Dodaj do ulubionych

Bandera nie jest bohaterem Ukrainy

14.10.14, 14:58
Parlament Ukrainy odrzucił projekt uchwały uznającej Stepan Banderę za narodowego bohatera Ukrainy. Informacja mało ważna, ale jest tu na forum kilka osób, które nazwisko Bandery bardzo podnieca, więc ten wpis jest specjalnie dla nich.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Bandera nie jest bohaterem Ukrainy 14.10.14, 15:01
      Czy ja wiem czy nieważna? To jest kwestia relacji polsko-ukraińskich.
      • des4 Re: Bandera nie jest bohaterem Ukrainy 14.10.14, 15:05
        no ale ponoć Ukraina rządzą banderowcy, jak więc banderowski parlament mógł odrzucić taką uchwałę?

może kwakwarakwa odpowie?
        • humbak Re: Bandera nie jest bohaterem Ukrainy 14.10.14, 15:39
          Nosz do tego zmierzam, choć samo doniesienie to za mało. Trzeba by znać przyczyny odrzucenia.
      • pijatyka Re: To jest kwestia relacji polsko-ukraińskich 14.10.14, 15:55
        Też, ale w o wiele większym stopniu ukraińsko-rosyjskich i wewnątrzukraińskich; Ukraińcy czczą Banderę nie jako pogromcę Polaków, tylko - przede wszystkim - jako tego, który stawiał się kacapom (i ostatecznie poległ z ich ręki)
    • romrus Zabraklo mu 6 glosow:-) 14.10.14, 15:20
      vladexpat napisał:
      > Parlament Ukrainy odrzucił pr
      > ojekt uchwały uznającej Stepan Banderę za narodowego bohatera Ukrainy.
      I
      > nformacja mało ważna, ale jest tu na forum kilka osób, które nazwisko Bandery b
      > ardzo podnieca, więc ten wpis jest specjalnie dla nich.

Za glosowalo 220 poslow Rady, trzeba bylo nabrac 226 glosow.
      Wkrotce juz 26.10 wybory, nowa Rada zaglosuje na Bandere, nie martw sie Vladziu:-)

Twoj zachwyt wyglada tak samo, jak jesli ja by sie cieszylem, ze w Bundestage zabraklo 6 glosow, zeby uznac Hitlera za bohatera:-)
      • brat_ramzesa To byli niedawno demokratyczni demonstranci hehe 14.10.14, 15:29
        O dobra wodke moge sie zalozyc ze polskojezyczne media o trolle okrzykna ich agentami Putina
      • krzyysioo Re: Zabraklo mu 6 glosow:-) 14.10.14, 16:53
        romrus napisał:

...
        >
        > Twoj zachwyt wyglada tak samo, jak jesli ja by sie cieszylem, ze w Bundestage z
        > abraklo 6 glosow, zeby uznac Hitlera za bohatera:-)

Całkowicie popieram Twoje zdanie że sama taka dyskusja nad honorowaniem zbrodniarza powinna dawać sporo do myślenia a stosunek głosów w tym konkretnym głosowaniu mówi bardzo wyraźnie jedno - jeśli tylko 6 głosów brakło w sytuacji gdy najmocniej Ukrainie pomaga Polska to Ukraina jest bardzo mocno banderowska.

Ale to niestety nie tylko problem Ukrainy choć może tam najbardziej jaskrawy, w innych miejscach też honoruje się różne ziółka, choćby dzisiaj u nas była heca z honorami wojskowymi dla stalinowskiego kata.
        • borrka Krzysiu czekisiu.. 14.10.14, 17:03
          Zgadnij, jak sie nazywa najblizsze Polski miasto rosyjskie i od kogo pochodzi ta nazwa.
          Co drugi bohater narodowy Raszki to patologiczny oprawca - mowi co moze cos nazwisko Suworow?
          To, bodajze, najwiekszy mit Raszki, odpowiedzialny za wyrzniecie dziesiatek tysiecy cywilow.
          • romrus Banderowcu, jaka roznica... 14.10.14, 19:28
            borrka napisał:
            > Zgadnij, jak sie nazywa najblizsze Polski miasto rosyjskie i od kogo pochodzi ta nazwa.
            > Co drugi bohater narodowy Raszki to patologiczny oprawca - mowi co moze cos nazwisko Suworow?
            > To, bodajze, najwiekszy mit Raszki, odpowiedzialny za wyrzniecie dziesiatek tysiecy cywilow.

...co sie dzieje w Rosji, jesli mowa o twoim pieknym kraju?

Pisz o ojczystym Banderlandzie.
          • pijatyka Re: Co drugi bohater kacapii to jakiś oprawca 24.10.14, 22:30
            Bingo.
    • borrka Trudny problem. 14.10.14, 15:31
      Bandera nigdy nie bedzie zaakceptowany w Europie, jak obiekt patriotycznych uniesien.
      Oprocz Polakow, rowniez Zydzi uwazaja go za zbrodniarza, a to wplywowa w PR grupa.

Niestety, kanadysjska diaspora ukrainska, swietnie zorganizowana i (bez sarkazmu) patriotyczna, dokonala implantacji kultu Bandery na Ukrainie.
      To zle - bo Bandera byl czlowiekiem opetanym szowinizmem.
      Nic go nie usprawiedliwia.

Czas leczy rany, ale winien rowniez ustalac prawde.
      Ostatnio w polskim serialu o Powstaniu Warszawskim pokazano zbrodnie Rosjan z RONA - nie, jak chcieli sowieccy pacholkowie, kolaborantow ukrainskich.
      Obawiam sie, ze na ocene Bandery przez Ukraincow przyjdzie poczekac, badz sie nie doczekac.
      Czy jednak z tego powodu mamy porzucac w potrzebie sasiada ?
      • 99venus Re: Trudny problem. 14.10.14, 15:35
        aby podtrzymać sąsiada na duchu należy postawić pomnik Bandery w Warszawie.
        przecież to tacy mili,sympatyczni ludzie:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16800948,Budynek_parlamentu_w_Kijowie_zostal_ostrzelany_przez.html
        • borrka Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 15:48
          A znam ich bardzo wielu.

Podobnych sytuacji jest niestety wiele na swiecie - ta ma specyfike:
          kompromis z Ukraina lezy w polskim interesie.
          Brak kompromisu, to wet dream kacapow.

Nawet, jesli sie nie dogadamy w sprawie UPA, pragmatyzm nakazuje wspolprace z Ukraina.
          • romrus Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 16:04
            borrka napisał:
            > A znam ich bardzo wielu.

Owszem, nie mam watpliwosci ze znasz wielu banderowcow:-)

"mili ludzie"
            russian.rt.com/data/5/e/7/5e73d443c98aa07bd33ac9453fe9ca2118ccfb67.jpg
          • 99venus Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 16:10
            a na czym ten "interes" polega?
            nie wszyscy są skłoni do sku...enia w imię pragmatyzmu.
            • krzyysioo Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 21:10
              Interes polega na tym bo dokopać kacapom tak dla zasady i traktować to jako konieczność nadrzędną ;)

A generalnie to i ja napisałbym - niech już będzie Rosja tym krajem nam wrogim (choć uważam że to za mocne określenie) ale jakieś granice własnego sku....nia muszą być.
          • remez2 Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 20:42
            > Nawet, jesli sie nie dogadamy w sprawie UPA, pragmatyzm nakazuje wspolprace z Ukraina.
            Jeżeli przywołujesz pragmatyzm to jedynym sensownym rozwiązaniem są dobrosąsiedzkie stosunki z Rosją.
            • krzyysioo Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 21:15
              I była na nie szansa po 89, ZSRR a później Rosja chyba się pogodziły z tym że "priwislasnki kraj" na dobre zerwał się ze smyczy i można było próbować budować relacje partnerskie. Wojenki różnej maści z Rosja zostawić innym a odcinać kupony od tego że leżymy między Rosją a zachodnią Europą. Korzystać z bezpieczeństwa jakie daje NATO i UE a Rosję traktować jak partnera do handlu. Większą politykę trzeba było zostawić innym bo i tak inni ostatecznie decydują.

I w żadnym wypadku nie napiszę że Rosja przyjaznym nam państwem, mogła być natomiast dzisiaj znośnym sąsiadem a zawiniliśmy sami.
              • remez2 Re: Owszem, dzisiejsi Ukraincy, to mili ludzie. 14.10.14, 21:19
                Masz rację.
      • pijatyka Ale - jakościowo - wcale nie taki nowy (vide... 14.10.14, 16:00
        ...czarne karty w drugowojennej historii krajów bałtyckich, Węgier, Słowacji...)
    • 99venus Bandera nie jest bohaterem Ukrainy?? 14.10.14, 15:33
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16800948,Budynek_parlamentu_w_Kijowie_zostal_ostrzelany_przez.html
      czego to upafile nie wymyślą byleby wybielić ludobójców.
      • indeed4 Pytam: czego kremlowski propagandzista 14.10.14, 15:46
        dalej nie rozumie?

forum.gazeta.pl/forum/w,28,154982972,154985645,_Negatywne_odczucia_wobec_Polski_ma_3_Ukraincow_.html
        • 99venus Re: Pytam: czego kremlowski propagandzista 14.10.14, 16:15
          jeżeli "kremlowski propagandzista" to do mnie to:
          nie rozumiem podłości,zakłamania i sku...syństwa.
          a generalnie to wolę już kremlowskiego niż banderowskiego propagandzistę.
          • romrus Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 16:32
            99venus napisał:
            > jeżeli "kremlowski propagandzista" to do mnie to:
            > nie rozumiem podłości,zakłamania i sku...syństwa.
            > a generalnie to wolę już kremlowskiego niż banderowskiego propagandzistę.

Diskusja z toba, Venus, mi kojarzy sie z ta scena:-)
            www.youtube.com/watch?v=SqvUVM9PERA
            • 99venus Re: Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 17:39
              i tu się mylisz.mój stosunek wielkoruskiego nacjonalizmu jest taki sam jak do ukraińskiego.gdybyś nie był taki leniwy to mógłbyś to łatwo sprawdzić.
              Ukraina,Rosja-co za różnica,dżuma czy cholera.
              • romrus Re: Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 19:29
                99venus napisał:
                > i tu się mylisz.mój stosunek wielkoruskiego nacjonalizmu jest taki sam jak do u
                > kraińskiego.gdybyś nie był taki leniwy to mógłbyś to łatwo sprawdzić.
                > Ukraina,Rosja-co za różnica,dżuma czy cholera.

Kiebske masz poczucie humoru:-)
                Wlasnie o to mi chodzilo - toast byl "na pohybel czarnym i czerwonym".
                • krzyysioo Re: Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 19:49
                  "na pohybel czarnym i czerwonym"

Mam wrażenie romrus że sporo Polaków tak ma, też chyba i ja ;) Nie lubię ani imperializmu rosyjskiego ani nacjonalizmu ukraińskiego przy czym bardziej boję się tego drugiego ze względu na brutalność i sadyzm. Natomiast życie mnie nauczyło że nie wolno pakować wszystkich ludzi do jednego worka, i tu i tu trafiają się bardzo fajni ludzie, na Ukrainie też.
                  • romrus Re: Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 20:02
                    krzyysioo napisał:
                    > "na pohybel czarnym i czerwonym"
                    >
                    > Mam wrażenie romrus że sporo Polaków tak ma, też chyba i ja ;)
                    >Nie lubię ani imperializmu rosyjskiego ani nacjonalizmu ukraińskiego przy czym bardziej boję się tego drugiego ze względu na brutalność i sadyzm.

Ale ja to akurat rozumiem.
                    Historia byla taka jaka byla, w tym Polacy maja powody zeby Rosje nie lubic.
                    To ze w/g mnie czesciowo sami o to starali sie, to juz inna para kaloszy.
                    Nie rozumiem natomiast pisania historii na nowo i zachwytu z gnojow zgodnie z chwilowa potrzeba.
                    • krzyysioo Re: Skojarzylo mi sie:-) 14.10.14, 20:58
                      romrus napisał:

...
                      > Nie rozumiem natomiast pisania historii na nowo i zachwytu z gnojow zgodnie z c
                      > hwilowa potrzeba.
                      >
                      >

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16802939,_Spiegel___Serial__Nasze_matki__nasi_ojcowie__nominowany.html#BoxWiadTxt
                      To z dzisiejszej głównej gazety, chyba bardzo podobny problem, takie kreowanie historii pod jakieś zapotrzebowanie. Przy Banderze na Ukrainie przemilcza się to jak UPA walczyła o niepodległość a w Polsce przemilcza się fascynację banderyzmem na Ukrainie. I krew mnie zalewa gdy to się robi bo lepiej historii uczyć takiej jaką ona była, zamiatanie pod dywan czy przekłamywanie niczego dobrego nie da. Tak samo reaguję na tekst o tym jak to armia czerwona ratowała nas w 1939, ktoś powie że było to w interesie ZSRR to przyznam rację, podbicie części IIRP mogło być w interesie ZSRR, taka była historia i układ sił.

W historii Polski też wszystko cudne nie było (nienawiść Ukraińców do nas ma bardzo konkretne podłoże).
          • indeed4 Ty nie musisz "woleć" - ty nim jesteś 15.10.14, 00:17
            jak się czujesz jako włazidup bandziora, który zaanektował Kreml i napadł na słabszych sąsiadów tylko dlatego, że chcieli żyć w normalnym, europejskim kraju? Opowiedz nam o tym miłośniku prawdy, czekamy.

99venus napisał:

> jeżeli "kremlowski propagandzista" to do mnie to:
            > nie rozumiem podłości,zakłamania i sku...syństwa.
            > a generalnie to wolę już kremlowskiego niż banderowskiego propagandzistę.
      • dupeteczek Re: Bandera nie jest bohaterem Ukrainy?? 14.10.14, 16:04
        Venusie zostaw tę dyskusję Ukraińcom. Dla Polaków będzie to pewna próbka opinii o stanie świadomości historycznej i celów dzisiejszej Ukrainy.
    • romrus Czeka nas wieczor pamieci:-) 14.10.14, 15:43
      Marszy z pochodniami odbeda sie dzis na Ukruinie.
      Bedzie wiesiolo.
      • dupeteczek Re: Czeka nas wieczor pamieci:-) 14.10.14, 16:05
        Nie posikaj się:)
    • tojabogdan ale banderowcy trzymają się mocno 14.10.14, 18:02
      i nie popuszczą
      A swoją drogą, to chyba przyjaciel naszego pięknego kraju, a szczególnie naszych mądrych polityków, niejaki Juszczenko, zatruty swego czasu najsilniejszą trucizną na świecie, zrobił banderę oficjalnie ich świętym?
      • dupeteczek Re: ale banderowcy trzymają się mocno 14.10.14, 19:38
        Nie podpisuj się jako Polak ruski szczurze!
        W 1920 bolszewicy robili wszystko, żeby nie dopuścić do powstania wolnej Polski i wykorzystać słabiutką organizację państwową - to samo robi teraz Putin na Ukrainie!
    • romrus 14 pazdziernika - Nowe Swieto Ukruiny 14.10.14, 19:53
      Swieto "Dzien obronca Ojczyzny" zostalo przeniesione z 23 lutego na 14 pazdziernika, czyli date powstania UPA.
      Sa jeszcze jakis watpliwosci odnosnie stosunku wladz Ukruiny do UPA?
      thekievtimes.ua/society/403014-14-oktyabrya-den-zashhitnika-otechestva.html
      • marko125 Re: 14 pazdziernika - Nowe Swieto Ukruiny 14.10.14, 20:09
        Niebawem Wasz Car będzie się obściskiwał z banderowcem Patroszenką.
        • krzyysioo Re: 14 pazdziernika - Nowe Swieto Ukruiny 14.10.14, 21:02
          To co oni będą robili to trochę ich sprawa to po,pierwsze. Po drugie Poroszenko to lawirant a nie banderowiec o ile wiem, Banderowcy czystej krwi to Juszczenko i Tymoszenko. A po trzecie i najważniejsze dla nas Polaków w tym wszystkim jest to jak Ukraina odnosi się do naszych wspólnych problemów, choćby też i wspólnej przeszłości i tu jest spory problem.
    • borrka Pytanie zwiazane. 14.10.14, 20:14
      Co sprawia, ze kacapy az pala sie do obrony polskich interesow wobec Ukrainy?
      W zasadzie, wiedzeni wrodzona szlachetnoscia, powinniscie sie cieszyc z poprawy relacji bratnich slowianskich narodow.
      A jesli nie, jesli sie nie radujecie, to sorry, ale poszli na x.i riebiata:)
    • romrus Dzień Ludobójców – świętem narodowym Ukrainy. 14.10.14, 20:21
      vladexpat napisał:
      I
      > nformacja mało ważna, ale jest tu na forum kilka osób, które nazwisko Bandery b

Jestes zwyklym manipulantem, Vladziu.

Dzień Ludobójców – świętem narodowym Ukrainy. Szokująca decyzja Poroszenki

Dla Polski to ostateczny koniec nadziei na historyczne pojednanie z Ukrainą oparte na prawdzie. Bo jak tu się jednać, skoro data utworzenia masowo mordującej Polaków ludobójczej organizacji UPA jest od dziś oficjalnym świętem narodowym w tym kraju?

Prezydent Petro Poroszenko ustanowił w dniu 14 października nowe święto narodowe – Dzień Obrońcy Ukrainy. Przypomnijmy, że 14 października 1942 to dzień formalnego utworzenia Ukraińskiej Powstańczej Armii – faszystowskiej ludobójczej formacji zbrojnej odpowiedzialnej za zamordowanie ok. 120 tys. cywilnych Polaków na Kresach, głównie kobiet i dzieci. Zabijano je w wyjątkowo okrutny sposób, torturując przed śmiercią.

Dla środowisk neobanderowskich na Ukrainie 14 października był od dawna głównym obchodzonym przez nie świętem. Teraz ma je świętować cała Ukraina. Już wcześniej prezydent Poroszenko oświadczył, że działalność żołnierzy OUN-UPA to przykład heroizmu i nadszedł czas, aby ostatecznie nadać im status kombatantów.

Jak informuje służba prasowa Poroszenki, ustanowił on nowe święto narodowe „aby uczcić męstwo i heroizm obrońców niepodległości i całości terytorialnej Ukrainy, wojskowe tradycje i zwycięstwa narodu ukraińskiego, a także aby sprzyjać umocnieniu patriotycznego ducha w społeczeństwie”

kresy24.pl/57233/dzien-ludobojcow-swietem-narodowym-ukrainy-szokujaca-decyzja-poroszenki/
    • nie-tak Re: Bandera nie jest bohaterem Ukrainy 14.10.14, 20:49
      vladexpat napisał:

I
      -------------------------------------
      Ta nie klam, a co bylo dzis w Kijowie? Co strzelali do nich z hotelu Ukraina? Tu widzi sie co zachod wraz z bylym rzadem Polski jak i obecnym prezydentem popieraja.

Freunde der EU: Zehntausende Faschisten marschieren auf Kiews Strassen
      Przyjaciele EU: Dziesiatki tysiecy faszystow maszeruje ulicami Kijowa

www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/21109-Freunde-der-Zehntausende-Faschisten-marschieren-auf-Kiews-Strassen.html
      Czy to nie jest hanba dla Polski i zachodu?
      Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
    • romrus Bohaterowie Ukrainy 15.10.14, 00:29
      Duzo to bylo diskusji jaki zien trzeba uwazac za powstanie ukruinskiej niepodleglosci.
      Juz wiem.

Banderowska rzez we Lwowie w czerwcu 1941.
      Ukrainscy nacjonaliści świętowali Dzień Niepodległości Ukrainy ogloszony Jaroslawem Stecko z OUN.
      www.youtube.com/watch?v=7W6FQ1N-iiU&feature=youtu.be
    • romrus Marsz UPA w Charkowie 14.10.2014 15.10.14, 01:01
      www.youtube.com/watch?v=v4nt9zBsY60
    • romrus Naprawde nie jest?:-) 15.10.14, 19:13
      Wspaniale widowisko:
      www.youtube.com/watch?v=giYwMVSlAGs

Jak pisal Wojtek -"ukrainska mlodiez chce do UE":-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka