Dodaj do ulubionych

Memento Monachium

29.09.13, 20:49
Przez wielu uważany za prapoczątek II wojny światowej Układ monachijski nie znajduje żadnego oddźwięku w polskich mediach. A przecież to właśnie on był pierwszym kamieniem uruchamiającym lawinę wojenną, najpierw rozbiór Czechosłowacji, z naszym niechlubnym udziałem, potem niejako wymusił podpisanie paktu Ribbentrop-Mołotow, a w końcu... wiadomo.

Dzisiaj 75 rocznica jego podpisania - 29/30. 09. 1938.
Obserwuj wątek
    • borrka Przydajesz sie, Lubacik! 29.09.13, 20:55
      Zuch.
      Tez tak uwazam w pewnym stopniu.
      Stalin siedzial w swej dzikiej jamie i go wywabili.
      • lubat Re: Przydajesz sie, Lubacik! 29.09.13, 21:05
        borrka napisał:

> Stalin siedzial w swej dzikiej jamie i go wywabili.

Niestety, nie mogę ci się zrewanżować tytułem, bo nijak się nie przydajesz!

Mylisz się też, co do wywabiania Stalina - jego po prostu nie zaprosili, tak samo jak Polski. Stalin zachował się jednak wtedy godniej, bo nie skamlał o zaproszenie, a Polska i owszem. Tyle, że została potraktowana per noga.
        • eva15 Re: Przydajesz sie, Lubacik! 29.09.13, 21:35
          Stalin wręcz przeciwnie - chciał nawet Czechom pomóc, ale Polska nie chciała ponoć pozwolić na przemarsz radzieckich wojsk (tak gdzieś czytałam, nie wiem , czy to prawda)..
          • igor_uk Re: Przydajesz sie, Lubacik! 29.09.13, 21:42
            Dobrze piszesz,Ewa. ZSRR rzeczywiscie mial duza chec pomoc Czechom,widzac w tym mozliwosc zapobiezenia wojnie,ale a nie Rumunia,a nie Polska nie zgodzili sie na przemarsz wojsk radzieckich.
          • wojciech.2345 Re: Przydajesz sie, Lubacik! 29.09.13, 21:49
            eva15 napisała:
            > Stalin wręcz przeciwnie - chciał nawet Czechom pomóc, ale Polska nie chciała po
            > noć pozwolić na przemarsz radzieckich wojsk (tak gdzieś czytałam, nie wiem , cz
            > y to prawda)..
            ---------------------------------
            Finom też chciał pomóc ocalić Helsinki.
            Nie udało się.
    • eva15 Re: Memento Monachium 29.09.13, 21:37
      Monachium jest wsytdliwą hańbą Zachodu, który pchnął Hiltera do wojen na Wschodzie, więc nie ma się czym chwalić. Lepiej przypominać do znudzenia pakt R-M, w czym specjalizuje sią borrcia.
      • kaszebe12 Re: Memento Monachium a terazniejszosc... 29.09.13, 21:51
        -Warto sie nad tym zastanowic , bo system sie nie zmienil , a posiadaczami panstw sa te same kupczyki , ci sami handlarze "wolnoscia"...
    • malkontent6 Re: Memento Monachium 30.09.13, 06:46
      lubat napisał:

> potem niejako wymusił podpisanie paktu Ribbentrop-Mołotow,

I wymusił wywożenie Polaków na Syberię z terenów zajętych przez ZSRR. Wielu nie przeżyło. A to wszystko wina Zachodu, bo Stalin... wiadomo, chciał jak najlepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka