superspec 24.10.15, 18:21 Czy Kapitalizm to religia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:26 nie jest superspec napisał: > Czy Kapitalizm to religia? Odpowiedz Link Zgłoś
gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:43 nie jest...! felusiak1 napisał: > Antykapitalizm to religia. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:46 Jak można utożsamiać ideologię/światopogląd z doktryną społeczno-ekonomiczną-ustrojową ? Odpowiedz Link Zgłoś
gobo2 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 19:01 jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:) najlepiej na przykladach...!!! czuk1 napisał: > Jak można utożsamiać ideologię/światopogląd z doktryną społeczno-ekonomiczną-u > strojową ? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 19:09 Na dwóch wątkach prowadzony jest zupełnie podobny temat. Gobo mnie pyta: > jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:) > najlepiej na przykladach. Nie ma sensu - nie prowadząc dyskursu filozoficznego - porównywać tych dwóch pojęć . A to dlatego, że religia jest wiarą w Boga/bogów a ateizm jest ruchem społecznym (anty teizmem) których członkowie nie wierzą w boga a uznają, że Bóg (wiara w Boga/bogów) nie jest mu potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
gobo2 sens jest, podaj przyklady, a dyskurs filozoficzny 25.10.15, 12:11 sie dostosuje...!!! czuk1 napisał: > Gobo mnie pyta: > > jaka ideologia...jaka doktryna...? mozesz jasniej...?!:) > > najlepiej na przykladach. > > Nie ma sensu - nie prowadząc dyskursu filozoficznego - porównywać tych dwóch pojęć .... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sens jest, podaj przyklady, a dyskurs filozof 25.10.15, 16:17 Wątek jest na inny temat. Ponadto. Nie mam czasu....lecz chorobę w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 skoro Marks był ideologiem ... 24.10.15, 20:23 ... komunizmu i KAPITAŁ napisał no to ten kapitalizm musi być ideologią taką samą jak religia. Ludzie za religię życie oddawali co czynią też dzisiaj,za komunizm miliony zginęły a za kapitalizm giną dziś codziennie. Więc co to za różnica ? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: skoro Marks był ideologiem ... 24.10.15, 22:28 erka-4. Teraz te pojęcia - komunizm bądź kapitalizm tracą na znaczeniu, stały się niezgodne z pierwotnymi pojęciami. Widać to na przykładzie Chin, USA,... Kapitalizm (owszem) jest jakąś ideologią ale bardziej jest to – system ekonomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, wolnej przedsiębiorczości, wolnym obrocie towarami i usługami oraz na wolnej konkurencji pomiędzy ludźmi. Nie ma przymusowego kapitalizmu, kapitalizm nie sprawdził się, ulega erozji i zaczyna być nakierowany nie na kapitał a na sprawy socjalne ludzi. Dlatego nie mogę zgodzić się, że...." za kapitalizm ? giną dziś codziennie.." miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: skoro Marks był ideologiem ... 25.10.15, 06:33 czuk1 napisał: > erka-4. Teraz te pojęcia - komunizm bądź kapitalizm tracą na znaczeniu, stały s > ię niezgodne z pierwotnymi pojęciami. Widać to na przykładzie Chin, USA,... - tu masz rację,jest to zaprzeczenie ,że komunizm kapitalizmowi był lub jest wrogiem,i odwrotnie. > Kapitalizm (owszem) jest jakąś ideologią ale bardziej jest to – system ek > onomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, wolnej przedsiębiorc > zości, wolnym obrocie towarami i usługami oraz na wolnej konkurencji pomiędzy l > udźmi. Nie ma przymusowego kapitalizmu,kapitalizm nie sprawdził się, - moim zdaniem,wszystko co człowiek łączy z życiem drugiego człowieka oraz swoim i próbuje to jakoś tłumaczyć jest czysto ideologiczne,natomiast to co mówisz o wolności prywatnej to jest zwykła anarchia,chwycona za mordę przez grupę,której ta anarchia ma służyć. Wolność i swoboda tak zwanych środków produkcji oraz ludzkiej pracy to anarchia totalna czyli utopia,a utopia to też ideologia,którą Człowiek zrealizuje w Niebie,bo Duch jeść nie musi. ulega erozji i zaczyna być nakierowany nie na kapitał a na sprawy socjalne ludzi. > Dlatego nie mogę zgodzić się, że...." za kapitalizm ? giną dziś codzien > nie.." miliony. - panta rhei,a więc normalka i masz trochę racji jedni giną za a drudzy przeciw. Europy nie ma sensu przypominać,wystarczy popatrzeć na tych biednych Arabów dzisiaj. Wszystko płynie i upływa,i wszystko się zmienia,jedynie nie Człowiek,a to brzmi bardzo "dumnie". Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Mam pytanie. 24.10.15, 18:45 superspec napisał: > Czy Kapitalizm to religia? Jeżeli przyjąć założenie, że religia to droga do zjednoczenia z Istotą Najwyższą - to kapitalizm jest religią. Religią pieniądza. ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy w skrajnych wypadkach - tak. 25.10.15, 06:47 - dla tych - dla ktorych pieniadz jest Bogiem. dla wiekszosci jjednak zyjacych w kapitalizmie pieniadz Bogiem nie jest, a tylko waznym celem ich dzialalnosci - ale sa i inne cele: samoakceptacja, rozwoj wewnetrzny i zawodowy, rodzina, uczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Mam pytanie. 25.10.15, 07:20 Nie. Kapitalizm to system gospodarczy oparty na prywatnej własności kapitału. By kapitał istniał warunkiem jest system monetarny. Tak więc rdzeniem kapitalizmu jest prywatna własność. Czy prywatna własność może być religią? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Mam pytanie. 25.10.15, 07:26 Nawet komunizm był tak naprawdę kapitalizmem. Tylko że bez prawa do posiadania kapitału przez obywateli od pewnej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzisiaj... 25.10.15, 07:36 Jeden z drugim maja malo wspolnych cech...-ten poprzedni byl kapitalizmem produkcyjnym , dzisiejszy jest kapitalizmem "czysto" finansowym i scisle etnicznym , zdominowanym przez czesto przestepcza spekulacje. -Slowo "przestepczosc" jest eufemizmem w przypadku spekulacji i zyskow opierajacych sie nawet na...ludzkim glodzie. " Swiecka religia Zydow jest obrot , swieckim bogiem Zydow jest Pieniadz" -Karl Marx. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzisiaj... 25.10.15, 07:54 Czyżbyśmy już nic nie kupowali? Co do spekulacji - jest niezbędna w kapitalizmie Zapewnia płynność na rynku. Bo to spekulanci kupują akcje mimo że ich nie potrzebują. Gdyby nie było spekulacji rzadko kiedy dochodziłoby do transakcji na giełdzie. A giełda to ważne miejsce - pozyskuje się na niej kapitał na inwestycje. Czyli bez spekulacji gospodarka słabiej by się rozwijała. Dziś 99% operacji to spekulacja. Głównie na pochodnych. Rozwinęła się tak bo służy zabezpieczeniu przed zmiennością cen. Skąd zmienność cen? Przez upadek Bretton Woods. Dlaczego ten system upadł? Przez wojnę w Wietnamie. Czyli komunizm przyczynił się do dzisiejszego banksterstwa. Paniał? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 09:52 " Dzis 99% operacji to spekulacja. Glownie na pochodnych"...zabezpiecza przed zmiennoscia cen ? -Jestes tego pewny ? -Plynnosc na rynku ? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 09:57 Tak, jestem tego pewien. Bez tego wracamy do feudalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:14 Zgadzam sie z niezbednoscia spekulacji na gieldach.-Jest to zjawisko zupelnie normalne pod warunkiem , ze owa spekulacja przyjmuje pewne normy etyczne usankcjonowane kontrola niezaleznych organizmow czy kontrola panstwa. -Zgadzam sie z NIEAKTUALNA dzisiaj teza gieldowa - motorem inwestycyjnym napedzajacym produkcje przedsiebiorstw...to pozostalo juz tylko teoria , niczym wiecej. -Praktyka pokazuje zupelna odwrotnosc. - Dzisiaj spekulacja moze byc tylko kojarzona z otwartym , planetarnym gangsteryzmem , a spekulanci z mega mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:34 OK. Sklepikarze oszukują. Zamknijmy zatem wszystkie sklepy. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:47 Potwierdzam. ....bankster... Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acp20 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 10:04 Myślisz że nie? Każdy może zainwestować na Forexie swoje centy czy grosze. I przegrać je niemal na 100%. Ale tak naprawdę na Forexie firmy zabezpieczają swoje pozycje gdy kupują towar w innej walucie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Kapitalizm wczoraj, "kapitalizm" dzis 25.10.15, 11:49 - Nie , antyk ! - Odpowiedz "Sklepikarze oszukuja.-Zamknac zatem wszystkie sklepy" jest zbyt latwa. -Trudno nazwac sklepikarzami mala grupe finansowych gangsterow , ktorzy przejeli faktyczna wladze na zachodzie. - Swiatowy "kryzys" , Serbia , Bosnia , "kosowo" , Somalia , Indonezja , Guatemala , Liban , Afganistan , Irak , Syria , Ukraina , Libia etc , etc...masowy exodus do Europy , miliony ofiar , doszczetnie zniszczone kraje , podtrzymywany , kontrolowany chaos...w imie czego ? -W czyim interesie ? -Dla dobra przecietnego Amerykanina , Anglika czy Francuza ? -W imie "rozwoju gospodarczego" ? Odpowiedz Link Zgłoś
gobo2 wytworca wczoraj, sprzedawca dzisiaj 25.10.15, 12:31 usa w roli panienki, co nie leci na kase... www.youtube.com/watch?v=PqbwtxE3I3Y kaszebe12 napisał: > Jeden z drugim maja malo wspolnych cech...-ten poprzedni byl kapitalizmem produ > kcyjnym , dzisiejszy jest kapitalizmem "czysto" finansowym ...(...) Odpowiedz Link Zgłoś