Dodaj do ulubionych

Pytanie "laika" do Mary i Evy i innych

22.11.15, 20:17
niemieckojęzycznych:
Zawsze mnie to zastanawiało, jednak nigdy jakoś nie miałem okazji czy tak po prostu mi się nie chciało tego sprawdzić. Czy to w sieci, czy to u kogoś kompetentnego.
Otóż...
...jaka jest geneza nazwy Niemiec, czyli "Deutschland"; i przymiotnika deutsche, czyli "niemiecki"...?"
Pangermańskie (i anglosaskie) "Land" jest wiadome (oczywista oczywistość) - ziemia, kraj, kraina. To nie wymaga żadnego wyjaśnienia.
Co jednak oznacza to "Deutsch-"? Naród? Nacja? Plemię germańskie Teutonów (Deutsch/Teutsch?)? Czy "Boga", "boskie", od indoeuropejskiego Deo, Dei, Deus, Dzeus, Zeus, Teus, teologia?
Jak sami Niemcy to wyjaśniają, objaśniają?
Obserwuj wątek
    • tojabogdan Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innych 22.11.15, 20:51
      de.wikipedia.org/wiki/Deutsch_%28Etymologie%29
    • lubat Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innych 22.11.15, 21:12
      Rozumiem, że nie znasz niemieckiego, bo znając, można łatwo znaleźć w sieci.

Mówiąc najkrócej: w języku indogermańskim, z którego wywodzą się także języki słowiańskie i germańskie słowo "teuta" znaczyło "naród", "ludzie". Pra-Niemcy nie byli oryginalni, i tak jak wiele innych narodów/plemion uważali siebie za "pełnoprawnych" ludzi, w odróżnieniu od sąsiadów.

Plemiona germańskie były mocno zróżnicowane, ich języki mocno się od siebie różniły, miały różne nazwy a nazwa języków była identyczna z nazwą plemienia, np. saksoński, gocki, allemański itd. Jednak jako całość mieli też wspólną nazwę "oddzielającą" ich np. od słowian czy plemion romańskich. Użyto do tego staroniemieckiego słowa "diutisc", które było nazwą zbiorową dla wszystkich języków plemion germańskich. Stąd już prosta droga, po wszystkich historycznych przemianach językowych do słowa "deutsch".
      • walter622 Lubat, dzięki 22.11.15, 21:58
        Choć nie jestem autorem pytania z dużym zaciekawieniem zapoznałem się z twoją odpowiedzią i przyznam, że jestem pod miłym wrażeniem. Dzięki za info.
        • lubat Re: Lubat, dzięki 23.11.15, 11:52
          Tak jak ja z dużym zaciekawieniem i podziwem dla wiedzy czytam Twoje wypowiedzi o Turańczykach, czy jak oni się tam nazywają:)
      • a12a2a Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innych 22.11.15, 23:08
        O pochodzeniu, różnorodności i historii szeroko pojetych Germanów, a raczej masie wszelakich plemion germańskich - doskonale wiem. Pasjonuję się historią od dzieciństwa. Nigdy jednak, jak już napisałem, nie zająłem się tym słowem, nazwą.
        Czyli, jak dedukowałem - jednak od Teutonów. Czyli "ludzie", "lud", posługujący się mową/językiem "ludzkim", zrozumiałym, germańskim/teutońskim.
        Dopiero po przejrzeniu linka Tojabogdana skojarzyłem Deutsch z Dutsch. W Polsce, czy w ogóle w krajach słowiańskich i ich językach, rzadko kiedy używa się tej nazwy, określenia. Dominują - Niderlandy i/lub Holandia;-)
        To dobrze obrazuje, jak język i bliskość językowa róznych ludów, nacji, kształtuje ich świadomość, vide polskie określenie "Niemcy". Od "niemi", "niemowy", "nie-mówiący-po-naszemu", zrozumiale dla nas. W przeciwieństwie do Polan, Mazowszan, Wiślan, Kujawian, Pomorzan, Morawian, Czechów, wszelakich Rusinów....
        Acha, sądzę, że mylisz się w jednej sprawie. Języki słowiańskie, szeroko pojęty język PraSłowian, nie pochodzi od indogermańskiego. Owszem, i grupa słowiańskich, i grupa germańskich, są wspólnego pochodzenia indoeuropejskiego, jednak relacja między nimi nie jak między ojcem a synem, lecz bratem i bratem. Zresztą, oba ludy przywędrowały na kontynent z różnhch stron. Germanie ze Skandynawii, a Słowianie ze stepów między Dniestrem i Dnieprem a Wołgą.
        Poza tym, różni nas coś zasadniczego. Otóż j. słowiańskie są fleksyjne, odmienialne. Czyli różni nas mechanizm odmian. Przez przypadki, przymiotniki, rodzaje i insze...
        • nie-tak Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innyc 22.11.15, 23:24
          a12a2a napisał(a):
          > Słowianie ze stepów między Dniestrem i Dnieprem a Wołgą.
          ----------------------------------
          nie bardzo zgadzam się z tym stwierdzeniem, według haplogrupp kolebką Słowian jest Iran.
          Miedzy Dniestrem i Dnieprem a Wołgą stwierdzono ze byli tym Słowianie którzy wywodzili się / przywędrowali z Iranu.

Miałam jeszcze linki do innych dokładniejszych stron pochodzenia i wędrówek narodów.
          Niestety strony znikły z Googla, po prostu te źródła najprawdopodobniej wypadły z archiwów ponieważ te media już nie istnieją (sprawdziłam) które tym się dość dogłębnie tymi badaniami zajmowaly.
          ............................................................
          lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
          www.nachdenkseiten.de/?p=28670
          www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
          • scibor3 Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innyc 23.11.15, 19:11
            "nie bardzo zgadzam się z tym stwierdzeniem, według haplogrupp kolebką Słowian jest Iran.
            Miedzy Dniestrem i Dnieprem a Wołgą stwierdzono ze byli tym Słowianie którzy wywodzili się / przywędrowali z Iranu."

Kto stwierdził? Widziałem różne prace dotyczące pojawienia się R1a1 od refugium w okolicach Krymu w okresie LGM po Azję (prawie, że środkową) ale nikt nie lokował powstania tego haplotypu w Iranie. W istocie na terenach Iranu i Indii północnych jest on dość częsty ale nie przekracza 10-15% populacji i ma charakter raczej migracji do a nie z, przy czym pojawienie się tego haplotypu w Indiach odbyło już w czasach historycznych i jest dobrze udokumentowane źródłami pisanymi.
        • tojabogdan Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innyc 23.11.15, 10:25
          a12a2a napisał(a):

...Otóż j. słowiańskie są fleksyjne, odmienialne. Czyli różni nas mechanizm odmian. Przez przypadki, przymiotniki, rodzaje i insze...

Dla mnie zaskoczeniem było, że w wielu innych językach, w tym m.in. w niemieckim, nie ma formy dokonanej i niedokonanej czasowników, co jest typowe dla języków słowiańskich. Niektórzy sądzą błędnie, że niemiecki czas przeszły-perfekt- jest formą dokonaną czasowników.
    • eva15 Re: Pytanie "laika" do Mary i Evy i innych 22.11.15, 22:41
      Skoro wezwałeś mnie do tablicy, to się po nocy melduję. Ale po wyczerpującej odpowiedzi poprzedników nie mam już nic do dodania.
    • nie-tak Ciekawe tematy: pochodzenia, wedrowkek narodów. 22.11.15, 22:59
      Może zainteresuje?
      www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml
      www.eupedia.com/forum/threads/25106-Genetic-make-up-of-Europe
      www.youtube.com/watch?v=jpD01pXsTAE
      • pimpus18 Re: Ciekawe tematy: pochodzenia, wedrowkek narodó 22.11.15, 23:30
        Ja jednak ciągle tego nie rozumiem.

Te wyjaśnienia są coraz dłuższe.
    • czizus Wreszcie jakieś ciekawy temat 23.11.15, 08:49
      i wolny od tej debilnej prokremlowskiej propagandy wałkowanej na okrągło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka