Dodaj do ulubionych

Ale Ukrainka!

13.09.16, 08:23
Nadia Sawczenko siedziala 709 dni w wiezieniu rosyjskim. Pilotka helikoptera, wpadla w rece separatystow i zostala przetransportowana do Rosji gdzie potrafila sie postawic rosyjskim sledczym i w oczach swoich rodakow stala sie bohaterka nieznajaca strachu przed smiercia.

35-letnia pani kapitan zostala zwolniona z wiezienia i przyjeta jak bohaterka na Ukrainie przez prezydenta, pania Timoszenko, ktorej partii stala sie poslanka. Elitom politycznym bardzo szybko jednak przeszedl entuzjazm wobec bohaterki.

Dlaczego? Ano bohaterka w Rosji pozostala bohaterka na Ukrainie. Zada wymiany wiezniow z Rosja, wskazujaca ze prezydent nie ma uwiezionych dzieci i dlatego nic w temacie nie czyni. Dala do zrozumienia, ze starac sie sama o stanowisko prezydentki, ze uwaza ze ukrainskie elity sa denne oszukancze i czyta sie jej uwagi o elitach, jakby nalezala do rosyjskiej webbrygady.

Der Spiegel (38/2016 str. 84-7 skad czerpie moja wiedze) pyta sie,czy moze pania Sawczenko przekabacono w rosyjskim wiezieniu? Ale odpowiedz sie nasuwa sama. Rosjanie zrozumieli z kim maja do czynienia - z kobieta silna, odwazna i mowiaca bez obawy co uwaza: Putinowi ze jest imperialistkiem a Poroszence ze jest egoista. I takich kobiet jest i bylo malo. Podobnie zreszta jak i odwaznych mezczyzn. Taka kobieta jest w stanie sama zmienic sytuacje polityczna w swoim kraju, ktorego jest patriotka. W kraju, ktory ciagle jeszcze szuka swojej drogi.

W koncu, kilka slow od mnie. Pani Sawczenko jest dosc podobna zewnetrznie do Frauke Petry, nacjonalistki niemieckiej. Jej przeszlosc i Jej charakter predestynuja ja do wielkiej roli w Jej Narodzie. Mimo, ze jak to kobiety,wiele rzeczy bierze zbyt uczcuciowo i niezbyt przemyslanie, ma jeszcze wiele czasu by sie nauczyc rzemiosla politycznego. Dlatego tez sadze, ze uslyszymy jeszcze nieraz o pani Sawczenko.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Re: Ale Ukrainka! 13.09.16, 08:30
      W sumie mozna sie zgodzic, ale dlaczego twierdzisz, ze malo takich kobiet?
      Kobiety cechuje wiekszy pragmatyzm i niechec do tromtadracji, ale zareczam:
      odwaznych i madrych nie brakuje!
      • polski_francuz Re: Ale Ukrainka! 13.09.16, 18:32
        Pewnie nie brakuje. Ale, malo ktora, sie przebila tak jak to zrobila pani Sawczenko.

PF
        • wojciech.2349 Re: Ale Ukrainka! 13.09.16, 18:39
          polski_francuz napisał:
          > Pewnie nie brakuje. Ale, malo ktora, sie przebila tak jak to zrobila pani Sawcz
          > enko.
          ---------
          Rusłana nawołująca "Berkut - nie wykonujetie rozkazów."
          Ja to pamiętam.

I Berkut nie strzelał.
    • pijatyka Re: Ale Ukrainka! 19.10.16, 23:44

W rozmowie z PAP Sawczenko podkreśla, że polsko-ukraińska historia nie jest prosta i nie dotyczy wyłącznie Wołynia.
      - Można znaleźć dużo momentów z historii, w których były nieporozumienia. Uważam jednak, że jest to historia i dobrze, że pojawia się film - mówi PAP.
      Jej zdaniem o bolesnych sprawach trzeba rozmawiać.
      - Ale historia nie powinna prowadzić do pogorszenia stosunków, przyszłości, bo w takiej sytuacji będziemy tę historię powtarzali i nie będziemy wyciągać z niej wniosków. Mam nadzieję, że nasze stosunki będą dobre, ale historii trzeba się uczyć i najważniejsze, by różni politycy z dwóch stron nie starali się jej wykorzystać dla swoich celów, bo to będzie szkodą dla naszych narodów i będzie radością dla naszego wroga, Rosji - podkreśla.

www.rp.pl/Film/161009449-Nadija-Sawczenko-Dobrze-ze-powstal-film-Wolyn.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka