zeitgeist2010
10.10.17, 18:55
Bitwa pod Lepanto (obecnie Nafpaktos) – bitwa morska stoczona 7 października 1571 na południowy zachód od Lepanto pomiędzy Imperium Osmańskim a Ligą Świętą, zakończona zwycięstwem chrześcijan.
Bitwa ta jest bardziej znana na zachodzie niz odsiecz wiedenska. W Polsce, kraju lądowym, jest odwrotnie.
Bój pod Lepanto był jedną z najkrwawszych bitew morskich w dziejach świata
Po zdobyciu Konstantynopola w 1453 Imperium Osmańskie zaczęło przejmować kontrolę nad całym szlakiem handlowym z Indii do Europy, co zrodziło spory z kupiecką Republiką Wenecji. Dodatkowo sułtan wspierał algierskich korsarzy[1]. W 1570 r. Imperium Osmańskie zażądało od Wenecji przekazania Cypru, Wenecjanie jednak zignorowali groźbę turecką. W rezultacie Cypr został najechany przez wojska tureckie. Po upadku Nikozji papież Pius V zorganizował dla obrony Famagusty(maj 1571) wśród państw chrześcijańskich Ligę Świętą, w której główne role odgrywały Hiszpania i Wenecja.
Zwycięstwo sił chrześcijańskich podniosło morale w Europie, jednak nie zostało wykorzystane militarnie.
Wielki Wezyr Sokollu Mehmed Pasza wyjaśnił weneckiemu ambasadorowi różnicę między waszą i naszą klęską: „Pod Lepanto chrześcijanie mnie ogolili. Na Cyprze ja odciąłem im ramię. Moja broda odrośnie...” (Sic!!!) I miał poniekąd rację: wkrótce Liga Święta rozpadła się, Cypr pozostał w rękach tureckich, a w 1574 r. Hiszpania musiała opuścić Tunis –....
Zwycięstwo Ligi Świętej w bitwie pod Lepanto papież Pius V przypisał wstawiennictwu Najświętszej Maryi Panny i w 1572 dzień 7 października ogłosił świętem Matki Boskiej Zwycięskiej, zmienionym w 1573 przez jego następcę, papieża Grzegorza XIII, na święto Matki Boskiej Różańcowe[
Dlatego w niektorych mediach zachodnich przypisano marszowi rozancowemu w Polsce intencje islamofobiczne.
Np. Die Welt.
Pod artykulem redakcja dopuscila 402 komentarze. W przewazajacej wiekszosci jednoznacznie krytykujace artykul.
Najpopularniejszy komentarz 235 likes
Wklejam ten z 200 likes bo krotszy:
i latwiejszy do zrozumienia dla kazdego.
Klasse Aktion! Danke Polen, Danke Ungarn, Danke Tschechien!