Dodaj do ulubionych

Do Gabrieli Casey

IP: *.aster.pl 02.10.04, 06:51
W poście pod:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16271028&a=16321494
napisałaś:

Jest tania, bo brak jej wyksztalcenia, wiedzy i IP: *.range81-157.btcentralplus.com
Gość: . 02.10.2004 04:56 odpowiedz na list

wrodzonej inteligencji, taka malomiasteczkowa dziumdzia, uwazajaca sie za klase srednia, a moze i intelektualistke - jedno wielkie ZERO z rownie wielkimi pretensjami. I dlatego, gdy split czy Cep wypowiadaja sie antysemicko, ale madrze, z niezlym zasobem konkretnej wiedzy, dziumdzia-rachelka geby nie rozdziawia, bo nie ma NIC do powiedzenia - dobra tylko do pyskowek z magla. I dlatego to zero ignoruje - powiedzialem jej to wczoraj: jest white trash, white trash sie urodzila i jako white trash umrze, a wiec jej wypowiedziami glowy sobie nie mysle zawracac - sa ponize dna jak jej pseudo-intelekt. Umrze jako ten white trash samotnie, bo zadnego chlopa do klimakterium nie zlapala, a po klimakterium tym bardziej jej sie to nie uda. Nawet i ten jej Arab najwyrazniej jej sprzed oltarza uciekl...
A wiec sie pociesza...Ze niby lepsza od Zyda, bo niby wyzsza rasa . Niestety,
tez NIEARYJSKA.Hehehehe...

Sugerowałbym, żebyś zaczęła brać odpowiedzialność za słowa.

Rozumiem, że od czasu do czasu nachodzi Cię chętka uczestnictwa w rynsztokowej pyskówce. I że ulegasz, jak jakieś dziewczę w pierwszej ciąży, co to koniecznie, w tej minucie, chce mieć marynowanego śledzia obsmażonego w śliwkowych konfiturach ze słoninką. Twoja sprawa, choć jakoś specjalnie Ci ta słabostka w moich oczach nie przydaje uroku.

Ale uważaj -
Obserwuj wątek
    • Gość: wszystkojednokto Re: Do Gabrieli Casey IP: *.chello.pl 02.10.04, 12:24
      to naprawde ty white rowerze?milo mi cie powitac,juz myslalem,ze i ty wzorem gaala i titusa zniknales z tego forum
      Nie sadze by ci kropka odpowiedziala,tego rodzaju insynuacje,jak rowniez nazizm czy muslimski konwertytyzm zarzuca kazdemu,ktory nie zgadza sie z jej zdaniem,lub conajmniej ktorego oburzaja jej nienawistne wypowiedzi wobec Polski,jej historii,Polakow,religii etc
      W pewien sposob jej sie udalo zdominowac forum swoimi pyskowkami i wciagnac w to wiele osob,tak,ze stalo sie monotonne bo jednotematyczne
      I z tego powodu tez tu rzadko bywam
      Twoje posty o zdjeciu z akt FW czytalem natomiast z duzym zainteresowaniem,nie wypowiadam sie,bom kompletny dyletant,a tu za duzo jest dyletantow
      Pozdrawiam i milego weekendu zycze
      • Gość: Cep Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.aster.pl 02.10.04, 13:42
        Nie zniknąłem.

Nie było mnie przez ponad dwa miesiące. Bawiłem w krainie czystego powietrza. Gdzi można zobaczyć zimorodki i żurawie. Nawet wilki.
        • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 13:48
          no to naladowales baterie,na dlugo ci starczy?W tym zaduchu?
          Widzisz tu jakiegos wilka po tamtej stronie.Tylko Gabrysi nazwisko Wolf przypisuja :))),lecz tu same hieny,sepy i inne scierwojady ,zywia sie tym co u normalnych ludzi odruch wymiotny wywoluje
          • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 14:00
            To ze CCCP, White rowerek i cep to ta sama osoba, to naprawde nie trudne do
            rozpoznania( mysle ze to komplement), natomiast przez pewien czas rowniez
            wszystkojednokto uwazalem za kolejne wcielenie tegoz. Szczerze mowiac nadal
            chwilami tak mysle. Ale to raczej bez znaczenia.
            Ps. Z drugiej strony zastawiam sie, dlaczego ktos , ktorego "imie" i podlady sa
            znane, nagle zmienia je(imie) i ukrywa sie pod innym, poczem powtarza to znowu,
            i znowu. Dlaczego? Czyzby wstydzil sie swoich pogladow?. No chyba nie skoro po
            czasie przyznaje sie do tych przebieranek. Dlaczegoz wiec?
            • Gość: Cep Cześć Żołędny IP: *.aster.pl 02.10.04, 14:08
              Gość portalu: z daleka napisał(a):

> To ze CCCP, White rowerek i cep to ta sama osoba, to naprawde nie trudne do
              > rozpoznania( mysle ze to komplement), natomiast przez pewien czas rowniez
              > wszystkojednokto uwazalem za kolejne wcielenie tegoz. Szczerze mowiac nadal
              > chwilami tak mysle. Ale to raczej bez znaczenia.
              > Ps. Z drugiej strony zastawiam sie, dlaczego ktos , ktorego "imie" i podlady sa
              >
              > znane, nagle zmienia je(imie) i ukrywa sie pod innym, poczem powtarza to znowu,
              >
              > i znowu. Dlaczego? Czyzby wstydzil sie swoich pogladow?. No chyba nie skoro po
              > czasie przyznaje sie do tych przebieranek. Dlaczegoz wiec?

A z prostej przyczyny.

a. CCCP mi się przejadło, bo za wielu mi wypominało, że jestem jakiś ruski komuch.
              b. White Rower - bo mi go doszczętnie zagnoił ten cham od Kahane Chui -
              • Gość: z daleka Re: Cześć Żołędny IP: *.inter.net.il 02.10.04, 14:18
                Powiem ci dlaczego mnie to nie porzekonuje. Otoz, jesli jestes przekonany o
                swojej slusznosci i mie masz powodu wstydzic sie za swoje wypowiedzi, to
                powinienes szanowac zwoje imie i trzymac sie go niezalenie od kpiarzy i
                przesmiewcow. Imie to cos wiecej niz tych kilka literek.
                • Gość: Cep Re: Cześć Żołędny IP: *.aster.pl 02.10.04, 14:27
                  Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Powiem ci dlaczego mnie to nie porzekonuje. Otoz, jesli jestes przekonany o
                  > swojej slusznosci i mie masz powodu wstydzic sie za swoje wypowiedzi, to
                  > powinienes szanowac zwoje imie i trzymac sie go niezalenie od kpiarzy i
                  > przesmiewcow. Imie to cos wiecej niz tych kilka literek.

Otóż właśnie z tego powodu nie zmieniam ani swego imienia ani nazwiska.

A znam paru takich, co zmienili. O jednym słyszałem, że zmienił z Choj na Kotas. Ale nie wiem, czy to 100% prawda. Inni bardziej bez pomysłu, bo na nazwiska albo za długie albo za krótkie.
                  • Gość: z daleka Re: Cześć Żołędny IP: *.inter.net.il 02.10.04, 15:05
                    No coz. Chyba mnie przekonales o slusznosci tych zmian.
                • Gość: Gucio zyd i jego nazwisko IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 02.10.04, 14:42
                  > Podobnie jak u innych kameleonow, zyd zmienia nazwisko aby znalezc glupiego,
                  ktory zyda po jego zydactwie rozpoznac nie moglby...

> No i aby kogos moznaby latwiej ozydzic (=okeasc, oszukac, oglupic, etc.,
                  etc.,)

> zyd-morderca, genetyczny sadysta zmienia imie w mysl przyslowia: 'miedzy
                  wrony wlez czarny jak i ony'

> Cala hierarchia komuny to jeden przyklad zyda-mordercy ze zmienionym
                  nazwiskiem!!!!

> Od Marksa po Kwasniewskiego i Michnika....
              • Gość: dana33 alez cepku!!!! IP: *.broadband.actcom.net.il 02.10.04, 15:41
                od kiedy to ty nic nie rozumiesz??? cep to jak ja z toba rozmawiam na powaznie,
                cepek i cepus to z uczuciem. daj telefon, to zadzwonie i uslyszysz tonacje...
                lepiej zebys nie wiedzial, jak ja mowie do moich corciek z uczuciem... :)
            • Gość: do z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 15:23
              masz wyczucie z daleka.W dobry watek sie wpasowales,bo o Gabrysi,ktora nicki zmienia jak Zyd nazwiska,a roznica miedzy nia a cepem jest taka,ze ona sie do tych kropek ,kropekukow,agentow -specjalnych,maurycych i alexandrow z krzeszowic nie przyznaje
              Ja tam sztucznego tloku nie robie,wszystkojedno kto jestem,ale ciagle ten sam
              • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 15:25
                to oczywiscie ja
                • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 15:37
                  Moje pytanie mialo charakter jak najbardziej ogolny i dotyczylo Wszystkich
                  ktorzy zmieniaja niki jak rekawiczki( bez wzgledu na pochedzenie, narodowosc,
                  kolor skory i plec). Ze padlo na cepa, to czysty przypadek - akurat o ty byla
                  mowa. Na temat zmiany nazwisk wsrod Zydow mozemy pogwarzyc, jesli cie to bawi.
                  • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 15:50
                    nie bawi
                    a ciekawi
                    zawsze jakis konkretny temat a przyznam ci sie,ze mnie to intrygowalo
                    Przyczyny sa ogolnie znane,wiec nie warto strzepic jezyka,raczej chodzi mi o brak przywiazania do rodowego nazwiska.Znam w Polsce wielu ludzi,ktorzy nosza nazwiska czasami osmieszajace,lub o cudzoziemskim brzmieniu,czyli zgodnie z ustawa nie mieli by zadnych problemow z ich zmiana a jednak trzymaja sie ich uparcie dowodzac np.ze od Jakuba Swinki pochodza,a to kasztelanski i biskupi rod
                    • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 16:18
                      No wstepie pragne zaznaczyc, ze osobiscie nie pochwalam zmiany nazwiska czy
                      imienia, gdyz szczegolnie w przypadku osob doroslych jest to nijako rezygnacja
                      z jakiejs tam czesci samego siebie. Po drugie, mysle ze mowimy o zjawisku, nie
                      zas o panu x, lub y.
                      Otoz, mimo ze jak powiedzialem nie pochwalam, to w niektorych przypadkach
                      probuje zrozumiec dlaczego ktos decyduje sie na tak dramatyczny krok. Sprobujmy
                      sobie zadac pytanie, dlaczego wogole to zjawisko ma miejsce. Czyz jego powodem
                      nie jest przypadkiem fakt, ze nazwisko obco brzmiace(zydowskie) przeszkadza
                      niektorym w realizacji ich planow zyciowych, zawodowych etc. Srodowisko
                      prawdobodobnie latwiej akceptuje swojsko brzmiace imiona i nazwiska. Srodowisko
                      wymusza w pewnym sensie dostosowanie sie. Gdyby tak nie bylo to po kiego diabla
                      to robic? Oczywiscie pomijam przypadki zmiany nazwiska w czasie wojny, gdy
                      mialo to ratowac zycie.
                      • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 16:29
                        przed wojna rzadko kto to robil,w czasie wojny rzecz zrozumiala,natomiast po wojnie istna lawina.A zdawaloby sie,ze warunki sprzyjajace :)))
                        I dowcip mi sie przypomnial:
                        Przychodzi Radziwill do urzedu,mowi,ze chce nazwisko zmienic na Kowalski
                        -Cos,pan panie Radziwill ,takiego nazwiska sie wstydzic!!!
                        -A jak mnie zapytaja,jak sie kiedys nazywalem to co powiem?Ze Rapaport?
                        • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 16:33
                          Kawal dobry. Jednak zycie to z reguly kawalem nie jest. Jak sadzisz, czym
                          kierowali sie Zydzi zmieniajac nazwiska na polskobrzmiace?
                          • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 16:40
                            Sam pisales o checi zrobienia kariery,czy wtopienia sie w srodowisko
                            Ja slyszalem o dyrektywie Stalina,zbyt masowe to bylo zjawisko,zeby je do przypadkowych zaliczyc
                            Nie przypomina ci to dylematu Fredzia z ktorym po forum lata,jakie obywatelstwo wybrac,jakie bedzie mial korzysci i co to bedzie go kosztowac
                            • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 16:56
                              Zaznaczylem na wstepie, ze mowimy o zjawisku, wiec zostaw fredzia w spokoju- on
                              jest przypadkiem odosobnionym. Znam osobiscie sporo Zydow z Polski i ci ze
                              zmienionymi nazwiskami stanowia znikomy procent. Dyrektywa Stalina- wybacz, ale
                              to brzmi dziecinnie.
                              Jak wytlumaczysz fakt zmieniania imienia i nazwiska przez Polakow emigrujacych
                              z Polski.
                              • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 17:04
                                Gość portalu: z daleka napisał(a)
                                Znam osobiscie sporo Zydow z Polski i ci ze
                                > zmienionymi nazwiskami stanowia znikomy procent.

widocznie bylo z nimi tak jak z owym Rapaportem,jak sie wpadnie w trans to konca nie widac :)))
                                Polskie nazwiska trudne,wiec te zmiany najczesciej polegaja na przystosowaniu do obcej transkrypcji,uproszczeniu,ulatwieniu wymowy,slad najczesciej pozostaje
                                Dlaczego wydaje ci sie dziecinnym fakt,ze komunisci nie zadzac z mandatu spolecznego pragneli przynajmniej ukryc najczesciej obcoplemiennos okreslonych organow wladzy?
                                • Gość: . To polski cham, co dorwal sie do wladzy jest ci IP: *.range81-157.btcentralplus.com 02.10.04, 17:06
                                  obcy rasowo, Volksdeutchu?
                                  • Gość: wszystkojednokto Re: To polski cham, co dorwal sie do wladzy jest IP: *.chello.pl 02.10.04, 17:15
                                    nie zmieniaj tematu Gabi
                                    po pierwsze primo,nie jestem folksdojczem
                                    po drugie primo mowimy o tych obcoplemiencach z obcobrzmiacymi nazwiskami,ktorzy czuli potrzebe ich zmiany
                                    Cham jest zawsze chamem,czy to polski czy polirlandzki anglikanin
                                    • Gość: . Ktora Gabi, idioto? Prawdziwa czy podrabiana do IP: *.range81-157.btcentralplus.com 02.10.04, 17:39
                                      dzisiaj przez ciebie i inna chamska polskojezyczna swolocz? Taka ze mnie
                                      Gabriela, jak i Mayrycy, i ten z Krzeszowic etc - macie po prostu zbyt skazone
                                      genetycznym antysemityzmem i polska megalomania mozdzki, by przyjac do
                                      wiadomosci, ze NALEZYCIE DO MNIEJSZOSCI. I ze wiecej osob o waszym
                                      antysemityzmie ma takie samo zdanie - jak Maurycy w swoim niemalze naukowym
                                      falietonie o polskim antysemityzmie, antysemityzmie POLSKICH DOLOW SPOLECZNYCH!
                                      Coz, te zera chca byc od kogos lepsze, a gdy nie moga byc lepsze od swoich, to
                                      choc kopna sobie Zyda. I tyle. A tego typu oceny polskiego (i kazdego)
                                      antysemityzmu az tak was bola, bo przeciez wy NAJLEPIEJ ZNACIE HISTORIE WASZEJ
                                      PLEBEJSKIEJ RODZINY. A niepochlebna prawda zawsze w goly tylek piecze...
                                      • Gość: wszystkojednokto Re: Ktora Gabi, idioto? Prawdziwa czy podrabiana IP: *.chello.pl 02.10.04, 17:48
                                        nie zauwazylas Gabi,ze nie na temat piszesz?A wlasciwie na jedyny temat,na ktory pisac potrafisz?
                                        Ja tu sobie z daleka leniwie gaworze o zmianach nazwisk ,ich przyczynach i co najbardziej mnie interesuje,czy takich zmian dokonuje sie z ochota,pozostawiajac wszelkie sentymenty na boku
                                        A ty tu z polskojezyczna swolocza,antysemityzmie genetycznym dolow plebejskich z golym tylkiem
                                        Z pewna niesmialoscia przypominam o koniecznosci zaopatrzenia sie w podpaski
                                      • Gość: rachelka Re: Ktora Gabi, idioto? Prawdziwa czy podrabiana IP: *.twcny.rr.com 02.10.04, 19:45
                                        Gość portalu: . napisał(a):

> dzisiaj przez ciebie i inna chamska polskojezyczna swolocz? Taka ze mnie
                                        > Gabriela, jak i Mayrycy, i ten z Krzeszowic etc - macie po prostu zbyt skazone
                                        > genetycznym antysemityzmem i polska megalomania mozdzki, by przyjac do
                                        > wiadomosci, ze NALEZYCIE DO MNIEJSZOSCI. I ze wiecej osob o waszym
                                        > antysemityzmie ma takie samo zdanie - jak Maurycy w swoim niemalze naukowym
                                        > falietonie o polskim antysemityzmie, antysemityzmie POLSKICH DOLOW SPOLECZNYCH!
                                        > Coz, te zera chca byc od kogos lepsze, a gdy nie moga byc lepsze od swoich, to
                                        > choc kopna sobie Zyda. I tyle. A tego typu oceny polskiego (i kazdego)
                                        > antysemityzmu az tak was bola, bo przeciez wy NAJLEPIEJ ZNACIE HISTORIE WASZEJ

nie sadzicie,ze gabryska jest codziennie nacpana. to indywiduum wymysla
                                        scenariusze i wyzwiska jak z podrzednego kryminalku za 3 zl. ani to nie ma
                                        akcji,ani stylu ani klasy oprocz jakiegos niezrozumialego belkotu kogos kto co
                                        dzien cpa jakas trawke. ona chyba jest przykladem pothead z zimnej,angielskiej
                                        smrodliwej pipidowy.
                                • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 17:23
                                  Piszesz:Dlaczego wydaje ci sie dziecinnym fakt,ze komunisci nie zadzac z
                                  mandatu spolecznego pragneli przynajmniej ukryc najczesciej obcoplemiennos
                                  okreslonych organo w wladzy?
                                  ---
                                  Byc moze, ze i takie przypadki(podkreslam- przypadki) mialy miejsce, gdyby to
                                  jednak mialo byc poleceniem Stalina, nie byloby w (jak to piszesz)organach
                                  wladzy ANI JEDNEGO zydowsko-brzmiacego nazwiska, gdyz polecenia tego pana byly
                                  wykonywane dosyc dokladnie. Przyznasz jednak, ze bylo wcale nie malo tych
                                  zydowskich nazwisk. Wiec cale ta teoria raczej o dupe potluc.
                                  Ps. Zydowskie nazwiska tez dosyc trudno po polsku wymowic, a wiec twoje
                                  wyjasnienie o zmianie polskich nazwisk pasuje jak ulal. Oczywiscie to zart(w
                                  obu przypadkach).

• Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 17:40
                                    wiesz,ze studenckich lat zostal mi taki podrecznik
                                    Historia Polski 1944-1947
                                    Z tylubyly wymienione sklady wszystkich organow przedstawicielskich(od KRN-u)
                                    wladzy wykonawczej i cos w rodzaju tablo,zeby nie bylo watpliwosci.
                                    Wtedy nie zwracalem na to zadnej uwagi,po latach skapowalem,ze ktos omijajac delikatnie cenzure glupi kawal komuchom zrobil,a w uniwersyteckim podreczniku to uszlo.Byly to pierwsze lata siedemdziesiate-w Polsce troche wirowalo..
                                    W 48,w dobie Sejmu Ustawodawczego,te wszystkie nazwiska znikly,zaroilo sie od innych,swojsko brzmiacych.
                                    Komuchy tez maja leb,nie wolno ich niedoceniac i chyba nie chodzilo o calkowite wyciecie ale o utrzymanie odpowiednio zadekretowanego parytetu.Stad obok Bermana-Rozanski,Zambrowski,Romkowski itd
                                    > Ps. Zydowskie nazwiska tez dosyc trudno po polsku wymowic, a wiec twoje
                                    > wyjasnienie o zmianie polskich nazwisk pasuje jak ulal. Oczywiscie to zart(w
                                    > obu przypadkach).
                                    >
                                    My mamy zdolnosci jezykowe,na roznych lamancach brzeczyszczykiewiczowych wyksztalcone,dla mnie Rapaport nie straszny i tez swojsko brzmi
                                    • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 18:02
                                      Mysle ze mocno naciagasz swoja teorie.Chyba po to zeby ci pasowala do
                                      odpowiedzi. Skoro ta wladza byla taka niedemokratyczna , skoro tak olewala
                                      spoleczenstwo, to dlaczego tak bardzo jej zalezalo na ukryciu zydowskich
                                      nazwisk? Co bylo w nich zlego, ze trzeba je bylo chowac pod ski? Czy chcesz mi
                                      tu powiedziec , ze polskie spoleczenstwo mialo cos przeciwko Zydom wogole, albo
                                      Zydom w organach wladzy?
                                      • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 18:15
                                        przeciez sam dobrze wiesz i choc troche pamietasz ,ze wladza starala sie wszystkim wmowic jaka to jest patriotyczna i ludowa i w pewnym momencie zorientowali sie,ze cos jest nie tak.
                                        Mysle,ze spoleczenstwo w swojej masie nie mialo wiekszych zarzutow wobec Zydow,lecz przeciwne bylo komunistom-pierwsze-sfalszowane wybory doskonale to wykazaly.Kolaboracja z nimi byla tak samo wstydliwym tematem,tak samo uwlaczala godnosci i dyskredytowala wsrod znajomych jak kolaboracja np.z hitlerowcami.
                                        Pamietaj,ze mowimy tu o latach 40-50.
                                        Wiec trzeba bylo zatrzec jakos fakt-kto ich w tym kraju glownie popiera
                                        Zydzi zle zrobili,ze sie na te stanowiska polaszczyli,nie tylko utrata twarzy wsrod polskich obywateli-to wam najwyrazniej wisi
                                        Komunizm to taka sama rewolucja jak inne i tez pozera wlasne dzieci
                                        • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 18:34
                                          Tak sie zastanawiam, czy ty jestes w tej pogwarce bez uprzedzen. Mimo wszystko
                                          odnosze wrazenia ze zamiast rozwazac kwestie, usilujesz wprowadzic watek
                                          rozliczeniowy. Te kilka procent Zydow polskich , ktorzy wyszli z wojny z zyciem
                                          i znaleli miejsce w polskiej spolecznosci to wlasnie ten wrog ktorego tak
                                          bardzo ci brakuje do rozliczenia sie z komunizmem? Zachowaj proporcje mocium
                                          panie i wroc do tematu. Ja stawiam teze, ze tacy ludzie jak ty, myslacy twoimi
                                          kategoriami, przyczynili sie do tego, ze niektorzy Zydzi zmienili nazwiska, aby
                                          nie rzucac sie w oczy takim jak ty sprawiedliwym. Co powiesz na moja teze.
                                          • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 18:56
                                            musial bym te sprawe gruntowniej przemyslec.Bo trudno odpowiadac,gdy sie nie ma zadnych osobistych doswiadczen.W latach o ktorych piszemy,mnie nie bylo na swiecie,mowilem ci przeciaz ,ze drugie dno wymienionej przeze mnie publikacji odkrylem po wielu latach.Moje osobiste spotkanie z problemem nastapilo dopiero w 68 i jak tez m.in.Danie pisalem,stosunek moj,moich znajomych byl jednoznaczna implikacja faktu,ze to znienawidzony komunistyczny rzad Zydom kaze isc precz.Jesli cie to nie przekonuje -trudno,bic sie w piersi za kazdy incydent od B.Wstydliwego nie bede.
                                            Uszli z zyciem-piszesz-to bardzo dodrze,znalezli miejsce w polskiej spolecznosci -tez bardzo dobrze.Ale duzy ich procent znalazl miejsce w organach wladzy i partii-a to bardzo zle
                                            Dla was ,dla nas mniej
                                            Jedna cholera jaka wladza gnebi,a wlasciwie lepiej,gdy mozna sobie powiedziec,ze to obcy,zrzutkowie,komandosi-i zaraz robi sie lzej :))
                                            Piszesz,ze ta zmiana nazwisk spowodowana byla tym by uniknac niecheci wszystkojednokich
                                            Ja dalej utrzymuje,ze im to zwisalo(ta moja niechec),i malo dalo-i tak wiadomo bylo who is who
                                            A taka zmiana tylko podejrzenia budzi.W jakim celu?Co chcesz ukryc?Co masz na sumieniu?
                                            • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 19:18
                                              Ok przejdzmy do pytania konkluzji. Cytuje:A taka zmiana tylko podejrzenia
                                              budzi.W jakim celu?Co chcesz ukryc? Co masz na sumieniu?
                                              No wlasnie. Czyz to logiczne, zeby zmieniac nazwisko w sytuacji gdy i tak
                                              wywesza cie po ksztalcie nosa, kolorze oczu czy innych znamionach. Jaki sens
                                              mialoby zmienianie nazwiska przez czlowieka "na piedestale", o ktorym wszyscy
                                              wiedza wszystko, czesciej i wiecej niz on sam? Ile w tym logiki a ile fantacji?
                                              Zwroc uwage, ze to wszystko kupy sie nie trzyma. W dzisiejszej Polsce,
                                              jednonarodowej i oczyszysconej jest wg weszacych wiecej Zydow niz Polakow. Czy
                                              zmiana nazwiska, imienia, czy ksztaltu nosa moze cos zmienic w spolecznym
                                              domysle? Jedno jest pewne. Ci co zmieniali imiona i nazwiska na polskobrzmiace,
                                              chcieli uchodzic za Polakow. Jedyne co chcieli ukryc to swoje zydostwo.
                                              Wierzyli, ze jako Polacy beda miec spokuj i rowne szanse. Mylili sie.
                                              • Gość: wszystkojednokto Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.chello.pl 02.10.04, 19:43
                                                Jasne,ze tu nie ma logiki i kupy sie nie trzyma.Dlatego przypominam,ze rozmawialismy o latach40-50,bo wtedy byl masowy wysyp.
                                                I moja teza o stalinowskiej dyrektywie moze w tym kontekscie nie brzmi tak naiwnie.Komunisci wierzyli w moc magicznego myslenia i sile sprawcza slowa.Rzeczy nie nazwane nie istnialy,rzeczy ,ktorym nadano inna nazwe w ich oczach uzyskiwaly inne znaczenie.Stad te wszystkie" demokracje ludowe","narody milujace pokoj","bratnie pomoce","jednosci robotniczo chlopskie"
                                                Mnie bardziej gosciu z daleka interesowalo,czy podmioty tych zmian czynily to z ochota czy fatalizmem
                                                Mialem kolege w klasie Bucholtz mu bylo i to jeszcze przez tz,dokuczal mu jeden
                                                profesorek rusycycta,rodzina nazwiska nie zmienila,drugi mial w nazwisku de i o to de walczyl jak lew gdy mu je plebeizowali...
                                                pozdrawiam
                                                • Gość: Cep Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.aster.pl 02.10.04, 19:52
                                                  A ja miałem w równoległej siódmej klasie kolegę - nazywał się Goldberg. Nikt do tego nie przywiązywał żadnej wagi. Nazwisko jak nazwisko. Kiedy spotkałem go po wakacjach, wdaliśmy się w parku w rozmowę, a ja uświadomiłem sobie nagle, że nie pamiętam jego nazwiska. Zapytałem go o to - i usłyszałem ze zdumieniem, że nazywa się Złotogórski. Ze zdumieniem, bo w momencie, kiedy go spytałem, nagle sobie jego nazwisko przypomniałem. To nowe nazwisko przysporzyło mu w liceum trochę problemów, było pretensjonalne i nadawało się (w odróżnieniu od Goldberga) do różnych przekręceń, mniej lub bardziej złosliwych. Nigdy go o to nie zapytałem, ale nie wykluczam, że on osobiście uważał, że te żarciki z jego nazwiska miały podtekst antysemicki. Sam byłem wtedy tak niewinny, że nawet nie słyszałem jeszcze słowa antysemityzm - ale nazywałem go Złotówka, albo Złotoryjek.
                                                • Gość: z daleka Re: Dzięki za życzenia. I nawzajem. IP: *.inter.net.il 02.10.04, 19:56
                                                  Mysle ze caly ten problem jest mocno nadymany. Raz jeszcze powtarzam. Znam
                                                  bardzo wielu Zydow(oczywiste)i na palcach jednej reki, no moze dwoch,
                                                  policzylbym tych co zmienili nazwiska. Wierz mi lub nie, ale sa wsrod nich
                                                  ludzie dosyc znani i zaden, ale to zaden nie mial nic wspolnego z UB. Jeden
                                                  ktory mial, akurat jak na zlosc ma zupelnie zydowskie imie i nazwisko. Ja
                                                  zawsze mialem swoje zydowskie nazwisko, ktore bardzo lubialem i lubie nadal.
                      • Gość: babariba z daleka, pytanie mam: IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 19:27
                        znalazłem ja sobie listę sokólskich Żydów, żyjących w Izraelu w roku 1968
                        www.jewishgen.org/Yizkor/sokolka/Sok721.html
                        i o dziwo, wielu z nich po znależieniu się w Eretz Israel zmieniło swoje żydowskie nazwiska, które im przez pokolenia nie przeszkadzały w antysemickiej Polsce na nazwiska polsko, albo przynajmniej słowiańskobrzmiące.
                        Masz jakieś wytłumaczenie takiego fenomenu.
                        Bardzo mnie to interesuje.
                        I 'daj boh, sztob nieposlednij'...
                        • Gość: z daleka Re: z daleka, pytanie mam: IP: *.inter.net.il 02.10.04, 19:34
                          Coz, lista jest przeogromna. Przejrzalem ja pobieznie i rzeczywiscie znalazlem
                          kilka zmiam na polskobrzmiace. Rzeczywiscie ciekawe. Trudno mi powiedziec
                          dlaczego. Co do jednego moge cie zapewnic. Nikt z polskobrzniacym nazwiskiem
                          nie ma tu w Izraelu najmniejszych problemow.
                          • Gość: babariba ale pisałes wyżej o mimikrze, której... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 19:45
                            ...musieli według ciebie ulegać polscy Żydzi, dla kariery i różnych takich w Polsce...
                            Lista, która ci zlinkowałem, jest dowodem pewnego zjawiska, chciałeś rozmawiać o zjawiskach, to na hipotezę przynajmniej jakąś czekam
                            • Gość: z daleka Re: ale pisałes wyżej o mimikrze, której... IP: *.inter.net.il 02.10.04, 20:09
                              Naprawde nie wiem. Wyczuwam natomiast z twojego pytania, ze oczekujesz jakiegos
                              bicia sie w piersi. Sadzisz, ze chcieli ukryc swoja tozsamosc?. Nie udalo im
                              sie. Jest lista.
                              Ps. Lista zawiera okolo kilkaset nazwisk , chyba kilkanascie to zmiana z
                              zydowskiego na polsko-brzniace. Ty to nazywasz zjawiskiem?
                              Owszem, zjawiskiem odosobnionym.
                              • Gość: wszystkojednokto Re: ale pisałes wyżej o mimikrze, której... IP: *.chello.pl 02.10.04, 20:16
                                kilkanascie na kilkuset to juz 10 %
                                Fajnie by bylo dotrzec do tych ludzi i zapytac jaki cel im przyswiecal
                                Ale to juz tylko ty ,z daleka moglbys zrobic...
                                Moze pojawienie sie w Izraelu w r.68 z polsko brzmiacym nazwiskiem dawalo jakies profity w postaci wyrazow solidarnosci,wspolczucia,pomocy w zagospodarowaniu.
                                To chyba za daleko idace dywagacje,zagalopowalem sie:))
                                • Gość: z daleka Re: ale pisałes wyżej o mimikrze, której... IP: *.inter.net.il 02.10.04, 20:27
                                  wszystkojednokto napisał(a):
                                  kilkanascie na kilkuset to juz 10 %.

Ciekawe gdzies ty sie matematyki uczyl.
                                  Dla ulatwienia np.15(kilkanascie) od 150(sto kilkadziesiat) to 10%
                                  ale 15 od 500(kilkaset) to juz tylko 3.33%
                                  Matematyka to figlarna dziedzina, ale trzeba umiec figlowac, bowiem mozna sie
                                  osmieszyc.
    • Gość: Cep Re: Do Gabrieli Casey IP: *.aster.pl 02.10.04, 13:09
      Szukasz?

To szukaj, szukaj. Życzę powodzenia.

C.
      • Gość: PP Re: Do Gabrieli Casey IP: 207.7.197.* 02.10.04, 14:25
        Nie narzekajta. ja tez mam gabrysie. 2go pazdziernika miala 90-te urodziny.

Ot, znow koniec lata
        kupilem dzis kfiata
        bo to urodziny gabrysi
        gabrysia kfiat zoczy
        z radosci podskoczy
        znow wiosna
        areszta mi wisi

napisalem to na donicy i jak moja gabrysia to przeczytala, to rzucila sie na
        mnie i zaczela mnie ciagnac do lozka. Sypialnia nasza je na gorze. Wszystko
        byloby fajnie, ale te cholerne schody...i na gorze gabrysia dostala
        zadyszki.cale szczescie, ze mialem jeszcze troche marihuany. skrecilem jej
        papierosa, wypili my po szklance koniaku i wszystko skonczylo sie dobrze.
      • Gość: Cep Re: Do Gabrieli Casey IP: *.aster.pl 02.10.04, 19:33
        Szukasz?

Nie spiesz się, bo jeszcze coś pominiesz.
    • Gość: rachelka Re: Do Gabrieli Casey IP: *.twcny.rr.com 02.10.04, 19:52
      i jeszcze jedno cepie vel white rover. ja wiem,ze ta nienawiscia otumaniona
      gabcia ciebie kiedys interesowala jako partner do dyskusji na tematy.. mnie sie
      wydaje,ze do dyskusji na jakiekolwiek tematy,nawet z jakas tam znajomoscia
      wiedzy trzeba miec styl i klase. sa tu forumowicze ktorzy to reprezentuja a w
      jej przpadku to jaks patologia i medyczny problem. zycze jej szybkiego leczenia
      bo niedlugo sie dowiemy,ze ktos kogos zabil w slicznej angielskiej wiosce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka