Dodaj do ulubionych

С прaзднико

18.03.15, 21:39
Jako pracownik Łubianki miałam dzisiaj specjalnie wolne, by móc choć trochę pooglądać sprawozdania z Centrali.
W Rosji wielkie święto, hucznie obchodzone zwłaszcza w Moskwie i oczywiście na Krymie. Morze ludzi, przemówienia, koncerty, wielka radość wszędzie, a na Krymie łzy szczęcia... Tak wygląda rosyjska "agresja".

Putin obiecał, że Rosja zrobi wszystko, by bratnia Ukraina przeszła jak najszybciej przez ten obecny trudny okres:-).
Obserwuj wątek
    • eva15 С прaзднико 18.03.15, 21:43
      Coś mi ucięło tytuł wątku:-)
      • eva15 Zyczenia 18.03.15, 21:44
        С прaздникoм, forumowi Rosjanie
        • jankowski1960 Re: Zyczenia 18.03.15, 22:17
          spasibo, naczalnik:)
          i vam:)
          • zabawa.na-102 Re: Zyczenia 19.03.15, 13:22
            Ewa napisze ci jeszcze raz, bo moze po wczorajszym swietowaniu jeszcze ci glowa nie pracuje. Chcialem ciebie pochwalic za swietne hiperbole jakie uzylas w prazdniku. Te morze ludzi to czysta poezja w odniesieniu do tej garstki jaka byla na prazdniku i tak dobrze ze nakazy wyslane do fabryk zrobily swoje, bo moglo sie okazac ze na prazdnik przyjdzie tylko Putin i jego ochrona. Lzy szczescia tex mnie powalily to piekna hiperbola pokazujaca jak latwo lzy spowodowanr utrata synow na froncie mozna pokazac z innej strony. A wiec wielkke spasibo tobie i szybkiego powrotu do swiadomosci tebia zycze.
      • ubiquitousghost88 Oni tak ustawili automat... 18.03.15, 21:50
        ...że tytuł wpisany cyrylicom wyskakuje obrzezany...:)
        • ubiquitousghost88 cyrylicą! 18.03.15, 21:51
          tamto było serbizmem...
        • eva15 Re: Oni tak ustawili automat... 18.03.15, 22:22
          Ha, ha, obrzezany, fajne:-)
        • drugiwojwa Re: Oni tak ustawili automat... 18.03.15, 22:58
          że tytuł obrzeza, ale tekst wątku pisany po polsku cyrylicą nie obrzeza :)
        • x2014 Re: Oni tak ustawili automat... 19.03.15, 04:16
          znaki pisane cyrylica zajmuja wiecej miejsca. jak nie wiesz dlaczego poszukaj sobie w necie
          • ubiquitousghost88 Re: Oni tak ustawili automat... 19.03.15, 09:49
            To dlatego obrzezują, bo ptaszek wtedy mniej miejsca potrzebuje, żeby polatać?
    • antyk-acap Re: С прaздн& 18.03.15, 21:45
      Świetnie piszesz po polsku jak na Rosjankę.
      • eva15 Re: С прaздн& 18.03.15, 21:49
        Nie mogę ci się takim komplementem odwzajemnić. Ciebie poprawnego polskiego twoi mocodawcy nie nauczyli, szkoda im było widać kasy.
        • antyk-acap Re: С прaздн& 18.03.15, 21:53
          Czyli jesteś Rosjanką?
          • eva15 Re: С прaздн& 18.03.15, 22:13
            Dla ciebie - tak!
            • antyk-acap Re: С прaздн& 18.03.15, 22:19
              Co do tego co napisałem o twojej znajomości języka polskiego - kłamałem! Nawet jak na Rosjankę jesteś tępa.
              • eva15 Sympatie i antypatie bystrzaków 18.03.15, 22:24
                Baaardzo cierpię, że źle o mnie myślisz:-)))). Czuję, że wpadam w deprechę!
                • antyk-acap Re: Sympatie i antypatie bystrzaków 18.03.15, 22:29
                  Mam to w pewnym otworze ciała.
                  • eva15 Re: Sympatie i antypatie bystrzaków 18.03.15, 22:31
                    To jest ten otwór, którym myślisz. Bo głowy to ty nie posiadasz.
    • hottto Masz wolne i przeglądasz sprawozdania Centrali? 18.03.15, 21:58
      Niesamowite. Teraz już się nie dziwię opinii, że Rosja ma najlepszą agenturę na Świecie.
      Żyjesz służbą 24 godz na dobę. To dopiero funkcjonariusz. Jeśli u Was wszyscy tacy są, to zamiast drzeć koty, może wspólnie dobierzemy się do skóry ISIS? Stają się zagrożeniem i dla UE i dla Rosji. W Chinach już szkolą 1 000 000 ekipę na wszelki wypadek. Czują zbliżające się zagrożenie.
      • hottto Re: Masz wolne i przeglądasz sprawozdania Central 18.03.15, 21:59
        Jest do podziału spora część Azji i Afryka Północna.
    • frompiter Dzieki, Ewo! 18.03.15, 22:00
      ewa-1.5 napisał(a):
      > Jako pracownik Łubianki miałam dzisiaj specjalnie wolne, by móc choć trochę poo
      > glądać sprawozdania z Centrali.
      > W Rosji wielkie święto, hucznie obchodzone zwłaszcza w Moskwie i oczywiście na
      > Krymie. Morze ludzi, przemówienia, koncerty, wielka radość wszędzie, a na Krymi
      > e łzy szczęcia... Tak wygląda rosyjska "agresja".

Kraj swietuje:-)

Rok temu Kozacy mi zaprosili do udzialu w akcji wsparcia referendum na Krymie:
      www.youtube.com/watch?v=bAGWAiRyAGw
      • eva15 не зa чтo, Romrusie 18.03.15, 22:12
        не зa чтo, Romrusie.

Mieszkam w kraju, w którym ludziom odebrano prawo do poczucia dumy narodowej (inna rzewcz, że nie bez winy tego kraju) , wspólnoty, historii, tradycji i jedności.

Wyjechałam z kraju, w którym to wszystko było, ale teraz też już zanika...

Miło popatrzeć, że może być inaczej.
        • antyk-acap Re: не зa чтo, Romr 18.03.15, 22:18
          Czyli jesteś Rosjanką?
        • marko125 A w Donbasie 18.03.15, 22:19
          Już nie mają powodów do świętowania. Putinkowi wystarczyło jaj tylko na Krym. A w Donbasie podburzył do powstanie i tak ich zostawił :)
      • eva15 Praktyczne wsparcie 18.03.15, 22:19
        frompiter napisał(a):

> Rok temu Kozacy mi zaprosili do udzialu w akcji wsparcia referendum na Krymie:

Obejrzałam, fajne. Ale, że oprócz ówczesnego wsparcia moralnego potrzebne jest teraz gospodarcze.
        Zastanawiam się nad namówieniem rodziny do małego urlopu na Krymie. Turyści to jest to, czego ludzie tam teraz potrzebują. Tylko - jak się tam z Niemiec dostać? Lecieć via Moskwa to jednak dość uciążliwe, pewnie kosztowne i przede wszystkim czasochłonne. Myślę o krótkim 4 - 5-dniowym wypadzie.

• ola.z.opola Re: Praktyczne wsparcie 18.03.15, 22:30
          eva15 napisała:
          > Obejrzałam, fajne. Ale, że oprócz ówczesnego wsparcia moralnego potrzebne jest
          > teraz gospodarcze.
          > Zastanawiam się nad namówieniem rodziny do małego urlopu na Krymie. Turyści to
          > jest to, czego ludzie tam teraz potrzebują. Tylko - jak się tam z Niemiec dosta
          > ć? Lecieć via Moskwa to jednak dość uciążliwe, pewnie kosztowne i przede wszyst
          > kim czasochłonne. Myślę o krótkim 4 - 5-dniowym wypadzie.

Ja rowniez mysle spedzic wakacje na Krymie. Interesuje mnie najkrotsza droga samochodem.
          Jak moglabym tam sie dostac, jadac przez Krakow? Moze jest jakas mozliwosc przez Ukraine?
          • eva15 Re: Praktyczne wsparcie 18.03.15, 22:34
            Samochód chyba nie ma sensu, bo jak dostać się na półwysep?

Nie wiem, nie zajmowałam się tym dotąd na serio, by myśl dojrzewa mi dopiero od niedawna.
            Ale jeśli dojrzeje i przekonam rodzinę, to sprawdzą wszystkie możliwości.
        • nie-tak Re: Praktyczne wsparcie 19.03.15, 00:00
          kolega leci do Soczi na narty, 180 € samolot z poludniowego lotniska Niemiec do Moskwy a pozniej 80 € do Soczi rozumie sie tam i spowrotem. Chcial leciec w marcu, wszystkie hotele 5* zabuchowane, nie bylo miejsca. Wiec zdecydowal sie leciec w kwietniu, na gorze snieg a na dole plaza.
          Chyba tez tego roku wyskocze do Soczi jak sytuacja z chorymi sie inaczej ulozy, moze wrescie powroca do domu po prawie 7 miesiecznym na roznych stacjach rehabilitacji i leczenia pobycie.
          • eva15 Re: Praktyczne wsparcie 19.03.15, 00:04
            Ja nie mówię o Soczi lecz o Krymie, to dwie różne rzeczy.

Twoim bliskim życzę powrotu do zdrowia.
        • malkontent6 Nareszcie mądrze piszesz. 19.03.15, 00:17
          eva15 napisała:

> Zastanawiam się nad namówieniem rodziny do małego urlopu na Krymie.

Z tego samego powodu ja co rok jeżdżę do Polski. Wspieram finansowo swoją ojczyznę tak jak ty chcesz wspierać swoją. My z żoną posunęliśmy się nawet o korok dalej i kupiliśmy mieszkanie w Warszawie. Pomyśl o czymś takim.
          • eva15 Nareszcie mądrze piszesz. Ty natomiast nie. 19.03.15, 00:21
            • malkontent6 Re: Nareszcie mądrze piszesz. Ty natomiast nie. 19.03.15, 00:26
              A co jest niemądrego w tym co napisałem?
              • eva15 Re: Nareszcie mądrze piszesz. Ty natomiast nie. 19.03.15, 00:31
                Leczenie cię z głupoty nie jest moją misją.
                • malkontent6 Re: Nareszcie mądrze piszesz. Ty natomiast nie. 19.03.15, 15:06
                  Szkoda, liczyłem na twoją pomoc.
    • wasyl_szuja A w Rosji zwolnienia grupowe... 18.03.15, 22:24
      ...idące w tysiące ludzi. Teraz będą mieli przynajmniej czas chodzić na propagandowe spendy. Może buraka dostaną w nagrodę? Uuuu, a jakby dali tak kartoszku, wódeczku i ogóreczku? :)
      • eva15 Taak, nawet sztuczne łzy radości 18.03.15, 22:26
        wciskano mieszkańcom Krymu. A z tyłu stali KGB-owcy z wycelowanymi lufami i obserwowali, czy wszyscy płaczą ze szczęścia.
        Kto nie płakał ten banderowiec!
        • wasyl_szuja Re: Taak, nawet sztuczne łzy radości 18.03.15, 22:29
          Może za kamerą stały wory z cebulą? ;)
          Psychologia tłumu. Wiesz-rozumiesz.
    • eva15 Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śniegu 18.03.15, 23:34
      twitter.com/vezhlivo/status/578161323592257537/photo/1
      • eva15 Kamczatka raduje się z krymskiej wiosny w śniegu 18.03.15, 23:36
        Sorry, na napisach chodzi o krymską wiosnę...
      • antyk-acap Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 18.03.15, 23:47
        Ciekawe czy będą się tak radować gdy odczują sankcje i żywności przed następną zimą nie dowiozą...
        • eva15 Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 18.03.15, 23:56
          Guzik wiesz, bystrzaku pocieszny.
          Na Dalekim Wschodzie Europa i jej sankcje to inna galaktyka. Tam się żyje kontaktami z pobliską Azją, a te kwitną.
          Niedawno Niemcy pokazywali film o Rosji, jeżdżąc po całym tym ogromnym niewyobrażalnie kraju. I wyszło z niego, że rosyjski Daleki Wsch. o sankcjach dowiaduje się z telewizji, bo sam nijak ich nie odczuwa.
          • antyk-acap Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 19.03.15, 00:05
            Im dalej od Moskwy tym żarcia mniej. Czy muszę pisać w który otwór ciała możesz wsadzić sobie tą propagandę?
            • eva15 Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 19.03.15, 00:07
              Jesteś durniem, na którego niepotrzebnie marnowałam mój czas. Moja wina.
              • boavista4 Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 19.03.15, 01:04
                Tez lece na Krym w Maju , przez Teheran. Mam nadzieje ze nie spotkam tam zadnego bystrzaka.
                • x2014 Re: Kamczatka raduje się z ruskiej wiosny w śnieg 19.03.15, 04:22
                  hahah ruskie patrioty leca na krym no a przeciez krymnasz
    • zabawa.na-102 Re: С прaздн& 19.03.15, 07:30
      Ewa, dobrze tyy to ujelas. Podobala mi sie hiperbola o morzu ludzi oraz o lzach szczescia. To lepiej brzmi niz kilka tysiecy osob na sile spedzonych z kazdej fabryki. No i od razu lza sie w oku zakrecila bo to dokładnie tak jak umierl nasz Papa Stalin.
    • ubiquitousghost88 Re: Wielkie Swieto Wielkiego Narodu 19.03.15, 10:29
      Tak, Igor, to dopiero początek.
      I drogowskaz dla innych narodów.
      Dlatego w tytule użyty został termin "Put'" a nie "Wazwrat" (jak błędnie przetłumaczyła nasza przemiła Dulcynea:-))
      To jest i to ma być jasna wskazówka, że FR nie ma błędnych ambicji stania się (nie wiadomo z jakiego powodu) państwem jednonacjonalnym, a wręcz przeciwnie - jak niegdyś Imperium Narodów, których łączy wspólny patriotyzm, patriotyzm nieporównanie silniejszy i bogatszy od amerykańskiego, patriotyzm do łez szczęścia i dumy narodowej, porównywalny wyłącznie z chińskim.
      Film powiada wyraźnie narodom państw ościennych:
      Wybierajcie!
      Albo z nami - albo z gó...arzami!

I tylko w tym kontekście wybaczyłbym Dulcynei "oszybku"...:)

• eva15 Re: Wielkie Swieto Wielkiego Narodu 19.03.15, 11:14
        Ja jakoś podswiadomie przetlumaczylam to jako "powrót" a nie "drogę",mimo, że znaczenie słów znam . Dla mnie jednak Krym wraca do macierzy, po krótkiej przerwie...
        • rozbawiony77 Wraca do macierzy? Znaczy do Turcji? 19.03.15, 11:25
          Bój się boga, kobieto, co ty tu sugerujesz! :)))))))))
        • malkontent6 Re: Wielkie Swieto Wielkiego Narodu 19.03.15, 13:02
          eva15 napisała:

> Dla mnie jednak Krym wraca do macierzy, po krótkiej przerwie...

A dlaczego od tej macierzy odszedł? Nie podobało mu się?
      • johnny-kalesony Re: Wielkie Swieto Wielkiego Narodu 19.03.15, 11:48
        Chodzi ci o to, że np. Estończycy, Finowie albo Polacy mają entuzjastycznie zerwać się pobiec w otwarte ramiona mafijnej satrapii, znanej jako Rosja? Kraju, który nie potrafi położyć 1 kilometra w miarę równego asfaltu, gdzie napady i rozboje stanowią codzienność a organizacje przestępcze mają umocowanie we władzach?
        To co łączy Rosjan, z naszego punktu widzenia na pewno nie można nazwać patriotyzmem. Patriotami mogą być tylko wolni, świadomi obywatele demokratycznego kraju. W przypadku Rosjan to po prostu służalcze oddanie - wręcz graniczące z religijną ekstazą - na widok fetyszystycznie wyniesionego na ołtarz satrapy - złotego cielca.
        To raczej mistyczna ekstaza, fascynacja zbudowana na bazie strachu przed bezprawiem, bezwzględnością i siłą, pomieszanego z głodem eschatologii, niż patriotyzm.
        Innymi słowy - ten rodzaj politycznej religii zawsze ma krótkie nóżki, jak krótkie nóżki ma działalność przestępcza.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • wojciech.2349 kosz - tytuł wątku w języku rosyjskim /bt 19.03.15, 13:22
    • gobo2 rozumiem, ze ty, z dolu lubianki ogladasz, jak 19.03.15, 13:23
      sluzba, z Downton Abbey....!
      en.wikipedia.org/wiki/Downton_Abbey
      tak to wyglada, ze sceny...
      www.youtube.com/watch?v=Jw2voJ-m2PU

ewa-1.5 napisał(a):

> Jako pracownik Łubianki miałam dzisiaj specjalnie wolne, by móc choć trochę poo
      > glądać sprawozdania z Centrali. (...)
    • wasyl_szuja Re: Bratku,wasylku 19.03.15, 14:50
      Nie tylko biurokraci, ale też w przemyśle, w tym zbrojeniowym, zwolnienia.
      Ludzie, którzy ze łzami w oczach i szczerym uśmiechem na ustach krzyczeli "KRYMNASZ!", idą na bruk. Jak to teraz wygląda? Co sobie myślą? Czy nie czują się wydymani? Co dadzą dzieciom na obiad?
      • zabawa.na-102 Re: Bratku,wasylku 19.03.15, 14:58
        To tylko buraki i mieso armatnie oni sie nie licza zupelnie. Byli potrzebni na manifestacje i nic wiecej. Najwazniejsza jest wladza a tej Putin nie odda gwarantuje to jego prywatna armia i lojalnosc kolegow z FSB, ktorzy gwarantuja ze wszelkie wybory sa malo istotne.
    • antyk-acap Speckomisja chce dodatkowych pieniędzy na cyberwoj 19.03.15, 15:13
      Dodatkowe pieniądze mają pójść na cyberwojnę, zwłaszcza z Rosją - usłyszał w Sejmie Krzysztof Berenda. O tym, że Moskwa już prowadzi przeciwko Polsce wrogie działania głośno mówią nie tylko posłowie - jak szef speckomisji Marek Biernacki z Platformy, ale także szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego pułkownik Dariusz Łuczak.
      Im szybciej ta świadomość dotrze, tym skuteczniejsza będzie możliwość reakcji - oświadczył.
      Rosyjscy agenci są bardzo aktywni na forach internetowych, w komentarzach na portalach informacyjnych, na Facebooku i Twitterze.
      Za każdym razem gdy pojawi się jakiś artykuł, że Putin nam zagraża, to do boju ruszają ludzie, którzy Putina wychwalają.
      To jest profesjonalne działanie rosyjskich służb - twierdzi szef ABW.
      Dlatego prosi o dodatkowe pieniądze na walkę z wszelkimi agentami wpływu.
    • antyk-acap "Dajesz Polskę i Finlandię!" 19.03.15, 15:18
      Po wystąpieniu Putina uczestnicy wiecu długo krzyczeli i skandowali Rosja! Rosja! Putin! Putin!. Wielu ze szczerego serca podchwytywało Ole! Ole! Ole! Krym jest nasz! Dajesz Polskę i Finlandię - pisze RBK.

Po zbiorowym odśpiewaniu hymnu Putin podziękował za wsparcie i zszedł ze sceny.

Według danych moskiewskiej milicji w wiecu uczestniczyło ok. 110 tys. osób
      • wasyl_szuja Re: "Dajesz Polskę i Finlandię!" 19.03.15, 15:33
        Dobrze mi tak jak jest, nie chcę wcinać pokrzyw...
    • zabawa.na-102 Re: A ty jakiego wtracasz sie do rozmow braci? 19.03.15, 15:27
      Rozumiem, bystrzyku ze odkad dales sie obrzezac to ci sie w mozgu nieco pokrecilo. Musisz pocierpiec prozelito. A teraz wracaj juz do budy bo tu dorosli rozmawiaja.
    • wasyl_szuja Re: Bratku,kto tobie takich bzdur naopowiadal? 19.03.15, 15:30
      Robotnicy w zbrojeniówce idą na kuroniówkę, to raczej wojska wewnętrzne, przygotowywane do pacyfikacji demonstrantów, pieniądze dostaną. No i na Ukrainie było wiele zakładów dostarczających produktów do rosyjskiego przemysłu zbrojeniowego, teraz kooperacja zerwała się i trzeba te silniki do śmigłowców, okrętów itd. skonstruować samemu. A to wymaga pieniędzy. Podobnie zachodnie komponenty są politycznie niepewne i trzeba konstruować ich zamienniki. Tak tak bratku, "krymnasz" kosztuje.
    • zabawa.na-102 Re: Bratku,kto tobie takich bzdur naopowiadal? 19.03.15, 15:32
      Szlomku o tych 30 procentach wzrostu produkcji to plumkal niejaki igor, wiesz ten zabawny polglowek co nie jest w stanie nic madrego napisac i za blazna robi. Oczywiscie te 30 procent to prawda ale to mialo byc w dol szlomku.
      • wasyl_szuja Re: Bratku,kto tobie takich bzdur naopowiadal? 19.03.15, 15:35
        No i bym zapomniał, nakłady muszą się zwiększyc, bo inflacja wystrzeliła.
    • zabawa.na-102 Re: Ty nic nie rozumiesz,pajacyk.. 19.03.15, 15:53
      Uff to teraz wiem czemu tak waniaet. Szlomku stara ruska zasada mowi nie jedz czosnku jak gadasz ze swoim Panem. A ty obzarles jak dzika locha i stad ten smrod.
    • zabawa.na-102 Re: A ty,szlomek, nic nie wiesz,jak zwykle 19.03.15, 16:01
      Szlomku tobie sie polkule rozjechaly. Od kiedy to Nato pisze na forum. Musisz brac te leki co ci dr j--k przepisal
    • zabawa.na-102 Re: Bratku,a bedziesz musial 19.03.15, 16:56
      Szlomku dobrze ze juz ogrodnictwo ci w glowie. Jak znalzl jest dla Ciebie watek o pokrzywach to sobie cos tam skubniesz jak skumasz o co w tym chodzi. Prosto jest napisane wiec nawet ty nie bedziez mial duzego problemu
    • antyk-acap Re: Bratku,a bedziesz musial 19.03.15, 17:06
      Jak na razie to największe braki grożą Rosji.
    • zabawa.na-102 Re: Ogrodnictwo jest dobrze dla kazdego... 19.03.15, 17:10
      Dla mnie czosnek niejaki igor uprawia i mnie chatit.
    • jk2007 martwi mnie Serbia 19.03.15, 22:00

Сербия пoдпиcaлa Индивидyaльный плaн пaртнёрcтвa c НАТО.
      Сербия дocтиглa caмoгo выcoкoгo yрoвня coтрyдничеcтвa c НАТО, кoтoрoгo мoжет дocтигнyть cтрaнa, не являющaяcя членoм aльянca, зaявил миниcтр oбoрoны Сербии Брaтиcлaв Гaшич.
      www.regnum.ru/news/polit/1906645.html

• ubiquitousghost88 Re: martwi mnie Rosja 20.03.15, 10:22
        Bo nic nie robi, żeby zatrzymać Imperium Dobra (ID)...
        Zatrzymać się na Krymie i spocząć na laurach to koniec Rosji.
        Wschód "Ukrainy" (przyszłej bazy NATO) Krasnoarmiejci rozbabrali, podwili ogon i czmychnęli.
        A świat przywyka do tego, że ID, to nagrodami Nobla, to Oskarami, to tomahawkami (zależnie od ich widzimisię) pozarzuca kogo chce i, dziesięć lat później, bierze zastraszony, upodlony i skundlony naród w jasyr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka