Dodaj do ulubionych

Czym się różni Achmetow od innych mega-oligarchów?

28.05.14, 23:13
Zabawię się w Igora i dam zagadkę:

czym się różni Achmetow od innych mega-oligarchów na Ukrainie? Podkreślam - mam na myśli tych mega, czyli największych, najważniejszych, bo tylko oni grają big game.

Dla ułatwienia dodam, że odróżniają go w zasadzie/z grubsza ujmując tylko dwie cechy główne. Na pierwszą paru co inteligentniejszych forumowiczów szybko wpadnie, ale na drugą?
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa Niczym oni juz nie sa megaoligarchgami 28.05.14, 23:18
      Dziwie sie ze jeszcze takie glupoty robia, do konca mysla ze jeszcze zawojuja cos
      • igor_uk Ewa. 28.05.14, 23:21
        Czy moge uczestniczyc w tej zabawie?
        • eva15 Re: Ewa. 28.05.14, 23:31
          Ależ liczę na Ciebie !
    • walter622 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:20
      e.va15 napisał(a):
      > Dla ułatwienia dodam, że odróżniają go w zasadzie/z grubsza ujmując tylko dwie
      > cechy główne.

Zasadnicza - narodowość.
      • eva15 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:35
        No to miałam na myśli jako cechę pierwszą, ale cecha druga? A ta druga jest wg mnie niezwykle ważna i rezultująca jakoś z tej pierwszej.

No pomyśl - co robi Achmetowm, jak reaguje na wydarzenia....
    • swiblowo Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:21
      Zgaduje:
      1. nie boi sie latac,
      2. przed chwila wzlecial na orbite ...? :))
      • eva15 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:37
        Niestety pudło, pomyliło Ci się wylotem rakiety:-) A w rakiecie - Rosjanin, Niemiec i Ami:-) Ten skład nawet mi się jakoś podoba, ale nie ma nic wspólnego z tematem.
        • walter622 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:40
          eva15 napisała:
          > Niestety pudło, pomyliło Ci się wylotem rakiety:-) A w rakiecie - Rosjanin,
          > Niemiec i Ami:-)

Niemiec i Ami już chyba robią pod siebie. Jak wprowadzą kolejne sankcje to gostki
          będą wracali na piechotę -:)))
          • brat_ramzesa buhaha najlepsze sankcje 28.05.14, 23:44
            to nie wprowadzac przeciwsankcji ;)
            • kzet69 Re: buhaha najlepsze sankcje 28.05.14, 23:47
              Rosja do końca 2020 roku będzie obsługiwała przewozy na ISS, nie bądź świętszy od Putina, bo nawet jemu nie przyszło do łba zerwać tej umowy skoro za każdy start astronauty spoza Rosji kasuje 63 mln tych waszych znienawidzonych dolców...
              • brat_ramzesa Re: buhaha najlepsze sankcje 28.05.14, 23:54
                No przeciez o to chodzi, biznes is biznes na h... komu snakcje gdzie wszyscy traca
            • eva15 Re: buhaha najlepsze sankcje 28.05.14, 23:56
              Bingo !!!
          • kzet69 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:45
            Twoja głupota wznosi się ponad poziomy, uważaj na sufit, bo nawet na piechotę nabijesz sobie guza...
            • igor_uk zuzia. 28.05.14, 23:52
              idz dziewczynko spac.
              • kzet69 Re: zuzia. 29.05.14, 00:01
                weź pigułkę, miałeś być w samolocie to co robisz jeszcze na FŚ?
                • igor_uk Re: zuzia. 29.05.14, 00:06
                  Pierwszego wpisu dokonales dzis odrazu po 8 rano,ten wpis jest o 00.01 .Przez caly dzien dlubiesz cos w klawiature,bez ladu i bez skladu. A przeciez jeszcze piszesz po innymi nickami.
          • eva15 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:52
            Nie, wrócą na ziemię spokojnie, bo Kreml w przeciwieństwie do Zachodu (vide straszenie sankcjami) jest absolutnie zrównoważony psychicznie i przewidywalny odnośnie dotrzymywania umów.

Rosja nie chce przedłużenia umów dopiero po 2020r., czyli po ich dotychczasowym wygaśnięciu. Do tego czasu astronauci wrócą:-).

Po tym czasie Rosja postawi na rączego azjatyckiego konia, a nie na zdychającą zachodnią chabetę. Taki jest przekaz płynący dziś z Kremla. Ile w tym propagandy i straszenia sankcjami to inna sprawa... Rosja ma prawo używać te same narzędzia co Zachód...
        • swiblowo Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 29.05.14, 00:20
          He,he, nic mi sie nie pomylilo, zartuje przeciez. Ale bylaby brygada w na horbicie...Teraz, jesli to nie Korea wypuszcza rakiete - n o r m a l k a..., nuda wrecz.
    • igor_uk Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 28.05.14, 23:59
      1.Nie jest Zydem.
      2.Jego majatek szacuje sie na ponad 20 mld baksow,czyli wiecej,niz zsumowany majatek reszty "mega oligarchow".Nastepny w kolejce po nim,Kolomojski,ma "zaledwie" 1/8 tego,co posiada Achmetow.
      • eva15 Re: Czym się różni Achmetow od innych mega-oligar 29.05.14, 00:13
        Igor, pomogę po starej znajomości...Pomyśl, jak on reaguje na to, co się dzieje..
    • eva15 Rozwiązano połowę zagadki 29.05.14, 00:09
      Zgodnie z moim przewidywaniem szybko rozwiązano 1.połowę zagadki:

faktycznie - Achmatow jest spoza układu, z innej grupy etnicznej, pozbawiony jest więc zaufania międzynarodówki finansiery, która jest jedną (nie)wielką wspólną rodziną. Już kilkakroć pisałam Igorowi, że Achmatow to parias na salonach prawdziwej światowej władzy pieniądza. Ciało obce i niepewne..

Ale chyba i on sam rozumie swoją inność i to zrozumienie przekłada się u niego na zupełnie inne zachowania niż u reszty mega-oligarchów.

W czym Achmetow zachowuje się inaczej - to pytanie nr. 2 tego quizu.
      • igor_uk Re: Rozwiązano połowę zagadki 29.05.14, 00:34
        Zachowuje sie sluzalczo ,bo on musu stac na kolanach,zeby zachowac swoj majatek,ale to wynika z tego,ze nie jest swoim.
        • eva15 Re: Rozwiązano połowę zagadki 29.05.14, 00:38
          Igor, to nie tak. On ma ponoć majątek większy niż Kołomyjski....
          • igor_uk Re: Rozwiązano połowę zagadki 29.05.14, 00:55
            Przeciez pisalem wyzej,ze Achmetowa majatek szacuje sie na ponad 20 mld baksow i ze zsumowany majatek reszte ooligarchow jest mniejszy,niz jego.
      • eva15 Ludzie, przecież to się rzuca w oczy, że 29.05.14, 00:36
        Ludzie, przecież to się rzuca w oczy, że Achmatow reaguje inaczej niż inni oligarchowie...
        • swiblowo Re: Ludzie, przecież to się rzuca w oczy, że 29.05.14, 00:52
          On nie chce "wojowac" z "separatystami" chociaz przy takiej kasie moglby teoretycznie rozpiz...c wsjo.
          • igor_uk Czy tobie,Ewa,chodzi o to, 29.05.14, 00:57

ze on nie stworzyl wlasnych batalionow dla walki z "separatystami"?
            • eva15 Brawo Swiblowo !!! 29.05.14, 01:10
              Bingoo!
              Achmetow jako jedyny mega-oligarcha, który nie atakuje zbrojnie powstańców.A mógłby zapłacić psom wojny niemniej niż Kołomyjski....
              • swiblowo Re: Brawo Swiblowo !!! 29.05.14, 01:26
                Dzieki.
                Mysle, ze zgodzimy sie co do tego, ze zagubieni w maglowaniu Ukrainy nie zauwazyli forumowicze jednej waznej i logicznej rzeczy w postepowaniu Achmetowa - on nie wystepuje przeciw swoich ludzi, on z nimi jest. Takie przynajmniej robi to wrazenie. Dlatego pozostali zarzucaja mu, ze nie jest za nienaruszona Ukraina itd,itp. Jego pozycja wskazuje na to, ze jego ojczyzna jest Donbas, a nie Ukraina. W kazdym razie do rozwiazania zagadki "co z ta Ukraina bedzie". :))
                • eva15 Re: Brawo Swiblowo !!! 29.05.14, 01:45
                  Ja myślę, że jego ojczyzną jest obojętnie czy Donbas, czy Rosja, czy Noworosja, wsio rawno, jak to zwał, ale nie USA/GB/Izrael:-)))Tam on nie ma czego szukać.
                  • eva15 Re: Brawo Swiblowo !!! 29.05.14, 01:48
                    I to jest ten punkt 2. o którym w zagadce piszę. Achmetow jako jedyny wśród mega-oligarchów nie morduje masowo ludzi, nie płaci za to, nie tworzy prywatnych armii....
                    • swiblowo A teraz Piekna... 29.05.14, 02:14
                      zamierzam wyciagnac lapke po nagrode - chyba cos bedzie? Do spolki z Walterem?
                      Ja chce cos..niemieckiego. Czego tu nie ma.
                      Caluje, obejmuje oczywiscie :)))
                  • swiblowo Re: Brawo Swiblowo !!! 29.05.14, 02:10
                    Ja go nie oceniam jakim on tam czlowiekiem jest.
                    Moralnie, czy antymoralne w/g niego jest miec rece ubabrane krwia, czy tylko o zachowanie majatku mu chodzi a moze to wlasnie jest przejaw patriotyzmu? - mam nadzieje, na to by rowniez wskazywalo TWOJE pytanie - a nie kogos innego i MOJA /skromnie uwazam :) / odpowiedz. To taki pieprzony niuans, niezauwazalny :) Na to by rowniez wskazywalo to, ze on nie ma czego szukac w Stanach i Izraelu. - jak zauwazylas.
              • igor_uk Ewa,to nie jest do konca tak. 30.05.14, 13:10
                Generalnie tylko Kolomojski prze do wojny.Reszta oligarchow,miedzy innym Firtasz,Pinczuk,Bogolubow i inni,staraja sie zachowac status quo,poniewaz ich interesy bardzo mocno sa powiazane z Rosja i nie moga liczyc na pomoc swiatowego zydostwa,jak Kolomojsi i Walcman(Poroszenko).Oni juz stracili w sumie ( chodzi o trojke najbogatszych Ukaincow) ca 13 mld baksow,ale tylko Kolomojski dostal finansowe wsparcie od "ukrainskiego" rzadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka