Dodaj do ulubionych

A to ci niespodzianka!

03.04.13, 20:55
Prezydent Putin "zachęcał" dzisiaj (w wersji którejś z naszych tivi było "poprosił") do rozważenia możliwości budowy drugiej nitki gazociągu Jamał - Europa.

No i teraz się dopiero zacznie! A właściwie to już się zaczęło. Nasze przekaziory obrazkowe, a także GW potarzają jak za panią matką, że "Budowa drugiej nitki gazociągu zaplanowana jeszcze w 1993 roku, została zawieszona w związku z zaangażowaniem Rosji w budowę gazociągu Nord Stream omijającego Polskę poprzez Morze Bałtyckie."
A ja pamiętam zupełnie coś przeciwnego. W Polsce rozpętano wielomiesięczną nagonkę na plan budowy drugiej nitki, bo nie będzie nam Moskal kalał naszej matki ziemi. Nawet na tym forum borrki i wojtusie (uogólniając) wyły z zachwytu, że wreszcie trzymamy azjatów za krocze i będziemy mogli im dyktować, komu i ile gazu mogą sprzedać, a pomysł budowy gazociągu bałtyckiego był tematem cienkich dowcipasów.

Już pokazały się pierwsze dysonanse. Wg GW Miller powiedział: Prowadziliśmy już wstępne rozmowy z Polską, Węgrami i Słowacją. Jesteśmy gotowi do opracowania wstępnego studium projektu - ujawnił. Tymczasem polski min. skarbu Budzanowski miał powiedzieć (wg TVN), że (przytaczam swoimi słowami) "nie będzie Ruski decydował, co będzie budowane na polskiej ziemi".
Dotychczasowa praktyka pokazuje, że to właśnie Rosjanie mają dobrze sprecyzowane plany i jak już coś ujawnią, to mają na to kwity, podczas gdy u nas panuje radosna i beztroska nonszalancja/niewiedza.

Oczywistą oczywistością będą teraz niezliczone teorie na temat tego niewątpliwego ukłonu w stronę Polski (Putin w swoim krótkim wystąpieniu odmienił zwrot "nasi polscy partnerzy/przyjaciele" chyba przez wszystkie przypadki).

Jedną teorię już słyszałem: Putin chce zneutralizować smoleńskie nastroje. Głosiciele tej teoryjki popadają w sprzeczność ze sobą, bo oni najbardziej głoszą, że jemu akurat na rękę kłótnie w Polsce. Więc po co miałby je uspokajać?

Bardziej realne jest to, że chce "osaczyć" Ukrainę, ale my pewnie znowu mu na to nie pozwolimy:)

Moim zdaniem Putin może chcieć (między innymi) przybić gwóźdź do trumny polskich marzeń o gazoporcie i gazie łupkowym. I to byłby chyba jego błąd, bo powinien odczekać, bez żadnych niepożądanych skutków dla Rosji, aż skończą się tak, jak się skończyć muszą, tzn. pełnym krachem, i dopiero potem wystąpić z ofertą Jamał II. Inaczej całe odium spadnie na Putina, że udusił nasze piękne projekty (tak jak to było z kapitulacją armii kajzera "narzuconą" przez polityków).

No ale pożyjemy, to zobaczymy, co się jeszcze okaże.

Obserwuj wątek
    • lubat Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 20:57
      Się rozpisałem, że zapomniałem podać podstawę wywodów:

wyborcza.pl/1,75248,13673522,Putin_zacheca_do_budowy_drugiej_nitki_gazociagu_jamalskiego.html
      www.vesti.ru/doc.html?id=1071448
    • wojciech.2345 Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 21:03
      Lubatko,
      wyjaśnię Ci to prosto. Polska nie tak dawno netto była importerem węgla. Nie wiem jak jest teraz - musiałbym sprawdzić aktualne dane dotyczące węgla. Liczy się CENA. Z ropą jest tak, że chyba 100% ropy mamy z Matuszki, ale możemy z poniedziałku na wtorek zmienić dostawcę. Liczy się CENA. Zbudujemy gazoport i wtedy pogadamy z Matuszka, ale na innych warunkach. Oczywiście hece typu - Polska płaci więcej niż Austria czy Włochy będą przeszłością.

Liczy się CENA.
    • malkontent6 Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 21:08
      lubat napisał:

> Tymczasem polski min. skarbu Budza
      > nowski miał powiedzieć (wg TVN), że (przytaczam swoimi słowami) "nie będzie Rus
      > ki decydował, co będzie budowane na polskiej ziemi".

To w końcu powiedział czy miał powiedzieć? Masz link do tej wypowiedzi?
      • lubat Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 22:36
        malkontent6 napisał:

> To w końcu powiedział czy miał powiedzieć? Masz link do tej wypowiedzi?
        >

W języku polskim nie ma niestety prostej formuły wskazującej, że się przytacza cudzą wypowiedź, tak jak to jest np. w niemieckim (Konjunktiv). U nas trzeba robić to opisowo, używając protez "jakoby", "miał coś powiedzieć, zrobić" itp.
        Nie mam żadnego linku, mnie to niespecjalnie interesuje, a przytoczyłem z oglądanych w TVN "Faktów". Czytacz wiadomości w "Faktach" powiedział, że min. Skarbu Budzanowski.....
        • malkontent6 Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 23:03
          No tak, nie wiadomo czy to on ukradł rower czy jemu ukradli, ale coś tam było.

Niby cię to nie interesuje, ale wątek o tym zakładasz.
      • mara571 Przejdź z gazeta.pl na wyborcza.pl 03.04.13, 22:50
        Ponoć polecił szefowi Gazpromu przygotować analizę.
        Mój post poniżej pisałam przed przeczytaniem tego artykułu na wyborczej.pl
    • eva15 Re: A to ci niespodzianka! 03.04.13, 21:56
      A ja myślę, że ten przebiegły złośliwiec wetknął kij w polskie mrowisko!:-)
      • eva15 Wielka szachownica 03.04.13, 23:03
        A tak całkiem serio, wygląda na to, że Putin już myśli o tym, co będzie, jeśli Syria padnie. On doskonale wie, czemu ona ma paść, komu to ma służyć a komu szkodzić.
    • mara571 Żadna niespodzianka 03.04.13, 22:31
      Wszyscy rozsądni przypuszczjaa, ze chodzi o szantazowanie Ukrainy. Jeśli Ukraińcy sprzedadzą temat zniknie, bo np. Analiza ekonomiczna wykaże, ze konkurencja do NS sie nie opłaci.
      Jedno mnie jednak dziwi. Przypuszczam, ze pracowałes lata całe w mediach jeszcze za PRL.
      I lepiej wiesz, co robią posluszne media, aby sie nie zajmować najważniejszymi problemami, kiedy władza sobie nie radzi.
      Jest metoda M.Szczepanskiego czyli propaganda sukcesu. Dzisiaj mało skuteczna.
      Pozostaje użyć cyngli i pożytecznych idiotów, aby skierować uwagę na czyjąś wypowiedz, problemy gejów, finansowanie KK, matkę Madzi itp.
      Albo jeszcze lepiej na problemy tzw gwiazd lub celebrytow.
      A Putin to jeszcze większy kaliber, wypowiedzą sie wszyscy mądrzy i malomadrzy.
      Jest jeszcze inny wariant: Putin naprawde tego chce i odbyly sie nawet rozmowy sondazowe.
      Pozyjemy zobaczymy...
      • 5magna Re: Żadna niespodzianka 03.04.13, 22:48
        Czy ktos by to lepiej okreslil??? Ha,ha,ha.

calli
        pół godziny temu

Oceniono 16 razy 4

Ruskie jak zwykle mądrzejsze od tępych, złodziejskich, styropianowo-watykańskich matołów na żołdzie CIA doszukujących się szpiegowskich światłowodów w gazociągach - nie podoba się polskim przygłupom gazociąg przez Polskę i pieniądze za tranzyt? No to wybudujemy im gazociągi pod Bałtykiem i u sąsiadów a durnie niech płacą za gaz jak za zboże :)

Styropianowi, PO-PiSowi zdrajcy to durnie i sprzedawczyki na wieki wieków.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13674404,Druga_nitka_gazociagu_jamalskiego__Nie_przez_Polske.html#ixzz2PR3GWMZH
      • przyjacielameryki Re: Żadna niespodzianka 04.04.13, 10:52
        Głównie chodzi o Ukrainę ale i o Europę Środkową - Polska, Słowacja, Węgry. Tyle, że UE ma już dosyć gazu z Rosji, odbiór tego rosyjskiego gazu zmniejsza się w UE wobec tańszego skroplonego. Przecież obecnie kończą się budowy wielu gazoportów w UE w tym w Polsce czy olbrzymi w Rotterdamie w Holandii(może zaspokoić potrzeby Holandii i część Europy), . . . . . . ! Tylko patrzeć jak ruszy import gazu skroplonego z USA a być może gaz łupkowy u nas, na Ukrainie, w Wlk. Brytanii(ale to jeszcze nie jest pewne).
        Te propozycje Putina to śmiech na sali i nic więcej! Już jest po zawodach. A budowa tego południowego strumienia zakrawa na dywersję wewnątrz rosyjską - ktoś chyba chce tę Rosję całkowicie zniszczyć finansowo!!

Ps. Jak to mówią - tonący brzytwy się chwyta.
    • jorl Re: A to ci niespodzianka! 04.04.13, 11:44
      Tu chodzi o rure zaczynajaca sie w Bialorusi przebiegajaca przez Polske a prowadzaca do Slowacji i na Wegry. Poco ona? Proste. Ta rura przez Morze Czarne ma do tych krajow za daleko a po jej zbudowaniu Rosja zamierza wylaczyc wszystkie rury przez Ukraine. Wtedy Slowacja jak i Wegry by gazu nie mialy wiec dlatego ta koncepcja. Ale ta rura przez Polske do tych dwoch krajow mialaby byc na innej zasadzie. Rosja by dostarczala gaz tylko do granic Bialorus-Polska dalej juz ja nic nie bedzie interesowalo. Ollaty tranzytowe ma sobie Polska z Wegrami i Slowacja sama uzgodnic do tego wcale nie znaczy ze przepustowosc tej rury z Rosji do Bialorusi ma sie zwiekszyc. Ta rura przez Bialorus ma juz przestac dostarczac gaz do Niemiec do tego jest NS, ona bedzie tylko dla gazu dla bylych demoludow. Zapewne Lukaszenka bedzie lupil z tych krajow oplaty transytowe jak chce dokladnie tak jak teraz robi to Polska za tranzyt do Niemiec.
      Polska natuaralnie moze sie na to niezgodzic ale wtedy i tak tranzytu do Niemiec juz przez Polske nie bedzie Jamal bedzie tylko dla Polski. Ale wtedy wsciekly Orban i jakis tam Slowak beda Polske obwiniac ze marzna. Bo rury przez Ukraine i tak beda zamkniete.
      Tez ciekawe jest ze przy tym Putin powiedziL ze bedzie zrobione odgalezieniez baltyckiej rury do Kaliningradu. Wtedy Litwa straci mozliwosc bandyckich oplat za tranzyt tamze.
      Tez wyglada na to ze Rosja zamierzs zmniejszyc sprzedarz gazu do Niemiec bo przez Polske i Ukraine nic nie bedzie przesylane a wtedy NS bedzie do tego za maly zwalaszcza jak bedzie czesc szla do Kaliningradu.
      Mysle ze Putin czytal mnie jak sie dziwilem po co Rosja ma rezerwy walutowe ktore musza lezec gdzies na Zachodzie i sa narazone na konfiskate jak to z Cyprem bylo.
      To ze z NS bedzie odgalezienie do Kaliningradu uwazalem od dawna za logiczne. Reszta tez.
      Pozdrowienia
      • aso62 Re: A to ci niespodzianka! 04.04.13, 12:12
        jorl napisał:

> Zapewne Lukaszenka bedzie lupil z tych krajow oplaty transytowe jak chce d
        > okladnie tak jak teraz robi to Polska za tranzyt do Niemiec.

Jorl, zanim coś palniesz zapoznaj się z faktami.

Przy założeniu pełnego wykorzystania przepustowości, koszt przesyłu 1000 m3 na dystans 100 km via Nord Stream to $2.22.

Stawka za przesył polskim odcinkiem Jamału tej samej ilości gazu wynosi 31,33 PLN. Przy kursie $=3,28 PLN i długości odcinka 684 km, wychodzi $1.40 za 100 km.
        • jorl Re: A to ci niespodzianka! 04.04.13, 15:07
          A to Ty piszesz to sa FAKTY? Bzdura. Nikt nie podaje ile Rosja placi za tranzyty a to sie podaje to propaganda. Do tego nie traktuje moich bylych wspolplemiencow jako glupcow nie umiejacych liczyc kasy. Zwlaszcza takiej ktora moze byc bez pracy. I majac mozliwosc branie ile sie praktycznie chce za tranzyty gazu przez Polske jestem przekonany ze ceny sa takie Aby NS itp byl bardzo dla Rosji oplacalny. Inaczej musialbym traktowac Polakow jak glubcow.
          Ale tak naprawde to niezbygt istotne. Ja opisalem co te ostatnie propozycje znacza, przeczytalem o nich na stronie Novosti, i zobaczymy co bexzie.
          Ja uwazam rury ukrainskie czy litewska beda do tranzytu wylaczone, naturlanie beda .ogly byc w urhzyciu dla dostaw gazu do tych krajow. Tak samo rura przez Polske bedzie z tranzytu dk Niemiec wylaczona a bedzie mogla byc tylko uzywana dla dostaw do Polski i ewentualnie do Slowacji i na Wegry jak ta rura Bialorus przez Polske dk tych Slowacjj i Wegier bedzie.
          Wedlug Ciebie drogi aso Rosjanie i korzystajac z tranzytow przez Polske czy Litwe beda tracic to tez OK niech traca jak glupi, prawda?
          Pozyjemy zobaczymy
          • aso62 Re: A to ci niespodzianka! 04.04.13, 16:52
            jorl napisał:

> A to Ty piszesz to sa FAKTY? Bzdura. Nikt nie podaje ile Rosja placi za tranzyt
            > y a to sie podaje to propaganda.

Jorl, to są informacje powszechnie dostępne.

Taryfa za przesływ gazu przez Polskę jest tutaj:
            Opłaty za Jamał

Co do Nord Stream patrz np. tu:
            Tanio nie jest :)

To sprzed roku, dziś jest raczej gorzej bo:
            Brak chętnych na gaz

Jak na razie Nord Stream to ekonomiczna porażka.
      • mara571 nieznajomosc faktow nie przeszkadza w pisaniu 04.04.13, 13:18
        glupot.
        jorl napisał:
        >Tez ciekawe jest ze przy tym Putin powiedziL ze bedzie zrobione odgalezieniez
        > baltyckiej rury do Kaliningradu. Wtedy Litwa straci mozliwosc bandyckich oplat
        > za tranzyt tamze.

Stan obecny: gazociagi na Litwie naleza do Lietuvos Dujos. Wspolwlascicielami Lietuvos Dujos sa: Gazprom i E.on (razem 76%)
        W przyszlosci:
        m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,13524462,Na_Litwie_powstanie__bursztynowa_siec_gazociagow_.html
        • jorl Re: nieznajomosc faktow nie przeszkadza w pisaniu 04.04.13, 14:53
          A jakie ma znaczenie kogo sa rury przez Litwe? Placic za tranzyt panstwu litewskiemu musza tyle jak panstwo litewskie sobie zazyczy. A ja jakos mysle ze panstwo litewskie nie jest glupie i jako ze ma monopol na tranzy gazu do Kaliningradu to w cenach na to nie ma granic.
          A moze zaprzeczysz ze wlasnie ta ostatnia wypowiedz Putina o ktorej jest tu dyskusja wlasnie jest tez o tym aby zrobic odgalezienie od NS do KaliNingradu. Podobno drogie jak diabli a litweski tranzyt taki tani prawda?

Niestety mara spedzanie godzin na googlowaniu nie zabezpiecza przed pisaniem glupot.

P.S Jak tam te wspolne manewry rosyjsko-chinsko-PNkoreanskie? Naklamalas celowo czy po prostu Twoja bezmyslnosc Ciebie do tego doprowadzila?

Pozdrowienia
          • mara571 pogoogluj sam, to chroni od pisania glupot 04.04.13, 17:38
            powyzej dostales juz jedna rzeczowa odpowiedz od aso.
            Jak z niej wynika to nie panstwo polskie pobiera oplaty za tranzyt tylko firma EuRoPol GAZs.a.
            Sam sobie poszukaj kto jest udzialowcem tej firmy.

Nastepnie mozesz sprawdzic co wprowadza brukselski trzeci pakiet energetyczny i co to oznacza dla firm, ktore byly dostawcami pradu i gazu i jednoczesnie byly wlascicielami sieci energatycznej i gazociagow.
            PS. warto czasami szukac informacji w angielskiej wersji googla.
    • romrus Re: Polska odpowiedz 04.04.13, 11:52
      lubat napisał:
      > Prezydent Putin "zachęcał" dzisiaj (w wersji którejś z naszych tivi było "poprosił") do rozważenia możliwości budowy drugiej nitki gazociągu Jamał - Europa.

Polska rzada 100 000 tys. metrow sz. gruntu dla budowy pomnika L.Kaczynskiego pod Smolenskem.
      www.echo.msk.ru/news/1045742-echo.html
      Czyzby to byl warunek budowy gazociagu?
      • przyjacielameryki Jorl, ale ty brednie wypisujesz. 04.04.13, 12:59
        i zawsze tak? Jedynie o tych małych członkach u Żółtków napisałeś z sensem.
        Polsce i UE nie jest potrzebna jeszcze jedna rura gazowa z Rosji, tym bardziej że zakupy rosyjskiego gazu w UE maleją na korzyść skroplonego i to już teraz a co będzie po 2016 kiedy ruszy gaz z USA i w pełni z Kataru? A co będzie jeżeli ruszy polski gaz łupkowy i być może ukraiński, w Wlk Brytanii, Rumunii, Bułgarii, . . . . . ??

To że Putin proponuje takie rozwiązanie świadczy tylko o jego kolejnej grze, głównie wobec Ukrainy i nic więcej. A Polska w żadnym wypadku nie powinna brać udziału w takich grach.
        • yurek11111 zurawiowi sie kolo piora robi,to i...:-)))) 04.04.13, 23:48
          ...o nitce jamalskiej przypomnial , z polskiej perspektywy ,ponad 10 lat za pozno....
          Polska postawila na skroplony gaz , ma umowe na skroplony gaz z Kataru,ktorego pierwsze dostawy ,zgodnie z umowa,maja dotrzec do Swinoujscia,w drugiej polowie 2014 roku,a jest to szansa na uniezależnienie się od dostaw rosyjskiego Gazpromu, który sprzedaje nam gaz po o wiele wyższych cenach niż Niemcom i innym krajom europejskim, zuraw widzac w tym zagrozenie dla rosyjskich interesow, puszcza balony probne,byle odwlec,zahamowac a najlepiej zastopowac budowe polskiego terminalu,i trzymac dalej Polske w uzaleznieniu od rosyjskiego gazu, a pomagac mu chca w tym uzyteczni idioci,otwierajac watki typu Putin powiedzial,zaproponowal,a Polska ZNOWU nie slucha rad kremlowskiego rezydenta,a on rzeczywiscie :-),dla Polski chce najlepiej....
          lubaciku,moglbys powiedziec,czemu w/g ciebie,ma sie skonczyc "pelnym krachem" budowa gazoportu w Swinoujsciu i import do Polski gazu skroplonego?

lubat:
          Moim zdaniem Putin może chcieć (między innymi) przybić gwóźdź do trumny polskich marzeń o gazoporcie i gazie łupkowym. I to byłby chyba jego błąd, bo powinien odczekać, bez żadnych niepożądanych skutków dla Rosji, aż skończą się tak, jak się skończyć muszą, tzn. pełnym krachem, i dopiero potem wystąpić z ofertą Jamał II.
    • jorl Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 09:40
      aso62 napisał:

> Jorl, to są informacje powszechnie dostępne.
      >
      > Taryfa za przesływ gazu przez Polskę jest tutaj:
      >
      > Opłaty za Jamał

Nie aso dalej nie rozumiesz. Podajesz jakies oficjalne taryfy ze stempelkiem polskim. Ale jakie rachunki dostaje Gazprom za tranzyt gazu przez Polske to calkiem inna sprawa. Np. 3 razy ta cena. Albo 5 razy. Albo 10 razy. Przeciez tego nie mozesz wiedziec!
      Takie sprawy sa zalatwiane bez publicznosci.
      Dlaczego tak uwazam? Bo uwazam ze rzady maja wladze i ze rzady nie sa glupie. Ja wiem ze Ty uwazasz ze Rosjanie sa glupi bo buduja wielkimi nakladami inne drogi tranzytu swoich surowcow jakie odziedziczyli po ZSRR. Ja uwazam ze wlasnie dlatego ze maja ogromne oplaty za to. I ja sie nie dziwie ze inne panstwa tak Rosje i rabuja. Bo dlaczego i nie?
      Jak jest naprawde czasami slychac w wiadomoscich. Dziennikarze wiedza wiecej jak mowia, co najmniej dziennikarze w Niemczech. Przelatuja czasem wiadomosci ktore rzucaja nagle swiatlo na takie sprawy.
      Wlasnie typowa propaganda zachodnie jest przedstawiac innych, tych wrogow, jak glupich. Czy to Putina czy ostatnio Kima oni wszystko robia, wg propagandy aby swojemu panstwu szkodzic.
      Ja uwazam ze tak nie jest, tez uwazam ze i rzad polski robi tak aby Polsce wg normalnych kryteriow bylo najlepiej. I jak moze Gazpromowie przedstawic ogromny rachunek za tranzyt, a Gazprom jest zmuszony do zaplacenia tego rachunku, to napewno tak robi. A ze Tobie drukuje jakies cenniki? To nalezy do propagandy. Bo przeciez rzad polski nie moze powiedziec ze wystawialismy ogromne rachunki Gazpromowi oni teraz zbudowali rure nas mijajaca mysmy wszystko robili aby jej zbudowac nie mogli, nie udalo sie, wiec teraz bedziemy mieli niestety to co najgorsze. Zaden tranzyt zato gaz bedziemy musieli kupic drogo.

> Co do Nord Stream patrz np. tu:
      > Tanio nie jest :)

No tak teraz ukrainska gazeta jest autorytetem. Znowu calkiem niewiarygodne. Zreszta nawet w tym artykole sa nielogicznosci. Podaje ze cena przez NS jest duzo wyzsza jak przez Ukraine. Ale przeciez jak jest tranzyt gazu do Niemiec przez Ukraine do dochodzi dodatkowa tranzyt tego gazu przez Polske czyli nastepne koszty. A gaz na koncu NS jest juz w Niemczech. Nawet tak prymitywnej nielogicznosci nie zauwazyles drogi aso.
      Ale to i tak nie ma znaczenia bo te liczby sa napewno bez zwiazku z rzeczywistoscia.
      Ja wiem ludziom sie wydaje ze Panstwa Prawa to jak napisze to tak i robia. Zawsze uwazam ze tak nie jest, prawa sa lamane jak interes panstwa tego wymaga. Ostatnie co jeszcze wiare w Panstwa Prawa mieli powinni ja stracic po Cyprze.

> To sprzed roku, dziś jest raczej gorzej bo:
      >
      > Brak chętnych na gaz

>
      > Jak na razie Nord Stream to ekonomiczna porażka.

Sam podajesz ze koszt tranzytu przez NS jest 70$ za 1000m^3. Co to jest w porownaniu do ceny jak placa Niemcy? te 400$? Nieznaczne prawda?
      Ale zreszta wszystko jedno, Rosjanie, a nie lubisz ich, wg Ciebie traca ze buduja sobie NS i SS. Wiec o co chodzi? Niech to robia, czyz nie? Niech beda biedniejsi jakby mogli byc.

A moze jest inaczej? Beda bogatsi?
      Juz USA po razwaleniu ZSRR sie smiala, politycy, ze Rosjanom w tych odpadnietych i krajach i republikach nahoduja wrogow i do tego Rosjanie za to zaplaca.
      Czym zaplaca? Oplatami za tranzyty, roznego rodzaju. Bo tak byly trasy po ZSRR. I dlatego Rosja wielkimi nakladami buduje nowe drogi tranzytu aby wlasnie nie karmic swoich wrogow.

Pozdrowienia
      • aso62 Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 12:32
        jorl napisał:

> Nie aso dalej nie rozumiesz. Podajesz jakies oficjalne taryfy ze stempelkiem po
        > lskim. Ale jakie rachunki dostaje Gazprom za tranzyt gazu przez Polske to calki
        > em inna sprawa. Np. 3 razy ta cena. Albo 5 razy. Albo 10 razy. Przeciez tego ni
        > e mozesz wiedziec!

Jorl, zamiast się motać i "dedukować" - dokształć się.

Rynek gazu i jego przesyłu nie jest w Polsce rynkiem "wolnym" tylko ściśle regulowanym. Ceny gazu i opłaty za jego przesył nie są więc wynikiem negocjacji między stronami transakcji a wynikają właśnie z taryf zatwierdzanych przez Urząd Regulacji Energetyki. Takich jak ta którą zalinkowałem.

Teraz konkretnie co do Jamału.

Właścicielem polskiego odcinka jest spółka Europol Gaz i to ona wystawia Gazpromowi rachunki za przesył. Spółka ma obecnie dwóch właściciel:

Gazprom - 50%
        PGNiG - 50%

Na kwestię taryf stosowanych przez Europol Gaz wpływ ma też polsko-rosyjska umowa gazowa z 2010 roku. W tej umowie strony uzgodniły m.in.:

1. Stawki za przesył powinny być ustalane na poziomie nie przynoszącym strat spółce EuRoPol Gaz oraz umożliwiającym jej spłatę zaciągniętych pożyczek;

2. Docelowa wysokość corocznego zysku EuRoPol Gazu zostaje ustalona na 21 mln zł.

Zaczynasz już coś jarzyć?

Raz do roku Europol Gaz robi biznes plan - wielkość zakontraktowanego przesyłu (to proste bo praktycznie 100% mocy jest wykupione przez Gazprom) i koszty. A następnie wylicza z tego taryfę, tak by osiągnąć ok. 21 mln PLN zysku. I ta taryfa zostaje wysłana do URE w celu zatwierdzenia a potem opublikowania na stronie.

Gwarancją, że opłaty nie będą "zbójeckie" dla Gazpromu są m.in.:

1. przytoczone wyżej zapisy z umowy międzyrządowej, ustalające zysk Europol Gazu;

2. ustawa Prawo Energetyczne definiująca ogólne zasady i przesłanki ustalania cen na polskim rynku gazu;

3. wspóludział Gazpromu w zarządzaniu i kontrolowaniu działalności Europol Gazu, wynikające z posiadania 50% udziałów spółki.
      • przyjacielameryki Jorl 05.04.13, 23:51
        daj spokój, na odległość widać, że promujesz kremlowską politykę. Oczywiście nie jesteś żadnym inżynierem polskim pracującym w Niemczech. Ja takie rzeczy wyczuwam i widzę jak zwierzę!!!! Przykro mi jorl, ale masz pecha! Dla tego proponuję wszelkie informacje jorla traktować z "należytą ostrożnością"
        Już ktoś ci pokazał, że w sprawie gazu rosyjskiego bredzisz, mataczysz, wypisujesz albo głupstwa albo propagandę kremlowską. Płacą ci za to? Ciekawe ile, czy to się faktycznie opłaca? No cóż, Rosja dwoi się i troi, żeby sprzedać jak najwięcej gazu do UE bo to dla niej najlepszy rynek a Polska jest jednak pewną przeszkodą(gazoport, gaz łupkowy), stąd ta ostania zagrywka Putina z rura do Słowacji i Węgier. Jednak to ciekawa zagrywka, zobaczymy co będzie dalej!
    • lubat Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 13:34
      Potwierdziły się dzisiaj moje przypuszczenia w części dotyczącej faktu, że Putin występując z propozycją JamałII nie wyciągnął królika z kapelusza, a była to oferta uzgodniona z PGNiG, a przynajmniej PGNiG był o niej powiadomiony już na dwa tygodnie wcześniej. Poinformowało o tym dzisiaj Polskie Radio w magazynie Z KRAJU I ZE ŚWIATA.

Nie wnikam, jakie korzyści chce osiągnąć Rosja, jakie PGNiG, ale Rosjanom już udało się jedno. Zresztą bez ich udziału, samo tak wyszło. Okazało się, że Polska to taki bantustan, w którym nikt odpowiedzialny nic nie wie, a może i wie, ale oszukuje społeczeństwo i zgrywa duraczka udającego, że on tu tylko sprząta.
      • mara571 Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 14:11
        Bandustan?
        PGNiG poinformowany dwa tygodnie wczesniej, a prezydent, premier, BBW i sluzby nie?
        Pani Piotrowska-Oliwa nie dysponuje numerem komorki premiera?
        Nie badz naiwny, szykuje sie cos wiecej...
      • wojciech.2345 zaczynają się schody 05.04.13, 14:30
        W roku 2017 Australia wchodzi na rynek z ok 80 mld m. sześć. gazu LNG,
        a w 2020 USA ze 190 mld. To jest gaz dodatkowy. Podaż się gwałtownie
        zwiększy. Gazprom eksportuje do UE 140-150 mld m. sześć.
        Dla Gazrurki zaczęły się schody.

I jeszcze jedno. NS pracuje w 1/3 przepustowości i gazoporty UE w 30%.
      • przyjacielameryki Re: A to ci niespodzianka! 06.04.13, 00:11
        lubat napisał:

> Potwierdziły się dzisiaj moje przypuszczenia w części dotyczącej faktu, że Puti
        > n występując z propozycją JamałII nie wyciągnął królika z kapelusza, a była to
        > oferta uzgodniona z PGNiG, a przynajmniej PGNiG był o niej powiadomiony już na
        > dwa tygodnie wcześniej. Poinformowało o tym dzisiaj Polskie Radio w magazynie
        > Z KRAJU I ZE ŚWIATA.
        >
        > Nie wnikam, jakie korzyści chce osiągnąć Rosja, jakie PGNiG, ale Rosjanom już u
        > dało się jedno. Zresztą bez ich udziału, samo tak wyszło. Okazało się, że Polsk
        > a to taki bantustan, w którym nikt odpowiedzialny nic nie wie, a może i wie, al
        > e oszukuje społeczeństwo i zgrywa duraczka udającego, że on tu tylko sprząta.

Jak byłeś głupi tak jesteś głupi i ta już zapewne zostanie. Taka jest jest niestety przyroda. To że Pan płk. coś tam wybełkotał specjalnie przy kamerach, to co to znaczy, żeby dalej skłócać, kombinować, mataczyć i judzić, to taka chwała, to taki powód do dumy? To tak załatwia się kwestie gospodarcze pomiędzy dwoma niezależnymi państwami??? Że jakiś baran coś powie, coś zaproponuje i to ma być ta polityka, to maja być te szachy??? Kupa śmiechu i nic więcej. Top zakłopotanie polskiej strony wynikało z absurdalności tego projektu. Ale słusznie, w stosunku do Rosji trzeba przygotować różne warianty reakcji na najbardziej absurdalne propozycje i tzw. projekty zęby nie było jak obecnie!
    • lubat Re: Coś mi się wydaje... 05.04.13, 19:35
      ... że pierwszą "ofiarą" oferty Gazpromu będzie premier Tusk, albo i cały rząd. Bo też znalazł się (trochę chyba na własne życzenie) w sytuacji, że nie ma dobrego wyjścia.

PGNiG - firma państwowa - wie o dilu już od dwóch tygodni, szef EuRoPol Gazu (także państwowy) podpisuje jakieś uzgodnienia, a premier publicznie mówi, że nic o tym nie wie. Już samo to dyskwalifikuje go jako szefa rządu, i opozycja, szczególnie ta smoleńska, była by bardzo nierozgarnięta, gdyby nie wykorzystała tej okazji. Tym bardziej, że agencje światowe donoszą o tym, jako sprawie uzgodnionej między Polską i Rosją. (łatwo sprawdzić!)

Zupełnie na margines w ferworze polskiej kłótni schodzi celowość inwestycji. Wszyscy przekonują, że mamy już nadmiar gazu, że chcemy dywersyfikować źródła dostaw, a w gruncie rzeczy chodzi chyba o coś innego. Z tego, co wyczytałem w rosyjskich materiałach, oni nie chcą wcale nam sprzedawać gazu dostarczanego Jamałem II (chociaż i nie wykluczają tego), chodzi o dostawy gazu za pomocą tej rury na Słowację i Węgry. A my byśmy byli tylko krajem tranzytowym.

Nie jest, a przynajmniej nie powinno być dla nikogo tajemnicą, że Rosjanie chcą dostarczać tam gaz najtaniej, do granicy polsko-białoruskiej swoim gazociągiem, a odcinek polski byłby stosunkowo krótki, więc tańszy, niż tłoczenie z rury bałtyckiej czy gazociągu południowego. Ale dla polski to też okazja: po pierwsze, kasa za tranzyt, po drugie, to jednak jakaś dźwignia nacisku w przyszłych negocjacjach cenowych.

Ale jak znam nasze podejście do realpolitik, to pewnie nastawimy własne doopsko i nie damy "skrzywdzić" Ukrainy. Chciałbym się mylić, ale pewnie znowu będzie powód zaśpiewać "miałeś chamie złoty róg..."
      • igor_uk Dobrze cie wydaje sie,Lubat. 05.04.13, 19:44
        Niestety,tak wszystko i bedzie .
      • wojciech.2345 Re: Coś mi się wydaje... 05.04.13, 20:22
        lubat napisał:
        > Ale dla polski to też okazja: po pierwsze, kasa za tranzyt,....
        -------------
        Nie chcemy tej kasy.

Poniał?
      • borrka Ciemnys Lubacik. 05.04.13, 20:31
        Od 2014 Polska bedzie dysponowac pewnym nadmiarem gazu i pewnie sprobuje go sprzedawac.
        Z jakiej racji ulatwiac biznes konkurencji ?
        • igor_uk Syn kucharki znow bredzi. 05.04.13, 20:36
          Polski nadmiar gazu,to nawet lepsze,niz rura nie powstanie.

• wojciech.2345 Re: Syn kucharki znow bredzi. 05.04.13, 20:40
            igor_uk napisał:
            > Polski nadmiar gazu,to nawet lepsze,niz rura nie powstanie.
            -----------
            Igorku,
            już o tym dzisiaj pisałem.
            W 2017 r Australia wchodzi na rynek z 80 mld. m. sześć gazu LNG,
            a w 2020 r USA z 190 mld. gazu. Gazprom eksportuje 140-150 mld gazu
            do UE.

Gazu będzie za dużo.
        • eva15 Borrcia, twój alter ego to kartoflany wojtuś? 06.04.13, 00:13
          borrka napisał:

> Od 2014 Polska bedzie dysponowac pewnym nadmiarem gazu i pewnie sprobuje go sprzedawac.

Zapewne do Rosji:-))))) Razem z kartoflami!

> Z jakiej racji ulatwiac biznes konkurencji ?

Dla gazowej polskiej potęgi nie ma konkurencji! Nie bluźnij!

Borrcia, albo jaja sobie robisz, albo masz odlot godny kartoflanego wojtusia-głuptusia.
          Pamiętając twoje wywody o rurze bez wzwodu ("rura nie powstanie") , można się obawiać, że raczej to drugie.
          Jeśi tak, to mam rację traktując cię jako dziecko szczególnej troski z wiadomych (podanych przez ciebie uczciwie) powodów.
          • borrka Zapasc intelektualną przezywasz, Effciu... 06.04.13, 09:26
            Ja pozwole sobie wieksza wage przywiazywac do wypowiedzi ekonomistow polskich, niz nawet do Twoich.
            Bo z przykroscia stwierdzam, ze zawodzisz - zarowno w sferze merytorycznej, jak i osmieszania przeciwnika w dyskusji.
            Prezentujesz, to co Doktor okresla jako "belkot" i to juz nudny.

Tez przejdziesz do argumentacji ad personam, obrazania rodzin , czy zupelnie otwartych klamstw ?
            Bo taki macie "trynd" ostatnio.
            Ludzie, czeka tez powinno miec etyke zawodową, jak w czasach FED !
      • mara571 kasy za tranzyt? Wolne zarty 05.04.13, 20:36
        bardzo ladnie to opiasal aso62 w odpowiedzi na podobne dywagacje jorla powyzej:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,143651502,143687715,Re_A_to_ci_niespodzianka_.html
        • igor_uk mara. 05.04.13, 20:41
          Czyli co,Polska nic nie ma z tranzytu gazu?
          • wojciech.2345 Re: mara. 05.04.13, 20:43
            igor_uk napisał:
            > Czyli co,Polska nic nie ma z tranzytu gazu?
            -------------------------
            Igorku,
            widzimy jak się opłaca biznes z Rosją na przykładzie Ukrainy.

Never.
          • mara571 zajrzyj do licznych linkow 05.04.13, 20:55
            aso62.
            Wedlug nowej pawlakowej umowy nie ma nic.
            Notabene, dwoch polskich czlonkow zarzadu spolki podalo sie do dymisji. Woleli stracic stanowisko anizeli przylozyc reke do takiej niekorzystnej dla Polski umowy.
            Nie zapominaj, ze Gazprom dostal jeszcze umorzenie niemalego dlugu za oplaty.
            • igor_uk Nie az tak liczne. 05.04.13, 21:12
              A do tego,z nich nie wynika,ze Polska nic nie zarabia na tranzycie gazu.

Najbardziej mnie ubawil ten link :
              www.kyivpost.com/content/ukraine/nord-stream-tariff-still-double-that-of-ukrainian-transit-312571.html
              To tak,jak by ja przytoczylem zrodlo gazpromowskie,zeby udowodnic,ze gaz z lupkow,to bujda.
              • wojciech.2345 Re: Nie az tak liczne. 05.04.13, 21:21
                Igorku,
                Gazprom ma kłopot ze zbytem gazu. Z Kitajcami podpisali wreszcie kontrakt
                na śmieszną ilość 38 mld m. sześć (LOL). Teraz trzeba pompować dużo gazu
                i znacznie taniej. UE pobudowała gazoporty i nie może ich wykorzystać w pełni
                (31%). Podaż rośnie, a my już nie damy się szantażować.

Sorry.
              • przyjacielameryki Re: Nie az tak liczne. 05.04.13, 23:57
                igor_uk napisał:

> A do tego,z nich nie wynika,ze Polska nic nie zarabia na tranzycie gazu.
                >
                > Najbardziej mnie ubawil ten link :
                > www.kyivpost.com/content/ukraine/nord-stream-tariff-still-double-that-of-ukrainian-transit-312571.html
                > To tak,jak by ja przytoczylem zrodlo gazpromowskie,zeby udowodnic,ze gaz z lu
                > pkow,to bujda.

Mnie zawsze w takich sytuacjach najbardziej interesuje zdrowie Twojej żony. Myślisz o niej czasami? Czy w ogóle!! Sadząc po tych wątkach i postach -" w ogóle!" Najbardziej mnie intryguje ta polska żona!!! Nie te wątki czy posty a żona - Polka!
    • lubat Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 21:46
      borrka napisał:

> Od 2014 Polska bedzie dysponowac pewnym nadmiarem gazu i pewnie sprobuje go spr
      > zedawac.
      > Z jakiej racji ulatwiac biznes konkurencji ?

Niezbyt szanowny panie Borrat i ty Gaziku Łupkowy nr 2345, przestańcie pieprzyć w czasie przyszłym nigdy niedokonanym! Będziecie choćby trochę wiarygodni, kiedy napiszecie coś w czasie przeszłym dokonanym. Bo na razie to wasze pogaduchy wyglądają tak realnie, jak groźby kacyka północnokoreańskiego wobec amerykańskich imperialistów.

Polska będzie dysponować pewnym nadmiarem gazu, Australia coś tam w roku 2017, USA w 2020, a Permambuko w roku 2159...
      To wszystko będzie dopiero po tym, jak Polska dokończy trwającą już 13 lat budowę korwety "Gawron", podłączy się do budowanego chyba już 30 lat rurociągu Odessa - Brody, a emeryci z OFE będą spędzać wakacje na Hawajach.
      • wojciech.2345 Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 21:54
        lubat napisał:
        > Niezbyt szanowny panie Borrat i ty Gaziku Łupkowy nr 2345, przestańcie pieprzyć
        > w czasie przyszłym nigdy niedokonanym!
        -------------------------
        No to masz tutaj czas dokonany.

....większość terminali LNG w Europie nie wykorzystuje swoich mocy. Ich potencjał wykorzystywany jest w zaledwie 31 proc.

Popyt na gaz spada.
        • lubat Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 22:13
          wojciech.2345 napisał:

> lubat napisał:
          > > Niezbyt szanowny panie Borrat i ty Gaziku Łupkowy nr 2345, przestańcie pi
          > eprzyć
          > > w czasie przyszłym nigdy niedokonanym!
          > -------------------------
          > No to masz tutaj czas dokonany.
          >
          > ....większość terminali
          > LNG w Europie nie wykorzystuje swoich mocy. Ich potencjał wykorzystywany jest w
          > zaledwie 31 proc.

>
          >
          > Popyt na gaz spada.

Równie dobrze możesz się podeprzeć "argumentami" Radia Erewań" lub "Radia Maryja":)
          Są tak samo "obiektywne".
          • wojciech.2345 Re: A to ci niespodzianka! 05.04.13, 22:19
            No to inaczej. Polsce ta rura nie jest potrzebna.
            I drugie. Kontakty biznesowe z Rosją są przykre.

I po trzecie. Powinna się wyjaśnić sprawa gazu łupkowego
            w Polsce. Jeśli jest, to ta sowiecka rura jest dla nas konkurencją.
          • borrka To juz nawet zurawie wiedza ! 05.04.13, 22:21
            Smiesz twierdzic, Lubacik, ze czeka ma bledne prognozy ?

Polska ze wzgledu na niepewnosc dostaw rosyjskiego gazu, musiala wywalic kupe kasy na terminal.
            I teraz, by jakos sie on oplacil, musi sprzedawac nadwyzki.
            Polska jest malym klientem na gaz.
            Tak wiec, budowa Jamalu2 bylaby ekonomicznym absurdem i nawet najtepsi czekisci to wiedza.
            • eva15 Orły wzleciały nad poziomy! 06.04.13, 00:37
              borrka napisał:

> Polska ze wzgledu na niepewnosc dostaw rosyjskiego gazu, musiala wywalic kupe kasy na terminal.
              > I teraz, by jakos sie on oplacil, musi sprzedawac nadwyzki.

Jako, że Niemców, Czechów, Węgrów,Holendrów czy innych Angoli trudno będzie namówić, zapewne klientem Polski będzie Rosja kupując gaz razem z kartolfami!

Teatr mój widzę ogromny,
              wielkie, powietrzne przestrzenie (...)
              • borrka Wiem Effciu... 06.04.13, 01:23
                Na lotnictwie pasazerskim tez sie znasz.
                Pamietam Twe fachowe wypowiedzi o regulach nawigacji:)
                • eva15 Borrcia, wielki nawigator PL- statków z gazem! 06.04.13, 01:34
                  To NIC przy tym, jak ty sterujesz rurami pod Bałtykiem i rynkiem gazowym w Polsce! To jest dopiero odlotowa nawigacja. Polska zaleje gazem... Rosję, no kogo by innego? Może Katar?
              • wojciech.2345 Re: Orły wzleciały nad poziomy! 06.04.13, 11:01
                Effciu,
                rynek gazu w UE trafił na barierę popytu. I drugie. Za kilka lat znacząco zwiększy się na tym rynku podaż (USA, Australia, .....). Rosja nie inwestuje w nowe złoża i rur do przesyłu ma za dużo. Ten blef Putina z Jamałem II wg mnie ma znaczenie propagandowe i jest wymierzony przeciwko Ukrainie.

Putin jest kabotynem.
              • mara571 czyzbys negowala fakt, ze w oststnich latach 06.04.13, 11:08
                Polska jest jednym z najlepszych klientow Gazpromu. Ba, powiedzialabym najlepszym.
                Placi jedna z dwoch najwyzszych cen i kupuje coraz wiecej.
                A ci bezszelni Niemcy nie dosc, ze biora mniej niz planowano, to jeszcze zadaja ciagle upustow na i tak niekorzystne dla Gazpromu ceny. Czytaj nizsze niz Polska i Wegry.
          • eva15 Re: A to ci niespodzianka! 06.04.13, 00:17
            Bidny wojtuś jednego nie pojął - Rosja nie ma NIC wspólnego z malejącymi dostawami LNG dla jewrokołchozu.
            Akurat ten czas przeszły dokonany Rosji nie dotyczy. A jeśli już to raczej pozytywnie.
        • przyjacielameryki Re: A to ci niespodzianka! 06.04.13, 11:07
          wojciech.2345 napisał:

> lubat napisał:
          > > Niezbyt szanowny panie Borrat i ty Gaziku Łupkowy nr 2345, przestańcie pi
          > eprzyć
          > > w czasie przyszłym nigdy niedokonanym!
          > -------------------------
          > No to masz tutaj czas dokonany.
          >
          > ....większość terminali
          > LNG w Europie nie wykorzystuje swoich mocy. Ich potencjał wykorzystywany jest w
          > zaledwie 31 proc.

>
          >
          > Popyt na gaz spada.

Na gaz rosyjski.
    • borrka Nie przezywaj, Lubacik. 06.04.13, 01:27
      Tym razem (wyadaje sie) ... nie powstanie.
    • jorl aso 06.04.13, 09:08
      aso62 napisał:

> Jorl, zamiast się motać i "dedukować" - dokształć się.

Zaraz zobaczymy kto ma sie doksztalcic drogi aso..

> Rynek gazu i jego przesyłu nie jest w Polsce rynkiem "wolnym" tylko ściśle regu
      > lowanym. Ceny gazu i opłaty za jego przesył nie są więc wynikiem negocjacji mię
      > dzy stronami transakcji a wynikają właśnie z taryf zatwierdzanych przez Urząd R
      > egulacji Energetyki. Takich jak ta którą zalinkowałem.

Ze ten rynek jest scisle regulowany przez panstwo Polskie to pelna zgoda. Caly czas tak twierdze. Pytanie jak.
      Ta Twoja teoria o taryfach jest bezsensowana..

> Teraz konkretnie co do Jamału.
      >
      > Właścicielem polskiego odcinka jest spółka Europol Gaz i to ona wystawia Gazpro
      > mowi rachunki za przesył. Spółka ma obecnie dwóch właściciel:
      >
      > Gazprom - 50%
      > PGNiG - 50%

Bardzo ladnie aso. Napisales obecnie. Ciekawe dlaczego tak? Moze bylo np. do niedawna inaczej?
      Jasne, bylo napewno inaczej. I jako ze dyskutujemy o ponad juz 20 latach oplat za tranzyt dla Polski gazu do Niemiec trzeba sie calemu temu czasu przyjzec prawda aso?
      A wiec pare lat temu gdzies ok. wlasnie 2010r wybuchla afera, Putin to poruszyl, ze wbrew poczatkowej umowie o Jamalu nie ma 50%:50%. Polska:Rosja. Jest tam Bartimex z paroma % i to tak ze Gasprom mial z 48%. Putin zadal przywrocenia tego 50%:50%. Zrobiono to? Slychac bylo w mediach ze Gudzowaty bronil sie przed tym rekoma i nogami. Tak naprawde nie wiem czy napewno teraz jest to 50%:50% ale nawet jak Twoje

> 3. wspóludział Gazpromu w zarządzaniu i kontrolowaniu działalności Europol Gazu
      > , wynikające z posiadania 50% udziałów spółki.

jest manipulacja. Bo przytlaczajaca wiekszosc czasu tranzytu gazu do Niemiec tego rownego podzialu nie miala.
      Nieprawda? Prawda aso, prawda. To pierwsze co masz sie douczyc bo tego zapewne nie wiedziales a jak wiedziales to znaczy ze manipulowales. Co wybierasz? Niewiedzacy czy manipulant?
      To wywalenie Bartimexu, najwyzej tak przed rokiem tak naprawde nastapilo tylko z jednego powodu. Wlasnie z tego ze powstal NS i grozba utraty tranzytu spowodowale ze Polska stala sie spolegliwa. Co najmniej troche.

>
      > Na kwestię taryf stosowanych przez Europol Gaz wpływ ma też polsko-rosyjska umo
      > wa gazowa z 2010 roku. W tej umowie strony uzgodniły m.in.:

No popatrz aso jednak jest cos takiego? Ale najpierw byloby wazne jak bylo przed 2010rokiem, prawda? Tez cos podobnego musialo byc, ale nie bylo nigdy opublikowane. Teraz Pawlak sie wsciekl jak mu zarzucano zdrade i opublikowal. Ale niech bedzie oprzyjmy sie na niej. Ja ja mam i dokladnie czytalem.

> 1. Stawki za przesył powinny być ustalane na poziomie nie przynoszącym strat sp
      > ółce EuRoPol Gaz oraz umożliwiającym jej spłatę zaciągniętych pożyczek;
      >
      > 2. Docelowa wysokość corocznego zysku EuRoPol Gazu zostaje ustalona na 21 mln z

Nie docelowa a po prostu zysk ma byc 21 milion PLN. Nie manipuluj. I jak jest napisane 21 milionow to nie 20milionow i nie 22milionow, prawda? Niewazne? Wazne aso, wazne taraz ponizej

> Raz do roku Europol Gaz robi biznes plan - wielkość zakontraktowanego przesyłu
      > (to proste bo praktycznie 100% mocy jest wykupione przez Gazprom) i koszty. A n
      > astępnie wylicza z tego taryfę, tak by osiągnąć ok. 21 mln PLN zysku. I ta tary
      > fa zostaje wysłana do URE w celu zatwierdzenia a potem opublikowania na stronie

To co napisales to juz sobie sam wykombinowales. I do tego idiotycznie. Dlaczego? Ano jesli na poczatku roku na jakis czas wlasnie np. roku. jest ustalona dokladna stawka za tranzyt gazu to przeciez rzeczywistosc musi od tego odbiegac. Ilosc gazu jak w danym roku bezie szla tranzytem nie jest z dokladnosda do 1m^3 znana. Wystarczy popatrzec wahania ilosci gazu do Niemiec. Zalezy od pogody, od wielu czynnikow. Napewno z 10%.
      A teraz wezmy te 21 milionow. Do tego dochodzi Twoje oplaty wg sztywnego cennika, tak twierdzisz przeciez. Ile te koszty moga sie roznic? Ile sa? Nawet jak wg Ciebie malo, napewno i wg Ciebie bylyby Pareset milionow PLN. Wiec ja sie pytam jak mozna je z dokladnoscia do ponizej milona PLN na poczatku roku zgadnac sume oplat bedacy np. pareset milionow? Bo ma byc zysk 21milionow! Tak ale musialoby byc, prawda?
      To jest niemozliwe a wiec Twoja teoria jest choczby dlatego idiotyczna.

A jak jest naprawde? Ano te taryfy ktore ustala polski urzad dotyczy wszystkich innych a nie tranzytu do Niemiec. Przezciez przez te rury plynie gaz do Polski tez. I juz po przekroczeniu granicy Polska/Bialorus ta czesc gazu dla Polski juz Gazprom nie obchodzi. Chyba nie powiesz ze Gazprom placi za tranzyt plolskiego gazu w Polsce? Raz tylko do Lublina, raz do Poznania czy jakos tam. Tak przeciez jest ten gaz dla Polski rozdzielany.
      I to co napisales ponizej jest po prostu idiotyzmem:
      > (to proste bo praktycznie 100% mocy jest wykupione przez Gazprom)

Gazprom placi na terenie Polski tylko za tranzyt do Niemiec a tego jest gdzies najwyzej 70% obciazenia rury liczac od granicy Bial/Polska.
      I ten Twoj cennik jest podstawa dla firm polskich ktore ten "polski" Gaz transportuja juz dalej po calej Polsce.

Ale za tranzyt do Niemiec wg umowy z 2010 placi Gazprom. I placi zapewne wg zasady ktora Pawlak niedawno opublikowal. I zapewno bylo tak jakos i przedtem chociaz tamtej umowy, waznej do 2010roku, a bardzo istotnej, zaden Pawlak nieopublikowal, prawda?

I wg tej umowy Gazprom dostaje rachunek z Polski koszty+ 21milonow PLN. A jak sie ustala koszty? Kto je ustala? Pracowales gdzies aso w jakims biznesie? Nie? Ja tak. Jakbym mial dostawce z ktorym mialbym miec umowe ze on ma prawo koszty sobie wyliczyc dodac zysk i mi rachunek przedstawic to bylaby dla mnie katastrofa! Przeciez on by sobie mogl dowolne koszty tam wpisac. Jakbym nie miel wyjscia on by mi sie w nos smial a ja zaplacic bym musial. Ja gdzes juz slyszalem jak to Polska liczy koszty dla Gazpromu. Ziemie gdzie biegnie rura nagle mialaby ogromna wartosc gdyby nie rury. Czyli do kosztow. Zapewne krowy w odleglosci do 100km od rury daja mniej mleka znaczy koszty rury. Dla kreatywnych ludzi ograniczeniem jest the sky nic innego. A ja w tym wzgledzie moich bylych wspolplemiencow za kreatywnych uwazam.

> Gwarancją, że opłaty nie będą "zbójeckie" dla Gazpromu są m.in.:
      >
      > 1. przytoczone wyżej zapisy z umowy międzyrządowej, ustalające zysk Europol Gaz

Bzdura. Napisalem wyzej. Gazprom placi koszty wymyslone przez Polske + 21 milionow PLN.
      Wlasnie ta kostrukcja jest dla Polski doskonala. Bo koszty moga byc ogromnie duze, zysk malutki. Dlaczego zysk malutki jest dla Polski dobry? Bo ze tego ochlapu faktycznie Gazprom dostaje swoje 48% albo moze ostatnio 50%. Jak swoje udzial. A koszty bierze Polska.

>
      > 2. ustawa Prawo Energetyczne definiująca ogólne zasady i przesłanki ustalania c
      > en na polskim rynku gazu;

Jak wyzej bzdura. Bo to dotyczy tylko gazu dla odbiorcoe polskich. Ktory tymi rurami tez plynie.

> 3. wspóludział Gazpromu w zarządzaniu i kontrolowaniu działalności Europol Gazu
      > , wynikające z posiadania 50% udziałów spółki.

Jak wyzej, moze sobie tylko najwyzej ochlap z 21 milionow dostac. A miliardy za tranzyt do Niemiec bierze Polska.

Pozdrowienia
      • mara571 podobno bronisz kapitalizmu 06.04.13, 09:30
        a w rzeczywistosci jestes za komunistycznym wywlaszczaniem kapitalistow.
        Bo takim byl Guzowaty: prywatny przedsiebiorca, ktory na gazie zarobil miliardy. Notabene dzieki przyzwoleniu bylego premiera Rosji Czernomyrdina.

jorl napisal:
        "A wiec pare lat temu gdzies ok. wlasnie 2010r wybuchla afera, Putin to poruszyl, ze wbrew poczatkowej umowie o Jamalu nie ma 50%:50%. Polska:Rosja. Jest tam Bartimex z paroma % i to tak ze Gasprom mial z 48%. Putin zadal przywrocenia tego 50%:50%. Zrobiono to? Slychac bylo w mediach ze Gudzowaty bronil sie przed tym rekoma i nogami. Tak naprawde nie wiem czy napewno teraz jest to 50%:50%"

PS. Zadnej afrey nie bylo, bylo uzgodnienie Putin-Tusk, ze Guzowaty wylatuje z interesu (wrzesien2009), przypieczetowane w umowie pawlakowej na wyraznie zadanie Gazpromu.
        W tejze umowie strona polska zgodzila sie umorzyc dlug Gazpromu, bylo nie bylo 1,2 miliarda złotych.
        • igor_uk mara. 06.04.13, 09:46
          Nie bylo zadnego dlugu. W swoim czasie Polska wprowadzila od tak sobie nowe (wyzsze) taryfy za tranzyt gazu ,a Gazprom placil wedlug tych,co byli uzgodnione wspolnie.W taki sposob i powstal "dlug".
          Zreszta samo to,ze Polska ten dlug "darowala",mowi samo za siebie.
      • igor_uk Aso nic nie wie, 06.04.13, 09:42
        a moze nie chce powiedziec,ze oplaty za tranzyt gazu przez Polske sa suma trzech taryfow :

1.Oplata zmienna - zalezy od ilosci przesylanego gazu.
        2.Oplata stala -zalezy od ilosci gazu przesylanego odcinkiem 100 km.
        3.Miesieczny abonement.

W sumie to daje 10,48 zl ,czyli ca 3,27 baksa za przesyla 1000 m3 gazu na odleglosci 100 km,zgodnie z ostatnim taryfem zatwierdzonym przez URE.
        • mara571 to jest taryfa dla odbiorcow gazu 06.04.13, 11:26
          w Polsce.
          Tak jest faktycznie zbudowana i oplata zmienna zalezy od ilosci pobieranego gazu. Im wiecej tym nizsza w przeliczeniu na m3.
          Strona 108
          www.gsgaz.pl/binsource?docId=14492¶mName=ATTACHMENT&index=0&language=PL
        • mara571 to jest taryfa dla odbiorcow gazu 06.04.13, 11:27
          w Polsce.
          Tak jest faktycznie tak zbudowana i oplata zmienna zalezy od ilosci pobieranego gazu. Im wiecej tym nizsza w przeliczeniu na m3.
          Strona 108
          www.gsgaz.pl/binsource?docId=14492¶mName=ATTACHMENT&index=0&language=PL
          • igor_uk mara,nie rob jaj z powaznej sprawy :-) 06.04.13, 15:51

URE zatwierdziło nowe opłaty za tranzyt rosyjskiego gazu przez Polskę

W poniedziałek wiceprezes Urzędu Regulacji Energetyki (URE) Marek Woszczyk zatwierdził nowe taryfy polsko-rosyjskiej spółki EuRoPol Gaz, do której należy gazociąg tranzytowy do Niemiec. Taryfa ta składa się z trzech opłat. Opłata zmienna zależy od ilości transportowanego gazu, a opłata stała zależy od ilości gazu przesłanego na dystansie 100 km. Trzecia opłata to miesięczny abonament.
            • mara571 Ty sobie robisz jaja z czytelników dając link 06.04.13, 16:23
              Do nieaktualnego cennika z roku 2010.
              W grudniu 2012 zatwierdzono nowy.
              • igor_uk mara,a jednak nie rob jaj z powaznej sprawy :-) 06.04.13, 16:42
                mara,przeczytaj uwazniej to,co zalinkowal aso,a no co Ty powolujesz sie.Zdziwisz sie,o czym tam idzie mowa :-))) Napiewno nie o oplatach za tranzyt rosyjskiego gazu.
                • mara571 ty sobie robisz jaja z czytelnikow mimo moich ostr 06.04.13, 17:22
                  zezen.
                  Pierwsze zdanie brzmi:
                  Niniejsza taryfa określa rodzaje, wysokość oraz warunki stosowania stawek opłat za usług
                  i przesyłania gazu ziemnego wysokometanowego świadczone gazociągiem, którego właścicielem jest EuRoPol GAZ S.A.
                  Na stronie 8 znajdziesz stawki na poszczegolnych odcinkach Jamalu.
                  www.gaz-system.pl/fileadmin/pliki/sgt/pl/Taryfa_SGT_2013.pdf
                  • wojciech.2345 Igorku spójrz na datę dokumentu 06.04.13, 17:24
                    Dokument, który zalinkowała Mara jest z dnia:
                    Warszawa, grudzień 2012 roku
                  • igor_uk mara,naucz sie rozumiec to, co czytasz. 06.04.13, 17:41
                    To taryfy dla wewnetrznych polskich operatorow systemow dystrybucyjnych ,ktore maja zamiar korzystac z rury,a nie tranzytu rosyjskiego gazu przez Polske.
                    bip.ure.gov.pl/portal/bip/76/786/Operatorzy_systemow_gazowych__dane_adresowy_i_obszary_dzialania.html
                    • mara571 nadal nic nie rozumiesz 06.04.13, 17:59
                      Gaz-System to wlasciciel wszystkich polskich gazociagow tranzytowych. Podkreslam wszystkich polskich. To oznacza z wyjatkiem Jamalu. Dla Jamalu swiadczy uslugi techniczne Europol Gaz moze na to ewentualnie dorzucic marze, ale pamietaj nie moze osiagnac wiecej niz 21 mlnzlotych zysku.
                      Twoj link dotyczy czegos innego, miedzy innymi udzielonych koncesji na dystrybucje gazu. W moim przypadku jest to Gornoslaska Spolka Gazownictwa, ktora gdzie z gazociagu Gaz System odbiera gaz do swojej lokalnej sieci i sprzedaje np. moim rodzicom.
                      Powtarzam cierpliwie: moj link pochodzi z grudnia 2012 i ustala ceny za transport Jamalem podajac dokladnie miejsca wejscia i wyjscia. Cennik obowiazuje od 1 stycznia tego roku.
                      • igor_uk mara. 06.04.13, 18:22
                        o jaki Twoj link chodzi?
                        • mara571 nie wiesz o czym ze mna dyskutujesz? 06.04.13, 18:28
                          forum.gazeta.pl/forum/w,50,143651502,143714811,ty_sobie_robisz_jaja_z_czytelnikow_mimo_moich_ostr.html
                          • igor_uk Ale to nie Twoj link. 06.04.13, 18:31
                            ten link wczesniej wkleil aso. I wlasnie o tym,co on zawiera, ja pisze.
                            • aso62 Re: Ale to nie Twoj link. 06.04.13, 18:49
                              I głupio piszesz.

Po pierwsze, dowiedz się co po polsku oznacza termin "operator" w odniesieniu do gazociągów. Bo z twojego poprzedniego posta wnioskuję, że mylnie używasz tego pojęcia.

Po drugie, gdybyś przeczytał tę listę operatorów którą zalinkowałeś, dowiedziałbyś się, że SGT ma jednego operatora - Gaz System SA. I inaczej być nie może, bo tak stanowi m.in. polsko-rosyjska umowa gazowa.

I po trzecie, jest jedna taryfa dla SGT i obowiązuje ona wszystkich, także Gazprom. Stawki w taryfie są tak ustalone aby Europol Gaz zarobił 21 mln PLN (w cenach z 2010). Jeśli w danym roku zysk odbiega od tej kwoty, taryfa na następny rok zostaje ustalona tak aby wyrównać różnicę.

Czyli Gazprom gwarantuje zyskowność Europol Gazu na poziomie 21 mln PLN rocznie. Koszty funkcjonowania gazociągu są prawie stałe, w niewielkim stopniu zależą od ilości przesyłanego nim gazu. Więc przy Jeżeli będzie obniżał ilość przesyłanego gazu, automatycznie w następnym roku wzrośnie mu jednostkowa cena przesyłu gazu bo
                              • igor_uk aso. 06.04.13, 19:11
                                Wybacz,ale po tym co Ty napisales wczesniej,to nie widze sensu prowadzic z Toba dyskusje.
                                • wojciech.2345 Re: aso. 06.04.13, 19:13
                                  Igorku,
                                  zwykły krętacz z Ciebie.

Szkoda gadać.
                            • aso62 Re: Ale to nie Twoj link. 06.04.13, 18:53
                              I głupio piszesz.

Po pierwsze, dowiedz się co po polsku oznacza termin "operator" w odniesieniu do gazociągów. Bo z twojego poprzedniego posta wnioskuję, że mylnie używasz tego pojęcia.

Po drugie, gdybyś przeczytał tę listę operatorów którą zalinkowałeś, dowiedziałbyś się, że SGT ma jednego operatora - Gaz System SA. I inaczej być nie może, bo tak stanowi m.in. polsko-rosyjska umowa gazowa.

I po trzecie, jest jedna taryfa dla SGT i obowiązuje ona wszystkich, także Gazprom. Stawki w taryfie są tak ustalone aby Europol Gaz zarobił 21 mln PLN (w cenach z 2010). Jeśli w danym roku zysk odbiega od tej kwoty, taryfa na następny rok zostaje ustalona tak aby wyrównać różnicę.

Czyli Gazprom gwarantuje zyskowność Europol Gazu na poziomie 21 mln PLN rocznie. Koszty funkcjonowania gazociągu są prawie stałe, w niewielkim stopniu zależą od ilości przesyłanego nim gazu. Więc przy określonych na dany rok kosztach, Gazprom musi dostarczyć Europol Gazowi przychodów (opłat) w kwocie zapewniającej zysk 21 mln. Jeżeli będzie obniżał ilość przesyłanego gazu, automatycznie w następnym roku wzrośnie mu jednostkowa cena przesyłu.
        • wojciech.2345 Re: Aso nic nie wie, 06.04.13, 11:41
          Igorku,
          nie chcemy tej Waszej nowej rury, a jak dobrze pójdzie (gazoport, łupki),
          to będziecie mogli skasować te rury w Polsce, które już są.

Gaz możecie sprzedać Czukczom.
        • aso62 Re: Aso nic nie wie, 06.04.13, 11:55
          igor_uk napisał:

> a moze nie chce powiedziec,ze oplaty za tranzyt gazu przez Polske sa suma t
          > rzech taryfow :
          >
          > 1.Oplata zmienna - zalezy od ilosci przesylanego gazu.
          > 2.Oplata stala -zalezy od ilosci gazu przesylanego odcinkiem 100 km.
          > 3.Miesieczny abonement.
          >
          > W sumie to daje 10,48 zl ,czyli ca 3,27 baksa za przesyla 1000 m3 gazu na odleg
          > losci 100 km,zgodnie z ostatnim taryfem zatwierdzonym przez URE.

Ediwdentnie nie zapoznałeś się z zalinkowaną taryfą i brednie wypisujesz. Tam nie ma żadnych stawek za 100 km bo nie tak rozlicza się rurociągi, te stawki to czysto "statystyczne" wielkości uzywane do porównywania względnych kosztów różnych dróg i metod przesyłu. W taryfikatorach coś takiego nie występuje. Rurociągi mają konkretne "wejścia" i konkretne "wyjścia" i są opłaty za wprowadzenie gazu/ropy w określonym miejscu oraz za wyprowadzenie w konkretnym miejscu. Są też czynniki dodatkowe (jak abonament) oraz algorytmy wyliczania całej opłaty z uwzglednieniem wszystkich jej komponentów.

W konkretnym przypadku SGT (Jamału) sprawa jest prosta - jest opłata za wejście, opłata za
          wyjście oraz abonament.

Abonament wynosi 6310 PLN więc spokojnie możesz o nim zapomnieć, to są grosze.

Natomiast zasadnicza część opłaty nie nie jest wyliczana na podstawie rzeczywistego przesyłu gazu tylko zakontraktowanej mocy umownej.

Czyli np. Gazprom "zamawia" 100 mln metrów sześciennych na dobę mocy umownej na wejściu w Kondratkach, płacąc za to 9,83 PLN za 1000 m3. Czyli w liczbach bezwzglednych 983.000 PLN na dobę za "wejście" do SGT. Wyjście do Niemiec jest w Mallnow, więc Gazprom tam jeszcze musi zakontraktować 100 mln m3 na dobę umownej mocy wyjściowej, za co płaci 21,5 PLN za 1000 m3. Czyli w liczbach bezwzględnych 2.150.000 PLN za "wyjście" tego gazu z SGT. Razem daje to 3.133.000 PLN za przesył 100 mln m3 gazu. Przyjmując długość gazociągu 684 km i kurs $1=3,28 PLN wychodzi $1.40 za 1000 m3 na 100 km.

To jest oczywiście nominalna (graniczna) opłata jednostkowa, przy założeniu, że Gazprom wykorzysta 100% wykupionej mocy umownej. Jeśli tak nie będzie rzeczywista opłata jednostkowa będzie wyższa, proporcjonalnie do stopnia wykorzystania zakontraktowanej mocy. Tak jest w przypadku wszyskich długoterminowych umów na ciągły przesył gazu czy ropy - płaci się stałą cenę za możliwość przesyłu określonej ilości surowca, a rzeczywisty koszt jednostkowy zależy od stopnia wykorzystania wykupionej mocy umownej.

Faktyczny stopień wykorzystania mocy SGT wynosi 80-100%, więc rzeczywisty jednostkowy koszt przesyłu wynosi dla Gazpromu $1.40 - $1.75.

W przypadku Nord Stream, jak pisałem wyżej, nominalna cena jednostkowa wynosi $2.22. To jest przy założeniu pełnego wykorzystania mocy gazociągu, 55 mld m3 na rok. Ponieważ z raportów Gazpromu i Nord Stream wynika, że faktyczne wykorzystanie tego gazociągu wynosi 27 - 33%, rzeczywisty koszt jednostkowy wynosi tu $6.70 - $8.20.
          • igor_uk aso,nie zamulaj. 06.04.13, 15:53
            aso62 napisał:
            " Tam nie ma żadnych stawek za 100 km bo nie tak rozlicza się rurociągi,"

Nu na tym owocna dyskusje z toba i przerwe ,ewidentnie Ty nie masz pojecia o tym,jak naliczaja sie oplaty za tranzyt gazu.
            Zycze Tobie wszystkiego najlepszeego.
            • wojciech.2345 Re: aso,nie zamulaj. 06.04.13, 17:19
              Igorku,
              najlepiej jak te rury zostaną skasowane.
              Gaz do odbiorców możecie dostarczać reniferami.

My już Waszym gazem nie jesteśmy zainteresowani.
              Chyba w 2020 r. wygasa kontrakt z Gazpromem.
              Potem już nie chcemy Waszych rur.
      • aso62 Re: aso 06.04.13, 12:49
        jorl napisał:

> Ta Twoja teoria o taryfach jest bezsensowana..

Jorl, tu masz link do umowy gazowej z 2010:
        Umowa 2010
        Polecam uwadze Artykuł 2:

"...1. Kalkulacja stawki taryfowej za przesył gazu ziemnego przez terytorium RP oraz dla dostwaw odbiorcom w RP, która jest zatwierdzana decyzją Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki RP lub przez inny organ regulujący władzy państwowej RP uprawniony do podejmowania decyzji o zatwierdzaniu stawek taryfowych..."

> jest manipulacja. Bo przytlaczajaca wiekszosc czasu tranzytu gazu do Niemiec te
        > go rownego podzialu nie miala.
        > Nieprawda? Prawda aso, prawda. To pierwsze co masz sie douczyc bo tego zapewne
        > nie wiedziales a jak wiedziales to znaczy ze manipulowales. Co wybierasz? Niewi
        > edzacy czy manipulant?

Jorl, oczywiście, że wiedziałem, ale manipulantem jesteś ty. Sugerujesz. że Gudzowaty go Jamału wszedł dzieki stronie polskiej i był jej "koniem trojańskim" co jest postawieniem sprawy na głowie.

Tu masz oryginalną umowę z 1993:
        Umowa 1993
        Polecam uwadze znowu Artykuł 2:
        "...
        Założycielami Spółki będą PGNiG i RSA Gazprom, którzy obejmą po 50% udziałów.
        ...
        Załozyciele mogą wprowadzić do Spółki nowych uczestników i decyzje w tym zakresie założyciele będą podejmować wspólnie za zasadzie consensusu."

Jak widać Gudzowaty nie był przewidziany w spółce i Rosjanie mieli prawo nie zgodzić się na jego udział. A w rzeczywistości to sami Rosjanie nalegali na wejście Gas Trading do Europol Gazu. Nie było tajemnicą (obaj panowie otwarcie się tym chwalili), że Gudzowaty to wielki kumpel Wachiriewa od wódki, sauny i jeszcze zapewne tego czym sam się często chwalisz. Jeśli więc Rosjanie mieli jakiś problem z Gudzowatym to był to problem który sami sobie stworzyli.

> No popatrz aso jednak jest cos takiego? Ale najpierw byloby wazne jak bylo prze
        > d 2010rokiem, prawda? Tez cos podobnego musialo byc, ale nie bylo nigdy opublik
        > owane.

Umowę z 1993 masz wyżej. Do kompletu masz jeszcze umowę z 2003:
        Umowa 2003
        W iteresującej cię sprawie, istotny jest Artykuł 4.

> Nie docelowa a po prostu zysk ma byc 21 milion PLN. Nie manipuluj. I jak jest n
        > apisane 21 milionow to nie 20milionow i nie 22milionow, prawda?

Masz wyżej umowę z 2010, słowo "docelowa" tam łatwo znajdziesz.

> To co napisales to juz sobie sam wykombinowales. I do tego idiotycznie.

Sam z siebie robisz idiotę.

> Ano jesli na poczatku roku na jakis czas wlasnie np. roku. jest ustalona dok
        > ladna stawka za tranzyt gazu to przeciez rzeczywistosc musi od tego odbiegac. I
        > losc gazu jak w danym roku bezie szla tranzytem nie jest z dokladnosda do 1m^3
        > znana. Wystarczy popatrzec wahania ilosci gazu do Niemiec. Zalezy od pogody, od
        > wielu czynnikow. Napewno z 10%.
        > A teraz wezmy te 21 milionow. Do tego dochodzi Twoje oplaty wg sztywnego cennik
        > a, tak twierdzisz przeciez. Ile te koszty moga sie roznic? Ile sa? Nawet jak wg
        > Ciebie malo, napewno i wg Ciebie bylyby Pareset milionow PLN. Wiec ja sie pyta
        > m jak mozna je z dokladnoscia do ponizej milona PLN na poczatku roku zgadnac su
        > me oplat bedacy np. pareset milionow? Bo ma byc zysk 21milionow! Tak ale musia
        > loby byc, prawda?
        > To jest niemozliwe a wiec Twoja teoria jest choczby dlatego idiotyczna.

Jorl, przeczytaj dokładnie zapis dotyczący tych 21 mln zysku w umowie. Oczywiście, że w rzeczywistości nigdy dokładnie w 21 mln się nie wstrzelisz, ale wtedy różnica jest rozliczana odpowiednim dopasowaniem taryfy w latach następnych.

> A jak jest naprawde? Ano te taryfy ktore ustala polski urzad dotyczy wszystkich
        > innych a nie tranzytu do Niemiec.

Jorl, brednie które wypisujesz są sprzeczne nie tylko z polsko-rosyjską umową ale i elementarną logiką. Skoro ta taryfa rzekomo nie obowiązuje tranzytu do Niemiec to po co w niej stawka za odbiór gazu w Mallnow? Sugerujesz, że w Mallnow gaz odbierają jacyś Polacy?

> Gazprom placi na terenie Polski tylko za tranzyt do Niemiec a tego jest gdzies
        > najwyzej 70% obciazenia rury liczac od granicy Bial/Polska.

Jorl, ewidentnie nie potrafisz zapoznać się z faktami. Na stronie Gaz Systemu (tej którą zlinkowałem podając taryfę) masz całą zakładkę dotyczącą SGT. Gdy w nią wejdziesz, po lewej zobaczysz menu z pozycją "Zdolność przesyłowa SGT". Gdy to naciśniesz, dostaniesz taką tabelkę, wchodzisz w "punkty wejścia" i "punkty wyjścia" w wierszu "Zdolność przesyłowa ciągła". I dostajesz dane na dzisiaj:

Kondratki (jedyne wejście do SGT):
        techniczna zdolność przesyłowa - 99,230,000 m3/dobę
        zakontraktowana zdolność przes. ciągła - 98,870,000 m3/dobę

Mallnow (wyjście nr 1):
        techniczna zdolność przesyłowa - 90,200,000 m3/dobę
        zakontraktowana zdolność przes. ciągła - 90,200,000 m3/dobę

Wlocławek (wyjście nr 2):
        techniczna zdolność przesyłowa - 9,015,000 m3/dobę
        zakontraktowana zdolność przes. ciągła - 5,120,000 m3/dobę

Lwówek (wyjście nr 3):
        techniczna zdolność przesyłowa - 6,950,000 m3/dobę
        zakontraktowana zdolność przes. ciągła - 3,550,000 m3/dobę

Jak widać z powyższych liczb, maksymalna przepustowość polskich wyjść z SGT wynosi niecałe 16 mln m3 przy przepustowości całej rury 100 mln m3. Czyli, żeby 30% szło dla Polski, cały gazociąg musiałby pracować na pół gwizdka przy pełnym wykorzystaniu mocy tych polskich wyjść. Rzeczywistość jest całkiem inna, to polskie wyjścia pracują na pół gwizdka a Mallnow jest zakontraktowane na 100%.

> I ten Twoj cennik jest podstawa dla firm polskich ktore ten "polski" Gaz transp
        > ortuja juz dalej po calej Polsce.

Ten cennik jest dla wszystkich, nie ma innego.

> Ale za tranzyt do Niemiec wg umowy z 2010 placi Gazprom. I placi zapewne wg zas
        > ady ktora Pawlak niedawno opublikowal. I zapewno bylo tak jakos i przedtem choc
        > iaz tamtej umowy, waznej do 2010roku, a bardzo istotnej, zaden Pawlak nieopubli
        > kowal, prawda?

Umowę masz wyżej, tę z 2003.

> I wg tej umowy Gazprom dostaje rachunek z Polski koszty+ 21milonow PLN. A jak s
        > ie ustala koszty? Kto je ustala? Pracowales gdzies aso w jakims biznesie? Nie?

Jorl, całe życie pracuję w biznesie. W finansach, więc nie musisz mnie uczyć o robieniu planów finansowych, bo takich planów dla różnych firm (w wielu wypadkach większych niż
        Europol Gaz) zrobiłem sporo. Ty je mogłeś tylko pooglądać.

> Ja tak. Jakbym mial dostawce z ktorym mialbym miec umowe ze on ma prawo koszty
        > sobie wyliczyc dodac zysk i mi rachunek przedstawic to bylaby dla mnie katastro
        > fa! Przeciez on by sobie mogl dowolne koszty tam wpisac.

Jorl, te polsko-rosyjskie umowy z 2003 i 2010 wyraźnie piszą o uzasadnionych kosztach. Ustawa Prawo Energetyczne też coś wspomina w tym duchu. Uwierz mi, że nie jesteś pierwszym który wpadł na to, że umowy typu "koszt plus" mogą być polem do nadużyć.

> Jak wyzej bzdura. Bo to dotyczy tylko gazu dla odbiorcoe polskich. Ktory tymi r
        > urami tez plynie.

Dalej się pogrążasz. Umowy gazowe z Rosją wyraźnie określają kto zatwierdza taryfę dla SGT.
    • jorl aso-polityka malych kroczkow: 06.04.13, 13:32
      Jako ze temat jest za duzy i wtedy dostajesz mozliwosc sie migac to tylko male zagadnienie najpierw:

Twoja slowa drogi aso. Poznajesz?

> Właścicielem polskiego odcinka jest spółka Europol Gaz i to ona wystawia Gazpro
      > mowi rachunki za przesył. Spółka ma obecnie dwóch właściciel:
      >
      > Gazprom - 50%
      > PGNiG - 50%

A wiec, jak pisalem jest to nieprawda. Tez pisalem ze Gudzowaty ma pare % i dlatego wcale Gazprom nie ma 50%.
      Napisalem ze przed paru laty o tym byla afera, Putin sie upomnial ze nie tak mialo byc, napisalem ze Gudzowaty nie chcial sie rozstac ze swoimi procentami, napisalem ze nie wiem czy sie rozstal naprawde. Moze tak moze nawet nie.

Ale dzisiaj ukazal sie artykul Kublika:

wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,13688282,Gazprom_odmraza_w_Polsce_pomysl_gazociagu_przeciw.html#BoxBizTxt
      Cytat stamtad:

Minister skarbu Mikołaj Budzanowski pośrednio nadzoruje EuRoPol Gaz, właściciela pierwszej nitki gazociągu jamalskiego przez Polskę. W tej spółce po 48 proc. akcji mają Gazprom i kontrolowane przez rząd PGNiG. .

Kublik twierdzi ze nawet teraz nie jest 50%:50%, wyglada na to ze moje podejrzenie ze Bartimex dalej jest tam sie sprawdzily.

Napisalem tez ze nawet jak dopiero co Bartimex nie mialby tam byc, jak dyskutujemy o cenach za tranzyt gazu do Niemiec nie tylko teraz a za ostatnie 20 lat naklamales ze jest 50%:50%. A to uzyles aby miec argument, nawiasem mowiac durnowaty bo nie majacy w rzeczywistosci znaczenia, ze Gazprom ma cos tam w tej spolce do gadania.

Jako ze udajesz znawce tego tematu drogi aso musze uznac ze naklamalas o tych 50%:50%.

Prawda?

Najpierw to ustalimy potem dalej.

Pozdrowienia

• wojciech.2345 Re: aso-polityka malych kroczkow: 06.04.13, 14:43
        Jorl,
        zaczynamy dzielić włos nie na czworo, ale na szesnaścioro. Arogancja Fiutina - nowa rura przez Polskę, świadczy o tym, że nie zależy mu na sprawie, ale efekcie medialnym. Gdyby zależało Fiutinowi na sprawie, to załatwiałby to "face to face" z Tuskiem, a dywagacje byłby po tym fakcie.

W Europie mamy dwa duże gazowe huby - Kijów i Berlin. Fiutin chce oba ominąć.
        Pajac.
      • jorl Re: aso-polityka malych kroczkow:2 21.04.13, 09:50
        Troche czasu minelo drogi aso, widze ze 50%:50% podzialu glosow w jamale pomiedzy Gazpromem i Polska o ktorych mowiles przyznajesz ze naklamales.
        I wyglada na to ze dalej, nawet po aferze przed paru laty gdzie Putin chcial te 50% dla Gaspromu jak w umowie bylo, dalej ma Gazprom te 48% i ze Gudzowaty dalej w tej rurze siedzi. Jak i siedzial (OK nie on osobiscie bo chyba mu sie zmarlo ale Bartimex tak)

OK, nastepny maly kroczek drogi aso.

aso62 napisał:

> Raz do roku Europol Gaz robi biznes plan - wielkość zakontraktowanego przesyłu
        > (to proste bo praktycznie 100% mocy jest wykupione przez Gazprom) i koszty

Czyli tylko Gazprom placi za gaz przesylany jamalem. A przeciez ta rura napewno jest tez dostarczany gaz ktory od Gazpromu kupuje Polska, prawda? No chyba ze 1 cm za granica bialorusko-polska jest odgalezienie od jamalu takie ze tam caly gaz dla polski laduje. Jak tak jest to oswiec mnie aso, ja o czyms takim nie slyszalem.
        Zakladam ze tej tajemniczej rury nie ma wie spore setki km w jamale tymjuz przez Polske plynie wspolnie gaz i dla Niemiec i ten dla Polski.
        Jak tak ja uwazam za logiczne ze koszty przeplywu tej "polskie" juz czesci gazu w jamale pokrywa Polska. A nie Gasprom za to placi.
        Ale moze jest inaczej?? I Gazprom i za ten przeplyw polskiego gazu tez placi?? To byliby Rosjanie jeszcze bardziej nabijani w butelke jak dotad myslalem! Moze nawet placi Gazprom Polsce za transport swojego gazu ale przeznaczeonego dla odbiorcow polskich po wszystkich rurach w Polsce? Az do indywidualnego odbiorcy?
        Polska kupuje w Rosji ze 10 mild qm/r do Niemiec tranzyt jest ostatnio troche ponizej 30 mild qm (ok pare lat temutak bylo bo mysle ze teraz NS troche tego do Niemiec zabral).

A wiec drogi aso sa dwie mozliwosci:
        1. naklamales ze przez Gazprom praktycznie 100% uzytkuje jamal i za niego tym samym placi
        2. Gazprom placi za transport polskiego juz gazu jamalem i nie tylko za tranzyt gazu nim do Niemiec.

Co wybierasz drogi aso?

Pozdrowienia

• mara571 ale krecisz, bo niewiele wiesz 21.04.13, 11:43
          jorl napisał:
          >A przeciez ta rura napewno
          > jest tez dostarczany gaz ktory od Gazpromu kupuje Polska, prawda?

Polska jako kraj nie kupuje gazu od Gazpromu. Od tego jest PNGiG SA.

Nawet ci sie nie chcialo sprawdzic mapy przebiegi Jamalu przez Polske:

www.europolgaz.com.pl/mapa_systemu/
          Nastepny blad rzeczowy: nie Bartimpex ale Gas-Trading.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka