Dodaj do ulubionych

Wenezuela,czy Nikaragua ?

06.07.13, 10:10

Te dwa panstwa dali oficjalna zgode udzielenia azyla dla Snowden.

Jestem na 80% pewien tego,ze Snowden jest juz w Wenezueli .A cale to przedstawienie z samolotem Moralesa bylo swietna zagrywka .
Zachod tlumaczac sie z tego,czemu samolot Moralesa nie dostal pozwolenia na przelot,twierdzi,ze otrzymal bardzo wiarygodna informacje o tym,ze Snowden jest na pokladzie tego samolotu. Kto ta informacje mogl przekazac Stanom? Kto zrobil zachod w konia? Widze tylko jednego mistrza,zdolnego do tak perfekcyjnej gry.

p.s. Konto na Twitterze,niby z ktorego Snowden nadaje w swiat i na ktorym on zgodzil sie na propozycje Chapman,okazalo sie falszywe .

===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? 06.07.13, 10:55
      Igor, to w sumie drugorzędne, czy Kreml wypuścił fałszywą informację, czy nie. Ważna jest reakcja Zachodu, czyli niejako porwanie prezydenta suwerennego kraju i splądrowanie mu samolotu.
      Jeśli to była pupałka to faktycznie Zachód, w nią wpadł...
      • eva15 Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? 06.07.13, 11:04
        Sorry:

jeśli to była pułapka (...)
      • igor_uk Ewa,pisalem gdzie indiej -dramatyzujesz. 06.07.13, 11:25
        Nie stalo sie nic takiego . To suwerenne prawo kazdego Kraaju pozwolic na przelot w swojej przestrzeni powietrznej .To mozno nazwac aktem nieprzyjaznym,ale rozbojem napewno nie.
        Co do pladrowania samolotu Moraleesa.
        Jak by Morales na to nie wyraazil zgode,to zadnego "pladrowania" by nie bylo. Moralesu zalezalo na tym,zeby samolot byl przezukany,ale nie odrazu .Trzeba bylo urzadzic przedstawienie,ktore w tej chwile zbiera bardzo dobre recenzje.

Ewa,dawaj po spekulujemy.
        Wyobrazmy sobie,ze cala ta afera ze Snowden byla prowokacja Stanow . Najpierw on byl przerzucony do Hong Kongu,formalnie terytorium Chin ,gdzie osoba Snowden nie wzbudzila zadnego zainteresowania ( za tym przemawia fakt,ze Snowden dosc szybko Chiny opuscil) ,ale Chinczycy nie mieli zadnego pomyslu na to,co z nim mozno zrobic.
        Snowden nastepie wyladawal w Moskwie i tu zaczelo sie dziac sie naprawde cos ciekawego.Pierwsza wiadomosc byla taka,ze Snowden ma leciec odrazu dalej do Kuby,a nastepnie do Wenezueli .Ale szybko Wenezuela znikla i pojawil sie na Swiat bogu winnemu ducha Ekwador .A nastepnie Snowden w ogole znikl.Nikt go nie widzial,nie ma zadnego fizycznego podtwierdzeenia na to,ze Snowden jest w Moskwie.Tylko slowa anonimowych informatorow i slowa Putina,wygloszone kilka dni temu,ze Snowden jest na terenie Szeremietiewa .
        Teraz zobaczymy co Rosja mogla by zrobic z tym zgnilym jajkiem.
        1.Wyslac go z powrotem do Chin.To by podtwierdzilo wtedy twoi slowa o tym,ze Rosja okazala sie zastraszona.
        2.Udzielic azylu Snowden,tym dajac sie nabrac na prowokacje Stanow.
        3. Wydac Snowdena Stanom. Co niewatpliwie zaszkodzilo by Rosji w oczach calego Swiata.Przeciez nie ma zadnego dowodu na to,ze Snowden moze sluzyc,jako obiekt prowokacji.
        4.Potajemnie wywiezc Snowden do jakiegos "zaprzyjaznionego" ze Stanami panstwa.
        I to czwarte rozwiazanie daje najwiecej korzysci dla Rosji.
        Na Swiecie zrozumieja,ze Rosja nie dala sie zastraszyc,ale i zachowala sie jako bardzo powazne panstwo,ktoremu nie wypada przyjmowac "zdrajcow" innych.
        • eva15 Słyszałeś o Konwencji Wiedeńskiej? 06.07.13, 12:04
          Igor, o czym Ty piszesz odnośnie lotu Moralesa? Nie słyszałeś nic o immunitecie dyplomatycznym i nietykalności głów państwa? Rzecz zupełnie nie w tym, czy Morales zgodził się , czy nie na skontrolowanie jego samolotu, lecz w tym, że władze Austrii z takim żądaniem wystąpiły - to było złamanie prawa międzynarodwego . Vide Konwwencja Wiedeńska Aart. 22, punkt 3.

Nomen omen - Konwencję Wiedeńską pogwałcono teraz w Wiedniu.
          • igor_uk Ja slyszalem,a Ty? 06.07.13, 15:51
            Czy wiesz kogo chroni ta konwencja?
            Wielu popelnia ten sam blad,Ty rowniez Ewa.
            Konwencja ta chroni immunitetem pracownikow jednostek dyplomatycznych.
            Glow Panstw chroni immunitet zwyczajowy,nie zapisany w zadnych konwencjach. Wlasnie dla tego USA wsadzili do wiezienia prezydenta Panamy Noriege .
            • eva15 Ja slyszalem,a Ty? No przecież ja ją podałam... 06.07.13, 16:15
              Ja ją podałam, to jak miałam nie słyszeć??

Prawnikiem nie jestem, ale z tego co wiem, prawo obyczajowe chroni przed odpowiedzialnością prawną (nie można głowy obcego państwa postawić pod sąd).

Czy Konwencja Wiedeńska nie obejmuje głów państwa w czasie ich wizyty zagranicą? Nie wiem, ale wątpię, że nie obejmuje. Wszak głowa państwa to SZEF dyplomacji - jej najwyższy zwierzchnik, a samolot rządowy to ruchoma eksterytorialna "placówka" danego kraju. .
              • igor_uk Re: Ja slyszalem,a Ty? No przecież ja ją podałam 06.07.13, 16:30
                Ewa,konwencja wedenska nie chroni glow panstw.Ich zadna konwencja nie chroni.

p.s. Kiedy Morales leci na wizyte oficjalna do Wiednia,to wtedy on jest glowa delegacji panstwowej.Ale kiedy Morales leci tranzytem nad Austria,to wtedy on jest tylko glowa obcego panstwa,ktora musi uzyskac zgode na przelot i w cale nie musi tej zgody dostac.
                Zwyczajowo tego niby nie powinno robic sie,ale taki Lukaszenko doskonale wie,o co chodzi.Moze i Tobie,Ewa,czas to poznac :-) .

p.s. Osobiscie uwazam,ze to co jest zwyczajowo ogolnie uznane,ma wieksza moc,poniewaz to dziala na zasadzie zdrowego rozsadku.Ale,niestety,rozsadek dosc czesto zawodzi.
                • eva15 Re: Ja slyszalem,a Ty? No przecież ja ją podałam 06.07.13, 16:40
                  Szczerze mówiąc musiałabym zapytać prawnika, ale nie mam takiego akurat pod ręką...
                • elka-sulzer Re: Ja slyszalem,a Ty? No przecież ja ją podałam 08.07.13, 00:25
                  or_uk napisał:

> Ewa,konwencja wedenska nie chroni glow panstw.Ich zadna konwencja nie chroni.
                  >
                  > p.s. Kiedy Morales leci na wizyte oficjalna do Wiednia,to wtedy on jest glowa d
                  > elegacji panstwowej.Ale kiedy Morales leci tranzytem nad Austria,to wtedy on je
                  > st tylko glowa obcego panstwa,ktora musi uzyskac zgode na przelot i w cale nie
                  > musi tej zgody dostac.
                  > Zwyczajowo tego niby nie powinno robic sie,ale taki Lukaszenko doskonale wie,o
                  > co chodzi.Moze i Tobie,Ewa,czas to poznac :-) .
                  >
                  > p.s. Osobiscie uwazam,ze to co jest zwyczajowo ogolnie uznane,ma wieksza moc,po
                  > niewaz to dziala na zasadzie zdrowego rozsadku.Ale,niestety,rozsadek dosc czes
                  > to zawodzi.

Mysle ze sie grubo mylisz, Igor.
                  Konwencja Wiedenska chroni glowy panstwa jak najbardziej! Pod warunkiem ze sa w podrozy z dyplomatyczna misja. Morales jak najbardziej miesci sie w tej klauzuli!
                  Aaaa, i jeszcze jedno, on nie byl z misja w Wiedniu. Jego zatrzymano w Wiedniu.

Piszesz ze zgody nie musial dostac ... A niby dlaczego?
                  • igor_uk Nie ,Elka,nie myle sie. 08.07.13, 01:03
                    Konwencja wiedenska chroni tylko jednostki dyplomatyczne,jak i ich personal. Glowa panstwa nie odbywa podroz dyplomatycznych,a tylko wizyty panstwowe,na zaproszenie gospodarza .
                    Oczywiscie jest jeszcze masa innych wizyt,chociaz by na posiedzenie ONZ,ale to inna spiewka .
                    Dosc czesto slychac -Prezydent panstwa X odbyl podroz prywatna do Panstwa Y na prywatne zaproszenie glowy tego panstwa. I zawsze glowe panstwa chroni immunitet zwyczajowy.
                    Tym razem Morales byl w Moskwie na forumie eksporterow gazu .Wizyta byla gospodarcza ,czyli jeszcze inny rodzaj wizyty. Dla krajow europy zachodnie on byl tylko glowa panstwa,ktory tranzytem mial leciec w ich przestrzeni powietrznej. Oni go nie zapraszali :-) .

Dla czego nie musial dostac zgody? A dla tego,ze to cudza przestrzen powietrzna i tylko gospodarz tej przestrzeni ma prawo decydowac o tym,kto moze ,a kto nie moze w niej znajdowac sie. Malo tego,o takie pozwolenie wystepuje sie z wyprzedzeniem,o ile nie zaszla sytuacja awaryjna. Morales musial miec pozwolenie na przeelot,tylko jego mu cofneli.
                    Jak widzisz,nawet to mozno zrobic i przy tym nie lamiac zadnego prawa pisanego.
                    W swoim czasie Gorbaczow mocno podstawil Rosje,kiedy zgadzal sie ze wszystkim,co jemu proponowano .Zgadzal sie na gebe,nie spisujac zadnych umow . I zachod wszystkie umowy, na gebe, olal .Tak bylo zrobiono i tym razem. Zwyczajowo glowa panstwa jest osoba nietykalna ,ale w rzeczywistosci tak nie jest.
                    Aha,czy nie zostanowiala sie nad tym,czemu Assange tyle czasu przebywa w ambasadzie Ekwadoru w Londynie,a nie w samym Ekwadorze? Bo nie mozno go wywiezc z tej ambasady,bo jej terytorium obejmuje eksterytorialnosc,zgodnie z konwencja wiedenska,tak samo,jak i samochody na tablicach dyplomatycznych,ale samolotom takich tablic nie wydaja. Dla tego ,jak tylko Assang wyjdzie z samochodu,on moze byc odrazu aresztowany,jak nawet zdazy wejsc na poklad samolotu ekwadorskiego.
              • kylax1 Można, można, kwestia różnicy skali 06.07.13, 17:10
                Innym słowy USA może posadzić Noriegę, czy innego Saddama. Ale jak ktoś tylko spróbowałby oskarżyć Busha, lub Obamę, to polecą B-52 i nałożone będą sankcje.

Silny może więcej, evcia. Zapamiętaj to sobie.
        • eva15 Co do Snowdena i Rosji 06.07.13, 12:11
          Nigdzie nie pisałam, że Rosja dała się zastraszyć. Gdyyb dała się zastraszyć, to odesłałaby Snowdena do USA. Ale wtedy Putin mógłby zacząć się pakować i wynosić z Kremla:-)))

Pisałam tylko, że Rosja będzie mieć poważny problem, jeśli USA uda się zastraszyć całą resztę świata, bo faktycznie pobyt Snowdena w Rosji jest na dłuższą metę niewygodny dla Kremla.

Wcale nie wykluczam, że Snowden jest już poza Rosją i zgadzam się z Tobą, że dyplomacja rosyjska oraz wywiad przekraczają swoim IQ bardzo mocno IQ wielu innych krajów, a już szczególnie krajów EU i jewrokomisarzy. No ale gra nie jest między wasalką EU i Rosją, to gra na większym parkiecie.
          Wbrew pozorom USA wcale nie są w tej grze głupsze od Rosji. Trafił swój na swego:-)))
          • igor_uk Re: Co do Snowdena i Rosji 06.07.13, 15:55
            Moim zdaniem, Rosja w tej grze juz moze oglosic siebie zwyciezcem.
            Zgoda Nikaragua i Wenezueli powinni rozwiac Twoi watpliwosci.A oburzenie panstw Ameryki Latynskiej,odnosnie zachowania zachodu wzgledem Moralesa,podtwierdzaja to,ze jak moi spekulacji maja cos na rzeczy,to znaczy zagranie Rosji osiagnelo zamierzony cel.
            Cynicznie? Moze,ale w dzisiejszym swiecie po innemu nie da sie.
            • 5magna Re: Co do Snowdena i Rosji 06.07.13, 16:05
              Zupelnie sie zalatwili a Ameryce Lacinskiej. Taraz juz nawet Indianin z nad Amazonii "ostrzy dzide". Czekam tylko kiedy porusza to ze to byl atak tez na"First Nations of South America". Morales to poludniowoamerykanski Indianin. Do tego wszystkiego wypadek najwyzszego stopnia rasizmu i agresjii.
              • igor_uk To sie nazywa strzal w dziesiatke,magna. 06.07.13, 16:12
                W wykonaniu Putina,lub strzal we wlasna stope,w wykonaniu zachodu.
                Ciekawe,czy kiedys dowiemy sie o tym ,kto poinformowal Amerykanow,ze Snowden jest na pokladzie samolotu Moralesa? Oni byli pewni w 100% tego,ze on mial byc tam.
                A samolot Maduro odlecial z Moskwy,przez nikogo nie zauwazony .
                Autor scenariusza serialu o Bondzie musial by dlugo uczyc sie tego,jak robi sie prawdziwa intryga :-).
                • eva15 To sie nazywa strzal w dziesiatke,magna. 06.07.13, 16:21
                  Ha, ha, faktycznie, w tym samym czasie był w Moskwie Maduro... Który wyleciał pierwszy do domu - Maduro czy Morales? Pytam, bo nie wiem...
                  • eva15 Re: To sie nazywa strzal w dziesiatke,magna. 06.07.13, 16:30
                    To naprawdę jest ważne od kiedy do kiedy obaj ci prezydenci byli w Moskwie.
                    Wygląda na to, że Twoja teoria może mieć ręce i nogi.
                    Jeśli okaże się, że faktycznie tak było, to Putin wyrąbał jednym ruchem cały zachodni świat wraz z jegpo wszystkimi wywiadami i podsłuchami! Ośmieszył ich całkowicie.
                    • igor_uk Oni byli w tym samym czasie w Moskwie. 06.07.13, 16:34
                      Odlot Maduro nie byl w ogole afiszowany.Kiedy on wylecial z Moskwy,chyba tylko on sam wie:-) .
                      Ale to odbylo sie,mniej wiecej,w tym samym czasie,na pewno w tym samym dniu.
                      • eva15 Kto ma rację, Ty czy Romrus 06.07.13, 16:38
                        No to niezłe kino! Najwyższej próby... Chapeau bas, Putin:-)

Teraz pozostaje tylko pytanie, czy -jak Ty sądzisz- Snowden już wyleciał z Maduro, czy - jak sądzi Romrus- siedzi sobie z niowym (wenzuelskim) paszportem w Moskwie i hula:-))

• eva15 Boliwia ogłosiła dziś, że też daje azyl Snowdenowi 06.07.13, 17:45
                          Morales ogłosił dzisiaj, że i Boliwia da Snowdenowi azyl..

www.faz.net/aktuell/politik/nsa-affaere-auch-bolivien-bietet-snowden-asyl-an-12273140.html
                          • igor_uk To bardzo dobra wiadomosc. 06.07.13, 17:54
                            I nie o Snowden mnie chodzi,a tylko o Stany :-) .
                            Nie wazno,czy Snowden jest ich "podrzutkiem",czy rzecziwiscie wojownikom o wolnosc,oni przegrali w kazdym razie. I to na wlasne zyczenie.
                            • eva15 Re: To bardzo dobra wiadomosc. 06.07.13, 17:58
                              Tak, posunięcie było bardzo głupie... Europa Zach. również tego pożałuje.
                              • eva15 Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:18
                                To byłby dopiero numer, gdyby Boliwijczycy i inni z Am. Płd. skrzyknęli się teraz via US-twitter i facebook do bojkotu amerykańskich i europejskich produktów. To by zabolało...
                                • eva15 Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:21
                                  Zwłaszcza dla nękanej kryzysem Hiszpanii byłby to niewątpliwie problem...
                                  • igor_uk Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:26
                                    A co Hispanie maja do tego,Ewa.
                                    Ja by wolalem,zeby to felus poczul na wlasnej skorze skutki polityki panstwa,ktore on zawsze broni :-).

p.s. A gdzie felus nam zapodzial sie? Nie wiem jak Tobie,Ewa,ale mnie go brakuje.
                                    • eva15 Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:31
                                      Hiszpania też zabroniła przelotu, teraz się wypiera podobnie jak Francja:-)))

Felusia mi jakoś specjalnie nie brakuje, ale tu akurat by się chyba przydał.
                                      • igor_uk Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:35
                                        A czy Hispania to niepodleglo Panstwo? Z wlasnej inicjatywy tego by nie zrobila.
                                        Co do felusia.Sadze,ze felus czyta uwaznie wszystkie wpisy,ale jak zawsze,kiedy nie ma nic do obrony poczynan Stanow,milczy.To jest bardziej uczciwe,niz by probowal wybielic sie,uzywajac bzdurnych argumentow.
                                        • eva15 Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:39
                                          Ależ on potrafi używać bzdurnych argumentów:-)) Może rzadziej niż bystrzaki, ale także...
                                          • igor_uk Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:43
                                            Ewa,ja lubie felusia,nic na to nie poradze :-)
                                            • eva15 Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:45
                                              Masz prawo, mnie to nie przeszkadza:-))))
                                              • igor_uk Re: Dobrym posunięciem byłby teraz bojkot 06.07.13, 18:46
                                                Ewa,to tylko docenienie inteligencji felusia,nie ma w tym podtekstu seksualnego.
                                                Ciebie lubie inna miloscia :-)
                                                • igor_uk Cos o milosci do Ciebie,Ewa :-) 06.07.13, 21:16
                                                  Wyszlo troche dwuznacznie u mnie w poprzednim poscie.
                                                  Ciebie lubie nie tylko za inteligencje,a i za to,co mam w swojej wyobraznie :-) .
                                                  • eva15 Re: Cos o milosci do Ciebie,Ewa :-) 07.07.13, 00:41
                                                    Sprytnie to ująłeś:-))))
                                                  • igor_uk Re: Cos o milosci do Ciebie,Ewa :-) 07.07.13, 09:55
                                                    Mam bardzo bogata wyobraznie :-)
                        • eva15 J. Bamford, NSA-Expert ostro krytykuje rząd USA 06.07.13, 18:38
                          Niejaki James Bramford, wg "die Welt" wybitny ekspert NSA ostro krytykuje rząd USA. Stwierdza on, że dzięki bezymślnemu, głupiemu nakazowi przymusowego lądowania samolotu Moralesa, USA zrowścieczyły do reszty Am. Płd. i spowodowały, że teraz już 3 rządy dały Snowdenowi azyl (ha, ha, ekspert gada całkiem jak my na tym wątku:-))).

To i jednocześnie ujawnione podsłuchy kompromitują USA w oczach opinii światowej (dobrze to wymyxślił:-))).

www.welt.de/politik/ausland/article117790229/Warum-Edward-Snowden-noch-nicht-in-Sicherheit-ist.html

Jeśli to rzeczywiście Putin (jego ludzie) puścił plotkę w obieg, to numer z Moralesem mu się bardzo udał.
                          • igor_uk Re: J. Bamford, NSA-Expert ostro krytykuje rząd U 06.07.13, 18:44
                            A kto inny byl by tak wiarygodny dla Stanow,ze ci dali sie nabrac?:-)
        • ubiquitousghost88 Igruszka zgniłe jajko i zdrajca Rosji 07.07.13, 16:44
          igor_uk napisał:

> Teraz zobaczymy co Rosja mogla by zrobic z tym zgnilym jajkiem.
          > 1.Wyslac go z powrotem do Chin.To by podtwierdzilo wtedy twoi slowa o tym,ze Ro
          > sja okazala sie zastraszona.
          > 2.Udzielic azylu Snowden,tym dajac sie nabrac na prowokacje Stanow.
          > 3. Wydac Snowdena Stanom. Co niewatpliwie zaszkodzilo by Rosji w oczach calego
          > Swiata.Przeciez nie ma zadnego dowodu na to,ze Snowden moze sluzyc,jako obiekt
          > prowokacji.
          > 4.Potajemnie wywiezc Snowden do jakiegos "zaprzyjaznionego" ze Stanami panstwa.
          > I to czwarte rozwiazanie daje najwiecej korzysci dla Rosji.
          > Na Swiecie zrozumieja,ze Rosja nie dala sie zastraszyc,ale i zachowala sie jako
          > bardzo powazne panstwo,ktoremu nie wypada przyjmowac "zdrajcow" innych.
    • romrus A dlaczego teraz Wenezuela czy Nikaragua ? 06.07.13, 16:33
      igor-z-uk napisał(a):
      > Te dwa panstwa dali oficjalna zgode udzielenia azyla dla Snowden.
      > Jestem na 80% pewien tego,ze Snowden jest juz w Wenezueli.

A ja nie:-)

Kazde z tych panstw moze wydac mu paszport, obywacele tych panstw maja wjazd bezwizowy do Rosji. Ozeni sie z An'ka i bedzie mial pobyt staly.

Jakos za jego zycie badz w Wenezueli, badz w Nikaragua, nie dam nawet zlamanego grosza.
      Bardzo niebespieczny ty kraje sa. Za blizko USA:-)

>A cale to przedstawienie z samolotem Moralesa bylo swietna zagrywka.

To fakt.
      Tym bardzej, ze Edek niby siedzi w Szeremietiewo, a Morales startowal z Vnukowo, to okolo 60 km.

"Przeciek" musial byc:-)
      • igor_uk Re: A dlaczego teraz Wenezuela czy Nikaragua ? 06.07.13, 16:37
        romrus,najpierw musimy byc pewne tego,kim Snowden jest naprawde.
        Czy to tylko zgnile jajko,podrzucone przez Stany,czy rzeczywiscie idealista,walczacy o prawde.
        Najlepiej bylo by,zeby on przyjechal do Rosji,jako obywatel Wenezueli czy Nikaragua.Moze juz pod nazwiskiem Chapman :-) .
        • 5magna Re: A dlaczego teraz Wenezuela czy Nikaragua ? 06.07.13, 16:42
          Hiszpanie maja teraz przechlapane w Ameryce Poludniowej. Oni teraz tam jada nagminnie "za chlebem" tak jak Polacy do Niemiec czy Anglii.
          • eva15 Re: A dlaczego teraz Wenezuela czy Nikaragua ? 06.07.13, 16:45
            Cała E. Zach. ma przechlapane, ale Hiszpanie najbardziej ze wzgl. na tradycyjne związki z Am. Płd. No i faktycznie to oni teraz tam jadą za pracą, Niemcy czy Francuzi jeszcze nie...
    • kylax1 Raje na ziemi..... 06.07.13, 17:11
      Kraje o jednych z najwyższych w świecie poziomach przestępczości, gdzie nawet kupno papieru toaletowego i podstawowej żywności jest problemem.

No, ale banany i portrety Putina są powszechne.....
      • misterpee Re: domysly 06.07.13, 19:12
        oficjalnie nikt nie wie gdzie Edek jest, czy dalej w Moskwie, czy w jednym z tych krajow, a moze nawet z powrotem w USA. Edka nikt nie widzial. Jedno jest prawda , USA chce pokazac ze nikt nie jest bezpieczny, gdziekolwiek zyje na ziemi. Przypuszczam ze jezeli Edek egzystuje to nie pod swoim nazwiskiem, i wyglada juz inaczej.
        • kylax1 USA rządzi. Reszta ma się słuchać. 06.07.13, 19:13
          Chyba delirium alkoholowe Rosji, chińskie majtki i europejska skleroza, nie stanowią większego zagrożenia dla USA.....
          • romrus Re: USA rządzi. Reszta ma się słuchać. 06.07.13, 19:16
            Reszta slucha.

Jazz:-)
            • kylax1 Romrus, przecież świat robi to, co chce USA. 06.07.13, 21:23
              Snowden uciekł do Chin. USA tego nie tolerowały, Chiny go wygnały. Snowden jest w Rosji, USA tego nie tolerują, już Rosja zaczyna szukać wszelkiego sposobu by się go pozbyć.

Chciał Snowden uciec z Moralesem, Europa kazała przeszukać samolot.

Wenezuela teraz chce go przyjąć. USA nie będzie tego tolerować i za rok, dwa Snowden zostanie wydany w ręce wymiaru sprawiedliwości, gdzie odpowie głową za swoją zdradę.
              • igor_uk romrus. 06.07.13, 21:34
                Kylax jest idiota,lub prowokator.
                Pamjetaj o tym :-)
              • romrus Czyzby? 06.07.13, 22:34
                kylax1 napisał:
                > Snowden jest w Rosji, USA tego nie tolerują, już Rosja zaczyna szukać wszelkiego sposobu by się go pozbyć.

Bylo facetowi powiedziano, ze moze zostac, ale pod warunkiem, ze przestanie drzec morde.

Nikt mu nie obecal zbudowac dla niego personalny cyrk, gdzie on bedzie wystepowac co wieczor.

> Wenezuela teraz chce go przyjąć. USA nie będzie tego tolerować i za rok, dwa Snowden zostanie wydany w ręce wymiaru sprawiedliwości, gdzie odpowie głową za swoją zdradę.

Jesli wyjedzie do Wenezueli, to nie za pare lat, a za pare miesiacy bedzie trupem.
                Bez zadnego "wymiaru sprawedliwosci".
                Nie sadze zeby byl az tak glupi.
                • igor_uk A ja jestem pewien tego, 06.07.13, 22:50
                  ze z glowy Snowden wlos nie spadnie. Martwy on bardziej zaszkodzi Stanom,niz zywy.

p.s. Merkiel zaczela cos gadac o tym,ze przyjaciele nie podsluchuje sie.Jak by byla czyms obrazona :-) .A niemieckie sluzby specjalne twierdza,z nic o inwigilacji oni nie wiedzieli.Cyrk !
                  • romrus Re: A ja jestem pewien tego, 06.07.13, 23:04
                    igor_uk napisał:
                    > ze z glowy Snowden wlos nie spadnie. Martwy on bardziej zaszkodzi Stanom,niz zywy.

Bardzej niz zaszkodzil, juz nie zaszkodzi.

Wenezuela i Nikaragua to sa kraje z takim poziomem przestepczosci, ze jeszcze jeden trup nikogo nie zdziwi.
                    Zarznie go jakis cpun, cpuna zastrzeli gliniarz. Sprawe do archiwum i tyle.

Stany odeprza sie. Cywilow z dronow morduja setkami i nic.

Na kule ziemskiej sa 3 kraje gdzie on moze czuc sie bespecznie, to znaczy na poziomie przecietnego czlowieka - to Rosja, Chiny i Iran.
                    W Am.Lacinskiej jest trupem, jesli nie bedzie mieszkal w bunkrze.
                    W bunkrze bedzie mog mieszkac do nastepnego przewrotu wojskowego.
                    • igor_uk Re: A ja jestem pewien tego, 07.07.13, 09:57
                      Zywy juz bardziej nie zaszkodzi,to fakt.Ale martwy moze ,jak nawet odejdzie z tego swiatu na raka .Stany beda oskarzone,ze zarazili go rakiem :-)
                  • eva15 Igor, na Boga, Ty o czym gadasz ??? 07.07.13, 00:53
                    igor_uk napisał:

> p.s. Merkiel zaczela cos gadac o tym,ze przyjaciele nie podsluchuje sie.Jak by
                    > byla czyms obrazona :-) .A niemieckie sluzby specjalne twierdza,z nic o inwigil
                    > acji oni nie wiedzieli.Cyrk !

Jeśli niemieckie służby (kontrwywiad) NIC io tym nie wiedziały, to należy je natychmiast jako beznadziejnie niesprawne rozwiązać/zliwidować i to pilnie!!. A ich szefów powinno poddać pod sąd za zaniedbania obrony kraju. Merkel zaś powinna się poddać do dymisji , bo nie umiała chronić własnego kraju przed atakami z zewnątrz. Nawet jeśli to ataki przyjaciół -kontrolerów:-)))
                    • igor_uk Ewa,nu jak to o czym? 07.07.13, 09:53

A o tym:
                      www.rosbalt.ru/main/2013/06/30/1146799.html
              • 5magna Re: Romrus, przecież świat robi to, co chce USA. 07.07.13, 00:42
                Kilax nie martw sie o papier toaletowy. Ty przeciez wycierasz dupsko zoladziem.....
                • kylax1 Np. takim? 07.07.13, 00:45
                  pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Quercus_robur_003.JPG
    • wojciech.2345 Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? 06.07.13, 23:20
      Igorku,
      zbuduj mu igloo obok Twojego.
      Obaj będziecie szczęśliwi.
      • misterpee Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? kto go widzial 07.07.13, 00:31
        Snowden juz nie ma, nie itnieje i kropka, a jezeli nie istnieje , nikt go nie znajszie, nie zastrzeli.
        Zeby zyc jako czlowiek wolny, normalny, trzeba byc nikim. Teraz Edeka nie ma , poniewaz jest nikim. Zadziwiace ze gdybyb jego iformacje mialay wieksza wartosc militarna, to nikt by o nim nie wiedzial. Jego ruchy od Hongcongu bylyby " nieznane'. Jezzeli jego informacje maja wartosc propagandowa, to nie jest to zadna zdrada, poniewaz wszyscy o tym wiedzieli, wiec skad taki halas od Obamy ? To tylko potwierdza totalitarna strategie. Mozna sie jeszce domyslac - kto kieruje tego rodzaju strategia? zapewne zlosc jest wielka , poniewaz, domyslam sie , autorami sa zatrudnieni przy nadzorowaniu bezpieczenstwa - a wiec obcy agenci.
        • wojciech.2345 Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? kto go widzial 07.07.13, 19:32
          Ten Edek podobno nie ma matury.
          Ciekawe czy dla niego 7*8, to to samo co 8*7?
    • ddyzma5 Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? 07.07.13, 11:02
      igor-z-uk napisał(a):

>
      > Te dwa panstwa dali oficjalna zgode udzielenia azyla dla Snowden.
      >
      > Jestem na 80% pewien tego,ze Snowden jest juz w Wenezueli .A cale to przedsta
      > wienie z samolotem Moralesa bylo swietna zagrywka .
      > Zachod tlumaczac sie z tego,czemu samolot Moralesa nie dostal pozwolenia na prz
      > elot,twierdzi,ze otrzymal bardzo wiarygodna informacje o tym,ze Snowden jest na
      > pokladzie tego samolotu. Kto ta informacje mogl przekazac Stanom? Kto zrobil
      > zachod w konia? Widze tylko jednego mistrza,zdolnego do tak perfekcyjnej gry.
      >
      > p.s. Konto na Twitterze,niby z ktorego Snowden nadaje w swiat i na ktorym on z
      > godzil sie na propozycje Chapman,okazalo sie falszywe .
      >
      >
      >
      Być może masz po części rację.
      Wiadomo jest , że zachód jest kontrolowany przez US wywiad, również wiadomo jest, że zachód dał sobie narzucić bzdurną tezę , że Snowden jest szpiegiem. Tak przecież nie jest, Snowden nie pracował przecież dla żadnego obcego wywiadu i nie był opłacany przez jakikolwiek obcy rząd.
      Przypadek ze Snowdenem jest jednym z wielu krzyków przeciwko kryminalnym poczynią US rządu w stosunku do całego świata. Krzyków bazujących na strategii USA opisanej w książce przez byłego współpracownika rządu Johna Perkinsa, który również pracował dla kryminalnych poczynań Banku Światowego i MFW .
      A więc człowiek ten Snowden , przeciwstawił się siłą o kryminalnym potencjale, które de facto działają wbrew prawu pogwałcając wszystkie międzynarodowe ustalenia.
      Kiedy służby wywiadowcze przeradzają się w organizację faszystowską , kiedy te służby zaczynają pełnić rolę , jak to powiedział znawca bliskiego wschodu Christoph Hörstel, rolę managera dla terroryzmu światowego, wtedy czyn Snowdena należy ocenić jako bohaterstwo.
      Jest dużo książek dokumentalnych w tej tematyce, które to książki odpowiadają na pytanie , dlaczego rządowi USA zależy na rozkwicie terroryzmu na świecie . Niestety nie jest mi znane żadne wydanie takiej książki w polskim języku.

Samolot prezydencki , który był zmuszony wylądować we Wiedniu nie był przeszukany. Było by to bowiem wbrew prawu międzynarodowemu , które uznaje obszar samolotu jako obszar Państwa Boliwii . A więc Snowden mógł by być w tym samolocie.
      • igor_uk ddyzma5. 07.07.13, 14:31
        Ja akurat nie jestem do konca przekonany,co do szczerosci intencje Snowden. Ale mniej z tym.
        Wszystkie zrodla,jak oficjalne,tak i dzienikarskie,twierdza,ze samolot Moralesa byl przeszukany i to za jego zgoda,chociaz Austriacy takowej zgody nie musieli uzyskac ,poniewaz tego samolotu nie dotyczy eksterytorialnosc. Juz o czyms podobnym dyskutowalem z Ewa.
        Wielu popelnia ten sam blad,uwazajac,ze prezydenta obcego panstwa chroni konwencja wedenska .Chroni,ale immunitet zwyczajowy . Co innego,jak by Morales przybyl do Wiednia na czele delegacji panstwowej.
        • ddyzma5 Re: ddyzma5. 07.07.13, 16:01
          Nie interesują mnie plotki dziennikarskie, dokładny opis przebiegu był już w naszych wiedeńskich gazetach podany. Samolot nie był przeszukiwany, to jest bzdura. Wczesnym rankiem Marales budził naszego prezydenta Fischera i on przyjechał odrazu na lotnisko. Do samolotu był wpuszczony tylko mechanik aby sprawdzić wskaźnik czujnika paliwa.Niewyklucza się tego że Snowden jest już u nas, że byla jakaś podmiana między np. Mechanikiem a Snowden em. Naturalnie to są spekulacje. Jednak nienalezy ufać prasie, która szuka Sensacji.
          Jeśli znasz niemiecki to zobacz sobie w sieci , jest cały wywiad z naszym prezydentem w tej sprawie.
          • igor_uk Re: ddyzma5. 07.07.13, 16:15
            Ile godzin Moralesa "goscili" w Wiedniu? Co o tym podaja austriackie oficjalne zrodla?
            • igor_uk I jeszcze ddyzma5. 07.07.13, 16:24

Moj niemiecki jest bardzo slaby,dla tego nie bede szukac nic w necie,sadze,ze Ty moglbys mnie pomoc,wklejajac odpowiedni link,a ja jakas przedukam to dla siebie.
              Zeby Ty nie poczul sie wykorzystany,wklejajm cie fragment w jezyku angielskim i oczywiscie link do calosci:

'NO ONE ELSE ON BOARD'

The Bolivian plane was taking Morales home from an energy conference in Moscow when it landed at Vienna airport. Austrian Deputy Chancellor Michael Spindelegger said Morales personally denied that Snowden was aboard his jet and agreed to a voluntary inspection.

"Based on this invitation from Bolivia, a colleague boarded the plane, looked at everything and there was no one else on board," Spindelegger told reporters.

calosc:
              uk.reuters.com/article/2013/07/04/uk-usa-security-snowden-idUKBRE9610FR20130704
              Wspomniany Spindelegger,to austriacki wicekanclerz .Czyz by on sklamal ?

p.s. Wszystko co wytluscilem,jest wazno.
              • ddyzma5 Re: I jeszcze ddyzma5. 07.07.13, 19:37
                I co z tego artykułu wynika ?
                że samolot Moralesa był przeszukiwany ?
                Nie.
                A więc ?
                Z tego artykułu wynika, że w samolocie nie było Snowdena o czym zapewniał wiceminister.
                Nikt kto był w samolocie ze służb technicznych nie widział tam nikogo.
                Praktycznie rzecz biorąc Snowden mógł być schylony tylko między siedzeniami, i już go dla technicznego personelu nie było.
                Poza tym Snowden mógł być w toalecie albo w innym pomieszczeniu na bagaże .
                • igor_uk Re: I jeszcze ddyzma5. 07.07.13, 20:02
                  Jak przetlumaczysz na polski ten fragment?

"Based on this invitation from Bolivia, a colleague boarded the plane, looked at everything and there was no one else on board," Spindelegger told reporters. "

Pomysl dobrze nad tym,co znaczy slowo "everything" .
                  • ddyzma5 Re: I jeszcze ddyzma5. 07.07.13, 21:24
                    igor_uk napisał:

> Jak przetlumaczysz na polski ten fragment?
                    >
                    > "Based on this invitation from Bolivia, a colleague boarded the plane, looke
                    > d at everything
                    and there was no one else on board," Spindelegger told repo
                    > rters. "
                    >
                    > Pomysl dobrze nad tym,co znaczy slowo "everything" .
                    >
                    Nie ma o czym myśleć i się zastanawiać nad przedrukami.
                    Przecież to nie ma sensu.
                    Powtarzasz się, nie było żadnego przeszukania samolotu , chyba że rzuceniem okiem na kabinę samolotu na życzenie Morelesa nazywasz przeszukaniem .
                    Dla mnie temat się wyczerpał.
                    Dobranoc.
                    • igor_uk Dobranoc,ddyzma5. 07.07.13, 21:29
                      Mam nadzieje,ze nie zachwialem Twoja wiare w Austrie.
          • 1blueelvic Re: ddyzma5. 07.07.13, 16:48
            Jaka wiedenska gazeta zamiescila o tym artykul? To tylko tak dla ciekawosci.
            • ddyzma5 Re: ddyzma5. 07.07.13, 19:17
              1blueelvic napisał(a):

> Jaka wiedenska gazeta zamiescila o tym artykul? To tylko tak dla ciekawosci.
              >
              W dzisiejszym Kurierze na stronie 6 jest cały wywiad z naszym prezydentem Fischerem .
              Morales zatrzymał się u nas do czasu wyjaśnienia kwestii przelotu nad Europą .
              Miał tankować w Portugalii ale Hiszpania zachowała się również jak wasal USA i zamknęła mu przestrzeń przelotu nad sobą. Wtedy Morales przyleciał do nas gdzie zatrzymał się około 14 godzin do czasu ustalenia ruty i przeprowadzenia małej reperatury przy samolocie.
              Online media również piszą o tym:
              Fischer: "Keine Durchsuchung von Morales-Flugzeug"
              Fischer: " Nie było przeszukiwania samolotu Moralesa "

Nie było przeszukiwania samolotu Moralesa

albo to

Nie było przeszukiwania samolotu prezydenta Boliwii Moralesa

• 1blueelvic Dzieki. 07.07.13, 19:27
                jw.
                • misterpee Re: jest juz wiadomo, 07.07.13, 19:38
                  ze nic nie wiadomo, Edzia nie ma, nie bylo i nie bedzie. To co Edziu juz zdazyl powiedziec jest wystarczajcym dowodem zeby popasc w szok nerwowy. To tak jakby mamusia dostala publicznie dowody ze tatus sie puszcza, a tatus cala wine wine za to zrzucil na listonosza. Tymczasem Edziu listonosz jest poza zasiegiem wscieklego taty.
                  • igor_uk Wiadomo tylko tyle,ze Snowden byl. 07.07.13, 20:08
                    A czy jest,to zagadka,rozwiazanie ktorej,byc moze,nigdy nie poznamy.
                • ddyzma5 Re: Dzieki. 07.07.13, 19:52
                  Prezydent Austrii powiedział:
                  --------------------------------------------------------------------------
                  Das Flugzeug eines Staatspräsidenten gehöre zu „seinem Hoheitsgebiet“
                  und könne nicht ohne weiteres durchsucht werden, sagte Bundespräsident Heinz Fischer.
                  --------------------------------------------------------------------------

tłumaczenie -------------------------------------------------------------
                  Przestrzeń prezydenckiego samolotu należy do przestrzeni jego państwa i nie może być tak sobie przeszukiwany , powiedział prezydent Austrii Heinz Fischer.
                  ----------------------------------------------------------------------------
                  • igor_uk Re: Dzieki. 07.07.13, 20:11
                    Od tak sobie i nie byl samolot przeszukiwany,ale za zgoda Moralesa to odbylo sie.
                    ddyzma5,czemu jestes tak nieprecyzyjny?
                    • ddyzma5 Re: Dzieki. 07.07.13, 20:58
                      igor_uk napisał:

> Od tak sobie i nie byl samolot przeszukiwany,ale za zgoda Moralesa to odbylo si
                      > e.
                      > ddyzma5,czemu jestes tak nieprecyzyjny?
                      >
                      Fantazij Ci nie brakuje.
                      Nie sugeruj, że Morales był pytany o zgodę, bo tak nie mogło się odbyć.
                      Moralesa nie odważył by się austriacki urzędnik o to spytać.
                      Ale mogło to się to tak najwyżej rozegrać . Morales wyszedł z samolotu do Fischera, który od razu przybył na lotnisko, i z oburzeniem powiedzieć mu, że Francja i inne kraje podejrzewają go o to , że w jego samolocie jest Snowden, dlatego zamknęli swoją przestrzeń powietrzną dla niego.
                      Następnie Morales woził za rączkę Fischera i powiedział mu , że niech się sam Fischer przekona jak Francja i inne kraje są w błędzie, i pokazał mu przestrzeń samolotu.
                      To wszystko co mogło by się wydarzyć. Reszta to fantazje prasy, która już dawno przestała być wiarogodna.
                      Zresztą i tak dowiemy się z czasem szczegółów w tej sprawie.
                      Konkluzja jest taka, że Snowden mógł być w samolocie, ale i tak nikt go nie widział.
                      • igor_uk ddyzma5. 07.07.13, 21:13
                        I tak przez 13 godzin oni spacerowali sobie po samolotu :-) .
                        Czy czytales co sam Morales o tym wszystkim mysli?
                        Austria,ktora Ty tak bronisz,zachowala sie jak kolonia USA,i z tym musisz nauczyc se zyc.
              • igor_uk Fisher kreci,a Ty razem z nim. 07.07.13, 20:06
                ddyzma5,juz na wstepie zalinkowanego tekstu to widac.
                "Es gab keine Durchsuchung im kriminaltechnischen Sinne ".
                Przeszukiwanie de facto bylo,tylko nie w sensie prawnym .Oczywiscie,ze to odbylo sie bez nakazu sadowego ,a tylko za zgoda Moralesa,o czym ja i pisalem.
                Czyli podtwierdziles to,o czym caly swiat mowi.
                • ddyzma5 Re: Fisher kreci,a Ty razem z nim. 07.07.13, 20:34
                  igor_uk napisał:

> ddyzma5,juz na wstepie zalinkowanego tekstu to widac.
                  > "Es gab keine Durchsuchung im kriminaltechnischen Sinne ".
                  > Przeszukiwanie de facto bylo,tylko nie w sensie prawnym .Oczywiscie,ze to odby
                  > lo sie bez nakazu sadowego ,a tylko za zgoda Moralesa,o czym ja i pisalem.
                  > Czyli podtwierdziles to,o czym caly swiat mowi.
                  >
                  Z Tobą jak z dzieckiem, nie było żadnego przeszukiwania.
                  Ty po prostu nie rozumiesz dyscypliny i odpowiedzialności naszych władz.
                  Również nie rozumiesz języka urzędowego . Nikt nie ma prawa wejść do samolotu bez zgody prezydenta Boliwii , to jest terytorium jego państwa.
                  Ani urzędnicy ani nasz prezydent. Masz fantazję , która Ciebie ponosi w maliny.
                  Ale to już twoja fantazja , a więc fantazjuj sobie dalej.
                  U nas w Austrii nie ma czegoś takiego jak prowadzi Ciebie Twoja fantazja. Zbyt daleko jesteśmy oddaleni od lichwiarstwa.
                  Tu żaden nakaz sądowy nic by nie zmienił, sady austriackie nie są prawomocne w przestrzeni państwa Boliwii .
                  Gdyby Morales był poszukiwany międzynarodowym listem gończym, to jest inna sprawa.
                  W między czasie reżyser Hollywoodu Oliver Stone zaatakował bezpośrednio Obamę za ściganie ludzi walczących o praworządność jak Snowdena. Stone powiedział że nakręci o tym film przedstawiając Snowdena jako bohatera.

• igor_uk ddyzma5,ja rozumiem Ciebie. 07.07.13, 20:41
                    Ty bronisz Kraj,ktory dal cie mozliowsc zyc godnie.Ale zaprzeczasz temu,co sam ze wklejasz.

Na tym uwazam rozmowe mozno przerwac,poniewaz zaczyna sie glupia gadka pozbawiona meritum.

"Gdyby Morales był poszukiwany międzynarodowym listem gończym, to jest inna sprawa."

Wedlug tego,co pisales wyzej,to nie mialo by zadnego znaczenia .Zaprzeczasz sam sobie.

p.s. Dzieki za link :-)
                    • ddyzma5 Re: ddyzma5,ja rozumiem Ciebie. 07.07.13, 21:09
                      igor_uk napisał:

> Ty bronisz Kraj,ktory dal cie mozliowsc zyc godnie.Ale zaprzeczasz temu,co sam
                      > ze wklejasz.
                      >
                      > Na tym uwazam rozmowe mozno przerwac,poniewaz zaczyna sie glupia gadka pozbawio
                      > na meritum.
                      >
                      > "Gdyby Morales był poszukiwany międzynarodowym listem gończym, to jest inna
                      > sprawa."

>
                      > Wedlug tego,co pisales wyzej,to nie mialo by zadnego znaczenia .Zaprzeczasz sam
                      > sobie.
                      >
                      > p.s. Dzieki za link :-)
                      >
                      Faktycznie z Tobą ciężko dojść do ładu, ja żyją w Austrii 34 lata i wiem jak u nas się sprawy mają.
                      Ty natomiast myślisz co najmniej komicznie i przy tym zaczynasz wyciągać co najmniej komiczne wnioski.
                      Są umowy międzynarodowe które obowiązują, i są również wyjątki od tych umów , których Ty zaczynasz się łapać jak tonący brzytwy.
                      Morales jest prezydentem , pod którego nie da rady podciągnąć prawo międzynarodowa o ściganiu zbrodniarzy. Czepiasz się rzeczy oczywistych , a faktycznie o rzeczach oczywistych się nie dyskutuje.
                      W taki sposób podważasz tylko własną wiarygodność chcąc stworzyć fikcję , że ja zaprzeczam samemu siebie. To jest trochę dziecinne albo niedojrzałe.
                      • igor_uk Re: ddyzma5,ja rozumiem Ciebie. 07.07.13, 21:18
                        A co ma do rzeczy to,ile lat Ty tam mieszkasz? Mowimy o prawie miedzynarodowym,o ktorym Ty nie masz zielonego pojecia.
                        Tym razem juz definitywnie proponuje skonczyc ta bezsensowna rozmowe. W linku,ktory Ty wkleiles,jest wszystko,zreszta nic nowego tam nie bylo.
                        • lubat Re: ddyzma5,ja rozumiem Ciebie. 07.07.13, 21:46
                          Igor, niestety nie Ty masz rację, a ddyzma.

Oglądałem dzisiaj wywiad Moralesa dla TV Rossija, i on sam powiedział, że nie było przeszukania samolotu.
                          Chociaż oskarżył władze Austrii (chociaż z wypowiedzi można było zrozumieć, że to mogli być także Francuzi) o coś znacznie gorszego: że szukano pretekstu, by zestrzelić jego samolot, gdyby natychmiast nie wylądował.

Podaję link, gdzie zapewne za parę godzin (najpóźniej jutro) będzie ten wywiad, bo wklejają materiał z kilkugodzinnym opóźnieniem:
                          www.vesti7.ru/
                          • igor_uk lubat. 07.07.13, 21:57
                            Sami Austriaki twierda,ze samolot Moralesa byl sprawdzony na obecnosc Snowden.
                            To gra w slowa.Fisher twierdzi,ze przeszukania,w sensie formalnym,nie bylo. I wicekanclerz Austrii Spindelegger mowi to samo. Austriaki przekonali sie w tym,ze na pokladzie Snowden nie byl.Oficjeli musza to tak nazywac,ja ze nazywam to tak,jak to jest zgodne ze stanem faktycznym.
                            Czy przeszukali za zgoda Moralesa,czy tylko sprawdzili za jegoz zgoda,dla mnie jest tym samym.I tylko o tym pisze.
                            • lubat Re: lubat. 07.07.13, 22:06
                              Igor, mam nadzieję, że przeczytasz wywiad, w którym Morales odpowiedział na pytanie o przeszukiwanie samolotu:
                              "Nie, nikt nie śmiał wejść na pokład samolotu, a ja też nikogo nie zapraszałem" - cytuję to z pamięci, ale sens dokładnie taki.
                              • igor_uk Re: lubat. 07.07.13, 22:28
                                Morales gra twardego chlopa,ktoremu nikt nie podskoczy.Bardziej wierze w tym przypadku Austriakom.
                                Zreszta,jak napisalem wczesnie,to tylko gra slow. W sensie prawnym przeszukiwania nie bylo,a faktycznie samolot byl sprawdzony na obecnosc Snowden i na to wyrazil zgode sam Morales.
                                • misterpee Re: zabawa w ciuciubabke 07.07.13, 23:26
                                  jedno jest pewne ze Amerykanie pokazuje az taka wscieklosc, podczas kiedy ani nie maja dowodow, ani druga strona chce im w tym pomoc. Kazdy spodziewa sie ze karty zostaly odkryte a szerokiej publicznosc podaje sie tylko trywia o wolnosci.
                              • eva15 Re: lubat. 07.07.13, 23:38
                                Lubacie, to nie ma sensu, prawdy się nie dowiesz. Teraz będzie tyle wersji, ilu było biorących udział w tym przedstawieniu. Francuzi i Hiszpnie nawet twierdzą, że wcale nie zamykali swej przestrzeni powietrznej:-))))
                                • igor_uk Jak zwykle,Ewa,masz racje. 08.07.13, 01:05
                                  Jescze w pierwszych minutach,kiedy panowali emocje,mozno bylo cos dowiedziec sie,co bylo blisko prawdy,teraz juz tylko kalkulacje polityczne.
                                  • misterpee Re: dzisiejsze prawa 08.07.13, 06:29
                                    dawniej jak Napoleona zlapali to go wywiezli na Elbe , poten na swieta Helene, gdzie podobno go otruli. Dzic bez tych ceregieli faceta sie wiesza, albo cwiartyje, tak jak Saddama i jego synoww, albo Kadafiegi. HITLER UNIKNA SZUBIENIC ALE MOWIA ZE trup ktory mial nim byc byl kobieta, a prawdziwy Adolf dozyl sedziwego wieku gdzies w Argentynie. Po tym mozemy sadzic co Obama przygotowuje dla swoich wrogow i ddwrotnie, dzis gra jest o zycie.
                                  • misterpee Re: dzisiejsze prawa 08.07.13, 06:30
                                    Dzis Napoleonowi nie udaloby sie na swietej Helenie, bylby pocwiartowany na telewizyjnej widowni.
    • lubat Re: Wenezuela,czy Nikaragua ? 08.07.13, 15:45
      eva15 napisała:

> Lubacie, to nie ma sensu, prawdy się nie dowiesz. Teraz będzie tyle wersji, il
      > u było biorących udział w tym przedstawieniu. Francuzi i Hiszpnie nawet twierdz
      > ą, że wcale nie zamykali swej przestrzeni powietrznej:-))))

Tak, to prawda. Jesteśmy skazani na relacje zainteresowanych stron, z których każda chce upiec swoją pieczeń.
      W interesie Moralesa by było, by w mediach przyłożyć Austriakom i stojącymi za nimi Siłami Zła, a on podtrzymuje relacje Austriaków.

А пoтoм мoи пилoты рaccкaзaли мне, чтo кaкие-тo aгенты, дaже интереcнo, чтo этo были зa aгенты, хoдили вoкрyг caмoлетa, нo вoйти в негo – нет, не вoшли

www.vesti7.ru/news?id=41067
      We wczorajszych "Vestiach niedieli" był cały blok "Snowdenowskich" wiadomości.
      Jednym z tematów był problem, dlaczego FSB obniuchała Snowdena, ale go zostawiła. Tu szczegóły: www.vesti7.ru/news?id=41066

A streszczenie w skrócie:
      1. Snowden jest wartościowy dla FSB jako obrońca praw człowieka, a traci znaczenie w oczach światowej opinii, jeśli tylko ktokolwiek zacznie go wiązać ze współpracą z Rosjanami, a tym bardziej, jeśli Imperium Zła przekona opinię, że działanie Snowdena było na "zamówienie" Rosjan.
      2. Rosjanie nie mogą wykluczyć, że Snowden jest jednak nasłany i działa dalej jako wierny agent Imperium Zła.

• igor_uk A to ciekawo,Lubat. 08.07.13, 16:04
        Bo Austriaki relacjonuja to calkiem inaczej .
        Wicekanclerz Spindelegger :
        The Bolivian plane was taking Morales home from an energy conference in Moscow when it landed at Vienna airport. Austrian Deputy Chancellor Michael Spindelegger said Morales personally denied that Snowden was aboard his jet and agreed to a voluntary inspection.

"Based on this invitation from Bolivia, a colleague boarded the plane, looked at everything and there was no one else on board," Spindelegger told reporters.

link:
        uk.reuters.com/article/2013/07/04/uk-usa-security-snowden-idUKBRE9610FR20130704
        Prezydent Austrii Fischer :

"Es gab keine Durchsuchung im kriminaltechnischen Sinne......Der österreichische Beamte hat die Auskunft erhalten, dass der Defekt bereits behoben sei und hat bei dieser Gelegenheit gesehen, dass das Flugzeug leer ist. Er hat nicht unter den Sitzen nachgesehen."
        link:
        www.nachrichten.at/nachrichten/politik/aussenpolitik/Fischer-Keine-Durchsuchung-von-Morales-Flugzeug;art391,1153170
        Z powyzszego wynika,ze Morales wcale nie "podtrzymuje relacje Austriaków" ,a wrecz przeciwnie,zaprzecza.
        Tak jak pisalem wczesniej :Morales zgrywa w tej chwile twardego chlopa,ktoremu nikt nie podskoczy.

• igor_uk I najwazniejsze ,Lubat. 08.07.13, 16:09
          Popatrz na to zdjecie:

rg.ru/i/gallery/305d804a/dde21f53.jpg
          Samolot Prezydenta niepodleglego panstwa,a obok stoi austriacki radiowoz,jak by w samolocie przewozili skazancow.
          O czym tu mowic?
          • igor_uk Boliwia zaczyna byc zbyt ciekawa. 08.07.13, 20:47
            Wladze Boliwii oficjalnie i bardzo stanowczo zarzadali wyjasnic,skad panstwa UE otrzymali wiadomosc o tym,ze Snowden byl na pokladzie prezydenckiego samolotu?
            • elka-sulzer Re: Boliwia zaczyna byc zbyt ciekawa. 08.07.13, 20:54
              igor_uk napisał:

> Wladze Boliwii oficjalnie i bardzo stanowczo zarzadali wyjasnic,skad panstwa U
              > E otrzymali wiadomosc o tym,ze Snowden byl na pokladzie prezydenckiego samolotu
              > ?

Stawiam zaklad ... od strszych w wierze :D
              • eva15 Re: Boliwia zaczyna byc zbyt ciekawa. 08.07.13, 20:59
                problem w tym, że te państwa najbezczelniej w świecie twierdzą, że nie zamykały swojej przestrzeni powietrznej i że pewnie Morales (jego piloci) coś źle zrozumiał..
                • elka-sulzer Re: Boliwia zaczyna byc zbyt ciekawa. 08.07.13, 21:06
                  Oczywiscie gdyby zostali zestrzeleni - jak Morales sugerowal i co nie jest nie do pomyslenia w dzisiejszych demokratycznych czasach - mozna by tez sugerowac ze piloci Moralesa czegos nie zrozumieli. Przyslowiowy paragraf 22.
                  • eva15 Re: Boliwia zaczyna byc zbyt ciekawa. 08.07.13, 21:43
                    Naturalnie, po fakcie nie ma winnych:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka