Dodaj do ulubionych

HISTORIA ROZSZERZONA!

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.05.05, 17:24
Co sądzicie o mojej pracy. A napisałam tak:
We wstępie ramy czasowe, podałam 1952-1989, napisalam o konstytucji z 1952 na
wzor radziecki, z dominujaca rola PZPR(nomenktalura) ale napisałam tez ze
przejecie wladzy przez komunistów w Polsce mialo miejsce w 1945 r, i ze jest
to trudny okres na kartach polskiej historii ( boje sie ze tematu nie
wyjasniłam
tu:()
-nastepnie przeszlam do okresu stalinowskiego, represji na Koscioł, kryzysu
gospodarczego, cenzury, zakazau wydawania ksiazek itd (emigracja wielu
artystów), przywileje mieszkaniowe dla ludzi zwiazanych z partia
-pozniej poznanski czerwiec: zadania robotników o podwyzszenie
plac,hasla "chleba i wolnosci",
-pazdziernik 56' Gomulka sekretarzem, odwilz po smierci stalina, i poczatek
realnego socjalizmu
-kryzys 1968-1976: marzec: nagonka na Zydów, zaostrzenie stosunków z
Kosciołem,
- grudzien 1970- zla sytuacja gospodarcza, protest stoczniowców stlumiony
przez milicje , aresztowania
- postanie opozycji 1976- KOR, domaganie sie amnetstii, demikratyzajci zycia
publicznego
-lata 80' powstanie Solidarnosci, ktora doprowadzaila w 89 roku do "rewolucji"
-pozniej opisalam ogolnie tak, ze sytuacja ludzi byla ciekz,a wielu
emigorwallo, dalam przyklad ZNIEWOLONEGO UMYSLU, Milosza, w ktorym opisywal
postway ludzi ktorzy popierali wladze bo mieli z tego porofit, mogli odbywac
jakies wycieczki, mieli mieszkania, a Ci co nie chcieli sie podporzadkowac
byli represjonowani (ZOMO, ORMO), emigorwali, pozniej napisalam troche o
miastach
robotniczych, dzieciach robotnikow ktorym latwiej bylo dostac sie na uczelnie
wyzsze
- i wazakonczeniu napisalam ze wielu ludzi jeszcze dzis chcialoby sie cofnac
do okresu PRL-U, bo mialo mieszkanie, przydzial jedzenia, ale to bylo tlyko
pozorrne, a teraz nikt nie musi nas zmuszac do udzialu w pochodach
pierwszomajowych i nasze poglady polityczne nie sa narzucane z gory.

Bylabym wdzieczna za przeczytanie i wystawienie opini, bo boje sie ze moglam
troche zboczyc z tematu, np we wstepie i zakonczeniu nie zaznaczylam tego
jasno i cos cienko to widze:( a dla mnie ta matura jest NAJWAZNIEJSZA, i tak
podstawe zawaliłam kolo 60%:((((
Pozdrawiam maturzystów!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.tbg.net.pl 14.05.05, 17:27
      jak mozesz kobieto mowic ze zawalilas niektorzy modla sie o 30% a ty masz
      smutna mine bo bedziesz miala 60% to zenada!!!
      • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.05.05, 18:31
        może dla Ciebie żenada, ale z takim wynikiem moge zapomnieć o prawie:( wiec
        chyba mam sie czym smucic.
        • Gość: Twoja imienniczka Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:35
          Mysle ze bardzo dobrze, ja pisalam wiekszosc podobnie. Chyba o to w sumie
          chodzilo! Pozdrawiam ;-)
    • Gość: ja Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.05.05, 19:18
      mas super prace pewnie na 4 poziom sie zalapiesz zazdroszcze Ci :)
      ja modle sie o 3 bo tak malo czasu mialam na wypracowanie po odpowiedziach do
      zrodel ze wielu oczywistych rzeczy nie napisalam model sie o 10-11 punktow zeby
      w sumie miec jaies 60% z rozszerzonej
    • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 14.05.05, 19:55
      Gość portalu: karolina napisał(a):

> Co sądzicie o mojej pracy. A napisałam tak:
      > We wstępie ramy czasowe, podałam 1952-1989,

W temacie było: Polska Ludowa, a nie PRL, dlatego nalezalo zaczac od 1945.

napisalam o konstytucji z 1952 na
      > wzor radziecki, z dominujaca rola PZPR(nomenktalura) ale napisałam tez ze
      > przejecie wladzy przez komunistów w Polsce mialo miejsce w 1945 r, i ze jest
      > to trudny okres na kartach polskiej historii ( boje sie ze tematu nie
      > wyjasniłam

A co to ma wspolnego z przemianami spolecznymi?

> tu:()
      > -nastepnie przeszlam do okresu stalinowskiego, represji na Koscioł, kryzysu
      > gospodarczego, cenzury, zakazau wydawania ksiazek itd (emigracja wielu
      > artystów), przywileje mieszkaniowe dla ludzi zwiazanych z partia
      > -pozniej poznanski czerwiec: zadania robotników o podwyzszenie
      > plac,hasla "chleba i wolnosci",
      > -pazdziernik 56' Gomulka sekretarzem, odwilz po smierci stalina, i poczatek
      > realnego socjalizmu
      > -kryzys 1968-1976: marzec: nagonka na Zydów, zaostrzenie stosunków z
      > Kosciołem,
      > - grudzien 1970- zla sytuacja gospodarcza, protest stoczniowców stlumiony
      > przez milicje , aresztowania
      > - postanie opozycji 1976- KOR, domaganie sie amnetstii, demikratyzajci zycia
      > publicznego
      > -lata 80' powstanie Solidarnosci, ktora doprowadzaila w 89 roku do "rewolucji"
      > -pozniej opisalam ogolnie tak, ze sytuacja ludzi byla ciekz,a wielu
      > emigorwallo, dalam przyklad ZNIEWOLONEGO UMYSLU, Milosza, w ktorym opisywal
      > postway ludzi ktorzy popierali wladze bo mieli z tego porofit, mogli odbywac
      > jakies wycieczki, mieli mieszkania, a Ci co nie chcieli sie podporzadkowac
      > byli represjonowani (ZOMO, ORMO), emigorwali,

na razie zwiazek z tematem wydaje mi sie nikly, nie o to chodzi

pozniej napisalam troche o
      > miastach
      > robotniczych, dzieciach robotnikow ktorym latwiej bylo dostac sie na uczelnie
      > wyzsze
      > - i wazakonczeniu napisalam ze wielu ludzi jeszcze dzis chcialoby sie cofnac
      > do okresu PRL-U, bo mialo mieszkanie, przydzial jedzenia, ale to bylo tlyko
      > pozorrne, a teraz nikt nie musi nas zmuszac do udzialu w pochodach
      > pierwszomajowych i nasze poglady polityczne nie sa narzucane z gory.

Piekne ogolniki bez zwiazku z tematem

>
      > Bylabym wdzieczna za przeczytanie i wystawienie opini, bo boje sie ze moglam
      > troche zboczyc z tematu, np we wstepie i zakonczeniu nie zaznaczylam tego
      > jasno i cos cienko to widze:( a dla mnie ta matura jest NAJWAZNIEJSZA, i tak
      > podstawe zawaliłam kolo 60%:((((
      > Pozdrawiam maturzystów!!!!!!!!!!!!!
      Nie znam szczegolowych kryteriow, poznam je 19 maja na szkoleniu egzaminatorow,
      ale praca wydaje mi sie w wiekszosci nie na temat.
      A gdzie o migracjach po wojennych?
      A gdzie o awansie/degradacji spolecznej pewnych grup: chlopow, robotnikow,
      imteligencji ziemianskiej, gdzie problem zydowski?
      Obym sie mylil....
      • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.05.05, 22:59
        no to pieknie:(((( czyli 0 punktów za prace? :(((((((
        • Gość: nie panikuj ! Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.g / *.g-net.pl 15.05.05, 00:51
          taaaaaak 0 :/ dziewczyno daj sobie spokoj, podejdz troche racjonalnie do tego i
          nie panikuj bo nic ci to nie da a moze zaszkodzic
          • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 15.05.05, 12:42
            wiesz co łatwo Ci powiedzieć "nie panikuj". Ta matura naprawde była dla mnie
            ważna, chcialam iśc na prawo, wiec uwierz mi że mam sie czym przejmowac...:(
            • Gość: AGA ŹLE IP: 62.233.169.* 16.05.05, 09:38
              I to jest właśnie ten probelm,ludzie nawtykali pełno faktów historycznych z
              ktorych czesc miala związek w przemianami społecznymi.....ale nie do konca,a tu
              chodzilo chyba o coś innego,nie przelanie calej wiedzy z okresu 1945-1989 na
              papier
        • Gość: WMachura Słupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: 217.153.220.* 15.05.05, 21:00
          I tak masz wszelkie szanse, by dostac od 8 do 12 punktow. Kiedy podczas szkolen
          egzaminatorow i weryfikatorow sprawdzalem prace, to wiekszosc tyle dostawala
          niezaleznie od tego, ze wg mnie jedne byly na 2 a inne na 4.
          Taki system oceniania i takie kryteria
          • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 15.05.05, 21:49
            bardzo mnie Pan pocieszył:)
            • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 08:22
              Czekam na ostateczne kryteria, ktore byly przez ostatnie dni opracowywane w
              Warszawie. Moze spowoduja, ze owa tendencja dosrodkowa w punktowaniu nie bedzie
              tak silna jak dotychczas.
              • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 16.05.05, 09:31
                fajnie ze Pan sie nami interesuje:) Pozdrawiam:)
      • Gość: E-e Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.chello.pl 15.05.05, 00:54
        > W temacie było: Polska Ludowa, a nie PRL, dlatego nalezalo zaczac od 1945.
        Od 1944.

• Gość: niet Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 00:55
        A mógłby Pan powiedzieć jakie widziałby Pan wątki w tym pierwszym temacie - od
        XIII do XV wieku?
        • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 08:29
          Ta druga praca byla znacznie latwiejsza. Wszystkie zagadnienia sa wlasciwie
          podane w tekscie wprowadzajacym. I znow mamy zmiany poziome (przybywanie nowych
          grup na teren Polski) i pionowe (awans, degradacja, zamykanie sie stanow).
          Wystarczylo dobrze przeczytac.
      • Gość: Grzegorz Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 22:09
        Proszę, powiedzcie mi co sądzicie o mojej pracy.
        Ja napisałem o tym, że komuniści chcieli stworzyć "nowego człowieka" więc:
        W 1944 ogłosili w manifeście PKWN reformę rolną - chcieli być postrzegani jako
        przyjaciele wsi bo reforma z 1920 której realizację rozpoczęto od 1925
        (napisałem reforma rolna z 1925) nie powiodła się, stąd rozparcelowali
        wielkorolne gospodarstwa, ale zrobili to w taki sposób, że wieś skazana była na
        biedę, a komuniści i tak chcieli wieś skolektywizować, ale do 1950
        skolektywizowali ledwie 10 procent bo był opór rolników. Sposób przeprowadzania
        reformy poróżnił komunistów i PSL.
        W miastach forsowna industrializacja. Po 1946, keidy Krakowiacy w referendum
        głosowali za PSLem zbudowali im N. Hutę aby wzmocnić klasę robotniczą. Wojna o
        handel 1947 i wymiana walut 1950 - wojna z drobomieszczaństwem i kapitalistami.
        Budowa falowców i mrówkowców wokół nowopowstałych fabryk, gdzie człowiek czuł
        się oderwany od korzeni i bardziej podatny na indoktrynację. Gosp. centralnie
        planowana - wyśrubowane normy w zakładach o strategicznym znaczeniu a ukrywanie
        bezrobocia w innych. Skolaryzacja (1000 szkół na 1000 lat itd) łatwość robienia
        kariery - wakaty w oświacie, nauce i administracji po wojnie. Wszyscy mogą
        teoretycznie studiować. M2 i praca w fabryce to dla chłopa awans społeczny.
        Ideologia marksistowska w wypaczonej wersji nie podobała się robotnikom dla
        których była więc 1956, 1970, 1976 - po Radomiu Ropcio, RMP i KOR, szczyt
        aktywności obywatelskiej SOLIDARNOŚĆ. Kościół zachował wpływy dzięki charyźmie
        Wyszyńskiego, walka o dusze Polaków. Efekty PRL widoczne teraz = demoralizacja
        w PGR i niezaradność.

Co Wy na to? o to chodziło??
        • Gość: ela Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 16.05.05, 06:12
          moim zdaniem w porzo;)
        • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 08:21
          Na pewno lepsze od pierwszej propozycji pracy, bo blizsze tematu. Tylko, czy
          nie za duzo opinii przy danej ilosci faktow?
          prosze tez pamietac o ruchliwosci poziomej spoleczenstwa - przemieszczenia.
          Tego tez bylo duzo i mialo to swoje konsekwencje.
    • Gość: E-e Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.chello.pl 15.05.05, 00:53
      A gdzie industrializacja? Gdzie alfabetyzacja społeczeństwa? Gdzie akcja Wisła?
      • Gość: pablo Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 15.05.05, 12:41
        a moim zdaniem 2 poziom powinnaś spokojnie przekroczyć. Ta komisja nie powinna
        być taka radykalna, w koncu to pierwsza matura i my naprawde nie jestesmy do
        tego jakos super przygotowani wiec don't worry~!
    • lukaszowy Re: HISTORIA ROZSZERZONA! 15.05.05, 22:06
      to byl dziki temat bo mozna bylo wlasciewie wszystko wcisnac i o kosciele i
      partii i przodownikach i o szkolach i mi miejsca zabraklo. ale prace tu
      przedstawione calkiem dalkiem
      • Gość: zmeczona Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.udn.pl 15.05.05, 22:23
        ludzie naprawde chyba nie maja pojecia jak te prace sa oceniane,
        z tego co mi wiadomo to malo kto sie zalapuje na 3 poziom.
        wymienienie faktów to maksymalnie 2 poziom czyli 10 pkt, zeby dostac wiecej
        trzeba dokonac SYNTEZY, podzielic opisywany okres NA ETAPY, dokonac oceny,
        ukazac kontekst miedzynarodowy, IDEOLOGICZNY, odwolac sie do ocen
        historiograficznych. poza tym tam bylo SPOLECZENSTWO,a twoja praca rownie
        dobrze moglaby byc zatytulowana "SYNTEZA DZIEJÓW PRL"
        mysle ze duzo osób bedzie bardzo zaskoczonych liczba uzyskanych pkt
    • Gość: samanta Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:01
      nie wiem. To mie miała być chronologia PRLu tylko przemiany społeczne. Ja tak
      dużo faktów nie podawałam. skupiałam się na społeczeństwie, reakcjach ludzi i
      sposobie myślenia. Nie mam pojęcia jak te prace będą oceniane. Pracy nie
      czytałam więc nie mogę ocenić

Myśle że maturzyści będą podzieleni na dwie grupy:
      - ich praca to chronologia PRLu
      - ich praca to totalne lanie wody

Mysle ze ani jedni ani drudzy nie przekroczą II poziomu
      • Gość: wiecznie śpiąca Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.udn.pl 16.05.05, 10:14
        a ja jestem zadowolona bo pisalam b. podobna prace kilka tyg. przed matura
        :D
      • Gość: ilons Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.interclik.pl / 82.160.28.* 16.05.05, 10:14
        ja pisałam na pierwszy i nie mam zbyt dużo faktów ale raczej pewne zależności i
        niewiem jak to pójdzie bardziej jednak martwie sie podstawa bo zrobiłam takie
        śmieszne błędy że po prostu wstyd:/// i bedzie mało punktów:///
    • Gość: Jury Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.blaster.pl 16.05.05, 10:41
      Szanowni maturzyści
      Czytam Wasze wypowiedzi z niejakim zaniepokojeniem. Otóż temat drugi
      wypracowania dotyczył przemian społecznych w okresie Polski Ludowej. Natomiast
      nie był to temat: Napisz wszystko, co wiesz o PRL-u. Jestem pewien, że zostanie
      podjęta decyzja, aby prace traktujące o PRL-u, a nie o przemianach społecznych
      zaliczać na 1 punkt, bowiem zostały one osadzone tylko w okresie historycznym i
      niczego więcej nie zawierają. Pewność swą opieram na powszechnie dostępnym
      informatorze i zawartych w nim kryteriach oceny wypracowań.
      Rację ma ta osoba, która wskazuje, że podstawową trudność w przygotowaniu
      wypracowań stanowi umiejętność syntezy i wyciągania wniosków. Prace czysto
      faktograficzne nie pokazują intelektualnych walorów piszącego, lecz jedynie
      sprawdzają jego pamięć. A ta została już przecież sprawdzona w Arkuszu I. Z
      uporem godnym lepszej sprawy powtarzam: historia to sztuka myślenia, a nie
      pamiętania. Pozdrawiam myślących (i nie tylko)
      • Gość: karolina Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:41
        Tak, ale u nas w szkole po probnych polowa uczniow zostala "pojechana" za brak
        faktow! Kochany, historia czy chcesz czy nie to jest sztuka pamietania i
        kojarzenia faktow!!! W tym temacie decyzje i polityka wladz musialy sie pojawic
        jako tlo historyczne i bodziec do przemian spolecznych, pozdrawiam!
      • Gość: maturzystka czy ktoś może wypowiedzieć sie na temat 1 tematu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:27
        wszyscy na forum wymieniaja swoje opinie odnosnie tematu 2. ja tymczasem
        wybrałam temat 1 i jestem ciekawa opinii specjalisty odnosnie mojej pracy. Otóz
        na samym wstepie wyszlam zalozenia, ze wieki od XIII do XV przyniosły znaczne
        zmiany w strukturze pol. społ. poczatkowo wszyscy ponosili obciazenia zwiazane
        z prawem ksiazecym, z czasem wyodrebnily sie stany o odmiennym statusie prawnym
        tj. szlachta, duchowienstwo, mieszczanstwo i chlopstwo. Jako przyczyny
        wodrebnienia powyzszych grup podałam nadawane immunitety, kolonizacje na prawie
        niemieckim (wyksztalcilo sie mieszczanstwo jako grupa wewnetrznie
        rozwarstwiona - patrycjat, pospolstwo, plebs oraz chlopstwo) dalej przeszlam do
        przywilejow szlacheckich i do tego, ze szlachta uzyskala status hegemona w
        panstwie i specjalne uprawnienia, totez poczawszy od 1454 mowimy o demokracji
        szlacheckiej w Rzeczpospolitej
    • Gość: Twoja imienniczka Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:36
      Ludzie!! Nie straszcie dziewczyny! Moze tak zajrzycie do proponowanych
      zagadnien z tego tematu na stronach gazety - tam wypowiadala sie osoba o wiele
      bardziej kompetentna od nas tu wszystkich i zamiescila wlasnie takie fakty jak
      Karolina! PRL to ponad 40 lat, wiec nie mozna z drugiej strony wspomniec o
      wszystkim w ciagu nieco ponad godziny i na 4 stronach.
    • Gość: ja Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 16.05.05, 12:05
      do Pana Profesora za Slupska: jezeli ktos z tresci pracy pokazal na przykladach
      przemiany w spoleczenstwie czyli tresc jest zgodna z tematem, ale we wstepie
      podal ramy czasowe 1945-1991 (z uzasadnieniem) zamiast 1952-1989 to i tak
      bedzie mial tylko pierwszy poziom albo od razu 0 punktow? Pytalam juz kilku
      egzaminatorow i nikt nie umial mi odpowiedziec.
      • Gość: Grzesiek Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 13:24
        Dajcie spokój. Moja mama jest egzaminatorką i mówi, że wszyscy sprawdzają na
        korzyść uczniów. A osoby które stosowały kryteria szkolne zostały uznane za
        nieumiejące sprawdzać bo zaniżały wyniki i wywalone. Że teoretycznie można
        napisać "pocałuj mnie w **** " i że jedynym mankamentem tego będzie to, że
        zdanie jst nie na temat(tego akurat mama mi nie powiedziała bo nie jest
        wulgarna jak ja;)) Też mi się wydaje że moja praca jest trochę bardziej na
        temat niż koleżanki ale wiem że nie wyczerpała tematu. Mam nadzieję ze załapię
        się na 2 poziom a marzę o 3. Ale jak nie ma klucza..
      • Gość: Jury Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.blaster.pl 16.05.05, 15:03
        Określenie cezur czasowych - przy okazji tego tematu - ma znaczenie znaczenie
        drugorzędne. Wiadomo, że należy zacząć od 1944/1945, bowiem wtedy formuje się
        tzw. Polska Ludowa. Zarówno 1944, jak i 1945 ma swoje uzasadnienie. Trzeba je
        tylko znaleźć i podać (np. 1944 - bo reforma rolna i początki likwidacji tzw.
        obszarników jako grupy społecznej, 1945 - bo formowanie sie nowych władz,
        kształtowanie państwa itp.). Natomiast błędem (choć, na Boga - nie
        dyskwalifikującym pracy)jestprzyjmowanie za punkt wyjścia roku 1952, bo
        przecież jest to jedynie rok wprowadzenia konstytucji. Przez analogię - to tak
        jakby za początek II RP uznać rok 1921, bo uchwalono konstytucję marcową.
        Natomiast - jeśli chodzi o cezurę zamykającą, to może to być zarówno 1989, jak
        i 1991. Ponownie - wszystko zależy od uzasadnienia - 1989 to kres PRL-u,
        natomiast 1991 - to ujawniające sie skutki planu Balcerowicza i gruntownej
        przemiany struktur społecznych (upadek wielu gałęzi wytwórczości, degradacja
        wialkoprzemysłowej klasy robotniczej itp.). W historii można wiele udowodnić,
        trzeba tylko wiedzieć jak.
      • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:09
        Gość portalu: ja napisał(a):

> do Pana Profesora za Slupska: jezeli ktos z tresci pracy pokazal na
        przykladach
        >
        > przemiany w spoleczenstwie czyli tresc jest zgodna z tematem, ale we wstepie
        > podal ramy czasowe 1945-1991 (z uzasadnieniem) zamiast 1952-1989 to i tak
        > bedzie mial tylko pierwszy poziom albo od razu 0 punktow? Pytalam juz kilku
        > egzaminatorow i nikt nie umial mi odpowiedziec.

A niby dlaczego od 1952? Przeciez w temacie PRL nie bylo.Ta druga data jest tez
        dyskusyjna...
        Jednak przeciez ramy czasowe nie sa warunkiem bez ktorego nie mozna postawic
        ani jednego punktu! Az tak mozna sie nie bac. A co do szczegolow trzeba
        poczekac na klucz, ktory zostal zmodyfikowany w CKE. Klucze z prasy nalezy
        traktowac bardzo ostroznie, sa raczej przejawem "co mi w duszy gra" i nie wg
        nich bedzie prowadzone ocenianie.
        • Gość: Ewa Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.chello.pl 16.05.05, 15:22
          ciesze sie ze rozmawiaja z nami odpowiedni ludzie. tez bardzo chcialabym
          otrzymac jakas opinie bo pisalam troche inaczej niz moi znajomi:
          tworzenie nowego czlowieka, robotnicy i proletariat jako sila- pochodzenie
          wladz oraz roznice materialne wladza- ludzie;
          struktura zatrudnienia- przemysl, rolnictwo, pgry,
          gospodarka, bezrobocie;
          dalej mowilam o walce klas jako walce z inteligencja artystami itp. oraz o
          falach emigracji;
          nastepnie skupilam sie (1 akapit) na temat starjkow, protestow, i nie
          mozliwosci dzialania opozycji oraz o aparacie represji
          ostatni akapit dotyczyl stosunku do zydow i mniejszoci narodowych

jaka opinia??czy to na temat?? jesli hcodzi o daty podalam moze 2 i kilka
          faktow i nazwisk
          • Gość: Jury Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.blaster.pl 16.05.05, 15:36
            Ewo
            Gratuluję, czyżbyś była jedyną czuwającą w królestwie śniących (o maturze z
            historii)? Właśnie tak - problemowo, widząc całość, a nie wybrane fragmenty.
            Wierz mi, znam się na tym, lepiej niż myślisz. Oczywiście, gdzieś kończy sie
            jednak możliwość uogólnień i od czasu, do czasu trzeba rzucić parę konkretów.
            Nie ma historii bez dat i nazwisk, a więc jeśli kilka (więcej niż 2 - 3)
            podałaś to O.K.
            Pozdrawiam Cię (i was wszystkich - maturzyści)
            • Gość: Ewa Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.chello.pl 16.05.05, 15:42
              wlasnie po to, aby wszyscy uwierzyli ze rozumiem co to znaczy Polska Ludowa
              napisalam nazwiska takie jak gierek czy gomułka:)) do tego dodalam budowanie
              nowej huty, strajki miejsca i daty oraz kilka ideologicznych przeslanek stalina
              i marksa.
              baaardzo dziekuje za opinie::)) nie tylko dla tego ze jest pozytywna, ale tez
              podbudowala mnie bo podstawowa poszla mi srednio a mysle o dziennych studiah:))
              dziekuje
          • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: 217.153.220.* 16.05.05, 20:01
            > tworzenie nowego czlowieka,
            A rozpoczelas od nakreslenia stanu wyjsciowego? Jesli opisujemy przemiany, to
            sa to przemiany czegos, co jest. Nalezalo opisac strukture spoleczna II RP i
            zmiany, jakie w te strukture wniosla wojna i okupacje, glownie chodzi o los
            inteligencji, ale i o wojenne dorabianie sie .

robotnicy i proletariat jako sila- pochodzenie
            > wladz oraz roznice materialne wladza- ludzie;

a wladza to nie ludzie? Zreszta ta wladza wlasnie z ludzi sie tworzyla, nie
            byla dzielem Marsjan. Aparat wladzy tworzyl sie wlasnie w duzym stopniu z
            awansujacych chlopow wdziecznych za ten awans i dlatego niezdolnych do oporu
            czy chocby refleksji. Bunt mogly podniesc dopiero ich dzieci, dzieci ZMP-wcow.-
            Dorastanie nowych pokolen to tez zmiana spoleczna. Dobrze byloby te dynamike
            pokoleniowa tez pokazac.

> struktura zatrudnienia- przemysl, rolnictwo, pgry,
            > gospodarka, bezrobocie;

No, z tym bezrobociem to ostroznie. Zdarzalo sie w PRL, ale lepiej nie
            przenosic na owe czasy dzisiejszych doswiadczen.

> dalej mowilam o walce klas jako walce z inteligencja artystami itp. oraz o
            > falach emigracji;

Bardzo dobrze, emigracja to wlasnie to. Tylko trzeba by napisac kto emigrowal,
            dlaczego i jaki mialo to wplyw na spoleczenstwo polskie. Wyjezdzajacy do roboty
            na Jackowie goral inny mial wplyw na spoleczenstwo polskie niz emigrujacy po
            marcu polski Zyd.

> nastepnie skupilam sie (1 akapit) na temat starjkow, protestow, i nie
            > mozliwosci dzialania opozycji

Ale opozycje nalezalo podac nie w sosie politycznym, ale spolecznym - ze w
            polowie lat 70-tych opozycja to juz nie tylko grupka starszych ludzi
            pochodzenia ziemianskiego czy polsko-zydowskiego, ale duze grupy mlodziezy -
            zbuntowanych wnukow Bieruta :-)

oraz o aparacie represji

Jako o grupie spolecznej?

> ostatni akapit dotyczyl stosunku do zydow i mniejszoci narodowych

Dobre.
            >
            > jaka opinia??czy to na temat?? jesli hcodzi o daty podalam moze 2 i kilka
            > faktow i nazwisk

Dat sie nie podaje, datami udowadnia sie slusznosc gloszonych tez.

• Gość: Ewa Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.chello.pl 16.05.05, 22:25
              to teraz wyjasnie:))
              jesli chodzi o roznice wladza ludzie, to wlasnie opisalam ich pochodzenie.
              nastpenie poruszylam jednak temat tego ze oni zrobili kariere i dorobili sie- a
              za to mieli inne zycie i przywileje. o bezrobociu napisalam tylko ze slabe:))
              na temat opozycji mowilam nie o organizacjach ale o strajkach i protestach
              spolecznych w sensie aktywnosci ludzi, wiec o spoleczenstwie.
              z datami to prawda, nie podaje sie ich. logiczne jednak wydaje mi sie ze nie
              ipsalam ich od tak sobie, gdzie popadnie tylko w celach zamierzonych:))
              dziekuje bardzo za opnie
              aaa na tamat aparatu represji napisalam jedynie ze byl rozbudowany i sluzyl
              wladzy w tlumieniu protestow spolecznych.
    • Gość: Ehhh... Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: 80.51.228.* 16.05.05, 21:44
      hmm zrobiłam jeden malutki błąd rzeczowy... pomyliłam pewną datę tak
      troszeczkę... czy to dyskwalifikuje mnie z 3 poziomu? brałam udział w
      olimpiadach i wydaje mi się, że ujęłam ten temat (nr 1) problemowo (może trochę
      chaotycznie, ale BYŁO ZA MAŁO CASU NA ZASTANOWIENIE SIę NAD KOMPOZYCJĄ),
      postawiłam chyba nawet jakąś beznadziejną tezę:(
      • Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:41
        To ja mam tak, tylko oczywiście spójnie, więcej i stylistycznie:
        -we wstępie napisałem, że Polska pod wzgędem przemian odbiega od Europy, bo nie
        doprowadziły one ostatecznie do wykształecenia się demokracji szlacheckiej
        -teraz napisałem, że na początku nie było większych różnic, nobilitować można
        było przez to a przez to jednak...
        -chłopi woleli patrymonialnie ;-) przez co tracili przywilileje i jakiekolwiek
        znaczenie polityczne
        -szlachta rozpieszczana przywilejami uzyskała wysoką pozycję w tej piramidzie
        -z tego wyprowadziłem wiosek, że różnice były coraz większe aż w końcu
        nobilitacja stała się niemożliwa, a szlachta uzyskała wysoki status
        -teraz o duchowieństwu i mieszczaństwu: awans do stanu duchownego był możliwy
        jednak duchowieństwa było niewiele i z czasem zostało "zmonopolizowane" przez
        szlachtę, mieszczaństwo w tym okresie zaczęło się rozwijać, wysyp miast był i
        takie rzeczy.
        -ostatecznie mam podsumowanie w którym mówię, że zmiany były znaczące i wpłynęły
        na kształ przyszłej RP i takie tam.

Po maturze wyszedłem załamany, bo bardzo chciałem zdawać na kierunki, gdzie jest
        historia wymagana, sam jestem miłośnikiem historii.

Jak Pan ocenić taką pracę?
        • Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:48
          Aha i nie uwzględniłem Żydów i migracji poziomej. Mea culpa, straszna culpa.
          • Gość: HISTORYK Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:35
            CZLOWIEKU I DZIEKUJ OPATRZNOSCI, ZE NIE UWZGLEDNILES ZYDOW. POWINIENES RACZEJ
            NAPISAC O LUDNOSCI NIEMIECKIEJ, KTORA UTWORZYLA PATRYCJAT. OCZYWISCIE, ZE RZ.
            ROZNILA SIE OD RESZTY EUROPY, ALE TYM, ZE BYLA ZWANA MONARCHIA NIEROWNOPRAWNYCH
            STANOW I DEMOKRACJA SZLACHECKA TU SIE NAJPELNIEJ WYKSZTALCILA, A TY NAPISALES,
            ZE NIE BYLO JEJ WCALE!!!!!
            • Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:45
              Poprawka: napisałem, że wykształciła się demokracja szlachecka i to był fenomen
              na skalę europejską.
              • Gość: HISTORYK Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:50
                TO DOBRZE, POD WZGLEDEM MERYTORYCZNYM PRACA JEST POPRAWNA. DOBRZE, ŻE ODWOLALES
                SIE DO SYTUACJI W INNYCH KRAJACH TO PROCENTUJE W ILOSCI PUNKTOW. WSPOMNIALES
                COS O OSADNICTWIE NA PRAWIE NIEMIECKIM?
        • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:08
          > -we wstępie napisałem, że Polska pod wzgędem przemian odbiega od Europy, bo
          nie
          > doprowadziły one ostatecznie do wykształecenia się demokracji szlacheckiej

Nie bardzo rozumiem, czy norma byla demokracja, czy jej brak. W Polsce
          demokracja szlachecka byla, na Zachodzie i Wschodzie nie.

> -teraz napisałem, że na początku nie było większych różnic, nobilitować można
          > było przez to a przez to jednak...
          > -chłopi woleli patrymonialnie ;-) przez co tracili przywilileje i jakiekolwiek
          > znaczenie polityczne

Nie mona utracic przywilejow, ktorych sie nie otrzymalo. Chodzi chyba o
          wyrownywanie sie pozycji prawnej chlopow lokowanych na prawie wolnych gosci z
          reszta ludnosci wiejskiej.Trzeba tez bylo wspomniec o kwestii dziedzicznych
          soltysow, tej grupy polchlopskiej, polszlacheckiej, ktoraq rozpada sie potem, i
          czesc wchodzi do szlachty.

> -szlachta rozpieszczana przywilejami uzyskała wysoką pozycję w tej piramidzie

Rozpieszczana? Chyba nie najlepsze okreslenie, raczej przejmujaca wladze.

> -z tego wyprowadziłem wiosek, że różnice były coraz większe aż w końcu
          > nobilitacja stała się niemożliwa, a szlachta uzyskała wysoki status

Nobilitacja byla zawsze mozliwa, choc ograniczona. Raczej piszesz o zamykaniu
          sie stanu.

> -teraz o duchowieństwu i mieszczaństwu: awans do stanu duchownego był możliwy
          > jednak duchowieństwa było niewiele i z czasem zostało "zmonopolizowane" przez
          > szlachtę, mieszczaństwo w tym okresie zaczęło się rozwijać, wysyp miast był i
          > takie rzeczy.

Szlachta nie zmonopolizowala duchowienstwa tylko godnosci duchowne, a i to w
          pierwszym okresie nie calkiem.
          O mieszczanstwie - nalezalo wspomniec o jego pochodzeniu i skladzie
          narodowosciowo - wyznaniowym.

> -ostatecznie mam podsumowanie w którym mówię, że zmiany były znaczące i
          wpłynęł
          > y
          > na kształ przyszłej RP i takie tam.

I takie tam. Punkty z wnioskowanie beda tez jakies tam.
          PRZECIEZ TO NAJWAZNIEJSZA CZESC PRACY!!!za ktora sa punkty. Niestety wiekszosc
          uwaza, ze skoro rzucila kilka dat, to na koncu mozna wstawic dyrdymaly. I
          punkciki leca, leca...

• Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:11
            Wioski muszą być na końcu? Nie można wyprowadzić wniosków po każdym akapicie i
            na koniec krótko podsumować?
            • Gość: WMachura Slupsk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:59
              Ta praca jest zbyt krotka na taka strukture. Ile zdazyles napisac,2 strony?
              Lepiej wnioski zebrac na koncu.
              • Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:16
                Napisałem 3 strony, ale jeden z użytkowników historycy.org odpisał mi, że taka
                praca jest do niczego, że nie o to chodziło i dlatego czuję się jakby świat
                zawalił mi się na głowę. Starałem się pisać ciekawie, wyszczególnić najważnijsze
                wg. mnie problemy, a okazało się, że nie o to chodzi. Takie życie. :(
                • Gość: marlena Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 17.05.05, 14:54
                  u mnie tak samo:((((( ale qrcze za mało czasu zeby napisać prace na 4 poziom,
                  wszystko podsumowac, wszystko zawrzec:( co my jestesmy jakies roboty:(((((((((
                  • Gość: Milady Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:15
                    bez przesady, wystarczy umieć pisać syntetycznie i ściśle na temat bez żadnych
                    kuszących odstępstw, genezy poszczególnej- wtedy pozostaje już tylko problem co
                    ma być w tej syntezie. a to już większy problem ;)
                    • Gość: kamil Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:25
                      Pamietam jak to było na ustnych. Jeden egzaminator oceniał, pozostali kiwęli
                      głowami i koniec oceniania. Nikt niestety nie będzie dochodził co kto miał na
                      myśli. Ta zasada obowiązuje tylko jednostronnie: uczniów w czasie czytania pytań.
    • Gość: mnk Re: HISTORIA ROZSZERZONA! IP: 80.51.228.* 18.05.05, 11:25
      to teraz moja praca (nr 1)
      pierwsze zdanie o koncepcji Marksa, i że pomiędzy feudalizmem a kapitalizmem
      akurat w POLSCE DEMOKRACJA SZLACHECKA, bo te przemiany:)
      wstęp: teza (że demokracja szlachecka tylko u nas, że dziwne, takie tam)
      +zakreśliłam ramy czasowe, problemowe i terytorialne (świadomie opuściałam
      Śląsk, żeby nie wgłębiać się tak bardzo w tych Niemców, chyba wbrew pozorom tak
      dużo w Rzeczypospolitej ich nie było)
      -szlachta - tak trochę chaotycznie przywileje - ale chodziło mi o główną myśl -
      że przejmuje władzę, taki wyjątkowy stan itp
      ps. aha, błąd merytoryczny w dacie - nie wiem, co mi strzeliło!!!!
      - chłopi - wiem, że nie po kolei, ale to wynika z takiej specyficznej
      kompozycji - ostatnie zdanie każdego akapitu łączy się z pierwszym następnego,
      o szlachcie skończyła pisząc o jej stosunkach z chłopami + folawrki
      pańszczyźniane tak trochę naszkicowałam problem, że to następnie kryzys i takie
      tam
      - mieszczanie - nom o tych lokacjach, że tak się wykształciło, że nie mają
      przywilejów, że w Eurpoie inaczej
      - Żydzi (i tochę Ormianie) - przywilej z 1264 B. Pobożnego i brak autonomii,
      ale tolerancja względna (w przeciwieństwie do Europy, tam pogromy np. po dżumie)
      - 1 akapit: tło Europy: ogólnie, że tam było inaczej
      podsumowanie : uzasadniając moją tezę, odwołałam się do Boguckiej, że wg niej
      SPECYFICZNA DEMOKRACJA SZLACHECKA BĘDĄCA SKUTKIEM TYCH PRZEMIAN PRZYCZYNIŁA SIĘ
      DO UPADKU RZECZYPOSPOLITEJ, coś tam jeszcze napisałam, ale to był już koniec
      kartki, a brudnopis zapisany, ups...

przepraszam za chaos, moja praca taka nie była:) trochę rzeczy pomieszałam
      teraz:]
      CO O TYM SĄDZICIE, ALE SZCZERZE?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka