Dodaj do ulubionych

Nauczka dla wszystkich "bratnich" krajow.

21.11.13, 17:09
Bez zludzen.
Imperializm i skrajny szowiznizm rosyjski ma sie dobrze.
Rzeklbym tym lepiej, im gorsza sytuacja gospodarcza Matuszki.

Rosja konsekwentnie robi wszystko, by utrudnic integracje Europejska bylych wasali, ktorzy odwracaja sie do niej malo elegancka czescia ciala.
Walka o Ukraine trwa i ciagle mozna sadzic, iz zwyrwie sie ona z lapek azjatyckiej satrapii.
Ale wyraznie widac, jakie sa cele Kremla:
niewolic sasiadow.
Pamietajcie:
ZAWSZE po Ukraincach kolej na nas.
To wrogi nam system, ktory wlasna niewydolnosc narzuca innym.
Obserwuj wątek
    • borrka Zadnej oferty cywilizacyjnej. 21.11.13, 17:16
      Coz moze zaoferowac Moskwa, jako alternatywe Unii Europejskiej ?
      Mniej wiecej wiadomo:
      troche taniego gazu z calym inwentarzem balaganu, korupcji, nieudolnosci gospodarczej i zapasci cywilizacyjnej.
      Lapcie i walonki versus europejska normalnosc, to przedni deal:))).
    • rusec11 Re: Nauczka dla wszystkich "bratnich" krajow. 21.11.13, 17:17
      masz ukraincu boryska racje.

:)
    • wojciech.2345 Re: Nauczka dla wszystkich "bratnich" krajow. 21.11.13, 17:18
      Złodzieje z Matuszki mają jednak ofertę dla złodziei z Ukrainy.
      Ciekawe jak licytowano?
    • borrka Nauczka podwojna. 21.11.13, 17:31
      Rozne krzysie pysie nawoluja do "rozliczen" z Ukraincami.
      Trudno o lepsza propagande prokremlowska i chyba jasne, ze te wspomniane krzysie, to twor web komandy w pelnej krasie!
      Bo istotnie, wolny swiat najbardziej dzis potrzebuje podgrzewania konfliktu polsko-ukrainskiego.

PS. Cos im sie troche udalo, na szczescie nie w sposob ostateczny i rozstrzygniety, i juz wychodzi prawdziwa natura kremlowskiego stupajki .
      • wojciech.2345 Re: Nauczka podwojna. 21.11.13, 17:38
        Borrka,
        Ty jednak jesteś naiwny. Piszesz co Igorki z igloo
        czują i myślą.

Skasować wszystkie rury i nie myśleć
        o tym.
      • eva15 Nauczka o borrciowej prawdziwej naturze 21.11.13, 18:51
        borrka napisał:

> PS. Cos im sie troche udalo, na szczescie nie w sposob ostateczny i rozstrzygni
        > ety, i juz wychodzi prawdziwa natura kremlowskiego stupajki .

Prawdziwa natura to na tym wątku z ciebie wychodzi. Natura rozwścieczonego, rozpalonego do granic możliwości rozjuszonego rusofoba, który ciska wyzwiskami.

Fajnie się to czyta, tyle, bezsilnej złości. Klawiaturę to masz chyba całą w pianie:-))))
    • przyjacielameryki Re: Nauczka dla wszystkich "bratnich" krajow. 21.11.13, 17:39
      Nie sądzę, żeby w normalnym pokojowym układzie Rosja zagroziła nam. Już jest po zawodach. Nawet rozpad UE, chociaż bardzo mało prawdopodobny(zawsze jakiś układ ścisłej współpracy europejskiej będzie istniał bo to się po prostu wszystkim opłaca) nie dopuściłby Rosji do istotnego wpływu na sprawy europejskie. Rosja jest po prostu słaba, nie ma kompletnie nic do zaproponowania Europie poza surowcami a trzymają ją przy życiu faktycznie tylko surowce. Rewolucja łupkowa będzie systematycznie osłabiała pozycję Rosji(już to się dzieje) bo w warunkach silnej konkurencji, przy utracie monopolu, Rosja z wilka staje się owieczką. Może być tak za 5-10 lat, że Chiny, Ukraina, Polska, Japonia, . . . . . etc. będą samowystarczalne w produkcji gazu jeżeli technologia łupkowa nabierze rozpędu, bądz uniezależnią się od Rosji poprzez np. gazoporty które masowo powstają w Europie łącznie z rurami do ich przesyłu w całej UE. Rosja nie ma technologii, nawet te militarne leżą a obecna polityka Putina odpycha kapitał zagraniczny, korupcja zabija przedsiębiorczość i wszelką inicjatywę. Na południu Rosji cały czas toczy się wojna domowa z islamuskami a problem będzie tylko narastał.
      Rosyjska prowincja w tym wieś leżą całkowicie - to faktycznie XIX w. Ja nie wierzę w odrodzenie się siły Rosji przy obecnej polityce i nawet te olbrzymie bogactwa naturalne jej nie pomogą.
      Ta gra z Ukrainą to takie resztki jej siły, chociaż jak zwykle to bezwzględna gra. W żadnym wypadku nie można się obrażać na Ukrainę, tylko trzeba dobrze ją przygotować do kolejnej rundy.
      • borrka Tez taka mam nadzieje. 21.11.13, 17:46
        Ale to , co obserwujemy, to pelne deja vu konca I Rzeczpospolitej.
        Jesli ktos chce zrozumiec historie Polski, winien z szeroko otwartymi oczyma sledzic ukrainski teatr wydarzen.
    • j-k Bondzmy szczerzy, Borrka... 21.11.13, 17:40
      z przykroscia musze skonstatowac...

Rosja ma dla Ukrainy tani gaz i... miejsca pracy dla 2-3 mln Ukraincow
      (na dzien dobry...)

UE ma dla Ukrainy tylko nadzieje na postep cywilizacyjny
      - i to nie od razu, a w perspektywie kilkunastu lat...

J.K.
      ekonomista.
      • borrka Polska w analogicznej sytuacji... 21.11.13, 17:43
        Pokazala Matuszce srodkowy palec.
        I teraz jestesmy w sytuacji o niebo lepszej, niz Ukraina.
        Chocby po tym widac, co warto, a czego nie.
      • przyjacielameryki Re: Bondzmy szczerzy, Borrka... 21.11.13, 17:54
        j-k napisał:

> z przykroscia musze skonstatowac...
        >
        > Rosja ma dla Ukrainy tani gaz i... miejsca pracy dla 2-3 mln Ukraincow
        > (na dzien dobry...)
        >
        > UE ma dla Ukrainy tylko nadzieje na postep cywilizacyjny
        > - i to nie od razu, a w perspektywie kilkunastu lat...
        >
        > J.K.
        > ekonomista.

No i co dalej? Tani gaz w kontekście postępującej rewolucji łupkowej, budowy gazoportów nie jest już taki atrakcyjny w dłuższej perspektywie.
        Wiadomo, że przystąpienie do UE to bardzo trudny proces, sami to przerabialiśmy i wiemy. Tyle, że perspektywa europejska to jedyna możliwa droga rozwoju cywilizacyjnego Ukrainy a im prędzej to się rozpocznie tym lepiej. Rosja nie jest żadną pozytywną alternatywą i jest tak jak pisze borka.

W Polsce transformację ustrojową i przygotowanie do wprowadzenia Polski do UE w zasadniczym kształcie przygotował L.Balcerowicz a zrobił to szybko i zdecydowanymi reformami co z perspektywy lat widać że było w 100% słuszne. Ukrainie przydałby się taki Balcerowicz.
        • jabbaryt Ukraina podjęła suwerenną decyzje 21.11.13, 18:36
          Czy nam się podoba czy nie. Nie chca inttegracji europejskiej albo chca ja odroczyc - maja prawo. Nie rozumiem uporu UE w sprawie Julli Tymoszenko. To wewnętrzna sprawa Ukraińców i wpieprzanie sie z butami nie jest w porządku. Miała byc podpisana umowa o wolnym handlu a nie traktowaniu wieźniów.
          Dla mnie te sprawy są trudne do zrozumienia. Dlaczego dla Janukowicza była ważniejsza Tymoszenko od stosunków handlowych z UE. Dlaczego dla UE Tymosznko jest tak waźna.
          Nie wiem i nie rozumiem. Myślę nie znamy wielu ważnych zakulisowych faktów, które były przyczyną tych decyzji. Z drugiej strony Polska nie powinna za wszelką cenę wciągać Ukrainy do integracji z UE, skoro sami tego nie bardzo chcą.
          • igor_uk Jabbaryt. 21.11.13, 18:51
            Ja od samego poczatku pisalem,ze nikt nie chce tego stowarzeszenia,a nie Ukraince,a nie EU.Tymoszenko byla pretekstem.Jak by nie Tymoszenko,to by znalezli inny pretekst.
            • wojciech.2345 Re: Jabbaryt. 21.11.13, 20:06
              igor_uk napisał:
              > Ja od samego poczatku pisalem,ze nikt nie chce tego stowarzeszenia,a nie Ukrain
              > ce,a nie EU.Tymoszenko byla pretekstem.Jak by nie Tymoszenko,to by znalezli inn
              > y pretekst.
              -------------
              Igorku,
              Jankiewicz myśli, że jeszcze ma karty karty w ręku.
              UE może mu pokazać figę z makiem, a Matuszka
              zdzieli go maczugą.

Szkoda mi Ukraińców.
          • jk2007 Re: Ukraina podjęła suwerenną decyzje 21.11.13, 19:12
            jabbaryt napisał:
            > Dlaczego dla Janukowicza była ważniejsza Tymoszenko od stosunków handlowych z UE. Dlaczego dla UE Tymosznko jest tak waźna.

Кoмбинaция, кoтoрyю хoтел прoвернyть Зaпaд в oтнoшении Янyкoвичa cегoдня yже oчевиднa вcем - дaже людям дaлеким oт пoлитики: егo хoтели вынyдить oтпycтить Тимoшенкo, чтoбы oн ей прoигрaл в 2015 гoдy нa выбoрaх и oнa пocaдилa егo в cвoю нынешнюю клеткy.
            www.regnum.ru/news/polit/1735651.html
          • j-k Otoz to... 21.11.13, 19:25
            jabbaryt napisał:

> Czy nam się podoba czy nie. Nie chca inttegracji europejskiej albo chca ja odro
            > czyc - maja prawo.

otoz to...
            > Nie wiem i nie rozumiem. Myślę nie znamy wielu ważnych zakulisowych faktów, któ
            > re były przyczyną tych decyzji. Z drugiej strony Polska nie powinna za wszelką
            > cenę wciągać Ukrainy do integracji z UE, skoro sami tego nie bardzo chcą.

- nic dodac - nic ujac.
          • krzysiozboj Re: Ukraina podjęła suwerenną decyzje 21.11.13, 19:34
            Też się zgodzę z Tobą - suwerenna decyzja Ukrainy do której ma pełne prawo, my natomiast nie mamy prawa włazić w buciorach w wewnętrzne sprawy sąsiedniego kraju.

Tyle że naród chazarski (tu wyłazi ze mnie wredny rasista) jakby nieco inaczej patrzy na kwestie granic, tu dla mnie działania Kwaśniewskiego w kwestii Julii są całkowicie zrozumiałe.
          • borrka Polska podjela suwerenna decyzje o 3 rozbiorze! 22.11.13, 09:25
            Swego czasu zatwierdzil go nawet Sejm, co specyficzni "historycy" rosyjscy i dzis podkreslaja.

Nie znamy rozmow zakulisowych i pisanie o suwerennosci jest mocno na wyrost.

Generalnie, obserwatorom zalecam lekture historii I Rzeczpospolitej.
            Dzis na Ukrainie widac te same zagrania, a piata kolumna liczy 20% ogolu.
        • j-k Amigo... 22.11.13, 03:20
          70 % handlu zagraniczengo Polszy to byl handel z Zachodem...
          (Czechy i NRD wlaczam do Zachodu)
          (w latach 1944-89)

podobnie 70 % handlu zagranicznego Ukrainy to byl handel z Rasssija
          i innymi riespublikami bywszego CCCP...

i tu jest ta roznica.
          J.K.
          ekonomista.
          • przyjacielameryki Re: Amigo... 22.11.13, 16:04
            j-k napisał:

> 70 % handlu zagraniczengo Polszy to byl handel z Zachodem...
            > (Czechy i NRD wlaczam do Zachodu)
            > (w latach 1944-89)
            >
            > podobnie 70 % handlu zagranicznego Ukrainy to byl handel z Rasssija
            > i innymi riespublikami bywszego CCCP...
            >
            > i tu jest ta roznica.
            > J.K.
            > ekonomista.

Nikt nie twierdzi, że będzie łatwo. Litwa, Łotwa i Estonia też były uzależnione gospodarczo od Rosji, podobnie Finlandia.
    • eva15 Borrcia, nieźle ci z rozpaczy odbiło! 21.11.13, 18:44
      Pełny odlot!

No ale prosiłeś, by ci coś przypomnieć, więc to robię:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,148018598,148020675,Jestem_delikatny_.html

A mówiłam, tłumaczyłam od tygodni, nie ciesz się za wcześnie, a ty swoje. Borrcia z geopolityki NIC nie rozumiesz, trzymaj się mnie to nie będziesz się błaźnić. Ja ci będę tłumaczyć, jak to działa.
      • borrka Wolne zarty, Effciu:) 21.11.13, 19:16
        Kremlowscy agenci, ktorych na Ukrainie nie brakuje, opoznili proces oswabadzania sie Ukrainy i jest to jakas porazka sil niepodleglosciowych .
        Do konca meczu daleko, jak na Kamczatke.
        Jak pisalem, jestem idealista i uwazam, ze ponowna okupacja Ukrainy przez Moskwe nie powiedzie sie.
        Zbyt silna niechec Ukraincow do rosyjskiej dominacji .
        Szczegolnie wsrod mlodziezy.

Mnie raczej bawi, gdy widze, jak spadaja czekistowskie maski, bo przeciez "im" UKraina nie jest potrzebna :))))
        • eva15 Re: Wolne zarty, Effciu:) 21.11.13, 19:22
          Na razie to z ciebie opadła maska. Nerwy demaskują, borrcia.
          Co do twych prognoz - nie jesteś skutecznym analitykiem i prognostykiem, tak więc nie będę brać ich poważnie:-))). To ty powinieneś się trzymać moich prognoz a nie odwrotnie, znafffco Ukrainy i Rosji:-)))

A to, że Putin wygrał w cuglach wielką bitwę, ale jeszcze nie całą wojnę, to sama piszę na sąsiednim wątku.
          • borrka Czekistowskie dorabianie geby:) 21.11.13, 19:29
            Effciu, skutecznosc Twych madrosci ograniczona:
            mnie nie idzie o przekonanie komsomolu.
            Jesli mam jakis cel, to ukazanie obludy czekistow i trudno o lepsza okazje.
            Opada cala fasada "demokratycznej" Rosji i akceptowania suwerennosci sasiadow.
            Pokazuje sie imperialistyczny dziob:)))
            • eva15 EU zbyt brutalnie naciskała i poniżała tym Ukrainę 21.11.13, 19:48
              Suwerenności Ukrainy nie uszanowała EU. Naciski i szantaże były wręcz bezwstydne. Unijne pachołki USA siedziały praktycznie bez przerwy ukraińskim eltom na karku. Jak jeden jewrokołchoźnik wyjeżdżał, to następny już wjeżdzał. Siedzieli w parlamencie jak u siebie, kontrolerzy z bożej łaski... Właściwie brakowało jeszcze tylko, by Kwach wstał i NAKAZAŁ jak głosować!

Putin nie wysyłał żadnych delegacji.
              • wojciech.2345 Re: EU zbyt brutalnie naciskała i poniżała tym Uk 21.11.13, 20:44
                Effciu,
                bez Ukrainy Matuszka stanie się kalifatem.

Ukraina to Waterloo dla Fiutina.
          • wojciech.2345 Re: Wolne zarty, Effciu:) 21.11.13, 20:41
            eva15 napisała:
            > A to, że Putin wygrał w cuglach wielką bitwę...
            --------------------
            siedząc na żurawiu?
            Wolne żarty Effciu.

Żeby ten żuraw nie ugryzł go w łydkę.
            Ptaszyska mają mocne dzioby.
    • romrus Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 19:07
      Marzenia poszli sie j@bac.

Tyle sliny poszlo na marne, ze chyba bedziesz musial zamenic monitor.
      Przy okazji kup sie polska klawiature, "Warszawiaku".

• 5magna Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 19:09
        Teraz rura juz mu na dobre odpadnie....
      • eva15 Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 19:11
        No ale teraz Ty, Romrusie będziesz w podobnej sytuacji jak ja!
        • borrka Tyle szczekania o "niepotrzebnej" Ukrainie ! 21.11.13, 19:20
          I ma pojsc na marne.
          Effciu, slaba gospodarka Rosji, bidy-Matuszki pedzonej nafta, nie wytrzymalaby takiego anszlusu:)
          Nawet Bundesrepublika zachwiala sie po przylaczeniu NRD.
          • eva15 Re: Tyle szczekania o "niepotrzebnej" Ukrainie ! 21.11.13, 19:24
            Bundesrepublika chwieje się uz powodu eurolandu i całej EU. Utrzymywać 19 krajów (biorców kasy netto) to zadanie herkulesowe, Niemcy na tym padną, już padają.
            Rosja będzie miała na karku tylko 2 kraje. Da radę, wierz mi!
            • j-k i maja najwiekszy eksport na Swiecie ;( 21.11.13, 19:27
              tesz sie klade.. z rozpaczy

Tfu(j), jak zawsze Dr. J.K.
              ekonomista.
            • borrka Chyba nawet Ty rozumiesz... 21.11.13, 19:35
              Ze nie mowie o wspoczesnych problemach ekonomicznych Niemiec.
              Mowie o wydarzeniach po upadku muru.

Co do Rosji, moze i wytrzymalaby bide, ale Ulsteru do kwadratu nie wytrzyma.
              To bylby koniec pewnej formacji i (niestety) moze okazac sie niebezpieczny dla Europy.
              • eva15 Ty natomiast nie rozumiesz... 21.11.13, 19:42
                Nie rozumiesz, że nie wchłonięcie NDR, lecz utrzymywanie eurolandu i EU zniszczy Niemcy.

Jaki Ulter do kwadratu, niby czemu? Znów ci się "wizyje" z rzeczywistością mylą i dlatego jesteś taki słabiutki w prognozowaniu.
            • jk2007 eva15 nie osmieszaj sie! 21.11.13, 19:39
              eva15 napisała:
              > Rosja będzie miała na karku tylko 2 kraje. Da radę, wierz mi!

z Kaukazem nie daje rady
              • j-k to viem :) 21.11.13, 19:51
                jk2007 napisał:
                > z Kaukazem nie daje rady

napisz mi - co z Kalinigradem
                od 1998 (15 lat...) mnie tam nie bylo
                ...
      • krzysiozboj Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 19:29
        Romrus, dlaczego Ty tak nieładnie traktujesz bratni naród bander... ups, chciałem napisać ukraiński? Mnie się wydawało że Rosja powinna być zadowolona z tego że Ukrainy nie chcą w UE bo ta Julkę na leczenie wypuścić nie chce :))
        Ja powiem Ci szczerze że mnie jakoś nie martwi ani Julka siedząca za niewinność ani Ukraina poza strukturami UE, ze mną chyba też coś nie tak że do braci ukraińskich mam tyle dystansu :/
        • romrus Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 19:52
          Czesc, Krzysio!

Banderowiec cie juz zapisal do czekistow, wiec, jesteszmy z jednego resortu:-)

krzysiozboj napisał:
          > Romrus, dlaczego Ty tak nieładnie traktujesz bratni naród bander... ups, chciałem napisać ukraiński?

Nie ma zadnego jednego "narodu ukrainskiego"? po prostu nie istnieje i tyle.
          I nie istnial nigdy.

Ukraina jest zamieszkala przez banderowcow, 2 roznych gatunkow Ukraincow, Rosjan, "Metisow" i Tatarow, ktory nie maja zadnych wspolnych interesow.

Kraj musi na wzor Czechii i Slowakii, czy Serbii i Czarnogory, spokojnie sie podzielic w/g pogladow, celow, marzen, etc. Wtedy kazda czesc bedzie mogla podejmowac odpowiedni sluszny decyzji. Na razie zadny wspolny decyzji nie sa mozliwy. bo i tak beda robic zlosc, nawet jesli decyzja jest sluszna. W ten sposob do dziala caly czas.

Beda w dalszym ciagu lac w morde w tej swojej smiesznej Radzie.

>Mnie się wydawało że Rosja powinna być zadowolona z tego że Ukrainy nie chcą w UE bo ta Julkę na leczenie wypuścić nie chce :))

Ja zadowolony wcale nie jestem.
          Mame takie powiedzenie: lepiej koszmarny koniec, niz koszmar bez konca.

Wracame do stadium "koszmara bez konca".
          • eva15 Romrusie, nic za darmo! 21.11.13, 20:06
            Sam się określasz jako rosyjskiego imperialistę:-) Ale chciałbyś mieć Imeprium za darmo, po taryfie zerowej. Tak dobrze to nie ma!
            • johnny-kalesony Innymi słowy ... 22.11.13, 12:59
              Innymi słowy - bida-imperium reloaded?

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
          • krzysiozboj Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 20:15
            To powiedzonko o koszmarze bez końca ponoć niemieckie jest, może i u Was też funkcjonowało :))
            Dla mnie tragedią Ukrainy jest to że sama nie potrafi określić czego chce i nie chce sama stanowić o sobie (choć ta decyzja jest akurat takim krzykiem samostanowienia o sobie). Chciałaby pewnie doić i Rosję i UE a tu jedni i drudzy podziękowali. W intencje Rosji w sprawie Ukrainy nie wchodzę specjalnie, podejrzewam że to jakaś walka o stare strefy wpływów i niechęć do UE/NATO pod samymi swoimi granicami ale jakiejś specjalnej determinacji w Rosji nie widzę w tej walce. UE chyba szuka pretekstu do tego by Ukrainy nie przyjmować bo możliwe że nie jest w stanie unieść jej zacofania w czasach gdy sama ma wystarczająco problemów u siebie.

Nie wiem też czy taki podział na dwie Ukrainy ma sens dla samej Ukrainy, obawiam się że wschodnia część byłaby wchłonięta do Rosji (i to bez specjalnych zabiegów ze strony Rosji) a zachodnia zostałaby takim post-banderowskim krajem, nie wiadomo czy bardziej wrogim Rosji czy Polsce.

Moim zdaniem najlepsze dla Ukrainy byłoby zablokować wszelkie próby drenażu tego kraju idące z UE, próba odbudowy tego co ich w oparciu o chłonny rosyjski rynek. Trudno mi określić na ile to realne i na ile są możliwe partnerskie stosunki. Mnie osobiście szkoda że Polska takie coś zmarnowała w czasie gdy Rosja pogodziła się z odejściem m.in. Polski w inny sojusz (NATO), to my zaczęliśmy się odgrywać na Rosji w głupawy sposób miast zalać ją swoimi towarami, to my zamykaliśmy granicę dla Rosjan którzy kupowali u nas prawie wszystko.

A Wy niestety wracacie do stadium "koszmaru bez końca".
        • mara571 Julka powinna siedziec, ale z innego paragrafu 21.11.13, 19:53
          za swoje prawdziwe przestepstwa, a nie za podpisanie umowy w warunkach przystawionego pistoletu w okolicach serca. W krajach cywilizowanych staje sie za takie rzeczy przed Trybunalem Stanu i traci okreslone prawa.
          Mnie interesuje, kto tak bardzo chce oswobodzenia Julki, ze za jej uwolnienie chce placic tak wysoka cene.
          A jezeli media dobrze cytuja A.K., a on sam byl calkiem trzezwy, to walka sie jeszcze nie skonczyla: A.K. mowi, ze nie bedzie podpisania w Wilnie. Prezydencja Litwy konczy sie 31 grudnia tego roku.
          • krzysiozboj Re: Julka powinna siedziec, ale z innego paragraf 21.11.13, 20:25
            Tego że paragraf jest polityczny i że z tego samego paragrafu można posadzić w zasadzie każdego polityka to rzecz wiadoma, widać z innego nie było tak prosto udowodnić. Dlaczego walka o Julkę jest tak zażarta to się nie wypowiem bo jest to dla mnie niezrozumiałe, geszeft można i ubić bez Julki, widać są jakieś mocne powody by to tak rozgrywać.
            • igor_uk Krzysio,sprobuje tobie cos wyjasnic. 21.11.13, 20:35
              Julke wsadzili do ciupy wylacznie z politycznego powodu,to bylo jasne dla mnie od pierwszego dnia.
              De facto julke wsadzil dla tego,zeby szantazowac Rosje i EU .
              Rosje tym,ze podpisala "niekorzystny" kontrakt z julka,a EU za to,ze namowila Julke do podpisania tego kontraktu.
              W zamiarach Janukowicza bylo ,zeby EU naciskala na Rosje w sprawie zmiany kontraktu,a Rosja powinna byla na to zgodzic sie,bo w glowce Janukowicza zrodzila sie mysl,ze Julka w wiezieniu temu pomoze.
              Jak wiemy,Rosja z tego powodu szaty na sobie nie stala drzec,a wrecz przeciwnie,od razu stwierdzila,ze Julke wsadzili pod wymyslonym pretekstem.A EU rowniez zachowala sie nie zgodnie z oczekiwaniami Janukowicza.Ona zaczela mocno krytykowac Ukraine.
              Ukrainie zabraklo mozliwosci informacyjne,zeby doniesc do opinii publicznej na zachodzie,co dzialalo sie za kulisami podpisania gazowej umowy z Rosja.
              Bo tam dzialali sie ciekawe rzeczy.
      • wojciech.2345 Re: Lyso cie, banderowcu? 21.11.13, 20:45
        romrus napisał:

> Marzenia poszli sie j@bac.
        >
        >
        > Tyle sliny poszlo na marne, ze chyba bedziesz musial zamenic monitor.
        > Przy okazji kup sie polska klawiature, "Warszawiaku".
        -------------
        Przecież Tobie Ukraina jest niepotrzebna.
        Zmieniłeś zdanie?
    • herr7 Borrka teraz to się chyba pochlastasz... 21.11.13, 20:46
      Pocieszni jesteście Ty Borrka i wtórujący Ci przyjacielameryki. W jakim świecie wy robaczki żyjecie? Co się właściwie stało? Ano to, że Ukraińcy podliczyli zyski i straty i postanowili zaczekać na lepszą ofertę. Oni są mądrzejsi niż Polacy, gdyż potrafią się o swoje targować. Śmiech mnie ogarnia na widok tej hołoty dyskutującej w telewizji, dla której ważniejsza jest oderwana od rzeczywistości "geopolityka", a nie sytuacja w kraju, gdzie jeden układ polityczny zdycha a drugi nie chce brać odpowiedzialności za kraj.

Założenie że kontrolowana przez Zachód Ukraina ochroni nas przed Rosją pochodzi z czasów, gdy wojsko zasuwało na piechotę lub na koniach, czyli z XIX w. Puknijcie się w te puste czaszki i jak się inaczej nie da to potrzepcie kapucyna. Może to wam pomoże...
      • wojciech.2345 Re: Borrka teraz to się chyba pochlastasz... 21.11.13, 21:46
        herr7 napisał:
        > ... Ukraińcy podliczyli zyski i straty i postanowili zaczekać ...
        ------------
        Ukraińcy?

Poczytaj sobie o biazntyjskim stylu życia prezydenta bardzo biednego kraju.
        Co ten Jankiewicz ma wspólnego z młodzieżą ukraińską?
        Who is this guy?
      • lubat Re: Borrka teraz to się chyba pochlastasz... 21.11.13, 21:53
        Herr7, nieczęsto się z Tobą zgadzam, ale tu jest właśnie ten moment, gdzie jestem dokładnie tego samego zdania.
      • przyjacielameryki Re: Borrka teraz to się chyba pochlastasz... 21.11.13, 21:56
        herr7 napisał:

> Pocieszni jesteście Ty Borrka i wtórujący Ci przyjacielameryki. W jakim świecie
        > wy robaczki żyjecie? Co się właściwie stało? Ano to, że Ukraińcy podliczyli zy
        > ski i straty i postanowili zaczekać na lepszą ofertę. Oni są mądrzejsi niż Pola
        > cy, gdyż potrafią się o swoje targować. Śmiech mnie ogarnia na widok tej hołoty
        > dyskutującej w telewizji, dla której ważniejsza jest oderwana od rzeczywistośc
        > i "geopolityka", a nie sytuacja w kraju, gdzie jeden układ polityczny zdycha a
        > drugi nie chce brać odpowiedzialności za kraj.
        >
        > Założenie że kontrolowana przez Zachód Ukraina ochroni nas przed Rosją pochodzi
        > z czasów, gdy wojsko zasuwało na piechotę lub na koniach, czyli z XIX w. Pukni
        > jcie się w te puste czaszki i jak się inaczej nie da to potrzepcie kapucyna. Mo
        > że to wam pomoże...

Człowieku, a czy nie przyszła ci do głowy taka prosta myśl, że chyba jednak ta europejska droga daje dużo większe szanse na rozwój cywilizacyjny Ukrainie niż związek z Rosją? I że w dłuższej perspektywie układ - Ukraina w UE daje korzyści obu stronom, również Polsce ale i Rosji poprzez zwiększenie wymiany handlowej, zwiększenie rynków, przepływu siły roboczej, kapitału, etc. ? Kto dzisiaj chce robić z Ukrainy jakiś mur! Puknij się w głowę.
        Przyjęcie Ukrainy do UE, w dłuższej perspektywie jest korzystne dla wszystkich: dla UE, dla Ukrainy i dla Rosji. Tylko, że tępe KGB-owskie łepetyny na kremlu nie potrafią tego pojąć!
        Ale wiszę, że ty też nie potrafisz!
        • herr7 Re: Borrka teraz to się chyba pochlastasz... 21.11.13, 22:06
          Dziesięć lat temu tak myślałem. Teraz już nie. W 2001 w grudniu byłem z wizytą we Francji - mieliśmy wspólny projekt i wyniki trzeba było opublikować. Znajoma Francuzka odebrała mnie na lotnisku i na moje pytanie, jak leci odpowiedziała, że od dwóch miesięcy nic innego robią tylko przygotowują roczny raport. Laboratorium średnie - 10-15 osób na etatach stałych i paru studentów. Na moje pytanie, na czym ten raport polega, odpowiedziała, że liczy już 700 stron i jest w nim zawarte każde, za przeproszeniem pierdnięcie, jakie miało miejsce w labie. Pytałem się czy warto tak się przykładać, i czy tak szczegółowe raporty ktoś czyta. Odpowiedziała, że czytają i potrafią przyczepić się najmniejszych błahostek. W tym czasie biurokracja w nauce polskiej prawie nie istniała. Obecnie jest tak jak we Francji, tyle że nasza klasa biurokratów jest dużo gorszej jakości. Jakie są tego skutki? Takie, że świat przejmują Chińczycy...
    • borrka Czekistowski festiwal radosci. 21.11.13, 22:11
      Od dawna tlumacze, ze Matuszke drazni wolna Polsza, czy Pribaltyka.
      Ale niezalezna Ukraina .... Matuszka odbiera to jak Prometeusz, ktoremu sep wyrywa watrobe!

Z niebytu wypelz nawet glowny przeciwnik zwiazkow Rosji z Ukarina , Romrus.
      O czolowym patriocie, majacym od cwiecwiecza cykora prze odwiedzeniem Rosji, nawet nie wspomne.

Czekisci nie zdzierzyli i cale udawanie psu pod ogon.
      NIC, powtarzam NIC nie dorowna rosyjskiej nienawisci do suwerennej Ukrainy.
      • herr7 potrzep kapucyna... 21.11.13, 22:16
        i nie udawaj, że się znasz na polityce. Brak ci elementarnej wiedzy i masz problemy z logicznym myśleniem. Jesteś jak małe dziecko - cały czas przebywasz w świecie swoich fobii i fantazji. To wymaga konsultacji. Z psychiatrą.
        • borrka Mam jednak przewage nad toba. 21.11.13, 22:19
          Nie jestem glupim i prymitywnym chamem, prolecie z nizin.
          • herr7 powiedział co wiedział... 21.11.13, 22:21
            ?
          • igor_uk Boriska,to juz koniec twoim marzeniam. 21.11.13, 22:23
            Przestan pluc sie i wspomnij dziecinstwo ,na pewno ten multik lubiles ogladac:

• przyjacielameryki Re: Czekistowski festiwal radosci. 21.11.13, 22:18
        borrka napisał:

> Od dawna tlumacze, ze Matuszke drazni wolna Polsza, czy Pribaltyka.
        > Ale niezalezna Ukraina .... Matuszka odbiera to jak Prometeusz, ktoremu sep wyr
        > ywa watrobe!
        >
        > Z niebytu wypelz nawet glowny przeciwnik zwiazkow Rosji z Ukarina , Romrus.
        > O czolowym patriocie, majacym od cwiecwiecza cykora prze odwiedzeniem Rosji, na
        > wet nie wspomne.
        >
        > Czekisci nie zdzierzyli i cale udawanie psu pod ogon.
        > NIC, powtarzam NIC nie dorowna rosyjskiej nienawisci do suwerennej Ukrainy.

No faktycznie, romrus cały czas twierdził, że dla niego i dla Rosji Ukraina nie ma żadnego znaczenia a teraz podskakuje do góry z radości. To samo pewnie odnosi się i do Polski - "Polska też nie jest ważna". A już wierzyłem że tak jest!
        • borrka Moj pierwszy kontakt z Rosjanami po rozpadzie CCCP 21.11.13, 22:23
          To bylo lanie lez bez konca.
          I nie za Pribaltyka, czy Kazachstanem.
          Za Ukraina - powtarzam, to tak jakby u nas oddac Poznan, albo Krakow.
          Takie znaczenie ma Kijow i Ukraina dla Rosjan.
          Tak ziemia swieta i kolebka, bo oni wierza, ze pochodza z Rusi Kijowskiej:)))
        • romrus Debile z niepowstalymi rurami, dla obu razem 21.11.13, 23:08
          przyjacielameryki napisał:
          > No faktycznie, romrus cały czas twierdził, że dla niego i dla Rosji Ukraina nie ma żadnego znaczenia a teraz podskakuje do góry z radości.

Gdzie ja podskakuje z radosci, kretynie?

Nauczyli sie pisac, nauczcie sie teraz czytac w koncu.

Napisalem do Krzysia:

"Ja zadowolony wcale nie jestem.
          Mame takie powiedzenie: lepiej koszmarny koniec, niz koszmar bez konca.
          Wracame do stadium "koszmara bez konca".

To wy skakali z radosci, jak zawsze jeszcze kiedy nic sie nie stalo i nic bylo nie wiadomo.

Przeciez nie moglem sie powstrzymac, zeby nie pokpic z banderowskiego pajaca.

Kolejna rura mu nie powstala, a paranoidalny urojenia Gedroyca poszli na psy po raz kolejny.
          • przyjacielameryki Re: Debile z niepowstalymi rurami, dla obu razem 21.11.13, 23:21
            romrus napisał:

> p
            >
            >
            > Gdzie ja podskakuje z radosci, kretynie?

Wyluzuj romrus, na pewno jak nikt nie widzi to podskakujesz. Ale masz takie prawo, możesz skakać ile wlezie. Bądz sobą!
      • eva15 Borrcia, Niemcy też się cieszą 21.11.13, 22:22
        Gdybyś znał niemiecki, to zatkałyby cię wpisy pod artykułami w Spieglu i w FAZ. Wielu Niemców dziękowało tam Putinowi, że ich uratował od głupoty własnych elit i od konieczności dzwigania na swym karku jeszcze i Ukrainy.
        • borrka Niemcy boja sie i Rosjan, i Ukraincow. 21.11.13, 22:30
          Bo ich zupelnie nie odrozniaja.
          To Niemcy nie zgadzaja sie na bezwizowy ruch, bo co im tam jakies Kanisterkopf maja przyjezdzac.
          Dosc maja swoich Rusakow.
          • borrka Kanisterköpfe, to oddaje stosunek Niemcow... 21.11.13, 22:37
            Do Slowian Wschodnich.
            Nie wiem dlaczego Polakom i Czechom oszczedzili tej kwalifikacji, bo tez za nimi nie przepadaja.
            • eva15 Borrciowy "niemiecki" 21.11.13, 22:40
              Masz rację pisząc, że ty znasz inny niemiecki niż ja,. Ja znam ten niemeicki używany w Niemczech i nikt tam w ten sposób o Rosjanach nie mówi. W twoim "niemieckim" u bauera albo na budowie tak pewnie wyrażali się o Rosjanach polscy gastarbeiterzy.
              • borrka Ty masz kwit, wiem Effciu. 21.11.13, 22:44
                Ja i 100 milionow niemieckojezycznych, musimy sobie radzic bez:)))
                • eva15 Re: Ty masz kwit, wiem Effciu. 21.11.13, 23:00
                  Kwit, który mam, jest mi potrzebny do wykonywania pewnych prac i nie ma nic wspólnego ze zwykłym kwitem, który ty przypuszczalnie masz na myśli. Faktem jest, że trudno go zdobyć i faktem jest, że milionom ludzi na nic się on nie przyda. O tobie to już nawet nie wspomnę.

• borrka Legitymacje wydali web brygadzie, Effciu? 21.11.13, 23:04
                    No, bo tez czas byl najwyzszy.
                    Coraz wiecej przebierancow na forum!
                    • eva15 Re: Legitymacje wydali web brygadzie, Effciu? 21.11.13, 23:07
                      Borrcia nie licz na to, że w mnie wciągniesz w jakieś dokładne wyjaśnienia.
                      • wojciech.2345 Re: Legitymacje wydali web brygadzie, Effciu? 22.11.13, 18:39
                        eva15 napisała:
                        > Borrcia nie licz na to, że w mnie wciągniesz w jakieś dokładne wyjaśnienia.
                        -------------
                        Effciu,
                        niewiasta mówi 3 razy więcej niż trzeba.
                        Pamiętasz Melona?
            • igor_uk Syn kucharki nie wie,czym jest honor. 21.11.13, 22:42
              Zamiast tego,zeby po prostu napisac :
              Przepraszam tych wszystkich,kto uwierzyl we mnie,jako w znawce Rosji i Ukrainy.Pomylilem sie po raz kolejny i obiecuje,ze wiecej nie bede wystepowac w roli experta
              Boriska leje lzy i odkrywa swoja dusze banderowca ,przy tym nie zapominajac popluc na Rosje i tych forumowicze,kto nie moze jego przodkom zapomniec zbrodnie.
              • eva15 Re: Syn kucharki nie wie,czym jest honor. 21.11.13, 23:05
                No ale kogo on ma przepraszać? Bystrzaków forumowych? Przecież poza nimi nikt w borrciowe prognozy nie wierzył, a ja go od początku ostrzegałam, by się nie ośmieszał, bo wyjdzie jak z rurą.
          • eva15 Re: Niemcy boja sie darmozjadów! 21.11.13, 22:38
            Niemcy mają dość "swoich" Europejczyków i "swoich" imigrantów , których muszą wykarmić. Jeszcze jedna, w dodatku wielka gęba do wykarmienia, to już dużo za dużo. Otwarcie o tym piszą. Oni nie chcą płacić kolejnych geopolitycznych rachunków za USA.
            • borrka Dlatego nie znosza wiz dla Wschodu. 21.11.13, 22:49
              Tez tak uwazam, bo im wsio ryba: Ruski, Ukrainiec, Kazach...
              • przyjacielameryki Re: Dlatego nie znosza wiz dla Wschodu. 21.11.13, 23:00
                borrka napisał:

> Tez tak uwazam, bo im wsio ryba: Ruski, Ukrainiec, Kazach...

Masz rację borka, Niemcy zupełnie nie rozróżniają Rosjan od Ukraińców. Może trochę zmieniło się po Euro 2012? Ale niestety, Rosjan i Rosji nie darzy się w Niemczech sympatią. Niemcy po prostu boja się Rosji i faktycznie uważają ich za dziki kraj. Oni nigdy nie zgodzą się na zniesienie im wiz. To wiem przynajmniej od bardzo wielu moim niemieckich znajomych. Polacy są już generalnie traktowani jak rodzina, taka dalsza ale rodzina a to dzięki w dużej mierze naszemu członkostwu w UE. Oni przyjeżdżają do Polski, obecnie już np. piękną autostrada z Berlina do Wa-wy i widzą, że pieniądze unijne są dobrze wydawane i że Polska czyni olbrzymie postępy.
                Eva15 absolutnie nie reprezentuje Niemców i ich faktycznych opinii. Ona tylko mieszka w Niemczech a jej wpisy to nie opinie a propaganda. Nie mają najmniejszej wartości.

• eva15 Odnośnie Rosji to czysta geopolityczna złośliwość 21.11.13, 23:03
                Zachód doskonale na własnej skórze widzi, że Rosjanie pozwalają mu przeżyć i dają mu zarobiać, to w przewlekłym kryzysie bardzo ważne. Rosjanie nie przyjeżdżają ani na zmywak ani na socjal. Decyzja o wizach jest więc czysto polityczna i niezgodna z interesem zach. Europy. No ale tak to jest, gdy w jewrokołchozie rządzi nie ekonomia lecz "ekonomia" polityczna.
                • borrka Rosjanie, ktorych znaja... 21.11.13, 23:06
                  Rusacy, zmywakiem sie kalaja.
                  Od razu ida na Hartz IV:)
                  • eva15 Re: Rosjanie, ktorych znaja... 21.11.13, 23:09
                    Gdybyś znał niemiecki mógłbyś pogooglować i zanlazłbyś listę biorców HIV wg nacji. Bardzo byś się zdziwił jakie narody znacznie Rosjan wyprzedzają:-)
                    • borrka A zwiazek z tematem? 21.11.13, 23:11
                      Zaden, jak domniemywam.
                      PS. Europejska stolica adidasa jest Kaliningrad
                      • 5magna Re: A zwiazek z tematem? 21.11.13, 23:43
                        Od czego boratowi rura zflaczala?/
                        • borrka Czytajac twe madrosci.... 21.11.13, 23:47
                          Staje sie radykalnym zwolennikiem eutanazji.
                          Daj sie humanitarnie uspic, Magna.
                          • 5magna Re: Czytajac twe madrosci.... 22.11.13, 00:13
                            Co ty tu pierdzisz borat. Dajesz zada na wszystkich frontach. To tak jak to bylo caly czas z ta rura. Rura nie powstanie, rura nie powstanie, rura nie powstanie. W koncu nie powstala ale chyba ta twoja miedzy nogami.....
    • borrka A co mysla Ukraincy? 22.11.13, 00:03
      Opinia z forum ukrainskiego, nie moja:
      кaцaпы в мocкве пьют шaмпaнcкoе......мoжнo пoздрaвить пyтинa - к нaшемy гoрю. Бyдyщегo нет...Спacибo жителям Дoнбaca зa президентa .....
      • borrka I komentarz do komentarza: 22.11.13, 00:09
        Тaк этo ocoбеннocть yгрo-финнcкoгo ментaлитетa - рaдoвaтьcя чyжим неyдaчaм.
        Кoгдa Киев был центрoм прaвocлaвия - вмеcтo Мocквы леc был.
        Угрo-финны - дикoе племя, нaдo еще лет 500 чтoбы oни дocтигли yрoвня рaзвития цивилизaции cхoжегo c нaшим.
        • eva15 Re: I komentarz do komentarza: 22.11.13, 00:19
          Poczucia humoru tym gołopupcom odmówić nie można:-))) To pewnie ci sami, co twierdzą, że Krakiw to stary gród ukraiński!
      • eva15 Re: A co mysla niewdziączni banderowcy? 22.11.13, 00:17
        Zamiast wydziwiać, banderowcy powinni szczerze podziękować Dombasowi za to, że ich jeszcze utrzymuje. Bóg jeden wie czemu.... Chyba z rozpędu:-)
        • borrka Robisz sie zabawna , Effciu z tym utrzymywaniem:) 22.11.13, 08:17
          Effciu, fakt, ze pozwolono Ci pracowac w Rajchu (lub korzystac z oslony socjalnej) nie zmienia istoty rzeczy:
          jestes obcym beneficjentem "na garnuszku".
          Tak Cie postrzegaja Niemcy, bo to oni, a nie Ty budowali latami swoj dobrobyt...

Ukraincy, nawet ci znienawidzeni przez Matuszke "banderowcy", sa u siebie i slabe jest Twoje moralne prawo do pouczania kogokolwiek.

Z kolei Rosja zniszczyla totalnie Ukraine i obecnie usiluje ja kupic.
          Sek w tym, ze nie bardzo ma za co, bo sama bidna, niczym babuszka z Miedwiedkowa.
          Pograzy "Malorosje" do reszty po paru latach dostaw taniego gazu.
          • eva15 Re: Robisz sie zabawna , Effciu z tym utrzymywani 22.11.13, 09:46

Prozne twoje wyglupy, to ja ciebie utrzymuje a nie Niemcy mnie. Razem z Niemcami utrzymujemy borrcie i wojtusiow i dodatkowo banderowcow na kark juz nie chcemy. Taka jest mysl przewodnia niemieckich wpisow pod artykulami i ja sie pod tym podpisuje.
            Niech se "Ruskie" dzwigaja ten garb, dlaczego mialoby byc im lepiej niz Niemcom? :-)))

Mnie w Rajchu niczego nie musiano pozwalac, malo wisz, duzo pleciesz.

Ukraian sama sie zniszczyla przez ostanie 20 lat. Nie dorosla do wolnosci, ktora jej sie trafila jak slepej kurze ziarno.

Teraz Rosja bedzie musiala sprzatac. Nie dziwie sie, ze Romrus juz sie denerwuje.
            • borrka Gdybym byl cyniczny... 22.11.13, 09:54
              Cieszylbym sie, bo ewentualna "opieka" nad Ukraina wykonczy Rosje gospodarczo i politycznie.
              Ale jestem przekonany, ze nie dojdzie do tego - na calej Ukrainie juz bunt, a na interwencje krol zurawi nigdy sie nie odwazy.
              To nie Wegry, czy Czechoslowacja i lapki tez mocno krotsze.
            • wojciech.2345 Re: Robisz sie zabawna , Effciu z tym utrzymywani 22.11.13, 09:59
              eva15 napisała:
              > Razem z Niemcami utrzymujemy borrcie i wojtusiow i dodatkowo banderowcow na kark juz nie chcemy. Taka jest mysl przewodnia niemieckich wpisow pod artykulami i ja sie pod tym
              > podpisuje.
              ------------------
              Effciu,
              Ty kogoś utrzymujesz? Chyba odkupujesz Igorkowi renifery, które przepił.
              Wolne żarty.
              -----------------
              > Niech se "Ruskie" dzwigaja ten garb, dlaczego mialoby byc im lepiej niz Niemcom
              > ? :-)))
              ----------------
              Powiadasz garb. Przecież Rosja żyje z łupów.
              ----------------
              > Teraz Rosja bedzie musiala sprzatac. Nie dziwie sie, ze Romrus juz sie denerwuj
              > e.
              --------------
              On nie rozumie sytuacji. Wojsko rosyjskie będzie miało za 8 lat 50% muzułmanów.
              "Atrakcje" etniczne w Rosji zaczną się niebawem. I dlatego Ukraina jest Rosji potrzebna
              jak woda rybie.

Poniała szutitielko?
            • brat_ramzesa Re: Robisz sie zabawna , Effciu z tym utrzymywani 22.11.13, 10:32
              sprzatanie sie zaczelo i jest to arcytrudne zadanie, nie rozwijam tematu, ale co bystrzejsi zrozumieja o co mi chodzi ;)
            • borrka Rosja nawet u siebie nie zaczela sprzatac:) 22.11.13, 10:56
              I mam nadzieje, ze nie bedzie jej dane dalej niszczyc Ukrainy, na wzor ostatnich 300 lat.

A Ty Effciu, nie przezywaj - Twoje utozsamianie sie z Rajchem jest zabawne u imigrantki z biednego kraju, ale istotnie, nie moja sprawa.
              Pewnie Ali, Selczuk i Fatima tez mnie utrzymuja :)))
              Podziekuj im i od Wojtka tez!
    • kylax1 W pewnym sensie zadecydowały pieniądze. 22.11.13, 01:35
      Ukraina ma ogromne obszary biedy i gospodarkę opartą głównie o przemysł ciężki.

Upadek owego przemysłu byłby katastrofą gospodarczą, a Rosja zrobiłaby wszystko, by do tego doprowadzić.

Perspektywa poprawy sytuacji za 30 lat, raczej nie jest zbyt optymistyczna.

Innymi słowy, Rosja wykorzystała słabość gospodarczą Ukrainy przeciw niej.

Ale niech się Putler nie cieszy, bo wygrał bitwę, ale nie wojnę.
      • 5magna Re: W pewnym sensie zadecydowały pieniądze. 22.11.13, 02:06
        Z Zachodem to nawet by im kartofli zabraklo nie mowiac o przemysle.
      • borrka Rosja nie dysponuje srodkami na sanacje Ukrainy. 22.11.13, 08:39
        Jest w dosc trudnej sytuacji gospodarczej, a spoleczenstwo nie to, co za Stalina:
        nie mozna z dnia na dzien zlikwidowac bardzo skromnego pzeciez "dobrobytu" i "przerzucic" srodki.
        Bunt bedzie.

Mozna oczekiwac natomiast, ze Ukraincy beda sie musieli zadowalic resztkami ze stolu Matuszki.
        W tej sytuacji nalezy istotnie mowic o zdradzie stanu, na szczescie bez cech trwalosci.
        • wojciech.2345 Re: Rosja nie dysponuje srodkami na sanacje Ukrai 22.11.13, 08:45
          Zgadza się.

Rosja nie ma środków na sanację Ukrainy,
          ale ma środki na sankcje przeciw niej.

• borrka Na sianie zametu rowniez. 22.11.13, 08:49
            Kalkulujac na zimno, oferta wyglada tak:
            Oddacie nam swa suwerennosc, my za to ustabilizujemy wasza biede na lata.

To byloby zalamanie cywilizacyjne dla Ukrainy.
            • borrka Ukraincy to rozumieja: 22.11.13, 08:53
              Нy ніяк не мoжнa від них відклеїтиcь, відчепитиcь. Не мaє cлів. Ми не хoчемo в митний coюз, ми вже нaїлиcь рaшинcькoї дрyжби.
              Я вcе життя я бyдy пaм'ятaти рoзпoвіді рідних прo кoлективізaцію, гoлoдoмoр....прo трyдoдні, зa які не плaтили.....

Nic dodac, nic ujac!
              • brat_ramzesa Re: Ukraincy to rozumieja: 22.11.13, 10:30
                No to w ramach projektu ustawy Svobody o odszkodowaniach od Rosji za holdomor?
                Ehh, jedno ci powiem przyjda zmiany i na Polske, prezio niebawem obejmie wladzie w Polandii
                • wojciech.2345 Re: Ukraincy to rozumieja: 22.11.13, 10:35
                  brat_ramzesa napisał:
                  > Ehh, jedno ci powiem przyjda zmiany i na Polske...
                  -------------
                  Igorek zaprzęgnie renifery i odwiedzi nas?
                  Czekamy.
                  • borrka Unia odrzucila propozycje rozmow 3-stronnych. 22.11.13, 10:43
                    Z udzialem Kremla:))))
                    Nikt nie chce Matuszki, no tez cos!
                    A w miedzy czasie demontracje "majdanowe" juz w calym kraju.
                    Tsikavo.
                    • brat_ramzesa alez tak mialo byc 22.11.13, 11:07
                      ty nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz!
                      • borrka To dobrze - po co udzial Rosji? 22.11.13, 11:09
                        Burkina Faso lepiej zaprosic.
                        • brat_ramzesa Rosja smieje sie do rozpuku z Litwy 22.11.13, 11:25
                          ale ty nie ponial ze ruscy maja pompe widzac ta pchle skaczaca na grzebieniu
                          A teraz wszystko sie zacznie co mialo...upadek kontrolowany
                          • wojciech.2345 Re: Rosja smieje sie do rozpuku z Litwy 22.11.13, 11:32
                            brat_ramzesa napisał:
                            > ale ty nie ponial ze ruscy maja pompe widzac ta pchle skaczaca na grzebieniu
                            > A teraz wszystko sie zacznie co mialo...upadek kontrolowany
                            ----------------
                            Bratku,
                            UE postępuje powoli, ale bardzo skutecznie.
                            Jak sięgnie po sankcje przeciwko Rosji, to Igorek
                            będzie musiał zjeść swoje renifery.

Ale co potem?
                            • brat_ramzesa sankcje na gaz i rope ?oj wojtusiu ty :)) 22.11.13, 11:35
                              uprawa kartofli staje sie coraz bardziej dochodowa
                              • wojciech.2345 Re: sankcje na gaz i rope ?oj wojtusiu ty :)) 22.11.13, 11:39
                                brat_ramzesa napisał:
                                > uprawa kartofli staje sie coraz bardziej dochodowa
                                -----------------------
                                Gazprom zrezygnował z kładzenia następnych nitek
                                w Bałtyku. Zobaczysz jak mili będą dla nas ci z Gazpromu
                                za pół roku.
                                • brat_ramzesa Gazprom juz posiada wystarczajaca sile 22.11.13, 11:49
                                  przesylowai jesli na Ukrainie zaczna nie rozruby gazu powinno starczyc dla Europy
                                  Nie boj zaby !
                                  • wojciech.2345 Re: Gazprom juz posiada wystarczajaca sile 22.11.13, 11:55
                                    brat_ramzesa napisał:
                                    > przesylowai jesli na Ukrainie zaczna nie rozruby gazu powinno starczyc dla Europy
                                    > Nie boj zaby !
                                    ----------------
                                    Rozróby z gazem i ropą wywołuje Rosja.
                                    Nauczeni tym chcemy mieć gaz z USA.

Jest szansa na tańszy gaz z USA
                              • borrka Rosja eksportuje jedynie surowce i lapcie. 22.11.13, 11:40
                                To prawda, ale co bedzie, gdy lapcie zaczna wytwarzac w Chinach?
                                Padnie i ten filar gospodarki Matuszki!
                      • wojciech.2345 Re: alez tak mialo byc 22.11.13, 11:10
                        brat_ramzesa napisał:
                        > ty nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz!
                        ---------------
                        Hm,
                        Przywódcy opozycji nawołują, by Ukraińcy zebrali się w centrum Kijowa także w piątek i w sobotę. Główną akcję poparcia dla umowy stowarzyszeniowej Ukraina-UE zaplanowano na niedzielę, 24 listopada.
                        • brat_ramzesa Re: alez tak mialo byc 22.11.13, 11:21
                          dokladnie wedlug planu :P
                          • wojciech.2345 Re: alez tak mialo byc 22.11.13, 11:26
                            brat_ramzesa napisał:
                            > dokladnie wedlug planu :P
                            -------------
                            Wywiozą rząd na taczkach?
                            • brat_ramzesa Rosja pozwolila "plynac" Moldawi do Europy 22.11.13, 11:33
                              Zgadnij czemu?
                              A wiesz wojtus ze zakulisowo Rumunia dogadala sie z Ruskimi?
                              A wiesz ze Rumunia bardzo mocno liczy sie z rozpadem UE ?
                              Jakie wnioski masz ?
                              • borrka A ty wiesz, ze Feliks Edmundowicz zmartwychstal? 22.11.13, 11:37
                                Armenia jest poza zainteresowaniem Unii, jako kraj tradycyjnie prorosyjski.
                                Wszystko jest mniej wazne, niz Ukraina, a ukrainscy oligarchowie sa raczej za asocjacja.
                                Popedzi was Ukraina ostatecznie - nie bedzie Perejeslawia bis:)))
                                • brat_ramzesa swoj swojemu oka nie wykole 22.11.13, 11:47
                                  zajmij sie lepiej Polska,ida czarne chmury, pewnie znow bedzie wina Moskala jak zacznie sie rypac pod wodza prezesa!
                                  Кляти мocкaли винoвaти!ehhh
                              • wojciech.2345 Re: Rosja pozwolila "plynac" Moldawi do Europy 22.11.13, 11:41
                                brat_ramzesa napisał:
                                > Zgadnij czemu?
                                > A wiesz wojtus ze zakulisowo Rumunia dogadala sie z Ruskimi?
                                > A wiesz ze Rumunia bardzo mocno liczy sie z rozpadem UE ?
                                > Jakie wnioski masz ?
                                --------------
                                Bratku,
                                kilka razy podawałem link.
                                Za 8 lat armia rosyjska będzie miała 50% muzułmanów.
                                Wtedy w Rosji zacznie się zabawa.

Martw się o integralność Matuszki, a nie UE.
                                • brat_ramzesa widac ze uprawa katrofli za trudna dla wojtusia 22.11.13, 12:09
                                  nia za grosz nic nie rozumiesz i myslec nie potrafisz
                                  • wojciech.2345 Re: widac ze uprawa katrofli za trudna dla wojtus 22.11.13, 12:13
                                    brat_ramzesa napisał:
                                    > nia za grosz nic nie rozumiesz i myslec nie potrafisz
                                    --------------
                                    To chyba Ty nie rozumiesz.
                                    Mowa jest o bardzo krótkim dystansie - 8 lat.

Muzułmanie bez walki wezmą Moskwę.
        • borrka By uspokoic Effcie... 22.11.13, 08:46
          "Przeciez" swietnie rozumiesz, ze jakakolwiek "fuzja" z Rosja, to katastrofa gospodarcza ... dla Rosji.
          • eva15 Re: By uspokoic Effcie... 22.11.13, 09:38
            Ja wiem, ze jakakolwiek fuzja z Grecjä, Portugalia i reszta PIGSow to katastrofa gospodarcza.
            Z Niemcami fuzji by nie bylo, bylby co najwyzej podboj.
            • brat_ramzesa taka fuzja jest wskazana 22.11.13, 10:12
              polish.ruvr.ru/2013_11_22/Polski-producent-tramwajow-PESA-poszukuje-placowki-produkcyjnej-w-Rosji/
              • wojciech.2345 Re: taka fuzja jest wskazana 22.11.13, 10:18
                brat_ramzesa napisał:

> polish.ruvr.ru/2013_11_22/Polski-producent-tramwajow-PESA-poszukuje-placowki-produkcyjnej-w-Rosji/
                -------------------
                Bratku,
                na interesach z Rosją wychodzi się często jak Zabłocki na mydle.
                Mamy w rodzinie kilka carskich banknotów 500 rublowych.
                Teraz są to numizmaty.

Poniał?
              • johnny-kalesony Biedna Effcia ... 22.11.13, 13:37
                Bidna Effcia ... Niemiecką montownię w Matuszce mogłaby jeszcze przełknąć, ale polską?
                Nota bene - polskie montownie kończyły swoją działalność zazwyczaj wycofując się z tamtejszego rynku, zrażone powszechnym złodziejstwem, korupcją i gangsterskimi obyczajami, jak to miało miejsce w przypadku Atlasa, który zrezygnował w obliczu masowego naruszania praw własności do swojego znaku towarowego.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • przyjacielameryki Re: Biedna Effcia ... 22.11.13, 16:19
                  johnny-kalesony napisał:

> Bidna Effcia ... Niemiecką montownię w Matuszce mogłaby jeszcze przełknąć, ale
                  > polską?
                  > Nota bene - polskie montownie kończyły swoją działalność zazwyczaj wycofując si
                  > ę z tamtejszego rynku, zrażone powszechnym złodziejstwem, korupcją i gangstersk
                  > imi obyczajami, jak to miało miejsce w przypadku Atlasa, który zrezygnował w ob
                  > liczu masowego naruszania praw własności do swojego znaku towarowego.
                  >
                  >
                  > Pozdrawiam
                  > Keep Rockin'

Ale sam ten zwrot "montownie im. Balcerowicza" jest fałszywy, demagogiczny i propagandowy. Jego celem jest tylko i wyłącznie ukazania w fałszywym świetle zagranicznych inwestycji w Polsce i innych nowych państwach UE. Że niby zniszczono polski przemysł, w to miejsce weszły zachodnie montownie a Polska nic z tego nie ma. Propagandyści kremlowscy chcą pokazać jaka to zła jest ta UE, bo przecież niszczą, wykupują, itp. To jest kompletna bzdura propagandowa płynąca szerokim strumieniem prosto z Kremla. Polska nigdy nie była znaczącym producentem samochodów osobowych, polonez i syrenka nie były raczej światowymi markami a powstające w Polsce fabryki samochodów, telewizorów, AGD, silników wszelkiej maści, znanych koncernów światowych to tylko i wyłącznie wielki plus dla gospodarki bo powstają nowe miejsca pracy, nowe firmy kooperujące, wszelkie usługi, logistyka, nowe drogi komunikacyjne, . . . . . etc.
                  Rosja może tylko pomarzyć o takich inwestycjach a jeżeli już tam są, to są takie same "montownie" jak u nas ale wtedy jest już wszystko ok.
                  • borrka Duzo jezdze po Kraju... 22.11.13, 16:26
                    I z satysfakcja patrze na effcine montownie.
                    Wiecej takich, nawet gdyby bidna Effcia miala sie zaplakac, jak norka.
          • brat_ramzesa Mowi ci cos "projekt Ukraina"? 22.11.13, 10:09
            No coz wlasnie sie rozpoczal i jest arcytrudnym zadaniem
            • wojciech.2345 Mowi ci cos "Euromajdan"? (foto) 22.11.13, 10:21
              brat_ramzesa napisał:

> No coz wlasnie sie rozpoczal i jest arcytrudnym zadaniem
              ----------------------
              www.unn.com.ua/pl/news/1275187-yevromaydan-u-fotografiyakh-koristuvachiv-sotsmerezh
              • brat_ramzesa Wojtus, bylem na Majdanie 22.11.13, 10:27
                I zapewniam cie ze w godzinach szczytu jest wielokrotnie wiecej ludzi niz na tym mautkim wiecu
    • gosc_ze_smolenska Nauczka... wlasnie dla kogo nauczka? 22.11.13, 11:55
      Borrka, niepotrzebnie histeryzujesz i bijesz piane. Jak na razie w Rosji ludzie nie sa zazbyt zachwyceni perspektywa finansowego utrzymywania Ukrainy w istniejacej formie, bo nikt nie, ile to faktycznie bedzie kosztowalo i jakie to bedzie mialo skutki dla rosyjskiej gospodarki. Wiec optymizm jest delikatnie mowiac umiarkowany. Masz racje, tu sie z Toba zgosze, ze casus Ukraina jest dobra nauczka, ale przede wszystkim dla rzadzacej elity Polski: 1) nie mozna decydowac za inny narod, co maja robic 2) Ukraina nie zaprzestala dzialalnosci na rzecz stowarzyszenia z UE tylko zawiesila. Wiec oni sie po prostu targuja i chca utargowac dla siebie jak najlepsze warunki, i to zarowno od Rosjan jak i od UE 3) ze Polskajak na razie jest troche ... za cienka, zeby udzwignac taki ciezar sama, musi przekonac do tego "ciezkich" chlopow, i przekonac jezykiem ekonomii i gospodarki.
      • brat_ramzesa Re: Nauczka... wlasnie dla kogo nauczka? 22.11.13, 12:08
        mysle ze nikt na barki nie bedzie bral, po prostu Rosja uzyskala kontrole nad procesami ktore naturalnie zachodza na Ukrainie, bedzie tzw upadek kontrolowany
        • wojciech.2345 Re: Nauczka... wlasnie dla kogo nauczka? 22.11.13, 12:13
          brat_ramzesa napisał:
          > mysle ze nikt na barki nie bedzie bral, po prostu Rosja uzyskala kontrole nad p
          > rocesami ktore naturalnie zachodza na Ukrainie, bedzie tzw upadek kontrolowany
          --------------
          Kto będzie upadał?
          Rosja?
      • wojciech.2345 Re: Nauczka... wlasnie dla kogo nauczka? 22.11.13, 12:16
        Gościu,
        oglądałem jakąś audycję o Waszych wyczynach w Białorusi.
        Firmy są masowo przejmowane przez rosyjskie wory.

Dziwię się worom ukraińskim, że traktuje Kreml jako sojusznika.
        Przecież to samobójstwo.
      • borrka Gosciu, obok masz odpowiedz czekisty Ramzesa. 22.11.13, 12:18
        Nic dodac, nic ujac.
        Tego procesu sie obawiam i przed nim ostrzegam: wtracanie sie FR w sprawy sasiadow.
        Wiadomo, ze zaczyna sie od Ukrainy i Bialorusi.
        A potem pewnie dalsi "slowianscy bracia".
        Tak uczy bezlitosna "zycia mistrzyni, historia", jak pisal Broniewski siedzac w sowieckiej tiurmie:)
        W koncu rewolucyjny poeta, to wie.
        Dlatego mam szczera nadzieje, ze skonczy sie na przepychankach w Kijowie.
        • brat_ramzesa nie pochlebiaj mi nie lubie tego, tym bardziej od 22.11.13, 12:35
          ciebie
          co ja poradze ze jestem dobrym obserwatorem?
          Co ja poradze ze twoje chciejstwo nijak ma sie do rzeczywistosci ?
          Zostaje ci Don Kichotowska walka z wiatrakami, w sumie wspolczuje
          • borrka Coz, jakos powalczymy z wiatrakami:) 22.11.13, 12:50
            Poki co, Pribaltyka w NATO, cala Europa Srodkowa w NATO, Ukraina sie waha, ale za to "bratnia" Serbia juz sie nawet nie waha...
            Pozyjemy, zobaczymy.
            Bedzie git!
            • jabbaryt Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi Rosji 22.11.13, 15:57
              Utrzymała obecny stan rzeczy na Ukrainie i pewnie będzie musiała za to zapłacić.
              Na pewno Rosja ma więcej determinacji aby próbować podporządkować sobie Ukrainę niż UE aby z na się związać. Dla Rosji Ukrainę to pomysł na powrót na ścieżkę mocarstwa.
              • borrka I nie tylko. 22.11.13, 16:02
                Biali, podobni ludzie sa bezcenni dla islamizujacej sie Rosji.
                Kolonisci, mieso armatnie, nawet zwykli pracownicy.
                • gosc_ze_smolenska Wiem o co chodzi... 22.11.13, 16:30
                  > Biali, podobni ludzie sa bezcenni dla islamizujacej sie Rosji.
                  > Kolonisci, mieso armatnie, nawet zwykli pracownicy.

Mam takie wrazenie, ze po prostu nabijasz sie z Twoich adwersarzy, bijesz piane i halasujesz ale tak naprawde to tylko dla zabawy. Przeciez na serio chyba nie uwazasz, ze Putin lade chwile wyruszy na podboj Ukrainy a pozniej wszystkich bylych demoludow? Po co to robisz? Zeby pozniej cierpiacy na manie przesladowcza dostawali czkawki i biegli do sklepu po kolejne pampersy? Po co Rosji Ukraincy razem ze stepami ukrainskimi? Ludzie na pewno sa potrzebni ale z pare milionow juz sa w Rosji, zauwaz, przyjechali oni bez zadnego przymusu. Ale po co Rosji reszta? Rosja dazy do kooperacji z Ukraina, potrzebuje Ukraine jako rynek zbytu dla swoich towarow, ale po co reszta "zasobow"?
                  • wojciech.2345 Re: Wiem o co chodzi... 22.11.13, 16:35
                    gosc_ze_smolenska napisał:
                    > Przeciez na serio chyba nie
                    > uwazasz, ze Putin lade chwile wyruszy na podboj Ukrainy a pozniej wszystkich bylych demoludow?
                    ---------
                    Jaki Putin? W Rosji podpułkowników jest więcej niż gwiazd na niebie.
                    Zamiast Putin pisz KGB.
                  • borrka Robie to dla zabawy, Gosciu. 22.11.13, 16:56
                    Pracuje przy komputerze i telefonie.
                    Albo w drodze.
                    Latami pisalem tylko po angielsku i niemiecku, i naprawde troche zapominalem polskiego.
                    A wiec walcze z wtornym analfabetyzmem.
                    Potem ... forum wciaga.
                    Czasem ktos jednak podku.wi czlowieka:)

Jest to dla mnie rodzaj odprezenia i erystyka stosowana:)
                    Nie traktuje swych wypowiedzi smiertelnie powaznie, ale mysle, ze trudno mi zarzucic pryncypialna niezgodnosc z faktami.
                    Uwielbiam demagogie i dlatego cenie nasza Effcie.

Mniej wiecej tak to wyglada, plus ze znam kraje o ktorych pisze.
                    A ze stronniczo ?
                    Oczywiscie.
                    Czy obiecywalem, ze bedzie obiektywnie ?
                    • eva15 Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujesz! 22.11.13, 18:27
                      borrka napisał:

> Pracuje przy komputerze i telefonie.
                      > Albo w drodze.
                      > Latami pisalem tylko po angielsku i niemiecku, i naprawde troche zapomin
                      > alem polskiego.

Ha, ha, latami tylko po angielsku lub niemiecku? Każdy azbeściarz tak mówi i kokietuje zapomnieniem polskiego, bo taki z niego światowiec, że własnego języka w gębie zapomina:-))).
                      Wyjechałam z PL b. dawno temu, polskiego na codzień nie używam, jedynie na forum mam okazję pisać po polsku a języka jakoś NIE ZAPOMNIAŁAM.

> A wiec walcze z wtornym analfabetyzmem.

Obawiam się, że to analfabetyzm pierwotny , albo bardzo marna szkoła, albo późny początek nauki polskiego...
                      • wojciech.2345 Re: Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujes 22.11.13, 18:33
                        eva15 napisała:
                        > Wyjechałam z PL b. dawno temu, polskiego na codzień nie używam, jedynie na foru
                        > m mam okazję pisać po polsku a języka jakoś NIE ZAPOMNIAŁAM.
                        ---------------------
                        Effciu,
                        do godzin popołudniowych piszesz bez diakrytyków.
                        Pracodawca powinien Cię zwolnić.

Ja nie napisałem nawet 1 postu z roboty.
                        • eva15 Re: Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujes 22.11.13, 18:48
                          Bo nie masz roboty i możesz od rana do nocy siedzieć na forum.
                          • wojciech.2345 Re: Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujes 22.11.13, 19:15
                            eva15 napisała:
                            > Bo nie masz roboty i możesz od rana do nocy siedzieć na forum.
                            ------------
                            Effciu,
                            Ty piszesz w robocie, a moja robota w 98% na komputerze w domu.

Poniała obiboku?
                            • eva15 Re: Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujes 22.11.13, 19:24
                              To ty nie poniał. Przecież piszę, że dzień i noc siedzisz na forum, rzecz jasna przy pomocy komputera.
                              • wojciech.2345 Re: Borrcia jako światowiec! Neźle sobie żartujes 22.11.13, 19:30
                                eva15 napisała:
                                > To ty nie poniał. Przecież piszę, że dzień i noc siedzisz na forum, rzecz jasna
                                > przy pomocy komputera.
                                -----------
                                Effciu,
                                gdybym był Twoim pracodawcą to bym Cię zwolnił.
                                Nieważne czy piszesz o żabkach, modzie czy sierotach.
                      • borrka Ja sie z Toba nawet nie porownuje, Effciu. 22.11.13, 19:02
                        Wiem, ze masz kwit na znajomosc niemieckiego.
                        Ja nawet na polski nie mam, wiec coz mi pozostaje:
                        szukac poklasku na forum internetowym.
                        Lub cierpiec w milczeniu, jak miliardy pozbawionych kwitu na najmarniejszy kauderwelsz.
                        • eva15 Re: Ja sie z Toba nawet nie porownuje, Effciu. 22.11.13, 19:25
                          Mam nawet kwit na znajomość polskiego (to jest taki two in one) , ale nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że się śmiesznie stylizujesz na światowca, który z wrażenia zapomniał polskiego.
                          • borrka Stylizuje sie jedynie na banderowca:))) 22.11.13, 19:39
                            By was do cna otumanic.
                            Ja nawet ukrainskiego nie znam, ale przy pomocy Google i, przyznaje, pelnej znajomosci rosyjskiego, latwo oglupic jaczejke.
              • brat_ramzesa Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 22.11.13, 16:30
                dokladnie, dlatego jest to arcytrudne rozegranie, ja jestem pewien ze paradoksalnie zainicjowane przez UE zmiany przyczynia sie do szybkiego powrotu na sciezke wzrostu, choc nie obejdzie sie bez ofiar i tu zobaczymy jak to rozegra Rosja
                • wojciech.2345 Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 22.11.13, 16:43
                  brat_ramzesa napisał:
                  > dokladnie, dlatego jest to arcytrudne rozegranie, ja jestem pewien ze paradoksa
                  > lnie zainicjowane przez UE zmiany przyczynia sie do szybkiego powrotu na sciezk
                  > e wzrostu, choc nie obejdzie sie bez ofiar i tu zobaczymy jak to rozegra Rosja
                  -------------
                  Rosja ma 8 lat.
                  Za 8 lat liczba muzułmanów w wojsku rosyjskim będzie
                  wynosiła 50%.

Igorek już swoim reniferom czyta Koran.
              • gosc_ze_smolenska Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 22.11.13, 16:43
                > Na pewno Rosja ma więcej determinacji aby próbować podporządkować sobie Ukrainę
                > niż UE aby z na się związać. Dla Rosji Ukrainę to pomysł na powrót na ścieżkę
                > mocarstwa.
                Jabbaryt, o co sie tu spierac? Nikt (ani Rosja, ani decydujaca czesc UE) nie potrzebuje Ukrainy w tym stanie, w jakim ona jest i jeszcze na warunkach ukrainskich. Czy tak czy owak Ukraina bedzie musiala sie podporzadkowac regulom, obowiazujacym albo w Unii Celnej albo w Unii Europejskiej. Chodzi Ukraincom o to, jakie "podporzadkowanie sie" jest tansze i skuteczniejsze. I o tym beda decydowali nie Putin i nie Barroso/Merkel czy ktokolwiek inny tylko sami Ukraincy (elity ukrainskie). Reszta z twoim "powrotem Rosji na sciezke mocarstwa" to sa ciekawe bajki na dobranoc, zeby dobry Polak nie chodzil po nocach, bo po nocy chodzi Rusek i ...
                • wojciech.2345 Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 22.11.13, 17:10
                  gosc_ze_smolenska napisał:
                  > Czy tak czy owak Ukraina bedzie musiala sie podporzadkowac regulom, obowiazujacym albo w Unii Celnej albo w Unii Europejskiej.
                  --------------------
                  Gościu,
                  ale ta Unia Celna to jakaś Fata Morgana.
                  To w ogóle działa, istnieje,...?
                • jabbaryt Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 22.11.13, 23:58
                  Gościu
                  Rosja montuje unię celną. Po co ? Bo chce budować własny ośrodek cywilizacyjny.
                  To próba tworzenia mocarstwowej siły politycznej. Troche na kształt UE ale w uni celnej leader jest jeden.
                  • borrka Mania grandiosa. 23.11.13, 09:20
                    Wspomnienia z konca 19 wieku, gdy Rosja istotnie miala wiele do zaoferowania:
                    To czasy wielkiej literatury, Mendelejewa i Sklodowskiej, pewnej proby budowy imperium dla wszystkich, a nie tylko dla policmajstrow z nahajkami...

Przegrali to wszystko przez komunizm i daremne proby powrotu.
                    Nikt nie chce Matuszki - dominy:))))
                  • brat_ramzesa Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 23.11.13, 11:33
                    a moze jest inaczej
                    Zastanow sie moze dlatego Ukraina zdycha bo oderwala sie od Rosji
                    Jakos wolna Rosja nagle dostala nadwyzek budzetowych, per capita na osobe ma juz wyzsze niz Polska
                    • borrka In your dreams. 23.11.13, 11:39

Jedno wahniecie cen ropy i finita la comedia:)))
                    • wojciech.2345 Re: Trudno mówić o jakims zdecydowany zwyciestwi 23.11.13, 14:11
                      brat_ramzesa napisał:

> a moze jest inaczej
                      > Zastanow sie moze dlatego Ukraina zdycha bo oderwala sie od Rosji
                      > Jakos wolna Rosja nagle dostala nadwyzek budzetowych, per capita na osobe ma ju
                      > z wyzsze niz Polska
                      --------------------------
                      Ty jednak jesteś zabawny.
                      Powiadasz PKB per capita?
                      W Polsce prawie do każdej wsi dojedziesz asfaltem.

O czym Ty piszesz?
    • kylax1 Czy Janukowycz dobrze rozegrał tę partię? 22.11.13, 15:33
      Zastanawiam się, czy Ukraina może odnieść korzyści z niepodpisania traktatu stowarzyszeniowego teraz.

UE ciągle chciałaby mieć Ukrainę w swoim gronie. Ale Ukraina jest ubogim krajem i nie może sobie pozwolić na upadek przemysłu i gospodarki, do czego doprowadziłyby rosyjskie sankcje.

Innymi słowy, możliwe że Janukowycz chce wynegocjować znacznie lepsze warunki, większą pomoc, większe otwarcie rynków europejskich na ukraińskie towary.

Może dobrze się stało, że traktat nie został podpisany, bo dzięki temu Ukraina będzie miała mocniejszą pozycję negocjacyjną. Teraz należałoby się skupić na powolnym zmniejszaniu zależności gospodarczej od Rosji. To proces na wiele lat, ale w końcu będzie można zerwać chore uzależnienie gospodarcze od Rosji.
      • wojciech.2345 Re: Czy Janukowycz dobrze rozegrał tę partię? 22.11.13, 16:16
        Kylax,
        stało się bardzo źle. Zauważ, że milczy Paryż, Rzym, Londyn, ... .
        Ukraińskie władze przeciągnęły strunę.

Tak to widzę.

PS. Rosja jeszcze bardziej pogrąży Ukrainę.
        Szkoda mi Ukraińców.
        • kylax1 Kijów poddał się szantażowi Moskwy. 22.11.13, 16:38
          Nic nie dadzą tutaj łzy.

Ukraina musi najpierw zmniejszyć gospodarcze uzależnienie od Rosji. Wtedy Kreml straci narzędzie nacisku.
          I w tym widzę rolę Unii Europejskiej. UE musi pomóc ukraińskiej gospodarce stanąć na nogi i przestawić na inny kierunek handel zagraniczny.
      • przyjacielameryki Re: Czy Janukowycz dobrze rozegrał tę partię? 22.11.13, 16:30
        kylax1 napisał:

> Zastanawiam się, czy Ukraina może odnieść korzyści z niepodpisania traktatu sto
        > warzyszeniowego teraz.
        >
        > UE ciągle chciałaby mieć Ukrainę w swoim gronie. Ale Ukraina jest ubogim krajem
        > i nie może sobie pozwolić na upadek przemysłu i gospodarki, do czego doprowadz
        > iłyby rosyjskie sankcje.
        >
        > Innymi słowy, możliwe że Janukowycz chce wynegocjować znacznie lepsze warunki,
        > większą pomoc, większe otwarcie rynków europejskich na ukraińskie towary.
        >
        > Może dobrze się stało, że traktat nie został podpisany, bo dzięki temu Ukraina
        > będzie miała mocniejszą pozycję negocjacyjną. Teraz należałoby się skupić na po
        > wolnym zmniejszaniu zależności gospodarczej od Rosji. To proces na wiele lat, a
        > le w końcu będzie można zerwać chore uzależnienie gospodarcze od Rosji.

Generalnie masz rację. Stowarzyszenie Ukrainy z UE to co prawda nie członkostwo, więc te koszty nie będą aż tak wysokie ale np. rynek musi stopniowo otworzyć dla unii. Sprawa jest niezwykle trudna, wiadomo, że Ukraina jest niezwykle mocno uzależniona gospodarczo od Rosji ale w podobnej sytuacji była państwa bałtyckie i Finlandia na początku lat 90-tych i jakoś wybrnęły z tej trudnej sytuacji. Przestawiły się na zachód a potem odbudowały normalne relacje gospodarcze z Rosją. Podobnie mogło by być w przypadku Ukrainy. UE musiałaby mocno pomóc Ukrainie w jej przestawieniu się na zachód ale po 4-8 latach normalna współpraca gospodarcza z Rosją powróciłaby na swoje już tym razem normalne i zdrowe tory. Gra warta świeczki. To jest również zadanie dla Polski, nie możemy zostawić Ukrainy na pastwę ludożerców z Kremla!
        • kylax1 O tym właśnie piszę. 22.11.13, 16:36
          Ukraina padła pod rosyjskim szantażem, bo jest zbyt uzależniona od matuszki.

Teraz ekipa Janukowycza i jego następcy/następczyni musi skupić się na zmniejszeniu roli Rosji w handlu zagranicznym i gospodarce.

Wtedy rosyjskie szantaże nic nie dadzą, a Ukraina będzie mogła spokojnie stowarzyszyć się z UE.

Ale do tego trzeba gigantycznej pomocy ze strony Europy. Ukraina to kraj 45 mln ludzi. To nie jest Chorwacja. Żeby Ukraina miała szansę, trzeba jej dać naprawdę dużą pomoc i może nawet nagiąć niektóre warunki członkostwa w UE.
          • wojciech.2345 Re: O tym właśnie piszę. 22.11.13, 17:43
            kylax1 napisał:
            > Ukraina padła pod rosyjskim szantażem, bo jest zbyt uzależniona od matuszki.
            >
            > Teraz ekipa Janukowycza i jego następcy/następczyni musi skupić się na zmniejsz
            > eniu roli Rosji w handlu zagranicznym i gospodarce.
            -----------
            Masz rację, ale niezupełnie. Okazuje się, że UE nie ma bacika na KGB.
            W tym problem. UE to największa ekonomia na tej ziemi i może kabotynom
            z KGB zrobić kuku. Trzeba pomyśleć o baciku.

To nie powinno być trudne.
            • kylax1 UE to nie USA. 22.11.13, 23:19
              UE jako całość jest silna, ale poszczególne państwa mają różne interesy. Polska i Niemcy popierają członkostwo Ukrainy.

Dla Włoch, Hiszpanii, Francji, czy Wielkiej Brytanii to trochę egzotyka.

Ciężko wypracować tutaj zwarty front przeciwko Kremlowi.
    • johnny-kalesony Powiedzmy sobie szczerze ... 22.11.13, 16:14
      Powiedzmy sobie szczerze i szczerzy ze sobą bądźmy. Ukraina jest krajem po-sowieckim, z głęboko zakorzenioną w sowieckiej kulturze strukturą przemysłu i gospodarki. Przemysł jest tam bardzo energochłonny i przestarzały. Jeden z tych, w których koszt energii potrzebnej do wyprodukowania jednej śrubki jest równy kosztom dwóch gotowych śrubek.
      Styl w jakim żyjemy i działamy dzisiaj jest w prostej linii następstwem naszych wczorajszych decyzji. A te wczorajsze są pochodną przedwczorajszych wyborów.
      Polska przygotowywała się do wejścia do UE 14 (czternaście) lat. Pozostałości po komunie potraktowano radykalnie, bez kosmetyki, przyklepywania i pieszczot.
      Co zrobiła Ukraina przez lat 20? Jak przygotowała się do swojej wielkiej szansy uczestnictwa w UE?

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • brat_ramzesa Ukraina nie zrobila nic 22.11.13, 16:27
        no prawie nic by zmodernizowac swoja gospodarke.Od 20 lat jest na rowni pochylej, z drugiej strony jest targana wewnetrznymi sprzecznosciami ktore nie pozwalaja na rozwoj, wystarczy spojrzec na kabaret ktory codziennie sie odbywa w ich radzie.
        Warto przypomniec ze 20 lat temu kraj ten stal nieco wyzej w rozwoju niz Polska, gdzie jest dzisiaj wystarczy pojechac tam i sie przekonac, choc jeszcze nie wszysto stracone, jest szansa na odbicie, pod warunkiem glebokich zmian w strukturze funkcjonowania panstwa
        Rosji nie zalezy na slabym i upadajacym panstwie u swoich granic, wrecz przeciwnie, dlatego maja ostania szanse by przejac paleczke, paradoksalnie zmiany zainicjowala sama UE :)
        • wojciech.2345 Re: Ukraina nie zrobila nic 22.11.13, 16:33
          brat_ramzesa napisał:
          >... jeszcze nie wszysto stracone, jest szansa na odbicie...
          -----------------------------
          Popyt na bałałajki jest wręcz nie do nasycenia.
          Zmyślaj dalej.
    • borrka Kijow panicznie boi sie powtorki z rozrywki. 23.11.13, 11:17
      Powstajace w wielu miastach "euromajdany", pikniki zwolennikow Unii, wladza zwalcza administracyjnie:
      zakazy, nagle prace porzadkowe i stawianie choinki noworocznej (sic!), wyroki sadowe.

I to dobrze, bo show must go on az sie rozsypia resztki sowieckiej klatki, ktora postawili nam Matuszkanistas !
      • borrka Igraszki w Nikolajewie:) 23.11.13, 11:23
        www.pravda.com.ua/rus/news/2013/11/23/7002804/
        Serio, to jednak w niczym nie przypomina ponurej, sowieckiej przeszlosci:)
        Bawia sie chlopaki!
        • brat_ramzesa troche slabo 23.11.13, 11:31
          ciagle malo, ja czekam i licze na wiecej a ty ?
      • brat_ramzesa nam?! 23.11.13, 11:29
        heh
        ale istotnie, musi sie ten uklad rozsypac
        • borrka Nam. 23.11.13, 11:41
          Komunistyczna Rosja zniewolila i zniszczyla pol Europy.
          Ale, owszem sama jest tez w ruinie.
          Troche sprawiedliwosci jest na swiecie :)))
          • brat_ramzesa Re: no jest 23.11.13, 11:45
            powoli i Polske wyzwoli, juz ida zmiany
            • borrka O kurcze.... wyzwolą! 23.11.13, 11:49
              Juz chowam "czasy" - podrobka, ale ladna!
              W Turcji kupilem.
              • brat_ramzesa rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 13:58

• wojciech.2345 Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:02
                  Ja zakopię wszystkie kartofle.
                  Każdego osobno.

Niech szukają.
                  • 5magna Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:04
                    Nie syp sobie ziemi do dupy.....
                    • brat_ramzesa Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:08
                      niezly fetysz
                      • wojciech.2345 Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:14
                        brat_ramzesa napisał:
                        > niezly fetysz
                        -------------------
                        Ja z grubsza będę wiedział gdzie jaki kartofel zakopany.

Igorek jak przyjedzie saniami o będzie musiał sobie
                        tych kartofli poszukać.
                  • brat_ramzesa Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:07
                    ruch oporu przeciw czekistom haha
                    • wojciech.2345 Re: rowera nie zapomnij ;) 23.11.13, 14:15
                      brat_ramzesa napisał:
                      > ruch oporu przeciw czekistom haha
                      -----------------
                      Hm,
                      chyba wstręt.
    • brat_ramzesa borrcia to jest klucz do unicestwienia Polski 23.11.13, 15:50
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,15001921,Kolejny_polityczny_weekend__Konwencje_PiS_i_PO__Macierewicz.html#MT
      Nasz agent Tosiek wywiazuje sie z zadan wzorowo ;)
      • wojciech.2345 jeszcze raz - zmień papierosy /bt 23.11.13, 16:05
    • borrka Platni zwolennicy Janukowycza! 24.11.13, 14:23
      www.youtube.com/watch?v=-NYDPPk7s8U&feature=player_embedded
      Nijak nie chca wyjasnic, po co sie zgromadzili.
      Wiadomo jedno: dla pieniedzy.
      • borrka I znamienny komentarz: 24.11.13, 14:27
        Бидлo .... яке зa 100 грн. прoдacть ріднy мaмy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka