zeitgeist2010
22.03.14, 21:50
Nigdy nie zalowalem tej pracy, ktora mi dala płynną znajomosc jezyka niemieckiego. Ułatwiło mi to interpretacje złozonych zjawisk politycznych i społecznych.
mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/311790_presseclub/20076240_ein-neuer-kalter-krieg-wie-sich-das-machtgefuege?buchstabe=P
R hat durch diesen geheimdiesntlichen Einsatz (...) einen kurzfristigen vorteil.
R ma na krotką mete korzysc z dzialalnosci swoich sluzb szpiegowskich.
Aber langfristig hat R wirtschaftlich und was Innovationen betrifft kein Potential.
Ale na dluzszą mete R nie ma zadnego potencjalu w sferze gospodarczej i innowacyjnej.
Russland ist ein sterbendes entvölkerntes Land, in dem keine Revolution stattfindet, weil es dort keine jungen Leute gibt.
R to jest umierający odludniony kraj, w ktorym nie dojdzie do rewolucji, poniewaz nie ma tam mlodych ludzi.
Ru hat kein attraktives Gesellschaftsmodell und das ist der Kern von P problem.
R nie ma atrakcyjnego modelu spolecznego i to jest istota problemu P.
Coz by sie zdarzylo, gdyby zorientowana na zachod Ukraina osiągnela sukces porównywalny z Polską? To bylaby kleska dla putinowskiego modelu nowego starego Soviet Unionu.
Teoria P. „Die Russen sind nicht für Demokratie gemacht, sondern f¨r totalitäre Regime. Und ich gebe es ihnen.”
Rosjanie nie sa stworzeni do demokracji a do totalitaryzmu. Ja im to daje.
My Niemcy nie musimy udawac, ze jestesmy jakims narodem ponad chmurami, ktory musi sztucznie wybierac miedzy 2 rownorzednymi opcjami: europejska i rosyjska.
Wir wissen, daß Modell P gescheitert ist (...) Was lernt also der Westen daraus?
Wiemy, ze model p-a nie udal sie. Jaka lekcja wynika z tego dla zachodu?