Dodaj do ulubionych

Pierwszy McDonald's w Sojuzie

31.01.18, 19:27
Pierwszy McDonald w Moskwie otwarty został 31 stycznia 1990 r. Stojący godzinami w kolejkach ludzie sowieccy gotowi byli zapłacić znaczną część pensji by spróbować kojarzonego z Zachodem smaku Big Maca.

Niezwykłe zainteresowanie jednym z symboli kapitalistycznego świata było dowodem zmian zachodzących w Związku Radzieckim. Amerykańscy korespondenci zwracali uwagę na rażące różnice wystroju restauracji w porównaniu z szarymi lokalami typowymi dla centralnie planowanej gospodarki. Podkreślali też, że lokalna obsługa zdawała się być milsza choć przecież założyła tylko uniformy światowej sieci. Z kolei radzieccy dziennikarze chwalili "restaurację inną niż wszystkie" za "typowo amerykańskie racjonalne podejście do polityki żywieniowej człowieka". Mimo otwarcia zachodniego lokalu, Moskwa była wciąż stolicą państwa totalitarnego i jej mieszkańcy traktowali wizytę tam jako swego rodzaju manifestację polityczną.
W ciągu kolejnych dwóch lat Związek Radziecki zacznie się rozpadać, Michaił Gorbaczow ustąpi z utworzonego przez siebie stanowiska prezydenta ZSRR, a kilka republik związkowych ogłosi niepodległość.

“Z przerażeniem myślę, kogo urodzi to pijane krwawe bydło, które przechwyciło władzę w Rosji i co będzie się działo z moim krajem za 2-3 pokolenia. Zresztą, co tu myśleć. Wszystko jest mniej więcej jasne”.

(Iwan Bunin – rosyjski pisarz).
Obserwuj wątek
    • wiktor_jerofiejew McDonald obalil komunizm w zSSr 31.01.18, 19:29
      30 tys osób przybyło na otwarcie pierwszego McDonalda w ZSRR
    • j-k Ja zrobilem to juz duzo wczesniej, bo w 1976 :) 31.01.18, 19:34
      Gdy zjawilem sie u rosyjskich znajomych przywiozlem im kilka butelek amerykanskiej Coca-Coli, -
      - ktorej produkcje w Polsce wtedy wlasnie rozpoczeto.

Znajomi Rosjanie byli zachwyceni.
      za jedna butelke Coca-Coli dawali mi butelke przedniej rosyjskiej wodki :)
      • wiktor_jerofiejew Re: Ja zrobilem to juz duzo wczesniej, bo w 1976 31.01.18, 19:57
        j-k napisał:

> Gdy zjawilem sie u rosyjskich znajomych przywiozlem im kilka butelek amerykansk
        > iej Coca-Coli, -
        > - ktorej produkcje w Polsce wtedy wlasnie rozpoczeto.
        >
        > Znajomi Rosjanie byli zachwyceni.
        > za jedna butelke Coca-Coli dawali mi butelke przedniej rosyjskiej wodki :)

To jeszcze nic ... ja za pare socjlaitycznych podrobek zwane "Szarikami" ktore udawaly jedynie Amerykanskie Jeansy , bralem pierscionki a nawet obraczki ... bo rusek nie mial czym placic

Wierze ci ze tak bylo... chociaz ta smierdzaca ruska wodka nie byla warta buteli amerykanskiej Coca Coli ...
        ssowiecki komunizm zawsze byl zacofany do reszty swiata i chcial ten syf rezprzestrzeniac na inne kontynenty co mu sie gdzieniegdzie udalo
        Coca coli nieuswiadczysz na Kubie
        Glod o nedze mamy dzis nadal na Kubie i Wenezuelii

“Żegnaj mi Rosjo niedomyta,
        Kraju niewolnych, kraju panów,
        I wy mundury tak błękitne,
        I ty narodzie im sprzedany.

Być może za Kaukazu grzbietem,
        Skryję się choć od carów twoich,
        Od oczu waszych wszechwidzących,
        Od uszu waszych wszechsłyszących”.

(Michaił Lermontow)
        • j-k twoja antyrosyjska fobia jest dosc nudna. 01.02.18, 05:37
          wiktor_jerofiejew napisał(a):
          chociaz ta smierdzaca ruska wodka nie byla warta butelki amerykanskiej Coca Coli ...

twoja anty-rosyjska fobia jest dosc nudna.
          rosyjska wodka, zwlaszcza ta "przenicznaja" byla i jest znakomita.
          natomiast Coca-Cola mimo przyjemnego smaku
          zawierala (wtedy) szkodliwy dla zdrowia kwas fosforowy.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          chemik i ekonomista.
    • karbat Re: Pierwszy McDonald's w Sojuzie 31.01.18, 19:41
      zlodziej komus ukradl text . znowu .
    • szwampuch58 Re: No i co z tego??? 01.02.18, 10:25
      wiktorze_jerofiejew "juz" dwa lata pozniej mielismy te same cyrki w Polsce:
      biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/pierwszy-mcdonald-s-w-polsce-otwarto-25-lat-temu/519tjp
    • pandaber Re: Pierwszy McDonald's w Sojuzie 01.02.18, 12:01
      Nie jem i nie piję tego co amerykańskie. Made in USA ma u mnie przerypane.
      • wiktor_jerofiejew Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...LOL 01.02.18, 16:22
        pandaber napisał(a):

> Nie jem i nie piję tego co amerykańskie. Made in USA ma u mnie przerypane.

Wcale ci sie nie dziwie ...slonina na gazecie i moze suszona ryba Ostrobok popijana "slynna "
        na caly swiat kwasem chlebowym ...LOL
        No to co ja ci poradze ...
        Ale mozemy ci sie zlozyc na nowe onuce , moze przestanie cuchnac na forum

Ciezko jest żyć w Rosji, w tym śmierdzącym środowisku błota, podłości, kłamstwa, oszustwa, nadużyć, dobrych małych drani, gościnnych łapówkarzy oraz kanalii – ojców i dobroczyńców łapówkarzy”.
        (Iwan Aksakow – rosyjski poeta i publicysta).
        • pandaber Re: Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...L 01.02.18, 16:32
          Znów mnie rozbawiłeś.
          • amunicyjny1 Re: Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...L 01.02.18, 16:53
            pandaber napisał(a):

> Znów mnie rozbawiłeś.
            >
            O gustach się nie dyskutuje.Skoro dla kogoś hamburger to szczyt kuchennego wyrafinowania,to niech tak zostanie
            • 5magna Re: Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...L 01.02.18, 16:57
              Wiktorek robi dobra robote dla Mc Donald. Tak podsyca reklame na watku ze w koncu I najglupszy zrozumie ze tam podaja lajno. McDonald teraz juz obiecal ze brdzie sprzedawal zjadliwe jedzenie ale I tak juz nikt im nie wierzy. Tutaj stoja puste....
            • wiktor_jerofiejew Re: Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...L 01.02.18, 17:16
              Zamydlasz , o McDonaldzie napisalem w kontekscie ROCZNICY otwarcia Maca w SSojuzie i tego ze zSSr byl takim postepowym "rajem "ze 30 TYSIECY glodnych rucholi stalo w mrozie godzinami zeby zjesc Niemieckiego Hamburg_era bo sami maja jedynie slonine i suszone ryby
              Na cale szczescie opuscilem slowianskie wschodnie bloto juz wiele lat temu , wyjechalem do NAJPIEKNIEJSZEGO ,NAJCIEKAWSZEGO , NAJBARDZIEJ PRZYJAZNEGO KRAJU
              Gdzie 200 narodowosci przywiozlo swoje kuchnie i kazdy ma wybor gdzie chce zjesc nawet , kiedy jest to Niemiecki HAMBURG-er ,Niemiecki Frankfurter czyli poprostu Hotdog , ale rowniez King Crab legs (jesli wogole masz pojecie co to takiego)
              I nie wciskaj mi ze dla mnie Niemiecki Hamburg-er jest "szczytem " , bo takiego wyboru jaki my mamy w USA to nie ma nigdzie na swiecie ...

“Z przerażeniem myślę, kogo urodzi to pijane krwawe bydło, które przechwyciło władzę w Rosji i co będzie się działo z moim krajem za 2-3 pokolenia. Zresztą, co tu myśleć.

Wszystko jest mniej więcej jasne”.
              (Iwan Bunin – rosyjski pisarz).
              • szwampuch58 Re: Rzeknij a macie tam w tym Usa 01.02.18, 17:41
                wiktorze_jerofiejew polskie specjaly narodowe jak:fasola po bretonsku,ruskie pierogi czy rybe po grecku lub po zydowsku?
                • wiktor_jerofiejew Re: Rzeknij a macie tam w tym Usa 01.02.18, 18:57
                  szwampuch58 napisał:

> wiktorze_jerofiejew polskie specjaly narodowe jak:fasola po bretonsku,ruskie
                  > pierogi czy rybe po grecku lub po zydowsku?

Od razu widac zes zacofany ciemniak, te nazwy ktore wymieniles ruSSki bezzebny pomylencu -to sa nazwy Perelowskie ... NIEistniejace NIGDZIE indziej na swiecie ...ROTFL...

“Muszę wyrazić swoją smutną opinię o człowieku rosyjskim – ma on tak słaby system mózgowy, że nie jest zdolny do postrzegania realnej rzeczywistości. Dla niego istnieją tylko słowa. Jego odruchy warunkowe są skoordynowane nie z działaniami, a ze słowami”.

(Iwan Pawłow – akademik rosyjski, fizjolog

• wiktor_jerofiejew Ty tak powaznie ? LOL 01.02.18, 16:18
      Did you know:
      McDonald's is the largest fast food restaurant chain by number of locations in the world (44,228)

McDonald's earnings and sales beat expectations

McDonald's stock price target raised to $203 from $198 at Instinet

McDonald's Corp. MCD, -0.11% reported fourth-quarter net income of $698.7 million, or 87 cents per share on Tuesday, down from $1.20 billion, or $1.44 per share, for the same period last year.

• karbat Re: Pierwszy McDonald's w Sojuzie 01.02.18, 17:12
      o tym jak polski narod powstaje z kolan ->

www.youtube.com/watch?v=RGuwUBnu20g
    • wiktor_jerofiejew Re: Jak cie stac tylko na slonine na gazecie ...L 01.02.18, 18:51
      amunicyjny1 napisał(a):

> wiktor_jerofiejew napisał(a):
      >
      >
      > > Na cale szczescie opuscilem slowianskie wschodnie bloto

A ile postów kosztuje cie hamburger?

Napisz to jeszcze raz ale po polsku...

" kazdy rusek jest swoistym niedolega
      Iwan Piotrowicz jest zbyt gruby .Ma pasek pod brzuchem.
      Wasyl Wasiljewicz jest zbyt przetarty . Ma dziurawe obie kieszenie.
      Mikolaj Iwanowicz nigdy nie obcina paznokci u nog. Same mu sie obcinaja.
      Panna z zebami ma porwana koszule nocna .Apatycznie wylewa sie z niej niemyty cycek.
      Maria Mikolajewna ani razu w zyciu nie korzystala z papieru toaletowego . I nic - zyje...
      Oto dlaczego . Ruskie maja wspanialy balet "

"Encyklopedia duszy ruskiej"
      Wiktor Jerofiejew

reporters.pl/3257/wielcy-rosjanie-o-swojej-ojczyznie-z-przerazeniem-mysle-kogo-urodzi-to-pijane-krwawe-bydlo-foto/
    • boavista4 Re: Wiktorek dostal prace w MacDonaldsie 02.02.18, 00:05
      Zajmowac sie taka poczwara jak MaC to trzeba cierpiec wielkie ubostwo umyslowe.
      Zamiast pieprzyc glodne kumety polecam jarskie gotowanie, polskie kielbasy wedzone, rosyjski kawior, a na chybcika, salate jarzynowa z bryndza, meksykanskiego kurczaka w sosie czekoladowym Mole, tajlandzkie cury, wloskie gnocchi, brazylijskie pao de quejo ....
      Nie moge zrozumiec dlaczego toleruje sie trucie narodow podobnym swinstwem jak Mac, nie jest nawet tani. Jak chcesz sie nazrec , polknij sznycelka z cebulka i koperkiem, albo Wiener Schnitzel mit kartoflen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka