Dodaj do ulubionych

Mazowsze niepodlegle?

01.10.17, 22:49
Takie mysli przychodza, przez Katalonie, oczywiscie.
Jedyny region w Polsce, majacy jakie takie tradycje samodzielnosci, to Mazowsze.
I akurat to bidne Mazowsze z wisienka bardzo bogatej Warszawy na torcie, nigdy nie myslalo o "niezawislosci".
Raczej przeciwnie.

A przeciez to spisek panow Malopolskich doprowadzil do wygasniecia linii ksiazat mazowieckich, a naszych ostatnich panow zapewne otruto, rozpuszczajac plotke, iz byli zeszli od gorzaly i dziwek.
Podlosc ludzka nie zna granic!

Od dzis zaczynam mazuzyc!
Obserwuj wątek
    • kylax4 Katalończycy to osobny naród. Mazowszanie 01.10.17, 23:11
      to tylko grupa regionalna. Zupełnie nietrafne porównanie.
      • borrka Re: Katalończycy to osobny naród. Mazowszanie 02.10.17, 08:50
        "Zupelnie", to nie zrozumiales sensu mojego postu.
    • j-k Mazowsze juz JEST niepodlegle 02.10.17, 00:25
      A cala rzeszta Polski moze nam naskoczyc.

J.K.

Mazowszanin z urodzenia i lekki sympatyk Warszawy.
      • yurek11111 Re: Mazowsze juz JEST niepodlegle 02.10.17, 00:46
        Mazowsze to jadro Polski , nie ma w tym regionie tendencji separatystycznych....
        I niech tak zostanie....
        Na marginesie sytuacji w Katalonii ,to niezly poploch musi byc w Berlinie i Brukseli , tak zagania wilk owieczki do zagrody , by latwiej dobierac sie do tych utuczonych a tu one mu sie rozpierzchaja , nie dziwota ze musza klamac wbrew oczywistym faktom ,ale po referendum w Anglii nie chca pozostawiac wyborow w rekach ludzi....

"Dzisiaj nie było referendum niepodległościowego w Katalonii; to była strategia regionalnych władz wymierzona w prawo i demokrację - oświadczył dziś wieczorem premier Hiszpanii Mariano Rajoy w transmitowanym w telewizji przemówieniu."

wiadomosci.onet.pl/swiat/referendum-w-katalonii-premier-hiszpanii-to-byla-strategia-regionalnych-wladz/qqq5kze
        • j-k Mazowsze juz JEST niepodlegle 02.10.17, 00:52
          yurek11111 napisał:
          > Mazowsze to jadro Polski , nie ma w tym regionie tendencji separatystycznych...

To ja wiem.
          (chociaz kiedys byly - Janusz., Ksiaze mazowiecki...)

podkreslilem tylko, ze reszta Polski nie moze nam nic narzucic, zatem nam Mazowszanom (Polska) specjalnie nie przeszkadza :)

a co do Katalonii...
          z ciezkim sercem, ale jestem za ich niepodlegloscia...
          bo to nie Kastylijczycy...
          • yurek11111 Re: Mazowsze juz JEST niepodlegle 02.10.17, 01:10
            Co do Katalonii to ani nie jestem za ich niepodlegloscia ani za tym by pozostali w granicach Hiszpanii , uwazam ze juz samo nadanie im szeregu praw autonomicznych swiadczy o ich odrebnosci i ze to oni sami maja prawo do decydowania o swojej przynaleznosci do Hiszpanii i ,wlasnie najdemokratyczniej w drodze referendum , a zabranianie przeprowadzenia referendum wyrokiem sadu hiszpanskiego swiadczy o tym ze sad najwyzszy w Hiszpanii nie jest niezawisly tylko dyspozycyjny wzgledem rzadu hiszpanskiego , czekam teraz z niecierpliwoscia kiedy ci z Berlina i Brukseli wdroza karne postepowania przeciwko Hiszpanii....
            Wiem, wiem na swiety nigdy , bo taka to sprawiedliwosc eurokolchozu...
            Katalonczykow szkoda , chociaz dzieki reakcji wladz hiszpanskicj
            • yurek11111 Re: Mazowsze juz JEST niepodlegle C.D. 02.10.17, 01:14
              ...dzieki reakcji wladz hiszpanskich ktore brutalnie spacyfikowaly referendum Katalonia oderwie sie od Hiszpanii...
      • kylax4 Mazowsze to historyczne serce Polski 02.10.17, 14:13
        Zatem nie wiem, jak Polska mogłaby się oddzielić od Polski.
        • borrka Re: Mazowsze to historyczne serce Polski 02.10.17, 14:27
          Tak dzis sadzimy, ale 500 lat, do 1525 było odrebnym panstwem.
          Na ten fenomen zwracalem uwagę.
          To nie za czasow Piasta Kolodzieja, ale za Jagiellonow przylączono Mazowsze do Korony.
          • j-k Mazowsze to historyczne serce Polski 02.10.17, 16:37
            borrka napisał:
            > Tak dzis sadzimy, ale 500 lat, do 1525 było odrebnym panstwem.
            > Na ten fenomen zwracalem uwagę.
            > To nie za czasow Piasta Kolodzieja, ale za Jagiellonow przylączono Mazowsze do
            > Korony.

- to nie fenomen.
            wymarla dynastia Ksiazat Mazowieckich
            a juz wczesniej Sejmy odbywaly sie w Warszawie
            - szlachta nie znosila zatechlego krakowskiego powietrza
            i wolala na Sejmy wybrac sie do "wiejskiej" Warszawy - gdzie powietrze bylo lepsze
            - bo my w Warszawie mamy lepszy przeplyw powietrza...

pl.wikipedia.org/wiki/Sejm_walny_I_Rzeczypospolitej
    • yurek11111 Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 00:55
      Co tzn"mazuzyc" ?
      Jak od Mazura to mazurzyc...
      • borrka Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 08:42
        Mazurzenie, to gwarowa wymowa "zeka" (rzeka), zond (rząd), pscola.
        Wiec "mazuzenie" w konsekwecji.
        Tyle odnosnie tlumaczenia "zartów".

Mazowsze jest regionem o dlugiej, bo 500-letniej tradycji odrebnosci politycznej, z wlasnym osrodkiem wladzy w Plocku, z wlasna dynastia i wlasną polityką zagraniczna.
        Zaleznosc od Polski nie byla tak oczywista, jak sie moze wydawac z dzisiejszej perspektywy, choć byla.
        Efekty istnienia Ksiestwa Mazowieckiego, to pojawienie sie Krzyzaków w regionie, wielkie zacofanie regionu i ... niezwykla kariera prowincjonalnej miesciny nad Wislą, zalozonej przez Niemców z Torunia.
        To o Mazowszu mawiano, iz tutejsza szlachta rodzi sie z zarosnietymi oczyma, jak psiaki.
        Etnicznie bardziej subnordyckie i gockie, bo tędy szli Goci nad Morze Czarne, ale z poczucia bardzo polskie, co tez jest fenomenem - ci sami Mazuz w Prusach Wschodnich ulegli pelnej germanizacji.
      • borrka Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 12:43
        Zaledwie refleksja - jak zmienia sie poczucie przynaleznosci narodowej.
        Kozakow - Rusinow, ktorzy stanowili 60% zdobywcow Moskwy, nazywano "Polakami".
        Byli to calkiem ukrainscy Ukraincy.

Generalnie, zabawa w separatyzmy bywa niebezpieczna, nawet gdy sa podstawy.
    • szwampuch58 Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 11:25
      kontroweryjna idea,co jak co ale Mazowsze?
      • borrka Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 12:45
        Zaledwie refleksja - jak zmienia sie poczucie przynaleznosci narodowej.
        Kozakow - Rusinow, ktorzy stanowili 60% zdobywcow Moskwy, nazywano "Polakami".
        Byli to calkiem ukrainscy Ukraincy.

PS. Pomylilem sie wpisujac odpowiedz powyzej.

Generalnie, zabawa w separatyzmy bywa niebezpieczna, nawet gdy sa podstawy.
    • borrka Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 12:56
      Najbardzie naglosniony separatyzm w Polsce, to "narod slaski".
      Podklad polityczny ze strony "wypedzonych" jest ewidentny, ale to w Rajchu margines.

Roznice sa kulturowe - zaledwie i aż.

Slazacy sa czescia Narodu, ktora miala szczescie uniknac watpliwych dobrodziejstw Sarmatyzmu i ksztaltowali sie w racjonalnej atmosferze niemiecko-czeskiej, ale w przeciwienstwie do Czechów i Niemców sa gleboko wierzącym tradycjonalistami.
      W odrebny jezyk osobiscie nie wierze, ale nie jestem jezykoznawcą.

Pragnienie autonomii jest dość zrozumiale, czy raczej bylo zrozumiale.
      Dzis prawdziwi Slazacy stanowią mniejszosc nawet na Slasku .
      • szwampuch58 Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 13:44
        Zgadzam sie: bylo!!!! Ten region jest "wycyckany" kompletnie i sami "zgina" ......choc pod butem Warszawy tez nie maja latwo:
        wiadomosci.wp.pl/przywodca-slazakow-odpowiada-blaszczakowi-czas-skonczyc-z-rzadami-warszawy-6172428403164801a
        • borrka Re: Mazowsze niepodlegle? 02.10.17, 14:13
          Eee tam!
          Slask (Gorny) jest w sytuacji Zaglebia Ruhry z lat 80-tych.
          Przechodzą transformacje z prostego kopania wegla, do wyzszych technologii.
          Nie jestem przeciwny autonomii, ale zwalanie wszystkiego na "centrale", to łatwizna.
          Chyba, ze na centrale pisowską:)

Utrata inteligencji, przewaznie niemieckiej, olbrzymi upust krwi w formie aussiedlerow, dewastacja komunistyczna, to są powojenne slaskie realia.
          Ale zbyt dobrze znam Slask, by nie wierzyc, sobie poradzą.
        • kylax4 Większość Ślązaków nie chce żadnej niepodległości 02.10.17, 14:14
          ani nawet autonomii.
          • pandaber Re: Większość Ślązaków nie chce żadnej niepodległ 02.10.17, 14:42
            kylax4 napisał:

> ani nawet autonomii.
            >
            >
            >

Zapytaj Ślązaków a nie mieszkańców Śląska. U mnie w bloku mieszkają trzy rodziny śląskie na 20 mieszkań, w bloku obok na 30 mieszkań są dwie rodziny śląskie.
          • pijatyka W Polsce żadnemu regionowi... 10.11.17, 13:20

...nie jest potrzebna żadna specjalna autonomia - natomiast wszystkim województwom (powiatom, gminom) potrzebna jest większa samodzielność.

Tymczasem pod rządami PiS-bolszewii obserwujemy bezmyślne centralizowanie wszystkiego.
    • de_oakville Re: Mazowsze niepodlegle? 04.10.17, 11:51
      borrka napisał:

> I akurat to bidne Mazowsze z wisienka bardzo bogatej Warszawy na torcie, nigdy
      > nie myslalo o "niezawislosci".
      > Raczej przeciwnie.

A propos tej "wisienki" to przypomnialo mi sie, co czytalem na temat dwoch szwajcarskich kantonow: Appenzell i Sankt Gallen. Otoz kanton Appenzell jest jakby "wyspa" lezaca w srodku kantonu Sankt Gallen. Mieszkancy Appenzell powiadaja, ze jest on niczym "blyszczaca moneta 5-cio frankowa lezaca w krowim lajnie" ("als blitzblankes Fünffrankenstück in einem Kuhdreck"). Mieszkancy Sankt Gallen odwzajemniaja sie mowiac, ze Appenzell jest jak
      "krowie lajno na zielonej lace" ("als Kuhdreck in einer grünen Wiese"). Oto przyklad szwajcarskiego "poczucia humoru" zupelnie innego od naszego. Aby bylo jeszcze ciekawiej kanton Appenzell dzieli sie na dwa pol-kantony. Jeden katolicki i jeden protestancki.
      • jabbaryt Re: Mazowsze niepodlegle? 10.11.17, 14:29
        Ja jestem za niezależności Mazowsza od Warszawy. Ten biurokratyczny polip nic nie produkuje tylko rozkłada całą Polskę.
    • de_oakville A jednak Pomorze 04.10.17, 12:20
      Mazowsze i Warszawa odgrywaja ogromna role w moim "sentymentalnym panteonie" wspomnien z Polski. "Milion razy" wieksza niz np. Krakow, Katowice czy Kielce. A jednak zajmuja one dopiero drugie miejsce, sa "na medal" ale srebrny. "Medal zloty" maja u mnie Trojmiasto i Pomorze. Przeczytalem ksiazke gdanskiego autora Pawła Huelle pt.
      "Pierwsza milosc i inne opowiadania" najpierw w niemieckim tlumaczeniu, pod tytulem "Der Silberregen" bo nie mialem dostepu do polskiego oryginalu. Teraz ten oryginal mozna nawet miec bezplatnie z internetu:

biblioteka.kijowski.pl/huelle%20pawel/pierwsza%20mi%B3o%9C%E6.pdf
      Huelle tam sie urodzil i stamtad pochodzi. Ksiazke konczy nastepujacym zdaniem:

"Znów padał deszcz. Zapewne także nad Oliwą, której dachów, ulic, ogrodów i zaułków nie zamieniłbym na żadne inne w świecie."

Przez dlugie lata mieszkalem dosyc blisko Warszawy. Raz w roku podczas wakacji jezdzilem do Trojmiasta. Nocnym pociagiem relacji "Rzeszow - Ustka", ktory jechal przez stacje Warszawa-Praga gdzies okolo 4-tej nad ranem (dopiero po latach puszczono go przez dworzec Wschodni). O tym pociagu mowilo sie, ze "Warszawiacy nim nie jezdza". Jadac przez Warszawe ogladalo sie pograzona w ciemnosciach Prage, w oddali blyszczalo na horyzoncie oswietolone i o wiele bogatsze od niej Srodmiescie z Palacem Kultury jako punktem odniesienia. Nad ranem byl juz Malbork, Zulawy Wislane, a jak sie jechalo do Gdyni, to po drodze jadac przez Sopot mialo sie przez krotki moment widok na "Monciak"
      z tlumami ludzi nalezacymi w wiekszosci do "smietanki towarzyskiej" PRL-u. W Warszawie czasow PRL-u pamietam scene jak milicjant przepedzal jakiegos zebraka z rogu Marszalkowskiej i Swietokrzyskiej. W ustroju "sprawiedliwosci spolecznej" nie mogli przeciez istniec zebracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka