Dodaj do ulubionych

Na czym polega tragedia Ukrainy?

30.11.13, 20:54
Na jednym z rosyjskich portalow okazal sie bardzo ciekawy tekst ,ktory mogl napisac czlowiek o doglebnej znajomosci Ukrainy.
Трaгедия yкрaинcтвa в тoм, чтo интегрaция в Еврoпy yже невoзмoжнa
Najwazniejsze tezy :
1.Ukraina nie moze byc zintegrowana z Rosja,ale nie moze byc zintegrowana i z Europa.
2.Dokonany wybor rozwali Ukraine.
3. Projekt "Ukraina" trzyma sie tylko na antyrosyjskosci.
4.Perspektywa europejska jest mrzonka.

Z lektury wynika,ze albo Ukraina musi podzielic sie,albo Europa polaczyc sie z Rosja ,trzeciej mozliwosci dla Ukrainy nie ma,bo ilez jeszcze moze stac w rozkroku?
Obserwuj wątek
    • martinsam1 Re: Na czym polega tragedia Ukrainy? 30.11.13, 20:57
      spoko Ukraina zostanie podzielona na pól na Zachodnia I Wschodnią
      podobnie zresztą jak Turcja
      • igor_uk To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazaniem 30.11.13, 21:03
        I sadze,ze wschod z poludniem Ukrainy chetnie by zgodzili.
        Ale centrum Ukrainy mial by z tym problemy,a zachodnia Ukraina wywolala by wojne domowa.Bo z czego oni beda zyc?
        • martinsam1 Re: To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazanie 30.11.13, 21:05
          zachodnia Ukraina wróci do POlski?
          • wojciech.2345 Re: To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazanie 30.11.13, 21:09
            martinsam1 napisał(a):
            > zachodnia Ukraina wróci do POlski?
            ---------
            A Syberia wróci do Chin.
          • igor_uk Re: To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazanie 30.11.13, 21:14
            Polska nie jest wstanie zapewnic godziwy poziom zycia swoim obecnym obywatelam.
            • wojciech.2345 Re: To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazanie 30.11.13, 21:20
              Ale Chińczycy zapewniliby chyba lepszy byt Syberii, niż
              Rosja. Jak myślisz?
            • martinsam1 Re: To moglo by byc jedynym rozsadnym rozwiazanie 01.12.13, 09:53
              jezeli zachodnia Ukraina trafi do Polski to unia pomoże zapewnic tam jako taki poziom życia ,zresztą będzie to kraina autonomiczna
              • igor_uk Czy wierzysz w to. 01.12.13, 10:04
                Ze banderowce pogodza sie z tym,ze beda autonomia i na jako taki poziom zycia?
                problem Ukrainy jest w tym,ze banderowce chca miec cala Ukraine na wlasnosc,uwazajac siebie za sol ziemi ukrainskiej.BYc nic nie znaczaca autonomia c jako takim poziomem zycia im na pewno nie wystarcze.
                • brat_ramzesa Re: Czy wierzysz w to. 01.12.13, 12:01
                  Masz racje oni doslownie mowia ze sa prawdziwymi Ukraincami a reszta kraju nie, mysle ze odziedziczyli ta parszywa ceche po prawdziwych Lachach jak prezio Kaczynski obecny na majdanie
                  • igor_uk Wiez co mnie zostanowia ,brat... 01.12.13, 12:06
                    Tak wiele Polakow na codzien spotyka sie z zachodnimi Ukraincami,ale nic o nich nie wiedza,zreszta ttak samo,jak i nic nie wiedza o calej Ukrainie.
                    Dla czego tak sie dzieje?
                    Moze dla tego,ze Polace na Ukraincow patrza z gory i dla tego ich w ogole nie obchodzi,tak naprawde,co Ukraince maja w glowach?
                    Przeciez Polace i tak lepiej wiedza,co tym dzikusom jest potrzebne.
                    • brat_ramzesa MASZ RACje patrza z pogarda 01.12.13, 12:32
                      i wyzszoscia jak nasz borrat ktory traktuje Ukraincow jako potencjalnych rabow, takich mlodszych gorszych Polakow a Rosjan traktuje jako gorszych od siebie konkurentow
                      Ukryty szowinizm malostkowosc, jeszcze tego nie zauwazyles czytajac gazety, fora, etc ..??
                      • igor_uk Niestety,zauwazylem. 01.12.13, 12:41
                        Ale sprobuj to powiedziec tym,kto ma pelne geby frazesow o swiatlanej przyszlosci Ukrainy:-(
              • brat_ramzesa Ukraina zachodnia gdzie sie zaczyna?? 01.12.13, 11:59
                Wczoraj rozmawialem z znajomym z Lwowa oni naprawde goraco wierza w przystapienie do Unii bez wzgledu na konsekwencje, powiem inaczej z jednej strony widza cos ie dzieje za miedza z drugiej niemal zupelnie sie nie orientuja co dzieje sie w wschodniej czesc swojego kraju
                z drugiej strony statystyki pokazuja ze rosna roznice w poziomie rozwoju kraju(coraz wieksza dysproporcja na rzecz Donbasu wzgledem reszty kraju), wlasciwie to raptem 3 oblasti utrzymuja caly kraj
                • igor_uk Tak ,to prawda. 01.12.13, 12:03
                  banderowce sa pewni tego,ze cala Ukraina mysli tak ,jak i oni.
                  Malo tego,oni sa pewni tego,ze cala Ukraine utrzymuje zachodnia jej czesc i zadne argumenty do nich nie docieraja.
                  Wiedz ich o tym,co dzieje sie na Ukrainie jest zadziwiajaca.Zreszta to caly czas demonstruje borracik.
    • wojciech.2345 Re: Na czym polega tragedia Ukrainy? 30.11.13, 20:59
      Igorku,
      w tv słyszałem, że rozważa się blokadę kont worów ukraińskich w bankach
      zachodnich. Może to ich otrzeźwi.
    • bywszy1 Re: Na czym polega tragedia Ukrainy?+ 30.11.13, 21:24
      znowu bredzisz?
      "
      Z lektury wynika,ze albo Ukraina musi podzielic sie,albo Europa polaczyc sie z Rosja ,trzeciej mozliwosci dla Ukrainy nie ma,bo ilez jeszcze moze stac w rozkroku? "
      Skad wynika,ze Europa ma sie polaczyc z Rosja?:
      1. albo Ukraina musi podzielic sie
      2.albo Europa(musi sie) polaczyc sie z Rosja
      Dlaczego kacapie osmieszasz ajgora?
      • misterpee Re: trzecia mozliwosc 30.11.13, 22:02
        cala Ukraine oddac Turkom i bedzie spokoj na swiecie.
        • wojciech.2345 Re: trzecia mozliwosc 30.11.13, 22:06
          misterpee napisała:
          > cala Ukraine oddac Turkom i bedzie spokoj na swiecie.
          --------------
          A najlepiej Matuszkę oddać Kitajcom.
          Co o tym myślisz?
        • igor_uk Nie ,Bracie. 30.11.13, 22:16
          Ja na to nie zgadzam sie.
          • bywszy1 Re: a co ty,kacapie+ 30.11.13, 22:32

masz do gadania?
    • polski_francuz Niezrozumiale tezy Igoruka 30.11.13, 21:40
      "Ukraina nie moze byc zintegrowana z Rosja,ale nie moze byc zintegrowana i z Europa"

Pominawszy polszczyzne, nikt nie chce integrowac Ukrainy. Chodzi o jej przyjecie do stref wolnego handlu czy bezclowych.

"Projekt "Ukraina" trzyma sie tylko na antyrosyjskosci"

Jaki projekt? Ukraina jest panstwem.

To byly uwagi syntetyczne o artykule wyslanym przez pracodawce Igoruka (po rosyjsku zapewne bo musial biedaczyna "tlumaczyc"). Przejdzmy do analizy jego wlasnych "mysli":

"Z lektury wynika,ze albo Ukraina musi podzielic sie, albo Europa polaczyc sie z Rosja ,trzeciej mozliwosci dla Ukrainy nie ma,bo ilez jeszcze moze stac w rozkroku?"

Ukraina powinna sie zabrac za reformy ekonomiczne. Podobnie jak Rosja czy jak Francja. Pozostale wybory to sa wybory polityczne bardzo ryzykancko rozegrane przez Janukowicza.

O czym jest ten watek. Jaka jest jego wartosc dodana? Nie widze.

PF
      -
      Zapraszam na forum Trojkat Weimarski: forum.gazeta.pl/forum/s,183212.html
      • igor_uk Dla ciebie,pefcia,niezrozumiale. 30.11.13, 21:43
        Bo nie jestes wstanie przeczytac tekstu w jezyku rosyjskim. Jak by mogl,to by zrozumial,ze to nie moi tezy,a tylko autora zalinkowanego przez mnie tekstu.

p.s. pefcia,ilez mozesz wykazywac sie glupota?
        • ubiquitousghost88 Tak sobie myślę... 30.11.13, 21:52
          ...trafił swój na swego...
          Jeden miele pier.doły i drugi mu pier.dołami odwzajemnia się.
          Jeden stoi w rozkroku jak Ukraina, a drugi bezpłciowy jak Polska...
          • igor_uk I w tym twoj blad ,ubi. 30.11.13, 22:15
            Myslenie nie jest twoja mocna strona. Bo jak by potrafil myslec,do by szybko zrozumial,ze ty i pefcia,jak dwa syjamskich brata.
            Kazdy z was chcialby byc kims,kim nigdy nie bedziecie.
            • bywszy1 Re: I w tym twoj blad ,ajgorze+ 30.11.13, 22:34

jak bys umial rozumiec,tobys przestal prawic pierdoly.
              Ales ty zbyt glupi.
              • igor_uk A wiesz w czym twoj problem,bywszy. 30.11.13, 22:44
                Ze ty doskonale zdajesz sobie sprawe z tego,ze glupi to ja nie jestem.I to ci boli najbardziej.
                • wojciech.2345 Re: A wiesz w czym twoj problem,bywszy. 30.11.13, 22:45
                  igor_uk napisał:

> Ze ty doskonale zdajesz sobie sprawe z tego,ze glupi to ja nie jestem.I to ci
                  > boli najbardziej.
                  ------------
                  Igorku,
                  Ty jesteś niewychowany.
    • wojciech.2345 nowy Euromajdan live tv 30.11.13, 22:10
      www.radiosvoboda.org/media/videotube/42.html
      • wojciech.2345 trąbią samochody /bt 30.11.13, 22:12
      • wojciech.2345 palą znicze /bt 30.11.13, 22:28
      • wojciech.2345 zbierają leki i środki opatrunkowe /bt 30.11.13, 22:32
      • wojciech.2345 uliczna kuchnia - ludzie przynoszą art. spożywcze 30.11.13, 22:39
      • wojciech.2345 rozmówca cytuje fragment hymnu polskiego 30.11.13, 22:42
      • wojciech.2345 przemawia Kliczko /bt 30.11.13, 22:58
      • wojciech.2345 samochody bez przerwy trąbią /bt 30.11.13, 23:27
      • wojciech.2345 ludzie przynoszą żywność /bt 30.11.13, 23:36
      • wojciech.2345 przywieźli drewno na ognisko /bt 30.11.13, 23:51
      • wojciech.2345 samochody jeżdżą wkoło i trąbią /bt 30.11.13, 23:53
      • wojciech.2345 ktoś przemawia /bt 01.12.13, 01:29
      • wojciech.2345 zimno /bt 01.12.13, 01:47
    • jk2007 niby czemu tragedia Ukrainy? 30.11.13, 22:29
      ech, znowu wykiwaja Rosje...
      • jk2007 Re: niby czemu tragedia Ukrainy? 30.11.13, 22:50
        Экcперт o "еврoинтегрaции" Укрaины: "Кaкoй же этo прoвaл, еcли Рoccию cнoвa рaзвели нa миллиaрды дoллaрoв?"
        www.regnum.ru/news/polit/1739255.html
    • eva15 Trudno się zgodzić z tym artykułem 30.11.13, 23:05
      Przeczytałam go uważnie, zgadzam się z tezą , że fundamentem istnienia Ukrainy jako państwa jest antyrosyjskość, zwłaszcza na Ukrainie zachodniej, ale nadal nie wiem, czemu integracja z EU jest niemożliwa. Porównanie z Turcją uważam za nietrafne, bo postawa Zachodu (USA) jest inna.

Igor, pisałam już o teorii heartland, która nadal tkwi głęboko w anglosaskich głowach i którą inspirowany był Brzeziński. Bez Ukrainy cały ten projekt upada, więc jej znacznie jest pod tym względem większe niż Turcji. Ponadto EU mimo wszystko łatwiej będzie przełknąć na zlecenie USA Ukrainę - kraj europejski, chrześcijański - niż bardziej obcą kulturowo Turcję, w dodatku w międzyczasie relatywnie silną i pewną siebie.

• igor_uk Trudno,sie mowi. 30.11.13, 23:10
        Im nie jeden projekt upadl.Dla czego uwazasz,ze akurat ten ma wypalic?

p.s. Ewa,im padl projekt podporzadkowania Rosji,po tym juz im nic nie idzie tak,jak by oni tego chcieli.Dla czego Ty tak wierzysz w ich wszechmoc? Przeciez w takim razie jest wszystko bez sensu.Putin po prostu powinien wywiesic w oknie swojego kabinetu na Kremlu bilaa flage i podporzadkowac sie im.Moze nie zdajesz sobie z tego sprawe,ale wlasnie taki wniosek mozno wyciagnac z Twoich slow.
        • eva15 Re: Trudno,sie mowi. 30.11.13, 23:27
          Ty źle rozumiesz moje uwagi. Ja nie twierdzę, że USA są wszechmocne i że każdy projekt im wypali, bo to kompletna nieprawda - coraz mniej projektów im wypala.
          Ja tylko twierdzę, że w sprawie Ukrainy są dość mocno zdeterminowani, bardziej niż w sprawie Turcji.

To, że Rosja Putina odzyskała siły i stworzyła fakty dokonane w Gruzji, potem w Syrii, to dla USA ból głowy i przymus działania zanim będzie za późno:-)
          • igor_uk Ewa,ale nie bierzesz pod uwage dwie rzeczy. 01.12.13, 01:05
            1.Niechec EU do poszerzenia na Ukraine (jak by Merkel chciala,to by tak nie upierala sie przy Julce i w sumie bez wiekszych problem mogla by skredytowac ukraine na kokadzisiat mld Euro.Jak wiemy nic z tego nie zrobiono).
            2.Niechec i samej Ukrainy do wlaczenia sie do struktur europejskich .
            Bo pozatymi zaczadzonymi propaganda,na Ukrainie jest mnostwo ludzi,ktore wiedza,ze na wszystko trzeba zapracowac wlasnymi rekami i darmowy ser bywa tylko w pulapce na myszy.
      • jk2007 eva15 nadal nie kumasz 30.11.13, 23:18
        przyczyna dosc banalna czemu integracja z EU jest niemożliwa
        news2000.com.ua/news/ekonomika/240129
        • eva15 Taak, a ty mnie nauczysz:-)) 30.11.13, 23:35
          Poczciwino nieszczęilwa, nie kumasz co i na czyje zlecenie wyprawia od ca 8-9 lat Unia. Gdyby słaba gospodarka była przeszkodą przyjęcia do EU, to 10 nowych krajów tam by się nie znalazło. A są, z Bułgarią i Rumunią na czele!
          Idź spać!
    • kylax1 Na tym, że kremlowski łysiejący judoka chce miesza 01.12.13, 00:40
      ć się w sprawy nie swojego państwa.
      • igor_uk Zaczniemy o tego,kylax. 01.12.13, 01:08
        Ze nie miesza sie,bo nie musi.Wystarcze wpieprzanie sie w wewnetrzne sprawy Ukrainy zachodu ,zeby Ukraince zaczeli bardziej przychylnie spogladac na Moskwe.
        A co do lysiejacego judoku.
        To widzisz li,kylax,jestem pewien tego,ze po nocach nie spisz,marzac o Putinie i masz z jego powodu mokre sny . Bo czym ze innym mozno wytlumaczyc twoj bardzo niezdrowy stosunek do Putina?
        • misterpee Re: 5 kolumna dziala 01.12.13, 03:33
          petitions.whitehouse.gov/petition/impose-personal-sanctions-president-ukraine-viktor-yanukovych-and-cabinet-ministers-ukraine-members/h58Fz30V
          Przypomina wezwanie do usuniecia Saddama, teraz banderowcy chca zamienic Ukraine na Irak. Juz raz kumali sie z nazi, teraz chca pomocy z drugiej polkuli.
          Impose personal sanctions on President of Ukraine Viktor Yanukovych and Cabinet of Ministers of Ukraine members

• krzysiozboj Re: Na czym polega tragedia Ukrainy? 01.12.13, 10:06
      Ciekawe spostrzeżenie usłyszałem kilka dni temu, spostrzeżenie kogoś mieszkającego na Ukrainie, pochodzącego ze wschodu ale mieszkającego obecnie w zachodniej części.

Celem najważniejszym dla Janukowycza jest wygranie następnych wyborów, zresztą nie byłby to jedyny polityk który kieruje się takimi pobudkami, czymś wyjątkowym byłoby gdyby kierował się innymi pobudkami :D

I jeśli skuma się z UE to Rosja zrobi mu szlaban na wschodniej granicy a to położy Ukrainę gospodarczo, na wschodzie mu tego nie wybaczą a zachód i tak na niego nie zagłosuje, sama UE może pieniądza da a może i nie, tu pewnego nic nie ma. Jeśli odrzuci UE to na zachodzie Ukrainy i tak niewiele straci bo tam nic nie ma a utrzyma poparcie na wschodzie. Do tego Rosja tak czy inaczej mocno medialnie włączy się w kampanię wyborczą na Ukrainie, Janukowycza może poprzeć a może go też i pogrzebać.

Kilka tez słów o samych Ukraińcach - ci z zachodu częściej bywają w UE (choćby w Polsce) i podoba im się poziom życia tutaj, stąd tak mocne proeuropejskie nastroje, dla tych ze wschodu to raczej coś nieznanego, mocno odległego, im bliższe to co z Rosją związane, może nie super doskonałe ale pozwalające żyć.
      • igor_uk Re: Na czym polega tragedia Ukrainy? 01.12.13, 10:27
        Krysio,niepotrzebnie dodales kilka slow o Ukraincach.Wybacz,ale to stereotypy,ktore podtwierdzaja,ze nie znasz Ukraincow.
        Co do spostrzezenia,wyrazonego przez Twojego znajomego Ukrainca,to jest bardzo powierzchniowe,chociaz troche racji ma.
        • krzysiozboj Re: Na czym polega tragedia Ukrainy? 01.12.13, 10:33
          To że Ty znasz Polaków lepiej niż ja to się już z tym pogodziłem dawno, teraz dowiedziałem się że o samej Ukrainie i Ukraińcach wiesz też więcej niż człowiek po 50tce który połowę życia spędził na wschodzie Ukrainy a połowę na zachodzie, to że z racji wykonywanej pracy widział jeszcze kawał świata i miał szansę sobie wyrobić zdanie na wiele zjawisk to już drobiazg.
          • igor_uk Nu i po co ten komentarz,Krzysio? 01.12.13, 10:38
            Spotykasz Ukraincow zachodnich,ktore ciebie,jako Polaka,nienawidza bardziej ode mnie,jako Rosjanina.Ich falszywe usmiechy przyjmujesz za szczery.A sprobuj z nimi pogadac na drazniace tematy.Po 5 minutach dostaniesz po twarze i sam wtedy zrozumiesz ,jak ze Ty myliles sie,co do swojej wiedzy o Ukraincach.
            • krzysiozboj Re: Nu i po co ten komentarz,Krzysio? 01.12.13, 10:52
              Igor, majaczysz i to ostro. Raz pisałem Ci już że on pochodzi ze wschodniej Ukrainy więc "korzenie banderowskie" u niego bardzo wątpliwe a dwa n/t historii i tego co współcześnie lubimy sobie pogadać. Każdy temat przechodzi, zarówno zbrodnie stalinowskie, temat głodu na Ukrainie, wojna i jej postrzeganie przez różne kraje, Wołyń etc.

A dwa to w zachodniej Ukrainie nie tylko banderowcy mieszkali, część Ukraińców ryzykowała życiem by ratować Polaków więc z tymi uogólnieniami to ja byłbym ostrożniejszy.
              • igor_uk Re: Nu i po co ten komentarz,Krzysio? 01.12.13, 11:16
                Krzysio,ja nie majacze,a tylko odnosze sie do Twoich slow o Ukraincach.Bo tego,co Ci powiedzial twoj znajomy Ukrainiec,ja praktycznie nie odnioslem sie.
                • krzysiozboj Re: Nu i po co ten komentarz,Krzysio? 01.12.13, 11:42
                  Oj Igor, Igor, gdyby Ty ciut lepiej rozumiał tekst pisany to tyle zbędnych dyskusji Ty by sobie oszczędził.
                  Napisałem wyraźnie:

Ciekawe spostrzeżenie usłyszałem kilka dni temu, spostrzeżenie kogoś mieszkającego na Ukrainie, pochodzącego ze wschodu ale mieszkającego obecnie w zachodniej części.

To co pod tym zdaniem to właśnie te spostrzeżenia tego Ukraińca

I wpierw starałeś się być bardziej ukraiński niż on sam, później zrobić z niego banderowca a teraz pociskasz mi że nie odnosisz się w tej polemice do tego co ów Ukrainiec mi powiedział a do tego co ja napisałem. Dla mnie "opad cycków do samej podłogi" i dalszego prostowania nie mam zamiaru prowadzić.
                  • igor_uk Krzysio,badz bardziej precyzyjny. 01.12.13, 11:47
                    O Ukraincach Ty dodales i nic wskazywalo na to,ze to rowniez byla ocena Ukrainca Ukraincow,bo to wygladalo by bardzo dziwnie.
                    Co do twojej nadinterpretacji moich slow,to nawet nie mam zamiaru dyskutowac.
                    Ja w ogole nie mialem na mysli tego mitycznego Ukrainca,o ktorym ty wspominasz.A tylko tych zachodnich Ukraincow,ktorych ty spotykasz w Polsce na bazarach.
                    Jak wiidac,kazdy z nas mowi o czyms innym :-)
                    • brat_ramzesa przesadzasz z ta antypolskoscia 01.12.13, 12:17
                      Swidomytow nie jest az tak duzo
                      • igor_uk Nie wiem,czy przesadzam. 01.12.13, 12:45
                        Mam sporo dowodow temu.
                        Juz wspominalem o tym,jak jeden Ukrainiec z Grodka,ktory ozenil sie z dziewczyna u ktorej mama byla Ukrainka ,a ojciec Polakiem.Traf chcial,ze brat cioteczny jego zony mieszkal po sasiedztwu ze mna w Polsce. To calkowicie normalny Ukrainiec,nie wykazujacy przed tym zadnych fobii .Ale wystarczylo,ze potoczyla sie miedzy nimi rozmowy o UPA,jak skonczyla sie bojka.
        • misterpee Re: jeden z komentarzy 01.12.13, 10:35
          "To, co dzieje się na Ukrainie przypomina zaiste, jak kiedyś pisał Dmowski, międzynarodowy i to obwoźny dom publiczny. Mamy tzw. opozycję, która pragnie z całego serca oddać się w niewolę Unii Europejskiej."
          • igor_uk Pamjetam rok 2004. 01.12.13, 10:42
            W trakcie "pomaranczowej rewolucji" by;em we Lwowie.Pamjetam ,jak dzis,co tam mowilo sie.Mlodzi Ukraince z wypiekami na twarze przekazywali informacje z ust do ust ,ze jak tylko Juszczenko stanie Prezydentem,to Kanada otworzy swoi granice dla Ukraincow. Oni w to naprawde wierzyli i walczyli nie o Ukraine ,a o mozliwosc emigrowac do Kanady.
            Bylo i smiesznie i smutno .
      • zeitgeist2010 spotkalem Ukraincow w Algarve 01.12.13, 10:59
        krzysiozboj napisał:

(...)Kilka tez słów o samych Ukraińcach - ci z zachodu częściej bywają w UE (choćby w Polsce) i podoba im się poziom życia tutaj, stąd tak mocne proeuropejskie nastroje, dla tych ze wschodu to raczej coś nieznanego, mocno odległego, im bliższe to co z Rosją związane, może nie super doskonałe ale pozwalające żyć.

Kiedys zauwazylem w Algarve (pld Portugalia), grupki ludzi, kobiety i mezczyzni, ktorzy pracowali w miejscowych hotelach, kompleksach wypoczynkowych itp. W okolicy byly nawet sklepiki z szyldami w Cyrylicy.

Zwrocili moją uwage, bo

1. Nie byli Brytyjczykami i Irlandczykami w obowiazkowych koszulkach Arsenalu, Totenhamu, FC Liverpulu ( i to wszyscy – dzieci, faceci, babcie :)

2. rozmawiali w jez, ktory dla mnie brzmial jak rosyjski.

Z ciekawosci zagadnalem ich i okazalo sie ze to nie Rosjanie a Ukraincy pracujacy na dalekim Zachodzie.

Nie zdziwil bym sie, gdyby wiekszosc zwyklych Ukraincow podskornie byla za integracja z Europa zachodnią

• krzysiozboj Re: spotkalem Ukraincow w Algarve 01.12.13, 11:14
          Tyle że jak już pisałem, to co chcą Ukraińcy (a i oni nie są jednolici w tym czego chcą) to jedno, to co zrobi władza to zupełnie coś innego. Ani Juszczenko ani Janukowycz to nie politycy którzy wolę narodu traktują poważnie a dobro narodu jako dobro najwyższe.

Jeszcze jedną ciekawostkę znajomy mi przypomniał z okresu pomarańczowej rewolucji - była ona często nazywana buntem milionerów przeciw miliarderom. To określenie też sporo mówi o politykach i ich "ideach".

Może to brutalnie zabrzmi ale (to już moim zdaniem) UE nie da dobrobytu Ukraińcom, jest ich za dużo by im dać w UE pracę a i z tą w UE jest spory problem a na ratowanie ukraińskiej gospodarki raz UE nie stać a dwa wchłanianie nowych krajów do UE to nie ratowanie ich gospodarek a robienie wasali i rynków zbytu dla swoich towarów. Gdyby było inaczej to 25 lat "rozwoju" nie spowodowałoby wyjazd 2-3 mln młodych na zmywak, drugie tyle na bezrobociu a kolejne kilka milionów rodaków w pensji dogoniło chińskie do niedawna uważane za jedne z najniższych w swiecie.
          • zeitgeist2010 Unia nie jest juz idealem 01.12.13, 11:53
            krzysiozboj napisał:

(...) Może to brutalnie zabrzmi ale (to już moim zdaniem) UE nie da dobrobytu Ukraińcom, jest ich za dużo by im dać w UE pracę a i z tą w UE jest spory problem a na ratowanie ukraińskiej gospodarki raz UE nie stać a dwa wchłanianie nowych krajów do UE to nie ratowanie ich gospodarek a robienie wasali i rynków zbytu dla swoich towarów. Gdyby było inaczej to 25 lat "rozwoju" nie spowodowałoby wyjazd 2-3 mln młodych na zmywak, drugie tyle na bezrobociu a kolejne kilka milionów rodaków w pensji dogoniło chińskie do niedawna uważane za jedne z najniższych w swiecie.

Synteza bylaby taka, ze w obecnej sytuacji nie ma realistycznego konceptu albo optymalnego modelu na sensowny rozwoj spoleczny, gdzie daloby sie uniknąc mniej lub bardziej masowej pauperyzacji. Taki pozytywny model istnial w EWG do czasu wprowadzenia Euro i masowego rozszerzenia.

Szwajcaria i Singapur nie da sie przelozyc na Polske i Ukraine.

Kazdy kraj i rząd musi dlubac po swojemu. Polska dlubie w Unii. Ukraina tez stara sie dlubac po swojemu.

• brat_ramzesa DlategoUkraina stanie sie osrodkiem niestabilnosci 01.12.13, 12:23
            dla Europy
            UE kreci na siebie stryczek, przyspieszajac rozklad tego kraju, nie jest wykluczone ze owa niestabilnosc przeniesie sie za granice, wowczas jedynym wygranym bedzie USA, oslabiona UE i Rosja na talerzu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka