Dodaj do ulubionych

Co myslą Niemcy o Rosji?

22.03.14, 21:50
Nigdy nie zalowalem tej pracy, ktora mi dala płynną znajomosc jezyka niemieckiego. Ułatwiło mi to interpretacje złozonych zjawisk politycznych i społecznych.

mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/311790_presseclub/20076240_ein-neuer-kalter-krieg-wie-sich-das-machtgefuege?buchstabe=P
R hat durch diesen geheimdiesntlichen Einsatz (...) einen kurzfristigen vorteil.

R ma na krotką mete korzysc z dzialalnosci swoich sluzb szpiegowskich.

Aber langfristig hat R wirtschaftlich und was Innovationen betrifft kein Potential.

Ale na dluzszą mete R nie ma zadnego potencjalu w sferze gospodarczej i innowacyjnej.

Russland ist ein sterbendes entvölkerntes Land, in dem keine Revolution stattfindet, weil es dort keine jungen Leute gibt.

R to jest umierający odludniony kraj, w ktorym nie dojdzie do rewolucji, poniewaz nie ma tam mlodych ludzi.

Ru hat kein attraktives Gesellschaftsmodell und das ist der Kern von P problem.
R nie ma atrakcyjnego modelu spolecznego i to jest istota problemu P.

Coz by sie zdarzylo, gdyby zorientowana na zachod Ukraina osiągnela sukces porównywalny z Polską? To bylaby kleska dla putinowskiego modelu nowego starego Soviet Unionu.

Teoria P. „Die Russen sind nicht für Demokratie gemacht, sondern f¨r totalitäre Regime. Und ich gebe es ihnen.”

Rosjanie nie sa stworzeni do demokracji a do totalitaryzmu. Ja im to daje.

My Niemcy nie musimy udawac, ze jestesmy jakims narodem ponad chmurami, ktory musi sztucznie wybierac miedzy 2 rownorzednymi opcjami: europejska i rosyjska.

Wir wissen, daß Modell P gescheitert ist (...) Was lernt also der Westen daraus?

Wiemy, ze model p-a nie udal sie. Jaka lekcja wynika z tego dla zachodu?
Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 22.03.14, 22:06
      zeitgeist2010
      zanim cos napiszesz naucz sie najpierw weryfikowac niemieckie media, jak sie tego nauczysz zobaczysz inny swiat i stosunek niemieckiego spoleczenstwa do reszty swiata. To co pokazales i napisales to jest propaganda z specjalnych mediow ktore nie cisesza sie wielka popularnoscia w spoleczenstwie, wrecz sa bezgranicznie krytykowane w Niemczech przez niemieckie spoleczenstwo.
      • caesar_pl Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 22.03.14, 22:46
        Szwajcarskie media dajesz za przyklad?Ile forsy zlozyli w szwajcarskich bankach ruscy oligarchowie?Kto bedzie napedzal obroty w butikach w St.Moritz i innych?
        ARD to niemiecka panstwowa TV a nie jakies specjalne medium..he,he....
        • zeitgeist2010 Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 22.03.14, 23:15
          caesar_pl napisał:

> Szwajcarskie media dajesz za przyklad?Ile forsy zlozyli w szwajcarskich bankach ruscy oligarchowie?Kto bedzie napedzal obroty w butikach w St.Moritz i innych? ARD to niemiecka panstwowa TV a nie jakies specjalne medium..he,he....

i o to chodzi.

R to jest umierający odludniony kraj, w ktorym nie dojdzie do rewolucji, poniewaz nie ma tam mlodych ludzi.

-----------------------------------------------
          你的敌人的敌人...是我的朋友. Nǐ de dírén de dírén... Shì wǒ de péngyǒu. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem
      • zeitgeist2010 Bitte gib mir Gegendarstellung 22.03.14, 22:51
        nie-tak napisała:

zanim cos napiszesz naucz sie najpierw weryfikowac niemieckie media, jak sie te go nauczysz zobaczysz inny swiat i stosunek niemieckiego spoleczenstwa do reszty swiata. [b]To co pokazales i napisales to jest propaganda z specjalnych mediow ktore nie cisesza sie wielka popularnoscia w spoleczenstwie, wrecz sa bezgranicz nie krytykowane w Niemczech przez niemieckie spoleczenstwo.[/b]

Bitte gib mir Gegendarstellung.

你的敌人的敌人...是我的朋友. Nǐ de dírén de dírén... Shì wǒ de péngyǒu. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem
        • nie-tak Re: Bitte gib mir Gegendarstellung 22.03.14, 23:24
          zeitgeist2010 maturalnie podejmuje sie tego, przytocze ci jedne wideo do obejrzenia ktore pochodzi z panstwowej telewizji, tez tej ktora tez niesamowicie sieje propagande.
          Przy ogladaniu widea jestes radze ci do ogladac wyrazy twarzy rozmowcow jak i wyciaganie wnioskow, kto mowi w tej audycji prawde a kto sieje nadety populizm bez pokrycia faktami.
          Przyjrzyj sie szczegolnie tej pani Katji i jak skonfrontowano ja z faktami z Ukrainy, po prostu populstke zdemontowano. Druga osoba szef EP Martin Schulz jak on zostal zalatwiony faktami przez ambasadora Rosji (prawidlowo!!!), szczegolnie tym powiedzeniem "ze UE samo nie wie co chce". Kolejna osoba to jest naukowiec Milchael W. i jego wywody, plywania miedzy rzeka a morzem, on biedaczysko sam nie wiedzial komu przytakiwac z kim sie zadac w konfrontacje, po prostu sam nie wiedzial co mowil ze na koniec wszystkim przykiwywal glowa.
          Czy te wideo nie zmusza widza do przemyslen sytuacji jak i jej weryfikacji? Po prostu sa audycje i audycje tak jak media i media, jedne sa sterowane przez klamstwa, drugie zmuszaja czytelnika czy widza do obserwacji do konfrontacji gdzie jest prawda, gdzie jest populizm a gdzie pure klamstwa. Z tego wzgledu napisalam naucz sie weryfikowac media gdyz sa media i media, audycje i audycje z nich nalezy wyciagnac samemu wnioski, zaczac samodzielnie myslec, szukac faktow jak i prawdy a nie lykac bezmyslnie to co media ci na talerz wylaza.
          www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/sendung-a-bis-z#/beitrag/video/2117076/%22Putins-Alleingang%22
          • gucio60 Re: Bitte gib mir Gegendarstellung 28.03.14, 15:00
            nie-tak napisała:

Pleciesz bzdury jaśli to na poważnie co piszesz. W tej audycji najmniej do powiedzenia miał ruski ambasador a właściwie nie miał nic do powiedzenia jak w każdej innej, w której biorą udział Ruscy.
            No bo coż oni mogą powiedzieć ponadto co wypaplał już ich prezydent ?
          • zeitgeist2010 Re: Bitte gib mir Gegendarstellung 28.03.14, 15:44
            nie-tak napisała:

> zeitgeist2010 maturalnie podejmuje sie tego, przytocze ci jedne wideo do obejrzenia ktore pochodzi z panstwowej telewizji, tez tej ktora tez niesamowicie sieje propagande.
            > Przy ogladaniu widea jestes radze ci do ogladac wyrazy twarzy rozmowcow jak i wyciaganie wnioskow, kto mowi w tej audycji prawde a kto sieje nadety populizm bez pokrycia faktami.
            > Przyjrzyj sie szczegolnie tej pani Katji i jak skonfrontowano ja z faktami z Ukrainy, po prostu populstke zdemontowano. Druga osoba szef EP Martin Schulz jak on zostal zalatwiony faktami przez ambasadora Rosji (prawidlowo!!!), szczegolnie tym powiedzeniem "ze UE samo nie wie co chce"(...)

Fakt ze Unia nie miala/dopiero wypracowuje strategie wobec Ukrainy nie usprawiedliwia winy Rosji za wywolanie powaznego kryzysu w Europie. Prawy sektor i svoboda dzielnie skofrontowaly sluzby Janukowicza ale to nie one sa ojcami Euromajdanu. Redukowanie ruchu majdanskiego do tych 2 ugrupowan to naduzycie i propaganda.

Niemiecka telewizja zostala doslownie zalana reportazami i dyskusjami o kryzysie krymskim/ukrainskim.

POdkreslic nalezy wysoki poziom merytoryczny tych programow i ich moderacji. Pokazano problematyke z roznych punktow widzenia.
            Wzorowe dziennikarstwo!

Mnie najbardziej spodobala sie sekwencja, w ktorej porownano przekaz wizyty Kerryego na Majdanie przez RT i ARD.

To samo zdarzenie ale jak rozny obraz! RT wycięło duchownych obok Kerryego i liczny tlum zwolennikow Majdanu. RT natomiast wkleilo zamaskowanych „banderowcow“ i „faszystow“.

• mondrian4 Re: Bitte gib mir Gegendarstellung 03.04.14, 19:02
              Niemcy oficjelnie ROsjan podziwiają i są ciekawi Rosji. Podskórnie jednak Niemcy Rosjanami gardzą z jednej strony a z drugiej się ich boją. Co prawda przeciętny Niemeic wie co to hitler i co robił na wschodzie ale też przecietny niemiec wie z czym kojarzył się rosyjski żołnierz w okupowanych niemczech. Oficjalnie obowiazuje doktryna "nie drażnić" lub "nie zmieniać obecnego stanu rzeczy". TO klasyczna niemiecka zasada stosowana do całego wschodu zresztą. Jak Polacy zrobili rewoltę w 80r to Niemcy z zachodu byli przerażeni i niechętnie na to wszysko patrzyli. Dokładnie to samo zdanie mają o Ukrainie obecnie. Boją się destabuilizacji w regionie bo wiedzą że to oni beda pierwsi gdy trzeba bedzie posprzątać bałagan po konflikcie z Rosją a przypominam ze Niemcy nie posiadaja broni atomowej jako jedyne mocarstwo w Europie. Dlatego też Niemcy nie czują się bezpieczni wystawieni na konflikt na wschodzie jako pierwsza flanka zaraz po Polsce.
              Prywatnie jednak Niemcy o Rosjanach mają zdanie kto wie czy i nie gorsze niż Polacy o nich tylko Niemcom nie wypada tego mówić publicznie ze wzgl historycznych.
    • de_oakville Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 22.03.14, 22:22
      zeitgeist2010 napisał:

> Rosjanie nie sa stworzeni do demokracji a do totalitaryzmu. Ja im to daje.

Gdyby Rosjanie byli "drugimi Szwedami" albo "drugimi Finami" to Rosja juz dawno bylaby "druga Ameryka" albo nawet czyms wiecej. Wtedy inne narody europejskie z przyjemnoscia by sie przylaczyly do niej w ramach "wspolnego zwiazku" dla dobra wszystkich.

Ale tak nie jest i role tych "drugich Szwedow" dobrze spelniaja obecnie Niemcy, przynajmniej ta ich czesc (mysle, ze ogromna wiekszosc), ktora wyzbyla sie nacjonalistycznych ciagot z przeszlosci i nastawiona jest na sukces w przyszlosci oparty o zasady rodem z 21-szego wieku.
      A Rosja? Jak zwykle chca sobie stworzyc respekt u innych szerzac strach, panike i zamieszanie na swiecie.
      Wydaja sie byc przy tym bardzo pamietliwi i urazliwi. Niczym Azja Tuchajbejowicz z "Pana Wolodyjowskiego". Zamiast patrzec w przyszlosc wola rozpamietywac przeszlosc i swoje "krzywdy". Zachowuja sie jak zdradzony kochanek porzucony przez oblubiennice dla kogos jej zdaniem "lepszego". I zamiast popracowac nad soba, zeby tamtemu gosciowi dorownac, albo go wyprzedzic, mysla jakby tu sie zemscic.
      • kaszebe12 "strach , panika i zamieszanie... 22.03.14, 23:01
        ...na swiecie"...moze wytlumaczylbys to mieszkancom Syrii , Serbii , Libii , Iraku , Palestyny ?
        • zeitgeist2010 Re: "strach , panika i zamieszanie... 22.03.14, 23:20
          kaszebe12 napisał:

> ...na swiecie"...moze wytlumaczylbys to mieszkancom Syrii , Serbii , Libii , Iraku , Palestyny ?

ktorym? 40 000 obywateli rosyjskich wystapila o azyl w Polsce i czechazh
          • nie-tak Re: "strach , panika i zamieszanie... 22.03.14, 23:32
            zeitgeist2010
            Strach, panikie i zamieszanie sieja celowo media sterowane zza oceanu. O tym wszyscy z normalnym podejsciem do sprawy wiedza w zachodniej Europie, to jest ich (mediow) pieniadz, na panice, na strachu niezorientowanych spoleczenstw one zyja gdyz wujek sam im za to placi.

• zeitgeist2010 kilka rad dla nowicjuszki 22.03.14, 23:59
              1. PRAwdziwy Polak ma szacunek dla kobiet. Unikaj negatywnych skojarzen z kobietami.

2. Prawdziwy Polak nienawidzi i gardzi rosjanami. Unikaj wiec czegokolwiek pozytywnego o rosji.

3. Prawdziwy Polak to swiatowiec. Kompetentny w wielu jezykach. Unikaj sowieckiego stylu histerii przeciwko mniejszosciom.

4. Prawdziwy Polak ma slabosc do USA. Unikaj nieuzasadnionej krytyki tego obszaru.

Ciag dalszy nastąpi.
        • de_oakville Re: "strach , panika i zamieszanie... 23.03.14, 00:29
          kaszebe12 napisał:

> ...na swiecie"...moze wytlumaczylbys to mieszkancom Syrii , Serbii , Libii , Ir
          > aku , Palestyny ?

W zadnym z tych krajow jeszcze nie bylem. Moze gdybym byl, to mialbym dla nich wiecej zrozumienia i wspolczucia. Jak kazdy czlowiek jestem ograniczony i posiadam instynkt samozachowawczy, ale tylko w stosunku do wlasnego ciala i cial osob mi najblizszych. Bywam glownie w Ameryce Polnocnej i w Europie (Polska, Niemcy, Wlochy). Dlatego wlasnie losy tych krajow i ludzi w nich mieszkajacych mam glownie na wzgledzie.
      • zeitgeist2010 Niemcy przegrali wojnę ale wygrali pokój 26.03.14, 12:50
        de_oakville napisał:

Gdyby Rosjanie byli "drugimi Szwedami" albo "drugimi Finami" to Rosja juz dawno bylaby "druga Ameryka" albo nawet czyms wiecej. Wtedy inne narody europejskie z przyjemnoscia by sie przylaczyly do niej w ramach "wspolnego zwiazku" dla dobra wszystkich.

Będzie z tym coraz trudniej, bo nie widac na horyzoncie kto moglby tego unowoczesnienia Rosji dokonac.
        Kapital ucieka za granice a mlodzienczy zapal, innowacyjne myslenie i nowoczesnosc swiecą swoją nieobecnoscią.

Ale tak nie jest i role tych "drugich Szwedow" dobrze spelniaja obecnie Niemcy, przynajmniej ta ich czesc (mysle, ze ogromna wiekszosc), ktora wyzbyla sie nacjonalistycznych ciagot z przeszlosci i nastawiona jest na sukces w przyszlosci oparty o zasady rodem z 21-szego wieku. A Rosja? Jak zwykle chca sobie stworzyc respekt u innych szerzac strach, panike i zamieszanie na swiecie (...)

Niemcy przegrali wojnę ale udalo im sie wygrac pokój. U Rosji odwrotnie i ta frustracja gnoi im mózgi.

Zachowali jednak tradycyjna zdolnosc do szpiegowania, infiltracji i dzialalnosci dywersyjnej na szeroką skale. Znamienne ze analitycy niemieccy uwypuklili to ciekawe zjawisko.

Dzialalnosc dywersyjna i szpiegowska przewyzsza ta militarna.
    • zeitgeist2010 Alexander Rahr(Ru) kontra John Kornblum(Us) 22.03.14, 22:41
      WARTO wziadz pod uwage. Teza i antyteza.
      "wenn etwas stinkt dann ist es faul"

mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/328454_anne-will/20018754_putins-kampf-um-die-krim-wie-hilflos-ist-der?buchstabe=A
      ale o tym poznej. gdy czas pzwoli.

Gdy widzę mordę tego bękarta (P), przybranego syna notorycznej rodziny donosicieli, klamcy, zlodzieja z wyrazem twarzy malego gangstera, to mi sie ...

Przed kilkoma laty widzialem zdjecie biura KGB w Dreznie pod oblezeniem demonstrantow. Wewnatrz latwo rozpoznawalna twarz debile kretyna. ( leider kann ich es nicht finden) Lęk i cwaniactwo – ja się wyzwoleę a wam się odwdzięczę – rewansz ktory go pędzi do irracjonalnych czynow negujaccych racje stanu Rosji.
      • yurek11111 Czego oczekiwac od narodu ciemiezonego przez wieki 22.03.14, 23:34
        Wiekow trzeba ,zeby zmienic mentalnosc,a tu depopulacja nie pozwoli doczekac...
      • de_oakville Re: Alexander Rahr(Ru) kontra John Kornblum(Us) 23.03.14, 00:22
        Dziekuje za ciekawy link. Obejrzalem w calosci. Najbardziej podobaly mi sie wypowiedzi Elmara Broka, ktory powiedzial, ze to narod ukrainski powinien sam zadecydowac o swojej przyszlosci.
      • mara571 bez zdjecia, ale o pracy w Dreznie 23.03.14, 08:04
        wielinskiberlin.blox.pl/2006/10/Co-czekista-Putin-robil-w-Dreznie.html
      • aby Kornblum's best joke 23.03.14, 18:45
        To jest chyba ten talkshow w którym Kornblum tak spointował, wydymając usta i robiąc lekki ruch ręką, wątek praw/postulatów rosyjskojęzycznej ludności na wschodzie Ukrainy:
        "Nonsens. Mój dziadek pochodził spod Połtawy, to jest na wschodzie, i nie znał w ogóle rosyjskiego".

• zeitgeist2010 Re: Kornblum's best joke 26.03.14, 10:00
          aby napisał:

> To jest chyba ten talkshow w którym Kornblum tak spointował, wydymając usta i robiąc lekki ruch ręką, wątek praw/postulatów rosyjskojęzycznej ludności na wschodzie Ukrainy:
          > "Nonsens. Mój dziadek pochodził spod Połtawy, to jest na wschodzie, i nie znał w ogóle rosyjskiego".

Zgadza sie ale Kornblum wystepowal w wielu dyskusjach tv.

Jest chetnie zapraszany, bo zna dobrze niemiecki i realia europejskie. Ma bogate doswiadczenie ze wspolpracy z Rosjanami z czasow, gdy przedstawiciele dyplomacji rosyjskiej i ich mocodawcy posiadali zdolnosc do komunikacji i racjonalnego myslenia.

• de_oakville Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 01:05
      zeitgeist2010 napisał:

> Nigdy nie zalowalem tej pracy, ktora mi dala płynną znajomosc jezyka niemieckie
      > go. Ułatwiło mi to interpretacje złozonych zjawisk politycznych i społecznych.

Niemieckiego i portugalskiego. Uwazam, ze te dwa jezyki i te dwie mentalnosci doskonale sie uzupelniaja. Kto duzo przejal i z jednej i z drugiej ten laczy w sobie niemiecka solidnosc z latynowska lekkoscia. :))
      • de_oakville Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 01:10
        Errata: latynoską lekkością, oczywiście
      • zeitgeist2010 Niemiecki i portugalski 27.03.14, 20:21
        de_oakville napisał:

Niemieckiego i portugalskiego. Uwazam, ze te dwa jezyki i te dwie mentalnosci doskonale sie uzupelniaja. Kto duzo przejal i z jednej i z drugiej ten laczy w sobie niemiecka solidnosc z latynoska lekkoscia. :))

Smialo mozesz uzywac terminu portugalski a nie latynoski. Dla mnie 2 rozne przezycia.
        Cenie Portugalczykow za opanowanie, dyskrecje, spokojny temperament i refleksyjna filozofie zycia. Najlepszym tego signum jest muzyka „fado“. – doslownie los – destiny - fate - przeznaczenie.

Latynosi typu Kubanczykow (i ich salsa) czy Meksykanow to zupelnie inna para butów.

Niemcy to moj ulubiony narod. Obok Finow i Austriakow. Praca i wspolpraca z nimi odpowiada mojemu temperamentowi.

Nikt nie musi silic sie na to zeby byc uprzejmym, milym, towarzyskim. Pic kawe i udawac konwersacje o pogodzie ostatnich tygodni.

Idziesz do roboty, planujesz i wykonujesz projekt, kompetentnie i skutecznie. Gdy cos nie pasuje, mowisz jak jest. Uzywasz bezposredniego i konkretnego jezyka. Z niepowodzenia wyciagasz wnioski, aby w przyszlosci wykonac zadanie lepiej.
        Z Niemcami kojarzy mi sie najbardziej kompetencja.

A do tego sa srodkowymi Europejczykami. Narodem uniwersalnym i latwo przystosowalnym do roznych sytuacji.

Od moich przyjaciol doznalem zawsze goscinnosci i zaufania.

Jezyk niemiecki tez zasluguje na komentarz. Moim zdaniem nadaje sie doskonale do filozofii i dyskursu intelektualnego. MOzliwosc tworzenia kompleksowych, zlozonych rzeczownikow i logiczna struktura zdan pozwala wyrazic trudne tresci w skondensowanej formie.

Ale ta struktura jezka niemieckiego wymaga duzego wkladu pracy na poczatku. Wszyscy slyszeli o tasiemcowych zdaniach, gdzie po kilku minutach nadszedl w koncu czas na czasownik (albo czesc orzeczenia) na koncu!

Ale gdy ma sie te strukture opanowaną, to zrobic błąd gramatyczny w niemieckim jest po prostu ... niemozliwe.

• de_oakville Re: Niemcy, Kanadyjczycy 29.03.14, 01:43
          zeitgeist2010 napisał:

> Niemcy to moj ulubiony narod. Obok Finow i Austriakow. Praca i wspolpraca z nim
          > i odpowiada mojemu temperamentowi.

Niemcy stali sie moim ulubionym narodem, kiedy bylem jeszcze nastolatkiem. Wynikalo to troche z przekory. Propaganda PRL-u wychwalala pod niebiosa Zwiazek Radziecki i tzw. "ludzi radzieckich", a Niemcow przedstawiano wtedy w najgorszym swietle - niemal jako "hitlerowcow". Podrozujac po Polsce obserwowalem uwaznie turystow niemieckich, glownie tych z RFN-u, choc nie bylo ich w tamtych czasach tak wielu.
          Od razu mozna ich bylo odroznic od Niemcow z NRD. Po stroju, swobodzie zachowania, beztroskich i usmiechnietych twarzach. Wydawali mi sie w wiekszoci ludzmi z innej planety w stosunku do tych, ktorych przedstawily filmy z czasow wojny. Sympatyczni i bardzo nowoczesni.
          W zblizeniu z kultura niemiecka pomogl mi rowniez jezyk niemiecki, ktorego uczylem sie od 6-tej klasy szkoly podstawowej oraz zamilowanie do Gdanska, mojego ulubionego miasta w tamtych czasach o korzeniach niemiecko-flamandzko-polskich. Na dlugo zanim ujrzalem RFN zbliska, mialem wrecz wyidealizowany obraz Niemcow.
          Czy sie sprawdzil w bezposrednim zetknieciu z krajem i ludzmi? Z nawiazka. Ludzie, ktorych poznalem w Niemczech okazali sie jeszcze wspanialsi niz sobie to wczesniej wyobrazalem.
          A wiec przezylem duze rozczarowanie na korzysc. Jednak rzeczywistosc nigdy nie moze byc zbyt piekna. Bylo tez cos, czego nie bralem zupelnie pod uwage w swoich naiwnych mlodzienczych wyobrazeniach. Nie wszyscy Niemcy zapomnieli o wojnie. Pewien stosunkowo niewielki procent, glownie przedstawicieli starszego pokolenia, zachowal nazistowskie wychowanie i poglady. Zetkniecie z takimi, chocby tylko raz w roku psulo wszystko na tyle, ze nie moglbym czuc sie wtedy w Niemczech w 100% komfortowo. To sa skomplikowane sprawy polsko-niemieckie i krzywdy, ktore poprzednie pokolenia Polakow i Niemcow sobie wzajemnie uczynily. Nie chcialem borykac sie z tym "garbem" i ta spuscizna.
          Szukalem kraju nie skazonego europejska przeszloscia, otwartego i nie posiadajacego okrutnych blizn. I znalazlem, choc sporo czasu uplynelo zanim wroslem w Kanade i zrozumialem rozne zachowania i postawy. Rozmowy o pogodzie maja rowniez swoje zalety - ludzie musza ze soba rozmawiac, a polityka, finanse, religia to sprawy dla wielu drazliwe. Rozmawiaja wiec o pogodzie, bo to nikogo nie rani. "To be considerate" w stosunku do innych osob to cecha, ktora bardzo wysoko cenie.
          • zeitgeist2010 Re: Niemcy, Kanadyjczycy 01.04.14, 11:14
            de_oakville napisał:

(...) Od razu mozna ich bylo odroznic od Niemcow z NRD. Po stroju, swobodzie zachowania, beztroskich i usmiechnietych twarzach. Wydawali mi sie w wiekszoci ludzmi z innej planety w stosunku do tych, ktorych przedstawily filmy z czasow wojny. Sympatyczni i bardzo owoczesni.

Podobnie jest z Koreanczykami z pld i plnocy, bylo z chinczykami z Hong Kongu i ludowej republiki. Marx mial racje. Byt okresla swiadomosc. A kontynuujac jego mysl swiadomosc okresla styl i formy codziennego zachowania.

Na dlugo zanim ujrzalem RFN zbliska, mialem wrecz wyidealizowany obraz Niemcow.
            Czy sie sprawdzil w bezposrednim zetknieciu z krajem i ludzmi?Z nawiazka. Ludze, ktorych poznalem w Niemczech okazali sie jeszcze wspanialsi niz sobie to wczesniej wyobrazalem. A wiec przezylem duze rozczarowanie na korzysc. Jednak rzeczywistosc nigdy nie oze byc zbyt piekna. Bylo tez cos, czego nie bralem zupelnie pod uwage w swoich iwnych mlodzienczych wyobrazeniach. Nie wszyscy Niemcy zapomnieli o wojnie. Pewien stosunkowo niewielki procent, glownie przedstawicieli starszego pokolenia, zachowal nazistowskie wychowanie i poglady. Zetkniecie z takimi, chocby tylko raz w roku psulo wszystko na tyle, ze nie moglbym czuc sie wtedy w Niemczech w 100% komfortowo. To sa skomplikowane sprawy polsko-niemieckie i krzywdy, ktore poprzednie pokolenia Polakow i Niemcow sobie wzajemnie uczynily. Nie chcialem borykac sie z tym "garbem" i ta spuscizna.

INteresuj ące jest to , co piszesz o twoim stosunku do Niemieckosci. Ja osobiscie jako uczen nie mialem jakiegos pierwotnego wyobrazenia o Niemcach. Byl to dla mnie dosyc abstrakcyjny narod.
            Oczywiscie slyszalo sie o zbrodniach hitleryzmu, w mojej mazurskiej siedzibie przezywalismy ich „szwaby i szkopy.” Ale byla to czysta glupota dziecka. Moja rodzina byla zaprzyjazniona z wieloma rodzinami autochtonow.

A w LO zacząłem sie uczyc niemieckiego, bo nie bylo innego wyboru. And the rest is history...

W Niemczech znalazlem sie w srodowisku akademickim we Frankfurcie nad menem. Rozumiesz wiec ze bylo to srodowisko postepowe i lewicowe. Tam sie narodzil RAF.

Ze starymi i nazistami sie nie zetknąłem.

Moi niemieccy przyjaciele w moim wieku maja taki sama filozofie jak ja. Mam przyjaciolke od 25 lat, ktorej ojciec walczyl w Rosji. Stracil ramie ale przezyl. Zachowal nazistowskie poglądy. Ale nigdy to nie wywarlo jekiegos wplywu na nasza przyjazn.

Jestem natomiast przkonany ze wywarlo to wplyw na jej osobowsc i psychike. Ten koszmar narodowy i rodzinny sprawil ze ona poswiecila sie krzewieniu wspolpracy i zrozumienia mlodziezy z roznych krajow.

Szukalem kraju nie skazonego europejska przeszloscia, otwartego i nie posiadaja cego okrutnych blizn. I znalazlem, choc sporo czasu uplynelo zanim wroslem w Kanade i zrozumialem rozne zachowania i postawy. Rozmowy o pogodzie maja rowniez
            > swoje zalety - ludzie musza ze soba rozmawiac, a polityka, finanse, religia to
            > sprawy dla wielu drazliwe. Rozmawiaja wiec o pogodzie, bo to nikogo nie rani. "To be considerate" w stosunku do innych osob to cecha, ktora bardzo wysoko cenie.

Kanadyjczycy ktorych spotkalem przypominali mi Szwedow. Spokojna natura i uwazni sluchacze.
            Jedyne dswiadczenie z Nowego Swiata mam z Brazylii. W porownaniu z Europejczykami sa oni bardziej na luzie i bezposredni. Dla mnie najwieksza frajda jest sytuacja, gdy ludzie roznych ras i pozycji spolecznych posluguja sie tym samym importowanym jezykiem z Europy.

Inna refleksja to ogromna roznica w dobrobycie. Dla Europejczyka zupelnie nie do pomyslenia.

• j-k NIC. gdyz nie maja o niej pojecia. 23.03.14, 06:10
      cos pomoglem ?
      • tojabogdan niemcy wiedzą 23.03.14, 17:44
        kto z kim w bundeslidze, na jakiej pozycji, ewentualnie kto występują w kolejnej edycji "Ich bin ein Star – Holt mich hier raus, czy też u miszcza piosenki, dietera bohlena.
        I to wystarczy. Niekiedy podpierają się bildem (dir deine meinung)
        U nas też nie jest aż tak wesoło, ale z pewnością lepiej.
        • szwampuch58 Re: niemcy wiedzą 23.03.14, 18:51
          z ta pewnoscia ostrozniej prosze,MjM nie daje gwarancji na taki optymizm a o poziomie pyskowek w "Minela 20-ta czy Kawa na lawe" raczej nie wspominajmy
      • zeitgeist2010 Re: NIC. gdyz nie maja o niej pojecia. 27.03.14, 20:31
        j-k napisał:
        > cos pomoglem ?

aber selbstverständlich!!! Z własciw ą sobie lakonicznoscią trafiles w sedno. Niemcy to najaktywniejsci globtroterzy wspolczesnego swiata. Jestes nad norweskim fjordem, w pekinskim hoteliku, turystycznej faveli w Rio et cetera . wszedzie spotkasz Niemca.

Ale do Rosji to ich specjalnie nie ciągnie. NIe kryja jednak slabosci do ich Lebensraumu. Stąd duzo w niem Tv reportazy o syberii, tajdze i kamczatce.

Dlatego polski premier sie nad nimi zlitowal i poradzil jak maja dzialac na polu energetycznym.
      • pijatyka Re: gdyz nie maja o niej pojecia. 07.04.14, 12:17
        A to jakaś przeszkoda? ;->
    • asmall4 Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 19:07
      Rosja to dla Niemców "imperium" z którym mają wymianę handlową mniejszą niż z Polską ,która ma 3.5x niej mieszkańców ...
      • szwampuch58 Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 19:27
        Niemcy i Rosja łączą wieloletnie stosunki gospodarcze . Tak więc Rosja jest największym dostawcą energii w Niemczech - jedną trzecią niemieckiego zapotrzebowania na ropę i gaz jest spełniony od rosyjskich dostaw. Ponadto, dotyczy gospodarki niemieckiej w znaczące ilosci metali nieżelaznych, żelaza i stali z Rosji.
        Skumulowane bezpośrednie inwestycje niemieckie w Rosji osiągnąły pod koniec 2012 objętość około 23 mld euro. Niemcy są tym samym jednym z największych inwestorów zagranicznych w Rosji. Ponadto, niemieckie inwestycje charakteryzują się szczególnie silną obecnością srednich wielkoscia firm,szacuje sie okolo 300 tys stanowisk pracy w Niemczech powazanych jest bezposrednio z eksportem do Rosji.Wiec nie pitol tu glodnych kawalkow o wymianie kartofli i burakow z Polski jako o sukcesie.
        • asmall4 kacapia to kieszonkowe mocarstwo , raczej kolonia 23.03.14, 19:53
          Polska wymiana handlowa z Niemcami wyniosła w 2013 roku 78 miliardów euro. Zaliczyliśmy tutaj wzrost o 4,3 proc. rok do roku. Z kolei wymiana naszych zachodnich sąsiadów z Rosją spadła o ponad 5 proc. do 76,5 miliarda euro - podała na koniec lutego Komisja Wschodnia Gospodarki Niemiec. Oznacza to, że Polska jest obecnie największym partnerem handlowym Niemiec w tym regionie.

Przyczyną takiej sytuacji nie jest, niestety, znaczne zwiększenie prężności polskiego handlu, ale pogarszająca się sytuacja w Rosji. Od 2011 słabnie tam wzrost gospodarczy i Komisja Wschodnia Gospodarki Niemieckiej spodziewa się, że ten trend się utrzyma. Komisja wskazuje też, że niepokoi ją sytuacja na Ukrainie - nie wiadomo, co wydarzy się na Krymie, a ewentualny konflikt Rosji i UE na pewno negatywnie wpłynie na relacje gospodarcze Niemców ze Wschodem.

Z pierwszej pozycji w wymianie handlowej z Niemcami zdecydowanie powinniśmy się cieszyć. Do tej pory bowiem zawsze było na odwrót: Niemcy byli dla Polski najważniejszym partnerem handlowym, ale nie działało to w drugą stronę. To także pokazuje, że czas przestać jest myśleć o Niemcach wyłącznie w kontekście historycznym i zacząć doceniać ich - także w społecznej świadomości - jako jednego z najważniejszych partnerów gospodarczych dla naszego kraju. Ekonomiści już o tym wiedzą, teraz czas na obywateli.
          natemat.pl/93637,polska-przebila-rosje-i-stala-sie-najwazniejszym-partnerem-dla-niemiec-w-jakiej-dziedzinie
          • szwampuch58 Re: nie wyskakuj mi tu z "biciem piany" 23.03.14, 20:08
            jakiegos Michalka-okularnika,kartofel, znam powazniejsze zrodla "sukcesu" polskiej gospodarki opartej na niemieckiej gospodarce,zrob se frytki
            www.handelsblatt.com/politik/international/enge-beziehungen-handel-mit-polen-staerkt-deutsche-wirtschaft/3422442.html
    • jorl Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 20:03
      Posluchalem tej durnowatej gadaniniy ktora zalinkowales drogi z.g. gdzies do 20 minuty.
      Twierdzisz zes sie niemieckiego nauczyl. Zapewne znowu gloski sylaby itd. Ale rozumiec calosci tos nie zrozumial. Nic dziwnego przeciez nie mozesz sie na geopolityce znac. Bo i skad? Na kapitalizmie sie nie znasz bo siedzisz na jakims uni czyli pracujesz (dokladnie czesto gruchy obijasz) jak w komunie. Technikie tez nie znasz.
      Tak tylko o tej audycji. Conajmniej dwoje twierdzilo ze Krym sie Rosji nalezy. I ze Zachod nie powinien sie na Wschod rozprzestrzeniac. Jeden chlystek z die Welt piepr..l co innego ale byl dosc samotny w tym.
      Smieszylo mnie jak gadali ze Zachod zaniedbal stworzyc jakos solidna strukture bezpieczenstwa po skonczeniu Zimnej Wojny. Nie wiem czy ci dziennikarzyny sa tacy glupi czy po prostu uprawiaja propagande. Bo nieprawda jest ze Zachod zaniedbal. Zachod nie mial zamiaru stosowac sie do zapewnien ze NATO sie nie bedzie rozprzestrzenialo. I teraz chcial sie na Ukraine rozszerzyc. Bandyckimi metodami szkolac i oplacajac terrorystow z Prawego Sektora. Z tym ze tak jak w 2008r Sako zderzyl sie z Rosja i dostal wpieprz tak teraz Zachod sie zderzyl z Rosja na Ukrainie i skonczy sie podobnie jak dla Sako.

Twoje punkty drogi z.g. w tej audycji nie spotkalem. Moze sa w tych nastepnych 20 minutach. Tracic czas na to nie mam zamiaru. Tych nonsensow sluchac. Ale rozumiem ze ze zloscina Rosje ten chlystek z die Welt cos takiego powiedzial. Piana antyrosyjska mu po pysku splywa, cos jak u Ciebie.

A wiec jak Rosja tak jest bliska upadkowi jak Ty napisales to zobaczymy dalej. Jak bedzie. Zobaczymy ten upadek Putina i Rosji prawda? I mysle ze juz niedlugo, prawda? Ciesz sie juz a nie lamentuj.

Tytul Twojego watku Co myslą Niemcy o Rosji?. Przegladam fora po nemiecku. Jakos wiekszosc popiera Rosje i Putina. I co, to nie Niemcy? Wiec jakie prawo masz taki tytul dac z taka trescia?
      Ciemny jestes z.g. zajmuj sie budowa sylab, brzmieniem glosek, ale juz wyrazami i ich sensem sie nie zajmuj. Za wysokie progi dla Ciebie. Jasne i zrozumiale dlaczego. Jestes z Laberfachu zyjesz z innych wiec skorzystaj z okazji byc cicho.

Pozdrowienia
      • asmall4 Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 20:05
        "Przegladam fora po nemiecku. Jakos wiekszosc popiera Rosje i Putina. I co, to nie Niemcy?"

To web_brygada udająca Niemców. Tak jak ty na tym forum udajesz Polaka ...
        • jorl Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 23.03.14, 20:15
          asmall4 napisał:

> "Przegladam fora po nemiecku. Jakos wiekszosc popiera Rosje i Putina. I co, to
          > nie Niemcy?"

> To web_brygada udająca Niemców.

Pojecia nie masz. Setki wpisow w doskonalym niemieckim. To sa rodowici Niemcy.

>Tak jak ty na tym forum udajesz Polaka ...

Ja udaje Polaka? Urodzilem sie Polsce chodzilem do szkol, nawet politechnike tam skonczylem, pracowalem tez ale od dawna w Polsce nie mieszkam. Juz dluzej mieszkam w Niemczech jak w Polsce. Poza jezykiem praktycznie z Polska mnie nic nie laczy. OK, odwiedzam tez w weekendy. Nie glosuje w Polsce chociaz jeszcze gdzies moje polskie obywatelstwo sie paleta.
          Nie wiem jak siebie nazwac ale napewno za Polska bym nie walczyl.
          Wystarczy sie okreslilem?

Pozdrowienia
      • aby Re: Niemcy o swoich politykach 27.03.14, 04:04
        Niemiec o niemieckich politykach w talkshowach

“Interessenverbände machen die Politik. Die ziehen die Fäden, an denen politische Hampelmänner hängen, die uns auf der Bühne der Berliner Puppenkiste Demokratie vorspielen dürfen. Diese Politfiguren dürfen dann in den öffentlich-rechtlichen Bedürfnisanstalten bei den Klofrauen Maischberger und Illner ihre Sprechblasen entleeren. Und wenn bei der intellektuellen Notdurft noch was nachtröpfelt, dann können sie sich bei Beckmann und Kerner an der emotionalen Pissrinne unter das Volk mischen.”
        Georg Schramm, Kabarettist
      • zeitgeist2010 Rosyjski przybłędo 28.03.14, 15:20
        jorl napisał:

> Posluchalem tej durnowatej gadaniniy ktora zalinkowales drogi z.g. gdzies do 20 minuty.
        > Twierdzisz zes sie niemieckiego nauczyl. Zapewne znowu gloski sylaby itd. Ale rozumiec calosci tos nie zrozumial. Nic dziwnego przeciez nie mozesz sie na geopolityce znac (...) bla, bla, bla.

Musze cie skarcic. Nie przeczytales mojej rady. forum.gazeta.pl/forum/w,50,149952348,150214425,popisz_o_sutenerstwie_i_przemysle.html

Byl tu taki mongolszudan. Zdeformowany mózg i skladnia podobna do twojej. Seid ihr verwandt oder was?
        Pisz juz lepiej po rosyjsku.

Ale za ponizszy akapit musze cie pochwalic! ;)
        >
        Tytul Twojego watku Co myslą Niemcy o Rosji?. Przegladam fora po nemiecku. Jakos wiekszosc popiera Rosje i Putina. I co, to nie Niemcy? Wiec jakie prawo masz taki tytul dac z taka trescia?

Mlodsze pokolenie Niemcow udzielajacych sie na blogach rzeczywiscie czesto przyklaskuje Putinowi. Ale robia to z irytacji na wlasny niemiecki rząd i jego polityke w Unii i szczególnie Euro. pokolenie to tez nie zna Rosji z wlasnego doswiadczenia i nie rozumie jej kontynuacji bolszewizmu, matactw i globalnej dywersji.

Ci mlodzi Niemcy znaja lepiej Wlochy, Ameryke pld i USA. Jakas tam Rosja, jakas smieszna figura Putin, ktora "stawia" sie USA, to abstrakcja i latwo mu na blogu przyklaskiwac, tak na zlosc Merkel.

Nie omieszkaj pozdrowic małzonkę!
      • zeitgeist2010 ksiązki tez czytasz do 20 strony? 01.04.14, 19:56
        jorl napisał:

> Posluchalem tej durnowatej gadaniniy ktora zalinkowales drogi z.g. gdzies do 20 minuty.
        (...)
        > Tak tylko o tej audycji. Conajmniej dwoje twierdzilo ze Krym sie Rosji nalezy. I ze Zachod nie powinien sie na Wschod rozprzestrzeniac. Jeden chlystek z die Welt piepr..l co innego ale byl osc samotny w tym.
        > Smieszylo mnie jak gadali ze Zachod zaniedbal stworzyc jakos solidna strukture zpieczenstwa po skonczeniu Zimnej Wojny. Nie wiem czy ci dziennikarzyny sa ta cy glupi czy po prostu uprawiaja propagande. Bo nieprawda jest ze Zachod zaniedbal(...)

Ja nawet nie wiem kto to ten z die welt. Podczas calej audycji najmądrzejsze rzeczy podawaly do protokolu dwie rasowe znawczyni problematyki w optymalnym wieku erotycznym dla kobiet.: Christiane Hoffman ze SPiegla i Atay z ARD. Przyjemne w sluchaniu i optyce.

Ich mysli zawarlem w pierwszym wpisie.

Rosja nawet z Krymem juz zdechła jako mocarstwo. Wez przykład ze mnie i zacznij sie uczyc chinskiego.

Versäumen Sie nicht Ihren reizenden Gamahlin die Hand zu küssen.
    • tornson Polski sukces?? Buuuuuuuuahahahahaha!!! :oD 26.03.14, 10:06
      "Coz by sie zdarzylo, gdyby zorientowana na zachod Ukraina osiągnela sukces porównywalny z Polską? To bylaby kleska dla putinowskiego modelu nowego starego Soviet Unionu."

To był sarkazm. czy ktoś jest tak głupi że tą nędzę i upadek w Polsce nazywa sukcesem? :>
      • kylax1 W porównaniu do Ukrainy Polska to jest kraj sukces 26.03.14, 13:30
        u. Nawet najbiedniejsza polska wieś jest zamożniejsza, niż wiele miast Ukrainy. Chyba tylko Kijów może się z Polską równać. A i to nie do końca. Poza tym bieda i nędza.
        • aby Re: Polska to jest kraj 27.03.14, 04:28
          Biedy, rażących nierówności, korupcji i instytucjonalnego oszustwa, idiotyzmów sprzedawanych jako modernizacja (np. e-sądy) i niesprawiedliwości w Polsce nie brakuje. Co gorsza, te obszary się powiększają. Choć oczywiście 10-20% beneficjentów tego systemu uważa, że jest pysznie, a jeżeli jeszcze pozostały jakieś problemy to rozwiąże je totalna prywatyzacja, deregulacja, informatyzacja i proceduryzacja.
          • kylax1 Głupoty piszesz. 27.03.14, 20:29
            Wskaźnik GINI w Polsce wynosi circa 30 (jeden z najniższych wskaźników nierówności dochodowych). Problem w tym, że dochody Polaków są ogólnie niskie, więc mają wrażenie nierówności, ale prawdziwe nierówności to są w Wenzueli, RPA, czy innych Chinach.
            • tornson Re: Głupoty piszesz. 28.03.14, 14:33
              kylax1 napisał:

> Wskaźnik GINI w Polsce wynosi circa 30 (jeden z najniższych wskaźników nierówno
              > ści dochodowych). Problem w tym, że dochody Polaków są ogólnie niskie, więc maj
              > ą wrażenie nierówności, ale prawdziwe nierówności to są w Wenzueli, RPA, czy in
              > nych Chinach.
              >
              W Wenezueli nierówności spadają najszybciej na świecie, a Ukraina miała ten współczynnik na poziomie 26.
              Czy Ty naprawdę nie widzisz że wszystkie te zamachy stanu i rewolty wspierane przez USA i globalne instytucje finansowe służą tylko wąskim elitom biznesowym, globalnym korporacjom, a zwykłym ludziom zawsze szkodzą?
              • malkontent6 Re: Głupoty piszesz. 28.03.14, 15:02
                tornson napisał:

> W Wenezueli nierówności spadają najszybciej na świecie,

Wenezuela ma tez jedną z najwyższych przestępczości ma swiecie.
          • przyjacielameryki Re: Polska to jest kraj 29.03.14, 10:23
            aby napisał:

> Biedy, rażących nierówności, korupcji i instytucjonalnego oszustwa, idiotyzmów
            > sprzedawanych jako modernizacja (np. e-sądy) i niesprawiedliwości w Polsce nie
            > brakuje. Co gorsza, te obszary się powiększają. Choć oczywiście 10-20% beneficj
            > entów tego systemu uważa, że jest pysznie, a jeżeli jeszcze pozostały jakieś pr
            > oblemy to rozwiąże je totalna prywatyzacja, deregulacja, informatyzacja i proce
            > duryzacja.

No tak, o Polsce i Polakach to ty nie masz zielonego pojęcia. A o polskich przemianach i polskim sukcesie cywilizacyjnym po 1989 r. to już zupełnie nie. Nawet szkoda komentarza.
            Taaaaak, Rahar ma rację a poglądy wypowiadane przez Rahra "podziela większość Niemców".
            Powtarzasz kremlowską propagandę, prezentujesz rosyjską a nie polską rację stanu więc wypowiadaj się w imieniu Rosji i Kremla a nie Polski, Polaków czy Niemiec i Niemców.
        • tornson No po tym co zrobiły z Ukrainą burdy majdanowców 28.03.14, 14:24
          to na pewno. Jak już podałem w innym wątku, to niedługo nawet służbę zdrowia będą mieli gorszą niż w Polsce, a to już naprawdę oznacza totalny upadek.
    • zeitgeist2010 tezy Rahra 27.03.14, 21:03
      Rahr zostal zdemaskowany jako de facto rosyjski agent. Tlumaczy to dlaczego zawsze staral sie znalezc usprawiedliwienie dla agresywnej i irracjonalnej polityki Rosji.

Wedlug niego to niewystarczajaca motywacja i umiejetnosc zachodu do zrozumienia rosyjskiego punktu widzenia determinuje agresywna polityke Rosji.

Przykladowo: Rosja zrozumiala ze zjednoczenie Niemiec bylo usankcjonowane przez Rosje pod warunkiem , ze NATO nie bedzie sie rozrastalo na wschod. Ale nic takiego w zadnych ukladach nie bylo. A to ze POlska i reszta chciala jak naszybciej znalezc gwaranta na niepodleglosc nie moze byc dyktowane ukladami.

Drugie: Upadek ZSSR i chaos lat 90-tych byla narodową traumą dla Rosji. Zachod powinien wiec akceptowac potrzebe Rosji do odbudowania wiary w siebie. Czyli nowej mocarstwowosci.

Trzecie: Putin wielokrotnie wyciagal reke do wspolpracy z Unia i Europą ale reka ta zostala odtrącona. Ta ostatnia teza moze ma i troche substancji ale zachod nie mogl zamykac oczu na lamanie praw czlowieka w Rosji i systematyczne przesladowanie opozycji.

Sumując, nie mozna oczekiwac od zachodu aby gral role pielegniarza dla urazonej dumy narodowej Rosjan.
      Niech lepiej wezma do roboty tak jak to przykladow zrobil Atatürk w Turcji po upadku imperium.

On zreformowal od podstaw upadle panstwo. Nie rzucal sie z bronia w reku i szpiegowską dywersją na sąsiadow.
      • mara571 Re: tezy Rahra 27.03.14, 21:19
        zeitgeist2010 napisał:

> Przykladowo: Rosja zrozumiala ze zjednoczenie Niemiec bylo usankcjonowane przez
        > Rosje pod warunkiem , ze NATO nie bedzie sie rozrastalo na wschod. Ale nic tak
        > iego w zadnych ukladach nie bylo. A to ze POlska i reszta chciala jak naszybcie
        > j znalezc gwaranta na niepodleglosc nie moze byc dyktowane ukladami.

Rosja nie byla strona traktatu. Traktat podpisywal jako przedstawiciel ZSSR E. Szewardnadze.
        Ponoc Baker mial mu dac ustna obietnice, ze NATO nie przekroczy polskiej, czechoslowackiej i wegierskiej granicy.
        Musze powiedziec, ze do dzisiaj slysze to dosc czesto od Niemcow.
        • pijatyka Re: Rosja nie byla strona traktatu 28.03.14, 13:26
          Reasumując: jakieś mgliste obietnice składane (ponoć ;) przedstawicielowi dawno nieistniejącego państwa...

Nie ma co - cholernie mocna podstawa do roszczeń! ;->
        • zeitgeist2010 od Lizbony po Wladywostok 28.03.14, 14:40
          mara571 napisała:

Rosja nie byla strona traktatu. Traktat podpisywal jako przedstawiciel ZSSR E. Szewardnadze. Ponoc Baker mial mu dac ustna obietnice, ze NATO nie przekroczy polskiej, czechoslowackiej i wegierskiej granicy. Musze powiedziec, ze do dzisiaj slysze to dosc czesto od Niemcow.

Ja juz z lenistwa upraszczam te rozne formy panstwowosci Rosji.
          Ale przyznaje samokrytycznie ze jest to podejscie błędne. Shewardnadze byl gruzinem.
          W putinowskiej nacjonalistycznej wersji SOviet Unionu bis nie ma miejsca dla nieruskich na wysokich stanowiskach. Sergiej Szoigu ma jednak tuwinskiego ojca. Pld syberyjski turecki.

Putin zaproponowal kiedys wospolny rynek (unie celna) od Lizbony po Kamczatke. Dlaczego Unia (Niemcy , Francja) na to nie poszla?

Pierwsza mysl bylaby, ze to USA zabronilo. Ale John Kornblum powiedzial, ze USA to nic nie obchodzilo. Niemcy i Francja nie chcialy konkurencji Rosji tak jak sie boja konkurencji Turcji.
      • aby Re: tezy Rahra 29.03.14, 00:50
        Re: Zeitgeist 2010
        Chyba odwrotnie:
        Ponieważ zaleca umiar i próbę zrozumienia (co nie równa się aprobacie) stanowiska rosyjskiego i rosyjskiego postrzegania okresu postsowieckiego, wyznawcy neokonserwatywno-trockistowskiej wersji 'konieczności historycznej' z Ameryką w roli świeckiego Mesjasza skłonni są do podejrzewania Rahra (i bardzo wielu innych ludzi nie podzielających ich ślepej wiary) o agenturalność.

Nie podał Pan żadnego odnośnika potwierdzającego twierdzenie, że "Rahr został zdemaskowany jako de facto rosyjski agent".
        Myślę, że to kłamstwo. Gdyby miała to być prawda, odbiłoby się to szerokim echem, a Rahr znalazłby się w areszcie; a już na pewno nie byłby zapraszany na wieczorne dyskusje w Phoenix TV.
        --------

• aby Re: tezy Rahra 29.03.14, 01:18
          Re: Zeigeist 2010
          Skoro opatruje Pan swoje wpisy chińskim mottem, może zechce pan podzielić się swoimi wrażeniami z wizyty Prezydenta Xi Jinpinga w Niemczech?

Moją uwagę zwróciło mocno nieprzyjazne potraktowanie gościa przez niemieckie media. Krótkie relacje, po drętwym, oficjalnym wstępie 'o rozwoju stosunków' eksponowały wyłącznie tzw. prawa człowieka i demonstracje pod tybetańskimi i ujgurskimi flagami.
          Kluczowe, bardzo starannie przygotowane przemówienie w Koerner Stiftung, w którym Xi zwracał się do narodu niemieckiego, nie było ANI transmitowane, ANI retransmitowane, ANI nie było przedmiotem dyskusji w wieczornym Phoenixie.
          Jeżeli to nie jest cenzura, to co nią jest?
          A jeżeli mamy do czynienia z ewidentna cenzurą, kto ją zarządził? Kogo można by podejrzewać o to, by szeroką publiczność w Niemczech odciąć od przesłania chińskiego przywódcy?
          • mara571 Czyzby do Aby nie dotarlo, ze niemieckie media 29.03.14, 10:49
            W szczegolnosci telewizja wiernie realizuje lewacka ideologie, ktora ma dosc szczegolne wyobrazenie o rownosci i prawach czlowieka?
        • mara571 Re: tezy Rahra 29.03.14, 10:45
          A czy ktos wsadzil do wiezienia Schroedera lub Vorscherau za przyjecie posad w strategicznej spolce Kremla?
          Rarh byl zawsze przedstawiany w mediach jako niezalezny naukowiec, specjalsta od Rosji.
          Teraz wiadomo, ze za jego wiedze i zapewne rosyjskie kontakty ktos placi.
          Koniec, kropka.
          To znak naszych czasow: wiedze przekazuje sie juz nie tylko studentom i doktorantom, piszac artykuly do czasopism naukowych czy ekspertyzy za okreslone honorarium. Ale to sa grosze.
          Teraz najlepiej zostac doradca, oczywiscie zatrudnionym przez zarzad takiej czy innen firmy.
          Mimo iz zarzad z tytulu odpowiedzialnosci za milionowe/milardowe interesy pobiera bajeczne wynagrodzenie.
          To taki znak czasow.
          • przyjacielameryki mara 29.03.14, 12:03
            teraz przyjemnie się Ciebie czyta, mam nadzieję że tak już będzie zawsze. Wnosisz dużo solidnych informacji z których ja chętnie korzystam, ale nie ze wszystkich.
            Ale czy Twoja fascynacja Orbanem i Węgrami w ich uwalnianiu się od "terroru UE" rośnie czy blednie? No wiesz, piszą że Orban popiera Rosję w konflikcie z Ukrainą i że Węgry obierają kierunek wschodni, na Rosję jako ciekawszą i lepszą opcję od UE. Ten pogląd Orbana również podzielasz?
        • zeitgeist2010 dowód na zdrade Rahra i Schrödera 01.04.14, 12:17
          aby napisał:

> Re: Zeitgeist 2010
          > Chyba odwrotnie:
          Ponieważ zaleca umiar i próbę zrozumienia (co nie równa się aprobacie) stanowiska rosyjskiego i rosyjskiego postrzegania okresu postsowieckiego, wyznawcy neokonserwatywno-trockistowskiej wersji 'konieczności historycznej' z Ameryką w roli świeckiego Mesjasza skłonni są do podejrzewania Rahra (i bardzo wielu innych ludzi nie podzielających ich ślepej wiary) o agenturalność.

W Niemczech USA nie jest postrzegane jako "Mesiasz". ANi przez polityke ani przez obywateli.

Nie podał Pan żadnego odnośnika potwierdzającego twierdzenie, że "Rahr został zdemaskowany jako de facto rosyjski agent". Myślę, że to kłamstwo. Gdyby miała to być prawda, odbiłoby się to szerokim echem, a Rahr znalazłby się w areszcie; a już na pewno nie byłby zapraszany na wieczorne dyskusje w Phoenix TV.

W tym segmencie „Reportu Mainz” Rahr i Schröder zdemaskowani zostaja jako rosyjscy agencji wplywu.

mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/310120_report-mainz/20385466_die-dubiosen-aktivitaeten-des-altkanzlers-im?buchstabe=R
          O Rahrze od 2:47...

A czy on bedzie dalej zapraszany, to sam jestem ciekaw ...

Pozywiom, uwidzim ...
          • aby Re: dowód na zdrade Rahra i Schrödera 02.04.14, 06:10
            'Mesjasz'
            Ma Pan rację. Ta wiara i kult Ameryki są charakterystyczne dla Polski; w Niemczech choć Amis i "amerikanische Verhältnisse" nie są przedmiotem uwielbienia, więź z USA jest traktowana jako sacrum.
            ----
            "zdrada", "agent", "dowód"
            To są Pana słowa: w materiale filmowym one nie padają.
            Co do Schroedera, nie ma tu żadnej rewelacji. O jego posadzie w Gazpromie i o tym, że działa na rzecz współpracy niemiecko-rosyjskiej, a zatem i w interesie rosyjskim, wiadomo nie od dziś. Jest lobbystą, zgoda, ale agentem i zdrajcą, bo był na spotkaniu w Ambasadzie Rosji?
            O politykach związanych z German Marshall Fund i innymi fundacjami amerykańskimi też można powiedzieć (za Mainz Report), że "sie stimmen sich eng ab mit der amerikanischen Politik"; oni też szczycą się swoimi kontaktami ze światem amerykańskiej polityki, dyplomacji i biznesu, i choć nie mają tam stałych płatnych posad, tez można by użyć w stosunku do nich określenia 'Lobbyisten'. No i krytykować ich za to, ale licząc sie ze słowami.
            Schroeder działa na rzecz Rosji, bo śmie krytykować EU? Polityków i komentatorów, którzy za kryzys ukraiński obwiniają EU jest więcej, wśród nich m.in. Jean-Claude Juncker. Czy oni też dają w ten sposób dowód, ze są sterowani przez obce mocarstwo?
            Co do Rahra, program rzeczywiście ujawnia nieznany do tej pory fakt, że jest on doradcą firmy gazowej kooperującej z Gazpromem. Jest to dość mglisty zarzut - owszem rzucający cień na kogoś, kto uchodził za niezależnego, akademickiego eksperta - ale bynajmniej żaden dowód na to, że jest "ein bezahlter Lobbyist" (tak w programie), ani tym mniej, że jest agentem i zdrajcą.
            Krótko mówiąc, tu mocno Pan przesadził.
            ------------------
            • aby Wzorcowy model "RFN" 03.04.14, 18:46
              Polecam przeczytanie:
              de.wikipedia.org/wiki/Atlantik-Brücke
              Zwłaszcza rozdział 'Kritik'.
              Tak wygląda stawiany za wzór model polityczny Republika Federalnej Niemiec. Bez komentarza.
              • eva15 Niemcy są całkowicie pod kontrolą US-lobby 03.04.14, 19:50
                Wpisy zeitgeista świadczą tylko o skuteczności US-propagandy. Niemcy są usiane gęstą siecią proamerykańskich organizacji i praktycznie każdy polityk, z wyjątkiem die Linke, zasiada w którymś z takich gremiów.

Joschka Fischer wkrótce po zakończeniu kariery polityka przeszedł na finansowanie przez Sorosa (!) , który dał kasę na stworzenie European Council on Foreign Relations. Podobnie finansowała Fischer M. Allbright via jej firma The Albright Group LLC.

Przejęcie kontroli nad Zielonymi to duży sukces Amis, zważywszy jak bardzo antymerykański byli Zieleni jewzcze w latach 80. i na pocz. 90. Dziś już jedynie die Linke jest poza US-kontrolą.

Lobbyizm sam w sobie jest zjawiskiem normalnym, ale ten amerykański w Niemczech przekracza wszelkire normy, to już kontrola życia publicznego i politycznego.
                Mimo tak silnej US-sieci lobbyistycznej nikt jakoś się publicznie nie oburza. No ale kto miałby? Politycy, którzy zasiadają w remiach? Media, które są częścią tego systemu?

Wszyscy głośno wrzeszczą o Schreoderze i teraz jeszcze Rahrze, jakby Rosja była jedynym krajem na świecie, któremu nie wolno mieć nawet tylko dwóch własnych lobbyistów.
            • zeitgeist2010 Re: dowód na zdrade Rahra i Schrödera 03.04.14, 21:58
              aby napisał:

"zdrada", "agent", "dowód"
              To są Pana słowa: w materiale filmowym one nie padają.

Ty nalezysz widocznie do tych, co w Guernice Picassa nie widzą przerazenia i zaglady, bo nikt im tego nie napisal.

Co do Schroedera, nie ma tu żadnej rewelacji. O jego posadzie w Gazpromie i o tym, że działa na rzecz współpracy niemiecko-rosyjskiej, a zatem i w interesie rosyjskim, wiadomo nie od dziś. Jest lobbystą, zgoda, ale agentem i zdrajcą, bo był na spotkaniu w Ambasadzie Rosji?
              O politykach związanych z German Marshall Fund i innymi fundacjami amerykańskim i też można powiedzieć (za Mainz Report), że "sie stimmen sich eng ab mit der amerikanischen Politik"; (...)

Panstwo niemieckie zalozone na matrycy us-amerykanskiej ma sie niezle. Kiedys skowronki cwierkaly ze istnialo jakies panstwo niemieckie zalozone na matrycy sowieckiej. Ech, ale to chyba jakas czarna propaganda ”stypendystow”.

Uzaleznienie od dostaw energii od militaryzmu rosyjsiego to smiertelne niebezpieczenstwo dla panstwowosci NIemiec. Jak Niemcy będą roztropne to wezmą przyklad z polskiej strategii zaopatrzenia w energie.

Tak na marginesie stosunek roznych pokolen Niemcow do USA to fascynujace zjawisko. Pelne niuansow i sprzecznosci ale jedno jest pewne: NIemcy nigdy nie pozwola sie wpuscic w maliny przez Rosje.
              Dla mnie kinomana syntezą tego wyjątkowego stosunku jest film Fassbindera "Die Ehe der Maria Braun".

Krótko mówiąc, tu mocno Pan przesadził.

Filozofia liberalnej demokracji dopuszcza krytyke wladzy i ostra dyskusje o rozwiazaniach szczegolowych przy zachowaniu wiary w podstawy systemu.

Przesadą jest bezkrytyczna i fanatyczna wrecz obrona Rosji mimo kompromitujacych dla tego panstwa faktow. To juz przypomina syndrom sztokholmski.

• aby Państwa A, B, C: Niemcy, US ... 04.04.14, 00:56
                > zeitgeist2010

- Report-Mainz a Guernica Picassa.
                Nie czuję się kompetentny do komentowania Pana fantazyjnych porównań poza krótkim ‘co ma piernik do wiatraka?’

- “skowronki ćwierkały że istniało państwo niemieckie założone na matrycy sowieckiej. Ech, ale to chyba jakaś czarna propaganda ‘stypendystow’”.
                Nie rozumiem sensu tego wysilonego absurdu. Zaprzeczanie temu, że istnieje NRD było fundamentem polityki RFN (mówiono i pisano wtedy powszechnie o NRD ‘die Ostzone’) aż do przełomu roku 1969, kiedy doktrynę Hallsteina zastąpiła formuła Brandta “zwei Staaten einer Nation in Deutschland”. Gdzie tu “czarna propaganda” i “stypendyści” ? I te “ćwierkające skowronki” !?

- “Państwo niemieckie założone na matrycy us-amerykańskiej ma się nieźle”
                Znakomicie Pan to ujął – ‘państwo na matrycy’.
                Recz w tym, czy Państwo B w którym elity polityczne i gospodarcze są dobierane i kontrolowane przez działające w jawnie i w półcieniu polityczne organizacje państwa A jest państwem demokratycznym i suwerennym? Czy w tego rodzaju uzależnieniu nie leży większe ‘niebezpieczeństwo dla państwowości’ B niż od tego skąd zaopatruje się w gaz i ropę?
                Konkretnie chodzi przede wszystkim o organizację Atlantik-Brücke, narzędzie kreowania i kontroli życia politycznego w podbitym kraju , utworzoną w 1952 roku, siedem lat po wojnie, w czarnej godzinie zimnowojennej nocy, która działa i rozwija się nadal bez zmian, prawie siedemdziesiąt lat po wojnie.
                Jeżeli udział rosyjskiego gazu w niemieckim imporcie na poziomie ok. 33% stanowi ‘śmiertelne niebezpieczeństwo’ to państwa z większym udziałem (np. Finlandia) musiałyby już nie żyć. Tak oczywiście nie jest, więc znów Pan fantazjuje i straszy.

- “Jak Niemcy będą roztropne to wezmą przykład z polskiej strategii zaopatrzenia w energię”.
                Nonsens. Niemcy są w zupełnie innej sytuacji (mają elektrownie atomowe i potężny sektor Erneuerbare Energiequellen, itd) i stosownie do tego podejmują swoje decyzje. Oglądanie się na Polskę, która jest dziesiątki lat z tyłu, jest oczywistym nonsensem.

- "Die Ehe der Maria Braun".
                Ten melodramat do trzeciej potęgi, tonący w pomylonym sentymentalizmie i pseudo-alegorycznym samo-użalaniem się (self-pity) jest zupełnie niestrawny. I’m sorry.

- Filozofia liberalnej demokracji dopuszcza krytykę władzy i ostrą dyskusję o rozwiazaniach szczegolowych przy zachowaniu wiary w podstawy systemu.
                Pobłądził Pan zupełnie: ubiera Pan mocno anty-liberalne poglądy w liberalne przebranie.
                Tak zdefiniowany liberalizm byłby nie odróżnienia od systemu sowieckiego. Przecież na tej zasadzie działały w ZSRR czasopisma satyryczne (np. Krokodił, w którym krytykowano ostro kelnerów, budowlańców, oraz władze lokalne, i łagodnie, w tonie konstruktywnej krytyki nawet moskiewskie ministerstwa). Liberalna demokracja nie może być oparta ani na kryterium ‘wiary’; ani nawet na aprobacie dla ‘podstaw systemu’. W liberalnej demokracji zasługującej na to miano po prostu nie ma instancji, która decydowałaby o tym co jest, a co nie jest podstawą systemu.

- “Przesadą jest bezkrytyczna i fanatyczna wrecz obrona Rosji mimo kompromitujacych dla tego panstwa faktow.”
                I tu z Panem się nie zgodzę. Fanatyczna obrona czegokolwiek wbrew faktom jest fanatyzmem.
                NB: Moje wypowiedzi dotyczą Niemiec; nigdzie nie wartościuję polityki Rosji a tym bardziej nie występuję “z obroną Rosji”. W równaniu jakie układam Rosja jest Państwem C. That’s all.
                ----------------
                • zeitgeist2010 Re: Państwa A, B, C: Niemcy, US ... 05.04.14, 23:36
                  Ja nigdy dobrowolnie nie osiadlbym w Rosji. Ani w innej arabii saudyjskiej. Zachod i jego idealy nie sa doskonale ale mnie i wiekszosci mieszkancow wystarczają, bo muszą.
                  NIc lepszego nie ma. Są pewne slabosci ale nie bede o nich mowil na tym forum. Nic za darmo dla wroga.

Ciekawe, ze wielu zazartych krytykow zachodu i idealow liberalnej demokracji na tym forum czerpie pelnymi garsciami z jego darow i mozliwosci... Lącznie z udzialem na tym forum, ktore jest bardzo tolerancyjne.

Przewyzsza pod tym wzgledem gazety niemieckie.
                  • nie-tak Re: Państwa A, B, C: Niemcy, US ... 05.04.14, 23:50
                    zeitgeist2010 napisał:
                    > Ciekawe, ze wielu zazartych krytykow zachodu i idealow liberalnej demokracji na
                    > tym forum czerpie pelnymi garsciami z jego darow i mozliwosci... Lącznie z udz
                    > ialem na tym forum, ktore jest bardzo tolerancyjne.
                    >
                    > Przewyzsza pod tym wzgledem gazety niemieckie.
                    ---------------------------------
                    Tolerancyjne? Ono jest tolerancyjne dla takich jak ty ktorzy pisza po linii gazety. Niemieckie fora sa nietolerancyjne mozna wyczytac z twojego wpisu? Powiedz kto moze toleraowac rozdwojenie jazni, wrecz chorobliwa nienawisc jak i krzewienie jej na forum?
                    _______________________________________________________________
                    Ciekawa analiza dzisiejszych czasow:
                    www.youtube.com/watch?v=Jyj-ofBUILw
                    www.youtube.com/watch?v=uHNG7FXKiwg
    • borrka Pomieszanie pojec. 02.04.14, 09:10
      Przecietnemu Niemcowi Rosja kojarzy sie z porazka na froncie wschodnim, masowymi gwaltami i komuna w NRD.
      Obraz Rosji w tv jest dosc negatywny, no dzicz, korupcja, biale niedzwiedzie, ale ludzie zyczliwi.
      Egzotyka zupelna.

Napad na Ukraine dokonuje przewartosciowan w drobnomieszczanskiej swiadomosci - to kraj bandycki, nie liczacy sie z regulami gry.
      Ocena jest bardzo negatywna, a wpisy w prasie, na boardach, znacza tyle, co opinia web brygady.
      • zeitgeist2010 Re: Pomieszanie pojec. 03.04.14, 22:14
        borrka napisał:

> Przecietnemu Niemcowi Rosja kojarzy sie z porazka na froncie wschodnim, masowymi gwaltami i komuna w NRD.

Dla tych powyzej 60-tki.
        Na przyciwleglym biegunie znajduje sie mlode pokolenie wycchowane w dobrobycie i wolnosci slowa. Oni wyrazaja nawet aprobate dla PUtina co to stawia sie wszystkim. Ci mlodsi NIemcy nie wiedza do czego zdolna jest Rosja. Odgrywaja tu tez braki w wyksztalceniu historycznym i ogolne oglupienie medialne.

Obraz Rosji w tv jest dosc negatywny, no dzicz, korupcja, biale niedzwiedzie, ale ludzie zyczliwi. Egzotyka zupelna.

Odnosze inne wrazenie.
        Telewizja panstwowa oferuje wzorcowy przekaz. Wszystkie strony konfliktu maja glos. I tu widac jak cieniutko przędą oficjele rosyjscy. Gdy wedlug oficjlego przykazu nie przeszlo im przez gardlo, ze zolnierze na Krymie to armia rosyjska, to bylo juz kompromitujace
        >
        Napad na Ukraine dokonuje przewartosciowan w drobnomieszczanskiej swiadomosci -
        to kraj bandycki, nie liczacy sie z regulami gry.
        > Ocena jest bardzo negatywna, a wpisy w prasie, na boardach, znacza tyle, co opinia web brygady.

NIemcy nie są wyjątkiem. Akcja Rosji wstrząsnela nimi.
        ALe nie beda czynic nic pochopnie. Gospodarka jest zbyt wazna.
        • nie-tak Re: Pomieszanie pojec. 03.04.14, 22:27
          zeitgeist2010 napisał:
          Ci mlodsi NIemcy nie wiedza do czego zdolna jest Rosja. Odgrywaja tu tez
          > braki w wyksztalceniu historycznym i ogolne oglupienie medialne.
          • zeitgeist2010 Re: Pomieszanie pojec. 05.04.14, 23:24
            Juz ci raz napisalam plec pleciugo poki dlugo, o czym ty piszesz? Ze mlodzi Niemcy nie wiedza?
            Jakie czytas niemieckie fora ze masz odosobnione zdanie niez mlodzi Niemcy? Ci mlodzi Niemcy dokladnie widza co dzieje sie w swiecie

To sie zgadza. Ale Rosja to nie swiat.
            Mlodzi Nimcy wiedzą wiecej o Papui Nowej Gwinei niz o Rosji. Nie zetkneli sie z ich okrucienstwem i przymocą. Nie zdązyli porozmawiac z babką.

Niemcy widza hypokryzje zachodu a szczegolnie USA, bardzo krytykuja nie tylko zachod, USA ale pozycje wlasnych rzadow wobec Rosji i innych

Sa wychowani w dobrobycie i wolnosci slowa i robia z tego uzytek.

Na forach dają upust swojemu niezadowoleniu z polityki jako takiej.

W wyborach nie zaglosują na Gysiego, Dohnanyiego albo Steinmeiera a na Merkel.
            Narod, ktory nazywal Rosjan Untermenschen i tepil ich jak szczury bedzie wazyl slowa.

W glebi duszy Niemiec gardzi i czuje wyzszosc nad Rosjaninem i to przyprawia ich na pewno o wyrzuty sumienia.

• nie-tak Re: Pomieszanie pojec. 05.04.14, 23:37
              zeitgeist2010 wie wszystko najlepiej, on bierze sobie prawo wciskania swoich slow, swojej nienawistnej propagandy Niemcom do ust, czlowieku za kogo ty sie masz?
              Dajesz nam tu osobiscie twoimi wpisami dowod na to ze jestes niesamowicie chorym z nienawisci czlowiekiem, idz sie koniecznie leczyc a nie wypuszczaj twojej frustracji jak i choroby tu na forum.
    • nie-tak Re: Co myslą Niemcy o Rosji? 04.04.14, 07:24
      Nawet pisza juz niemieckie media ze Niemcy nie podzielaja obecnej polityki zachodzu wobec Rosji, ida na dystans wobec rzadzacych, ida na dystans wobec mediow siejacych propagande.
      Dla przykladu artykul.
      www.welt.de/politik/deutschland/article126545412/Die-Deutschen-gehen-auf-Distanz-zum-Westen.html
      Taki zeitgast2010 wraz z innymi chca nam tu ciemnote wciskac.
    • aby Nowe wyniki Deutschlandtrend 04.04.14, 21:32
      1/ Konflikt z Rosją: Gdzie powinny stać Niemcy?
      -
      • nie-tak Re: Nowe wyniki Deutschlandtrend 04.04.14, 21:42
        aby napisał:
        > Wniosek: szabelkowa euforia i ustawianie Zachodu do wielkiej operacji mającej r
        > zucić Moskwę na kolana izoluje Polskę w Europie i oddala również od Niemiec.
        ----------------------------------
        W przemysle i gospodarce nie ma wrogow, przemysl nie zna pojecia "wrog", w przemysle i gospodarce jest klient. Jak widac w Polsce jest jeszcze te pojecie niezrozumiale.
        • aby Re: Nowe wyniki Deutschlandtrend 04.04.14, 22:26
          Owszem, kręgi gospodarcze mają swoje wymierne interesy.
          Ale co ciekawe, to szeroka opinia publiczna ('die meisten Leute') obstaje przy swoim zdaniu mimo zmasowanej kampanii medialnej.
          Jak pisze Jakob Augstein w Spieglu:
          "Überraschung! Die Deutschen haben ihren eigenen Kopf. In der Krim-Krise servieren Journalisten und Politiker die Geschichte vom kraftstrotzenden Russen, der Völkerrecht bricht. Aber die Leute wissen: Die Wahrheit ist komplizierter."
          I dalej
          "Fast alle Umfragen belegen: Die meisten Leute glauben nicht an die Mär von der russischen Alleinschuld an der Eskalation in der Ukraine. Angela Merkel sollte das ernst nehmen: In Fragen von Krieg und Frieden darf die Kanzlerin keine Politik gegen das eigene Volk machen."
          www.spiegel.de/politik/ausland/augstein-zur-krim-krise-deutsche-journalisten-berichten-einseitig-a-961623.html
    • ewa12321 Szczera wypowiedz Niemcow nt Rosji 04.04.14, 22:14
      Dopiero jakis tydzien temu wywiad w telewizji pokazal kulisy stosunku Niemiec do Rosji. Dla mnie byla to pierwsza szczera wypowiedz, jaka uslyszalam i z jaka sie zgadzam bez zastrzezen.

Zurnalistka w N-TV lub N24 zapytala w trakcie reportazu gospodarczego, czy sankcje, jakie UE w koncu nalozyla na ok. 30 rosyjskich VIPow nie sa nieco zbyt male, aby dotknac Rosje. Dlaczego nie rusza sie Putina, ktory na zachodzie zgromadzil ogromny majatek, szacowany juz dzis na 17-70 miliardow €. Gdyby jemu zablokowac konto, to glowny aktor polityczny naprawde poczulby gniew Europy.

Odpowiedz byla powalajaca: nie, Putina nikt nie ruszy, gdyz tak naprawde tylko on jest w stanie odegrac sie tak, iz Europa by to poczula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka