Dodaj do ulubionych

spora czesc Holandii bez pradu

27.03.15, 19:24
mam nadzieje, ze nasz holenderski forumowicz opowie nam skutkach blackout w Holandii.
Ponoc byla awaria stacji transfomatorowej wysokich napiec w poblizu Amsterdamu.
Firma Tennet nie byla w stanie opanowac przeciazenia sieci i bez pradu pozostawaly przed poludniem spore czesci polnocnej Holandii.
Tennet jest tez wlascicielem sporej czesci sieci niemieckiej, ktora ze wzgledu na duzy udzial pseudozielonej energii jest jeszcze bardziej narazona na turbulencje niz kazda inna w Europie.

Markvanreesk odezwij sie, jesli masz juz prad i dostep do internetu.
---
Ze starcia kapitalizmu z socjalizmem zwycięsko wyszedł feudalizm.
Lech Jęczmyk
Obserwuj wątek
    • karbat Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 19:59
      to strasze , prawie tak jak u ruskich ... wszystkim . prwadziwym Polakom ,
      od dziecka wiadomo , ze u ruska nie ma NIC , - nawet pradu .
      Musi go na kartki kupowac w osiedlowym sklepie i nosic w wiaderku do domu .

mara571 ..........powaznie przezywasz , martwisz sie, awaria , przerwami
      w dostawach pradu w Holandii ... czy ci sie tyliko strasznie nudzi ...

napisz o braku w dostawach pradu u ... ruska , nawet ..
      polski francuz uszczesliwi ci swoim wpisem , o ....
      woytkach , borkach, szujach itp nie wspominam ...
      • mara571 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 20:14

• mara571 ja wiem, weekend sie zaczął, ale nie pij tyle 27.03.15, 20:23
        Dopiero po 20-tej.
        Twój móżdżek nie jest w stanie zrozumieć, jakie konsekwencje ma w nowoczesnym kraju brak prądu przed kilka godzin. Zwłaszcza, kiedy brakuje go na dużym obszarze i np w szpitalu nie wszystko jest podłączone do generatora prądu.
        Z doniesień niemieckich wiadomości tv wynika, ze pociągi stanęły w polu, stacje benzynowe nie mogły sprzedawać benzyny i nawet przekaźniki sieci komórkowych były nieczynne.
        Ma rosyjska obsesje, ja na temat Rosji nic nie napisałam.
        Interesuje mnie wyłącznie relacja, być może naocznego świadka, co sie działo.
        • tirol1 Re: ja wiem, weekend sie zaczął, ale nie pij tyle 27.03.15, 20:27
          Jak markvanderesk jest z holandii to jestem swinia z kosmosu:)
        • karbat Re: ja wiem, weekend sie zaczął, ale nie pij tyle 27.03.15, 20:33
          mara571 napisała:
          > Twój móżdżek nie jest w stanie zrozumieć, jakie konsekwencje ma w nowoczesnym k
          > raju brak prądu przed kilka godzin. Zwłaszcza, kiedy brakuje go na dużym obszar
          > ze i np w szpitalu nie wszystko jest podłączone do generatora prądu.

nowoczesny kraj w ... europie ... hehehe .
          fakt , w porownaniu z Polska wiele krajow jest nowoczesnych .

kazdy szpital ma agregaty awaryjne , taki doopiaty przepis .
          rozmroza sie lodowki .... , wywali sie toto romrozone i kupi nowe ... cos jeszcze ..

> Z doniesień niemieckich wiadomości tv wynika, ze pociągi stanęły w polu, stacje
          > benzynowe nie mogły sprzedawać benzyny i nawet przekaźniki sieci komórkowych b
          > yły nieczynne.

hehehee, o tych przygodach z pociagami , stacjami benzynowymi , komorkowymi ,
          bez telewizji ... niektorzy Holendrzy beda swoim wnukom opowiadac

> Interesuje mnie wyłącznie relacja, być może naocznego świadka, co sie działo.

a co sie mialo dziac , maly chaos , zamieszanie i ... po ... balaganie .

podbijaj swoj watek ;)

gdybys napisala , ze ruski nie ma pradu ... mialabys juz z dwadziescia wpisow ,
          od ... woytkow , borkow i innych szuj . w czym problem ...

• der-chef Re: ja wiem, weekend sie zaczął, ale nie pij tyle 27.03.15, 20:55
          Spokojnie, ruscy bez prądu dają radę, Europa zdechnie za tydzień.
    • jankowski1960 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 20:36
      kolejny Problem spowodowany przez zaklamanych zielonych idiotow..
      • lubat Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 20:46
        jankowski1960 napisał:

> kolejny Problem spowodowany przez zaklamanych zielonych idiotow..

Może to i zieloni idioci są winni w tym przypadku, ale i bez nich takie rzeczy się przytrafiają. Jakiś czas temu całe (nieomal) wschodnie wybrzeże USA miało takie wielogodzinne wyłączenie.
        Może to i dobre, bo palec boży, czy może zieloni, a może zielone ludziki przypominają, że żyjemy w coraz bardziej sztucznym świecie, oderwani od życia przyrody. Więc taki survival, chociaż krótki, może być pożyteczny.
        • karbat Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 20:59
          lubat napisał:
          .
          > Może to i dobre, bo palec boży,

? ,
          ze jak , ze co ... ? .... dobrze sie czujesz ...

> czy może zieloni, a może zielone ludziki przypominają, że żyjemy w coraz bardziej >sztucznym świecie, oderwani od życia przyrody.

co ty widzisz sztucznego w ... urbanizacji , technice ... itp
          poza naturalna koleja rzeczy ... ?.

ludzie uciakaja do miast , kupuja pralki , lodowki , komorki ...
          NIkt ich do tego nie zmusza ! . co w zym sztucznego ...

podoba ci sie , mieszkaj sobie w ... ziemiance , niesztucznie ;) .
          nikt ci tego nie zabroni , twoja sprawa .

> Więc taki survival, chociaż krótki, może być pożyteczny.

? . podaj co w tym fakcie jest pozytecznego ?

to jest zjawisko Obojetne . nalezy do obecniej cywilizacji ,
          i nie ma w nim NIC pozytecznego , ani niepozytecznego .

niektorzy mieli statystycznego pecha i ... ich trafilo ... i NIC poza tym .
    • szwampuch58 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 21:14
      kobito pierdyklo okropicznie,naprawiOm,bedzie oki-doki, o czym donoszOm ciotki Karnowskie nie poinformowalas wiec nie wiem na czym twoja troska o kraj wiatrakow polega.
      • mara571 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 21:21
        Dowiesz sie jak ci wyłącza prąd na kilka godzin lub jak już wcześniej w Munsterlandzie było, na kilka dni.
        Mojej mamie tez wyłączono prąd na 4 godz. w czasie mrozów. Nowoczesny piec gazowy nie działał.
        • szwampuch58 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 21:27
          mam swieczki oraz super nowoczesne latarki,jak to w Niemczech gadaja"halb so schlimm"
        • x2014 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 23:06
          ,,Mojej mamie tez wyłączono prąd na 4 godz. w czasie mrozów. Nowoczesny piec gazowy nie działał.,,

i co dobilas ja ruska qerwo, po co tak sie miala meczyc bez pradu a w dobnasie prad maja wszyscy?
    • tojabogdan w sumie dla Holandii i o tej porze roku 27.03.15, 21:16
      to było jedynie interesujące doświadczenie i temat do opowiadania. Gdyby przerwa w dostawie trwała dużej, dostawcy prądu odczuliby to bardzo boleśnie finansowo, bo, zdaje się, że dopiero po czterogodzinnej przerwie klienci mają prawo do odszkodowań.
      To pokazuje jednak, gdzie leżą punkty strategicznie wrażliwe , by wprowadzić spory chaos
    • markvanreesk Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 21:52
      wszystko jest ok mieszkam w NL 32 lata i tylko raz przez dwie godziny nie mialem pradu wtedy kiedy piorun strzelil w pobliski transformator.Kazda przerwa w dostawach energii powoduje pozwy o odszkodowanie za zniszczone produkty w chlodniach czy przestoje w produkcji.Slyszalem ze okolice Schiphol mialy jakas przerwe ,pewnie w czasie prac budowlanych zerwano podziemna trakcej . przesyl odbywa siie pod ziemia z,wyjatkiem jest tzw wysokie napiecie ktore nadal idzie naziemnie. Praktycznie nie ogladam holenderskiej telewizji, jest lepsza od polskiej ale nie stac mnie na abonament,od czasu do czasu wiec BVN z satelity albo site NPO.Ta spora czesc Holandii to spora przesada,tylko okolice Schiphol i regiony zachodnie Amsterdamu.Przyczyny podam pozniej ja obejrze disiejszy journal
      • 5magna Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 22:39
        Moze im wywalilo transformator od tych wybuchow na sloncu ? To co przylecialo teraz to bylo tylko troche mniejsze aby wywalic caly uklad elektryczny, elektroniczny na swiecie. W 2012 bylismy o krok od katastrofy. Cofniecie sie ze wszystkim o 250 lat. To przyjdzie tak jak I przychodzilo. Tylko kwestia czasu....
    • markvanreesk Re: nikt nie wie dlaczego ? 27.03.15, 22:39
      Jak podaja najnowsze wiadomosci nikt nie wie dlaczego duze czesci prowincji Nord Holland i Flevoland byly bez pradu. Podkresla sie ze do tej pory pewnosc dostawy pradu dla konsumentow wynosila 99,995 %.W dniu dzisiejszym przestaly dzzialac wszystkie zabezpieczenia na lotniskach,urzedach etc.Nic nie jest wykluczone.Przyczyn nikt na razie nie starra sie domniemywac.

www.telegraaf.nl/binnenland/23857863/__Storing_onder_loep_genomen__.html
      • 5magna Re: nikt nie wie dlaczego ? 27.03.15, 22:47
        www.nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2301
    • x2014 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 23:01
      no paczta ruska qerew martwi sie brakiem pradu w holandii a psa komus tam nie rozjechali?
      • 5magna Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 23:05
        Kiss my ass idiot.....
        • x2014 Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 23:08
          dawaj, zapamietasz ten pocalunek do konca zycia co brakuje chetnych na twoje stare smierdzace dupsko
          • 5magna Re: spora czesc Holandii bez pradu 27.03.15, 23:14
            Jak ci brakuje pradu to mozesz mnie pociagnac kabla....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka