e.va15
01.03.14, 16:04
Mnóstwo wątków powstaje o aktualnej sytuacji, ja chcę trochę o czym innym, o bardziej generalnym spojrzeniu na problem.
W Spieglu ukazał się dzisiaj doskonały wywiad z Dmitrijem Treninine, b. wosjkowym a obecnie szefem US Carnegie-Centrum.w Moskwie. Ten facet na usługach USA coś rozumie z Rosji, z Putina i z tego co się dzieje. W skrócie:
Zachód na własną prośbę utracił Putina.
Wszelkie próby Rosji zbliżenia do EU spełzły na niczym. Putin bardzo się starał i nic nie wyszło. Przeciwnie - USA/EU zaczęły stosować od kilku lat niewyobrażalny Rosja i Putin bashing. Putina wręcz poniżano, porównywano z Kadaffim, z różnymi bandytami, pouczano go i karcono. Nawet igrzyska w Soczi próbowano wyśmiać, wyszydzić, obrzydzić (inna sprawa, że to kompletnie nie wyszło).
Rezulat jest taki, że rozwiązano Putinowi ręce - on skończył kompletnie z liczeniem się z opinią Zachodu, gorszej i tak już mieć nie będzie ani on ani Rosja.
Zachód natomiast wytrącił sobie z rąk narzędzia oddziaływania na Putina. Tu dodam od siebie - bardzo mocno zaszkodziły sobie Niemcy, które długo miały szczególną pozycję w EU i USA, jeśli chodzi o kontakty z Rosją. Niemcy byli tym pośrednikiem, którego wysyłało się w sytuacjach kryzysowych do Moskwy, bo mieli tam szacunek i posłuch. Rządy Merklowej zniszczyły to wszystko. Dziś nie ma już NIKOGO w EU, kogo Putin chciałby wysłuchać i z czyją opinią by się liczył. Zachód nie ma NIC w ręku. ZERO wpływów.
Gdy głupi dziennikarz pyta, czy Putin prze na Ukrainie do wojny, mądry Trenin odpowiada, że jest dokładnie przeciwnie: Rosja chce zapobiec dalszemu rozlewowi krwi i bratobójczym walkom. Nie chce by ataki rozlały się na ludność rosyjską.
Cały wywiad wart jest przeczytania, bo jest wnikliwy, inteligentny:
www.spiegel.de/politik/ausland/interview-mit-dmitrij-trenin-zur-krise-auf-der-krim-a-956381.html
Tytuł wątku nie jest chamski, lecz jest zaczerpnięty z wiersza wybitbnego polskiego poety Juliana Tuwima, który to wiersz pasuje tutaj jak ulał:
" Całujcie mnie wszyscy w dupę"
www.eioba.pl/a/1rg5/calujcie-mnie-wszyscy-w-dupe-wiersz-j-tuwima
Dokładnie to samo może powiedzieć Putin:
Całujcie mnie wszyscy w dupę. From Russia with Love.