Dodaj do ulubionych

W to im graj

24.12.16, 11:52
Pomny nauk udzielonym przez historie Polakom z Litwy, pozwolcie ze zinterpretuje nowa linie polityczna idaca na falach eteru prosto z gabinetu Vladimira Vladimirowicza.

Linia byla i jest: oby tylko Europa sie nie zjednoczyla i nie zaczela przemawiac jednym glosem. Aby ten strategiczny cel osiagnac warto i nalezy popierac umocnienie nacjonalizmow narodowych i stworzenie od nowa granic miedzy panstwami europejskimi.

Nie zapomnijmy zatem, drodzy europejscy sasiedzi, ze jesli chcecie dalej korzystac z tej wolnosci, ktora mamy, trzeba myslec po swojemu. I po swojemu, znajdowac rozwiazan, ktore nam odpowiadaja.

I dalej konsekwentnie tworzyc silna Europe.

PF

Obserwuj wątek
    • bywszy2 Re: W to im graj+ 24.12.16, 14:10
      polski_francuz napisał:

>
      > I dalej konsekwentnie tworzyc silna Europe.
      >
      > PF
      ><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Jak na razie wyglada,Polska obecnie te Europe rozbija.
    • lont12 Re: W to im graj 25.12.16, 00:12
      powiem więcej, im słabsze euro tym unia silniejsza
    • de_oakville Re: W to im graj 25.12.16, 12:01
      Wladimir Wladimirowicz liczy pewnie przede wszystkim na "bratnie" ludy slowianskie jako najbardziej pomocne w rozbijaniu tej europejskiej jednosci. Najbardziej "bratnie" sa te narody, ktore, podobnie jak Rosjanie, pisza cyrylica i maja podobna do nich mentalnosc. Ale np. Serbia jeszcze do unii nie nalezy, tak wiec w pierwszej kolejnosci liczy na te nacje (np. Polakow), w ktorych spory procent ludnosci ma mentalnosc wschodnio-slowianska I nadal mysli kategoriami "radzieckimi". Wspolczesni przywodcy Rosji odczuwaja z pewnoscia jako wielka hanbe, ze te "bratnie" narody znalazly sie w innej strefie wplywow i w innej "strefie przyciagania" niz w "czasach rosyjskich i radzieckich". Bo przeciez w rosyjskiej "strefie przyciagania" zyly kiedys nawet narody "gruzinskie", "armenskie", "finskie" i "turkmenskie", ktore do niej znacznie mniej "pasuja" niz ludy slowianskie. A dla tych ostatnich nie moze byc przeciez nic lepszego i godniejszego do zycia niz "opiekuncze skrzydla" Rosji.
      Idol Putina - Stalin, popelnil w swoim zadufaniu powazny blad, myslac, ze potega ZSRR bedzie ciagle tylko rosla i trwala "przez wieki". Przyznajac Polsce Ziemie Zachodnie i Polnocne, przyblizyl nas bardziej do zachodniej cywilizacji - "umorusal" nas i "upaplal" w kulturze i cywilizacji germanskiej i europejskiej. Wielu polskich mieszkancow Wroclawia, Szczecina, Gdanska, i nie tylko, uznalo te cywilizacje, o zgrozo!, za znacznie atrakcyjniejsza od radzieckiej. Cywilizacja radziecka w zamysle komunistycznej propagandy miala miec dwa oblicza: cywilne i wojskowe. Cywilne bylo dla niej jakoby znacznie bardziej naturalne i normane, a "twarz wojskowa" przybrala tylko na skutek zaistnienia wyzszej koniecznosci - hitlerowskiej agresji i "Wojny Ojczyznianej", a po wojnie, agresywnosci USA. Ta sama propaganda kreowala wizje "twarzy niemieckiej" jako tylko i wylacznie "wojskowej" przez wszystkie "wieki wiekow amen". Cywilna twarz Niemiec nie istniala. Najbardziej typowy Niemiec to byl "czlowiek w helmie" budzacym zle skojarzenia i strach. Niczego innego w glowie nie mial, byl wiec "w helmie urodzony". Zupelnie przeciwnie niz "czlowiek radziecki" z "Opowiesci o prawdziwym czlowieku". Jednak na skutek zetkniecia sporej czesci Polakow z kultura i cywilizacja niemiecka na Ziemiach Zachodnich okazalo sie, ze inne oblicze kultury niemieckiej rowniez istnialo. Gotyckie katedry, doskonala organizacja, roznorodne zdobycze cywilizacji - jednej z najatrakcyjniejszych na swiecie. Na skutek nieszczelnej dla Polakow "zelaznej kurtyny" okazalo sie, ze jest niemal dokladnie odwrotnie - cywilizacja rosyjska i radziecka ze swoim glownie militarnym i "zolnierskim" obliczem jest dosyc jednostronna i monotonna. Bardzo kotrastuje z niezwykle wszechstronnie rowzwinieta cywilizacja niemiecka, ktorej "zolnierskosc" byla tylko w przeszlosci jednym z wielu rownorzednych elementow, a po wojnie stala sie wrecz marginalna.
      Putin liczy jednak nadal na Polakow i ich odpowiednia "slowianska" mentalnosc. I "najzabawniejsze" jest to, ze byc moze sie wcale nie myli, ma racje i wygra.
      • j-k ta "cywilizacja niemiecka" sie degeneruje 25.12.16, 12:20
        napisales:
        Bardzo kotrastuje z niezwykle wszechstronnie rowzwinieta cywilizacja niemiecka,

ta "cywilizacja niemiecka" sie na moich oczach degeneruje
        a Swiat nie stoi w miejscu

sprowadzenie milionow Islamuskow do Niemiec musi sie zle skonczyc dla tego kraju.
        i wybacz, ze nie bede rozwijal tematu - bo mamy Swieta.

• polski_francuz Re: ta "cywilizacja niemiecka" sie degeneruje 25.12.16, 13:03
          Jesli ktos jest w stanie problem "sprowadzenie milionow Islamuskow" do Europy rozwiazac, to wlasnie Niemcy. I nie mysle tutaj o "Endlösung" ale o integracji na sile. Bo bez sily sie tu nie obejdzie.

Sciskam kciuki za ich powodzenie. I przy okazji, wszystkiego najlepszego kolezance doktorce Kazmierczak z PWr, ktora na czele Niemiec stoi.

PF
          • green-balon Re: ta "cywilizacja niemiecka" sie degene 25.12.16, 13:16
            polski_francuz napisał:
            Bo bez sily sie tu nie obejdzie.
            >
            > Sciskam kciuki za ich powodzenie. I przy okazji, wszystkiego najlepszego koleza
            > nce doktorce Kazmierczak z PWr, ktora na czele Niemiec stoi.
            >
            > PF
            Wystarczy pewnym muzeum przywrócić dawną funkcjonalność.
        • jorl -k 25.12.16, 14:55
          jk napisał:

> napisales:
          > Bardzo kotrastuje z niezwykle wszechstronnie rowzwinieta cywilizacja niemiecka,
          >
          >
          >
          > ta "cywilizacja niemiecka" sie na moich oczach degeneruje
          > a Swiat nie stoi w miejscu
          >
          > sprowadzenie milionow Islamuskow do Niemiec musi sie zle skonczyc dla tego kraj
          > u.
          > i wybacz, ze nie bede rozwijal tematu - bo mamy Swieta.

Degenerujesz sie to napewno Ty drogi j-k. Cale zycie w Niemczech wisisz na socjalach, moze przez tych islamuskow sie tak przestraszysz i uciekniesz do swojj Polski?
          Mam nadzieje ze wtedy socjal z Niemiec brac nie bedziesz.
          OK wiem ze bedziesz, zameldujesz sie u syna w Niemczech i bedziesz dalej socjal kradl mieszkajac tak naprawde w Polsce.
          Taka mentalnosc Kongresowki, wlasnie takimi moj Dziadek Poznaniak pogardzal.
        • de_oakville A ktora sie nie degeneruje? 25.12.16, 14:57
          Rosyjska? Czemu wiec nie isc w slady tych zachodnich slaw aktorskich (Depardieu i innych), ktorzy tak uwazaja. Nawiasem mowiac oni nawet mieszkajac we Francji lub w USA wygladali z urody jak "Borys Godunow". Cos w tym musi byc. "Swoj swojego zawsze pozna."
          Polska, taka jaka podziwialem co najmniej od roku 2000 sie rowniez degeneruje.
          Gospodarczo i cywilizacyjnie jeszcze nie, na szczescie, ale mentalnie. Niektorzy w Polsce oskarzaja Zachod i UE o eksport "rozpusty i wyuzdania szukajac slusznego oparcia w KK. Tymczasem zachod oferuje wiele aspektow kultury, a dziwnym trafem wlasnie te "wyuzdane" trafiaja nad Wisla na najbardziej podatny grunt. Z drugiej strony, KK zamiast pelnic role duchowego doradcy i przewodnika przyjmuje czesto dyktatorska postawe.
      • jorl Re: W to im graj 25.12.16, 14:50
        de_oakville napisał:

> Wladimir Wladimirowicz liczy pewnie przede wszystkim na "bratnie" ludy slowians
        > kie jako najbardziej pomocne w rozbijaniu tej europejskiej jednosci. Najbardzie
        > j "bratnie" sa te narody, ktore, podobnie jak Rosjanie, pisza cyrylica i maja p
        > odobna do nich mentalnosc. Ale np. Serbia jeszcze do unii nie nalezy, tak wiec
        > w pierwszej kolejnosci liczy na te nacje (np. Polakow), w ktorych spory procent
        > ludnosci ma mentalnosc wschodnio-slowianska I nadal mysli kategoriami "radziec
        > kimi".

Jak zwykle piszesz byle co de_o. Szkola tego Kapuscinskiego?

A wiec moze dokladniej. Celem Rosji, i do tego slusznym jest poprzalaczac byle republiki ZSRR do Rosji, Baltow zostawmy ale tez nie do konca. I dla tych ludow byloby to tylko lepiej, wiekszy obszar gospodarczy, wyzszy poziom zycia.
        Oczywiscie dlatego tez ze te ludy umieja w duzej mierze po rosysjku. Co tym zlego?

>Wspolczesni przywodcy Rosji odczuwaja z pewnoscia jako wielka hanbe, ze
        > te "bratnie" narody znalazly sie w innej strefie wplywow i w innej "strefie prz
        > yciagania" niz w "czasach rosyjskich i radzieckich". Bo przeciez w rosyjskiej "
        > strefie przyciagania" zyly kiedys nawet narody "gruzinskie", "armenskie", "fins
        > kie" i "turkmenskie", ktore do niej znacznie mniej "pasuja" niz ludy slowianski
        > e. A dla tych ostatnich nie moze byc przeciez nic lepszego i godniejszego do zy
        > cia niz "opiekuncze skrzydla" Rosji.

Polska, Czechy i ci inni to Rosjanie olewaja. Wisi im to czy naleza do innych. Napewno nie maja zamiaru przylaczac np. Polakow. Po cholere brac sobie ten syf na glowe? Z Kaczynskim niech Merkel wojuje a nie Putin.
        Ale faktem jest ze Rosja stara sie jak sie da pomagac tym silom w Unii ktore chca jej rozwalenia. I np. Polacy sie do tego nadaja. Zreszta i Francja Austraia tez. Sa tam takie partie co tego chca.
        Naganne? Nie, po prostu geopolityka. Unia jak i USA strara sie aby Rosja nie mogla poprzylaczac swoje byle republiki a wiec dla Rosji bedzie dobrze jak sie jednosc Unii oslabi.
        Ale wystarczy z Rosja sie dogadac, lapy wziasc precz od Ukariny, Gruzji itd a wtedy Rosja moze pieniedzy np. LePen nie pozyczac.
        Ale jako ze Unia usiluje Rosji przeszkadazc bedzie Rosja Unii przeszkadzac. Na jej podworku.
        Piekne za nadobne przeciez, jak moze byc inaczej?
        • polski_francuz Nu jorl 25.12.16, 14:58
          "Nie, po prostu geopolityka"

Geopolityka zawiera w sobie polityke. A polityka to, w dzisiejszym swiecie, ekonomia. I tu Ruskie sa zupelnymi gowniarzami. Banki do niczego, produkcji seryjnej nie potrafia rozwinac, korupcja od pielegniarki do policaja, administracja do niczego, uczciwych ludzi chyba tam nie ma. Sa niezdolni do zycia w spoeczenstwie narodow swiata i niezdolni do zarobienia na siebie w ekonomii swiata.

I ten maly kurdupel co na ich czele stoi nalezy do smietnika historii. Niech sie tam wyniesie i da szanse tym co cos z ekonomii rozumieja.

PF
          • jorl Re: Nu jorl 25.12.16, 15:06
            polski_francuz napisał:

> "Nie, po prostu geopolityka"
            >
            > Geopolityka zawiera w sobie polityke. A polityka to, w dzisiejszym swiecie, eko
            > nomia. I tu Ruskie sa zupelnymi gowniarzami. Banki do niczego, produkcji seryjn
            > ej nie potrafia rozwinac, korupcja od pielegniarki do policaja, administracja d
            > o niczego, uczciwych ludzi chyba tam nie ma. Sa niezdolni do zycia w spoeczenst
            > wie narodow swiata i niezdolni do zarobienia na siebie w ekonomii swiata.
            >
            > I ten maly kurdupel co na ich czele stoi nalezy do smietnika historii. Niech si
            > e tam wyniesie i da szanse tym co cos z ekonomii rozumieja.

Przeciez jak jest w Rosji to Ty pojecia nie masz PF. Ja bywam w Rosji, czytam tez prawdziwsze info o niej.
            A moze Ty sie wez za Francje. Bo ciagle macie deficyt handlowy, zyjecie za wiecej jak produkujecie, taka go..na ekonomie macie.
            A Rosja ma ciagle nadwyzki handlowe czyli miej konsumuje jak produkuje. Nie jak Twoj go..ny kraik Francja

Ale wracajac doe sporu o mieszanie sie w Unii przez Rosje. Zabrac lapy od bylych republik bedzie Unia ze strony Rosji miec spokoj. Nie chce? To dostanie po lapach. Zycze LePen u Ciebie wyglada na to ze zasluzyliscie na nia bo sie go..nie rzadzicie
            Proste.
            • polski_francuz Re: Nu jorl 25.12.16, 17:01
              Lubie Niemcy i szanuje Angele ale z wpuszczeniem do kraju miliona ludzi bez zadnej kontroli dala ciala. I tu Francja jest w lepszej sytuacji. Ma 5-6 milionow Arabow ale juz "oswojonych": znajacych jezyk, rozumiejacych zwyczaje kraju gdzie zyje, itd. Sa dosc leniwi i korzystaja z pomocy spolecznej ale ta sie skonczy bo kraj biednieje.

Niemcy wpuscili sie w kanal. Z miliona uchodzcow z 2015, w pracy jest 30-40 tys. A reszty nie da sie wyslac do siebie bo niewiadomo gdzie to jest. A jesli wiadomo to ich tam z powrotem nie chca.

Dalszych krokow jestem ciekaw. Ale zgrubsza wiem co bedzie: silne przykrecanie sruby uchodzcom, obozy pracy, i, w koncu, Frauke Palke ze swoim kumplem Brecelem. Ktorzy rosyjskimi metodami trzymaja AfD za morde.

Tyle mozna powiedziec z francuskiej perspektywy.

Aha, a jeszcze z ciekawosci: przygadales se jakas Russlanddeutschke, he? Przyznaj sie podrywaczu:)

PF
              • jorl Re: Nu jorl 25.12.16, 17:31
                polski_francuz napisał:

> Lubie Niemcy i szanuje Angele ale z wpuszczeniem do kraju miliona ludzi bez zad
                > nej kontroli dala ciala.

Nastepne glupoty. A co miala zrobic? Jak milion stal pod granica niemiecka? Przeciez to oni ladowali na Lesbos, Grecy ladowali ich na promy, wiezli do mainland tam na pociagi do Macedonii, Macedonia pociagami do Serbii a Serbowie do Unii. Cwaniacy Wegrzy sie odgrodzili a wiec te setki tysiecy walily do Austrii. Mielismy ich w Austrii zostawic i sie od Austrii odgrodzic?
                Zarzuty do Merkel sa durne ale mi z drugiej strony pasuja. Bo moze sie ja wywali na wyborach. A wiec piszcie dalej ze Merkel ich powpuszczala bo taka dobra, mi w to graj, mniej bedzie na nia glosowac.

>I tu Francja jest w lepszej sytuacji. Ma 5-6 milionow
                > Arabow ale juz "oswojonych": znajacych jezyk, rozumiejacych zwyczaje kraju gdzi
                > e zyje, itd. Sa dosc leniwi i korzystaja z pomocy spolecznej ale ta sie skonczy
                > bo kraj biednieje.

A tych co w Niemczech wyladowali a przybyli przez Libie to Tobie nalezy odeslac. Rozwalilisce Libie, Ty osobiscie sie z tego cieszyles, wiec i Tobie do ogrodka bym takich wyslal. Kto jeszcze Libie bombardowal? Wlosi, Holendrzy, Kanadole? Rozdzielic tych wg klucza ilosci bomb na Libie i powysylac. Do de_o tez.
                Dodam ze Niemcy wlasnie byli wtedy w RB ONZ jak pozwolono na napsac na Libie ale sie wstrzymali od glosu. Wlasnie dlatego, Merkel wiedziala jakie beda tego skutki, Ty PF nie.
                Wiec ponos konsekwencje, nie chowej lba w piach, nie umywaj rak, i nie rozdziawaj teraz geby, ja nie wiedzialem....
                Co do twoich Arabow. Wlasnie mialem Bewerbung, na polski CW (?) od jednego mlodego inz Araba z Francji. Tam urodzonego. Nawet z nm nie rozmawialem bo inzynier nie elektronik a elektryk ale sie juz taki pojawil nawet w Berlinie.

> Niemcy wpuscili sie w kanal. Z miliona uchodzcow z 2015, w pracy jest 30-40 tys
                > . A reszty nie da sie wyslac do siebie bo niewiadomo gdzie to jest. A jesli wia
                > domo to ich tam z powrotem nie chca.
                > Dalszych krokow jestem ciekaw. Ale zgrubsza wiem co bedzie: silne przykrecanie
                > sruby uchodzcom, obozy pracy, i, w koncu, Frauke Palke ze swoim kumplem Brecele
                > m. Ktorzy rosyjskimi metodami trzymaja AfD za morde.
                >

Zobaczymy jak bedzie, ale ja juz widze kierowcow w autobusach jakis takich sniadych i mlodych. Tez widzialem listonosza takiego. Mam nadzieje ze moj rzad, bo AfD podpala ognisko pod d... sie uwinie i z ta sprawa. A najwazniejsze ze Trump bedzie preziem, beda inne obyczaje, bedzie mozna takim naplywowym latwiej zagonic bo nie bedzie z USA wrzaskow jak to hitlerowcy Arabow bija. Bo on sam swoich bic bedzie.
                Trump pasuje mi, ale do tego trzeba innego kanclerza nie ta bojazliwa Merkel. Taki M.Schulz podoba mi sie.

> Tyle mozna powiedziec z francuskiej perspektywy.

Z mojej perspektywy to jestes Ty, Francja, chorym czlowiekiem Europy. Bo masz go..nia ekonomie, ciagly deficyt handlowy.

> Aha, a jeszcze z ciekawosci: przygadales se jakas Russlanddeutschke, he? Przyzn
                > aj sie podrywaczu:)

Skad sie Tobie cos takiego bierze nazywac mnie podrywaczem?? Ja daje ogloszenie tu:

www.sponsoraszukam.pl
                I mam zgloszen ze przerobic tego nie moge. I to od lat prawie 15tu tak robi, kiedys ogloszenia na SMS teraz net. Nikogo nie podrywam, co najwyzej bronie sie przed podrywaniem kobiet ktorym sie wydaje ze sa w wieku pasujacym do mnie. Czyli tak 10 lat mlodsze. Obecna kochanka ma 27 lat, fakt, mam juz ja 3 lata, chyba sie starzeje, kiedys harem mialem, ale jest niezla narawde.

A Ruslanddeutche? Zglupialbym jakbym sie takimi zajmowal. Nie bede swoimi pieniedzmi konkurowal tez z moimi pieniedzmi ktore one dostaja z socjalow. Ostblok a dokladnie Polska, tam jest moj rewir, tam nie ma socjali, zeby w sciane jak co.
                • polski_francuz Re: Nu jorl 25.12.16, 18:44
                  Nie chce mi sie na Twe prowokacje odpowiadac. Jestes jaki jestes "und es ist gut so", ze tak powiem za Wowereitem. Lubic Cie nie przestane, bo sam bylem Berlinczykiem tyle ze z Wroclawia a nie z Poznania. I to jest wielka roznica:)

Trzym sie cieplo!

PF
      • lont12 Re: W to im graj 25.12.16, 22:55
        a może wyjaśnisz w jaki to sposób Mad Vlad namówił Anglików do Brexitu? Zrobił minetę królowej, czy jak?
        • jorl Re: W to im graj 25.12.16, 23:11
          L12 nie wiem kto jest Vlad. I nie chce wiedziec. Angole wybrali Breit Bo maja Po dzurki Od nosa tych naplywowych ze wzgledu na EU, glownie Polakow. Bo zawisli na socjalach w Anglii.
          Za trudne l12 czy wroblu?
          • lont12 golnij sobie co, jorlesie 26.12.16, 00:50
            to ci się myślenie abstrakcyjne wyostrzy :)
    • felusiak1 jorel zafsze chójny 25.12.16, 20:10
      on wie niemal wszystko bo czyta prawdziwsze informacje i bywa. skoro tak to może ma prawdziwe numery totolotka?
      • jorl Re: jorel zafsze chójny 25.12.16, 20:20
        Do tego znam sie drogi f1 na podstawie sily panstwa czyli przemysle i ogolnie na kapitalizmie.
        Ty masz wiedze czastkowa na ten temat
        • felusiak1 Re: jorel zafsze chójny 25.12.16, 21:27
          no przecież mówię, że wiesz prawie wszystko i nie bądż żyła i daj te prawdziwe numery.
          • jorl Re: jorel zafsze chójny 25.12.16, 21:32
            Tak f1 tylko takie durnowate uwagi takim Jak Ty pozostaja. O totolotku.
            • felusiak1 Re: jorel zafsze chójny 26.12.16, 00:04
              to nie była uwaga lecz prośba.
              • jorl Re: jorel zafsze chójny 26.12.16, 10:31
                felusiak1 napisał:

> to nie była uwaga lecz prośba.

najpierw byla uwaga:
                > jorel zafsze chójny

A potem, fakt, prosba numery totolotka.
                Wiec dodam, durna prosba. Zadowolony?

Na starsc dziecinniejesz f1. Jak nie masz co odpowiedziec piszesz durnowatosci. Jak dzieci w szkole
                • felusiak1 Re: jorel zafsze chójny 27.12.16, 04:37
                  nie mogę polemizować z nonsensami, którymi wymiotujesz.
    • jorl Re: W to im graj 26.12.16, 10:52
      polski_francuz napisał:

> . I tu Ruskie sa zupelnymi gowniarzami....bla bla .. Sa niezdolni do zycia w spoeczenst
      > wie narodow swiata i niezdolni do zarobienia na siebie w ekonomii swiata.

Moze jakas miara by sie przydala na to zarobienie czy tez nie w ekonomiki swiatoej? Mysle ze odpowiednia byloby bilans handlowy takiego kraju.
      Jak wiecej importuje jak exportuje to znaczy ze konsumuje za wiecej jak sam produkuje i wtedy jest "niezdolny do zarobienia w ekonomii swiata". Jak myslisz PF nie bylaby to odpowiednia miara na to?
      A wiec popatrzmy na Rosje

de.statista.com/statistik/daten/studie/15645/umfrage/handelsbilanz-von-russland/
      Na wykresie bilans handlowy Rosji za ostatnie 10 lat. Do 2015. I co? Zawsze Rosja ma nadwyzke handlowo, czyli wiecej exportuje jak importuje. Wiec konsumuje za mniej jak sama produkuje. Zaznaczam ze tez i w 2015r czyli jak ceny ropy itd byly niziutkie.

A popatrzmy Twoj obecy kraj PF, czyli Francja:

de.statista.com/statistik/daten/studie/15613/umfrage/handelsbilanz-von-frankreich/
      Ogromny, kazdego roku, deficyt handlowy. Czyli co? Twoi obecni wspolplemiency jakos sa "niezdolny do zarobienia w ekonomii swiata", naturalnie netto.
      A moze Twoj inny kraj, Polska?

de.statista.com/statistik/daten/studie/15627/umfrage/handelsbilanz-von-polen/
      Tez te 10 lat do tylu duzy deficyt handlowy. Co prawda 2015 mala nadwyzka ale musi byc wiele lat duzej nadwyzki aby wyrownac skumulowany defizyt handlowy za wiele lat.

Co do niezdolnosci do produkcji seryjnej. Wezmy Polske. Co seryjnego Polak produkuje? Nic! Bo przeciez produkcja silnikow do samochodow czy samochodow to nie Polacy. Im organizowali ta produkcje zachodnie firmy, dokumentacja, maszyny organizacja pracy. Sami Polacy tego praktycznie nie potrafia.
      A wiec drogi PF samo to swiadczy jak nie znasz sie na ekonomi a piszesz. Antyrosyjskosc zaciemnia umysl.

Wracajac do Francji, moze w koncu wezmiecie sie za swoj kraj, miejcie nadwyzki handlowe bo inaczej przyjdzie LePen i wypisze was z Unii.
      • polski_francuz Bilans handlowy i niebezpieczenstwa monopolu 26.12.16, 11:02
        Drogi Jorlu, bilans jest waznym elementem ekonomii ale nie jedynym i nie najwazniejszym. USA, ktore sa najwieksza ekonomia swiata i przoduja w elektronice i mikroelektronice maja bardzo kiepski bilans i sa zadluzone po uszy.

Moze Chiny maja najlepszy bilans handlowy i tym lepiej dla nich.

Dlugi, o ktorych piszesz sa wazne ale panstwa je robie sa stopy procentowe sa bliskie zera jesli nie ujemne. Jak stopy podrosna, na co zanosi, to sie panstwa zabiora za oszczedzanie.

W koncu, ekonomia Rosja jest podobna jak energetyka Francji: bazuje na jednym elemencie. Ekonomia Rosji na eksporcie gazu i ropu a energetyka Francji na energii jadrowej. Taka koncentracja jest niebezpieczna bo zalezy sie bardzo od koniunktury (ekonomia Rosji) czy od BHP (energetyka jadrowa).

A ze sie przemysl powoli przestawia na inne zrodla energii niz ropa to i ekonomia Rosji moze sie zalamac jak juz kilka razy w przeszlosci.

PF
        • jorl Re: Bilans handlowy i niebezpieczenstwa monopolu 26.12.16, 11:20
          polski_francuz napisał:

> Drogi Jorlu, bilans jest waznym elementem ekonomii ale nie jedynym i nie najwaz
          > niejszym. USA, ktore sa najwieksza ekonomia swiata i przoduja w elektronice i m
          > ikroelektronice maja bardzo kiepski bilans i sa zadluzone po uszy.

Ale jak co okradaja Swiat. Bo wiecej konsumuja jak produkuja.
          Co do mikroelektroniki to sie duzo tu zmienia. Np. maszyny do produkcji wafar sa glownie konstruowane juz nie w USA.

> Moze Chiny maja najlepszy bilans handlowy i tym lepiej dla nich.

Co tam Chiny maja to do konca nie wiadomo. Co wiadomo do konca to to ze Niemcy maja ogromne nadwyzki handlowe

> Dlugi, o ktorych piszesz sa wazne ale panstwa je robie sa stopy procentowe sa b
          > liskie zera jesli nie ujemne. Jak stopy podrosna, na co zanosi, to sie panstwa
          > zabiora za oszczedzanie.

Jakies ble..ble. Co sie liczy to realna gospodarka. Juz krol Midas sie przekonal ze zlotem sie najesc nie mozna.
          Jak widac po Francji od co najmniej 10 lat, link widziales, ciagle ogromny bilans handlowy. A to sie sumuje, Francja nie USA, tylko w USA sie nie sumuje bo kradna na bierzaco.

> W koncu, ekonomia Rosja jest podobna jak energetyka Francji: bazuje na jednym e
          > lemencie. Ekonomia Rosji na eksporcie gazu i ropu a energetyka Francji na energ
          > ii jadrowej. Taka koncentracja jest niebezpieczna bo zalezy sie bardzo od koniu
          > nktury (ekonomia Rosji) czy od BHP (energetyka jadrowa).

W Rosji produkcja surowcow energetycznych to juz tylko 8% globalnej produkcji, Tendencja spadkowa,
          Zylesz w czasach sprzed 10-20 lat, Swiat sie zmienia, Rosja tez, PF, naprawde.

> A ze sie przemysl powoli przestawia na inne zrodla energii niz ropa to i ekonom
          > ia Rosji moze sie zalamac jak juz kilka razy w przeszlosci.

Teraz Rosja ma kapitalizm nie ten g..ny komunizm ktory jako taki byl sprawny jak Stalin gonil ludzi, potem byl juz coraz wiecej plynnym go..em
          I walniecia komuny nijak sie nie maja do kapitalistycznej Rosji teraz.

Wlasnie dzieki spadkowi cen na rope teraz zmieni sie gospodarka Rosji. Z importera(czesciowego bo import byl ze 20% konsumpcji) zywnosci, staje sie exporterem, budowa maszyn, wlasnej konstrukcji sie dynamicznei rozwija, niedlugo tez maszyny do produkcji mikroelektroniki beda i w Rosji masowo produkowane. Jako ze Zachod nie pozwoli na export ich z Rosji, Rosjanie wspolpracuje z Chinami. Rosja bedzie tworzyc technologie a Chinczycy zaiwaniac przy produkcji elementow elektronicznych.
          Zmienia sie ale trzeba cholodno patrzec na Swiat a nie byc zacietrzewionym antyrosjaninem.
          Wystarczy, fitnesstudio dzisiaj juz otwarte, wczoraj swieta mieli, jade popracowac.
          • polski_francuz Re: Bilans handlowy i niebezpieczenstwa monopolu 26.12.16, 11:35
            "Wlasnie dzieki spadkowi cen na rope teraz zmieni sie gospodarka Rosji."

Tak im dopomoz Najwyzszy. Do zyczen bym dalaczyl poprawe charakteru na bardziej spolegliwy i na zajecie sie swoimi problemami zamiast tymi sasiadow.

"...jade popracowac."

A ja wracam do pisania projektu. O 17h00 gram w tenisa.

PF
            • de_oakville Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 12:33
              Ma "dwie cieciwy w swoim łuku", angielski idiom (niewylkuczone, ze "kalka" z francuskiego), mowiacy o tym, ze ktos ma w swoim rekawie "dwa asy" i jezeli jeden z nich nic nie pomoze, to zawsze moze wyciagnac drugi. (Mlynarski tez spiewal w jednym ze swoich utworow, ze "kto czlekiem zlym, czlekiem zlym - noz mu jeden wystarczy, a, uczciwemu potrzebne dwa")

Z tym, ze zadnego z tych "asow", "cieciw" czy "nozy" Jorl sam nie wytworzyl i "podczepia sie" tylko pod cudza produkcje.

Sam jako Polak, nigdy nie bym nazwal Francji "kraikiem". Przeciez to byla przez wieki najwieksza potega Europy (znacznie dluzej od Niemiec). Amerykanski pisarz J.F. Cooper w jednej ze swoich ksiazek nazwal Francuzow "najbardziej cywilizowanym narodem swiata", a Fryderyk Wielki, krol Prus, wychowany w kulturze francuskiej, pisal i rozmawial glownie po francusku (zlosliwi powiadaja, ze po niemiecku rozmawial "tylko z konmi", ale ja nie lubie tego typu zlosliwosci). A zatem Jorl, nie jako Polak, tylko jako Niemiec nazywa Francje "kraikiem". Wielka to duma, bo chyba "czysty" Niemiec tak by Francji nigdy nie nazwal. (Napoleon pewnie powtorzyl by za Jurandem ze Spychowa - "ponizajac mnie odbierasz czesc tym, ktorzy polegli z mojej reki")

Ale gdyby ow jakis "genuine / bona fide German" mial watpliwosci co do mocarstwowych korzeni Jorla, to ma on dla niego owego drugiego "asa". Jest przeciez Slowianinem takim samym jak ow wielki narod na wschodzie - Rosjanie, wladajacy najwiekszym obszarem i posiadajacy tyle wspanialych zalet, ze mozna byc z nich naprawde dumnym. I tu Jorl jest dla Niemca Rosjaninem (kims silniejszym, chocby fizycznie, wytrzymalszym na trudy), a dla
              Francuza jest Niemcem, a zatem rowniez kims lepszym (ekonomicznie, handlowo). Jorl zawsze musi byc na gorze i miec przewage nad innymi. Niech mu bedzie.

• jorl Re: Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 19:24
                de_oakville napisał:

> Sam jako Polak, nigdy nie bym nazwal Francji "kraikiem". Przeciez to byla przez
                > wieki najwieksza potega Europy (znacznie dluzej od Niemiec).

No i co z tego ze byla? Teraz zyje i to od lat ponad stan. Deficyt handlowy ciagle i to duzy. A on sie kumuluje, to nie USA.
                Francja byla wielka bo byla jednym krajem. Niemcy byly podzielone, jak sie zjednoczyly to zaraz sie okazalo kto jest wiekszy.
                Zreszta wlasnie Francja wszystko robila aby Niemcy sie nie zjednoczyly. Zawsze pomagala jakims kraikom niemieckicm, Krolestwo Bawarii itp przeciw zjednoczeniu. A ze tak juz jest ze jak ludzie moga sie nie sluchac to zawsze to robia.
                I dlatego byla potrzebna wojna 1871 z Francja, jej pokonanie aby w koncu Niemcy sie mogly zjednoczyc. Juz te kroliki niemieckie co nie chcialy zjednoczenia bez pomocy pokonanej juz Francji musialy oddac sie pod zwierzchnosc Berlina.
                A teraz pytanie do de_o, mialy sie Niemcy zjednoczyc czy tez moze uwazasz ze nie?

>Amerykanski pisar
                > z J.F. Cooper w jednej ze swoich ksiazek nazwal Francuzow "najbardziej cywilizo
                > wanym narodem swiata",

Wiesz co de_o zdanie dowolnego pisarzyny to dla mnie zadna wyrocznia. W sprawie geopolityki. Przeciez sie na tym nie znal a conajmn iej duzo mnie odemnie.

> a Fryderyk Wielki, krol Prus, wychowany w kulturze franc
                > uskiej, pisal i rozmawial glownie po francusku (zlosliwi powiadaja, ze po niemi
                > ecku rozmawial "tylko z konmi", ale ja nie lubie tego typu zlosliwosci).

Francja byla wtedy potezniejsza jak poszczegolne panstwka niemieckie. wiec nic dziwnego ze promieniowala cywilizacja. Wlasnie dlatego lepiej zyc w wiekszym obszarze gospodarczym i politycznym.
                Twoi obecni wspolplemiency wiedza to, dlatego po 1 WS zafundowali w Europie stada plemion. Siuxy, Irokezy i podobna halastra. Tez teraz republiki poradzieckie tak samo. Dzielic i szczuc na siebie, stara metoda.

> A zate
                > m Jorl, nie jako Polak, tylko jako Niemiec nazywa Francje "kraikiem".

Mam w krwi patrzec z pogarda na takich co pozyczaja kase aby wiecej konsumowac. A dlugi? To dla innych albo moze sie uda. I to dotyczny pojedynczych ludzi jak i narodow. A Francja wlasnie taka jest. Jak sie poprawi zmienie zdania.

Poza tym Taki PF pisze o Rosji glupoty, tonacja nedzni, wiec trzeba go do pionu postawic. Niech spojrzy na swoj nos, czy Francje czy Polske.
                Do tego PF nie jest jedyny co tak pisze wiec dobrze i innych do pionu postawic. Do tego ja mam racje, ta obiektywna, reszta planktonu forumowego wydlubuje sobie z nosa oceny.

>Wielka to
                > duma, bo chyba "czysty" Niemiec tak by Francji nigdy nie nazwal. (Napoleon pew
                > nie powtorzyl by za Jurandem ze Spychowa - "ponizajac mnie odbierasz czesc tym,
                > ktorzy polegli z mojej reki")

Jurand ze Spychowa to przeciez Sienkiewicz, Jurand nie istnial. Myslisz ze Sienkiewicza tez mam powazac?? Jakiegos tam pisarzyny? Mam sie od niego geopolityki uczyc?? Ty to tak powaznie?

>Jest przeciez Slo
                > wianinem takim samym jak ow wielki narod na wschodzie - Rosjanie,

A moze nie jestem tylko Slowianinem? Moj ojciec byl Rosjaninem, jako 6 letnie dziecko uratowal sie cudem w 1917r z Rosji, byl z wysokiego rodu, dlatego ledwo przezyl, nie cala jego rodzina do tego. Wyladowal przypadkowo w Polsce, jego ojciec myslal ze wroca do swojego majatku, wcale Polakow nie lubil.
                Moja mama, gdyby nie przegrana wojna, ta 1, byly Niemka, Poznanskie byloby do teraz kompletnie zgermanizowane.
                A wiec co teraz drogi de_o?

>wladajacy naj
                > wiekszym obszarem i posiadajacy tyle wspanialych zalet,

Ja jakos tych wspanialych zalet w Rosjanach nie widze, sa ludzmi, bym ich pogonil aby byli lepsi, wiem gdzie sie ich nalezoby poprawic. Bywam tam, wiem z autopsji.

> rI tu Jorl jest dla Niemca Rosjaninem (kims silniejszym, chocby fi
                > zycznie, wytrzymalszym na trudy),

Dla Niemcow, tych co mnie znaja, to mam do tego dobry leb. Juz od paru lat jestem na regularnej emeryturze a mi ciagle podsuwaja umowy abym dalej pracowal, nastepne pol roku przed paru dniami. Jakos moje buty sa dla moich chlopcow, Niemcow tylko, za duze, mimo ze mnie za bardzo nie lubia chca abym dalej nimi kierowal. I nie tylko kierowal ale rozwiazywal te najtrudniejsze problemy.
                Co do fizycznej wytrzymalosci to akurat tez mnie powazaja. Miec w moim wieku kochanki, kajakiem, i to ostro, po jeziorach i morzu plywac to tez dla nich troche duzo.

> J
                > orl zawsze musi byc na gorze i miec przewage nad innymi. Niech mu bedzie.

No wlasnie, jakos w stosunku do duzo ludzi, tez tych z forum, mam przewage. Taka jest prawda po prostu.
                • borrka Re: Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 22:37
                  Drogi Jorl, platne k..wy i kochanki, to dwie zupelnie rozne sprawy - robisz sie na starosc zabawny.
                  Drugi wesoly aspekt Twych wypowiedzi, to rzekoma znajomosc Rosji.

Co smieszniejsze?
                  • jorl Re: Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 22:49
                    Oj borrka, borrka. Czym sie roznia moje q..y Od Pierwszej Damy USA. Ten za miesiac. Taka sama Osteuropeisza q..a Jak moje dziewczyny.
                    Roznica ze sie Trump z taka ozenil a ja moje trzymam w ten sprawie na odleglosc.
                    Ale juz mialem propozycje Od moich q..w ozenku.
                    Takie czasy borrka.
                    • borrka Re: Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 22:55
                      Roznia sie - Ivanka jest duzo sprytniejsza.
                  • polski_francuz Spokojnie 26.12.16, 22:54
                    Jorl mial Ojca Rosjanina, ktory mial wiele kochanek. Stad sklonnosci rusofilskie i erotomanskie i stad pogarda dla Polakow. Niegdy jej przedtem nie rozumialem, bo sadzilem ze jest to slabosc polskiego emigranta w Niemczech. Takich slabych widzialem wielu. A Jorl stara sie byc wierny swemu Ojcu a to zupelnie co innego.

Mialem do Niego przyjechac kiedys w 2000-nych latach ale mnie odrzucily jego antypolskie uwagi. I mialem zdrowy instynkt: Jorl wraca do tradycji swoego Ojca. Zreszta, jak i ja.

Tyle, ze te tradycje sa diametralnie rozne.

PF
                    • borrka Re: Spokojnie 26.12.16, 23:08
                      Ani w erotomanii, ani w pracy na emeryturze nie ma niczego zlego.
                      Ale nalezy znac proporcje, mocium panie!:)

PS. Znam bardzo dobrze wielu Rosjan - pogardy nie spotkalem w stosunku do nikogo, moze z wyjatkiem Azjatow z sowieckiej "Azji Sredniej".
                      Maja mase wad, ale raczej nie tę.
                      • polski_francuz Re: Spokojnie 26.12.16, 23:13
                        On zyje w swiecie wirtualnym a nie rzeczywistym. I widzi Rosje tak jakby ja chcial miec a nie jaka jest. Odwiedza rozne jej zakatki i stara sie pozytywowac.

Zupelnia jak ja sam z Polska:)

Dobranoc

PF
                    • polski_francuz Rada dla Jorla 26.12.16, 23:10
                      Zanim sen mnie zmorzy. Miales dobry pomysl z eva15. To jest kobieta dla Ciebie. Z podobnymi korzeniami rosyjskimi. I do tego zyje w Niemczech.

Wez sie skoncentruj na tym celu. I troche spowazniej z kobitami.

Dobranoc

PF
                      • lont12 Re: Rada dla Jorla 27.12.16, 01:31
                        Jorlowi nie chodzi o uczucie, tylko o ruszanie tyłkiem, bo wie że żadna nie zakocha się w starym grzybie.
                • polski_francuz Re: Jorl "has two strings to his bow" 26.12.16, 22:43
                  "Moj ojciec byl Rosjaninem...byl z wysokiego rodu,"

Powoli wychodzi prawda. A za nia zrozumienie piszacego.

PF
                • czizus Re: Jorl "has two strings to his bow" 27.12.16, 14:04
                  jorl napisał:

>
                  > A moze nie jestem tylko Slowianinem? Moj ojciec byl Rosjaninem, jako 6 letnie d
                  > ziecko uratowal sie cudem w 1917r z Rosji, byl z wysokiego rodu, dlatego ledwo
                  > przezyl, nie cala jego rodzina do tego. Wyladowal przypadkowo w Polsce, jego oj
                  > ciec myslal ze wroca do swojego majatku, wcale Polakow nie lubil.

Od dawna cuchnęło z twoich postów kacapem. Polska dała ci zachodnie wychowanie i możliwość emigracji do Niemiec. Skoro ta Rosja taka atrakcyjna i ma taką przyszłość to dlaczego tam nie wyemigrowałeś i dlaczego do niej się nie przeniesiesz tylko korzystasz ze zdobyczy cywilizacji zachodniej, siedzisz na polskim forum i plujesz na Polskę?
                • de_oakville To Russia with Love 28.12.16, 11:37
                  Dla mnie nie ma zadnego znaczenia, Jorl, czy jestes Rosjaninem, czy Koreanczykiem.
                  Kazdy narod i kazdy kraj zasluguje na szacunek, bo kazdy ma w tej czy w innej dziedzinie jakis imponujacy dorobek. I choc Rosja nie jest ani moim ulubionym krajem, ani tym, ktory najbardziej mnie interesuje, to jednak gdyby przyszlo mi tam pojechac, jako turysta albo sluzbowo, to bylbym do kraju i ludzi przyjaznie i otwarcie nastawiony. Kanaly i zabytki Sankt Petersburga, kolej transsyberyjska, Irkuck, jezioro Bajkal i wiele innych miejsc kojarzy mi sie
                  z "wielka przygoda", ktorej przezycie z pewnoscia by mnie duchowo nie zubozylo, tylko wzbogacilo. Moge Ci Jorl takiego kraju i pochodzenia pogratulowac, lecz rownoczesnie bardzo Ci wspolczuje. Bo wydaje Ci sie, ze musisz "dzwigac na swoich barkach" caly ten ciezar "wielkosci Rosji", prawdziwej lub domniemanej, Zwalczac osobiscie wszelkie przejawy jej niedoceniania albo lekcewazenia przez innych. A Twoja "bronia" na to jest lekcewazenie i pogarda wobec innych. Bedziesz szczesliwszy jesli wyzwolisz sie od tego "garbu wielkosci". Jezeli zaczniesz na wszystko reagowac bardziej "po ludzku" i skromnie, to w koncu inni Ciebie rowniez bardziej polubia i docenia. Byc moze "twoja Rosje" takze. Predzej czy pozniej nadejdzie starosc, w ktorej wszyscy ludzie wygladaja podobnie. Dla mlodych (nie z rodziny) bedziemy jak drzewa na ulicy, bedziemy tylko tlem. Oni zwracaja uwage tylko na mlodych i pieknych. Co z tego, ze Francja byla kiedys potega? Mysle, ze nalezy jej sie troche szacunku jak dla starszej kobiety, ktora nie jest juz tak urodziwa i atrakcyjna jak Twoje obecne mlode kochanki, ale ktora byla w ich wieku kilkakrotnie od nich ladniejsza i atrakcyjniejsza. Tak bylo. Moze i Ciebie ktos wtedy tak doceni na stare i zgrzybiale lata.
    • karbat Re: W to im graj 28.12.16, 12:12
      czizus napisał:
      > jorl napisał:
      > jego ojciec myslal ze wroca do swojego majatku, wcale Polakow nie lubil.

> Od dawna cuchnęło z twoich postów kacapem. Polska dała ci zachodnie wychowanie
      > i możliwość emigracji do Niemiec.

no , wspaniala , wspanialomyslna jest ta Polska ....
      wypuszczala ludzi , ktorzy nie chcieli w niej byc .

jeszcze lepiej , ... Polska dawala, daje zachodnie wychowanie .

tragedia . umyslowa .

Skoro ta Rosja taka atrakcyjna i ma taką prz
      > yszłość to dlaczego tam nie wyemigrowałeś i dlaczego do niej się nie przeniesi
      > esz tylko korzystasz ze zdobyczy cywilizacji zachodniej, siedzisz na polskim fo
      > rum i plujesz na Polskę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka