europiejczykow Europiejczyki bardziej niz Azjaci, Dla Azjatow - swoi Azjaci, choc Europiejczyki, i nawet dla Indianow, Eskimosow i Aleutow Alaski okazali sie nie obcymi, bo straciwszy juz w czasy panowania Amerykanow swoja wlasna tubylcza kulture, oni dotychczas uwazaja swojej ojczysta starozytna kultura prawoslawna rosyjska kulture XIX w. Amerykanska swojej nie uwazaja. Sprawa w tym ze zaden inny 'cywilizowany' narod, oprocz Rosjan, w epoke geograficznych odkryc i kolonizacji nie nie potrafil uznac tubylcow za narod od Boga majacy rowne prawa z kolonizatorami (u Amerykanow ludzie podobni Natty Bumppo byli super wyjatek, u Rosjan wyjatkem byli ludzie jemu nie podobni). Jednak u Rosjan bylo nawet inne - prawa tubylcow byli wyzej praw kolonizatorow i podbojcow - Rosjan. Tak samo bylo i z Polska. Kazdy raz kiedy Polska byla pod protektoratem Rosji, Polacy mieli w tym panstwie czy Sojuszu wiecej praw i byli bardziej swobodnymi niz Rosjanie. Takaprawda. Odwrotnie bylo z Rosjanami i wogole Ruskimi w jakimkolwiek polskim panstwie - gdzie ich w ogole za ludzi nie uwazali. kto by walczyl za wasze wolnosc??? Dla Polaka wolnosc - to wolnosc tylko jego - gospodarza niewolnikow. Nie-Polak, nie-katolik w 'swobodnym' polskim panstwie - to bydlo, pies. Nie byli kretynami ludy Syberii zeby buntowac w panstwie, gdzie oni mieli wiecej swobody i praw, niz Rosjanie, zeby walczyc za swobodu tych, ktore swoboda nazywaja mozliwosc miec wlasnych niewolnikow. Mozesz nie watpic, carski rzad umiel objasnic tubylcom za jaka taka 'swobode' walczyli poskie buntownicy, jezeli wszyscy tubylcy uwazali swoim obowiazkiem polowac na Polakow jak na wscieklych zwierzy.
              • mongolszuudan Re: Syberyjski Legion wolnych Polakow 20.02.13, 07:47
                Jedynymi polskimi sojusznicami w Rosji zawsze byli i sa prawdziwe nie-ludzie, narody jak wy, gleboko sfrustowani, z primitywnym barbyrzynskim mysleniem gospodarzy niewolnikow, ktore walcza nie za jakakolwiek tam wolnosc (bo nigdy nie byli i nie sa w niewolie u Rosjan), lecz za prawo miec niewolnikami samich Rosjan, za barbarzynskie wandalskie prawo bezkarnie mordowac, grabic, krasc, gwalcic. Lecz tu wielki blad. Rosjanie moze byc zbyt prostoduszne i milosierdne do wszelkiej swoloczy, jednak ofiarami i poslusznymi niewolnikami obcych nigdy nie byli i nie beda. Nikogo sami nie chca ciemiezyc, lecz i siebie samich i nikogo ze swoich przyjacielow innym ciemiezyc nie pozwola. A rozbojnikam potrafia zrobic takie zycie, ze im bardzo szkoda bedzie ze oni w ogole urodzili sie.
    • mara571 Pytanie do Rosjan 16.02.13, 17:11
      czy faktycznie Czelabinsk i jego mieszkancy sa tematem wielu dowcipow?

deser.pl/deser/1,111858,13412295,Czelabinsk_jak_Wachock__Wszyscy_w_sieci_z_niego_zartuja_.html#BoxSlotII3img
      • romrus Re: Pytanie do Rosjan 16.02.13, 17:37
        mara571 napisała:
        > czy faktycznie Czelabinsk i jego mieszkancy sa tematem wielu dowcipow?

Tak.

Powstal serial komediowy "Nasza Russia", podobny do angielskiego "Little Britain" i chyba nawet na jego licenzji. W kazdej serii byl odcinek o Czeliabinsku.

Czeliabinsk to typowe przemyslowe robotnicze miasto, warunki klimatyczny trudny, praca ciezka, znaczna czesc ludzie nie jest zbyt wyksztalcona, wielu dresiarzy wsrod mlodziezy.

No i poszlo - "czeliabinscy chlopaki sa az tak twardy, ze....", i tych wariantow "ze" sa juz setki.

kaifolog.ru/uploads/posts/2012-09/thumbs/1348539855_032.jpg
        • zeitgeist2010 pytanie do Norwegow i Szwedow 16.02.13, 18:47
          a tu dostanie sie 2 za jeden. Kawaly szwedow o Norwegach. Dokladnie takie same opowiadaj Normän om Svenskar
          • edek_vilola Re: smieszne te "norweskie" dowcipy, ale sa tam i 18.02.13, 13:23
            "polskie" dowcipy. Oraz dowcipy na temat innych narodowosci. Kliknalem w dolnej czesci strony na:

"German (Pollack) Jokes"

Zapamietalem dowcip o dziecku pol-polskim, pol-rosyjskim, ktore przez te swoje mieszane geny jest jakoby "zbyt leniwe, zeby krasc". Oraz o dziecku pol-polskim, poi-cyganskim, ktore w wieku 5-ciu lat pyta najpierw ojca a potem matke, czy jest Polakiem czy Cyganem. Dlaczego? Bo nie wie, czy ma isc krasc czy zebrac. Jak to sie mowi "nie ma dymu bez ognia". To "margines" polskiego spoleczenstwa "zapracowal" na tego typu dowcipy. Ciekawe jak szeroki jet ten "margines"? Oby mniej niz na 1/3 strony.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            "A Gypsy and a Pole have a kid. When the kid's five, he asks his dad, "Am I Polish or a Gypsy?" His dad says, "Well, you came from my seed, so that must mean you're a Pole." Then the kid goes to his mom and asks, "Am I Polish or a Gypsy?" The mom says, "Well, you spent nine months in my womb, so I guess that makes you a Gypsy. Why do you want to know?" "Well, earlier today I was walking around town and I couldn't make up my mind whether to start stealing or begging."
            • zeitgeist2010 Zostawmy marginesy innym 18.02.13, 19:31
              Ja czytam strony główne „Pozłacanej dżungli” i rozkoszuje się jej walorami. Po 40 + latach jego tekst zyskal nawet, bo mozna przesledzic co sie zmienilo.

Sara Bernhardt, rozczarowana, tak pisze o Ameryce Poludniowej: „Wasze owoce nie mają smaku, kwiaty - zapachu, kobiety – wstydu, mężczyzni -honoru„

Sam Budrewicz
              „ja teraz , w pare miesiecy po powrocie z drugiej półkuli, rozumiem , dlaczego w piosenkach chilijskich czy brazylijskich tak często powtarza się słowo ”saudade” - tęsknota.
              Tęsknota do Chile , Brazylii jak do dziewczyny, ktorą się opusciło.” Str 12
              • edek_vilola Re: Zostawmy marginesy innym 19.02.13, 00:51
                zeitgeist2010 napisał:

>
                > Sam Budrewicz
                > „ja teraz , w pare miesiecy po powrocie z drugiej półkuli, rozumiem , dla
                > czego w piosenkach chilijskich czy brazylijskich tak często powtarza się słowo
                > ”saudade” - tęsknota.

Chcialbym poleciec choc raz w zyciu do Brazylii jako turysta. Do tej pory mialem szczescie latac tam sluzbowo 3 razy (Curitiba 1996, Gravatai pod Porto Alegre wiosna 2009 i Joao Pessoa jesien 2009). Zawsze z przesiadka w Sao Paulo. Jednak dzieki internetowi mozna sobie zawsze "poleciec" z Rio do Sao Paulo przezywajac cala trase w kabinie pilotow:

www.youtube.com/watch?v=BBTbTCLEp4M
                • edek_vilola Zaskoczylo mnie... 20.02.13, 03:38
                  Zaskoczylo mnie w tym filmie nagranym w kabinie pilotow podczas lotu Airbusa z Rio do Sao Paulo, ze piloci wlasciwie bardzo niewiele robia. Oni tam siedza i nadzoruja przebieg lotu, podobnie niemal jakby nadzorowali przebieg jakiegos procesu w zautomatyzowanej fabryce. Cos tam przelacza, przesuna jakas dzwignie i wszystko "robi sie samo". Byc moze w przyszlosci samolot bedzie bez pilotow tak jak obecnie calkowicie zautomatyzowane metro bez motorniczego (np. w Kopenhadze). Tam, gdzie zwykli siedziec kierujacy beda miejsca dla pasazerow.
        • mongolszuudan Re: Pytanie do Rosjan 17.02.13, 15:38
          romrus napisał:
          >Czeliabinsk to typowe przemyslowe robotnicze miasto, warunki klimatyczny trudny, praca ciezka, znaczna czesc ludzie nie jest zbyt wyksztalcona, wielu dresiarzy wsrod mlodziezy.

Zuch. Mozesz napisac ksiegu kretynskich stereotypow o prowincji dla stolicznego motlocha. Bedziesz bardzo popularnym u wszystkiego bydla obydwoch stolic.

Typowe przemyslowe robotnicze miasto to moze byc Kaczkanar, Krasnoturinsk, Zlatoust, Magnitogorsk lecz ani w kazdnym przypadku jakikolwiek centrum jakiegoskolwiek obwodu, kazdy z ktorych wcale nie jest tylko industrialym centrem, lecz i centrem transportowym, kulturnym, naukowym, a od 1990-ch lat w dodatek - centrem miedzynarodowego handlu, biznesu. Klimat dla miejscowej ludnosci nie tylko nie zly, lecz przeciwnie - wzor normalnosci (dla nas gnojny klimat wlasnie w Moskwie i tym bardziej w czachotocznym Piterze), praca u 90 procentow ludnosci takich miast nie bardziej ciezka, edukacja nie gorzej, niz w stolicach, dresiarzow swoich raczej w stolicach odszukasz, bo nie ma nigdzie tyle ludzkiej drani, niz w stolicach.
          • romrus Re: Pytanie do Rosjan 17.02.13, 16:00
            mongolszuudan napisał:
            > Zuch. Mozesz napisac ksiegu kretynskich stereotypow o prowincji dla stolicznego motlocha. Bedziesz bardzo popularnym u wszystkiego bydla obydwoch stolic.

Ha-ha:-)
            No przesadzilem troche i co?.
            Przeciez nie byle autorem scenariusza "Naszej Raszy":-)

Jesdze duzo, ale na Uralu, przyznam sie, nie bylem.
            Mongol, nie jestem snobem i nasza glubinke lubie, roznica jednak jest i kawaly nie powstaja tak po prostu.

>dresiarzow swoich raczej w stolicach odszukasz,

Juz nie, nie modne.

> nie ma nigdzie tyle ludzkiej drani, niz w stolicach.

Nie da sie ukryc, to prawda.
            • mongolszuudan Re: Pytanie do Rosjan 17.02.13, 18:18
              romrus napisał:

> Mongol, nie jestem snobem i nasza glubinke lubie, roznica jednak jest i kawaly
              > nie powstaja tak po prostu.

No jesli tak myslisz. musisz uznac tak samo, ze opinia prowincjuszow o mieszkancach stolic jak kupie smierdziacego goowna tez powstala nie tak prosto.
              шершaвым языкoм cибири
      • mongolszuudan Re: Pytanie do Rosjan 17.02.13, 00:20
        mara571 napisała:

> czy faktycznie Czelabinsk i jego mieszkancy sa tematem wielu dowcipow?

I nawet nie tylko rosyjskich. Twarde czelabinskie muzyci juz sa znani i w Polsce:

(…)obywatele Federacji Rosyjskiej Wasyl Dubienko (lat 37) i Aleksiej Pawłowicz (lat 29), na co dzień pracownicy huty stali w Czelabińsku, spędzali tygodniowy urlop w Zakopanem. W dniu 20 sierpnia wybrali się nad Morskie Oko. Wycieczkę zakłócił incydent, w wyniku którego poważnych obrażeń doznał niedźwiedź brunatny zamieszkujący Dolinę Roztoki.
        Zdarzenie relacjonuje tez pracownik Tatrzańskiego Parku Narodowego:
        O godzinie 10.45 odebraliśmy sygnał od turystów idących z Palenicy w kierunku Morskiego Oka, jakoby dwóch mężczyzn okładało pięściami niedźwiedzia. Oczywiście nie daliśmy wiary tej relacji, jednak kolejne telefony skłoniły nas do interwencji. Ku naszemu zdziwieniu na miejscu zdarzenia znaleźliśmy nieprzytomnego niedźwiedzia oraz mocno zakrwawionych obywateli Federacji Rosyjskiej Wasyla D. i Alekseja P. Jak się okazało, wyżej wymienieni weszli na teren TPNu w Palenicy bez uiszczenia obowiązkowej opłaty za bilet. Niedźwiedzia wzięli za pracownika parku w przebraniu, a strach przed wykryciem oszustwa spowodował profilaktyczny atak.
        Speszony Wasyl D. podobno tłumaczył:
        My nie znali, szto eto miedwied. Chcieliśmy dać mu raz w gębę tylko na odczepne, no ale zaczęła się awantura.
        Niedźwiedź nazywany jest przez pracowników TPN Samsonem. Podobno trafił na stół operacyjny kliniki w Krakowie. Podobno po założeniu 9 szwów na czaszce i usunięciu nadłamanego kła „Samson” wylądował w ZOO na rekonwalescencji.
        Celowo piszemy podobno, bo... widzieliśmy kiedyś niedźwiedzia brunatnego i chyba nie wystarczyło by nam odwagi, żeby się do niego zbliżyć, a co dopiero podnosić na niego rękę. No ale ręki sobie uciąć nie damy, bo, przypomnijmy - chodzi o rosyjskich turystów.

wpolityce.pl/wydarzenia/35859-polski-mis-dostal-po-pysku-od-rosyjskich-turystow-bo-my-nie-znali-szto-eto-miedwied
        www.joemonster.org/link/pokaz/12026/Rosyjscy_turysci_pobili_polskiego_niedzwiedzia
    • zeitgeist2010 Szklarski i jego ksiązki to przykład 16.02.13, 17:15
      jak specyficznym fenomenem był PRL.

Tajemnicza wyprawa Tomka to skondensowana lekcja historii o zaborze rosyjskim, dzialalnsoci wolnosciowej w W/wie, strategii przezycia jezyka polskiego i literatury (w jednym z episodow wyprawy, Smuga uwalnia sie dzięki trickowi Zagłoby z „Ogniem i mieczem” Sienkiewicza, ktory mu opowiedzial Tomek) , zeslaniach na sybir, powstaniach polskich zeslancow itd.
      Dochodzi do tego nauka o geografii, przyrodzie, etnologii. Dokladna antyteza kakofonii Harry Pottera :)
      Tej wiedzy nam nikt nie zabierze ...

I wcale mi nie przeszkadza ze szklarski publikowal cos w gadzinowce. Nawet jezeli to prawda to on to odpracowal z nawiązką
      • mongolszuudan Re: Szklarski i jego ksiązki to przykład 17.02.13, 00:01
        To nie lekcja historii, to lekcja chorej fantazji, ktora osobliwie ciekawa dla psychiatrzow.
        • mongolszuudan Re: Szklarski i jego ksiązki to przykład 17.02.13, 00:09
          Lecz czytac ciekawie, jak awantiurna opowiesc o przygodach w paralelnym swiecie, swiecie fantasy. Bo nic o czym tak pisze sie w naszym swiecie normalnych zwyklych ludzi nigdy nie i byc nie moglo, lecz i nie moglo byc w zasadzie. Wszystkie upomnienia o ludziach i zdarzeniach, ktore byli w realnosci zadnego sensu nie ma, bo ani ludzie te, ani zdarzenia te blisko nie byli takimi, jakimi ich wyobraza siebie autor.
          • zeitgeist2010 Patriotyzm był na dokładkę 18.02.13, 10:17
            Cały cykl powiesci szklarskiego to cenna kopalnia wiedzy geograficznej, antropologicznej i historycznej.

Patiotyzm byl na dokladke.

Na zgon rozstrzelanych w Irkucku
            Kornel Ujejski

"Lepsza nam kula niźli takie życie!"
            Rzekli, powstali, rozbroili zbirów;
            A gdy broń mieli, to w pierwszym zachwycie
            Błysnęła ku nim ziemia łez i kirów.
            Potem pustynia, skąd nie ma wychodu,
            Bój, gdzie szczęśliwsi giną, męki głodu
            I znowu dawne pęta. Sąd otwarty...
            Dla katów spisy żeru... Czy słyszycie?
            Padł strzał — i drugi — i trzeci — i czwarty!

Salwo męczeńska! Bądź dla tych zbudzeniem,
            Których sumienia głos syren utula,
            A tym, co naród chcą zbawiać spodleniem,
            Powiedz: Niż takie życie — lepsza kula!
            Powiedz: Na sprzedaż nie wolno nikomu
            Wynosić słupów ze wspólnego domu,
            By w ciasnym szczęściu na chwilę utonąć.
            Niźli obcego ciała stać się cieniem,
            Lepiej jak gwiazda w własnym ogniu spłonąć!

1867
            • mongolszuudan Re: Patriotyzm był na dokładkę 20.02.13, 06:30
              zeitgeist2010 napisał:

> Cały cykl powiesci szklarskiego to cenna kopalnia wiedzy geograficznej, antropo
              > logicznej i historycznej.

Cały cykl powiesci szklarskiego to cenna kopalnia wiedzy psychiatrycznej o kompleksach Polakow. Zadnej specjalnej wiedzy geograficznej, antopologicznej tam nie odszukasz. Tym bardziej historycznej. W 100 raz wiecej wiedzy i w 100 raz bardziej powaznej jakikolwiek czytelnik moze znalezc przy czytaniu 1 numera popularnego i autorytetnego czasopisma takiego jak rosyjski 'Wokrug swieta' (istnieje od r. 1861) albo amerykanskich 'National Geografic', 'Scientific American' (wydawali sie i w ZSRR w jezyku rosyjskim). Szkoda rozumu przecietnych Polakow, jesli oni wiedze o swiecie dostawali nie z lekcji specjalistow, i nie z czasopismow i ksieg chociazby naukowo-popularnych, lecz z fubularnych awanturistycznych owowiesci - uwazac ktore za rzetelne zrodla informacji paranoja i schyzofrenia.
    • kylax1 W latach 30 XX wieku było podobne zjawisko w Brazy 16.02.13, 19:54
      lii. I pewnie jeszcze kilka innych nad oceanami.
    • bogo200 dla osob w muzyce wychowanych jest znana tutaj..! 18.02.13, 14:14
      tunguskagrooves.com/en/

zeitgeist2010 napisał: (..>)
      > Dla osob wychowanych na polskiej literaturze tunguska jest znana z powiesci Alf
      > reda Szklarskiego „Tajemnicza wyprawa Tomka”
      >
      >
    • jk2007 Tunguska 2 czyli rosyjski Prompt Global Strike 18.02.13, 18:07
      Иcпытaние прoшлo ycпешнo.
      Пo пocледним дaнным NASA, ocнoвывaющимcя нa пoкaзaниях инфрaзвyкoвых дaтчикoв нa Аляcке и в дрyгих чacтях плaнеты, выcвoбoдившaяcя энергия oт рaзрyшившегocя в aтмocфере нaд Челябинcкoм oбъектa, cooтветcтвyет 500 килoтoнн в трoтилoвoм эквивaленте, чтo примернo cooтветcтвyет взрывy трёх, четырёх крылaтых рaкет Тoмaгaвк (в ядернoм иcпoлнении), или 25 бoмбaм, cбрoшенным нa Хирocимy.
      От cильных рaзрyшений гoрoд cпacлa бoльшaя выcoтa (пoрядкa 30 км), нa кoтoрoй прoизoшёл взрыв. Вaжнocть иcпытaния для Кремля пoдчеркивaет фaкт нaпрaвления в региoн пoмимo МЧС, ещё и прaвительcтвеннoй кoмиccии.
      sanna2010.livejournal.com/2328567.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka