Dodaj do ulubionych

Obluda Kennedych.

16.02.13, 19:53
Do zalozenia tego watku zainsperowala mnie mara.W jednym z watkow ona napisala:
"A tak naprawde to malkontentowi chodzilo o oblude jednego z Kennedych. Forsa z reklamy od Wenezuelczykow tak, rurociag naftowy w USA nie. "

Tak sie zlozylo,ze dzis przegladalem archiwum "Mail Online" (lubie zobaczyc,o czym pisalo sie rok temu) i wpadl mnie w oko ten o to artykul:
"How Kennedy bought 1,200 hand rolled Cuban cigars just hours before he ordered blockade of communist state 50 years ago"

President John F Kennedy ordered an aide to buy him as many Cuban cigars as he could just hours before he authorised the U.S. trade embargo - which subsequently made them illegal.

Kennedy asked his head of press and fellow cigar smoker Pierre Salinger to obtain '1,000 Petit Upmanns' on February 6, 1962, so he could have them in his hands before they were deemed contraband.

Then, seconds after he was told the next morning that 1,200 of Cuba's finest export had been bought for him, he signed the decree to ban all of the communist state's products from the U.S.

Tlumaczyc nie bede,poniewaz tu wszysci angielski znaja lepiej ,niz swoj ojczysty polski ,a i sprawa jest stara,powszechnie znana. Ale powiem jedno - cygar mu starczylo do konca zycia.Zapas zrobil wystarczajaco duzy.

p.s. Ponad 50 lat heroiczny narod kubanski przeciwstawia sie amerykanskiemu imperializmowi .

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Obluda Kennedych. 16.02.13, 20:09
      igor-z-uk napisał(a):

> Tlumaczyc nie bede,poniewaz tu wszysci angielski znaja lepiej ,niz swoj ojczyst
      > y polski ,a i sprawa jest stara,powszechnie znana. Ale powiem jedno - cygar m
      > u starczylo do konca zycia.Zapas zrobil wystarczajaco duzy.
      >
      > p.s. Ponad 50 lat heroiczny narod kubanski przeciwstawia sie amerykanskiemu imp
      > erializmowi .

Czego skutki widac na obrazku.
      • igor_uk tak,mara. 16.02.13, 20:13
        Kubanczycy sa biedni,ale wolni .Ty moze tego nie rozumiesz,ale sa wieksze wartosci,niz tylko napchany brzuch.
        • felusiak1 Re: tak,mara. 16.02.13, 20:28
          igor_uk napisał: Kubanczycy sa biedni,ale wolni

Wolni? Są tak samo wolni jak ich północnokoreańscy bracia albo jak ich wenezuelscy bracia.
          na litość boską miejże ty do siebie chociaż trochę szacunku.
          Pracował ze mną chłopak z Kuby. Przyjechał do Stanów przed trzema laty i bardzo Kube kocha ale zdecydowanie czuje się bardziej wolny tu niż na Kubie. No i nie kocha Fidela i jego brata.
          • igor_uk Dla jednych wolnosc. 16.02.13, 20:37
            To zlota klatka.Dla drugich dzika przyroda.
            • felusiak1 masz rację igor 16.02.13, 21:23
              kubańczycy są wolni, wolni od wyrażania otwarcie swoich pogladów, wolni od możliwości czytania tego co chcą. są tak samo wolni jak uzbecy dzisiaj albo jak litwini, łotysze i estowie w 1944 roku. taka to wolność.
              przecietny kubańczyk nawet nie marzy o takiej wolności jaką masz ty, sorokin.
              ps użyłeś określenia dewianci w kontekście inaczej myslących. zatem opozycja do tego co ty uwazasz za słuszne jest dewiacja?
              • igor_uk Nigdy felus.. 16.02.13, 21:45
                nie przeczytasz uwaznie tego,co pisza inni.
                Napisalem do blueelvica o dewiantach,majac na mysli czlowieka,ktory za 20 baksow sprzedaje swoja siostre lub zone.A nie slowem nie wspomnialem o inaczej myslacych.
                To raczej ty uwazasz tych,kto mysli nie po twojemu za psychole ,lub czubaryjow.

p.s. Imiona i nazwiska pisza sie z duzej litery.Nie wiedziales o tym?
        • 1blueelvic Chyba nigdy nie rozmawiales z Kubanczykami. 16.02.13, 20:28
          Bylem na Kubie dwa razy w odstepie 10 lat i mam wystarczajace dowody na to, zeby glosno sie tobie sprzeciwic. Nie masz racji, nie, nie, nie ...

Jezeli syn proponuje siostre lub matke albo obie na raz za 20 dolcow, to mam szalone watpliwosci co do ich wiekszych i cenniejszych wartosci.
          • igor_uk Rozmowialem. 16.02.13, 20:41
            Pierwszy raz z 30 lat temu,a ostatni pare dni temu.
            Co dziwnie,ten pierwszy uczyl sie w ZSRR na piloota lotnictwa cywilnego,a ten ostatni pracuje u mnie,jako kierowca ciezarowki.
            Ale i jeden i drugi,zlego slowa o Fidelu nie powiedzieli.

p.s. W roznych krajach sa dewianci,ale to nie znaczy,ze to oni sa twarza konkretnego kraju.
            Nigdy nie powiem o Norwegach,ze to zimni psychopatyczni zabojcy tylko dla tego,ze Breivik jest Norwegiem.
          • wojciech.2345 Re: Chyba nigdy nie rozmawiales z Kubanczykami. 16.02.13, 21:06
            1blueelvic napisał(a):
            > Jezeli syn proponuje siostre lub matke albo obie na raz za 20 dolcow, to mam sz
            > alone watpliwosci co do ich wiekszych i cenniejszych wartosci.
            ----------------------------
            Skojarzenie.

• wojciech.2345 Re: tak,mara. 16.02.13, 20:51
          igor_uk napisał:
          > Kubanczycy sa biedni,ale wolni .Ty moze tego nie rozumiesz,ale sa wieksze wart
          > osci,niz tylko napchany brzuch.
          ----------------
          Igor,
          Mara ma rację. Odrapane i zaniedbane budynki,
          to dowód, że kraj się cofa. Aktualne pokolenie
          nie potrafi kontynuować pracy poprzednich
          pokoleń.

Po co zabraliście Niemcom Kaliningrad skoro
          nie umiecie zadbać o dorobek poprzednich pokoleń?
      • eva15 Infrastruktura wali się wszędzie 16.02.13, 22:07
        Takich zdjęć walących się budynków i upadającej infrastruktury w USA, GB a w międzyczasie i w Niemczech znajdziesz od groma, jeśli zechcesz poszukać.
        No i jaki tu jest związek z systemem? Inny niż na Kubie?
        • igor_uk Wali sie wszedzie,to prawda. 17.02.13, 10:05
          Ale nikt nie nakladal sankcje gospodarcze na Stany,GB ,czy kazdy inny kraj zachodni.
    • felusiak1 Re: Obluda Kennedych. 16.02.13, 20:29
      czy salinger kupił cygara w waszyngtonie czy wysłał kogoś do havany?
      • igor_uk felus. 16.02.13, 20:46

Napewno Salinger kupil cygare w Washingtonie .

p.s. Tobie sie wydaje ,ze tym pytaniem mnie masz.Ale nic bardziej mylnego.Czekam z niecierpliwoscia na c.d. twojego madrego pytania.Przeciez to tylko czesc,nieprawdaz?
        • igor_uk felus,nu i co? 16.02.13, 22:52
          Tylko o to chciales mnie zapytac? Czyz by sam nie wiedziales,ze cygary Salinger kupil w Washingtonie?
          • felusiak1 Re: felus,nu i co? 16.02.13, 22:54
            nie wiedziałem i tylko o to chciałem zapytać. dziekuję za odpowiedź.
            • igor_uk he,he.Nie jetes szczery,felus. 16.02.13, 22:58
              Przeciez nie o to cie chodzilo. Zepsulem cie zabawe,sorry.
              • felusiak1 Re: he,he.Nie jetes szczery,felus. 16.02.13, 23:19
                whatever siuts your desire
                • igor_uk Re: he,he.Nie jetes szczery,felus. 16.02.13, 23:39
                  It is not my desire.
    • bywszy1 Re: Obluda nie tylko Kennedych.+ 16.02.13, 20:51
      tak nie dla ciekawosci.
      A jaka czesc ciala
      wypchal
      pan ajgor,zmieniajac obywatelstywo wolne,rodzime na polskie w,czyli
      na zlota klatke albo pelna awantur wolnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka