Dodaj do ulubionych

Angelo Scola czy niespodzianka?

13.03.13, 19:57
szybki wybor w trzecim glosowaniu wydaje sie zapowiadac, ze nastepnym papiezem bedzie Angelo Scola.
Za chwile dowiemy sie, czy mam racje.
Obserwuj wątek
    • 5magna Re: Angelo Scola czy niespodzianka? 13.03.13, 20:08
      www.bibleprobe.com/last10popes.htm
    • mara571 w piatym, przepraszam 13.03.13, 20:11
      za duzo emocji...
    • j-k Tanczymy ! 13.03.13, 20:15
      www.youtube.com/watch?v=H66xPh53i_M
      • mara571 najpierw sie pomodlmy 13.03.13, 20:19
        Potem zatanczymy.
        Skromny czlowiek, cicha nadzieja Ameryki Lacinskiej.
        Mozna sie posmiac z wszystkich "prorokow" z mediow.
    • mara571 niespodzianka: jezuita Jorge Mario Bergoglio 13.03.13, 20:15
      Franciszek 1.
      • kaszebe12 "Bof"... 13.03.13, 20:20
        - taki typowy francuski komentarz
        • mara571 Re: "Bof"... 13.03.13, 20:32
          chyba dla wiekszosci, aczkolwiek z zapiskow nieznanego kardynala w czasie wyboru Benedykta XVI wynika, ze Franciszek mial w przedostatnim glosowaniu az 40 glosow.
      • zeitgeist2010 claro que es un hombre 13.03.13, 20:35

quien habla castigliano. Yo soy un gran amante de mundo iberico
        • mara571 Re: claro que es un hombre 13.03.13, 20:48
          to wiem.
          Ale Franciszek ma podobno wloskie korzenie...
          • zeitgeist2010 Re: claro que es un hombre 13.03.13, 21:09
            mara571 napisała:

> to wiem.
            > Ale Franciszek ma podobno wloskie korzenie...

claro . es un argentino y porteño ...

To solidny wybór. Tak jak sama zauważyłaś był juz bliziutko w 2005. Jest odważny, ma serce dla ludu, na luzie z mediami i ludzmi; na serio przypomina tutaj troche naszego papieza. Jako Jezuita symbolizuje pozytywna role chrzescijanstwa w historii am pld

A teraz z powrotem do meczu Bayernu / arsenal ...
            • mara571 Re: claro que es un hombre 13.03.13, 21:23
              juz 0:1 dla Arsenalu.
              Niemieccy komentarorzy mowili, ze Franciszek jest zapalonym kibicem.
              • zeitgeist2010 Re: claro que es un hombre 14.03.13, 08:27
                mara571 napisała:

> juz 0:1 dla Arsenalu.
                > Niemieccy komentarorzy mowili, ze Franciszek jest zapalonym kibicem.

Mecz byl warty obejrzenia. Bayern dalej dzieki 3 golom na wyjezdzie.
                Podoba mi sie "papieska" retoryka komentatorow sportowych. Bialy dym dla Bayernu na koncu ... itp.

Okaze sie, ze Francisco to calkiem sensowny wybór chociaz tylko przejsciowy. Latynos z krwi i kosci. Stąd zainteresowanie piłką i naturalna towarzyskosc ze zwyklymi ludzmi. Jest starszy i bardziej schorowany niz Woytyla po jego wyborze ale jest on mocnym wyborem na kilka lat. Duzo lepszy niz bylby Scola albo Scherer.

Ale Dolan albo Kanadyjczyk byliby jeszcze lepsi.
      • przyjacielameryki Re: niespodzianka: jezuita Jorge Mario Bergoglio 13.03.13, 20:48
        Pierwsze wrażenie pozytywne. Chyba jezuici a na pewno ci nasi zawsze rozsądnie się wypowiadali.
        • mara571 Re: niespodzianka: jezuita Jorge Mario Bergoglio 13.03.13, 20:51
          jezuici byli dla przeciwnikow Kosciola Katolickiego najwiekszymi wrogami do momentu powstania Opus Dei.
        • malkontent6 Re: niespodzianka: jezuita Jorge Mario Bergoglio 13.03.13, 20:52
          To prawda, miałem okazje rozmawiać z kilkoma Jezuitami i zawsze byli to ludzie inteligentni.
        • ubiquitousghost88 Nasi to twoi?... 13.03.13, 21:12
          ...
          • przyjacielameryki Re: Nasi to twoi?... 14.03.13, 11:16
            ubiquitousghost88 napisał:

J/w

Mówię baranie o Polakach - w 98% katolikach. Prawosławni mnie nie interesują.
            • ubiquitousghost88 Re: Nasi to twoi?... 14.03.13, 18:28
              97! - wyspowiadaj się!
    • ubiquitousghost88 Franciszek I miałby nie poprzeć Indignados?... 13.03.13, 21:15
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,143133928,143182885,Ameryka_99_wreszcie_pokaze_Ameryce_1_.html
      • mara571 Re: Franciszek I miałby nie poprzeć Indignados?.. 13.03.13, 21:58
        ja mam watpliwosci czy oni tego by sobie zyczyli.
        Indignados wiekszosci popierali Jasia Fasole i byli zachwyceni rewolucja obyczajowa jaka premier Zapatero zafundowal Hiszpanom.
        • ubiquitousghost88 Indignados to już nie tylko Hiszpania... 13.03.13, 22:06
          ...to i Grecja, i Włochy...
          A za parę lat, jak UE krowa dojna zdechnie...
          • mara571 Re: Indignados to już nie tylko Hiszpania... 13.03.13, 22:10
            i Niemcy, ale inaczej.
            Zaraz zaloze nowy watek.
            • ubiquitousghost88 I o kokardzie nie zapomnij! :) 13.03.13, 22:14
              ...
    • igor_uk Mara,nikt cie to nie powiedzial :-) 13.03.13, 21:21
      Ale racji Ty nie mialas.

mara571 napisała: > Za chwile dowiemy sie, czy mam racje.<
      • jorl Re: Mara,nikt cie to nie powiedzial :-) 13.03.13, 22:17
        Nie tylko to. Chciala sie smiac z komentatorow, a teraz powinna sie sama z siebie posmiac.
        Typowe madrzenie sie mary bez zadnych podstaw.

Pozdrowienia
      • mara571 Re: Mara,nikt cie to nie powiedzial :-) 14.03.13, 22:14
        zebys wiedzial: NIKT!
        Jestes pierwszy.
        • igor_uk Nu a gdzie slowa podziekowania? 15.03.13, 11:55
          Mara,wypadalo by podziekowac za to.
          Bo tak by i zyla Ty w przekonaniu swojej nieomylnosci :-)))
    • mara571 jakobinska krucjata przeciwko Franciszkowi 14.03.13, 22:16
      sie rozpoczela.
      Na portalu wpolityce.pl Lukasz Adamski rozwaza nastepne warianty ataku..

wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-lukasza-adamskiego/49185-oskarzanie-franciszka-o-kolaboracje-z-junta-to-dopiero-poczatek-ten-papiez-jest-niebezpieczny-dla-jakobinow-z-wielu-wzgledow
      • przyjacielameryki Re: jakobinska krucjata przeciwko Franciszkowi 15.03.13, 11:18
        No dobrze mara, a co powiesz o krucjacie przeciwko Wałęsie, że to Bolek, że świadomie współpracował z SB, że zdradził, że wydawał kolegów, lansowanej przez określone tzw. prawicowe środowiska. Albo co powiesz o krucjacie R. Ziemkiewicza przeciwko Michnikowi?

Oczywiście dla mnie, wszystkie te krucjaty są absurdalne, pokazujące kompleksy, frustrację i słabość tych wywołujących te krucjaty. Sami nie wiele zdziałali to chociaż innym, którym się udało poprzeszkadzają. Np. Ziemkiewicz od czasu kiedy głównym tematem jego publicystyki stało się zwalczanie Michnika stał się jednak bardzo marnym dziennikarzem. A tak dobrze się zapowiadał. Co zawiść i frustracja może zrobić z człowieka? No i oczywiście musi być news, musi być sprzedaż informacji, . . . . . . . . . . . a jak nie ma się ciekawych pomysłów na publicystykę to rzuca się na żer taki chłam!!!
        Zarówno w czasach komunizmu ale jeszcze bardziej w czasach rządów junty argentyńskiej, ludzie walczący z władzą ginęli, byli zastraszani, więzieni, itd. Ci co potrafili się zbuntować, narażali swoje rodziny, czasami dla jakiegoś spokoju mogli coś tam podpisać, coś powiedzieć a byli nieustannie infiltrowani, śledzeni zastraszani. Kto by to wytrzymał? To były bardzo trudne czasy, ja to niezle pamiętam i nie wierzę, żeby obecny Papież Franciszek świadomie zaszkodził innym zakonnikom albo żeby Wałęsa był świadomym agentem SB, donosicielem, żeby szkodził kolegom, itp. To samo odnosi się do A. Michnika. Dlatego trzeba ignorować te podłe oskarżenia, sensacje, spiski, itp. , które zalewają media.
      • zeitgeist2010 inzynier chemik 15.03.13, 20:11
        mara571 napisała:

sie rozpoczela.
        > Na portalu wpolityce.pl Lukasz Adamski rozwaza nastepne warianty ataku..
        >

Bagatele niewarte czasu.

Scola i Scherer byli favorytami mediow, takze twoja alternatywa byla racjonalna.
        A media mialy mimo wszystko nosa wskazujac na latynoską szanse.

Bergoglio jest z wyksztalcenia chemikiem. To nie jest żartowniś
        • wojciech.2345 Re: inzynier chemik 15.03.13, 20:21
          zeitgeist2010 napisał:
          > Bergoglio jest z wyksztalcenia chemikiem. To nie jest żartowniś
          -------------------
          Do jezuitów przyjmują po studiach.
          To dobrze wykształceni ludzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka