igor_168 08.03.16, 10:07 Świat bez kobiet byłby jak ogród bez kwiatów. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet! p.s.To wasze swieto,nie pozwolcie odebrac Wam go! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubat Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 10:59 Przyłączam się do życzeń! PS. Dlaczego ktoś miałby odbierać kobietom ich dzień? Są wprawdzie świry, którym wszystko się jakoś źle kojarzy, ale potęga tradycji i "trynd" powstawania coraz to nowych dni ku czci i świąt zniweczy ich niecne plany. Oto jakie "święta" czy dni się obchodzi: - Drugi poniedziałek stycznia ? Dzień Sprzątania Biurka, - Sobota poprzedzająca Wielką Sobotę ? Dzień Czystych Okien, - Ostatnia sobota sierpnia ? Dzień Spieczonego Bliźniaka, - 7 stycznia ? Dzień Dziwaka, - 15 kwietnia ? Światowy Dzień Trzeźwości, - 19 lipca ? Dzień Czerwonego Kapturka itp., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 11:06 > "PS. Dlaczego ktoś miałby odbierać kobietom ich dzień? Są wprawdzie świry, którym wszystko się jakoś źle kojarzy, ale potęga tradycji i "trynd" powstawania coraz to nowych dni ku czci i świąt zniweczy ich niecne plany." Nie wiem dlaczego,ale jest sporo takich,co zabraliby to święto kobietom. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Dzień Kobiet w polskim cyrku 08.03.16, 11:09 No przynajmniej dwóch kulturalnych jest na forum, dzięki za życzenia. P.S. Igor, pomyleńcy chcą to świąto zabrać, bo podobno jest ruskie, ech, polski cyrk... Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dzień Kobiet w polskim cyrku 08.03.16, 13:50 eva15 napisała: > pomyleńcy chcą to świąto zabrać Pokaż mi tych pomyleńców to ich zastrzelę. My Amerykanie wiemy jak załatwiać te sprawy. :) Wszystkim Paniom wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet. Moja żona dostała w prezencie bukiet czerwonych goździków oraz "życzenia powodzenia w pracy zawodowej i w życiu osobistym". Tak jak w PRL-u. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Dzień Kobiet w polskim cyrku 08.03.16, 21:59 Jak odpowiednio długo poczekać, to i w tobie znajdzie się coś pozytywnego:-))). Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Dzień Kobiet w polskim cyrku 08.03.16, 22:55 Mowisz tak jak moja żona. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Na inny temat 08.03.16, 11:27 Igor, pamiętasz naszą dyskusję o US-bazie na terenach kurdyjskich w Syrii. ja twierdziłam, że Amis rozbudują to małe lotnisko (lądowisko) i zrobią z tego przyszłą bazę, Ty twierdziłeś, że to tylko małe lotnisko i koniec. Lotnisko jest właśnie rozbudowywane, wbrew woli Damaszki i wbrew prawu. www.contra-magazin.com/2016/03/beginnt-die-teilung-syriens/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Re: Na inny temat 08.03.16, 13:55 Ewa,o tym pisze się już od kilku miesięcy,za każdym razem podając,jako sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Putin dolaczyl sie do zyczen :-) 08.03.16, 12:04 ???????? ????? ????????? ?????? ? 8 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Putin dolaczyl sie do zyczen :-) 08.03.16, 13:49 Ależ on kadzi tym żenszczinam i smaruje wazeliną. Gdyby nie był politykiem, to by był podrywaczem - zakładając, że zachowa ten sam styl:) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin dolaczyl sie do zyczen :-) 08.03.16, 22:12 Hej, przecież politycy to z reguły (są wyjątki) najwięksi podrywacze:-). I najbardziej skuteczni, bo nic nie jest bardziej sexy niż władza (i kasa) ... Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Re: Putin dolaczyl sie do zyczen :-) 08.03.16, 22:31 Zapomnij o nim. Władimir woli małych chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Czy jest dzień seksualnie wykorzystywanych dzieci? 08.03.16, 15:09 Czego by wtedy im życzył Władimir P.? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Putin mnie rozczarował 08.03.16, 22:15 on te słodkie słówka skierował tylko do rosyjskich żeńszczyn, mnie całkiem pominął:-)). Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Nie pominął cię. 08.03.16, 22:24 Składał życzenia wszystkim Rosjankom, w tym webbrygadzistkom, również pracującym poza granicami, walczącym o możliwość spokojnego pomnażania majątku przez rosyjską plutokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 12:43 ble-ble-ble jak co roku a w realu wyglada to tak: wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19717084,co-roku-30-tys-polek-jest-gwalconych-gdzie-kobiety-najczesciej.html#BoxLokKrajImg Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 14:06 szwampuch58 napisał: > ble-ble-ble jak co roku a w realu wyglada to tak: > <a href="/proxy/wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19717084,co-roku-30-tys-polek-jest-gwalconych-gdzie-kobiety-najczesciej.html#BoxLokKrajImg" target="_blank" rel="nofollow">wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19717084,co-roku-30-tys-polek-jest-gwalconych-gdzie-kobiety-najczesciej.html#BoxLokKrajImg</a> > I wlasnie to mialem na uwadze,gdy radzilem kobietom,zeby im nie pozwolili odebrac ich swieto.Ty,szwampuch,chesz im go odebrac. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 15:27 Oczywiscie pytales niewiasty czy wogole chca takie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 17:31 szwampuch58 napisał: > Oczywiscie pytales niewiasty czy wogole chca takie rady. Niewiasta juz odpowiedziala w tym watku,zreszta dobrze znam opinie zdecydowanej wiekszosci niewiast w tym temacie.Z kolei ty zabrales glos,jak by sam byles niewiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: tu bez patosu 08.03.16, 13:46 bez przyslowiowego gozdzika,bez hipokryzji, swietuja dzisiaj: info.arte.tv/de/weltfrauentag-nichts-kann-sie-stoppen Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 14:57 faceci byli naprani, ale nie było też kobiety bez kwiatka. Mojej żonie dałem czerwoną różę Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 15:11 tojabogdan napisał: > Mojej żonie dałem czerwoną różę Dlaczego różę? To musi być czerwony goździk. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 15:23 w PRL dawano też kobietom w pracy, prócz kwiatka, np. rajstopy na dzień kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 15:35 Kobiety musiały pokwitować odebranie prezentu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 16:30 malkontent6 napisał: > Kobiety musiały pokwitować odebranie prezentu. :) To taka sama prawda, jak epizod z filmu Barei, w którym w barze miska była przykręcona śrubą do stolika, a dwie łyżki na łańcuchu też przymocowane do stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 16:46 To akurat prawda. Widziałem to na własne oczy i dlatego pamiętam. Prezenty w postaci goździka (sztuk 1) i bombonierki kupowała pracownicom Rada Zakładowa Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu XXX. I w czasie ceremonii każda pani podpisem potwierdzała odebranie upominków. PRL to nie był kraj, to był stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 18:49 malkontent6 napisał: > PRL to nie był kraj, to był stan umysłu. Jak czytam twoje wpisy, to przyznaję ci rację co do twojego stanu umysłu:) Ale ja chyba żyłem w jakimś innym PRL. W "moim" PRL kobiety nie podpisywały odbioru prezentów 8-marcowych, a ja i wszyscy moi rówieśnicy cieszyli się taką wolnością, o jakiej dzisiejsi 20-30 latkowie nawet pomarzyć nie mogą. Zawsze mogłem powiedzieć swojemu szefowi w robocie: "pier***ę twoją robotę" i bez trudu znalazł bym inną, najczęściej lepiej płatną. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 19:09 lubat napisał: > Jak czytam twoje wpisy, to przyznaję ci rację co do twojego stanu umysłu:) Dziękuję. :) > W "moim" PRL kobiety nie podpisywały odbioru prezentów 8-marcowych, W czasach późniego Gierka dorabiałem sobie w Spółdzielni Studenckiej. Najbardziej dochodowe beyło mycie okien. Nasza ekipa obsługiwała biurowiec w jednym z warszawskich zakładów przemysłowych. I to właśnie wtedy widziałem tę imprezę w sali konferencyjnej. Kobiety kolejno podchodziły do przewodniczącego Rady Zakładowej, który im wręczał tzw. dyżurnego goździka i pudełko czekoladek a one natychmiast potwierdzały swoimi podpisami odebranie tych wartościowych prezentów, które były dowodem uznania za... Wtedy też zauważyłem, że komuniści nie mają za grosz poczucia humoru. Bawił nas niezwykle wyraz twarzy różnych zakładowych dostojników (dyrektorów, sekretarza POP, przewodniczącego Związków Zawodowych) gdy mówiliśmy im, że myjemy im okna na Wielkanoc. Oni nie mieli pojęcia jak zareagować więc na ogół udawali, że nas nie słyszą. > a ja i wszyscy moi rówieśnicy cieszyli się taką wolnością, o jakiej dzisiejsi 20-30 latkowie > nawet pomarzyć nie mogą. Nie wątpię. > Zawsze mogłem powiedzieć swojemu szefowi w robocie: "pier***ę twoją robotę" i bez > trudu znalazł bym inną, najczęściej lepiej płatną. Na szczęście nie kwestionowałeś publicznie pryncypiów ideowych PRL, kierowniczej roli PZPR i sojuszu z ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 19:50 No popatrz, maruda, to jednak coś nas łączy, bo ja też w czasach gierkowskich dorabiałem w spółdzielni studenckiej i także często było to mycie okien. Jednak różnica polega na tym, że ja nie oceniam ówczesnych imprez zza mytego okna, lecz z wnętrz. I zdradzę ci wielką tajemnicę: mój bliski kuzyn był takim zakładowym związkowcem od zaopatrzenia załogi w cebulę, owoce, itp., w tym także kwiaty i gadżety na 8 marca. I to od niego wiem, że nikt i nigdy nie poniżał kobiet poprzez wymóg podpisania odbioru kwiatka czy czekoladki. Na to były fundusze socjalne, a "podkładką" finansową była faktura zakupu, a nawet zwykłe oświadczenie jakiejś rady związkowej, bo prywaciarze na ogół nie dawali rachunku za kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Lubat, przeczytaj 08.03.16, 23:05 lubat napisał: > No popatrz, maruda, to jednak coś nas łączy Mnie to cieszy. A ciebie? :) > nikt i nigdy nie poniżał kobiet poprzez wymóg podpisania odbioru kwiatka czy czekoladki. "Odbiór goździka obowiązkowy, koniecznie za pokwitowaniem. Dzień Kobiet w PRL" www.tvp.info/24340129/odbior-gozdzika-obowiazkowy-koniecznie-za-pokwitowaniem-dzien-kobiet-w-prl Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Oj naiwnyś, naiwnyś 08.03.16, 22:31 malkontent6 napisał: > Na szczęście nie kwestionowałeś publicznie pryncypiów ideowych PRL, kierownicze > j roli PZPR i sojuszu z ZSRR. Bystrzaku poczciwy, gdy kilka lat temu niejaki T. Sarrazin zakwestionował sens zalania Niemiec muzułmanami i uznał, że Niemcy sami się likwidują (napisał o tym sławną książkę), to stracił robotę w banku, a jego żonę- nauczycielkę też na wszelki wypadek wyrzucono z roboty, by nie psuła dzieciom umysłów trucizną odchylonego ideologicznie małżonka. Ot, taka zbiorowa, tym razem zupełnie niesocjalistyczna odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Re: w PRL w tym dniu wszyscy 08.03.16, 18:52 Moja matka potwierdza sztućce na łańcuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan kwitowanie odbioru podarunków w PRL 08.03.16, 21:35 to nie Bareja, ale rzeczywistość. Ale nie reguła. Ale wszystko zależało od wielkości zakładu, znaczenia rady zakładowej w nim, ogólnej atmosfery i samego szefa. Scena w barze mlecznym z "misia" to oczywiście karykatura, jak wszystko w tym filmie. Szokiem dla mnie, wówczas nastolatka, była scena z baru w Krakowie, gdzie głodny uzależniony od alkoholu rzucał się na resztki jedzenia pozostawione na talerzach i popijał dyskretnie denaturatem schowanym w torbie. Tyle, że to nie ma niczego wspólnego z dniem kobiet, bez których świat byłby ponury i beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Za komuny było wszystko 08.03.16, 22:44 za komuny było rzeczywiście wszystko, a obrazki z życia realnego czasem w niczym nie odstawały od karykatur z filmów Bareji. Nie zapomnę jak pod koniec lat 70. stałam w kolejce w drogerii, bo "rzucono" jakieś (pewnie NRDowskie, już nie pamiętam) kosmetyki, co dla żeńskich podrostków było ważną atrakcją. Nagle do sklepu wpadł pijany facet i nie zważając na kolejkę wrzasnął do sprzedawczyni : -"pani, macie >Wodę Brzozową<"? Sprzedawczyni na to: - nie, ale mamy inną i tu podała jakąś nazwę. Pijaczek na to: -"pani, co mi tu pani pi.rdoli, przecież tego się pić nie da!" I wyleciał ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Re: Za komuny było wszystko 08.03.16, 22:57 W Rosji jelcynowskiej rozwinęli ten temat, kolejki do drogerii panowie też obstawiali: JAK SIĘ PIJE W ROSJI Dzisiaj w Rosji sprawy za bardzo nie zmieniły się. Obecnie tylko aparatura do samogonu nowocześniejsza: biznes.pl/swiat/w-rosji-aparatura-bimbrownicza-bardzo-poszukiwana/yvsz3 www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-sprzedaz-aparatury-do-bimbru-bije-w-rosji-rekordy,nId,1679145 Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Za komuny było wszystko 09.03.16, 00:40 A ja, jako dziecko, byłem zaskoczony, że facet o wyglądzie menela kupuje w kiosku kosmetyki... właściwie jeden kosmetyk w butelce. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan ciekawe, że psychozy alkoholowe w PRL 09.03.16, 09:59 występowały rzadziej po niespożywczych płynach alkoholowych (tzw. fikołkach czyli wodach brzozowych itp. czy po denaturacie) niż po niektórych gatunkach wódek. A jeśli już, to przebieg był łagodniejszy. Wielu uzależnionych nie było rankiem w stanie przejść spokojnie obok kiosku ruchu, by nie kupić fikołka i nie spożyć go natychmiast. Efektem dodatkowym po tym był niesamowity oddech jak z perfumerii. Mój synek też nie był w stanie przejść spokojnie obok kiosku, by nie wymóc na mnie kupna kolejnego autka. Ale to znowu nie ma niczego wspólnego z dniem kobiet, który już zresztą minął. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 15:13 W ogrodzie bardziej potrzebnymi roślinami są te dające owoce jadalne. Kwiatki służą tylko próżności, zatem przerób swe życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 15:49 Igor pomyślał reszta zapomniała o kobietach piszących na forum czy to nie wstyd dla naszych tu piszących panów? Dzięki Igor za życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_168 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 17:38 monalisa2016 napisał(a): > Igor pomyślał reszta zapomniała o kobietach piszących na forum czy to nie wstyd > dla naszych tu piszących panów? > Dzięki Igor za życzenia. Cala przyjemność po mojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 17:47 igor_168 napisał(a): > > Cala przyjemność po mojej stronie. Naturalnie wcale Ci tego nie odbieram wręcz podkreślam twoją wyjątkowość. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 16:01 Dzień kobiet to żaden wymysł PRL tylko inicjatywa zaczerpnięta z USA przez Niemkę Clara Zetkin. W roku 1975 został uznany dzień 8 marca jako międzynarodowy dzień kobiet przez ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 18:45 > eva15 > monalisa2016 Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
deutor Re: Dzień Kobiet 08.03.16, 22:27 dolaczam sie do zyczen moja....urodzona w Australii rowniez o dniu kobiet pamieta ,wiec kwiatek dostala... Odpowiedz Link Zgłoś