Dodaj do ulubionych

Minister finansow strefy Euro?

22.07.15, 10:13
Unia Europejska zyje jeszcze ciagle Grecja, jej finansami i dyskusjami miedzy ministrami finansow strefy Euro. Kilka dni temu byly minister finansow Grecji Yanis Varoufakis czarno widzial sukces reform w Grecji w wywiadzie dla Guardiana.

Jego przeciwnikiem przy stole obrad byl Wolfgang Schäuble, ktory dal wywiad dla Der Spiegel (30/2015 str. 31-33). Mimo, ze dziennikarze naciskali bardzo na niego pan Schäuble dawal bardzo wywazone odpowiedzi z respektem dla Grekow i ich wysilkow. Moze najwazniejsza informacja dotyczaca wnioskow z kryzysu zostala powiedziana pod koniec wywiadu. A mianowicie, ze François Hollande zaproponowal mianowanie jednego ministra finansow dla strefy Euro i ze Schäble te propozycje popiera. Wymagac to bedzie jednak zmiany umow europejskich, ktore takiej funkcji nie przewiduja.

Ten wniosek z kryzysu idacy w kierunku wiekszej integracji Europy wydaje mi sie pozytywny i sluszny. Gdyz wspolna waluta musi znaczyc wspolna polityka ekonomiczna. Inaczej byc nie moze, ze zacytuje jedna z postaci politycznych XX wieku.

Moze warto porozmawiac o tym i o wejsciu Polski do strefy Euro powazniej przed nadchodzacymi wyborami do Sejmu?

PF
Obserwuj wątek
    • wasyl_szuja Re: Minister finansow strefy Euro? 22.07.15, 10:21
      W obliczu wydarzeń w Grecji, teraz upieranie się przy Euro byłoby politycznym samobójstwem. Niech najpierw ta strefa zrobi ze sobą porządek.
      • deutor Re: Minister finansow strefy Euro? 22.07.15, 10:35
        Taki powinien byc w momencie wprowadzania euro do obiegu,teraz jest kompletny bajzel.
        Rowniez nowo wprowadzany kraj do EU powinien byc gotowy na euro-jesli nie ,to powinien czekac.
        Powiedzmy sobie szczerze.....polityka Niemiec wspierana przez Francje(o dziwo) byl podboj ekonomiczny Europy,nie udalo sie dwukrotnie militarnie-udalo sie teraz ekonomicznie.
        • polski_francuz Re: Minister finansow strefy Euro? 22.07.15, 11:02
          "nie udalo sie dwukrotnie militarnie-udalo sie teraz ekonomicznie."

Cos w tym jest. Ale popatrz sie na stworzenie Stanow przez uchodzcow religijnych na Mayflower. Takie byly tylko poczatki i zawsze sa jakies poczatki.

A chodzi o to by miec szanse w swiecie przyszlosci.

PF
          • a12avenger2 Re: Minister finansow strefy Euro? 22.07.15, 23:32
            Zatem jaką szansę w tym "świecie przyszłości" mają Grecy (Hellenowie), hę? Jako euro-globalni pariasi, zmuszani przez niemieckiego komornika do wyprzedawania się Kitajowi, Rassiji i petronaftowym, arabskim funduszom powierniczym?

P_F, post początkowy to bełkot...
            • polski_francuz Szanse Grekow? 23.07.15, 10:33
              Poduczyc sie, ze dlugi sie zwraca i ze budzet ma byc zrownowazony.

Bez mitologii greckiej...

PF
              • buldog2 Re: Szanse Grekow? 24.07.15, 12:38
                Popieram w 100%.
      • pijatyka Re: upieranie się przy Euro 21.01.16, 22:45

Po jazdach jakie rząd PiS-u funduje złotówce liczba zwolenników euro może wzrosnąć ;->
    • pijatyka Wspólny minister finansów? Dziwny pomysł 22.07.15, 10:26

IMO główny ("pierworodny") problem strefy € leży w zachowaniu niezależności centralnych banków narodowych; krokiem do wyjścia z tego klinczu powinno być wzmocnienie pozycji szefa EBC i może (na początek) jakiś wspólny, europejski nadzór finansowy - a nie europejski minister finansów, który będzie taką samą paprotką jak europejski minister spraw zagranicznych.
      • polski_francuz Re: Wspólny minister finansów? Dziwny pomysł 22.07.15, 11:06
        Jesli dobrze rozumiem, to EBC ma piortytet nad bankami narodowymi. Najlepszy dowod na to, ze Niemcy uwazaja Draghiego i jego polityke takiego kredytu za typowa "poludniowa" polityke Keynesa.

Ale moze nie ogarniam calosci spra<y...

PF
        • pijatyka Re: Jesli dobrze rozumiem, to EBC ma piortytet 22.07.15, 11:13

Nawet jeśli ma to gdzieś - w tej czy innej formie - zapisane, to bez stosownych narzędzi (kontroli, nadzoru i wpływu) taki zapis musi być fikcją.

Gdyby EBC miał rzeczywistą władzę (nawet z "keynesistą" na czele) to żaden kraj nie uprawiałby sobie radosnej twórczości finansowej a la Grecja...
          • polski_francuz Re: Jesli dobrze rozumiem, to EBC ma piortytet 22.07.15, 11:24
            Grecja grzeszyla budzetem glownie. Niekiedy bylo 15% deficytu budzetowego (ciagle za wywiadem w Spieglu in za Schäuble) a kryterium Maastricht to 3 %. I wspolny minister fonansow, z prawem veta co do projektow rzadowych, by na to nie pozwolil.

PF
            • pijatyka Re: I wspólny minister by na to nie pozwolił 08.02.16, 12:36

Konkretna forma organizacyjna (ze wspólnym ministrem czy nie) to rzecz wtórna wobec samej konieczności wzmocnienia dyscypliny finansowej (Polska akurat - ze swoją "regułą wydatkową" akurat jest, a przynajmniej była do niedawna, dobrym wzorem)
    • dicksmith najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizowany 22.07.15, 10:32
      Z pamiętnika Goebbelsa:
      „Cały ten śmietnik małych narodowości w Europie musi zostać jak najszybciej zlikwidowany. Celem naszej walki musi być stworzenie jednolitej Europy. Tylko Niemcy mogą zapewnić Europie wyraźną organizację. Innego mocarstwa przywódczego praktycznie nie ma."
      „Prawdopodobnie byłoby również celowe stworzenie na poszczególnych terenach marionetkowych rządów, które wydawałyby niepopularne zarządzenia. Miałoby się zawsze jakąś fasadę za którą moglibyśmy prowadzić własną politykę."
      • ubiquitousghost88 Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 11:24
        Od czasu do czasu dobrze jest UE-lemingom przypominać ich tatusiów z nieprawego łoża...
        Pol.
        www.relay-of-life.org/pl/chapter.html
        Eng.
        Welcome to "Relay of Life"

• smuta2015 Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 11:35
          Europa, to złożona struktura pod każdym i byle kacap tego nie zrozumie.
          • pijatyka Re: byle kacap tego nie rozumie 22.07.15, 11:55

...(albo udaje), że bez UE Niemcy zdominowałyby Europę jeszcze bardziej, a nie mniej.

Oczywiście, Niemcy na tym wcale nie tracą; za rezygnację z otwartej hegemonii i oddanie części politycznych wpływów zyskują (zresztą tak jak inni) ogromny rynek, konkurencyjną (w przeciwieństwie do drogiego franka) walutę...etc.

Everybody wins - chyba, że jest tak durny jak Grecy; fałszuje własne statystyki, nieprzytomnie się zadłuża... itd.
            • polski_francuz Everybody wins 22.07.15, 12:08
              i ja tak mysle. I czuje, ze kompromis w/s Grecji da pozytywny impuls Unii...

PF
            • smuta2015 Re: byle kacap tego nie rozumie 22.07.15, 12:15
              Kacap rozumuje kategorią cepa - o ile w ogóle rozumuje, a nie pisze bezmyślnie co mu karzą.

ps. Zjadłem wyraz w poprzednim wpisie, powinno być:
              Europa, to złożona struktura pod każdym względem i byle kacap tego nie zrozumie.
              • pijatyka Re: co mu karzą 22.07.15, 13:40

W tym znaczeniu - jednak każą (poprawiam zanim zamelduje się tu durna kołchoźnica ;-> )
                • smuta2015 Re: co mu karzą 22.07.15, 14:31
                  Masz rację, dzięki za korektę:)
              • ubiquitousghost88 Kacap zrozumial... 22.07.15, 14:47
                Bez-względnie...

Kacap ma więcej szkół za sobą niż wy tutaj wszyscy razem wzięci, popychadła michnikojadalna....
                • polski_francuz Dzoko 22.07.15, 15:03
                  Zaczynasz smakowac dania, ktore przez dluzszy czas ja musialem na tym forum smakowac: bycia w izolacji.

Inteligentny czlowiek uczy sie. Jaka jest wiec nauczka? Ano, lepiej dyskutowac rzeczowo i bez obrazania przeciwnika. A wowczas szansa, ze i Ciebie nie obraza, jak wiatr z innej strony powieje, bardzo wzrasta.

PF
                  • ubiquitousghost88 Palancie polski, jakich na emigracji zatrzęsienie 22.07.15, 16:14
                    Moje pochodzenie społeczne, kultura osobista i edukacja skutecznie mnie izolują od michnikojadalnego śmiecia forumowego, do którego i ty się zaliczasz, solidaruchu śmierdzący gnojówką kurpiowską na wiorstę...
                    To takie prymitywy jak ty i TW Bolek Polskę sprowadziły na dno jej bytu państwowego, z którego ona już nigdy się nie podniesie.
                    • polski_francuz Gawrilo 22.07.15, 16:28
                      Alez ja, drogi kolego, pochodze z Litwy i urodzilem sie we Wroclawiu. Pana Walese, najwiekszego zyjacego Polaka, oczywiscie bardzo szanuje. A ze ma On slabosci, to kto ich nie ma?

Znam, na ten przyklad ludzi, ktorzy wyzywaja na forum bez zadnego powodu. Nie do zrozumienia.

Serdecznie pozdrawiam

PF
                      • ubiquitousghost88 Kaziuk, z Litwy do Polski przyjechała niepokaźna 22.07.15, 16:56
                        ...garstka niedobitków rosyjskiej imperialnej arystokracji (pochodzenia rzadko, choć również polskiego, których jednak z "polską arystokracją" mylić nie należy ), tudzież parę tuzinów intelektualistów kresowych - a chamstwa, niestety, przybyło na wagony.
                        Do której grupy ciebie zaliczam chyba nie masz najmniejszej wątpliwości...
                        Wystarczy poczytać twoje poezje...
                        • polski_francuz Pochodzenie 22.07.15, 17:17
                          Rodzice byli jeszcze mlodzi jak do Polski przyjechali a dziadek od strony Mamy byl zawiadowca stacji w Ponarach. Dziadek od strony taty juz byl zmarl naonczas.

A Ty skad, drogi Gawrilo o pieknej polszczyznie?

PF
                          • ubiquitousghost88 Dzięki za prezentację, niestety nie mogę... 22.07.15, 17:52
                            ...się odwzajemnić, bo jlubię pograć, a z otkryciem moich kart gra by się skończyła.
                            Ostatnie, czego bym pragnął to łatwe zwycięstwo.
                            Lew (kiedy jest syty:)) lubi pobawić się zajączkiem...
                            • polski_francuz Re: Dzięki za prezentację, niestety nie mogę... 22.07.15, 18:00
                              Niezbyt to uczciwe, niestety. Zawsze byles nieuczciwy? Juz karany?

PF
                              • ubiquitousghost88 PB mnie tobą pokarał... 22.07.15, 18:42
                                Na uczciwości jeszcze nikt kokosów nie zrobił...:)
                                • polski_francuz Re: PB mnie tobą pokarał... 22.07.15, 19:21
                                  Obawiam sie, ze nieuczciwi ludzie nie moga byc moimi kolegami. Koncze zatem rozmowy.

PF
                                  • ubiquitousghost88 Re: PB mnie tobą pokarał... 22.07.15, 20:00
                                    A co, oczekiwałeś, że ci powiem kim był mój dziadek?
                                    To ty nazywasz uczciwym zagraniem?
                                    Wstydź się, pefcia.
                                    Miałem cię za mądrzejszego...
                                    • gloubiboulgomm Re: PB mnie tobą pokarał... 23.07.15, 10:40
                                      88, twôj dziadek byl w UB.
                                      • ubiquitousghost88 Re: PB mnie tobą pokarał... 23.07.15, 16:43
                                        Za nisko strzelasz...
                                        • gloubiboulgomm Re: PB mnie tobą pokarał... 24.07.15, 12:49
                                          KBW???
                                          • ubiquitousghost88 Re: PB mnie tobą pokarał... 24.07.15, 20:38
                                            象想
                                            • gloubiboulgomm Re: PB mnie tobą pokarał... 29.07.15, 15:21
                                              Prawdopodobnie tfuj przodek rozwalal polskich partyzantôw na lubelszczyznie. dzieki temu tobie bylo dobrze w PRL.
      • de_oakville Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 13:59
        Piszesz jakbys nie wiedzial, ze Niemcy nauczyli sie czegos z historii. I Niemcy w 2015 to nie Niemcy w 1939.
        Dawniej pogardzali innymi narodami i chcieli ich miec za niewolnikow. Dzis chca budowac nowa Europe wspolnie z innymi, w podobny sposob jak Amerykanie zbudowali Stany, tzn. z roznych nacji pod kierownictwem ludzi majacych odpowiednie zdolnosci ku temu (glownie Anglo-Sasow, Niemcow, Holendrow, rowniez zdolnych jednostek z innych nacji).
        W dzisiejszych czasach tylko duze i ludne kraje jak Chiny, Indie, USA sie licza. UE oczywiscie rowniez, moze nawet ze "zlotym medalem". I rowniez Polacy beda sie bardziej liczyc jako mieszkancy jednego "stanu" wielkiej i poteznej Europy, niz jako ludnosc malego samodzielnego panstwa zaleznego od silniejszych sasiadow, oby nie Rosji. A bycie "stanem" Europy ma oczywiscie zarowno swoje zalety jak i wady - trzeba sie wyrzec pewnych wartosci w imie innych - wyzszych.

"Jezeli wsrod wielu prawd wybierzesz tylko jedna i za ta jedna bedziesz slepo podazac,
        zmieni sie ona w falsz, a ty staniesz sie fanatykiem."

("Lapidarium", R.Kapuscinski)
        • polski_francuz Grecja swiata 22.07.15, 14:27
          No wlasnie. Projekt europejski jest projektem na przyszlosc. I jak dla mnie, jedyna droga zeby za 100 lat Europa (i Polska) sie jeszcze liczyly w swiecie.

I z wlasnego podworka. Mam pierwszego doktoranta z Filipin i nadziwic sie nie moge, jaki jest umotywowany, pracowity i uprzejmy. Bez marudzenia, wody sodowej uderzajacej do glowy i innych typowych cech rodem z naszego kontynentu.

I jesli Europa nie chce zostac Grecja swiata trzeba sie do roboty zabrac.

PF

• ubiquitousghost88 Zaczynasz dojrzewać, choć po niewczasie... 22.07.15, 14:58
            Dlatego Daleki Wschód wysiudał Zachód, bo tam wszyscy dominują kulturalnie w stosunku do zachodnich łapserdaków, łapiduchów, łachudr, łamag, Łęków, łopatologów i łomaryjomaryjów.
            Łagodnie mówiąc oni i my to niebo i ziemia.
            Ponjał, profesorku od bólu zębów, gdzie jest suka porzygana?
        • dicksmith Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 14:42
          Skoro tylko Anglo-Sasi, Niemcy i Holendrzy mają odpowiednie zdolności żeby kierować Europą, a wśród innych nacji zaledwie jednostki się do tego nadają, to taki twór państwowy nie ma sensu. Po co skazywać tych co nie mają odpowiednich zdolności na uczestnictwo w czymś co ich przerasta? No chyba że ci zdolni, t.j. Anglo-Sasi, Niemcy i Holendrzy, zgodzą się dobrowolnie na urawniłowkę, oddając całą nadwyżkę majątkową, wynikającą z ich zdolności i pracowitości, tym głupszym i nieporadnym, czyli Grekom, Włochom z Sycylii i Kalabrii i komu tam jeszcze. Unia polityczna ma sens, pod warunkiem że jest realna i Holender nie będzie grymasił że mu każą umierać za Rzeszów, ale nie unia monetarna. Unia monetarna to szaleństwo i głupota. Aż dziw bierze że ci zdolni Niemcy na taką głupotę się zdobyli, a może właśnie zrobili to celowo, by zrealizować plan, nazwijmy to, Goebbelsa?
          • ubiquitousghost88 Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 15:01
            dicksmith napisał:

Holender nie będzie grym
            > asił że mu każą umierać za Rzeszów,

A niby czym takiemu Holendrowi Rzeszów góruje nad Srebrenicą?
          • de_oakville Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 23.07.15, 01:29
            dicksmith napisał:

> Skoro tylko Anglo-Sasi, Niemcy i Holendrzy mają odpowiednie zdolności żeby kier
            > ować Europą, a wśród innych nacji zaledwie jednostki się do tego nadają, to tak
            > i twór państwowy nie ma sensu. Po co skazywać tych co nie mają odpowiednich zdo
            > lności na uczestnictwo w czymś co ich przerasta? No chyba że ci zdolni, t.j. An
            > glo-Sasi, Niemcy i Holendrzy, zgodzą się dobrowolnie na urawniłowkę, oddając ca
            > łą nadwyżkę majątkową, wynikającą z ich zdolności i pracowitości, tym głupszym
            > i nieporadnym, czyli Grekom, Włochom z Sycylii i Kalabrii i komu tam jeszcze. U
            > nia polityczna ma sens, pod warunkiem że jest realna i Holender nie będzie grym
            > asił że mu każą umierać za Rzeszów, ale nie unia monetarna. Unia monetarna to s
            > zaleństwo i głupota. Aż dziw bierze że ci zdolni Niemcy na taką głupotę się zdo
            > byli, a może właśnie zrobili to celowo, by zrealizować plan, nazwijmy to, Goebb
            > elsa?

Moje zdanie na ten temat jest takie. W kazdej instytucji dobrze zorganizowanej wszyscy maja swoje miejsce. Na przyklad w wojsku. Jeden jest generalem, drugi jest kapitanem, trzeci jest sierzantem. Kazdy z nich jest potrzebny, bo gdyby nie bylo sierzantow, a kazdy chcialby zostac generalem, to bylby to cyrk, a nie armia. I dobry sierzant, ktory lubi swoj zawod, moze miec wieksza satysfakcje z zycia niz marny general. Jesli bedzie dobry, to moze liczyc na to, ze zycie samo go awansuje na wyzsze stanowisko. Sierzant, ktory narzeka, ze nie jest majorem, nie lubi swojej pracy i nie nadaje sie ani na sierzanta ani na majora ani na generala. Byc moze nadaje sie na anarchiste.
            • polski_francuz Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 23.07.15, 10:21
              D'Oakville, Ty badz czlowiek, Ty daj szanse Polakom na dobre miejsce w systemie:)
              Uwazam, zesmy doskonalymi inzynierami. Tyle, ze bardzo kiepsko u nas z zyciem w spoleczenstwie i z podzialem rol w tym zyciu.

Kilku generalow moze byc tez Polakami:)?

PF

• de_oakville Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 23.07.15, 13:58
                polski_francuz napisał:

> D'Oakville, Ty badz czlowiek, Ty daj szanse Polakom na dobre miejsce w systemie
                > :)
                > Uwazam, zesmy doskonalymi inzynierami. Tyle, ze bardzo kiepsko u nas z zyciem w
                > spoleczenstwie i z podzialem rol w tym zyciu.
                >
                > Kilku generalow moze byc tez Polakami:)?
                >
                > PF
                >

Oczywiscie, ze moze! Tusk zostal nawet "marszalkiem". Piszac to wszystko, kieruje sie chrzescijanska zasada, zeby sie nie pchac na honorowe miejsce obok "krola", tylko zasiasc dalej przy stole. Jesli "krol" mnie poprosi blizej, to co innego. Tym bardziej, ze Polska nie jest jeszcze "starym i doswiadczonym" czlonkiem Unii, tylko mlodym.

Do Unii Europejskiej trzeba miec zaufanie. A zaufanie buduje na podstawie zdania "poznacie ich po owocach". Dzieki przynaleznosci do Unii Europejskiej dawne bardzo biedne kraje jak Portugalia (kiedys "jeczaca pod butem" Salazara) lub Grecja (kiedys "jeczaca pod butem" "czarnych pulkownikow") staly sie krajami budzacymi zazdrosc innych nacji. Dzis sporo Brazylijczykow przyjezdza do Portugalii, a nie odwrotnie.
                Mam znajomego rodaka, ktory mieszka w Kanadzie i nie byl w Polsce od 30 lat. Teraz wybiera sie w odwiedziny. Wiem, ze dozna szoku. Opuszczal Polske wygladajaca jak Kuba, przyjedzie do Polski wygladajacej (prawie) jak Niemcy.

Do RWPG zaufania nie mielismy. Ich "owoce" byly niezbyt imponujace.
                forumowicze, ktorzy
                • dicksmith Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 24.07.15, 03:45
                  > Do Unii Europejskiej trzeba miec zaufanie. A zaufanie buduje na podstawie zdania "poznacie ich po owocach".

No wlasnie. Owocem jest chocby te 2mln polskich parobkow na Zachodzie i tych 5mln na umowach smieciowych w III RP.
            • dicksmith Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 24.07.15, 03:39
              militaryzacja spoleczenstw Unii? a to jest dobry pomysl, juz go kiedys realizowano i panstwa takie jak III Rzesza czy ZSRR w najgorszych kryzysach funkcjonowaly ze talala
        • dicksmith Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 24.07.15, 03:41
          > Piszesz jakbys nie wiedzial, ze Niemcy nauczyli sie czegos z historii. I Niemcy w 2015 to nie Niemcy w 1939.

Pierwszy raz slysze zeby sie ktos czegos nauczyl z historii. Przeciez historia sie powtarza!
        • zeitgeist2010 czego sie wyrzec a co zachowac? 24.07.15, 09:13
          de_oakville napisał:

> Piszesz jakbys nie wiedzial, ze Niemcy nauczyli sie czegos z historii. I Niemcy w 2015 to nie Niemcy w 1939. > Dawniej pogardzali innymi narodami i chcieli ich miec za niewolnikow. Dzis chca> budowac nowa Europe wspolnie z innymi, w podobny sposob jak Amerykanie zbudowali Stany, tzn. z roznych nacji pod kierownictwem ludzi majacych odpowiednie zdolnosci ku temu (glownie Anglo-Sasow, Niemcow, Holendrow, rowniez zdolnych jednostek z innych nacji).
          > W dzisiejszych czasach tylko duze i ludne kraje jak Chiny, Indie, USA sie licza. UE oczywiscie rowniez, moze nawet ze "zlotym medalem".

Tak wielcy sie licza. I tu UE ma wiele do nadrobienia i zmiany. MImo wielkosci UE nie za bardzo sie liczy. Nikt sie jej nie boi. Najlepszym przykladem podskoki Rosji na Ukrainie. Analiza Unii wskazuje rowniez na jej nierownosc. Unia sie liczy NIemcami. A to za malo. Zauwazmy, ze to nie Unia a niemiecki miister gospodarki Gabriel blyskawicznie odwiedzil KUbe i Iran, zeby zaczac robic interesy po prospektach na otwarcie tych dotychczasowych pariasow.

I rowniez Polacy beda sie bardziej liczyc jako mieszkancy jednego "stanu" wielkiej i poteznej Europy, niz jako ludnosc malego samodzielnego panstwa zaleznego od silniejszych sasiadow, oby nie Rosji. A bycie "stanem" Europy ma oczywiscie zarowno swoje zalety jak i wady - trzeba sie wyrzec pewnych wartosci w imie innych - wyzszych.
          >
          > "Jezeli wsrod wielu prawd wybierzesz tylko jedna i za ta jedna bedziesz slepo podazac,
          > zmieni sie ona w falsz, a ty staniesz sie fanatykiem."
          > ("Lapidarium", R.Kapuscinski)

Dla kazdego czlonka Unii jest zjawiskiem kluczowym ten wybor miedzy wartosciami. Nacje ktore maja 1000 lat na karku niechetnie oddadza kontgrole nad waluta i systemem podatkowym. DLatego Euro jest tak kontraproduktywnym pomyslem na dalekowzroczna integracje Europe.
          • yurek11111 Re: czego sie wyrzec a co zachowac? 26.07.15, 00:52
            No on nie tylko Kube i Iran odwiedzil,ruskich tez odwiedzil,bo Ukraina ,Ukraina a szkoda zeby 20 miliardow euro,za budowe trasy kolejowej na mistrzowstwa swiata w pilce noznej,niemiaszkom kolo nosa przeszlo...
            I miedzy innymi to dobitnie pokazuje ze Niemcy niewiele sie zmienili jezeli chodzi o cel, z wilka-rozbojnika, jakim chcieli byc w czasach II WW,w liska-chytruska jakim sa w EU ,cele te same ,podporzadkowanie Europy NIEMCOM...

re: Zauwazmy, ze to nie Unia a niemiecki miister gosp
            > odarki Gabriel blyskawicznie odwiedzil KUbe i Iran, zeby zaczac robic interesy
            > po prospektach na otwarcie tych dotychczasowych pariasow.
      • a12avenger2 Re: najważniejsze że plan Goebbelsa jest realizow 22.07.15, 23:34
        > Z pamiętnika Goebbelsa:
        > „Cały ten śmietnik małych narodowości w Europie musi zostać jak najszy
        > bciej zlikwidowany. Celem naszej walki musi być stworzenie jednolitej Europy. T
        > ylko Niemcy mogą zapewnić Europie wyraźną organizację. Innego mocarstwa przywód
        > czego praktycznie nie ma."
        > „Prawdopodobnie byłoby również celowe stworzenie na poszczególnych terena
        > ch marionetkowych rządów, które wydawałyby niepopularne zarządzenia. Miałoby si
        > ę zawsze jakąś fasadę za którą moglibyśmy prowadzić własną politykę."

BINGO!
      • zeitgeist2010 plan Goebbelsa? bzdury 23.07.15, 09:27
        dicksmith napisał:

> Z pamiętnika Goebbelsa:
        > „Cały ten śmietnik małych narodowości w Europie musi zostać jak najszy bciej zlikwidowany. Celem naszej walki musi być stworzenie jednolitej Europy. T ylko Niemcy mogą zapewnić Europie wyraźną organizację. Innego mocarstwa przywód czego praktycznie nie ma."
        > „Prawdopodobnie byłoby również celowe stworzenie na poszczególnych terenach marionetkowych rządów, które wydawałyby niepopularne zarządzenia. Miałoby się zawsze jakąś fasadę za którą moglibyśmy prowadzić własną politykę."

mieszac wspolczesne Niemcy z 3 rzeszą to mozna na rosyjskich forach dla bolszewickich konsumentów. Nie tutaj.

Ja osobiscie tez jestem ”anty_grecki ” w zaistnialej sytuacji.

1. AKtualny model pomocy dla Grecji przez pompowanie euros do kieszeni ich bankow/nieproduktywnych obywateli / w przedluzeniu zagranicznych instytucji finansowych – to nonsens z punktu widzenia ekonomii (chociaz to glupia i nikomu nie potrzebna nauka)
        2. Niemcy znaja si ena ekonomii i wiedza z wlasnego doswiadczenia, ze nie mozna zyc ”auf die Pump”.
        3. NIemcy jako panstwo nie maja zadnego interesu zeby ”podbijac” inne kraje w sensie otwarcie politycznym. Niemcy skutecznie podbijaja inne kraje atrakcyjnoscia swojego poziomu zycia i systemu demokracji liberalnej.

------------------
        Ekonomia to glupia nauka. No to po co ja studiowac? Zeby nie dac sie nabrac ekonomistom. - moja wolna parafraza Janisa Varlufakisa
        • dicksmith Re: plan Goebbelsa? bzdury 24.07.15, 03:53
          > 2. Niemcy znaja si ena ekonomii

Tak sie znaja ze 50% Niemcow nie posiada niczego (Nietzschego!!), zadnego majatku.

> 3. NIemcy jako panstwo nie maja zadnego interesu zeby ”podbijac” inne kraje

Nie przyszlo ci do glowy ze Niemcy tez sa podbici, jak i reszta UE?
          • zeitgeist2010 najpierw poznaj kraj potem komentuj 24.07.15, 09:20
            dicksmith napisał:

> > 2. Niemcy znaja si ena ekonomii
            >
            > Tak sie znaja ze 50% Niemcow nie posiada niczego (Nietzschego!!), zadnego majatku.
            >
            > > 3. NIemcy jako panstwo nie maja zadnego interesu zeby ”podbijacR 21; inne kraje
            >
            > Nie przyszlo ci do glowy ze Niemcy tez sa podbici, jak i reszta UE?

Ich gebe dir einen Tipp. Dam ci rade. - Besuche dieses Land, mindestens für ein paar WOchen - zB Stuttgart und dann werden wir unseren AUstaUSCH FORTSEtzen können. -

Odwiedz Niemcy na kilka tygodni - najlepiej Stuttgart (najwazniejsze miasto, mimo iz amatorzy niewiele o nim wiedza) i dopiero wowczas sformuluj swoje repliki.
            • dicksmith Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 24.07.15, 10:26
              Niemcy mnie turystycznie zupelnie nie interesuja, a zwlaszcza Stuttgart. Wyjasnij mi wiec co trace, jesli chcesz dac mi szanse na zmiane pogladow.
              • polski_francuz Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 24.07.15, 10:38
                "Wyjasnij mi wiec co trace"

Dworzec glownie. I pierepalki przy jego budowie. Potem, masz isc do muzeum Merca i Porsche'a. W koncu Max Planck instytut z sekcja materialow. Jezykowo piekna zasade: "was Du heute kannst besorgen das verschiebe nich auf morgen"...

PF
                • dicksmith Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 25.07.15, 01:08
                  Jestem pelen podziwu dla niemieckiego praktycyzmu podbudowanego brakiem artyzmu. Ta sekcja materialow, to musi byc pasjonujace. Wyobrazam sobie ze wazne miejsce zajmuje tam scierka, ktora pan Bęc czyscil swojego pierwszego Merca.
                  • xystos Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 25.07.15, 17:42

jezeli o auta chodzi to dzisiaj niema zlych aut
                    niektorzy klienci sa gotowi placic.za niegdysiejsza
                    slawe inni wola "ile auta za pieniadze" ?
                    ja wole japonska MAZDA od niemiecki OPEL

w szwecji sie mowi "pierwsze sto tysiecy kosztuje gwiazda a reszta ceny to wartosc auta" chodzi o MB
                    ktora to.marka stracila duzo na swej famie poniewaz
                    w.szwecji rdzewieje szybciej niz RENAULT ktory jest duzo tanszym autem,obecnie silniki bez znaczenia
                    tylko VAG trzycylindrowce maja wszelkie niemozliwe wady.

ZEN
                    • nie-tak Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 25.07.15, 18:12
                      xystos napisał:
                      od niemiecki OPEL
                      --------------------
                      no to fajnie dales nam dowod jakie pojecie masz w tej dziedzinie. :-))))))))))))
                      W Szwecji siedzisz i niczego sie nie nauczyles?
                      _______________________________________________________________
                      zeitgeist-online.de/exklusivonline/nachdenkliches-und-schoengeistiges/1026-als-trojanischer-esel-der-nato-in-den-3-weltkrieg.html
                      quer-denken.tv/index.php/403-offener-brief-von-juergen-todenhoefer-an-obama
              • zeitgeist2010 Re: najpierw poznaj kraj potem komentuj 25.07.15, 10:27
                dicksmith napisał:

Niemcy mnie turystycznie zupelnie nie interesuja, a zwlaszcza Stuttgart. Wyjasnij mi wiec co trace, jesli chcesz dac mi szanse na zmiane pogladow.

sprawiasz ucieche. NIe zrozumiales nawet, ze moja aluzja do Stuttgartu jest nie o turystyce a o egzemplifikacji niemieckiej jakosci i potegi w gospodarce i nowoczesnej demokracji.

W najblizszy deszczowy dzien napisze kilka slow o tajemnej stolicy wspolczesnych NIemiec.
                • dicksmith "tajemna stolica wspolczesnych Niemiec" 29.07.15, 01:35
                  "egzemplifikacja niemieckiej jakosci i potegi w gospodarce i nowoczesnej demokracji"

Smialo niemiecki duchu czasu, uswiadom poganina, jak onegdaj 1000 lat temu. Zyje ci ja sobie w zacofanej demokracji, a tu tymczasem z Niemiec ponoc wyrasta juz nowoczesna demokracja.
    • superspec Strefa Euro tak. 22.07.15, 13:52
      Minister finansów nie. Wystarczy że jest szef EBC.

Trzeba pamiętać że prezydent Francji to socjalista a minister finansów Niemiec to chadek czyli socjalista wierzący w Boga. Nie mam nic do wierzących ani do do socjalistów ale uważam że ci drudzy powinni się jak najdalej trzymać od gospodarki.:)
      • polski_francuz Re: Strefa Euro tak. 22.07.15, 14:22
        Hm, Hollande to pierwszy francuski socjaldemokrata z tendencja na prawo (prawa Makrona) bo nie ma innej polityki dla Francji. A pani Merkel? One jest chyba taka, ktora "bierze wszystko" od lewa do prawa. Czy Ona chodzi do Kosciola? Hm, troche watpie. Miala kosciol w domu do tata byl pastorem:)

Po linii wiary lepiej nie dyskutowac.

PF
        • ubiquitousghost88 "Strefa Euro tak" to czysta linia wiary... 22.07.15, 15:13
          I dlatego toto się przydarzyło "narodom europejskim o silnych korzeniach chrześcijańskich"...
          po czym protestanto-katolicy okradli prawosławnych wrabiając ich w drodze korupcji wyższych sfer w kredyty z militarystycznym przydźwiękiem (niemieckie okręty podwodne dla Grecji - 60 miliardów €) - i wyszło szydło z worka.
          Ubogi i niewinny naród grecki, który na takie diktum zaczął się buntować wyzwano od kozojebców i chciano zagłodzić na śmierć.
          Na szczęście córeczce pastora zmiękło serduszko...
          • smuta2015 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wiary... 22.07.15, 15:39
            Nie bredź.
            Ubogi i niewinny naród pożyczał i trwonił radośnie kasę, ale głównie nie od UE, czy czy CBE, tylko od banków. Przed kryzysem 2009 dług Grecji stanowiło 80% w bankach, a 20% od instytucji publicznych (rządy państw, CBE i MFW). Gdy bankructwo zajrzało w oczy i UE zaczęła pomagać i wykupiła większość zadłużenia, stosunek długów się odwrócił - 80% wierzyciele publiczni i 20% prywatni (bez wyraźnie dominującego banku). Grecja dostawszy pomoc od czterech lat nie dotrzymywała obietnic reform, wprowadzała je długo, albo w cale.
            Dziś efekt jest taki, że Grecja nadal wydaje więcej na państwo niż zarabia, pomijając spłatę długów. Nie ma znaczenia czy jest w strefie euro - ma przerośnięty budżet, na który nie jest w stanie zarobić!
            • ubiquitousghost88 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wia 22.07.15, 16:22
              Poziom intelektualny pefci par excellence.
              Jakoś ci nie przyszło do głowy odpowiedzieć na pytanie:
              "Szwabscy bankierzy skorumpowali greckich polityków i generalicję? Tak,czy nie?"
              Co, próbujesz podburzać gecki naród, żeby ich wszystkich na gałęziach powywieszał, żeby tobie, palancie, dał dowód swojej niewinności za chaos w kraju?
              Z każdym wpisem kompromitujecie polską mizerię intelektualną...
              • smuta2015 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wia 22.07.15, 16:37
                Kto tych polityków Grekom wybierał? Banki?
                Kto w Grecji nie podejmuje działań, żeby zmniejszyć zobowiązania budżetowe, a zwiększyć wpływy? Banki?
                Nie ośmieszaj się i zachowuj proporcje. Zwalanie wszystkiego na banki zalatuje smarkaterią.
                • ubiquitousghost88 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wia 22.07.15, 16:43
                  Smarkateria to unikanie odpowiedzi na jasno z mojej strony postawione pytanie.
                  Odpowiadaj, albo spływaj!
                  • smuta2015 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wia 22.07.15, 16:55
                    Dzisiaj Grecja nawet po umorzeniu 100% długów nie jest w stanie się utrzymać, bo wydaje więcej niż jej wpływa do budżetu. TO JEST PRAWDA o greckim kryzysie! To, ze jeszcze się zadłużała, to tylko konsekwencja niefrasobliwości.
          • buldog2 Re: "Strefa Euro tak" to czysta linia wiary... 24.07.15, 14:08
            Idą wybory, dlatego na tę okoliczność przypomnę nasze polskie sprawy:
            "Nie uważam długu publicznego za zło samo w sobie" - Lech Kaczyński. (z wystąpienia na II posiedzeniu Narodowej Rady Rozwoju, 2 marca 2010).
            Prawdziwi Patrioci wszędzie tacy sami - PiS, Samoobrona, LPR, przyjaciel ORBAN i przyjaciółka SYRIZA.

Niżej poglądowa relacja o tym, jak to działo się w Grecji. Masz ubogi i niewinny naród:

Pod rządam junty [...] cała grecka gospodarka bazowała na trzech filarach – biznesu, związków zawodowych i władzy. Przy czym władza do utrzymywania spokoju wśród pracowników używała, łagodnie mówiąc, bardzo twardych metod. Jak tylko w 1974 roku okazały się one niedostępne, sytuacja zaczęła się pogarszać. [...] Biznes – tak drobny (opora czarnych pułkowników), jak i wielki – ogólnie przegrał, ale jego los w skali kraju był nie aż tak ważny. Nowy proces gospodarczy wyglądał mniej więcej tak: rozrastający się jak na drożdżach aparat państwowy pochłaniał 75 wpływów podatkowych, europejskie subsydia i kredyty szły na „nieubłagane podwyższanie stopy życiowej greckich mas pracujących», a przedsiębiorcy starali się jak mogli. W jego wyniku poziom szarej strefy osiągnął poziom 30% – rekord podług europejskich standardów. Oficjalna wyglądała tak: sektor państwowy – 14% PKB, 86% wartości wartości dodanej powstawało w sektorze finansowym [...] i 3,6 % produkcji przemysłowej. Kapitał prywatny, tak drobny, jak i wielki, i tak samo zagraniczni inwestorzy karmili, obuwali, ubierali wszystek ten tłum. I płacili (chcąc i nie w pełnej objętości) podatki na jego utrzymanie. A co tu robić –w czasie pięciu lat zarządu greckich liberałów (!) od 2003 do 2008 lat wydatki państwa na płace w sektorze państwowym wzrosły o 40%.

Wynik jest niepocieszający. Jeśli jeszcze w roku 1980 dochód ze sprzedaży produkcji rolnej przynosił dochód 6,9 miliardów drachm, to w 1981 (rok wstąpienia w EWG) na ich zakup wydano 10 miliardów drachm (w 1982 – 20 miliardów drachm). Tysiące ton niepotrzebnych brzoskwiń, winogron, pomarańczy znalazło swój niesławny koniec w greckiej ziemi jako nawóz. Przemysł przestał burzliwie się rozwijać i zastygł na poziomie 1980-ych. Natomiast szeregi pracowników państwowych rosły z każdym rokiem, a ich dochody rosły prawie tak szybko, jak wcześniej rosła gospodarka jako całość. A syty i materialnie zabezpieczony Grek nie tylko odchodzi z szeregów potencjalnych wichrzycieli, ale staje się też aktywnym nabywcą towarów, wyprodukowanych w różnych krajach wspólnej Europy.

Jak bardzo ku większej pomyślności dla wszystkich Greków wydawano subsydia i kredyty (13% wszystkich subsydiów EWG, tak jak we Francji, mniej więcej 4 miliardów obecnych euro rocznie) widzimy na przykładzie szkolnictwa. Prócz bezpłatnego i powszechnego szkolnictwa średniego, obywatele kraju mają prawo i do bezpłatnych studiów. Przy czym studenta, który wstąpił na wyższą uczelnię, nie wolno wyrzucić nawet za oceny niedostateczne. Żadnego dyskomfortu sytuacja „wiecznego studenta” nie przynosiła – nawet karmiło się ich trzy razy dziennie za dziękuję, a policja nie miała prawa wejść na teren uniwersytetów. Tak nawet trzydziestoletni studenci żyją w pełnym komunizmie, z nudów zajmując się organizacją ulicznych zamieszek.

Мaрaт Биcенгaлиев "Greckie świństwo" na e-executive.ru
            • mara571 bardzo ciekawe dane 25.07.15, 15:35
              zwlaszcza te o rolnictwie.
              Dziwnym zbiegiem okolicznosci podobne zjawisko mialo miejsce w Finladnii, gdzie miala miejsce tzw farmeryzacja rolnictwa. Czyli realizacja oczekiwan UE.
      • caesar_pl Re: Strefa Euro tak. 24.07.15, 17:38
        Widzial ty przedmiescia Paryza?Takiego syfu i takiego Arabstwa to nie ma nawet w najgorszym i najbrzydszym miescie Niemiec - Duisburgu.Nastepna sprawa - tylko dzieki euro Zabojad zblizyl sie do niemieckiego dobrobytu.Nie dlatego ze Zabojad naraz byl taki pracowity ale dlatego ze Niemiec na Euro stracil.Doppiero w 2014 place realne w Niemczech wyrownaly sie poziomem z 2000 roku.W tym czasie pensje realne w Europie wzrosly 20-40%..tylko dzieki temu ze za Euro stoja Niemcy.
        • polski_francuz Korzysci i straty 24.07.15, 17:52
          Kto korzysta z Euro i jak, to chcesz pewnie zapytac.

Niemcy: bo ich narodowa waluta bylaby silniejsza i eksport by zmalal. I ich dobrobyt by zmalal. I do Euro parl Mitterand przypuszczalnie z tego powodu.

Francuzi i inni poludniowcy byli przyzwyczajeni do dewaluowania waluty jak mieli za duzo dlugow i potaniali w ten sposob ich splata. Teraz nie moga bo waluta jest kontrowana przez EBC (czy EZB auf deutsch);

W koncu, mozna sie spytac czemu Niemcy nie chca inflacji? Bo taka przezyli, ze sie do dzis o tym pamieta. I nie chca jej raz jeszcze przezywac.

I ostatnie pytanie jest jak to sie skonczy? Ano skonczy sie mala inflacja Euro. Bo inaczej ani Niemcy ani Francja swoich dlugow nie splaca.

A to o syfie i o zabojadzie to zachowaj do Stammtischu. To jest taki poziom.

PF
          • caesar_pl Re: Korzysci i straty 24.07.15, 19:37
            Jak ty pie.....Czemu Niemcy za DM byli bogatsi niz dzis i byli takze mistrzem Swiata w Eksporcie?Czlowieku,zamknij klape gdyz nie przezyles Live zycia w Niemczech za DM i Euro.
            Niemcy wtedy jak i dzis nie walcza z konkurencja cenami,oni maja jakosc.Dlatego Merc znow ma niesamowite zyski,podobnie BMW i inne niemieckie firmy.Jak i 30 lat temu.
            www.spiegel.de/spiegel/print/d-13520346.html
            DEUTSCHLAND ÜBER ALLEN Vergleich der drei größten Exportnationen
            to byly czasy..Niemcy byly Über Alles i DM miala zluzowac $.Pamietam ze Niemcy jezdzili na Wochenende do Nowego Jorku za 399 DM tam i spowrotem na zakupy...ok.4 mln na rk.Dzis do USA rocznie jedzie ani 2 mln Niemcow.Nie stac ich....
            • polski_francuz Niemieccy emigranci 24.07.15, 19:51
              sie osiedlaja w niemieckojezycznej Szwajcarii irytujac szwajcarska rase panow. I tramwaje w Zürichu maja juz napisy "Nur für Schwyzer" by sie tam niemieccy podludzie tam nie pchali.

No sie ich popytaj tych emigrantow jak przezyli ostatnia zmiane kursu franka szwajcarskiego. Cos podobnego czekaloby Niemcy gdyby po Euro przyszla marka.

PF
              • caesar_pl Re: Niemieccy emigranci 24.07.15, 19:57
                Prawidlowo.Zaden Niemiec z tego powodu nie bedzie sie gorszyl.Wroci do Niemiec.Szwajcarzy to tez Niemcy jak i Austryjacy .Chodzi o to ze Polak ktory otrzymal odmowe z Niemiec tlumaczy sobie ten fakt Grunwaldem,wojnami,Oswiecimiem,niechecia Niemcow do Polakow a Niemiec ktory otrzymal kosza w Szwajcarii wracy do Niemiec i nie zarzuca niczego Szwajcarom.
              • caesar_pl Re: Niemieccy emigranci 24.07.15, 20:59
                Niemcy czekali 14 lat by ich pensje realne osiagnely poziom z 2000 roku.
                www.spiegel.de/wirtschaft/service/realloehne-in-deutschland-liegen-hoeher-als-im-jahr-2000-a-1019175.html
                Zabojad juz by dawno palil samochody moze by spalil druga Bastylie czyli Wersal....
                Ale Zabojad w tym czasie mial wzrost pensji realnych,zmniejszenie wieku emerytalnego z 65 na 63 lata.(Niemcy podniesli w tym czasie na 67 lat).Nie rozumiem czemu Niemczory sa takie durne?Nie widza ze ich inni kiwaja?
                • polski_francuz Re: Niemieccy emigranci 24.07.15, 21:36
                  Ludzie sa rozni. Jedni sa dumni ze swojego pochodzenia. Inni je zdradzaja. I ludy sa rozne. Jedni morduja masowo inni padaja ofiaria masowych mordercow.

Jesli o emeryture chodzi to albo we Francji wroci ona do 65 (jak do 1980 roku) czy do 67 lat albo sie zmniejszy. Cudow nie ma.

Tlumacze Ci tylko, ze powrot do silnej marki znaczy zmniejszenia eksportu i problemy gospodarcze dla Niemiec.

Zrozumiales chociaz?

PF
                  • caesar_pl Re: Niemieccy emigranci 24.07.15, 22:56
                    Glupis,gdyz eksperci od DM przepowiadaja,eksport niemiecki sie nie zmniejszy gdyz Niemcy eksportuja jakosc.Chyba zabojadzie nie myslisz ze Mercedesa kupuje sie dlatego ze zostalo ci troche drobnych z wyplaty?
                    • polski_francuz Polska mniejszosc 25.07.15, 10:49
                      Jest sektor produktow z wysoka wartoscia dodana jak Porsche, BMW, Mercedes czy Maschinenbau ale jest wiele innych w ktorych male niemieckie zarobki promowaly eksport. Wzrost wartosci waluty utrudni im eksport.

Ciekaw jestem raczej jak widzisz zarysowujaca sie polityke prezydenta-elekta Andrzeja Dudy w/s popierania polskiej w Niemczech? Wszak Polacy dali wiele praw Slazakom i moga wymagac czegos podobnego od swych sasiadow?

PF
                  • nie-tak Re: Niemieccy emigranci 25.07.15, 01:34
                    polski_francuz napisał:
                    > Tlumacze Ci tylko, ze powrot do silnej marki znaczy zmniejszenia eksportu i pro
                    > blemy gospodarcze dla Niemiec.
                    ---------------------
                    Samozwanczy znaFFFco Niemiec, Niemcy czy mieli DM czy maja Euro byli i sa od czasu do czasu mistrzami swiata w exporcie.
                    zeitgeist-online.de/exklusivonline/nachdenkliches-und-schoengeistiges/1026-als-trojanischer-esel-der-nato-in-den-3-weltkrieg.html
                  • nie-tak Re: Niemieccy emigranci 25.07.15, 01:58
                    polski_francuz napisał:
                    > Tlumacze Ci tylko, ze powrot do silnej marki znaczy zmniejszenia eksportu i pro
                    > blemy gospodarcze dla Niemiec.
                    >
                    > Zrozumiales chociaz?
                    -----------------------------
                    Samozwanczy formuowy profesorze, znaFFFco z bozej laski naucz sie jednego ze export zalezy od jakosci i stanu technicznego wyrobu a nie od wysokosci pieniadza. Masz najlepszy przyklad ze francuskie szrot auto nie moze sie rownac z BMW czy Audi, czy ... i nie moze byc sprzedawany francuski szrot po takiej cenie jakie jest sprzedawane niemieckie auto. Masz najlepszy przyklad Szwajcarie mimo ze szwajcarska waluta dosc wysoko stoi wyroby szwajcarskie maja popyt na swiecie w przeciwnosci do francuskich. Szwajcarski wyrob tak jak niemiecki to JAKOSC. Wiec napisz nam od czego zalezy export ale tym razem poprawnie. : -))))))))))))))
    • mara571 ty nie rozumiesz podstawowych rzeczy 22.07.15, 22:42
      polski_francuz napisał:

>A mianowicie, ze François Hollande zaproponowal m
      > ianowanie jednego ministra finansow dla strefy Euro i ze Schäble te propozycje
      > popiera. Wymagac to bedzie jednak zmiany umow europejskich, ktore takiej funkcj
      > i nie przewiduja.

A to jest obecnie niemozliwe.

> Ten wniosek z kryzysu idacy w kierunku wiekszej integracji Europy wydaje mi sie
      > pozytywny i sluszny. Gdyz wspolna waluta musi znaczyc wspolna polityka ekonomi
      > czna. Inaczej byc nie moze, ze zacytuje jedna z postaci politycznych XX wieku.

PF unia walutowa wielu panstw na roznym etapie rozwoju nie moze sie udac.
      Nawet gdyby faktyczne ustanowiono europejskiego ministra finansow i wspolny budzet krajow unijnych konieczne bylby transfer ca 10% wspolnego budzetu do regionow slabiej rozwinietych.
      Sadzisz, ze Francuzi czy Niemcy sie na to zgodza?

> Moze warto porozmawiac o tym i o wejsciu Polski do strefy Euro powazniej przed
      > nadchodzacymi wyborami do Sejmu?

Gdyby Grecy pozostali przy drahmie dzisiejszy dramat nie mialby miejsca. Przez dewaluacje drahmy mogliby poprawic swoja konkurencyjnosc.
      Podobny problem maja Wlosi ze swoim przemyslem: koszty pracy sa o 30% za duze. Z lira problemu by nie bylo.
      • polski_francuz New York i Alabama 23.07.15, 10:15
        " PF unia walutowa wielu panstw na roznym etapie rozwoju nie moze sie udac."

W Stanach sie udalo. Czy my gorsi?

"konieczne bylby transfer ca 10% wspolnego budzetu do regionow slabiej rozwinietych."

Transfery sa i dzisiaj. Polska czy Czechy zen korzystaja. A zreszta, trzeba negocjowac. Tusk pomoze w znalezieniu kompromisu.

" Gdyby Grecy pozostali przy drahmie dzisiejszy dramat nie mialby miejsca."

Nie ma co gdybac. Jakbym moja kolezanke malzonke slyszal:)

PF
        • a12avenger2 Re: New York i Alabama 23.07.15, 16:35
          P_F, wybacz moją polemiczną dosadność, ale... dalej bełkoczesz. Bełkoczesz a la papuga europejskiego/unijnego, lewacko-liberalnego mainstreamu. Mainstreamu OPŁACANEGO przez Berlin i Paryż. Ergo, każda inna opinia/zdanie, jest a priori, nawet jeszcze przed wygłoszeniem, jest rugowana. Jako nie political corectness?

P_F, czy Ty nie rozumiesz, że SUKCES Europy, ów globalny sukces, czyli ekspansja/kolonizacja, wziął się z silnej, wzajemnej konkurencji mocarstw kolonialnych (choć na wspólnym, zgodnym, grecko-rzymsko-chrześcijańskim podłożu), a nie z unijnej/socjalistycznej/jewropejskiej urawniłowki? P_F, naprawdę Cię nie rozumiem; zgrywasz na tutejszym forum inżyniera/inteligenta, a jesteś podatny na euro-propagandę, niczym twoi poprzednicy na "propagandę sukcesu" ery Gierka.

Świadomie bądż nieświadomie realizujesz pangermańską ideologię, podporządkowanej Niemcom politycznie i gospodarczo, półkolonialnych państw w ramach tzw. Mittel Europe. Nie wspominając o haniebnej i obelżywej, również pangermańskiej, idei Judeopolonii... Czyli polsko-żydowskiego protektoratu Rzeszy (polskie chłopstwo i żydowska burżuazja...)...

P_F, Stany, czyli NARÓD AMERYKAŃSKI, został wykuty z anglosasko-protestanckiego diamentu, oszlifowanego przez podbój Indian i kolonizację całego kontynentu w USA-ński brylant. Ergo, tak naprawdę było to stricte jednorodni etnicznie i religijnie (anglosasi i protestanci) ludzie. Co, zapomniało się o XIX-wiecznych limitach dla katolików i Żydów, hehe?

P_F... "Nie ma co gdybać"? I Ty to mówisz (piszesz)? Rzekomy inżynier? Negujesz empiryzm? R&D? Łomatko... bełkot nad bełkotami...
          • polski_francuz Re: New York i Alabama 23.07.15, 17:46
            "Rzekomy inżynier?"

No to dam Ci scoop, na jaki zaslugujesz. Moj dyplom mgr inz i doktorski sa podpisane przez sekretarza KC PZPR.

Co Ty na to:)

PF
            • ubiquitousghost88 Tow. Pefcia... 23.07.15, 17:57
              Znaczy lojalka pomogła?
              I teraz powiedz, że ja nie mam nosa.
              A Tow. Sekretarz, to ten, co powierzchnie uprawne w haktarach mierzył, czy ten co nas zadłużył?
              Łza się w oku kręci...:)
        • mara571 Re: New York i Alabama 23.07.15, 22:42
          Pozdrowienia dla kolezanki malzonki.
          Historie amerykanskiej waluty opisal szczegolowo Hong Songbing w Wojnie o pieniadz. Warto przeczytac.
          Sprobuj porownanac New York i Alabame na gruncie europejskim z Grecja i Luksemburgiem.
          Jeszcze raz powtarzam: nie zaczyna sie budowy domu od dachu.

Unijne programy dla bylych demoludow nie przekraczaja 1% PKB wszytkich krajow Uni.
          W Niemczech zbliza sie 25 rocznica Anschlussu DDR. Juz sie pojawiaja pierwsze oceny i zapewne bedzie okazja o tym dyskutowac.
          PS. Pojawil sie ekonomista, ktory chce podatku solidarnosciowego na Grecje. Jego propozycja wzbudzila naturalnie entuzjazm wsrod mieszkancow Niemiec.
          • polski_francuz Re: New York i Alabama 24.07.15, 09:59
            "Pozdrowienia dla kolezanki malzonki."

Dzieki

"Jeszcze raz powtarzam: nie zaczyna sie budowy domu od dachu."

Powiedzmy, ze teren jest bagnisty w trakcie osuszania i ze dom trzeba budowac. Wonczas zaczynasz od dachu.

A ogolnie, robimy wspolnote z krajow niegdys wrogich, krajow niegdys chcacych wyniszczyc innych, czesto, gesto nieprzyjaznych. Bo rozum podpowiada, ze razem bedziemy cos znaczyc w przyszlosci. Do takiej budowy nie trzeba inzyniera budowlanca ale kogos o glebokim przekonaniu, zdolnosci do kompromisu i duzej inteligencji.

Tiens, np. doktora PWr na ten przyklad, jak pani Kazmierczak:)

PF
            • xystos Re: New York i Alabama 24.07.15, 10:11

W referendum glosowalem ZA przystapieniem
              kraju do EU ale tylko z jednego powodu-zeby nigdy
              wiecej w.europie wojen niebylo
              jezeli zas.chodzi o sprawiedliwosc.spoleczna nigdy
              w unie niewierzylem a zwlaszcza w solidarnosc finansowa miedzy.euro-landami,jest.ryzyko ze.EU
              niedotrwa swych.setnych "narodzin",ze sie wczesniej
              rozpadnie.a europejczycy powroca do barbarzynstwa
              przedunijnego,niestety.

ZEN
    • a12avenger2 P_F, łykasz tę propagandową, pangermańską 22.07.15, 23:19
      papkę jak te wasze, żabojadzkie gęsi paszę z rur wtykanych im wprost do żołądków, a hodowane na przetłuszczone wątróbki.

Kolego, grozi Ci polityczno-medialna marskość wątroby, hehe...

IV Rzesza zbliża się coraz większymi krokami, a Ty ćpunowi proponujesz kurację w postaci tzw. złotego strzału...?!

Zrozum wreszcie, że w strefie euro powinny znależć się TYLKO i WYŁĄCZNIE Niemcy wraz z ich wasalami w postaci krajów Beneluksu i Austrii. No, może jeszcze takie mikrusy jak kraje nadbałtyckie i Słowacja; również w ramach pangermańskiej ideologii Mittel Europe (podporządkowane jako poddostawcy niem. gosp.)...
      • polski_francuz Co lykam? 23.07.15, 10:28
        Troche francuskiej propagandy (RTL glownie), troche niemieckiej (Der Spiegel), troche polskiej (GW i fora) a zem w Polsce wychowan i zylem w 5 krajach swiata to syntetyzuje po swojemu.

Aha, i tez takie czy inne pigulki od czasu do czasu.

PF
        • br0f Re: Co lykam? 23.07.15, 14:11
          problem twoj polega na tym ze nie potrafisz myslec samodzielnie, brak ci zdolnosci do myslenia przyczynowo skutkowego. powtarzanie pojec wytrychow i skrotow myslowych zastapilo tobie zdrowy rozsadek. na pocieszenie dodam nie jestes odosobniony . rzesza automatonow produktow propagandy zwieksza sie
    • felusiak1 Milton Friedman 22.07.15, 23:59
      przed wieloma, wieloma laty mówił, ze unia monetarna bez unii fiskalnej nie ma racji bytu i skończy sie katastrofą......
      Powołanie ministerstwa finansów eurozony to pierwszy krok do unii fiskalnej.
      Nie wiem czy to dobrze czy źle ale wiem, że rządy państwowe zostaną pozbawione czesci władzy.
      Trudno powiedzieć jak odbiorą to wyborcy głosując na bezzębny rząd.
      • eva15 Połowa prawdy Miltona Friedmana 23.07.15, 00:43
        M. Friedman mówi o unii fiskalnej, ale to tylko połowa medalu, jego jedna strona, drugą połową/stroną jest konieczność unii transferu socjalnego. Każde państwo - obojętne czy narodowe, czy supranacjonalne - jeśli pobiera podatki, to musi dokonywać redystrybucji tychże, czyli transferować.

Niemcy jako federacja mają wspólnotę fiskalną i dzięki temu dokonują redystrybucji pieniędzy podatnika transferując kasę z landów bogatszych do biedniejszych (Länderfinanzausgleich).
        Rezultat jest taki, że jak dotąd tylko jeden land - Bawaria- z pozycji biorcy subwencji przeszedł do pozycji dawcy. Cała reszta ani myśli - bo po co się wysilać, skoro dostaje się dopłaty? Paradoksy widoczne są gołym okiem - tak np. w opłatach za usługi komunalne, np. żłobki. Podczas gdy landy płatnicy netto pobierają od swoich mieszkańców wysokie opłaty za żłobki dla dzieci, landy biorcy subwecji dają swym mieszkańcom żłobki albo za darmo, albo za niską opłatą. Stać ich. Gdyby nie było Länderfinanzausgleich, musieliby na takie luksusy zaciąógać kredyty, a tak nie muszą, mają za frico.

Myślę, że Francuzi i Włosi dokładnie się przyjrzeli niemieckiemu systemowi i bardzo chcą go na własnej skórze przećwiczyć.
      • polski_francuz Re: Milton Friedman 23.07.15, 10:16
        A kto przewidzial wojne secesyjna?

Historia idzie jak idzie i trzeba raczej, jak Kohl, sie zlapac za poly jej plaszcza by sie dac poniesc do przodu.

PF
      • mara571 Milton Friedman dla wszystkich po polsku 23.07.15, 16:58
        i angielsku (link w tekscie)

blogi.ifin24.pl/trystero/2011/09/28/milton-friedman-o-euro-i-strefie-euro/
      • dicksmith Re: Milton Friedman 24.07.15, 03:58
        Tu akurat Friedman sie nie pomylil. Tylko jak sobie wyobrazic unie fiskalna bez unii terytorialnej i wprowadzenia jednego rzadu europejskiego?
        • zeitgeist2010 daleka droga do unii fiskalnej 25.07.15, 10:57
          dicksmith napisał:

> Tu akurat Friedman sie nie pomylil. Tylko jak sobie wyobrazic unie fiskalna bez unii terytorialnej i wprowadzenia jednego rzadu europejskiego?

and here is the rub. 60 poslow CSU/CDU czyli partii Merkel glosowalo przeciwko 3 pakietowi pomocy dla Grecji. Wczorajsze badanie opinii publicznej w niemczech : 71% Niemcow nie wierzy ze 3 pakiet polepszy sytuacje w grecji.

w panstwach czlonkach Unii i Euro rosna jak grzyby po deszczu partie z lewa i prawa, ktore sa wyrazem sprzeciwu wobec wspolnej waluty w obecnej formie i sprzeciwem wobec obecnej konstrukcji UE.

Ja walcze o to, by to sie zmienilo na lepsze. Swiat bez funkcjonalnej hegemonii Europy to swiat gorszej jakosci.
          • ubiquitousghost88 Re: daleka droga do unii fiskalnej 25.07.15, 16:29
            To, to.
            Ostatni raz Europa zademonstrowała pozytywy swej hegemonii, mordując Kadaffiego.
            Przedtem, rozwalając najszczęśliwszy socjalistyczny kraj - Jugosławię.
            Dalej do tyłu nie pójdę, bo tam cuchnie holokaustem itp., itd...
            • free-sound Re: daleka droga do unii fiskalnej 06.08.15, 23:12
              ubiquitousghost88 napisał:
              > To, to.
              > Ostatni raz Europa zademonstrowała pozytywy swej hegemonii, mordując Kadaffiego
              > Przedtem, rozwalając najszczęśliwszy socjalistyczny kraj - Jugosławię.
              > Dalej do tyłu nie pójdę, bo tam cuchnie holokaustem itp., itd...

Ej, doktorku z mopem,
              [i]"dalej do tyłu" nie pójdziesz, fakt, bo całkiem wywinąłbyś stylistycznego orła.
              Tak pacnie! Słownik poprawnej polszczyzny w garść i do roboty.
          • dicksmith to po co sie bylo porywac z motyka na slonce? 26.07.15, 00:10
            a moze o to wlasnie chodzilo, zeby zrealizowac nazwijmy to Plan Goebbelsa?
        • j-k unia - fiskalna bez problemu 29.07.15, 15:29
          dicksmith napisał:
          Tylko jak sobie wyobrazic unie fiskalna bez unii terytorialnej i wprowadzenia jednego rzadu europejskiego?

bardzo prosto, jako Unie Panstw - te RZECZYWISTA
          czyli wspolna polityka nie tylko monetarna, ale i podatkowa itd...
          do tego nie potrzeba JEDNEGO Panstwa federalnego - like USA...

J.K.
          ekonomista.
    • xystos Re: Minister finansow strefy Euro? 24.07.15, 09:41

"Czemu Chiny utajniają rzeczywisty stan rezerw złota?"

"Jednym z głównych celów Chin jest umiędzynarodowienie juana oraz włączenie go do koszyka walutowego Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Aby tego dokonać, Chiny musiały uaktualnić zarówno wysokość rezerw walutowych, jak i złota. Ostatnim razem ujawniony przez Chińczyków poziom rezerw z 2009 roku wskazywał, iż rządowe rezerwy złota wynoszą 1054 tony.

Na temat tego, ile złota posiada Ludowy Bank Chin spekulowano wielokrotnie, m.in. na tym blogu. Najnowsza publikacja okazała się ogromnym zaskoczeniem. Ogłoszono bowiem, że rezerwy banku centralnego wynoszą nie 3500 ton, co było pewnym konsensusem, lecz 1658 ton. Na przestrzeni ostatnich 6 lat rezerwy zwiększały się rzekomo o 100 ton rocznie.

Aktualizacja rezerw była w pewnym stopniu wymuszona przez MFW, ale w mojej ocenie wysokość rezerw jest znacznie zaniżona. Nie tak dawno w jednym z wywiadów podkreślałem, że Chińczycy najprawdopodobniej ogłoszą, iż mają znacznie mniej złota niż w rzeczywistości, ale poziom 1600 ton był dla mnie sporym zaskoczeniem.

Czemu Chińczycy nie opublikowali rzeczywistego stanu rezerw złota?

a) Negocjacje z MFW.

Od kilku lat Chiny negocjują z MFW na temat włączenia juana do koszyka walut. Obecnie SDR jest kompozycją dolara, euro, funta oraz jena. Amerykanie mający prawo veta w MFW przez lata blokowali wszelkie negocjacje.

Być może w zamian za kosmetyczną aktualizację stanu rezerw złota władze USA zgodziły się na ustępstwa umożliwiające bezkolizyjne włączenie chińskiego juana do koszyka SDR, na czym faktycznie najwięcej ucierpi dolar oraz USA.

W październiku najprawdopodobniej usłyszymy, że juan po 5 latach negocjacji został oficjalnie włączony do koszyka walut.

b) Rezerwy walutowe.

Absolutna większość chińskich rezerw walutowych wycenianych na 3,7 bln USD przetrzymywana jest w krótkoterminowych obligacjach USA. Informacja, iż rezerwy rządowe wynoszą nie 1050 ton, a powiedzmy 5000 ton złota, natychmiast nasunęłaby pytanie, skąd Chińczycy wzięli tyle złota? Skoro oni je mają, to kto je stracił? Te pytania przełożyłyby się na dużo wyższe ceny metalu, co zachwiałoby i tak nadwyrężoną równowagę na rynkach walut papierowych, w których Chińczycy mają 98,4% rezerw.

c) Kontynuacja importu po promocyjnych cenach.

Odnośnie chińskich rezerw złota wypowiadał się ostatnio Roland Wand – dyr. generalny chińskiego oddziału World Gold Council twierdząc, iż „złoto stanowi 1,6% chińskich rezerw, podczas gdy idealnie byłoby by stanowiło 5%. Gdyby Chiny ogłosiły dziś, że 5% naszych rezerw walutowych stanowi złoto przełożyłoby się to na ogromny wzrost globalnego popytu, jak i cen złota. To z kolei zaszkodziłoby naszym obywatelom”.

Ostatecznie, rząd Chin, jako jeden z nielicznych, intensywnie zachęca swoich obywateli do lokowania oszczędności w złoto.

Jakie cele mają Chiny?

Od ponad 20 lat gospodarka chińska rośnie najszybciej na świecie. Wg parytetu siły nabywczej Chiny są już gospodarką nr 1. Na arenie międzynarodowej nadal są jednak traktowani jako kraj rozwijający się aspirujący do czołówki.

W najbliższych latach polityka Chin skupi się na:

a) Umiędzynarodowieniu juana tak, aby z waluty transakcyjnej stał się także walutą rezerwową. Dzięki temu Chiny staną się bardziej wiarygodnym partnerem na arenie międzynarodowej.

b) Przygotowanie podłoża pod twardą walutę (luźne powiązanie waluty ze złotem) wraz z dalszym przekształcaniem gospodarki centralnie planowanej w gospodarkę wolnorynkową.

c) Posiadanie znacznych rezerw walutowych zapewniających ochronę przed skutkami pęknięcia baniek spekulacyjnych (akcje, nieruchomości) na rynku lokalnym.

d) Dywersyfikacja rezerw dolarowych na inne aktywa.

e) Budowa alternatywnego (w stosunku do zachodu) rynku zbytu. Nowy szlak jedwabny oraz AAIB.

f) Doprowadzenie do utraty przez USA statusu globalnego hegemona."

zródlo: internet

ZEN
      • karbat Re: Minister finansow strefy Euro? 25.07.15, 12:13
        dzisiejsi komisarze nie ogarniaja dzisiejszego unijnego burdelu ( m. in finanse) ,
        a jutro chca miec jeszcze wiecej kompetencji , wiekszy wplyw finansowy na euro kraje ?

ciekawe jak ten, czy inny unijny komisarz bedzie chcial prowadzic wspolna
        gospodarke finansowa dla Luksemburga- Portugalii Holandii lub Holandii i Slowacji
        czy tez np Hiszpanii z 30 % owym bezrobociem .

wspolna polityka finansowa Euro, dla Grecji i Niemiec, dla Austrii i... Lotwy itd

strefa Euro, poglebia konflikty, unijne tendencje odsrodkowe . a mialo byc tak pieknie ...
        unia finansowo - transferowa strefy Euro, wprowadzenie kolejnego podatku na Unie
        bedzie cemetowac Euro- Unie ?

wspolna waluta , wspolny Minister finansow ma sens dla krajow Holandia, Austria, Belgia ,
        Austria , Niemcy i kraje skandynawskie, reszta, ... kolejne pojedyncze kraje, moze ... za dwadziescia lat, jak sie dobrze o to postaraja .

poki co Unie ... weryfikuje ... Anglia , nie uwzglednicie naszych propozycji , -
        iddzie sie pieprzyc, unijni komisarze .

• polski_francuz Ciag dalszy nastapil 25.07.15, 18:35
      Le Figaro cytuje Spiegla (nie znalazlem artykulu), ktory pisze ze Schäuble i ludzie z jego ministerstwa finansow chca stworzenia ministerstwa finansow strefy Euro z wlasnym budzetem i z prawem ustanawiania podatkow.

Wow, ale mialem nosa z tym wywiadem. Sprawy rzeczywiscie przyspieszaja.

PF
      • karbat Re: Ciag dalszy nastapil 25.07.15, 19:23
        polski_francuz napisał:

> ze Schäuble i ludzie z jego ministerstwa finansow chca stworzenia ministerstwa finansow >strefy Euro z wlasnym budzetem i z prawem ustanawiania podatkow.

witaj komuno z komitetem centralnym .

wspolna polityka finansowa . - Jednakowe podatki dla ... Luxemburga
        i Grecji . Jednakowe podatki dla ... Hiszpanii i Holandii , dla Niemiec i Slowacji ...
        dla Wloch i Belgii , hehehe

juz widze jak beda przedstawiciele poszczegolnych krajow skakac sobie do oczu .
        przypadek z Grecja to drobmnostka .

> Sprawy rzeczywiscie przyspieszaja.

G ... . a nie przyszpieszaja , na razie media gembuja i spekuluja .

wspolne podatki maja szanse jedynie , gdy sie utworzy Euro
        dla Europy polnocnej i wprowadzi Liry dla poludnia i Francuzow .

juz widze jak Niemcy opodatkowywuja sie na rzecz unijnego budzetu ,
        jak beda z Niemca , Holendra sciagac podatki na ... Cypr, Grecje , Portugalie ...
        • karbat Re: Ciag dalszy nastapil 25.07.15, 19:31
          Schaeuble ... z francuzem decyduja o postaci strefy .... Euro ,
          reszta ma b ... klaskac ..., no super .

Schaeuble z unijnimi komisarzami powinni ten model
          unii transferowej najpierw ..... przetestowac na szczurach .

Unia transferowa ... zaproszenie do kantow i oszustw . w skali krajow .

na skale regionow mamy juz dzis oszustwa w unii na dziesiatki miliardow
          Euro rokrocznie . Wlosi , Polska jest niezla w te klocki .
      • dicksmith Re: Ciag dalszy dopiero nastapi 26.07.15, 00:17
        gdy sie Unia doigra wojen domowych... a mialo byc tak pieknie, keine grenzen, keine krieg
        • nie-tak Re: Ciag dalszy dopiero nastapi 26.07.15, 00:53
          dicksmith napisał:

> gdy sie Unia doigra wojen domowych... a mialo byc tak pieknie, keine grenzen, k
          > eine krieg
          -------------------------
          Pokojowa nagroda Nobla przyznana sama sobie za protekcja takiego samego nobilisty zza oceanu do czegos "zobowiazuje": Afagnistan, Ukraina, Libia, Irak, Egipt, Kurdystan, ... itd. mordowanie ludzi idzie dalej.
      • mara571 sorry PF, zakladam nowy watek 26.07.15, 10:56
        bo ten juz jest za dlugi, a temat nieslychanie wazny.
        • polski_francuz Re: sorry PF, zakladam nowy watek 26.07.15, 10:59
          Zgadzam sie i sie dopisze.

PF
          • 5magna Re: sorry PF, zakladam nowy watek 29.07.15, 03:26
            Unia kaput....

endoftheamericandream.com/archives/the-economic-and-financial-problems-in-europe-are-only-just-beginning
    • zeitgeist2010 Schäuble lepsze notowania od Merkel 05.08.15, 18:56
      vox populi niemieckiego sie liczy
      • karbat Re: Schäuble lepsze notowania od Merkel 06.08.15, 23:46
        gdyby on nie jezdzil na wozku ... Merkel NIGDY nie bylaby kanclerzem .

Schauble powinien glosno powiedziec Niemcom ,ze zawsze beda platnikiem netto
        i ... w jakiej wysokosci rokrocznie , na kogo pojdzie jego kasa .

w komunistycznej unii transferowej , jedni beda koloryzowac statystyki ,
        inni beda na to zapieprzac . pole do kombinacji , machinacji zostanie otwarte .

unia transferowa ma sens pod warunkiem brutalnych reform w wielu krajach unii .
        Kraje slabe gospodarczo , beda przez mocne, dla nich, Euro zarzniete .

A co sie stanie z Unia transferowa jesli ... np. Niemiec , Holender , Austriak
        popadna w kryzys gospodarczy ... . kto bedzie transferowac kase np. dla ..
        Grecji , Portugalii , .... Polski itd itp ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka