Dodaj do ulubionych

słowacka demokratyczna homofobia

03.02.15, 13:41
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17350737,Czy_Slowacy_w_referendum_ogranicza_prawa_par_homo_.html#Prze
Im chyba więcej demokracji to mam wrażenie że tym ważniejszy głos wybrańców ludu a mniej ważny głos ludu ;) Referendum można by zrobić i w innym drażliwym temacie, np u nas w sprawie wejścia do strefy euro czy w niektórych krajach w sprawie wyjścia ze strefy euro, obawiam się że reakcja władz byłaby podobna - kwestionować do upadłego legalność/ważność tego referendum a organizatorom dobierano by się do tyłków za pomocą tajnych służb.

Z Węgrami tylko dziwny problem ostatnio bo tam i władza szwankuje, nie tylko statystyczny lud. Gdy szwankuje tylko jedno to łatwiej bo albo się robi pokojowe demonstracje (jak władzy odbija) albo temperuje ulicę (jak się jej w tyłkach przewraca z nadmiaru wolności)
Obserwuj wątek
    • xystos Re: słowacka demokratyczna homofobia 03.02.15, 14:14
      pedalom powinno zezwolic sie na zawieranie zwiazkow partnerskich
      po uprzedniej kastracji
      i niezezwalac im na blizsze obcowanie z dziecmi !
    • j-k Swietny pomysl. 03.02.15, 15:34
      Biurokracja UE nie moze zmusic Narodu do politpoprawnego glowowania
      - tak jak zmusza do tego narodowe parlamenty.
      • mara571 Polacy juz nie raz zebrali milion i wiecej podpiso 03.02.15, 21:36
        i nic nie pomoglo: Sejm wrzucal je do kosza.
        Blizsza relacja ze Slowacji:
        "Pomysł referendum jest odpowiedzią na coraz bardziej agresywne działania homolobby. Słowackich obrońców tradycyjnej rodziny niepokoją również naciski płynące z instytucji unijnych i niektórych krajów członkowskich UE, aby Słowacja zalegalizowała małżeństwa osób tej samej płci. Słowacy nie doczekali się żadnych działań na rzecz rodziny ze strony, w tej sprawie biernych,polityków i postanowili sami walczyć o to co dla nich ważne. Zebrali 408 tys. podpisów na listach poparcia dla referendum.

Słowacy w referendum odpowiedzą na 3 pytania:

Czy zgadzasz się, że małżeństwem nie można nazywać żadnej formy wspólnego życia innej niż związek między jednym mężczyzną a jedną kobietą?

Czy zgadzasz się, że osobom tej samej płci nie powinno przysługiwać prawo adopcji dzieci i ich wychowywania?

Czy zgadzasz się, że szkoła nie może wymagać udziału dzieci w lekcjach dotyczących zachowań seksualnych lub eutanazji, jeśli rodzice lub same dzieci nie zgadzają się z treścią tego nauczania?

wpolityce.pl/spoleczenstwo/231734-tak-dla-rodziny-na-slowacji-odbedzie-sie-referendum-ktore-moze-zatrzymac-promocje-lewackiej-homoideologii
        Przypominam, ze wczesniej glosowali Chorwaci. Oczywiscie na nie.
        Slowencom tez sie udalo, ale rzady pod naciskiem Brukseli kombinuja jakby to obejsc.
        • krzyysioo Re: Polacy juz nie raz zebrali milion i wiecej po 03.02.15, 23:02
          Słowację od wielu innych krajów UE odróżnia jeden malutki "drobiazg" - otóż to kraj mocno prorosyjski, zarówno na dole jak i u władzy, to tutaj cholernie istotne. Tu mocną grę na inny wynik mogą podejmować tylko ci którzy czują się bardzo mocno poza Słowacją (mają solidnych obcych mocodawców). Sam kraj i społeczeństwo choć z pewnością bardziej konserwatywne niż Czesi to jednak luźniejsze obyczajowo niż my Polacy. Nie znam co prawda zbyt mocno tego ruchu/tej inicjatywy ale ja widzę w niej więcej walki o własną tożsamość, w tym i narodową oraz chęć zrobienia psikusa UE a mniej walkę z homoseksualizmem. Ja nawet zaryzykowałbym tezę że to może być próba sił z UE i proeuropejskimi siłami na Słowacji a temat homo jako pretekst. Na ile ich znam to Słowacy mają głęboko gdzieś kto z kim sypia, to ile dopłacają do Grecji już budzi spore emocje.
        • j-k i dlatego jestem za referendum. 03.02.15, 23:07
          (w kwestiach moralnych - a nie politycznych)

i w polskim prawie nie jest ono zbyt mocno umocowane, ale...
          praktyczna i moralna wartosc ma.

• krzyysioo Re: słowacka demokratyczna homofobia 08.02.15, 22:21
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17378102,Slowacja__Frekwencja_w_referendum_na_temat_malzenstw.html?lokale=local#BoxNewsLink
      I po referendum. Dla mnie "dziwna" prawidłowość - wojownicy o wszelakie wolności i demokracje za przejaw swej walki o w/w wartości uznają bojkotowanie oraz blokowanie referendów. W sumie skoro już mamy doskonałe demokracje gwarantujące wszystko co trzeba to po co takie fanaberie jak referenda? Jeszcze głupi lud by jakąś durną decyzję podjął i trzeba by się gimnastykować z tym jak to do kosza wywalić.

I tak jak pisałem wcześniej, ja tego nie traktuję jako walki z tym konkretnym problemem w referendum a raczej jest to dla mnie próba sił jeśli idzie o przeciwstawienie się UE. Powtórzę też zdanie które dość dawno tu pisałem - Słowacja raczej nie wyskoczy pierwsza przy demontowaniu UE, może natomiast w tym pomóc innym. Gdyby np ważyły się losy Grecji czy jakiegoś innego kraju to pomogą mu wyjść by zrobić na złość zarówno UE (oskarżają ją o zniszczenie słowackiego przemysłu) jak i tym którzy z UE wylecą (są sfrustrowani tym że pracują za 400-500 euro i dopłacają do tych którzy biorą 2-3 krotnie wyższe zasiłki.
      • tojabogdan Słowakom zwisa 09.02.15, 11:33
        dylemat: czy płeć jest ważniejsza, czy uczucia.
        Po prostu zostali w domu, a do urn poszła jedna piąta uprawnionych, w większości przeciwnych związkom między osobami jednej płci.
        Będąc samemu zdecydowanie hetero nie rozumiem agresji niektórych społeczeństw wobec homo. W wielu krajach świata na szczęście nie stanowi to żadnego problemu.
        Dziesięć procent ludzi (szacunkowo) kocha inaczej i tak było już zawsze, odkąd istnieje świat.
        • mara571 o agresje oskarzalabym jednak LGBT 09.02.15, 11:49
          srodowisko, ktore chce specjalnych przywilejow.
        • krzyysioo Re: Słowakom zwisa 09.02.15, 14:03
          To że Słowacy ten temat mają gdzieś toż wyraźnie i ja napisałem, moim zdaniem gra idzie o coś zupełnie innego a tu jakaś próba sił pod byle pratekstem.

I gdzie Ty widzisz tą agresje wobec homo? Brak zgody na adopcję dzieci przez takie związki uważasz za agresję wobec tych grup? Czy może chodzi o coś innego?
          • tojabogdan kto nie lubi inaczej kochających 09.02.15, 15:34
            począwszy od największych kościołów, poprzez wiele społeczeństw zamieszkujących Afrykę i Azję, aż po polski zaścianek ojca dyrektora
            • krzyysioo Re: kto nie lubi inaczej kochających 09.02.15, 17:42
              Afrykę i Azję zostawmy im samym, weźmy nasze podwórko czy bardzo podobne słowackie - to ze "ojciec dyrektor" czy ktoś jemu podobny coś sobie powie to chyba jeszcze nie znaczy ze to ma spore przełożenie społeczne (ja się obawiam że o wiele mocniej obrywają tzw mohery jak się gdzieś na ulicy pokażą niż homo). Sam kościół też można w Polsce ignorować, na Słowacji to jeszcze bardziej proste. Ja pytam o jakieś konkretne przypadki agresji czy utrudnianie życia homo. Bo odmawianie im prawa do adopcji to chyba nie jest akt agresji wobec nich, tego nigdy nie mieli.
    • drugiwojwa Homofobia - termin nieprawdziwy 09.02.15, 14:22
      Termin "homofobia" został wprowadzony do dyskursu naukowego przez psychologa i aktywistę gejowskiego George’a Weinberga w 1972 w książce Society and the Healthy Homosexua, stając się ważnym narzędziem dla działaczy LG, ich zwolenników i sojuszników. W 1969 roku został użyty przez amerykański tygodnik "Time". W rozumieniu Weinberga, homofobia to irracjonalny lęk o podłożu socjalnym i religijnym... <z wikipedii >..
      ...............................
      Jednym ten termin jest bardzo wygodny dla osób o homoseksualnej orientacji seksualnej, bowiem insynuuje lęk przed ogólnie "człowiekiem"... , co jest oczywiście nieprawdą......
      Nazwa "homofobia" to naprawdę "homosexfobia".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka