08.05.16, 21:52
Dawniej mieliśmy "siły reakcji", "amerykańską soldateskę", "imperialistyczne osrodki" i "odwetowców z Bonn".
Ale nic nie stoi w miejscu i dzisiaj na tym forum czytam:
katoprawica
katomaryjni pajace
bandytyzm religijny
watykańska agentura
katolicki syf
katotaliban
konserwa katolycka
katokonserwa
bandyckie korporacje
korpomafia

Wyglada na to, ze leftyści nadal nie lubią zorganizowanej religii i są znacznie bardziej otwarci.
Demokracja polega na wzajemnym opluwaniu. Plują na mnie, ja odpluwam i pluję na nich, oni odpluwają i sobie plujemy.
W dyktaturze plują na mnie, ja odpluwam i w niedzielę moi bliscy mogą mnie odwiedzić jeśli dobrze się sprawowałem.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Uzupełnienie 08.05.16, 22:31
      W mściwej dyktaturze po odpluciu rodzina i znajomi mogą mnie odwiedzić każdego dnia i zapalić znicze.
      A w mrocznej dyktaturze znikam bez śladu.
      • polski_francuz Re: Uzupełnienie 08.05.16, 22:52
        Uspokujsia Felusiak. Jakies party pewnie urzadziles by uczcic 8 maja, he?

PF
    • dicksmith Re: Ewolucja 08.05.16, 23:50
      a w demokracji kompradorskiej rodzina znajduje cię powieszonego na sznurze od odkurzacza
    • entefuhrer Re: Demokracja polega na... 09.05.16, 01:18

Na pewno polega na m.in. wyraźnym rozdziale Kościoła od Państwa; "bigoteryjna" Ameryka pod tym względem pozostaje dla PL niedościglym wzorem.
    • kylax1 Jak tam Trump lifestyle stewardessy w samolocie? 09.05.16, 17:14
      Co chwilę argumentujesz, że piszę bzdury, kiedy wspominam o niewolnictwie ekonomicznym w USA. A nagle sam podajesz taki przykład:

felusiak1 napisał:

A gdzie ty widzisz tchórzostwo?
      To się nazywa self preservation.
      Stewardessa traci pracę, Traci ubezpieczenie medyczne. Traci pensję. Nie może pobierać zasiłku i nikt nie chce jej zatrudnić. Nie ma pieniedzy na zapłacenie pozyczki za dom albo czynszu, nie ma pieniedzy na telefon, elektryczność, internet, kablówkę nie wspominajac o jedzeniu. To nazywasz tchórzostwem?

Przecież w USA jest FREEDOM & LIBERTY FOR EVERYONE. :))))
      • felusiak1 Re: Jak tam Trump lifestyle stewardessy w samoloc 09.05.16, 18:37
        Demagogia a z takową nie dyskutuję
        • kylax1 Jaka demagogia? Uciekasz od niewygodnych faktów? 09.05.16, 20:11
          Właśnie dlatego w USA panuje niewolnictwo ekonomiczne, bo utrata pracy, skutkuje utratą ubezpieczenia zdrowotnego, nagromadzeniem zaległych kredytów itd.

W takiej Szwecji, Kanadzie, Niemczech, Czechach, czy nawet Urugwaju, człowiek, który stracił pracę, nie jest nagle pozbawiony wszystkiego.
          • jorl Re: Jaka demagogia? Uciekasz od niewygodnych fakt 09.05.16, 21:47
            kylax1 napisał:

> Właśnie dlatego w USA panuje niewolnictwo ekonomiczne, bo utrata pracy, skutkuj
            > e utratą ubezpieczenia zdrowotnego, nagromadzeniem zaległych kredytów itd.
            >
            > W takiej Szwecji, Kanadzie, Niemczech, Czechach, czy nawet Urugwaju, człowiek,
            > który stracił pracę, nie jest nagle pozbawiony wszystkiego.

Juz nie przesadzajmy ze po utracie pracy Amerykanie masowo laduja pod mostem. F1 przesadzil a Ty powtarzasz.
            Ale na ta sprawe trzeba spojrzec z innej strony. Jaki jest wplyw slabego zabezpieczenia socjalnego na produktywnosc spleczenstwa. Niestety tak jakos jest ze mniejsze zabezpieczenie socjane zwieksza produktywnosc spoleczenstwa. Oczywiscie jest gdzies granica w dol ale jednak ona jest nizej i to zdecydowanie nizej jak to jest w wielu krajach zachodnich.
            Zwlaszcza jak w spoleczenistwach tych krajow jest wiecej stosunkowo ludzi bedacych na nizszym poziomie swiadomosci potrzeby pracy.
            • dicksmith Re: Jaka demagogia? Uciekasz od niewygodnych fakt 12.05.16, 03:27
              F1 tak bardzo nie przesadził. W krajach nowego świata (USA, Australia) każdy kto stracił pracę podlega urawniłowce i odtąd jego zarobkiem będzie zasiłek w takiej samej wysokości jaką pobiera pasożyt społeczny. Żadnego szacunku nie ma dla osoby płacącej całymi latami podatki i choćby osoba ta zapłaciła w swoim życiu pół miliona dolarów podatku, to i tak dostanie zasiłku tyle, albo i mniej, od osoby, która płaciła znikome podatki, albo żadne. Pasożyt jest zabezpieczony, człowiek pracy nie jest, gdyż wraz z utratą pracy, może utracić wszystko inne, żonę, dom, etc.
          • felusiak1 Re: Jaka demagogia? Uciekasz od niewygodnych fakt 10.05.16, 01:49
            Czysta demagogia. Twoje pojecie o USA jest znikome a ja nie mam ochoty szczegółowo tłumaczyć różne scenariusze utraty pracy.
            Pracownik najemny zawsze żyje w stanie przymusu ekonomicznego. Jesli to nazywasz niewolnictwem to co nim nie jest i gdzie takowego nie ma?
            • kylax1 Bzdura. 10.05.16, 20:47
              Pamiętam wypowiedź Agnieszki Holland dotyczącą jej pracy z ludźmi z Hollywood. Była zdziwiona tym, jak bardzo podwładni bali się sprzeciwiać szefostwu, w porównaniu do polskiego środowiska filmowców. Powiedzieli jej (Amerykanie), że wszyscy jadą na kredytach i nikt nie chce stracić pracy.

Jak napisałem, w Szwecji, Niemczech, Czechach, czy nawet w Urugwaju, ludzie nie zostają na lodzie po utracie pracy. W USA dobrze zarabiasz, ale jesteś niewolnikiem banków i pracodawców znacznie bardziej, niż w innych krajach (mowa o pracownikach najemnych).
              • maksimum Re: Bzdura. 12.05.16, 05:51
                kylax1 napisał:

> Jak napisałem, w Szwecji, Niemczech, Czechach, czy nawet w Urugwaju, ludzie nie
                > zostają na lodzie po utracie pracy. W USA dobrze zarabiasz, ale jesteś niewoln
                > ikiem banków i pracodawców znacznie bardziej, niż w innych krajach (mowa o prac
                > ownikach najemnych).
                ----------
                Pisze bez sensu.
                Tam gdzie dobrze zarabiasz jak w USA, NIGDY nie jestes niewolnikiem.
                Niewolnikiem jestes tam,gdzie zyjesz od 1-szego do 1-szego.
            • dicksmith stan przymusu ekonomicznego 11.05.16, 00:01
              > Pracownik najemny zawsze żyje w stanie przymusu ekonomicznego.

Pracownik najemny powinien mieć wybór, a nie ma. Kiedyś było tak tylko w krajach dyktatury komunistycznej, że pracownik nie miał wielkiego wyboru, przy szukaniu zatrudnienia, a dziś gangrena ta opanowała kapitalizm, USA, Australię i inne kraje, które szczycą się tym że mają demokrację i oferują obywatelom wolność.
              • felusiak1 Re: stan przymusu ekonomicznego 11.05.16, 03:34
                wolność polityczna to zupełnie coś innego niż wolność ekonomiczna.
                • kylax1 Najlepsze jest niewolnictwo. 11.05.16, 12:05
                  Wtedy paskudny pracownik-komunista, nie ma nic do gadania!
                  • felusiak1 Głupody sprzedajesz kajlaks 12.05.16, 02:21
                    Brak ci argumentu i jak zwykle uciekasz do absurdu.
                • dicksmith Re: stan przymusu ekonomicznego 12.05.16, 02:21
                  > wolność polityczna to zupełnie coś innego niż wolność ekonomiczna.

Dobrym przykładem był rozwój wypadków pookrągłostołowych w Polsce. Naród dostał wolność polityczną, a awangarda tego narodu (ubecja i inne służby specjalne) wolność ekonomiczną. To postkomunistyczna Polska, ale czy Zachód (USA) daje lepszy przykład? Nie. Siła napędową ludzkiej egzystencji jest strach, co zbliża nas do zwierząt. Jak wiemy strach budzi agresję, a agresja strach, tak działa zwierzęcy mechanizm, który współczesny kapitalizm narzuca masom ludzkim. Jak w takim społeczeństwie ma egzystować inteligent, skoro inteligencja podszyta jest strachem? Do czego to wszystko prowadzi? Odpowiedź jest jedna - do wojny, a nawet gorzej, do rzezi. Zaznaczam że nie jestem muzułmaninem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka