Dodaj do ulubionych

Najwiekszy kryzys przy polskiej granicy

23.01.14, 09:01
Trzeba sobie przypominac, ze to co sie w Kijowie dzieje, dzieje sie tuz za miedza.

Ten kryzys nie jest jeszcze jednym wydarzeniem gdzies na swiecie. Nie wiadomo jak sie skonczy. Elementy sa znane: pozycja Rosji i jej szantaz w stosunku do Janukowicza, zblizajaca sie olimpiada, chec Ukraincow by zyc jak Europejczycy, kryzys ekonomiczny i kompletna nieudolnosc jej rzadow...

Jaki kierunek wyjdzie z dodania tych wszystkich wektorow niezbyt wiadomo.

Pewne jest, ze rezultat dotyczy bezposrednio Polski i jej podstawowych interesow.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka In the long run Ukraincy zmodernizuja swe Panstwo. 23.01.14, 09:07
      Doraznie, moga byc rozne reakcje, w tym niestety znaczny naplyw uciekinierow.
      I tu apel: zachowujmy sie, jak wyrozumiali, zyczliwi sasiedzi.
      Nie ulegajmy kremlowskiemu sianiu zametu i nieporozumien miedzy naszymi Narodami.
      • polski_francuz Zyczliwosc sasiadow 23.01.14, 09:16
        jest wymogiem chwili.

PF
      • brat_ramzesa czyli co konkretnie propagandysto ? 23.01.14, 09:31

• brat_ramzesa Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w konflikt 23.01.14, 09:30
      A jak wiadomo "prawdziwi patrioci" sa przekorni wec bedzie import kryzysu do kraju Polan
      a ty kataryna ciagle puszczasz baki o "szantazu" rosyjskim a ja widze ze zachod probuje szantazowac i podsycac konflikta to sankcjami a to stronniczymi komentarzami a to popieraniem srodowisk OUN-UPA
      • des4 Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 09:32
        rosyjskim też, jak to macie w zwyczaju :)))
        • krzysiozboj Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 09:59
          I na tym polega dramat Ukrainy, powinni zrobić to sami w normalnych wyborach a sterują tym UE na czele z Polską a po drugiej stronie Rosja. Obawiam się też że zarówno zachód jak i Rosja ma gdzieś interes Ukrainy, ważne tylko by ona nie wpadła w łapki tego drugiego, ma wpaść to lepiej niech zapłonie.
          • des4 Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 10:00
            masz niewątpliwą racje, Polska myśli o "zapłonięciu" Ukrainy...
            • krzysiozboj Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 10:12
              No tak, wszyscy chcą dobra Ukrainy a majdan wygląda jak wygląda (nie płonie?), to że wschód Ukrainy nie jest proeuropejski w wręcz prorosyjski jakoś nikt nie wspomina, to że takie ustawienie zachodu Ukrainy (i tu bynajmniej nie mały udział naszych klakierów z każdej opcji politycznej, Kaczyński ramię w ramię z UPA to już piękne kuriozum) może doprowadzić do eskalacji konfliktu i być może podziału tego kraju to pewnie też tajemnica. Zawsze winę na "ruskich" można później zwalić.

Gdyby UE chciała pomóc Ukrainie to wsparła by jej gospodarkę i otworzyła granice UE na Ukraińców ale ... po co?
              • des4 Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 10:15
                Ależ masz rację, wszyscy wiedzą, że Polska marzy o granicach od morza do morza, z jednym z głównych celów naszej polityki jest odzyskanie Lwowa. Polska zawsze też najostrzej sprzeciwiała się otwarciu granic dla Ukraińców.
                • krzysiozboj Re: Polskim interesm jest nie wpieprzac sie w kon 23.01.14, 11:17
                  Zanim poszydzisz z zamykania granic to przypomnij sobie kiedy granica wschodnia została uszczelniona i jaki termin był narzucony przez UE, wtedy zauważysz jak kula w płot przywaliłeś. To odnośnie nadgorliwości Polski, jeśli mówić o UE którą miałem na myśli to ona nie ma wytłumaczenia "Unia nam kazała i musieliśmy", polityka UE mogła być zdecydowania inna niż jest choćby w kwestii przepływu ludności.

Czy ktoś marzy o Polsce od morza do morza to nie wiem, wiem że taka Polska od morza do morza była często Polakom z Wołynia wycinana na ciele. Natomiast wpieprzanie się w sprawy sąsiedniego państwa można podciągać pod roszczenie sobie wpływów politycznych na Ukrainę bez problemu a to jest skandaliczne i powinno być karane, ja tych naszych imbecyli z majdana wyłapałbym i postawił przed sądem za próbę obalenie demokratycznie wybranego rządu, ktoś tam wyraziłby głębokie ubolewanie a pajacowanie by się skończyło.
              • brat_ramzesa Prawilno wskazal :) 23.01.14, 10:23
                To parcie na rozruby moze odbic sie czkawka Polsce, no ciekawe czy wtedy wszelkiej masci podzegacze poniosa konsekwencje czy tylko ludxie po dupie dostana ?
                • des4 Re: Prawilno wskazal :) 23.01.14, 10:28
                  a teraz przetłumacz to na polski, pietia :)))
    • igor_uk Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 09:48
      I polskie polityki bardzo chetnie podrzucaja do ogniska ,zeby palilo sie mocniej.
      • brat_ramzesa Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 09:55
        Ogien latwo sie przenosi gdy trafi na podatny opal a tego w Polsce narasta
        • igor_uk Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 09:56
          Ale o tym polskie polityki nie domyslaja sie.
          • des4 Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 09:58
            co to są "polityki"? w jakim to języku?
            • igor_uk desik,a ty od rana podgryzasz pieta? 23.01.14, 10:02
              Nie stac ciebie na sniadanie?
              • des4 Re: desik,a ty od rana podgryzasz pieta? 23.01.14, 10:03
                żuj watę mieciu i spyerdalaj w podskokach, gdy poważni ludzie dyskutują :D
                • igor_uk Re: desik,a ty od rana podgryzasz pieta? 23.01.14, 10:12
                  Zaskoczyles mnie,desik.Do tej pory potrafiles w jednym poscie napisac ,gora, 5 slow,teraz napisales dwa razy wiecej.Robisz postepy.Moze z czasem uda sie tobie napisac i cos z sensem,jak na razie to tylko belkot.
                  • des4 Re: desik,a ty od rana podgryzasz pieta? 23.01.14, 10:13
                    Taki jak u ciebie mieciu na co dzień. Do której dzisiaj dyżur?
                    • igor_uk Staraj sie ,desik. 23.01.14, 10:17
                      Na razie zadnego sensu w twoicj slowach nie widac.Ale wszystko przed toba.Sadzac po dzieciecemu belkotu,masz nie wiele lat.
                      • des4 Re: Staraj sie ,desik. 23.01.14, 10:19
                        dokładnie 14 i pół

coś jeszcze na tapecie, mieciu?

kiedy powrót do ojczyzny?
                        • igor_uk Wygladasz na mlodszego. 23.01.14, 10:25
                          Tak na oko,gora 9 lat,bo od 10 czlowiek zaczyna szerzej patrzec na swiat.
                          • des4 Re: Wygladasz na mlodszego. 23.01.14, 10:27
                            syndrom ostatniego wpisu, mieciu?

niech ci będzie, przecież masz dużo czasu na cieciówce :)))
          • brat_ramzesa Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 10:10
            Ale oni przygotowuja grunt, wlasnie solidarnosciowe truchla zagrzewaja do dalszego rozlewu krwi
            Ja juz jestem niemal pewien ze za 10-15 lat Solidarnosc bedzie przeklinana w podrecznikach historii
            • igor_uk Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 10:16
              W Polsce juz dzis slowo "solidaruch" ma negatywny odcien,ale na razie wsrod zwyklych ludzi.
            • des4 Re: Ognisko przy granice Polski. 23.01.14, 10:18
              co to są "solidarnościowe truchła", mieciu?

ja też wierzę za za 15 lat, PZPR wróci na należne jej miejsce w podręcznikach historii, a Solidarność będzie wyklęta za głód, miliony ofiar, ruiny i zgliszcza

btw zainstaluj sobie polską czcionkę, będziesz wiarygodniejszy :)
            • borrka Najmniejsze twoje zmartwienie, radziecki. 23.01.14, 10:21
              Jedno jest pewne - nic nie jest mniej skuteczne wobec Polakow, niz moskiewska propaganda.
              Od lewakow, do nacjonalistow wszyscy lekcewaza te brechnie:)))
              • brat_ramzesa masz racje 23.01.14, 10:27
                gdy powiesz takim duraczkom jak ty ze snieg jest bialy bedziecie gadac ze to ruska propaganda bo pewnie ruskie calny snieg przemalowali na bialo oczywiscie by zmanipulawac pepki swiata
    • borrka Polska realizuje Doktryne Giedroycia. 23.01.14, 10:16
      Budujemy przyjazne relacje z panstwami miedzy Polska, a Rosja.
      Krok, po kroku wypychamy Moskwe ze Srodkowo-Wschodniej Europy i przyznam , ze zdumiewa mnie skutecznosc polskiej polityki - malego w koncu panstwa i niezbyt "poteznej" gospodarki.
      A moze to po prostu racja moralna i historyczna po naszej stronie ?
      • eva15 Re: Polska realizuje Doktryne Giedroycia. 23.01.14, 10:22
        Polska ma ogromne sukcesy. Najwieksze na Litwie! O Bialorusi juz nie wspomne.
        Doktryna Giedroycia dziala jak borrci glowa po lobotomii1
        • borrka I ci straszni banderowcy! 23.01.14, 10:25
          Effciu, serwuj komplet.
          Litwa , to straszne zagrozenie dla Polski, niech sie schowaja rakiety w Kaliningradzie.
          A banderowcy juz ostrza topory.
          • eva15 Re: I ci straszni banderowcy! 23.01.14, 10:29
            Mowiles o sukcesach polskiej polityki giedroyciowej w E. wsch. - to ktore kraje miales na mysli, jesli nie Litwe i Bialorus?
            • borrka Kaliningrad, oczywiscie. 23.01.14, 10:35
              Znakomicie nakrecaja nam koniunkture .

A powaznie, Effciu:
              Bialorus, to niestety porazka, poki tupia tam wojskowe walonki.
              Reszta pasmo sukcesow - 20 lat i ugruntowane poczucie odrebnosci Krajow Baltyckich, oraz Ukrainy.
              Nigdy nie wroca na wiadome łono:)
              I o to partia walczyla !
              • borrka A tak widza nas na Ukrainie: 23.01.14, 10:49
                Пoляки, кaк нoвые члены ЕС- caмые aктивные. Этa зaрaзa инертнocти и ничегoнеделaнья их еще не кocнyлacь. Они caми oтнocительнo недaвнo пережили ревoлюциoнные преoбрaзoвaния. пoэтoмy cпocoбны к coпереживaнию. Сытые рaвнoдyшные лицa еврoкoмиccaрoв пoкaзывaют, чтo этa мoрoкa c ревoлюциями им нa фик не нyжнa.

Przedukaj, Effciu.
                Mysle DOKLADNIE tak samo o impotentach brukselskich inaszej roli viagry europejskiej.
                • igor_uk Ha,ha,ha. 23.01.14, 10:58
                  Tak Polakow widzi jedna z uczestniczek forum w gazetce ,ktora ukradla tytul.
                  www.pravda.com.ua/rus/news/2014/01/23/7010898/
                  Moze to i sam borracik napisal ten post.
          • brat_ramzesa borrat nie ma banderowcow 23.01.14, 10:30
            nie ma czerwono-czarnych flag na Majdanie a wogole to prawdziwi ukraincy pochadza wprost od prawdawnych Ariow i byli pierwszymi Europejczykami
            • borrka Jako zydowski banderowiec, wg waszej jaczejki... 23.01.14, 10:37
              Potwierdzam - Adam i Ewa byli zydowskimi banderowcami.
              Ale Ariami chyba nie.
              Raczej starozakonni:)))
              • brat_ramzesa Unikaniem odpowiedzi potwierdzasz ze mam racje 23.01.14, 11:04
                twoje glupkowate wykrety tego nie zmienia
                • des4 Re: Unikaniem odpowiedzi potwierdzasz ze mam racj 23.01.14, 11:29
                  zainstaluj polską czcionkę, pietia :)))
    • przyjacielameryki Wg. niemieckich mediów, za konflikt 23.01.14, 11:05
      na Ukrainie nie odpowiada Janukowycz, który jest tylko marionetką a Putin:

"Niemieckie media wskazują na odpowiedzialność prezydenta Rosji Władimira Putina za eskalację konfliktu na Ukrainie. Komentatorzy ostrzegają opozycję z Witalijem Kliczką na czele przed sojuszem z radykalnymi siłami. Dziennik "Die Welt" pisze, że odpowiedzialność za przemoc i ofiary śmiertelne na Ukrainie spada na Putina i apeluje do UE, by przeciwstawiła się Rosji."

To oczywista oczywistość co piszą niemieckie media. Zastrzelenie 5-u protestujących na Majdanie to pewnie też robota Moskwy, taki mają zwyczaj.
      NATO i UE do roboty!
      • zeitgeist2010 Re: Wg. niemieckich mediów, za konflikt 23.01.14, 11:50
        przyjacielameryki napisał:

> na Ukrainie nie odpowiada Janukowycz, który jest tylko marionetką a Putin:
        >

wczoraj w niem tv padlo to brutalne zdanie: "w obecnej sytuacji trudno znalezc jakies rozwiazanie. Ale nadejdzie tez czas po Janukowiczu".

Nasza Unia przespala rozwoj wydarzen. Dziala za pozno i za slabo. W ostatnich latach stalo sie to prawie prawidlowoscia. Grecja, Euro, Arabska wiosna, Syria, Rumunia i Bulgaria, Cyganie, teraz Ukraina.
        Zaczyna sie z Serbia. Czy decydenci Unii robia na akord, ilosc przed jakoscia?

• borrka Podchodzac cynicznie. 23.01.14, 11:28
      Wiem, ze to nieladnie, ale racjonalnie:
      Dla borykajacej sie z problemami demograficznymi Polski, Ukraincy i Bialorusini stanowia najbardziej pozadany element.
      Bliski etnicznie i kulturowo, wyksztalcony, asymilujacy sie nad wyraz skutecznie, choc bez utraty "narodowosci".
      Tak trzeba traktowac ewentualnych uchodzcow.
      Zycze Ukrainie, by sie obylo jednak bez nich.
      • zeitgeist2010 Re: Podchodzac cynicznie. 23.01.14, 12:04
        borrka napisał:

> Wiem, ze to nieladnie, ale racjonalnie:
        > Dla borykajacej sie z problemami demograficznymi Polski, Ukraincy i Bialorusini stanowia najbardziej pozadany element. Bliski etnicznie i kulturowo, wyksztalcony, asymilujacy sie nad wyraz skutecznie, choc bez utraty "narodowosci".
        > Tak trzeba traktowac ewentualnych uchodzcow.

Kontrowersyjna wizja. Ta etapowa wymiana lokalnej ludnosci przez przybyszow ze wschodu w kierunku zachodnim nie moze byc rozwiązaniem, przy nie slabnacym gigantycznym influksie z bliskiego wschodu itp.

Nawet jak Norwedzy zaczną skakac z platform wiertniczych do morza polnocnego a portugalczycy i hiszpanie zapelnią
        tratwy na Atlantyku i Morzu srodziemnym

> Zycze Ukrainie, by sie obylo jednak bez nich.

Podpisuje sie obydwoma rękami. Nie przyszkodzilo by jednak gdyby Unia, Niemcy, Francja troche pomogly - i to dzialajac przed kryzysem a nie reagujac. A tu Flaute. Tak jak podczas zrywu Solidarnosci.
      • j-k To wcale nie cyniczne... 23.01.14, 12:06
        Juz przed kilku laty czytalem artykul polskich demografow, ze tak bedzie...
        zeby tylko praca w Polsze byla...
        • borrka By nie czuli sie odtraceni... 23.01.14, 12:11
          Lecz traktowani po sasiedzku - sa ku temu szanse, bo przybylo nam rozumu, a ubylo, pozal sie Boze, arogancji.
          • przyjacielameryki Re: By nie czuli sie odtraceni... 23.01.14, 12:31
            borrka napisał:

> Lecz traktowani po sasiedzku - sa ku temu szanse, bo przybylo nam rozumu, a uby
            > lo, pozal sie Boze, arogancji.

Z tego co ja widzę, nie ma już żadnej arogancji. Ukraińcy są traktowani poważnie, po partnersku i serdecznie. Już obecnie w Polsce pracuje bardzo dużo Ukraińców a niedawny remont części domu przeprowadzali mi bardzo profesjonalni Ukraińcy. Po pracy wspólnie z nimi jedliśmy obiad przy jednym stole.
            W gospodarstwach sadowniczych w grójecko-wareckiem pracuje bardzo dużo Ukraińców i wiem od rodziny i znajomych z tamtych terenów, że są bardzo zadowoleni z ich pracy. To tylko drobne przykłady.
            Ci Ukraińcy widzą Polskę, przemiany w Polsce, widzą pogłębiającą się przepaść pomiędzy Polską a Ukrainą na korzyść Polski, widzą ewidentne korzyści z członkostwa Polski w UE, widzą, że Polska jest zdecydowanie ciekawszym i lepszym do życia krajem niż Rosja. Tego ich pędu do Europy już nic nie zatrzyma a ja mam nadzieję, że w końcu "starą Europę" uda się wyleczyć z tej cholernej sklerozy a że sprawa jest trudna? No cóż, żebyśmy tylko takie mieli problemy, . . . . !
            Polska i UE chce wolnej, demokratycznej, niepodległej Ukrainy. Rosja chce wchłonąć Ukrainę ale i Białoruś i społeczności w tych państwach muszą wiedzieć o co faktycznie idzie gra.
        • polski_francuz Normalne miedzy sasiadami 23.01.14, 12:24
          "Juz przed kilku laty czytalem artykul polskich demografow..."

ze sie populacja ruszaja tam gdzie troche lepiej i gdzie jest praca. Nic zdroznego w tym nie widze.

Jak pomagac to jest wielkie pytanie. Chyba pomagac socjalnie gdy ludnosc bedzie potrzebowac. Tez moralnie, mowiac co myslimy i co dla nas Polakow jest dobre i co zle.

Pomagac politycznie bym sie bal. Przemiany na Ukrainie maja charakter rewolucyjny a do rewolucji sie lepiej nie mieszac.

Ukraincy musza sami zdecydowac czego chca.

PF
        • pijatyka Re: zeby tylko praca w Polsze byla 30.01.14, 08:28
          Praca dla Ukraińców jest (vide np. lamenty plantatorów, że przez nadmierne restrykcje dla pracowników ze Wschodu zbiory im gniją na polach i w sadach); póki poziomy życia w obu krajach się do siebie nie przybliżą, wiele zajęć nietrakcyjnych dla Polaków będzie pożądanych przez Ukraińców.
      • brat_ramzesa borrat kogo ty chcesz oszukac 23.01.14, 12:18
        Ukraincy juz od dawna wyjezdzaja do Rosji, nawet z zachodniej Ukrainy a wlasciwie to glownie z tamtad wieja do Rosji i zapewne to znow Rosja poniesie ciezar burd "demokratorow""
        • igor_uk Nu jak to kogo. 23.01.14, 12:37
          borracik ma swoich wiernych sluchacze,ktore widzza w nim znaffce spraw zachodnich.Przeciez ci barany nie sa wstanie zweryfuikowac tego,co pisze borrat,oni nie znaja jezykow obcych,a borrat pisze to,co mozno przeczytac i w polskiej prasie,to nadaje jemu wiarygodnosci w oczach przyglupow.
          • przyjacielameryki Re: Nu jak to kogo. 23.01.14, 12:57
            igor_uk napisał:

> borracik ma swoich wiernych sluchacze,ktore widzza w nim znaffce spraw zachodni
            > ch.Przeciez ci barany nie sa wstanie zweryfuikowac tego,co pisze borrat,oni nie
            > znaja jezykow obcych,a borrat pisze to,co mozno przeczytac i w polskiej prasi
            > e,to nadaje jemu wiarygodnosci w oczach przyglupow.
            >

Moskal, odpowiedz sobie na proste pytanie. Co ty w ogóle tutaj robisz? Kogo chcesz okłamać czy oszukać? Polacy to nie bolszewicy i taki chłam wyczuwają na odległość.
            Ta wasza propaganda jest wyjątkowo żałosna a to co pisze borka jakoś tak dziwnie całkowicie pokrywa się z tym co pisze o was czy o Ukrainie i obecnym konflikcie cały świat w tym i polska prasa. Jak myślisz Moskal, poumawiali się? Albo ci Moskale, którzy podszywają się pod Polaków. Po co udają Polaków tu na FŚ? Że niby te ich opinie to opinie Polaków? Cha!, cha! Moskal, już bezpowrotnie przegraliście, wszystko przegraliście i te rozpaczliwe działania są tylko śmieszne. To taki wasz wkład w ten rosyjski absurd, który ci serwowałem w filmiku. Ale tego mnogo, bardzo mnogo, łącznie z tą waszą "grą" tu na FŚ. To tylko kolejny rosyjski absurd Moskal.
            • borrka Dosc specyficzny"Moskal"... 23.01.14, 13:02
              Ktory od blisko cwierczwiecza, panicznie boi sie odwiedzic te umilowana, demokratyczna, najwspanialsza Matuszke.
              A ze wiem, iz planktonu politycznego w Rosji nie przesladuja, musi byc kryminalny.
              • przyjacielameryki Re: Dosc specyficzny"Moskal"... 23.01.14, 13:16
                borrka napisał:

> Ktory od blisko cwierczwiecza, panicznie boi sie odwiedzic te umilowana, demokr
                > atyczna, najwspanialsza Matuszke.
                > A ze wiem, iz planktonu politycznego w Rosji nie przesladuja,
                musi byc kryminal
                > ny.

Chyba masz rację.
                A z tej jego frustracji i kompleksów wynika w gruncie rzeczy słaby człowiek. Pewnie napadał na staruszki w parku, wyrywał im torebki a potem je gwałcił.
            • igor_uk amigo. 23.01.14, 17:31
              Ciebie bardzo skutecznie oszukuje banderowiec borrat.
              Ja nie mam zamiaru wyprowadzac ciebie na prosta.
      • kylax1 Oczywiście, że lepsza imigracja z Ukrainy, niż Pak 23.01.14, 14:51
        istanu. Tu nie ma nawet o czym dyskutować.
    • kylax1 Cokolwiek by nie mówić. 23.01.14, 14:49
      To jednak poza Majdanem w Kijowie toczy się normalne życie, ludzie pracują, uczą się i bawią.

To nie jest wojna domowa typu Syria.

To po prostu ruch społeczny, który chce bardziej europejskiego państwa. Ale to nie jest żadna wojna domowa. Polska nie musi się niczego obawiać.
      • kaszebe12 Re: Cokolwiek by nie mówić. 23.01.14, 15:11
        -I tu zwrociles uwage na istotny szczegol , kylax - Ukraina= Kijow i ...reszta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka