Dodaj do ulubionych

A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony!

22.05.14, 20:34
Od kilku dni zamikła prawie całkiem krytyka Rosji w niemieckiej prasie. Rząd się połapał, że nie ma w tej sprawie poparcia społecznego, a tu wybory do PE za pasem..

Najbardziej wystraszyła się sytuacji w byłej NRD/DDR CDU Merklowej. Partia ta jak się okazuje traci tam wyraźnie wyborców, właśnie za swój Rosja-bashing i za poparcie dla junty kijowskiej. Nawet wschodnioniemieccy politycy CDU wyrażają się z dużą sympatią o Rosji siejąc popłoch w wierchuszce partyjnej.

Ech, popłakać się można ze śmiechu czytając poniższy artykuł zu FAZ. Najlepszy jest ten fragment artykułu:

"40 Jahre Sozialismus hätten eine Grundskepsis den Amerikanern gegenüber erzeugt und eine grundsätzlich pro-russische Haltung. „

czyli:

"40 lat socjalizmu wytworzyły zasadniczą nieufność do Amerykanów i zasasdniczo pro-rosyjskie postawę/nastawienie".

www.faz.net/aktuell/politik/inland/krim-krise-cdu-fuerchtet-stimmenverluste-in-ostdeutschland-12953375.html

Czyli - DDRonom socjalizm i obecność armii radzieckiej jakoś nie zaszkodziła na rozum, w przeciwieństwie do innych nacji:-). Przeciwnie - został najwyraźniej niemały sentyment i, co ciekawe, zaufanie.

Wojtki i inne bystrzaki chyba się pochlastają. Bogu dzięki nie znają niemieckiego, więc nie mogą całego artykułu przeczytać, co ich niewątpliwie uchroni przed zawałem serca:-)
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:41
      Sorry, jeszcze raz:

"40 lat socjalizmu wytworzyły zasadniczą nieufność do Amerykanów i zasasdniczo pro-rosyjską postawę/nastawienie".

Tak swoją drogą - od lat już chyba Rosja nie miała takiego wpływu na sytuację wewnętrzną w Niemczech i na opinię publiczną jak właśnie teraz, gdy elity polityczne judzą na ten kraj i starają się go odsuwać....
      Można wręcz powiedzieć, że Rosja bierze udział w niemieckich wyborach do PE:-)))
      • nie-tak Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:51
        Sadze ze nie tylko w niemieckich, w Holandii i Anglii takze gdyz juz prognosy mowia same za siebie ze bedzie wielkie trzesienie ziemi w Brukseli. Europa - TAK ale nie z ta polityczna zaklamana klika, nie ta droga agresji, mordowania jak i naciskow, nie takim sposobem, Europa wolna od amerykanskich naplywow, wolna od klamstw i manipulacji.
    • nie-tak Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:44
      Czy tylko w FAZ-Pravda (gdyz tak nazywaja Niemcy te media nie ublizajac rosyjskiej Pravdzie) krytykuja ludzie antyrosyjska sterowana zza oceanu kampanie, ktore media sie otworzy i czyta sie komentrze, tam jest pelno ostrej krytyki pod adresem popierajacych faszyzm i rozroby na Ukrainie. Ludzie nie sa tacy glupcy jak sobie wyobrazili rzadzacy i media, ludzie sie nie daja, krytykuja pod niebiosa Unie, Stany, samozwancow na Ukrainie jak i rzadzacych.
      Skomla wrecz zebrza teraz w radiu i wszedzie by ludziska szli do wyborow i glosowali na wielkie spoleczne partie.
      FIGA Z Makiem mojego glosu nie otrzymaja.
      • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:45
        Mojego też na pewno nie :-)))
        • kzet69 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:49
          Skarpetko choćbyś się zaśmierdziała na śmierć to i tak sztandary Putina nie zawisną nad Berlinem...
        • nie-tak Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:54
          eva15 napisała:

> Mojego też na pewno nie :-)))
          ---------------------------
          Jak sobie zasluzyli tak bedziemy oddawac glosy albo nie isc na wybory. Wszystko wedlug zaslug a Bruksela jak i partie rzadzace nie zasluzyli na to by na nie zaglosowac.
    • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:53
      e.va15 napisał(a):

> Czyli - DDRonom socjalizm i obecność armii radzieckiej jakoś nie zaszkodziła na rozum,

Ewciu, poznałem w Hameryce sporo Niemek, które wyszły za mąż za amerykańskich sołdatów, którzy tacjonowali w Germanii. To chyba świadczy o jakimś zaufaniu.

Czy były podobne przypadki w DDR? Czy młode Niemki ze Wschody wychodziły za mąż za czerwonoarmistów i wyjeżdżały do ZSRR?
      • nie-tak Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 20:57
        malkontent6
        wyobraz sobie mam z lewa i prawa amerykanskich sasiadow, oni zostali w Niemczech i podziekowali Stanom za ich obywatelstwo i takich jest coraz wiecej.
        • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:04
          Pytałem o coś innego.
        • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:29
          Oo, takich Amis to ja znam sporo. Paru w swoim otoczeniu a jeszcze więcej można spotkać jak się pojedzie do Jazz-Keller do Ffm.

Nawet Tima Turner olała USA, wyszła za Niemca, mieszkała latami w Niemczech, a teraz w Szwajcarii.
          • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:38
            eva15 napisała:

> Oo, takich Amis to ja znam sporo.

A czerwonoarmistów, którzy olali ZSRR i zostali w DDR znałaś? :)

>
            > Nawet Tima Turner olała USA, wyszła za Niemca, mieszkała latami w Niemczech, a
            > teraz w Szwajcarii.
            • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:47
              Nigdy nie mieszkałam w DDR.
              • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:51
                Te dwa kraje się zjednoczyły więc teraz powinnaś mieć też szansę spotkania jakiegoś sowieckiego sołdata, który postanowił pozostać w DDR.
      • 5magna Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:00
        Za czarnych soldatow? Niemcy sie boja aby nie dostaly takiego pozdrowienia jak Ameryka....

fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ie/ie/aapb/AOE1gagv4uevYTUk0X.jpg
        • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:05
          5magna napisał(a):

> Za czarnych soldatow?

Też.
      • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:32
        Znacznie częściej ci US-oficerowie zostają z niemiekcimi żonami w Niemczech.
        • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:37
          Nie przeczę, ale to nie zmienia faktu, że zaufanie do Amerykanów musiało być spore.
          • eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:43
            Do pojedynczych Amis zapewne, czemu nie? A poza tym - miłość jest ślepa !:-)))
        • nie-tak Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:44
          Moj dawny dom po rodzicach kupil tez Amerykanin a pozniej sprzedal i przyszedl mieszkac konkretnie dal sobie wybudowac jako moj sasiad. Od kolezanki dom tez kupil Amerykanin, zostal z cala rodzina tez w Niemczech, to sie slyszy coraz czesciej.

• eva15 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:49
            Najlepsze jak zwykle są komentarze pod artykułem, niektóre naprawdę inteligentne, przenikliwe.
            • johnny-kalesony Syndrom sztokholmski 22.05.14, 22:05
              Jeden z komentujących posługuje się określeniem "syndrom sztokholmski", którym określano pojawienie się w pewnym momencie zjawiska identyfikacji ofiary z oprawcą. Nie znam niemieckiego, ale po otwarciu strony akurat ta fraza rzuciła mi się w oczy.
              Syndrom sztokholmski istotnie mógłby tłumaczyć oddanie części obywateli byłej NRD dla Rosji.

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
          • malkontent6 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 22.05.14, 21:55
            A ja znam przypadki Niemców, którzy osiedlili się w USA. O ile wiem moi dawni lokatorzy zostali tu na stałe. Facet dostał stałą pracę w firmie w której był na kontrakcie.
    • johnny-kalesony Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 20:57
      Przypomniała mi się autentyczna historia z byłego DDR-owa, opowiedziana mi przez moją osobistą mamę, która w 1988 roku wyjechała do jednego z miast wschodnich Niemiec w ramach wymiany kadr pedagogicznych akademii muzycznych Polski i DDR-owa właśnie.
      Ulica, wczesne godziny popołudniowe. Jedzie wosjkowy dżip, który nagle zatrzymuje się na środku jezdni. Z samochodu wychodza dwaj ruscy żołnierze i ... gwiżdżą na przechodzących po chodniku ludzi, przywołując ich, żeby popchnęli samochód, który nie mógł zapalić.
      Moja mama była wszoku, bo nagle przechodnie pokornie i tłumnie rzucili się do pomocy.
      To jest właśnie obrazek rodzajowy w ramach poruszenia zagadnienia poczucia nostalgii DDR-u wobec rosyjskiej duszy.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • 5magna Re: Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 21:01
        No I wspomnienia wylecialy z kaleson....
      • kzet69 Re: Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 21:01
        I to się marzy naszej evce-skarpetce... ot mentalność znad Jeniseju...
        • 5magna Re: Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 21:04
          Igor mowi ze to zuzia przechodzi menopoze....
          • des4 Re: Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 21:19
            nie na temat, tow. majorze

jak nie macie nic do powiedzenia, skierujcie swoje wytryski na wypięte pośladki żółtego sąsiada :)
            • 5magna Re: Autentyczna historia z DDR-owa 22.05.14, 21:52
              A co cie interesuje w tym wszystkim? Spiesz sie bo koniec swiata juz niedlugo.... Zacznie sie od Ameryki...
    • nie-tak Kto rzadzi Europa / Wer regiert die EU? 22.05.14, 22:03
      The Brussels Business- Wer regiert die EU? (+Im Vorzimmer der Macht) Arte-Doku
      www.youtube.com/watch?v=-5DN7bBb1gU
    • mara571 Rosjanie i Niemcy to dwa narody najbardziej 22.05.14, 22:03
      podatne na wszczepienie ideologii. Jakiejkolwiek.
      Amerykanom udalo sie zneutralizowac uwielbienie Niemcow dla Führera, ale glownie dzieki przegranej wojnie.
      Minely 3 dziesieciolecia i do akcji wkroczyli Zieloni. Byli bardzo skutecznie i wszczepili w warunkach kolejna ideologie. Ale tylko na zachodzie, na wschdzie sie nie przyjela.
      Kleska ekonomiczna wschodnich landow spowodowala, ze po krotkim okresie entuzjazmu dla nowego ustroju, nastapil nostalgiczny powrot do idei DDR. Kapitalistyczne reguly gry zrozumieli nieliczni DDR-owcy, spora czesc poniosla kleska jako przedsiebiorcy. Mlodzi wyjechali na zachod, bo zrozumieli, ze szybko zachodnieniego dobrobytu w bylym DDR nie bedzie.
      Na wschodzie zostal beton wychowany w warunkach kolektywu.
      Rosjan nic i nikt nie wyleczy z imperialnych marzen.
      • mara571 poprawka 22.05.14, 22:05
        Minely 3 dziesieciolecia i do akcji wkroczyli Zieloni. Byli bardzo skutecznie i wszczepili w warunkach dobrobytu kolejna ideologie. Ale tylko na zachodzie, na wschodzie sie nie przyjela.
      • igor_uk Sadzac po tobie,Mara. 22.05.14, 22:11
        najbardziej podatnym na propagande jest Narod Polski.
        • mara571 kazdemu wolno miec swoje wlasne zdanie 22.05.14, 22:13
          Dzieki za wielkie litery: Narod Polski!
          • igor_uk Wlasnie ,mara. 22.05.14, 22:18
            Ale ty nie masz wlasnego zdania.Co znajdziesz na predko w necie,to i staje twoim zdaniem.

p.s. Lubie Polakow i wiem doskonale,ze wiekszosc z nich mocno rozni sie od ciebie,jak rowniez od tych oszolomow-rusofobow,ktore na forum lecza swoi kompleksy.
            • johnny-kalesony Re: Wlasnie ,mara. 22.05.14, 22:20
              To znaczy, że nie znasz Polaków i mało o nich wiesz, co w zasadzie mnie nie dziwi.

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
            • mara571 osmieszasz sie Igor 22.05.14, 22:52
              i znowu stosujesz stare chwyty: zamiast rzeczowej dyskusji dyskredytuje sie przeciwnika.
              Stara sowiecka metoda, ktora kiedys w Polsce komentowano " A wy bijecie Murzynow".
              Co zreszta bylo prawda np pewnego lata w Chicago czy w Los Angeles po zastrzeleniu kogos.
              • igor_uk Ale o czym dyskutowac? 22.05.14, 23:02
                Przeciez ty nie znasz Rosjan,zreszta i Niemcow rowniez znasz tylko z internetu.To o czym mam z Toba dyskutowac?
                • mara571 Mimo woli zdradziles cel swojej aktywnosci na 22.05.14, 23:17
                  forum Swiat.
                  "Ale o czym dyskutowac?" toz to forum dyskusyjne.
                  Ale dyskusje podejmujesz rzadko. Masz okreslone zadanie propagandowe i je wykonujesz.
                  Tylko po jaka cholere ciagle piszesz pod postami ludzi, ktorzy chca dyskutowac?
                  • igor_uk Mara,na co liczysz? 22.05.14, 23:29
                    Ze podejme z toba kolejna dyskusje,ktora bardziej przypomina bicie piany?
                • eva15 Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:19
                  W Niemczech mieszka wielu Polaków, są tu, żyją, pracują, ale tak naprawdę mentalnie są nadal zamknięci w swoim świecie i swoich uprzedzeniach/kompleksach.
                  Mam z tym czasem do czynienia, pełno jest osób do mary podobnych, które nie wykorzystują swego pobytu na głębsze zrozumienie kraju zamieszkania, może po prostu intelektualnie nie potrafią... Dla nich pobyt w Niemczech to czas ciułania kasy na późniejszą rentę w domku w Polsce, albo czas brania socjalu aż do śmierci. To ich cały program, innego nie mają.

I dlatego mimo, że żyją tu od lat, bardzo niewiele z otaczającej ich rzeczywistości rozumieją. Oni nawet są dumni, że się nie zadają z Niemcami.
                  • malkontent6 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:23
                    eva15 napisała:

> W Niemczech mieszka wielu Polaków, są tu, żyją, pracują, ale tak naprawdę menta
                    > lnie są nadal zamknięci w swoim świecie i swoich uprzedzeniach/kompleksach.

Ewciu, ty też robisz wrażenie mentalnie zamkniętej w swoim rosyjskim świecie.
                    • eva15 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:32
                      malkontent6 napisał:

> Ewciu, ty też robisz wrażenie mentalnie zamkniętej w swoim rosyjskim świecie.

Sugerujesz, że Polacy w Niemczech też są zamknięci w rosyjskim świecie? Ty masz odloty.
                      • malkontent6 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:43
                        Przepraszam, niechlujność językowa.

Powinno było być:

Ewciu, ty też robisz wrażenie mentalnie zamkniętej, ale w swoim rosyjskim świecie.
                        • eva15 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:54
                          No ba, ja nawet niedawno się dowiedziałm, że mogę być Rosjanką. Ten rosyjski świat, który mi takie bystrzaki jak ty wmawiają faktycznie, jeśli zechcę, może być moim. A wszystko dzięki Putinowi, który przywraca obywatelstwa dawnym mieszkańcom Imperium i ich potomkom:-)))
                          No i jak tego Putina nie lubić?
                          Ja jestem produktem zjednoczonej Europy i to długo jeszcze przed tym zanim ona była zjednoczona. Skutkiem tego prywatnego/rodzinnego multi-kulti miałam jak dotąd prawo do 3 obywatelstw, teraz mam do czwartego.
                          Za Rosjankę na forum robię więc chętnie, zwłaszcza skoro to cieszy takich bystrzaków jak ty. Niech ci będzie na zdrowie, bo na rozum za późno:-) .
                          • nie-tak Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:59
                            Eva15 wmawiaja ci, jak mnie atakuja, ale do tego trzeba miec troche rozsadku czego Marze571 i innym rusofobom z forum brakuje.
                            Gute Nacht.
                          • malkontent6 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 23.05.14, 15:35
                            eva15 napisała:

> Niech ci będzie na zdrowie, bo na rozum za późno:-) .

Dziękuję za życzenia zdrowia. Z moim rozumem jest już bardzo źle, co wyjaśnia moją obecność na Forum Świat. :)
                  • igor_uk Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:32
                    To co piszesz,Ewa,to prawda.
                    Kiedys zapytalem mare o tym,jakie sa oplaty w Niemcach,ona mnie odpisala,ze tego nie wie dokladnie,poniewaz rachunki oplaca jakas osoba,od ktorej ona wynajmuje kat.
                    Dla mnie tego wystarczylo.
                    • malkontent6 Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:48
                      Igor, to jest niestety cecha pewnej gupy ludzi wśród wszystkich narodowości. W USA mieszka bardzo dużo Latynosów, którzy żyją w soim swiecie i nie widzą, że świat jest większy niż im się wydaje. I całkiem ciekawy.

Poznałem tu też Polaków, którzy oglądają tylko TV Polonia.

Rosjanie nie są lepsi. W Brighton Beach mieszka wielu ludzi, którzy po ponad 20 latch pobytu w USA nie potrafią powiedzieć po angielsku jednego zdania.
                      • nie-tak Re: Polski świat odizolowany w Niemczech 22.05.14, 23:55
                        Widzimy to Marze571 niby mieszka w Niemczech ale mentalnoscia i rozumowaniem jest gdzies w nieokreslonym dla mnie punkcie, gdyz w Polsce wyksztalceni ludzie tez inaczej mysla.
                        Niemcy potrafia wyciagnac konzens z artykulow, poinformowac sie tu i tam na rozny temat, Mara571 lyka bezkrytycznie, bez weryfikacji doniesienia prasowe jak bocian zaby.
                      • igor_uk malkontent ,zgadzam sie z kazdym twoim slowem. 23.05.14, 00:01
                        I nie mam marze za zle tego,ze ona zyje w tym swiecie i otoczeniu,do ktorego przyzwaczajona i w ktorym czuje sie komfortowo.Tylko po cholere ona udaje z siebie ta,ktora nie jest?Przeciez tylko o to chodzi.
                        Czytajac to,co pisze nie-tak,czy Ewa,ja odkrywam dla siebie cos nowego,kiedy czytam to,co pisze mara,to mam zawsze wrazenie,ze to ja przed chwila czytalem w jakims artykule.
      • eva15 Piszesz mainstreamowe frazesy 22.05.14, 22:16
        Niestety, wpisy Niemców pod artykułem są znacznie bardziej inteligentne. Co mądrzejsi wyjaśniają to tym, że DDRony mają wyczulone na wszelkie dyktatury sensory, podczas gdy Niemców Zachodnich uśpiły poprzednie lata relatywnej demokracji.
        Ci Zachodni nie wyczuwają zmian w kierunku dyktatury, bo jej nie znają, urodzili się po wojnie. DDRony dobrze wiedzą, na czym dyktatura polega. Niemiec Zachodni prędzej ufa swemu państwu/rządowi, Niemiech Wsch. nieufnie patrzy mu na ręce.

I faktycznie - najbardziej krytyczne uwagi pod adresem tego, co się dzieje, pochodzą od Niemców Wsch., widzę to również w prywatnych debatach . Oni rządy Merklowej nazywają bez owijania w bawełnę DDR-bis i wiedzą, co mówią.
        • mara571 masz obsesje na punkcie mainstreamu 22.05.14, 22:48
          i kiepsko znasz Ossi.
          Rzady Mutii to jednak nie DDR-bis, aczkolwiek w wielu przypadkach to prawda.
          Merkel nie sluzy zadnej ideologii jak Honeckery czy Ulbrichty, rzadko mozna rozpoznac jakas jasna linie. Poza jednym niezaprzeczalnym faktem: nigdy nie podejmie decyzji zagrazajacej interesom niemieckich elit gospodarczych.

PS Nie przywiazywalabym duzej wagi do licznych prorosyjskich wpisow. Podobnie mozna powiedziec o polskich forach. The Guardian opublikowal krytyczny wobec Putina artykul Hardinga o uwiezionych oficerach OBWE. Pod nim bylo ponad 600 krytycznych opinii, z czego ponad 250 typu hejterowskiego. Ich analiza jezykowa wykazala, ze napisalo je kilkanasci osob.
          Pod kazdym artykulem Hardinga pojawia sie w ostatnich miesiacach wyjatkow duzo krytycznych wpisow. Wojna w sieci jest faktem, dobrze o tym wiesz, bo bierzesz w niej udzial.
          • eva15 Klepiesz frazesy jak mainstream 22.05.14, 22:54
            I taka jest prawda.
            Co do Merkel - oczywiście, że służy ona określonej ideologii. Dzięki temu jest u władzy, do której selekcja jest b. dokładna.
            • mara571 a jakiej ideologii twoim zdaniem 22.05.14, 23:01

• eva15 Re: a jakiej ideologii twoim zdaniem 22.05.14, 23:08
                Scena polityczna jest zabetonowana, o dojściu do władzy decyduje selekcja negatywna. Kto nie jest "po linii i na bazie" (jak za komuny:-) ma nikłe szanse na to, by się przebić. System natychmiast atakuje i to brutalnie, vide choćby AfD w Niemczech czy FN we Francji. Trzeba ogromnego wysiłku i osobistej odwagi, by się z tym zmierzyć. FN udaje się to powoli po ca 20 latach...
                Natomiast Merklowa jest częścią systemu, podobnie jak Jeceniuk w Kijowie. Tacy ludzie nie mają pod górkę.
                • mara571 ja cie wyraznie pytam o ideologie i to nie 22.05.14, 23:13
                  bez powodu.
                  • nie-tak Re: ja cie wyraznie pytam o ideologie i to nie 22.05.14, 23:21
                    Mara571 gdybys obejrzala ten reportaz rozpoznala bys zaraz ideologie unii ale do tego jestes za ciemna by dla siebie cos z tego reportazu wyciagnac. Nawet i o polskim Balcerowiczu jest tu mowa, kim on jest i kogo on reprezentuje.

www.youtube.com/watch?v=-5DN7bBb1gU
                    Juz raz linkowalam ten reportaz ARTE w tym watku.

A teraz cos dla Evy15 i Igora, a inni niech patrza w rure. Krym wrocil do macierzy i to z wielkimi zasobami.
                    www.zerohedge.com/news/2014-05-20/putins-crimea-bonus-vast-oil-and-gas-fields_______________________________________________________________
                    16 oznak zbliżającej sie reformy walutowej
                    www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                    www.youtube.com/watch?v=5_c2-Yg5spU#t=297
                    • eva15 Es wächst zusammen, was zusammen gehört 22.05.14, 23:29
                      Gdyby Krym nie miał tych zasobów i tego położenia strategicznego, jakie ma , to by się USA aż tak nie wściekły, że i w tym przypadku:

"Es wächst zusammen, was zusammen gehört"
                      /W. Brandt/
                      • nie-tak Re: Es wächst zusammen, was zusammen gehört 22.05.14, 23:32
                        Jawohl / Tak jest i tak jest dobrze, Yankee go home.
                        Moga rzadzic ale prosze u siebie a nie w Europie.

_______________________________________________________________
                        www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                  • eva15 Re: ja cie wyraznie pytam o ideologie i to nie 22.05.14, 23:25
                    O oo, mara, na Boga.. To jest ideologia US-neoliberalizmu ogłoszona oficjanie już w latach 90. przez neokonów pod wodzą Wolfowitza, pod nazwą PNAC - tam wszystko już przed laty było napisane, atak na Irak, te wszystkie "wiosny" w Afryce, Syria etc. Poszeperaj w necie pod hasłem PNAC.
                    • mara571 Nareszcie uzyskalam odpowiedz 23.05.14, 20:00
                      wiec pozwole sobie pozwolic na odpowiedz.
                      Po pierwsze trudno mi uznac poglady ekonomiczne za ideologie.
                      Po drugie przypominam, ze tak naprawde liberalna gospodarke przywrocli R. Reagan juz na poczatku lat 80-tych obnizajac podatki, zmniejszajac wydatki budzetowe ( z wyjatkiem militarnych) i gospodarcza interwencje panstwa w gospodarke. Ideologicznie R.R. byl konserwatysta. I to za jego czasow urzad antymonopolowy podjal swoja ostatnia decyzje dotyczaca podzialu wielkiego monopolisty AT&T.
                      To byl czas raczkowania technologii informatycznej, ktora zmienila swiat.
                      Wolfowitz faktycznie na poczatku lat 90-tych przygotowal doktryne Defense Planning Guidance, ale jej rozwiniecie przez PNAC mialo miejsce pozniej. Incjatorzy sami okreslali sie jako neokonserwatysci.

Wracajac do zrodla naszego sporu: Merkel nie jest ani neoliberalna ani neokonserwatywna.
                      Jej poglady i decyzje sa uwarunkowane potrzeba chwili.

Dzisiaj oglosila, ze nie zgodzi sie na dalsze oddawanie kompetencji do Brukseli, na eurobondsy i dalsze rozszerzanie Uni w szybkim tempie.
                      Wyciagnela wnioski z analiz, ktore jej dostarczono. Zapewne korzystajac z wynikow badan, ktorych sie nie publikuje. Taki Wahlomat polecany jako pomoc dla niezdecydowanych tez zostal wykorzystany.
                      • eva15 Re: Nareszcie uzyskalam odpowiedz 23.05.14, 20:15
                        Wiem, że czytasz pilnie wWIKI i inne źródła internetowe, ale nie zrozumiałaś tematu. W PNAC interesująca jest koncepcja światowej ekspansji USA, coś jak "permanentnej rewolucji " Trockiego, w nowym wcieleniu.
                        Powiem ci jaśniej: chodzi o robienie wszędzie przewrotów po to, by zapanował jedynie słuszny system. "Wiosny "arabskie i inne były już pd lat zaplanowane i nawet się z tym specjalnie nie kryto, bo wiadomo, że gros ludzi i tak dłuższych i trudniejszych tekstów nie czyta.

Merkel ma jasno określoną linię i jest koncesjonowana. Oczywiście, że w ramach tej linii przewiduje się gadanie kłamstw wyborczych. To należy do gry i nie jest żadnym świadectwem braku określonej linii.
                        • mara571 Re: Nareszcie uzyskalam odpowiedz 23.05.14, 20:29
                          nie musze korzystac ze zrodel, bo juz dawno czytalam sporo o Pax Americana.
                          Doktryna PNAC jest pierwsza amerykanska doktryna, ktorej nie sformulowali ludzie wywodzacy sie WASP. Z tego powodu jeden region jest w ostatnich latach tak czesto placem boju.
                          Wojny lokalne mialy miejsce zawsze, takze o zakonczeniu II w. swiatowej. USA i ZSRR wlaczyly o strefy wplywow, testowano nowa bron, nowa taktyke. Tak bylo jest i bedzie.
                          Sztuka polega na tym, zeby walczyc na zastepczych frontach unikajac konfliktu na skale swiatowa.
                          A do wojny Chiny USA kiedys i tak dojdzie.
                          • eva15 Re: Nareszcie uzyskalam odpowiedz 23.05.14, 21:55
                            Poczytaj Trockiego ideę permanentnej ewolucji, zdziwisz się, jak współcześnie to zabrzmi...
                        • nie-tak Re: Nareszcie uzyskalam odpowiedz 23.05.14, 21:33
                          @eva15
                          Dla jasnosci trzeba wytlumaczyc ze PNAC to zydowskie, radykalne skrzydlo republikanow, tak samo jak AIPAC.

Najlepsze jest to ze okreslone media, okreslonych wlascicieli (nazwy nie chce celowo wymieniac) napisaly ze gdyby ktos ujawnil wlascicieli wszystkich mediow dopuscilby sie wtedy antysemickiego aktu.

• kzet69 Re: ja cie wyraznie pytam o ideologie i to nie 23.05.14, 20:34
                      "To jest ideologia US-neoliberalizmu ogłoszona oficjanie j
                      > uż w latach 90. przez neokonów"

Tak neokonserwatyści głosicielami neoliberalizmu, to jest bełkot evki, która wie że dzwoni ale nie wie w którym uchu...
          • eva15 Mara, mainstream wszystko ci wmówi 22.05.14, 23:02
            PS Nie przywiazywalabym duzej wagi do licznych prorosyjskich wpisow. Podobnie mozna powiedziec o polskich forach. The Guardian opublikowal krytyczny wobec Putina artykul Hardinga o uwiezionych oficerach OBWE. Pod nim bylo ponad 600 krytycznych opinii, z czego ponad 250 typu hejterowskiego. Ich analiza jezykowa wykazala, ze napisalo je kilkanasci osob.
            • mara571 Obsesji mainstreamowej ciag dalszy 22.05.14, 23:21
              Informacja o guardianowych problemach niepochodzi z mainstremu.
              Dotyczy artykulow konkretnego dziennikarza.
              FAZ moze miec inne doswiadczenia.
              PS Kto oprocz szefa TUI polecial do Pitra? Nie znalazlam na razie zadnych informacji.
              • eva15 Re: Obsesji mainstreamowej ciag dalszy 22.05.14, 23:43
                Nie wiem, skąd ta angielska analiza pochodzi i na ile rzetelnie była robiona, ta z FAZ była zrobiona do bólu rzetelnie.

Piter:
                Nie wiem, nie śledziłam, bo nie miałam kiedy, kto pojechał do Pitra. Ale wczoraj zauważyłam w którejś z gazet artykuł o tym, że USA nacisnęły raz jeszcze, tym razem brutalniej, na niemieckich bossów strasząc ich sankcjami w Stanach.

Wybór jest oczywisty- Niemcy w USA mają znacznie większe biznesy niż w Rosji i to w USA, nie w Rosji, mają potężną nadwyżkę handlową. Ale amerykańskie, iście mafijne metody nacisków nie sprzyjają normalnym stosunkom gospodarczym w ramach wolnej gospodarki rynkowej. Takich metod chwyta się tylko mocastwo, które innych już nie posiada.
    • igor_uk DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 22:10
      Maja z czym porownywac.
      Takiej oslony socjalnej,jaka mieli wschodnie Niemcy,zadne inni demoludki nie mieli.
      Przynajmniej tak uwazalo sie wsrod moich znajomych,ktore w DDR mieszkali przez dluzszy czas jeszcze za komune.
      • eva15 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 22:20
        Oni socjalnie mieli dobrze. RFN pomagał, płacił kasę, państwo otaczało rodziny opieką, bezrobocia nie było. A z Rosjanami z biegiem czasu się oswoili i nauczyli współżyć, nawet kuchnia rosyjska przeniknęła do niemieckich domów i restauracji..
        • malkontent6 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 22:59
          eva15 napisała:

> RFN pomagał, płacił kasę

No właśnie. :)
          • eva15 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 23:10
            Teraz Niemcy płacą na Polskę i też jest fajnie:-). Polacy lubią EU.
            • malkontent6 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 23:21
              A kiedyś na Polskę płacił Związek Radziecki i było jeszcze fajniej. :)
              • eva15 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 23:55
                Myślisz, że było fajniej, to czemu wyjechałeś? A może żałujesz...
                • nie-tak Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 23:57
                  eva15 napisała:

> Myślisz, że było fajniej, to czemu wyjechałeś? A może żałujesz...
                  ------------------------
                  Ona wybiera sie juz do domu w okolice Glwic - pisala juz na forum ze sasiad ja wnerwil.
                • malkontent6 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 23.05.14, 15:32
                  eva15 napisała:

> Myślisz, że było fajniej

A nie było fajniej, gdy stacjonowała w Polsce Armia Czerwona? :)
      • kzet69 Re: DDRony za komune zle nie mieli. 22.05.14, 22:31
        igor_uk napisał:

> Maja z czym porownywac.
        > Takiej oslony socjalnej,jaka mieli wschodnie Niemcy,zadne inni demoludki nie m
        > ieli.

A w promocji 30% społeczeństwa jako informatorów Stasi, fakt WSPANIAŁY ŚWIAT
        • igor_uk zuzka69. 22.05.14, 22:48
          Idz spac,juz czas na ciebie.
          • 5magna Re: zuzka69. 22.05.14, 23:02
            Naumyslnie wcisneli ta Merkel ze Stasi. Ona tanczy jak jej zagraja. Musza miec na nia niezlego haka. Jak by fiknela to by wyciagneli takie brudy co by ja wyslaly "do sanatorium" na 25 lat. PS. Ci z Niemiec Zachodnich to juz sa takie same woly jak amerykanskie matoly. Znam tu takiego mlodego Niemca co mieszka w Kanadzie. Pozostal z niego chyba tylko jezyk niemiecki bo z reszta to przypomina amerykanskiego bum'a....
          • kzet69 Re: zuzka69. 22.05.14, 23:02
            I znów brak merytoryki jak zwykle leczysz kompleksy, więc jak zwykle kosz, za terapię pobieram honorarium...
            • 5magna Re: zuzka69. 23.05.14, 00:24
              Maja dobra Kanclerz, prosto ze STASI. Jak wiemy to w STASI byli sami dobrzy ludzie. Tak samo jak w NKWD czy UB w Polsce.....
            • 5magna Re: zuzka69. 24.05.14, 00:50
              Zuzia koszykarz nawet fakty wrzuca do kosza....
    • herr7 stoczniowcy w Mogadiszu też są oburzeni... 23.05.14, 07:49
      podobnie jak portowcy w Bamako, czy producenci bananów na Grenlandii. Jaki jest sens podniecać się takimi nic nie znaczącymi informacjami? Będą wybory do parlamentu EC i nastroje te się objawią w wynikach, lub też nie. I to być może będzie miało jakieś znaczenie, ale raczej niewielkie.

Istotne pytanie sprowadza się do tego czy Amerykanom uda się wyrzucić Rosjan z europejskiego lukratywnego rynku gazu? Jankesi pierwszą rundę na Ukrainie wygrali i w ciągu 5-10 lat mogą przejąć runek europejski. To z pewnością zaważy na zachowaniu Chińczyków, którzy też będą chcieli na kłopotach Rosji skorzystać.
    • malkontent6 No to jak to było? 23.05.14, 15:42
      e.va15 napisał(a):

> Czyli - DDRonom socjalizm i obecność armii radzieckiej jakoś nie zaszkodziła na
      > rozum, w przeciwieństwie do innych nacji:-).

Czy zdarzało się, że młode Niemki z DDR wychodziły za mąż za sołdatów z Armii Czerwonej i wyjeżdżały z nimi do ZSRR? Pytałem, zle nie otrzymałem odpowiedzi. Jak to jest z tą sympatią i zaufaniem do Rosjan?

W USA spotykałem Niemki, Koreanki, Filipinki i kobiety innych nacji, które przyjechały tu jako żony amerykańskich żołnierzy stacjonujących w ich krajach. Przypuszczam, że gdyby w Rosji/ZSRR były amerykańskie bazy wojskowe, to... :)
    • kali301 Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 23.05.14, 20:46
      Sprawdza się denazyfikacja w byłym NRD, czego nie mozna powiedzieć o byłym RFN, które hołubiło hitlerowców. Na tym forum, aż roi się od bekartów hitlerowskich.
      • 5magna Re: A w Niemczech znów Rosja w tle. Brawo DDRony! 24.05.14, 00:55
        www.google.ca/search?q=angela+merkel+stasi+agent&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4NB_U-znMY3xoATd84GgDg&ved=0CE8QsAQ&biw=1024&bih=649

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka