Dodaj do ulubionych

uprawomocniona kradziez - michel Chossudovsky

12.11.13, 04:55
investmentwatchblog.com/derivatives-are-destroying-the-real-economy-professor-michel-chossudovsky/
" to nie produkcja i handel ktore sa zrodlem bogactwa, to jest spekulacja i cyganstwo na skale globalna." Jest to uprawomocniona kradziez, integralnie wlaczona w system finansowy.. To nie jest, cos co moglibysmy nazwac jako akumulacja kapitalu poprzez proces produkcji, ani tez nie wynika z pracy wykonywanej przez bogatych ".......

It is not production and trade, which is the source of enrichment; it is manipulation and fraud at a global stage. We’re dealing with institutionalized theft, which is embedded in the financial system. It is not what we might describe as capital accumulation from a productive process, nor is it through work performed by these wealthy people.”
Obserwuj wątek
    • dziadek_alex Re: uprawomocniona kradziez - michel Chossudovsky 12.11.13, 19:11
      Dzieki za link.
      To jeszcze jeden tekst, ktory wskazuje ze sa na swiecie jeszcze uczciwi ludzie co nie boja sie nazwac rzeczy po imieniu. A swoja droga od strony matematycznej sprawy rzeczywiscie ciekawe.
      Sam zanabylem swego czasu dwie ksiazki i je ciagle studiuje poza praca zawodowa.
      Mam na mysli:
      1. www.amazon.de/Options-Futures-Other-Derivatives-John/dp/0273759078/ref=sr_1_2?s=books-intl-de&ie=UTF8&qid=1384278844&sr=1-2
      i rowniez
      2. www.amazon.de/dp/0470319585/ref=rdr_ext_tmb
      Ja nie jestem ekonomista, ale mam niezbedne matematyczne przygotowanie do stochastyki,
      rownan rozniczkowych metod numerycznych itd...

Jedno jest pewne, byle przyglupy nie sa w stanie robic oszustw na tym poziomie.
      Wiem, ze aktualnie dla bankow pracuje cala czolowka dobrych matematykow, programistow i nawet fizykow. Mysle, ze ci klasyczni bankierzy, tego matematycznego aparatu i tak zbyt dobrze nie rozumieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka