Dodaj do ulubionych

Podpalono niezależną gazetę ukraińską

IP: *.twcny.rr.com 19.08.04, 18:28
Oto jak wyglada/dziala zbrodniczo-podatkowe oblicze mafii
polityczno/biznesowo-komunistycznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: hr. Zet Tego się spodziewałem - sprawa ukraińska cd. IP: *.pool.mediaWays.net 19.08.04, 18:37
      No i proszę, Ukraina pełną parą pędzi do Europy! Odsyłam do odpowiedniego
      artykułu Ołeksija Harana. Klituś-bajduś bla bla bla.

Czas się zastanowić nad solidną polityką ukraińską, wolną od urojeń, trzeźwą,
      mającą na celu interes polski i liczącą się z Rosją. Kieruję te słowa m.in.
      do pana Adama, gdyż kwestia ukraińska jest u niego polem do popisów
      conajmniej nierozważnych. Tymczasem chodzi o mądre stanowisko Polski.
      • Gość: iwan Re: Tego się spodziewałem - sprawa ukraińska cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 00:53
        No i proszę, Ukraina pełną parą pędzi do Europy! Odsyłam do odpowiedniego
        artykułu Ołeksija Harana. Klituś-bajduś bla bla bla.

Czas się zastanowić nad solidną polityką ukraińską, wolną od urojeń, trzeźwą,
        mającą na celu interes polski i liczącą się z Rosją. Kieruję te słowa m.in.
        do pana Adama, gdyż kwestia ukraińska jest u niego polem do popisów
        conajmniej nierozważnych. Tymczasem chodzi o mądre stanowisko Polski.

Jaki ton prawdziwego -"No i prosze..... "
        Na każdym sajcie w Internecie siedzi człowiek z pod znaku Kremla !

• Gość: hr. Zet Re: Tego się spodziewałem - sprawa ukraińska cd. IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 01:02
          Kotku mój kochany, ja jestem spod znaku wagi, nie Kremla. Gdybyś mnie nazwał
          francuskim eurokratą, to bym się może ucieszył.
      • Gość: palacz gazete uzywa sie na podpalke, na calym swiecie IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 21:00
    • Gość: magda.. Re: A jaki jest program tej gazety ? IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 19.08.04, 18:46
      Jezeli to jest niezalezny Tygodnik Powszechny w nowej szacie ?
    • Gość: q Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.icpnet.pl 19.08.04, 19:12
      Hausner- kat polskich emerytów i rencistów! Przy złodziejskiej waloryzacji
      świadczeń, chce jeszcze ograniczyć ich prawo do dodatkowych zarobków!
    • Gość: qwe Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: 213.199.219.* 19.08.04, 19:13
      W większości i naszym "niezależnym" redakcjom przydałby się taki "zimny"{gorący}
      prysznic na opamiętanie!
    • Gość: Ukrainiec Re: co to znaczy niezalezna gazeta? IP: 212.80.172.* 19.08.04, 19:48
      Kazda gazeta jest zalezna. GW jest zalezna od tamtych a ta ukrainska od innych.
      Wiec podpalenie nalezy traktowac jak akt kryminalny a nie polityczny.
    • Gość: niki Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.chello.pl 19.08.04, 20:29
      całujcie Moskiewski Kaganat a cała Ukrainę spalą
    • Gość: stachu44 Nikt nie pali gazet rzadowych: GW, Rzepe, Nie itd. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 20:54
      Palimy tylko reklamowki.
    • Gość: ro duck żegnaj Ukraino :( IP: *.betanet.pl / *.betanet.pl 19.08.04, 21:03
      mam nadzieję, że gdy Ukraina stanie się de facto znowuż republiką
      zmartwychwstałego ZSSR, to Ukraincy się obudzą i rozpieprzą tego azjatyckiego
      molocha od środka
      • Gość: hr. Zet Re: żegnaj Ukraino :( IP: *.pool.mediaWays.net 19.08.04, 21:10
        A po co? My (Polska -> Europa) po swoje, a oni (Rosja) po swoje. Tyle ze oni na
        sile, a my w sposob dyplomatyczny. After all, we are Europeans, not them.
        • Gość: Lavanda Re: bZdETOWI chodzi o mądre stanowisko Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.08.04, 23:00
          bZdET!
          Masz manie wielkosci, idz sie leczyc.
          A jak juz sie wyleczysz, to poducz sie angielskiego bo masz wyrazne braki.
          Widac to nawet w tym krociutkim zdaniu, ktore wyskrobales.
          • Gość: hr. Zet Re: bZdETOWI chodzi o mądre stanowisko Polski IP: *.pool.mediaWays.net 19.08.04, 23:44
            Qu'est-ce que ca veut dire, ce ton-là? Gdybyś przeczytał/a moje wcześniejsze
            posty nt. Ukrainy, to byś wiedział/a, że ja żadnego przyłączenia Ukrainy do
            Polski nie popieram. Bzdeciki to ty pleciesz, nie ja. Trudno się zresztą
            dziwić, przy tak znerwicowanym podejściu do sprawy. I'm not going to give you
            any advices, but two capsules of Prozac would probably help...

W przeciwieństwie do wielu innych na tym forum znam jednak zarówno imperialne
            ambicje Rosji jak i realne, pro-rosyjskie nastroje panujące w Ukrainie
            Centralnej i Wschodniej. Natomiast Ukraina Zachodnia jest bardzo anty-rosyjska,
            rozpad Ukrainy jest więc prawdopodobny. A Polska będzie musiała się wobec tego
            ustosunkować. Ja jestem za uznaniem - jeśli nadejdzie taki moment w historii -
            przez Polskę państwa zachodnioukraińskiego.

D'ailleurs, plus d'étiquette SVP.
            • Gość: kubu$ bZdET w ogole nie wie o czym pisze :( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 09:51
              Tiaa... Znasz...
              Ciekawe skad, z gazet, z telewizji czy z tzw. obiegowych opinii? Ukraina
              wschodnia, szczegolnie Slobodzka, a takze srodkowa Ukraina wcale nie sa
              prorosyjskie. Charkow, Poltawa to sa miasta dawnej kultury i literatury
              ukrainskiej, wiec nie pieprz tu glupot i niesprawdzonych informacji.
              Prorosyjskie srodowiska ukrainskie to klany doniecki, dniepropietrowski i
              kijowski. I prorosysjki, a raczej prosowiecki jest tez w znacznej mierze Krym.
              I tu tez, nie Krym per se, a Rosjanie krymscy.
              Spoleczenstwo ukrainskie nie jest prorosyjskie. Oni w ogole nie sa ani anty-,
              ani pro- czemukolwiek. Bardzo latwo w rozmowie jest ich przekonac zarowno do
              racji komunistycznych, jak i liberalnych. A owe "nastroje" o ktorych piszesz,
              wcale nie sa realnie i jednoznacznie prorosyjskie.
              Zobaczysz, kto wygra wybory MIMO zerowej obecnosci na wschodniej Ukrainie.
              • Gość: hr. Zet Re: bZdET w ogole nie wie o czym pisze :( IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 14:05
                Jak te nastroje zwał, tak je zwał: pro-rosysjkie, pro-sowieckie, pro-
                imperialne... Wiadomo, o co chodzi. Charkow/Charkiv to miasto praktycznie
                rosyjskojęzyczne, tam nie usłyszysz słowa po ukraińsku.

Ukr. Zach., czyli Galicja i Wolyn (i Transkarpacie), zasługuje na nasze
                poparcie, są nam bliscy i nie chcą Wielkiej Rosji.
    • Gość: repre$ Ludzie przestańcie pi@rdolić głupoty. IP: *.enformatic.pl 19.08.04, 22:39
      Darmowe wizy to polski konkret w stosunkach z Ukrainą. Może to niewiele, ale
      bogatych Stanów Zjednoczonych nie stać na taki "gest" w stosunku do Polaków.
      Bracia Ukraińcy! Nie dajcie odebrać sobie wolności. Ona bywa gorzka, trudna,
      bolesna, ale ona jest podstawą ludzkiej godności. To wolność powoduje rozwój.
      To wolność wzbogaca.
      Nie dajcie się odciągnąć od Europy. Z dominatorem nigdy nie było Wam dobrze.
      Nie wierzcie, że z dominatorem będzie Wam się żyło lepiej, bogaciej. W Polsce
      macie wielu szczerych przyjaciół. Wasze miejsce jest w Europie, w rodzinie
      wolnych ludzi, wolnych narodów.
      Może to zbyt patetyczne, ale szczere. Odwrócenie się Ukrainy od Europy to
      będzie polska klęska. Nie chodzi o propagandową ingerencję w wewnętrzne wolne
      wybory Ukraińców, ale pewnie i Chmielnicki po śmierci (patrząc z góry na to co
      zrobił dominator) żałował, że nie doprowadził do Rzeczpospolitej Trojga
      Narodów. Teraz możemy być razem w Europie. Naród Ukraiński jest silny.
      • Gość: Lavanda Re: żałował, że nie doprowadził IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.08.04, 23:11
        W tym caly ambaras zeby dwoje chcialo naraz.
        Nie wiem kto chcial, kto nie chcial.
        Faktem jest, ze w Polsce nigdy nie brakowalo oszolomow w rodzaju bZdETA, ktorym
        snia sie podzialy Ukrainy miedzy Polske i Rosje. Czy tego juz nie
        przerabialismy w 1919? Dwadziescia lat pozniej przyszla kolej na Polske.
        Niemcy=>Europa przy wspoludziale Rosji=>Europa Wieksza postanowily, ze "po co
        komu wolna Polska". Takich zaslepiencow jak bZdET coraz mniej, ale ciagle
        jeszcze nie wszystkich wszy zzarly.
        • Gość: Baron Re: Prosta rada dla Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 00:17
          Pewnie wielu pomysli że to infantylne co zaraz napiszę ale tak myślę i się
          jeszcze na tym nie przejechałem.Dlatego doradziłbym to Ukraińcom:
          UMIECIE LICZYĆ LICZCIE NA SIEBIE!
          ŻADNYM RUSKIM PRZYWÓDCOM UFAĆ NIE WARTO A SZCZEGÓLNIE BOLSZEWIKOM I KOMUCHOM.
          Przykład pierwszy z brzegu Putin-komunista z powołania do konca życia!
          Na Rzepę (tj.Rzeczpospolitą) też nie liczcie bo ona z Rzeczpospolitą Jednego
          Narodu se nie radzi nie mówiąc o tym by miała wypracowaną jakąkolwiek spójną
          politykę wschodnią.To w jej wydaniu pogoń za Chimerą.
          Reasumując.Jesli sami nie zadbają o własne interesy nikt tego za nich nie
          zrobi...
        • Gość: hr. Zet Re: żałował, że nie doprowadził IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 00:21
          Apart from that I have recently stressed, że Paryż i Berlin nigdy nie zgodzą
          się na przystąpienie Ukrainy do Unii. Już nie raz chwaliłem prez. Kuczmę za
          jego pro-rosyjska politykę, ponieważ jest ona jedynie rozsądna z punktu
          widzenia Kijowa. Nikt w Europie nie będzie ryzykował konfliktu z Rosją o Kijów,
          Wschodnią Ukrainę i Donbas; w maju br. dano to Kuczmie do zrozumienia. Nieco
          inaczej jest w wypadku Ukrainy Zachodniej - i tu właśnie istnieje możliwość
          konkretnych działań ze strony polskiej dyplomacji. I suggest you ask if you
          should have further questions.
          • Gość: Charlotte Re: do hr. Zet IP: *.vig.bostream.se 20.08.04, 00:58
            Ty, o co Ci chodzi z tymi postami po angielsku? Tu jest polskie forum i to
            raczej dla tych troche myslacych, z ktorych wiekszosc pewnie zna ten jezyk,
            wiec nikomu tu nie zaimponujesz swoja lingwistyczna akrobatyka (nawiasem
            mowiac, nie do konca poprawna - "apart from what I have stressed", a nie "apart
            from that..."). Czy myslisz, ze namaszczanie tego co piszesz znajomoscia
            angielszczyzny pomoze Ci w postaci takiej "wiazanej sprzedazy" przeforsowac
            swije poglady? Mnie osobiscie tylko drazni.
            • Gość: hr. Zet Re: do Charlotte IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 01:11
              Ma chère, może masz rację co do przecinka, który mogłem postawić: "Apart from
              that, I have recently stressed that (że)" Compris? "Apart from that" is related
              to my first reply to Lavanda.

By the way, niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego zdanie "After all, we are
              British, not them." nie jest w porządku. Je vous remercie.
              • Gość: Charlotte Re: do Charlotte IP: *.vig.bostream.se 20.08.04, 01:19
                W angielskim jeden przecinek moze totalnie zmienic sens zdania, albo totalnie
                pozbawic je sensu...Co do Zdania "after all..." to ja w nim bledu nie widze, no
                ale tez i sie nie upieram, ze moj angielski jest bez zarzutu (moze o jakis
                przecinek za duzo?). Ty natomiast nie jestes zbyt dobrym rozmowca, bo
                ignorujesz zadawane Ci pytania, a mianowicie: po co piszesz po angielsku i
                francusku? Ze to niby inteligentniej wyglada? Zeby sie pochwalic? Ale przed
                kim? Anonimowym internauta? A poza tym - znalam kiedys chlopaka, ktory w
                codziennej konwersacji ze znajomymi po prostu nagle przechodzil na angielski i
                uwierz mi, ze wywolywal on w najblizszym otoczeniu uczucia zgola odmienne od
                podziwu i aprobaty...
                • Gość: hr. Zet Re: do Charlotte IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 01:27
                  Wiesz, normalnie wtrącam tylko francuski, angielski raczej rzadko. Widzę, że na
                  angielski jesteście uczuleni, a na francuski nie. Przynajmniej jeszcze nikt nie
                  zwrócił mi uwagi w związku z francuskim. Bon, comme vous voulez - il faut s'y
                  faire. Inni za to wtrącają inne wyrazy, których nie będę tutaj przytaczał. It's
                  a question of style, I presume. Excusez l'anglais! :D
                  • Gość: Charlotte Re: Mosci Hrabio IP: *.vig.bostream.se 20.08.04, 01:46
                    Coz, francuski jest troche bardziej finezyjny niz angielski, poza tym pewne
                    zwroty w tym jezyku skladaja sie na ogolnie przyjety i dobrze odbierany uzus
                    jezykowy (np. "C'est la vie"), nie rujnuja naszych lingwistycznych
                    przyzwyczajen w ten sam sposob co frazy angielskie, ktore tak wysoka pozycja
                    poszczycic sie nie moga (no moze poza "f-word"...). Ale coz, jesli taki jest
                    Twoj styl, zeby pisac w obcych jezykach...wola Twoja... Na pewno to lepsze niz
                    wyrazy, o ktorych nie chcesz wspominac. Nie boisz sie jednak znanej prawdy, ze
                    prawdziwy intelekt nie potrzebuje racami strzelac na czesc swoja? Matko, ale
                    sie pozno zrobilo! Ide spac, ale zachowam te strone w "Ulubionych" i bardzo
                    chetnie jutro przeczytam, jesli mi odpiszesz. Pozdrowienia ze Szwecji.
                  • Gość: Charlotte Re: Post Scriptum IP: *.vig.bostream.se 20.08.04, 01:50
                    A poza tym francuski malo kto rozumie, a sa tacy co pewnie nawet nie wiedza, ze
                    to francuski, to niby na co mieliby byc uczuleni ;-)? Dobranoc!
                    • Gość: hr. Zet Re: Post Scriptum IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 14:12
                      Merci, et à la prochaine!
                      God fortsättning!
    • Gość: kubu$ Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.04, 08:28
      Czy korektor w GW ma urlop??? Kolejny raz piszac o Ukrainie robicie podstawowe
      bledy jezykowe. Nie "Krywienko" tylko Krywenko. Nie "Użgorodzie", a Użhorodzie.
      Nie "Andriej Pawłyszym", tylko "Andrij Pawłyszyn".
      Chwala GW za to, ze pisze duzo o Ukrainie. Ale takie bledy wytykaja Wam wszyscy
      od poczatku. I nic sie nie zmienia... :(
    • Gość: ja Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.niedziela.pl / *.niedziela.pl 20.08.04, 08:52
      Polacy zajmiciesięvreszcie svoją bieda ( a macie jej O----------)
      • Gość: . Swiete slowa!!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 20.08.04, 09:52
    • Gość: kiki Postup IP: *.net / 217.8.178.* 20.08.04, 10:02
      Dziwne te komentarze. Wydawało mi się, że tu chodzi o komentarz do artykułu, a
      nie wzajemną nagonkę na siebie samych czytelników. Do rzeczy...
      Postup to dobra gazeta, choc zdecydowanie bardziej lwowska niż ogólnokrajowa -
      ma czasem problemy z obiektywizmem. Jak większość gazet ważniejszych gazet na
      Ukranie, ma bezpłatne archiwum internetowe www.postup.brama.com (w odróżnieniu
      od polskich gazet codzinennych zarabiających na ludziach poszukujących
      informacji). Szkoda, że Postup to spotkało, ale poradzą sobie, bo lwowiacy
      lubią walkę z resztą kraju, przeciwnikami politycznymi i pachołkami Rosji.
      • Gość: dago Re: Postup IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 20.08.04, 12:52
        Popieram. Wiadomo, ze Postup to gazeta galicyjska (halyczanska), ale czy
        galicyjski punkt widzenia na rozne sprawy Ukrainy nie jest nam bardzo czesto
        najblizszy? Dla mnie zdecydowanie tak. Na dodatek jest to jedna z nielicznych
        gazet na Ukrainie (no moze jeszcze kijowski-ogolnokrajowy "Den'"), ktora stara
        sie byc normalna gazeta, a nie brukowym szmatlawcem jak wiekszosc
        rosyjskojezycznych brukowcow ze Wsch. Ukrainy, a i spora czesc
        ukrainskojezycznych z Zach.Ukrainy.
        Zwroc takze uwage, ze GW w dalszym ciagu olewa poprawna pisownie imion
        ukrainskich (w tym przypadku Tetiana i Andrij), z tym ze Postup ma wylacznie
        ukrainska wersje, wiec tym razem nie mam pojecia skad dziennikarze GW
        wytrzasneli rosyjskie wersje imion. Czyzby nawyk?:)
    • Gość: domino24 Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: 80.55.150.* 20.08.04, 11:26
      No nie ma jak to na Ukrainie u naszego koleżki Leonida Breżniewa... oj pomyłka
      Kuczmy miało być przecież!
    • Gość: dago Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 20.08.04, 12:38
      Smutne to wszystko, ale jakze wymowne...
      "Postup" to zdecydowanie najlepsza zachodnio-ukrainska gazeta i chyba jedna z
      najlepszych na Ukrainie. Polecam: postup.brama.com/dinamic/
    • Gość: kiki postup IP: *.net / 217.8.178.* 20.08.04, 14:14
      Masz rację Dago, Postup jest chyba najlepszą gazetą na Hałyczynie. Co do "Deń"
      też się zgadzam, ale wydaje mi się, że Zerkało Tyżnia jest lepsze. Proponuje
      też tygodnik "Ponedelnik", czasem zdażają się tam ciekawe opinie o stosunkach
      polsko-ukraińskich. Niestety nam Polakom czasem zbyt dużo się wydaje...
      • Gość: dago Re: postup IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 20.08.04, 15:22
        Hey, Kiki - co masz na mysli mowiac "Niestety nam Polakom czasem zbyt dużo się
        wydaje..."? - w sumie generalnie sie z tym Twoim stwierdzeniem zgadzam, ale
        chcialbym wiedziec na okreslenie czego konkretnie go uzylas?:)
        Pozd.

• Gość: kiki Re: postup IP: *.net / 217.8.178.* 20.08.04, 16:09
          Coraz badziej utwierdzam sie w przekonaniu, że Polsce się wydaje, że jest dla
          Ukrainy bardzo ważna, że jest jej strategicznym partnerem, adwokatem itd.
          Tymczasem takich strategicznych partnerów Ukraina ma co najmniej 15 (patrz
          analiza Centrum Razumkowa przytoczona w Zerkale Tyżnia 2-9 grudnia 2000). Na
          Ukranie nie ma wizji stosunków ukraińsko-polskich. Nie ma tej wizji także w
          Polsce. Zawsze wpływ na stosunki bilateralne ma gospodarka, dlatego powinno
          przestać się nam wydawać, że kiedykolwiek bedziemy dla Ukrainy wazniejsi niż
          Rosja. Już teraz ważniejsi są Niemcy. Ukraina ma alergię na polskie
          moralizatorstwo i nawet w serdecznych gestach dopatrują się realizacji przez
          Polskę własnych interesów, a faktycznej serdeczności. I pewnie mają sporo
          racji. Polska zdradziła Ukrainę nie raz. Czy Polacy tak troszczą się o Ukrainę
          jak wskazują na to zatroskane głosy na tym forum? A może znów chodzi i własne
          interesy? Hasła antyukraińskie na różnego rodzaju forach interetowych, ślepy
          upór w kwestii Cmentarza Orląt też niezbyt dobrze o nas świadczy. Czy wszyscy
          myślą, ze Ukraińcy nie umieją czytać po polsku? Dlaczego wszystko oceniamy
          przez swoją rację stanu i swoje racje historyczne...Polska nie porzebuje
          Ukrainy - ale bez Polski nie ma demokratycznej Ukrainy- parafrazując. To
          kolejny mit.
          Pozdrowionka
          • Gość: hr. Zet Zgadzam się IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.04, 17:09
            Zgadzam się. W tych wszystkich pseudoszlachetnych apelach wzywających Ukraińców
            do przeciwstawiania się Rosji jest sporo polskiego egoizmu i hipokryzji.
            Polacy winni troszczyć się o interes swojego państwa, a nie obłudnie wtrącać
            się do polityki Kijowa. Już Kijów dobrze wie, co robi.
            Wszystko co się dzieje na wschód od Galicji leży poza polskim interesem. Co się
            zaś tyczy samej Ukrainy Zachodniej, to silna ukraińska tożsamość tych terenów
            jest dobra dla Polski.
          • Gość: dago Re: postup IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 20.08.04, 17:48
            Masz sporo racji, Kiki. Wyjatkowo ciekawie sie czyta Twoje opinie, byc moze
            dlatego, ze sa, hmm, pozytywnie zaskakujaco niecodzienne jak na polskie
            realia?:)

Pozdrawiam i zycze milego weekendu:)
            • Gość: Kiki Re: Dago IP: *.net / 217.8.178.* 20.08.04, 22:21
              Zeby być obiektywnym trzeba czasem zmienić perspektywę i spróbować zrozumiec
              druga stronę. Wtedy nawet konflikt wokoł Cmentarza Orląt wygląda inaczej niż
              widzi to np. Gazeta Wyborcza. Każdy kraj ma swoją rację stanu, swoją historię i
              bagaż stereotypów - i trzeba to uszanować
              Pozdrawiam, do przeczytania
    • Gość: Piotr Re: Podpalono niezależną gazetę ukraińską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 10:55
      Co ukraina ma wpólnego z Rosją? To że nadal ma rok 1980 z ciągle funkcjonującą
      komunistyczną administracją która nie ma nic wspólnego z
      człowieczeństwem.Wstyd i hańba mieć taką władzę !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka