Dodaj do ulubionych

Rosja promotorem pojednania polsko-ukrainskiego.

05.04.14, 01:45
Nie wiem, czy w koszmarach Lubianki zaswitala taka opcja, ale ostatni apel ukrainskich "nieprzejednanych" prawicowcow, budzi duze nadzieje.
Nasze stosunki, to ten "zloty rog" o ktorym pisal poeta.
Nie dajmy sobie ich popsuc, a reszta juz sie sama ... ureguluje.

Obie strony maja sobie co wybaczac i obie sa rownie zainteresowane kompromisem.
ZYWOTNIE.
Hmmm ... nie chce uzywac zbyt mocnych slow, ale Ukraincy doprawdy niespecjalnie identyfikuja sie z Rosja.
Slawa Ukrainie !
Obserwuj wątek
    • arkaf Sladem pojednania francusko-niemieckiego 05.04.14, 09:42
      Odwieczna milosc typu polska-rosja, odeszla w zapomnienie; oczywiscie caly czas sa rozniste zarty, ale wspolny cel, wspolna praca spowodowaly ze kraje sa blisko bardzo siebie. Zniesienie granic w Europie, w ogole idea Europy po wiele sie do tego przyczynila
    • j-k Borrka, ta wizja nie jest durna... 05.04.14, 09:54
      zwlaszcza dla nas, Polakow...

- dla Ukraincow ma jednak pewna wade...

grozi oderwaniem wschodniej Ukrainy na rzecz Rassiji.
      • borrka Grozi rowniez wasalizacja i Ukrainy, i Polski. 05.04.14, 10:23
        Czy ja twierdze, ze bedzie nam latwo?

Ale Rosja jest wspolnym wrogiem.
        Jakze to cementuje przyjazn narodow!
        Tym razem polskiego i ukrainskiego.
        • j-k Grozi rowniez i Polski ? - nie. 05.04.14, 10:31
          wasalizacja Ukrainy grozi nadal.
          - wiem.
          ale Polski - juz nie.

nie trab w tromby Jerychonskie.

a zachowaj REALIZM.
          • borrka Rosjanie w wiekszosci ... 05.04.14, 10:35
            Zyja w niedostatku i upokorzeniu.
            Jedyny lek na te bole, to wielkoruski imperializm - po Ukrainie kolej na Polske, jak 2x2=4.
            Jakos tak genetycznie sa uksztaltowani.
            • przyjacielameryki Re: Rosjanie w wiekszosci ... 05.04.14, 10:53
              borrka napisał:

> Zyja w niedostatku i upokorzeniu.
              > Jedyny lek na te bole, to wielkoruski imperializm - po Ukrainie kolej na Polske
              > , jak 2x2=4.
              > Jakos tak genetycznie sa uksztaltowani.

Z pewnością podejmą takie próby ale już jest po zawodach i nie mają żadnych szans. Gospodarczo już wkrótce będziemy uniezależnieni od rosyjskiego gazu i ropy, jesteśmy silnie związani z UE i głównie z Niemcami a polska młodzież jest niezwykle mocno zorientowana na zachód. Dochodzą bardzo liczne powiązania międzyludzkie z zachodnimi Europejczykami. Nie ma u nas na szczęście mniejszości rosyjskiej którą kremlowscy bandyci zechcieli by wziąć w ochronę.
              Rosja obecna istnieje w świadomości zdecydowanej większości Polaków tylko jako zagrożenie, jako kraj zacofany a nie jako atrakcyjna cywilizacja. Aneksja Krymu i nieustanny bandycki szantaż wobec Ukrainy, już całkowicie wywala Rosję ze świadomości nawet tych nielicznych Polaków rusofilów, jako normalny, przyjazny kraj. Rosja już tylko oddala się od Polski i Polaków.

Ta wasalizacja czy raczej kolejna okupacja mogłaby nastąpić tylko po militarnej akcji i zajęciu Polski przez wojska rosyjskie co zupełnie nie wchodzi w grę z wielu powodów a ten najważniejszy to nasze członkostwo w NATO.

• borrka Moja Babcia zawsze opowiadala... 05.04.14, 10:59
                Jak z Brzescia uciekala przez Bug z dwoma walizkami do Warszawy.
                Tak mi zostalo w podswiadomosci, ze brodem zle sie przekracza rzeki:)
                • polski_francuz Re: Moja Babcia zawsze opowiadala... 05.04.14, 18:44
                  Mnie rodzice mowili, ze Niemcy i Rosjanie to nasi wrogowie. Niemcy juz nimi nie sa. Pozostali Rosjanie.

Pogodzenie z Ukraincami jest w polskiej racji stanu.

Jesli Ukraina jeszcze troche straci, jak j-k sugeruje, byc moze tak sie musi stac. Ale, warto miec sprzymierzencow by moc sie przeciwstawic rosyjskim imperialistom.

PF
                  • j-k cieszy mnie, PF, twoje zrozumienie... 05.04.14, 19:23
                    polski_francuz napisał:
                    > Jesli Ukraina jeszcze troche straci, jak j-k sugeruje, byc moze tak sie musi stac.
                    Ale, warto miec sprzymierzencow by moc sie przeciwstawic rosyjskim imperialistom.

cieszy mnie, PF, twoje zrozumienie...

doskonale wiesz, ze nie jestem zwolennikiem rosyjskiego imperializmu...
                    ale jestem realista...
                    i uznaje prawo Rassiji i Rosjan do zebrania pod swoim skrzydlem wszystkich ziem,
                    gdzie jest wiekszosc rosyjska
                    mam na mysli Donbass i polnocny Kazachstan.
                    • polski_francuz Ucze sie 05.04.14, 20:21
                      Ukrainy w odroznieniu od Borrki.

Dodam jeszcze do, ze Wroclaw, a w szczegolnosci, moja Politechnika i Uniwersytet zostaly stworzene dzieki profesorom z Lwowa. My z Litwy, mielismy co prawda do nich nieco lekcewazacy stosunek. Ale to byly takie "przekomarzania" jak miedzy Fryzami a Bawarczykami.

W koncu, narod ukrainski sie tworzy. W bolach i po prawym skrzydle ale sie tworzy. Jaki ten narod bedzie i na jakich ziemiach bedzie administrowal to sprawa otwarta.

Jak sie naprawde na Ukrainie ruszy to jest silna i patriotyczna emigracja ukrainska w Kanadzie o ile wiem. I ta emigracja pomoze jak pomogla i pomaga ta polska Polsce.

Moze sie d'Oakville na ten temat wypowie?

PF
        • tornson Rosja to wróg tylko dla faszystowskich śmieci. 05.04.14, 18:35
      • przyjacielameryki Re: Borrka, ta wizja nie jest durna... 05.04.14, 10:36
        j-k napisał:

> zwlaszcza dla nas, Polakow...
        >
        > - dla Ukraincow ma jednak pewna wade...
        >
        > grozi oderwaniem wschodniej Ukrainy na rzecz Rassiji.

No nie, na pewno żadna wizja nie będzie miała wpływu na ewentualne oderwanie wschodniej Ukrainy. Taki wpływ może mieć tylko bandycka napaść Rosji na Ukrainę i to bez żadnego merytorycznego uzasadnienia. Ochrona tej tzw. mniejszości rosyjskiej przed prześladowaniami i terrorem Ukraińców jest już tylko komiczna a wpie . . . . . . . . nie się Kłamrowa w wewnętrzne sprawy Ukrainy poprzez nieustanne narzucanie jej jaką konstytucję ma przygotować jest już tylko śmieszne.

Pożyjemy, zobaczymy. Już widać, że we wschodniej Ukrainie wariant krymski z przebierańcami nie przejdzie(to chyba efekt uszczelnienia granic z Rosją) a ewentualna inwazja Rosji na Ukrainę to początek jej końca. Siłą ci idioci z Kremla nie zbudują żadnego partnerstwa z Ukrainą a nie są w stanie przy każdym człowieku postawić żołnierza żeby go pilnował.
        Faszystom z Kremla całkowicie odwaliło, w XXI w. chcą przy pomocy karabinów i czołgów budować wspólnoty. Efekt będzie, już jest odwrotny a Rosja nigdy nie zbuduje żadnej Unii Euroazjatyckiej
        • j-k Amigo, z calym szacunkiem, ale... 05.04.14, 10:46
          musze sie w koncu zabrac za prace... :)

Poziom zycia w zaglebiu Donbass (Ukraina) jest 2 razy nizszy, niz w siasiedzkiej Rassiji
          (rejon - Szachty)

i raczej sie to nie zmieni...

Ludnosc Donbassu - to w 75 % - Rosjanie.

ja tu nie pisze o tym - czego oczekuje - a tylko to - co zdarzyc sie moze.

Hey.
          • przyjacielameryki Re: Amigo, z calym szacunkiem, ale... 05.04.14, 11:00
            j-k napisał:

> musze sie w koncu zabrac za prace... :)
            >
            > Poziom zycia w zaglebiu Donbass (Ukraina) jest 2 razy nizszy, niz w siasiedzkie
            > j Rassiji
            > (rejon - Szachty)
            >
            > i raczej sie to nie zmieni...
            >
            > Ludnosc Donbassu - to w 75 % - Rosjanie.
            >
            > ja tu nie pisze o tym - czego oczekuje - a tylko to - co zdarzyc sie moze.
            >
            > Hey.

Ok!

Ale skąd pewność, że ci Rosjanie chcą do Rosji?
            • borrka Nastawienie jest rozne. 05.04.14, 11:02
              Ale niczym za CCCP, kiedy przyjdzie kagebista z konsulatu FR, zapanuje posluch.
    • borrka I slowami poety: 05.04.14, 10:26
      Czy mam zakopać w ziemi
      Krzywą szablę fantazji
      Chyba że
      jak pradziadowie
      Dwie chorągwie
      Jak przy namiocie
      Zatknę przy stole

Jedną

Z lackim Karolem
      Krasną drugą
      Z Archaniołem
    • borrka Kazdy dzien niepodleglosci Ukrainy... 05.04.14, 10:42
      To zmiana mentalna.
      Rosja przestala byc centrala, gdzie mieszka jakas ciotka i wujek, gdzie bylo sie w wojsku i na studiach.
      Stala sie "zagranica", teraz otwarcie wroga.

To jest sens ostatnich 20 lat.
      • borrka Zrozumcie to... 05.04.14, 10:48
        Przed 20 laty w Kijowie nie slyszalo sie ukrainskiego - dzis formalnie dominuje (prasa, tv, napisy), wsrod spoleczenstwa bardzo juz rozpowszechniony.
        PS. Ja zreszto uwazam, ze szalonym bledem jest wszelka walka z jezykiem rosyjskim.
        W koncu, Irlandczycy mowia po angielsku, nie galic.
        A sympatia do sasiada podobna:)
        • pijatyka Re: błędem jest wszelka walka z rosyjskim 05.04.14, 16:29
          Oczywiście.

Z tym drobnym zastrzeżeniem, że tam, gdzie spory procent mieszkańców posługuje się rosyjskim nie potrzebne są żadne specjalne regulacje pod kacapskie dyktando - z typami w rodzaju Ławrowa w roli samozwańczych sędziów - tylko wprowadzenie normalnych, europejskich standardów.
    • wojciech.2349 Re: Rosja promotorem pojednania polsko-ukrainskie 05.04.14, 17:05
      Masz rację. Mnóstwo negatywnych opinii, poglądów, uprzedzeń,...
      na temat Ukraińców znikło jak kamfora. Myślę, że taki sam proces
      można zaobserwować w Ukrainie.

To niewątpliwa zasługa Moskali.
    • wasilko Jeżeli już przytaczasz zawołanie banderowców 05.04.14, 18:22
      ... to podaj je w pełnym brzmieniu:

Sława Ukrainie, Herojam sława, Lacham smert!

Ostatniego członu zawołania, Prawy Sektor i Partia Swoboda ze względów taktycznych używa tylko we własnym gronie.
      • wojciech.2349 posłuchaj Kacapie 05.04.14, 18:28
        Sprawy polsko-ukraińskie załatwimy przy stole
        z Ukraińcami. Moskali przy tym stole nie będzie.

Po co?
        • wasilko Re: posłuchaj Kacapie 05.04.14, 18:32
          Dobrze o tym wiem, że takie drobne sprzedawczyki jak Kaczyński czy Tusk, będą "załatwiać" sprawy z Ukrainą bez Rosji, bez Kresowiaków, bez Polonii na Ukrainie, za to z gorącym oddechem na plecach ambasadorów USA.
          • wojciech.2349 Re: posłuchaj Kacapie 05.04.14, 18:38
            wasilko napisał(a):
            > Dobrze o tym wiem, że takie drobne sprzedawczyki jak Kaczyński czy Tusk, będą "
            > załatwiać" sprawy z Ukrainą bez Rosji....
            ---------------------
            Moskale to dżuma.
            Nie gustuję we wczasach w Magadanie.
            • wasilko Kresowiacy i Polonia też? 05.04.14, 18:43
              W takim razie jesteś zwykłym gnojkiem, opłacanym przez CIA.
              • wojciech.2349 Re: Kresowiacy i Polonia też? 05.04.14, 18:45
                wasilko napisał(a):
                > W takim razie jesteś zwykłym gnojkiem, opłacanym przez CIA.
                ------------
                Wania,
                reprezentujesz na forum interes Moskali.
                Tak widzę to co piszesz.
                • elka-sulzer Re: Jak widzisz, wasil 05.04.14, 19:31
                  z faszystowskim hasbarnikiem nie ma rozmowy.
                  Nie zgadzasz sie z tym co faszysta prawi wiec jestes automatycznie - putynowcem, moskalem ....
                  Wedle talmudycznych to Moskwa jest rzekomo ... iperatorem, to Moskwa co rusz jakis kraj demokratyzuje i obsadza im wlasciwe glowy panstwa, hehehe
                  • wojciech.2349 Re: Jak widzisz, wasil 05.04.14, 19:36
                    elka-sulzer napisała:
                    > z faszystowskim hasbarnikiem nie ma rozmowy.
                    --------------------
                    Elciu,
                    już mnie nazywano na wszystkie możliwe sposoby.
                    Jeszcze nie nazwano mnie kobietą.

A więc jeszcze margines w nazewnictwie został.

• sztabskapitan Re: Jak widzisz, wasil 05.04.14, 19:37
                    Escape of innocent convict from murderers hands
                    www.youtube.com/watch?v=yNQw5LtskUs
                    www.youtube.com/watch?v=u599qkjpPAQ
                    www.youtube.com/watch?v=puyLtqR-V7I
                  • wasilko Re: Jak widzisz, wasil 05.04.14, 19:43
                    elka-sulzer napisała:

to Moskwa co rusz ja
                    > kis kraj demokratyzuje i obsadza im wlasciwe glowy panstwa,

Akurat w tym przypadku coś jest na rzeczy. Chęć wywierania wpływów na skład kierownictwa innych państw to wspólna cecha mocarstw.
                    Tak na marginesie, nawet my w okresie międzywojennym nie byliśmy całkiem wolni od tej przypadłości (próba przewrotu na Litwie w 1927 i nie tylko).
                • borrka Troska agentury o Kresowiakow? 06.04.14, 09:22
                  To juz wyzszy stopien paranoi.
                  Sowiet dla Kresowiaka symbolizuje zlo w czystej postaci.
                  • skuter44 Re: Troska agentury o Kresowiakow? 06.04.14, 09:27
                    Potomkowie Bandery nie są dla Polaków (teraz) groźni.
                    • zgred-zisko Re: Troska agentury o Kresowiakow? 06.04.14, 10:06
                      Teraz, to oni są groźni dla Ukrainy.
    • borrka A co Rosjanom do stosunkow polsko-ukrainskich? 06.04.14, 10:41
      Gdy sprobujecie podsumowac dzialalnosc agentury forumowej, mainstram to antyamerykanizm i jatrzenie w stosukach polsko-ukrainskich.
      Bydelko kagebowskie za wszelka cene usiluje poglebic niepokojaco (dla Lubianki) gasnacy konflikt z Ukraincami.

Patrze realnie - nie oczekuje naglej erupcji zachwytu nad OUN/UPA u Polakow - ale zdrowy rozsadek nakazuje orientacje na kompromis i , badzmy szczerzy, uznanie wlasnych bledow.
      Jeszcze w latach 20-stych minionego wieku nurt "asymilacyjny" wobec Ukraincow byl w IIRP rownie silny, co dzis w Rosji.
      A jako potomek sanacyjnych "bialopolskich" oficerow, znam rozne niezbyt chwalebne niuanse z opowiadan dziadkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka