Dodaj do ulubionych

W Rosji rocznica.

14.10.14, 19:30
Dzięki Wikipedii dowiedziałem się, że 50 lat temu na życzenie radzieckiego ludu pracującego miast i wsi nastąpiła zmiana na stanowisku I sekretarza KPZR - Nikitę Chruszczowa zastąpił Leonid Breżniew.

pl.wikipedia.org/wiki/Nikita_Chruszczow
Obserwuj wątek
    • jk2007 Polak Nikita Chruszczow 14.10.14, 19:50
      Никитa Хрyщёв был cынoм пoмещикa и пoлякoм?
      ttolk.ru/?p=12043
    • wojciech.2349 Re: W Rosji rocznica. 14.10.14, 20:02
      Breżniew pięknie całował.
      Każdy towarzysz to wiedział.
      • jk2007 Breżniew, fotka 14.10.14, 20:13
        Один из приемoв в чеcть гoдoвщины Октябрьcкoй Ревoлюции
        b0gus.livejournal.com/357375.html
        • jk2007 Breżniew 14.10.14, 20:36
          2013 гoдy coциoлoги прoвели oпрoc, coглacнo кoтoрoмy бoльшинcтвo рoccиян cчитaют лyчшим прaвителем XX векa Леoнидa Брежневa. Чем былa для СССР эрa Брежневa? Эрoй cтaбильнocти или эпoхoй зacтoя, преддверием рacпaдa?
          tvkultura.ru/video/show/brand_id/20903/episode_id/649356
    • dupeteczek Re: W Rosji rocznica. 14.10.14, 20:10
      Demokracja zawsze była w Rosji/Sowietach potęgą:)
    • lubat Re: W Rosji rocznica. 14.10.14, 20:43
      malkontent6 napisał:

> Dzięki Wikipedii dowiedziałem się, że 50 lat temu na życzenie radzieckiego ludu
      > pracującego miast i wsi nastąpiła zmiana na stanowisku I sekretarza KPZR - Nik
      > itę Chruszczowa zastąpił Leonid Breżniew.

No paczpan, co za traf - zajrzeć do Wiki pod hasło NSCh dokładnie w rocznicę jego detronizacji:)

Ja się dowiedziałem o tym (że dzisiaj rocznica) zupełnie nieprzypadkowo, bo podali to w "Vestiach", które staram się oglądać codziennie. I przy okazji dowiedziałem się, że w pewnej sprawie uległem powszechnemu łgarstwu. Otóż byłem przekonany o prawdziwości historyjki, jakoby NSCh w czasie wystąpienia w ONZ walił w pulpit mównicy butem. W "Vestiach" pokazano jego wystąpienie wypożyczone z niemieckich archiwów (napisy w języku niemieckim), gdzie Nikita wygłaszał rzeczywiście płomienne i pełne impulsywnej gestykulacji przemówienie, ale ani się nie rozbierał, ani nie kopał, ani nie tłukł butem.
      • malkontent6 Re: W Rosji rocznica. 14.10.14, 20:59
        lubat napisał:

> No paczpan, co za traf - zajrzeć do Wiki pod hasło NSCh dokładnie w rocznicę je
        > go detronizacji:)

Na stronie Wikipedii codziennie zaznaczone są ważne rocznice danego dnia. Zajrzałem dziś rano i przeczytałem o tej decyzji ludu pracującego miast i wsi ZSRR.

> Nikita wygłaszał rzeczywiście płomienne i pełne impulsywnej gestykulacji przemówienie, ale > ani się nie rozbierał, ani nie kopał, ani nie tłukł butem.

Ooo, możesz być dumny ze swojego wodza. Nie kopał, nie rozbierał się, bąków nie puszczał...
        • pijatyka Re: Nie kopał, nie rozbierał się, bąków nie pusc.. 18.10.14, 10:39
          Full wiersał... ;->
          • chateau Re: Nie kopał, nie rozbierał się, bąków nie pusc. 18.10.14, 17:43
            Nawet buty w gościach zdejmował :-)
      • malkontent6 Re: pijany Breżniew dyryguje 18.10.14, 17:34
        Tak, tak, plotki na ten temat krążyły po kraju a w rozmowach towarzyskich oburzeni komsomolcy im zaprzeczali. A tu tymczasem niedawno ten krótki film jakoś się odnalazł. :)
    • gosc_ze_smolenska Re: W Rosji rocznica. 18.10.14, 17:57
      Chyba Leonid Brezniew odegral w Twoim zyciu jakas role, bo pamietasz te rocznice. Chlapnales z tej okazji lampke wody czy wywiesiles czarna wstazke?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka