Dodaj do ulubionych

Mam pytanie.

24.10.15, 18:21
Czy Kapitalizm to religia?
Obserwuj wątek
    • gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:26
      nie jest
      superspec napisał:

> Czy Kapitalizm to religia?
    • felusiak1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:40
      Antykapitalizm to religia.
      • gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:43
        nie jest...!

felusiak1 napisał:

> Antykapitalizm to religia.
        • czuk1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:46
          Jak można utożsamiać ideologię/światopogląd z doktryną społeczno-ekonomiczną-ustrojową ?
          • gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 19:01

jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:)
            najlepiej na przykladach...!!!
            czuk1 napisał:

> Jak można utożsamiać ideologię/światopogląd z doktryną społeczno-ekonomiczną-u
            > strojową ?
            • czuk1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 19:09
              Na dwóch wątkach prowadzony jest zupełnie podobny temat.

Gobo mnie pyta:
              > jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:)
              > najlepiej na przykladach.

Nie ma sensu - nie prowadząc dyskursu filozoficznego - porównywać tych dwóch pojęć . A to dlatego, że religia jest wiarą w Boga/bogów a ateizm jest ruchem społecznym (anty teizmem) których członkowie nie wierzą w boga a uznają, że Bóg (wiara w Boga/bogów) nie jest mu potrzebna.
              • gobo2 sens jest, podaj przyklady, a dyskurs filozoficzny 25.10.15, 12:11
                sie dostosuje...!!!
                czuk1 napisał:

> Gobo mnie pyta:
                > > jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:)
                > > najlepiej na przykladach.
                >
                > Nie ma sensu - nie prowadząc dyskursu filozoficznego - porównywać tych dwóch pojęć ....
                • czuk1 Re: sens jest, podaj przyklady, a dyskurs filozof 25.10.15, 16:17
                  Wątek jest na inny temat.
                  Ponadto. Nie mam czasu....lecz chorobę w rodzinie.
          • erka-4 skoro Marks był ideologiem ... 24.10.15, 20:23
            ... komunizmu i KAPITAŁ napisał no to ten kapitalizm musi być ideologią taką samą jak religia.
            Ludzie za religię życie oddawali co czynią też dzisiaj,za komunizm miliony zginęły a za kapitalizm giną dziś codziennie.
            Więc co to za różnica ?
            • czuk1 Re: skoro Marks był ideologiem ... 24.10.15, 22:28
              erka-4. Teraz te pojęcia - komunizm bądź kapitalizm tracą na znaczeniu, stały się niezgodne z pierwotnymi pojęciami. Widać to na przykładzie Chin, USA,...
              Kapitalizm (owszem) jest jakąś ideologią ale bardziej jest to – system ekonomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, wolnej przedsiębiorczości, wolnym obrocie towarami i usługami oraz na wolnej konkurencji pomiędzy ludźmi. Nie ma przymusowego kapitalizmu, kapitalizm nie sprawdził się, ulega erozji i zaczyna być nakierowany nie na kapitał a na sprawy socjalne ludzi.
              Dlatego nie mogę zgodzić się, że...." za kapitalizm ? giną dziś codziennie.." miliony.
              • erka-4 Re: skoro Marks był ideologiem ... 25.10.15, 06:33
                czuk1 napisał:

> erka-4. Teraz te pojęcia - komunizm bądź kapitalizm tracą na znaczeniu, stały s
                > ię niezgodne z pierwotnymi pojęciami. Widać to na przykładzie Chin, USA,...

- tu masz rację,jest to zaprzeczenie ,że komunizm kapitalizmowi był lub jest wrogiem,i odwrotnie.

> Kapitalizm (owszem) jest jakąś ideologią ale bardziej jest to – system ek
                > onomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, wolnej przedsiębiorc
                > zości, wolnym obrocie towarami i usługami oraz na wolnej konkurencji pomiędzy l
                > udźmi. Nie ma przymusowego kapitalizmu,kapitalizm nie sprawdził się,

- moim zdaniem,wszystko co człowiek łączy z życiem drugiego człowieka oraz swoim i próbuje to jakoś tłumaczyć jest czysto ideologiczne,natomiast to co mówisz o wolności prywatnej to jest zwykła anarchia,chwycona za mordę przez grupę,której ta anarchia ma służyć.
                Wolność i swoboda tak zwanych środków produkcji oraz ludzkiej pracy to anarchia totalna czyli utopia,a utopia to też ideologia,którą Człowiek zrealizuje w Niebie,bo Duch jeść nie musi.

ulega erozji i zaczyna być nakierowany nie na kapitał a na sprawy socjalne ludzi.
                > Dlatego nie mogę zgodzić się, że...." za kapitalizm ? giną dziś codzien
                > nie.." miliony.

- panta rhei,a więc normalka i masz trochę racji jedni giną za a drudzy przeciw.
                Europy nie ma sensu przypominać,wystarczy popatrzeć na tych biednych Arabów dzisiaj.
                Wszystko płynie i upływa,i wszystko się zmienia,jedynie nie Człowiek,a to brzmi bardzo "dumnie".
    • uu1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:45
      superspec napisał:

> Czy Kapitalizm to religia?
      Jeżeli przyjąć założenie, że religia to droga do zjednoczenia z Istotą Najwyższą - to kapitalizm jest religią. Religią pieniądza.

------------------
    • xystos Re: Mam pytanie. 24.10.15, 20:25

.. tak! to wiara w Mamona.

ZEN
    • obrotowy w skrajnych wypadkach - tak. 25.10.15, 06:47
      - dla tych - dla ktorych pieniadz jest Bogiem.

dla wiekszosci jjednak zyjacych w kapitalizmie pieniadz Bogiem nie jest, a tylko waznym celem ich dzialalnosci - ale sa i inne cele: samoakceptacja, rozwoj wewnetrzny i zawodowy, rodzina, uczucia...
    • antyk-acp20 Re: Mam pytanie. 25.10.15, 07:20
      Nie. Kapitalizm to system gospodarczy oparty na prywatnej własności kapitału. By kapitał istniał warunkiem jest system monetarny. Tak więc rdzeniem kapitalizmu jest prywatna własność. Czy prywatna własność może być religią? Nie.
      • antyk-acp20 Re: Mam pytanie. 25.10.15, 07:26
        Nawet komunizm był tak naprawdę kapitalizmem. Tylko że bez prawa do posiadania kapitału przez obywateli od pewnej wysokości.
        • kaszebe12 Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzisiaj... 25.10.15, 07:36
          Jeden z drugim maja malo wspolnych cech...-ten poprzedni byl kapitalizmem produkcyjnym , dzisiejszy jest kapitalizmem "czysto" finansowym i scisle etnicznym , zdominowanym przez czesto przestepcza spekulacje. -Slowo "przestepczosc" jest eufemizmem w przypadku spekulacji i zyskow opierajacych sie nawet na...ludzkim glodzie.
          " Swiecka religia Zydow jest obrot , swieckim bogiem Zydow jest Pieniadz" -Karl Marx.
          • antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzisiaj... 25.10.15, 07:54
            Czyżbyśmy już nic nie kupowali? Co do spekulacji - jest niezbędna w kapitalizmie Zapewnia płynność na rynku. Bo to spekulanci kupują akcje mimo że ich nie potrzebują. Gdyby nie było spekulacji rzadko kiedy dochodziłoby do transakcji na giełdzie. A giełda to ważne miejsce - pozyskuje się na niej kapitał na inwestycje. Czyli bez spekulacji gospodarka słabiej by się rozwijała. Dziś 99% operacji to spekulacja. Głównie na pochodnych. Rozwinęła się tak bo służy zabezpieczeniu przed zmiennością cen. Skąd zmienność cen? Przez upadek Bretton Woods. Dlaczego ten system upadł? Przez wojnę w Wietnamie. Czyli komunizm przyczynił się do dzisiejszego banksterstwa. Paniał?
            • kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 09:52
              " Dzis 99% operacji to spekulacja. Glownie na pochodnych"...zabezpiecza przed zmiennoscia cen ? -Jestes tego pewny ? -Plynnosc na rynku ?
              • antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 09:57
                Tak, jestem tego pewien. Bez tego wracamy do feudalizmu.
                • kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:14
                  Zgadzam sie z niezbednoscia spekulacji na gieldach.-Jest to zjawisko zupelnie normalne pod warunkiem , ze owa spekulacja przyjmuje pewne normy etyczne usankcjonowane kontrola niezaleznych organizmow czy kontrola panstwa. -Zgadzam sie z NIEAKTUALNA dzisiaj teza gieldowa - motorem inwestycyjnym napedzajacym produkcje przedsiebiorstw...to pozostalo juz tylko teoria , niczym wiecej. -Praktyka pokazuje zupelna odwrotnosc. - Dzisiaj spekulacja moze byc tylko kojarzona z otwartym , planetarnym gangsteryzmem , a spekulanci z mega mafia.
                  • antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:34
                    OK. Sklepikarze oszukują. Zamknijmy zatem wszystkie sklepy.
                • czuk1 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:47
                  Potwierdzam.
                  ....bankster...
              • antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:04
                Myślisz że nie? Każdy może zainwestować na Forexie swoje centy czy grosze. I przegrać je niemal na 100%. Ale tak naprawdę na Forexie firmy zabezpieczają swoje pozycje gdy kupują towar w innej walucie.
                • kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 11:49
                  - Nie , antyk ! - Odpowiedz "Sklepikarze oszukuja.-Zamknac zatem wszystkie sklepy" jest zbyt latwa. -Trudno nazwac sklepikarzami mala grupe finansowych gangsterow , ktorzy przejeli faktyczna wladze na zachodzie. - Swiatowy "kryzys" , Serbia , Bosnia , "kosowo" , Somalia , Indonezja , Guatemala , Liban , Afganistan , Irak , Syria , Ukraina , Libia etc , etc...masowy exodus do Europy , miliony ofiar , doszczetnie zniszczone kraje , podtrzymywany , kontrolowany chaos...w imie czego ? -W czyim interesie ? -Dla dobra przecietnego Amerykanina , Anglika czy Francuza ? -W imie "rozwoju gospodarczego" ?
          • gobo2 wytworca wczoraj, sprzedawca dzisiaj 25.10.15, 12:31
            usa w roli panienki, co nie leci na kase...
            www.youtube.com/watch?v=PqbwtxE3I3Y
            kaszebe12 napisał:

> Jeden z drugim maja malo wspolnych cech...-ten poprzedni byl kapitalizmem produ
            > kcyjnym , dzisiejszy jest kapitalizmem "czysto" finansowym ...(...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka