romrus 06.07.13, 21:19 ...idzie ceremonia otwarcia Universiady - World Student Games 2013. 13500 sportowcow ze 170 krajow. Idzie defilada, na razie litera "M" - Meksik. Wkrotce Polska. Na zywo: live.russia.tv/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubat Re: Wy tu gadu-gadu, a w Kazaniu... 06.07.13, 21:29 Pewnie ciekawe widowisko, ale w podanym linku pokazuje się napis: К coжaлению, пoкaз прoгрaммы в региoне Пoльшa невoзмoжен. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Wy tu gadu-gadu, a w Kazaniu... 06.07.13, 21:55 lubat napisał: > Pewnie ciekawe widowisko, ale w podanym linku pokazuje się napis: Niestety. W TV leci na kanale Rossia 1. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kazan 06.07.13, 21:34 to gdzies na Ukrainie? A moze Bialorus? Czy tez Litwa?. Pytam bo nie wiem czy tam po polsku mowia. PF Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Dla inteligetnego inaczej . 06.07.13, 21:40 Uniwersjada: 230 Polaków wystąpi w Kazaniu. "W XXVII Letniej Uniwersjadzie w Kazaniu (6-17 lipca) wystąpi 230 polskich sportowców-studentów. To najliczniejsza reprezentacja w historii imprezy." Pryglup francuski nawet nie wiedzial o tym,co to za impreza sportowa. probowal popisac sie swoim szowinizmem,ale jak zwykle obudzil sie z reka w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I see 06.07.13, 21:45 "W Kazaniu - stolicy Tatarstanu" Z Tatarami mamy stare porachunki, ostatnie z Legnicy z 1241 roku i jeszcze hejnal krakowski skubancy osmielili sie przerwac. Ale Polacy nie sa pamietliwi. I po kilku wiekach wielkodusznie wybaczaja. Masz szczescie, ze jestes Polakiem. PF Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Kazan 06.07.13, 21:46 polski_francuz napisał: > to gdzies na Ukrainie? A moze Bialorus? Czy tez Litwa?. Pytam bo nie wiem czy t > am po polsku mowia. > PF Wyjątkowo zgrabnie wychodzi ci granie idioty. A może ty nie grasz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I wyobraz sobie 06.07.13, 21:48 jakbym pisal gdyby mi placili! A Tobie placa? Duzo? PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kazan 07.07.13, 00:31 Lubacie, on z całą pewnością nie gra. On tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Kazan kojarzy mi sie glownie z... 07.07.13, 00:51 ... Dworcem Kazanskim w Moskwie przy placu Komsomolskim. Na tym wlasnie dworcu zaczyna sie Kolej Transslyberyjska do Wladywostoku, do Charbinu, do Pekinu. Plac Komsomolski zwany jest rowniez "placem trzech dworcow", gdyz obok Kazanskiego znajduje sie tam jeszcze Dworzec Leningradzki (identyczny jak Dworzec Moskiewski w Leningradzie, obecnym Sankt Petersburgu przemianonanym po wybuchu I WS z Niemcami na Piotrogradi) oraz Dworzec Jaroslawski. Na Dworcu Kazanskim mozna zobaczyc "Sybirakow", ktorzy bardzo roznia sie od mieszkancow Moskwy (przynajmniej roznili sie w roku 1985). Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Wy tu gadu-gadu, a w Kazaniu... 06.07.13, 21:35 romrus napisał: > ...idzie ceremonia otwarcia Universiady - World Student Games 2013. > > 13500 sportowcow ze 170 krajow. > > > Idzie defilada, na razie litera "M" - Meksik. > Wkrotce Polska. > > Na zywo: > live.russia.tv/ ------------------ Nic o tym nie wiedziałem. Ale cieszę się. Nie rozumiem dlaczego nazwa imprezy jest po angielsku "World Student Games 2013", a link live w języku Swahili? Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Wy tu gadu-gadu, a w Kazaniu... 07.07.13, 00:35 Jedz tam sprzedawac pieczone kartofle.... Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:na trybunie honowej deilade odbiera 07.07.13, 00:36 najbardziej znany niestudent - Edek. Odpowiedz Link Zgłoś
melord poprawnosc polityczna 07.07.13, 00:57 takie wydarzenia jak World Student Games 2013. w mediach swiatowych(w tym polskich) pomija szczegolnie,ze odbywaja sie w Kazaniu...gdyby odbywaly sie w LA,widomosc by nie schodzila z pierwszych stron... nie wspominaja rowniez(z innej beczki),ze.. Amerykański urząd antymonopolowy wszczął śledztwo w sprawie monopolizacji przez ULA (Uniteg Launch Alliance) ..... przez dostawy Rosyjskich silników rakietowych RD-180! ktore wykorzystuja do napedu "amerykanskich rakiet" -Atlas 5 i wielu innych Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville W wielu dyscyplinach z pewnoscia wygra... 07.07.13, 14:14 ... jakis przedstawiciel mlodziezy murzynskiej ("предcтaвитель негритянcкoй мoлoдёжи"). Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: W wielu dyscyplinach z pewnoscia wygra... 07.07.13, 14:19 de_oakville napisał: > ... jakis przedstawiciel mlodziezy murzynskiej ("предc& > #1090;aвитель негр& > #1080;тянcкoй мoлoдёk > 8;и"). A dlaczego nie ma wygrac? Jamajka i Kenia w biegu nie maja sobie rownych. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: W wielu dyscyplinach z pewnoscia wygra... 07.07.13, 17:15 Nie mam nic przeciwko, zeby wygrali. Spodobalo mi sie po prostu okreslenie "mlodziez murzynska". Bo w wielu krajach stalo sie ono obecnie malo "poprawne". Powinno byc "afrykanska", "afrykanskiego pochodzenia" itp. Jako ciekawostke moge podac, ze w Berlinie istnieje zarowno "Ulica Afrykanska" (w Warszawie rowniez) oraz "Ulica Murzynska" ("Mohrenstraße") nazwana tak na czesc Afrykanow, ktorzy sluzyli w 18-tym wieku w armii pruskiej w orkiestrze, i ktorych koszary staly kiedys przy tej ulicy. Idac dalej, istnieje tam rowniez stacja metra o tej samej nazwie ("Mohrenstraße"), w czasach NRD "Thalmännplatz" , a wczesniej "Kaiserhof". To ta wlasnie stacja pokazana zostala w filmie Ozierowa "Wyzwolenie", odcinek 5-ty ("Ostatni szturm"). I dramatyczne sceny, ktore sie na niej rozgrywaly, kiedy Hitler kazal zatopic berlinskie metro, aby ratowac swoj wlasny "tylek", ktorego i tak nie uratowal. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: W wielu dyscyplinach z pewnoscia wygra... 07.07.13, 18:28 de_oakville napisał: > Nie mam nic przeciwko, zeby wygrali. Spodobalo mi sie po prostu okreslenie "mlodziez murzynska". Bo w wielu krajach stalo sie ono obecnie malo "poprawne". Powinno byc "afrykanska", "afrykanskiego pochodzenia" itp. Nie idzemie droga absurdu i nie wprowadzame "poprawnej nowomowy". W jezyku rosijskim slowa "негр" czy "негритянcкий" nie maja sensu negatiwnego, a "Afrikancem" moze byc i bialy rasist, mieszkajacy w Africe. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Relacja wideo 07.07.13, 13:25 > Universiada - World Student Games 2013. Prezentacja Tatarstana i Kazania - od 0.33'30" Polska delegacja, 345 sportowcow, - od 01.48'25" www.youtube.com/watch?v=he8qwEFDmW8 Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Relacja wideo 07.07.13, 13:53 romrus napisał: > > Universiada - World Student Games 2013. No i jeszcze troche: www.echo.msk.ru/blog/echomsk/1110220-echo/ Odpowiedz Link Zgłoś