remik.bz 03.05.14, 16:31 Czy ktoś z "rosyjskojezycznych" forumowiczów może mi wytłumaczyć w krótkich, zołnierskich słowach czego właściwie czhć separatyści na Ukrainie? Czy chcą przyłaczenia Ukrainy do Rosji? A moze podziału Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remik.bz Re: Pytaz serio... 03.05.14, 16:55 igor_uk napisał: > czy dla jaj? Pytam serio. Odnoszę wrażenie , ze po prostu nie chcą wolnej Ukrainy, chca przyłaczenia do Rosji lub podziału kraju. W tej sytuacji rozumiem Ukraińców którzy chcą wolnej Ukrainy i z nimi walczą. Nikt za Ukraińców ( a na pewno nie Zachód) wolnego państwa im nie wywalczy, muszą to zrobic sami. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Jesli serio... 03.05.14, 17:25 remik.bz napisał: > Pytam serio. Odnoszę wrażenie , ze po prostu nie chcą wolnej Ukrainy, chca przyłaczenia do Rosji lub podziału kraju. W tej sytuacji rozumiem Ukraińców którzy chcą wolnej Ukrainy i z nimi walczą. Nikt za Ukraińców ( a na pewno nie Zachód) wolnego państwa im nie wywalczy, muszą to zrobic sami. Podzial idzie nie po linii Ukraincy-Rosjanie, czyli na tle narodowosciowym, podzial idzie na linii "kto kogo karmi" i "z czego bedzieme zyc". Wschod, jako maiwazniejszy teren przemyslowy, nie chce karmic kijowskich, a tym bardzej galicyjskich darmozjadow. Ze wzgladu ze swoja produkcje sprzedaje do Rosji, oczewiscie Wscod ciagnie do Rosji, bo stad dostaje zyski. Zdania mieszkancow sa rozny, ktos chce niepodleglosci, ktos chce dolaczenia do Rosji. O federalizacji juz nie mowy, zaufanie do Kijowa jest zerowe, szczegolnie po wprowadzeniu wojska. Wszycy rozumia, ze bez pomocy Rosji Kijow ich zezrie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Jesli serio... 03.05.14, 19:54 romrus napisał: >> Podzial idzie nie po linii Ukraincy-Rosjanie, czyli na tle narodowosciowym, pod > zial idzie na linii "kto kogo karmi" i "z czego bedzieme zyc". > Wschod, jako maiwazniejszy teren przemyslowy, nie chce karmic kijowskich, a tym > bardzej galicyjskich darmozjadow. Hmmm, no to dlaczego sie bija, skoro lada moment wybory? Zamiast strzelać, zajmować budynki nie lepiej po prostu zagłosować wg przekonania? > Ze wzgladu ze swoja produkcje sprzedaje do Rosji, oczewiscie Wscod ciagnie do R > osji, bo stad dostaje zyski. No to niech ciągnie do Rosji , ale niech tych ciągot nie wyraża granatnikami tylko głosowaniem. > > Zdania mieszkancow sa rozny, ktos chce niepodleglosci, ktos chce dolaczenia do > Rosji. > O federalizacji juz nie mowy, zaufanie do Kijowa jest zerowe, szczegolnie po wp > rowadzeniu wojska. Skąd wiesz , ze zerowe? Jakoś w Odessie było inaczej niz sugerujesz. > Wszycy rozumia, ze bez pomocy Rosji Kijow ich zezrie. No chyba to nie tak. Wielu Ukraińców chce do Unii, do Europy, a Moskwa im w tym przeszkadza. Jako Polak znający nasza historie , wiem ,ze zerowe zaufaniue to trzeba miec do Moskwy, i jesli ktos kogos zżera to zawsze Moskwa słabszych i podbitych. Jesli separatyści czują się Rosjanami, jesli nie chca wolnej Ukrainy- to ja ich nawet rozumiem. Maja prawo walczyć o to i liczą się z tym , ze zgina. Ale nigdy nie zrozumiem-nie Rosjanina , który dobrowolnie chce do Rosji i jeszcze gotów jest za to ginac. Coś mi tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Jesli serio... 03.05.14, 20:29 remik.bz napisał: > Hmmm, no to dlaczego sie bija, skoro lada moment wybory? Zamiast strzelać, zajmować budynki nie lepiej po prostu zagłosować wg przekonania? Cos nie slyszalem nic podobnego, kiedy "lada chwila wybory" mieli sie odbyc w Kijowie, ale majdaniarze strzelali do gliniarzy i zniszczyli caly centrum Kijowa. > No to niech ciągnie do Rosji , ale niech tych ciągot nie wyraża granatnikami tylko głosowaniem. Wydaje mi sie, jednak, ze jaja sobie robisz. Tylko swir w tej chwile moze uwierzyc w uczciwy wybory pod razdami kijowskich samozwancow. > Skąd wiesz , ze zerowe? Jakoś w Odessie było inaczej niz sugerujesz. Znow jaja robisz? Co twoim zdaniem bylo w Odesie? Czyzby pare tysiacy przywiezionego kibolstwa i bojowkarzy prawego sektora wyrazaja opinie Odesytow? Po za tym, nie myl Odesy a Donbasu. Ja pisalem o Donbasu, tam zaufanie jest zerowe, w Odesie moze byc inaczej Z Donbasem mam kontakt, z Odesa - nie. > No chyba to nie tak. Wielu Ukraińców chce do Unii, do Europy, a Moskwa im w tym przeszkadza. Tak, wielu Ukraincow chce, a wielu Ukraincow nie chce. Dlatego zadaniem mieszkancow Poludniowego Wschodu jest referendum w kazdym obwodzie Ukrainy, zeby w koncu wyjasnic kto i gdzie chce. > Jako Polak znający nasza historie , wiem ,ze zerowe zaufaniue to trzeba miec do Moskwy, i jesli ktos kogos zżera to zawsze Moskwa słabszych i podbitych. > Jesli separatyści czują się Rosjanami, jesli nie chca wolnej Ukrainy- to ja ich nawet rozumiem. Maja prawo walczyć o to i liczą się z tym , ze zgina. Ale nigd y nie zrozumiem-nie Rosjanina , który dobrowolnie chce do Rosji i jeszcze gotów jest za to ginac. Coś mi tu nie gra. Bo masz blade pojecie o Ukraincach, zreszta jak o jeszcze ponad 100 narodowosci, mieszkajacych w Rosji i poza Rosja. 3 mln. obywaceli Rosji sa etnicznymi Ukraincami, mieszkaja w Rosji od lat, czy dziesiatkow lat, i nie maja naimniejszego zamiaru gdzies wyjezdzac. Wszycy maja krewnych na Ukrainie. Jeszcze tyle Ukraincow mieszka w Rosji czasowo, legalnie czy nielegalnie, bo pracuja w Rosji, w 2013 wyslali na Ojczyzne prawie 30 mlrd.$. Oni maja rodziny, czyli 6-9 mln. Ukraincow sa zwiazani z Rosja finansowo. Oni nie chca wiz, granic, barjerow z Rosja. Pomiedzy rosijskojezycznymi Ukraincami a Rosjanami nie ma zadnej roznicy. Mozesz wytlumaczyc kim sa mieszkancy Mariupolu, gdzie Ukraincy to ~52%, ale jezyk rosijski jest ojczystym dla 92% ludnosci? Mozesz wytlumaczyc, dlaczego mieszkajacy w Kazachstanie etniczny Kazach oglosil nagrode za glowe Kolomojskiego w odpowiedzi, ze ten oglosil nagrode za glowe Rosjan ze Wschodu Ukrainy? Polska jest prawie monoetnicznym panstwem, dlatego nie rozumiecie wielu rzeczy w stosunkach narodow na obszarach Rosji i b. ZSSR. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Jesli serio... 03.05.14, 21:03 romrus napisał: >> Polska jest prawie monoetnicznym panstwem, dlatego nie rozumiecie wielu rzeczy > w stosunkach narodow na obszarach Rosji i b. ZSSR. Może i nie rozumiemy tych stosunków , ale aż za dobrze rozumiemy co znaczy Rosja. W tym rozumieniu pomaga nam nasz historia i opowieści rodzinne o zsyłkach, lagrach, strzałach w tył głowy w Katyniu i tzw "wyzwoleniu" w 1945 r. Jesli ktos chce dobrowolnie być w Rosji chociaz nie jest Rosjaninem- jego sprawa. Ale jesli nie chce ( a Rosja go do tego zmusza) to zawsze będzie miał naszą sympatie i pomoc w ramach naszych mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Wiecej nie dam sie nabrac. b/t 03.05.14, 21:20 remik.bz napisał: > romrus napisał: > > >> Polska jest prawie monoetnicznym panstwem, dlatego nie rozumiecie wi > elu rzeczy > > w stosunkach narodow na obszarach Rosji i b. ZSSR. > > Może i nie rozumiemy tych stosunków , ale aż za dobrze rozumiemy co znaczy Rosj > a. W tym rozumieniu pomaga nam nasz historia i opowieści rodzinne o zsyłkach, l > agrach, strzałach w tył głowy w Katyniu i tzw "wyzwoleniu" w 1945 r. > Jesli ktos chce dobrowolnie być w Rosji chociaz nie jest Rosjaninem- jego spraw > a. Ale jesli nie chce ( a Rosja go do tego zmusza) to zawsze będzie miał naszą > sympatie i pomoc w ramach naszych mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Zle wrazenie odnosisz. 03.05.14, 17:35 Zreszta samo pytanie,w ktorym uzyles niewlasciwe slowo - separatysci,wskazuje na to,ze jestes jednostronny i zadnej odpowiedzi powaznej nie oczekujesz. Ale niech tobie bedzie. Wiekszosc mieszkancow wschodu i poludnia Ukrainy nie chca przylaczenia do Rosji,oni nawet nie chca oddzielic sie od Ukrainy,ale bardzo nie chca zyc w panstwie,w ktorym panuja porzadki zaprowadzone przez wychodzcow z zachodniej Ukrainy,tak zwanych banderowcow. Wiekszosc mieszkancow tego regionu nie widza w Rosji wroga,a tylko naturalnego sojusznika. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Zle wrazenie odnosisz. 03.05.14, 20:00 igor_uk napisał: > Zreszta samo pytanie,w ktorym uzyles niewlasciwe slowo - separatysci,wskazuje n > a to,ze jestes jednostronny i zadnej odpowiedzi powaznej nie oczekujesz. > Ale niech tobie bedzie. > Wiekszosc mieszkancow wschodu i poludnia Ukrainy nie chca przylaczenia do Rosji > ,oni nawet nie chca oddzielic sie od Ukrainy,ale bardzo nie chca zyc w panstwie > ,w ktorym panuja porzadki zaprowadzone przez wychodzcow z zachodniej Ukrainy,ta > k zwanych banderowcow. Wiekszosc mieszkancow tego regionu nie widza w Rosji wro > ga,a tylko naturalnego sojusznika. No to dlaczego nie czekają do wyborów tylko strzelają? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Zle wrazenie odnosisz. 03.05.14, 20:35 remik.bz napisał: > No to dlaczego nie czekają do wyborów tylko strzelają? Do kogo? Budynki na Wschodzie byli zajeci bez krwi i bez chociaz by jednej ofiary, w odrozneniu od kijowskiego majdanu. Zaczeli strzelac tylko wtedy, kiedy zostali zaatakowani przez banderowska Gwardie Narodowa, bo wojsko ukrainske odmowilo atakow na protestujacych na Wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: czego włąsciwie chcą separatyści ? 03.05.14, 16:44 Im chodzi o jedno, destabilizować Ukrainę jak długo się da. W tym nie ma żadnej ideologii, bo taka u najemników nie istnieje, chyba, że za taką uznać "rządzę pieniądza". Odpowiedz Link Zgłoś
j-k mniej pisz, wiencej czytaj. 03.05.14, 17:48 remik.bz napisał: A moze podziału Ukrainy? bebnie tu o tym od miesiecy. Ukraina (jako calosc) jest dla Rosji stracona. chca (dla Rosji) obszarow Ukrainy z wiekszoscia rosyjsko-jezyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k aha... i jestem za Niepodlegla Ukraina.. 03.05.14, 17:50 i za Majdanem... pod warunkiem, ze obejmie ona tylko Ziemie z wiekszoscia uKrainska. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Janusz,tylko krok dzieli ciebie od tego, 03.05.14, 17:55 zeby forumowi przyglupy tacy ,jak pijazczynko,uznali ciebie za pacholka Putina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Mylisz sie... 03.05.14, 18:00 igor_uk napisał: > zeby forumowi przyglupy tacy ,jak pijazczynko,uznali ciebie za pacholka Putina > :-) JESTEM POZA :) Popierajac przylaczenie Krymu i sprawy z Donbassem (gdzie jest wiekszosc rosyjsko-jezyczna) Jednoczesnie przypominam ze w Naddniestrzu jestescie okupantami (do 1940 bylo ukrainskie) a i w Osetii Pld. okupantami jestescie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nie zalapales. 03.05.14, 18:04 To nie wazno co ty popierasz,wazno ,ze nie po ich mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, bez obrazy :) 03.05.14, 18:07 Mysli WEB-Brygady, podobnie jak i evusich "Bystrzakow" mam gdzies. wystarczaja mi moje wlasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: aha... i jestem za Niepodlegla Ukraina.. 03.05.14, 21:10 j-k napisał: > i za Majdanem... > > pod warunkiem, ze obejmie ona tylko Ziemie z wiekszoscia uKrainska. A nie lepiej by było gdyby Rusini się znów zjednoczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: bebnie tu o tym od miesiecy 03.05.14, 17:53 Owszem - jak ten cymbał pusto brzmiący Odpowiedz Link Zgłoś
j-k masz prezent 03.05.14, 17:57 pijatyka napisała: > Owszem - jak ten cymbał pusto brzmiący masz prezent , pograj sobie :) www.smerfusie.pl/i3043_cymbalki_10_tonowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: mniej pisz, wiencej czytaj. 03.05.14, 19:59 j-k napisał: > remik.bz napisał: > A moze podziału Ukrainy? > > > bebnie tu o tym od miesiecy. > > Ukraina (jako calosc) jest dla Rosji stracona. > > chca (dla Rosji) obszarow Ukrainy z wiekszoscia rosyjsko-jezyczna. To znaczy praktycznie całej Ukrainy po Zbrucz? Bo prawda jest taka że tylko na terenach przyłączonych po II wojnie światowej dominuje ukraiński. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdury i niewiedza. 03.05.14, 21:07 brysio76 napisał: > To znaczy praktycznie całej Ukrainy po Zbrucz? Bo prawda jest taka że tylko na > terenach przyłączonych po II wojnie światowej dominuje ukraiński. bzdury i niewiedza ukrainski dominuje na 4/5 terytorium obecnej ukrainy. www.google.pl/search?site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1034&bih=875&oq=jezyk+ukrainski+na+ukrainie+&gs_l=img.12...2707.10926.0.13201.28.28.0.0.0.0.114.2345.25j3.28.0....0...1ac.1.42.img..1.27.2261.Ul7YnYPS3xI&q=jezyk%20ukrainski%20na%20ukrainie#facrc=_&imgrc=m5LNMdPKQfTFnM%253A%3BreO97h_EyIDGSM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mojeopinie.pl%252Fimg%252Fzoom0%252FUkraina_jezyk_map.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mojeopinie.pl%252Fjezyk_rosyjski_na_ukrainie_artyleria_przedwyborcza%252C3%252C1252662094%3B512%3B368 Tfu(j), jak zawsze , Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
drugiwojwa Re: czego włąsciwie chcą domobrańcy ? 03.05.14, 18:21 Domobrańcy czyli milicja ludowa chce : 1. Samodzielności gospodarczej i politycznej 2. Bezpieczeństwa przed Prawym Sektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiekk111 Podział Ukrainy jedynem rozsądnem wyjściem !!!!!! 03.05.14, 20:56 Nie nam dywagować czego chcą ludzie nie chcący byc pod władzą kijowa ( i brukseli ) Ważne że nie chcą być z tymi z zachodu i należy , jezeli nawet nie uszanować, to przyjąć do wiadomości ,że oni tego cela osiągną a wszelkie próby przeszkodzenia i odkładania na dalsze mete negocjacji o nowej granicy to skrajna nieodpowiedzialność . Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: czego włąsciwie chcą separatyści ? 03.05.14, 21:10 Nie jestem rosyjskojęzyczny (tzn. znam rosyjski, zmuszony byłem uczyć się go podobnie jak większość Ukraińców) ale odpowiem ci. "Separatyści" czyli zielone ludziki niczego nie chcą poza kasą od Putina. A Putin każe im robić rozróby, żeby uniemożliwić wybory w końcu maja. A pod jakimi hasłami robili rozróby - dowiadują się po fakcie z Russia Today. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: czego włąsciwie chcą separatyści ? 18.08.14, 23:22 Krótko i cynicznie. Rosja łyknęła Białoruś i rozpoczęła łykanie Ukrainy. Ma z tym "kłopoty techniczne." Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Czego? Pozbyc sie kijowskiej wladzy. 18.08.14, 23:32 remik.bz napisał: > Czy ktoś z "rosyjskojezycznych" forumowiczów może mi wytłumaczyć w krótkich, zo > łnierskich słowach czego właściwie czhć separatyści na Ukrainie? Czy chcą przył > aczenia Ukrainy do Rosji? A moze podziału Ukrainy? Chca pozbyc sie kijowskiego oszolomstwa - N1. Chca normalnie zyc i pracowac - N2. Powiem czego nie chca - nie chca pojednania z UE. Co do reszty, to moze byc roznie. Albo niezalezne panstwo, albo przylaczenie do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Separatyści ? 19.08.14, 06:47 Rebelianci. To lepiej pasuje. No i podstawowe pytanie. Czy mają większość za sobą? Ciekawe, że w republikach bałtyckich Rosjanie jakoś nie tęsknią za macierzą. Żyją sobie w krajach cywilizowanych. Za czym mają tęsknić. Rosjanom w obwodzie kaliningradzkim też coraz bliżej Europy niż Rosji. To tylko kwestia czasu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_ze_smolenska Re: czego włąsciwie chcą separatyści ? 19.08.14, 08:12 najsmutniejsze jest to, ze po uplywie pewnego czasu i w miare wzrostu ofiar i poszkodowanych ludzie zapominaja O CO oni walcza tylko wiedza PRZECIWKO KOMU oni walcza. I czym dluzej sie walczy tym bardzie zatwardziale beda walki. Odpowiedz Link Zgłoś